Търговският регистър - крачка назад

Ограничаването на информацията, съдържаща се във фирмените досиета, водени и съхранявани от Търговския регистър при Агенцията по вписванията, чрез използването на електронен подпис или цифров сертификат с нищо няма да подобри положението на самия регистър, нито ще доведе до увеличаване защитата на съдружниците в търговските предприятия или на самите фирми.


Въведеният през 2008 г. електронен търговски регистър бе представен като част от успешните реформи в България и еманация на готовността на страната ни да отговори на изискването на Първата директива по дружествено право на Европейския съюз, предвиждаща задължително въвеждане на електронно регистриране до 1 януари 2007 г. Сега като че ли всичко това е абсолютно забравено!


Лансираната от Министерство на правосъдието идея и приетите от парламента поправки в Закона за търговския регистър на практика поставят "на колене" реформата в електронната търговската регистрация. Въпреки че към момента функциониращият търговски регистър неведнъж се е оказвал мишена на справедливи критики от експерти в страната, а и от Европейската комисия, ограничаването на достъпа до съдържащата се в него информация крие опасности.
Очевидно предстои отново да станем свидетели на неоправдано поставяне в риск на правата и интересите на активните участници в гражданския и стопанския оборот на страната, обусловено от невъзможността за свободно извършване на справки в регистъра, които много често се оказват важни за бизнеса.


Безспорно е, че регистърът съдържа в масивите си с информация множество лични данни на граждани, които са защитени от разпоредбите на Закона за зашита на личните данни, но бездействието на Агенцията по вписванията за тяхното заличаване не може да се санкционира с ограничаването на достъпа на обществото до информацията в него.


И всъщност най-нелепото обяснение за приемането на тези промени е защитата на личните данни, съдържащи се в електронните образци от документи, станали публични чрез регистъра. Именно този аргумент доказва бездействието на държавата за защита на тези данни, защото съдържа директно признание, че Агенцията по вписванията досега е нарушавала разпоредбите на закона, публикувайки и оповестявайки лични данни, защитени от него. Ограничаването на достъпа до регистъра едва ли е най-подходящият начин да се отговори на това бездействие.


* Авторът е председател на управителния съвет на Института за правни анализи и изследвания


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Те това си го признаха - регистъра е голямото изключение в БГ що се отнася до лични данни. Трябва да видим обаче каква част реално ще бъде скрита и каква ще се вижда. Ако приемем да вярваме на уверенията, които Радев ни даде, няма да има промяна при основната информация - само някои типове документи ще се заключват. Законът още не е излязал, нито стенограмите от гласуването.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 2. 2 Профил на dimi_dx
  dimi_dx
  Рейтинг: 214 Гневно

  Боже, Боже, вечно готови да изказват мнение, биз до са прочели и грам и без да са помислили!!!
  Ето Ви, на, четете
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/226/reports/ID/2649
  Това са промените в ЗТР.
  Публичността Ви е най-малкият проблем! Това обаче ще го осъзнаете едва от догодина. С гласуваните промени тотално се уби търговският оборот, започването на нов бизнес и функционирането на ТР! Това, което направиха е прелюдие към нещо много по-голяма, а то е превръщане на ТР, по-точно начинът на воденето му в това, което беше преди 2008 г., като електронният му вид ще е само за парлама пред чужденците! Спокойно можете да си ползвате Дакси, Апис, Сиела или която и да е друга информационна система вместо ТР, а и повече информация ще получите от тях.
  Това е положението! Никой не може да ти направи това, което сам си направиш! Всеки народ заслужава съдбата си!
  ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!

 3. 3 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Не е за първи път "ДЪРЖАВАТА" вместо да изпълнява задълженията си да ги прехвърля на гражданите или да ограничава правата им !
  Но , всъщност, за тази ТЕРИТОРИЯ , едва ли изобщо може да се говори като за държава ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 4. 4 Профил на dimi_dx
  dimi_dx
  Рейтинг: 214 Гневно
 5. 5 Профил на al_ivanov58
  al_ivanov58
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Търговски Unavailable" е това. Не е регистър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK