Религиозната омраза и ролята на държавата

Религиозната омраза и ролята на държавата

© Иван КутузовАтаката срещу религиозно малцинство в Бургас съвсем не е случайна. Насилие над хора, които са се събрали мирно, без оръжие, на закрито, в своята частна собственост - от хулигани, чието върховно умствено постижение е да различат цветовете на любимия си отбор от този на съперника и да отчетат дали резултатът от мача е загуба или победа.


Когато под прикритието на своята власт


държавата нарушава собствените си закони
резултатите са насилие и разделение в обществото.


В доклада на ДАНС за 2010 г. "нетрадиционните религиозни общности" са в категорията "екстремизъм и противоконституционна дейност"; окачествени са като непряка "заплаха за националната сигурност", но пряка заплаха за националното единство.


От това, което се случи в Бургас на 17 април 2011 г., ясно личи, че заплахата за обществения ред и демократичното устройство на страната не са "нетрадиционната религиозна общност" на "Свидетели на Йехова", а подстрекателите на насилие срещу тях. Но семето на това насилие е посято по-рано, и то от държавни органи.


През 2008 г. община Бургас и МВР (Комисията за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни) разпрати писмо до всички училища с изискване съдържанието му да бъде направено достояние на всички ученици и да се даде обратна връзка за това как е изпълнено това посткомунистическо "партийно-държавно поръчение".


В писмото се съдържаше "информация", която описва "трите основни и най-опасни секти" в България. Изброени са мормоните, "Свидетели на Йехова" и евангелско-протестантските християни. В последвалите разговори между общината и пастири и лидери на религиозни общности в Бургас е станало ясно, че ДАНС стоят зад тази инициатива.


При среща с местния ръководител на отделение в ДАНС през 2008 г. същият не е отрекъл участие в пропагандната антирелигиозна акция. Напротив, имало сигнали и било добре пасторите да знаят това.


Когато сравним текста и посланието на общинско-полицейската инициатива от 2008 г. и доклада на ДАНС за 2010 г., се налага изводът, че мисленето, тонът, терминологията, обобщенията са почти идентични.


Разбира се, държавата или тайните ѝ служби няма как да излязат на преден план при организирането на подобна лумпенска акция. Въпросът, който стои, е колко е трудно на тайните служби да организират и мотивират група като тази, извършила нападението над "Свидетели на Йехова" на 17 април в Бургас, без дори организираните да го разберат.


Заради този въпрос би следвало ръководството на ДАНС да убеди обществото, че въпреки своя доклад и антирелигиозната риторика в него те не са допринесли за реализацията на насилието на верска основа от 17 април. Все пак


ролята на ДАНС е да помага за опазване на конституционния ред


и ценностите на демократичното (тоест "народното") общество, а не на някакви неясни и невидими за публиката идеологически схващания и интереси.


Знаменателна е и вялата реакция на "родната полиция", която ни "пази", според естрадно-фолклорните венцехваления, запечатана на видео, снимано от самите нападатели в Бургас. Полицаите се разхождат сякаш е налице словесно противопоставяне между две групи мирно протестиращи, а не престъпление, което е в ход и което трябва да бъде преустановено, а извършителите – заловени.


На видеото, разпространено в интернет, са запечатани редица престъпления според НК – срещу личността, срещу частната собственост, нарушения на правото на неприкосновеност на тези категории, криминално нарушение на правото на свобода на вероизповедание, нарушение на Закона за вероизповеданията.


Освен тези престъпления, извършени заради омраза на религиозна основа, има и други – подбуждане към престъпление срещу личността заради вяра или религия, както и заплахи – на видеото ясно се чуват възгласи изсред тълпата:"изроди", "няма да има молитва", "ще ви намушкаме".


Парадоксално е, че няма задържани и обвинени


по съставите на тези извършени престъпления.


Безкритично предадените на национализма с неясна дефиниция са сред хората, които най-бързо и лесно могат да бъдат спечелени за "каузата": да покажат аргументите на силата в "богословския" спор с учението на "сектите" - поради липса на сила на аргументите или дори поради невежество относно това какви са въобще аргументите.


Но въпреки че прозира друг кукловод на регистрираното насилие на религиозна основа, преките подбудители и извършители следва да понесат отговорността за действията си пред закона.


Прокуратурата следва незабавно да извърши необходимите действия, за да бъдат изправени извършителите пред закона. Ако властите изпълнят това свое законово задължение, ще дадат знак, че няма да бъде допусната ескалация на насилието срещу другомислещи и друговярващи, особено при положение, че последните се събират мирно и упражняват свои конституционни права на свобода на съвестта и словото.


В противен случай истинската заплаха за конституционния и демократичен ред - не сектите, а насилниците срещу различните по убеждения, ще получат на практика одобрението на властите.


Колкото до изказванията на зам.-председателя на ВМРО, че вече на хората им било прекипяло и затова изразили гнева си срещу "опасните секти", понеже държавата нищо не правела, то е хвърляне на прах в очите на хората. Поднасяне на венци на поклон пред "загиналите от сектите"?


В коя реалност живее той? Нека същият да докаже в какво се състои "опасността" от "сектите", и то с твърди, недвусмислени доказателства освен това, че мислят другояче, и тогава ще вземем тезата му насериозно. Към настоящия момент той и организацията му следва да се извинят и да изразят съжаление за насилието и извършените престъпления заради религиозна омраза, вместо да ги оправдава.


За съжаление в разигралия се инцидент личи и липсата на яснота в категориите – кое е законно, кое не. Законно е събранието на "Свидетели на Йехова", престъпни са действията на насилниците.


Библейската роля на държавата е да наказва лошите


Дори за невярващите в Библията здравият разум говори, че това е всъщност ролята на светската власт – да осигури ред и сигурност за членовете на обществото под нейна юрисдикция независимо от техните вярвания. В крайна сметка и "сектанти", и "правоверни" (колкото и неуместни да са тези термини в случая) издържат държавната администрация чрез своите данъци.


Кога най-сетне тази простичка истина ще бъде схваната от държавните органи – висшестоящи и местни? А за същността на богословието на "Свидетели на Йехова" има време, място и начин за водене на частен и публичен дебат. Но той не включва насилие над личността, имуществото и достойнството на човека.


Адв. д.ф.н. Виктор Костов е издател и главен редактор на онлайн списание за свобода на съвестта, религията и словото "Свобода за всеки" - www.svobodazavseki.com

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Какво чудно има - във варварската държава България се случват варварски неща. Мястото на България е в Африка а не в Европа.

  Да кажем не на педерастията!
 2. 2 Профил на ДАН
  ДАН
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "А за същността ... на "Свидетели на Йехова" има време" за дебат. Дали?
  Има нещо много нередно и изопачено представяно. Ако нямаше значение принадлежността към която и да е религия, защо например за местни, парламентарни и президентски избори, кандидатите не декларират и своята религиозна принадлежност или атеизъм.
  Да криеш своята религиозна принадлежност е именно несвобода. Все едно да криеш че си Осман, а не Асен.
  В България, религиозната, половата, семейната и политическата принадлежност имат все още значение. И не е без значение кой пише и гласува законите, за чието спазване, библейска роля има държавата.

  *Силата прави Съединението*
 3. 3 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 853 Неутрално


  Който има интерес и излишно време може да се осведоми за "вярата" и "истината" на "свидетелите".

  Няма да спестявам чужд труд - всеки може сам да се осведоми за анти-социалното и обществено-вредно учение на тия "свидетели".

  Ролята на държавата?

  НЕ и да наблюдава беззаконията на група лумпени, които бият БЕЗЗАЩИТНИ хора, пък били те и от "такава" организация!

  Държавата е ДЛЪЖНА да защитава гражданите - както от манипулациите на ловки измамници, така и от насилието на тъпаци, които смятат, че е допустимо да бият жертви на мозъчно промиване и манипулации.

  За "свидетелите" - ЗАКОННА ЗАБРАНА за анти-социалното им и вредно манипулиране.

  За ТЪПАЦИТЕ от БМРО - съд за побой над беззащитни.


  ВМРО може и да смятат, че да биеш, примерно циганите, понеже са неграмотни, е оправдано.

  Държавата обаче не трябва да позволява това!

  Обаче, както е "нормално", нашата държава пак не е на мястото си. И не трябва да се учудваме, ако утре недоносчето, кето подкрепя правителството на "гражданите за ...развитие" предприема друга подобна "народополезна" АТАКА!

  Истинските граждани на България?

  Няма ги! Няма дискусии. Няма реакции.
  По "медиите" ( изключвам Дневник и Капитал) гостуват поредните чалгари.
  А случилото се в Бургас ТРЯБВА да напомня нетърпимо за събития в Европа отпреди Втората Световна Война.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 4. 4 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  ДЕмократ+++++++++++++++
  Но в България винаги трябва да се има предвид истината, която се завоалира.

 5. 5 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  КОЙ Е ВИКТОР КОСТОВ!
  Виктор Костов е адвокат, активист в нестопанската област и благотворителността. Доктор по философия в областта на междукултурните науки, (2009), Фулър Теолоджикъл Семинари, Калифорния, САЩ, специализирал по въпросите на свободата на религия и отношенията между църква и държава. Занимава се с проблемите на свободата на съвестта свободата на религията от 1992 година.
  От къде точно е д-р? Този университет , ако изобщо е университет, признава ли се в БГ, титлите му признават ли се ?
  Какъв адвокат е той, нека се посочи едно дело, водено от него в български съд. няма такова.
  Защитава кого? Йеховистите, които не ги признават за християни остналите деноминации - православни, католици и протестанти.
  Вън йеховистите със своята Стражева кула от България. Те не признават богочовешката същност на спасителя Исус, за тях той е един от пророците.

 6. 6 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Йехивистите много обичат имотите на слепите последователи, развалят семейства, тяхната Библия не е християнска.
  Не ги признават за християни и мюсюлманите.

 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  "Нека същият да докаже в какво се състои "опасността" от "сектите""

  А може ли аз?

  1. Промиват мозъците на психически лабилни личности, като често ги докарват до психиатриите, а понякога и до самоубийство.

  2. Забраняват кръвопреливането

  За мене това е предостатъчно. Който знае повече - да ме допълни.
  Не побоят е начинът да се решават подобен сорт проблеми. Но има полиция, да се вземе в ръце и да арестува нападателите, които във високомерието си сами са напляскали безспорни доказтелства срещу себе си и целия НЕТ, да ги осъдят и всичко да се приключва.
  Но да се защитават по точно този начин, точно тези секти, защото да, те са секти, от страниците на точно ТОЗИ вестник, ми идва малко в повече.
  Моля ви, Дневник подбирайте по-добре авторите си и четете написаното от тях защото подобни апологии будят у мене чувства, точно обратни на желаните.
  Всяка толерантност си има граници

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не защитавам побоищата и подобни начини за саморазправа, но не трябва да има търпимост къ подобни секти.

 9. 9 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Фулър Теолоджикъл Семинари, Калифорния, САЩ - не се признава за университе в САЩ! нямат право на законни докторанти.
  Адвокат- това е звание на член на адвокатурата на България.
  Не е член въпросното лице.
  Много уважавам православните духовници, които са спасили от помюсюлманчване българите, уважавам протестантите, католиците, защото са вярващи хора, Исус е един и неговата църква на Земяа е една, но сектите са създадени от лица с цел личното и на децата им облагодетелстване, никакви вярващи не са ръководителите, щом имат имуществени претенции към вярващите.

 10. 10 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И моля християните е домораслите демократи да не цъкат минуси, а да се замислят над това: Кои са тези йеховисти аджеба? И защо тази бабелка се запенявила толкова?

 11. 11 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нямаше да пиша всичко това, ако не бях прочела статията на "правозащитника", "демократа", "хуманиста" и бореца за всеобща свобода Виктор Костов на съпругът ми.
  Та пиша тези редове, защото имахме кратко "познанство" с тези сектанти.

  ...Преди доста години в наше отсъствие (ние - на работа, децата - в къщи) млади емисари на "Свидетели на Йехова" няколко пъти са търсели контакти с децата ни. Особено - към дъщерите... (Доколкото си спомняме, тогава те бяха на 14 и на 17.)
  Дали пъстрите диплянки са били формален повод за някакво запознанство не знаем, но не това е интересното.
  Интересното бе това, че един ден самия пастор им предложил да отидат поне веднъж на тяхна сбирка - ей-тъй, без ангажименти а само защото са представителни, образовани и деца на уважавани от съгражданите си родители...

  После всички се зачетохме в диплянките. И когато стигнахме до абзаца - цитирам по памет - "Бог е истинския баща на децата" мъжът ми се умълча... Тогава го посочих и казах, че истинския и единствения им баща е този човек; че не желаем по никакъв повод децата ни да отиват при тези хора; че не знаем какви са и не искаме да ги знаем, но чувстваме, че от срещите с тях няма да произлезе нищо добро...
  Дали заради този кратък разговор или поради това, че мъжът ми се е срещнал (тайно от мен) с пастора и му казал - нито той, нито неговите кучета (изразът е негов) да не се доближават до децата му, - яховистите ни оставиха на мира.
  ========
  За срещата на съпруга ми с пастора научих сега. Да ви кажа честно, не зная, дали тогава щях да я одобря, но сега смятам, че е постъпил правилно, защото го е направил заради семейството ни!
  ========
  И накрая: всеки има право на свое лично пространство и на свои "малки" тайни!
  Нали?

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 12. 12 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Авторът се представя за доктор на философските науки, което означава, че е защитил втора дисертация. Интересно къде е защитил първата, с която е станал доктор ? Всъщност Виктор Костов знае ли, че има разлика между образователната и научна степен "доктор" и научната степен "доктор на науките" ? Ако той лъже така елементарно по отоншение на научните степени какво остава за съдържанието на статията ?

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре написана статия, макар и доста повърхностна. Нищо де, така поне отива на повърхностните сеирджийски интереси на православните талибани с които се е напълнил тоя форум.
  Първо, няма нищо общо с вярата и ое тревожен факта че човек който се подписва с адв. пред името не го е видял.
  Този погром съвпадна с визитата на френския вътрешен министър който дойде за да си похортува за Шенген.
  Това беше целта на ВМРО - да не влезем в Шенген, а кретените с маскирани лица само помогнаха без да подозират дори как ги употребиха.
  Полицията нищо не прави защото маскираните бяха именно от самата полиция. Но и това му е убягнало на г-н Адв.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  а на бас, че от МВРО няма да набият събрали се на служба юдеи, които не просто не признават богочовешката същност на Иисус, но го и презират и осмиват!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Голями радетели за правата на сектите се извъдиха някои хора . Ама ако някой от тези сектанти зариби и промие мозъците на собствените му деца, веднага ще запеят друга песен . Колко пари кихнаха сектантите на автора за тази статия ??????? УУУУУУУ , АМАН от платени джурналя !!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Стига с тези секти. Там всички би трябвало да са пълнолетни и отговорни за постъпките си хора. Децата са под опеката на родителите си и има кой да отговаря за постъпките им. Ако днес се толерира погрома над някакви свободно събрали се хора да се молят, то утре този погром може да е насочен срещу шахматисти или куцащи...

 17. 17 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  има думи на Иисус, че който иска да го последва, трябва да остави и майка си, и баща си, за да го направи - в този смисъл са. А на бас, че МВРО няма да почнат да нападат всякакви християнски храмове - и православни, и католически, за да защитят семейството като институция срещу разпищолилите се християни

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Аз не мисля, че някой, още по-малко държавта, трябва да бди над мен и да ми казва коя секта е лоша и коя не и изобщо кое е секта, кое - не! Всеки има глава на раменети си - сам да мисли и преценя, е като има такива дебили, чè да им се вързват на малоумщините, ми техен си проблем, откъде накъде някакви си сектанти от ВМРО ще раздават правосъдие - от чие име прецениха коя секта е вредна! Сектите са полезни - отграничават хората, аз лично познавам няколко чòвека били в така нар. секти - ми те там са от имбецил до идиот пълни тъпанари и кво дай сега да им помагаме и да ги вкараме в пътя!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:02 на 25/04/2011 от неговия автор.

 21. 21 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Простете, но смятам хората, оправдаващи съвсем реалния побой над някакви хора, с хипотетичната опасност, която видиш ли, представлявали, за пълни идиоти!

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 22. 22 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "...В последвалите разговори между общината и пастири и лидери на религиозни общности в Бургас е станало ясно, че ДАНС стоят зад тази инициатива."

  ДАНС нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Някога в Държавна сигурност имаше отдел за борба със "сектите". Но понеже нямаше отдел за борба с руската агентура, ето резултата - днес ДАНС не разработва Валентин Златев и Тодор Батков, а преследва християни и мюсюлмани.

 23. 23 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тъкмо прочетох и това:
  "Половин година след шумната акция на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) срещу радикален ислям в Родопите данни за престъпна дейност още не са открити."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/25/1079905_dans_sreshtu_radikalniia_isliam_-_polovin_godina/

 24. 24 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "ju.li": "Стига с тези секти... Децата са под опеката на родителите си и има кой да отговаря за постъпките им..."

  До коментар [#13] от "Десен": "... православни талибани..."

  Този изказ не е приемлив!!!
  Този изказ е от речника на Мунчо и следовниците му!

  Дори и ние, които сме атеисти, не си позволяваме да словоблудстваме за някои българи!

  Определено знам, че НЕ си Мунчо, но кой си и какъв си?!

  Независимо, че от някои постове ми се повдига, сама си налагам граници на обидните квалификации към българите!

  ЗАЩОТО ПРЕДИ ВСИЧКО СЪМ БЪЛГАРКА И ПОСЛЕ "дясна", "лява" или каквото е там.

  И ЗАЩОТО СЪМ БЪЛГАРКА УВАЖАВАМ БЪЛГАРИНА!

  КАКВОТО И ДА МИ КОСТВА ТОВА.

  ======
  Доколкото за "откритието", че биячите са полицаи: Не са полицаи; още - не! Но ако продължаваме така, възможно е и да се случи.
  И ЩЕ СЕ СЛУЧИ, ЗАЩОТО ИДЕИТЕ НИ СА ПОВЕЧЕ ОТ НАС; ЗАЩОТО ИДЕИТЕ НИ, - КАКТО САМИТЕ НИЕ - НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПОНАСЯМЕ!

  Всички, за които нещата не се случват, както им се иска, желаят апокалиптично бъдеще!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 25. 25 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Костов или е луд, или нас смята за луди: "Нека същият да докаже в какво се състои "опасността" от "сектите". Тези, които се интересуват, знаят. Неслучайно йеховистите са забранени в няколко европейски страни, но не и в България.
  .
  Имам първи братовчед, който случайно попадна в т.нар. църква на петдесетници в Павликени и така му промиха мозъка, че той им даде всичките си пари и работеше на пасторите (предимно цигани) безплатно. Едва го убедих да ги напусне, но те най-нахално продължили да търсят загубената си овца. Веднъж дошли с лимузина до тях и започнали да викат от портата, но моят свако грабнал брадвата от дръвника и ги погнал, та едва успели да избягат. Това е начинът.
  .
  Възкресение Христово -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 26. 26 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "Моника2003": Уточнение: бях решила да напиша нещо към "ju.li" [#16], но счетох, че коментар [#13] си по-заслужава.

  Както и да е!

  Извинете ме и лека нощ!


  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 27. 27 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ако някой смята, че Свидетелите на Бог нарушават някакви земни закони (защото самото им име е нарушение на Първата заповед), да ги съди. Насилието се наказва от закона.

  Истината е висша ценност
 28. 28 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 438 Неутрално

  След като в оная тема Дневник написа "бог" с малка буква съвсем умишлено, смятам че няма никакво право да се изказва повече по теми свързани с религията!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 29. 29 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 427 Неутрално

  представителите на евангелските и католически църкви в България са единствените които имат социален ангажимент към най-маргинализираните малцинства у нас. Насилие подбудено от религиозна омраза е сигнал не само към отделни църковни представители, но и към хората които са намерили своята вяра в тези църкви, че ще бъдат унизени и подложени на саморазправа. Още по-страшно е как уж интелигентни хора са склонни да толерират подобно насилие, мислейки си че насилието никога няма да стигне до прага на тяхната врата. Само че не знаят колко се заблуждават. Вчера мълчахте като тормозеха вашите турски съседи. Днес мълчите за насилието над една евангелска общност. Утре някой ще дойде при вас, защото нещо не сте му симпатичен. ...и вместо помощ ще виждате само отвърнати глави и сведени погледи.... И ЗАПОМНЕТЕ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ - КАКТО СЪДИТЕ ТАКА ЩЕ ВИ СЕ ОТСЪДИ!

 30. 30 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#25] от "о. Павел":

  Отче, много ме разочароваш. Лакмусчето за духовна извисеност е в толерантността. Инакомислещите са такива каквито са. Те имат просто друга гледна точка. И те, и ти, и аз имаме различна представа за "реалността". Тази, която включва както проявеното, така и още (за нас) непроявеното. Престъпвайки границата на това да бъдеш само свидетел (наблюдател) на всеобхватното проявление, ти престъпваш нещо много важно. Ти вече не си в хармония с Него - неназовимото. Жалко. Не те съдя. Просто се сетих, че в християнството има и "смирение". Да ти имам и смирението "свещенико". Давай с брадавта по тези, дето не са съгласни и имат друго мнение. Те също са "чеда божии", както се опредля в твоята догматика, нали така?

 31. 31 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#29] от "Чингиз Хан":

  Може и да си прав за католическите и евангелските църкви, но свидетелите на Йехова не се възприемат като протестантска църква:
  http://www.watchtower.org/e/20091101a/article_01.htm

  И по принцип евангелските църкви възприемат "свидетелите" за секта.

 32. 32 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#31] от "kumcho___valcho":

  не ми се спори - а и това което пишеш никак не променя нищо свободата да се изповядва своята религия или убеждения е лично и неотменимо право. То се гарантира в международното право и вътрешното право на Република България. В България това право се подкрепя от конституцията на България, както и конкретно от Закона за вероизповеданията. В случая прокуратурата, МВР, ДАНС, Бургаска община напълно се провалиха в опазването на конституционният ред. Прокуратурата не е повдигнала обвинения, няма следствие, а ДАНС са едни от подстрекателите (по неофициални сведения) на тази саморазправа. ТОВА СЕ ПРИЗНАЦИ НА ЕДНА ПРОВАЛЕНА ДЪРЖАВНОСТ и това е много тъжно...

 33. 33 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Абе нормалните христ. църкви (катол, прот. , правосл. ) май са си най-големите секти.....


  Не забравяйте, че ранните християни също са смятани от римляните за сектанти.... докато един божи ден император Константин решава, че християнството е доста изгодно за затвърждяване на властта на господстващите и съответно го въвежда като религия.... вервайте ми...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 34. 34 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Хора не забравяте , че всичко в този свят е доста относително.

  Ако бяхме преди 2 хил. години вие всичките с кеф щяхте да ходите на "Арена ди Сердика" да гледате как лъвове ядат християни....

  В крайна сметка най-голямо значение има средата къде си израсал за да смяташ кое е правилно и кое не...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 35. 35 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Не одобрявам признаването на "Свидетели на Йехова" в БГ. Смятам ги за агресивна секта, която следва да бъде забранена. Но за това си има компетентни държавни органи.
  Що се отнася до организираните хулигански прояви срещу тях смятам, че те трябва да се наказват с цялата тежест на закона. Недопустимо е в страна, член на ЕС да се наблюдават крайни форми на религиозна нетърпимост. Не сме в Африка или в арабския свят. ВМРО определено много ми паднаха в очите.

 36. 36 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#34] от "KOBOLD":

  Сложих ти плюсче. Само с това, което е най-важното накрая не съм съвсем съглаен. Важно е, разбира се. Но е още по-важно да надживееш тесногръдите представи за "ние" и "тези дето са различни". Затова и се сдърпах малко с отчето. Впрочем моите застъпничества за подобен подход са изличшни. Ясно ми е. Това ще стане така или инак. Ако има нещо, което да пропагандирам на първо място в библията, това е мястото, където се казва, че човекът (пропускам подробности) е съвтоворен по образ и подобие божие - творец.

 37. 37 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1797 Любопитно

  случилото се в бургас е безспорно голямо срамно петно върху лицето на страната и е още едно доказателсто за това че демокрацията в България е нищо повече от фасада !!! чест прави на Дневник че потдържа темата гореща !

 38. 38 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#37] от "Stewie":

  Прав си, правоверни Стюи. Случилото се е срамно петно върху лицето на държавата, която е разрешила изключително опасна секта като "Свидетели на Йехова", да получи регистрация и да вербува невинни деца необезпокоявано, а БХК да покровителства престъпната й дейност, пред погледа на същата тази държава.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 39. 39 Профил на advocat
  advocat
  Рейтинг: 207 Гневно

  Адвокат, доктор, пастор (да той е и пастор, но винаги удобно пропуска този факт) Виктор Костов е нагла душица, която си пъха нослето във всяка бъркотия, та ако може да извлече точки. Маниакалната самовлюбеност на пишман адвокатчето – срам ме е да го нарека колега, го подтиква към безумни изцепки, с които на всяка цена трябва да спечели благоразположението на американските си благодетели, та да може някак си да преживява.

  Този мерзавец е неспособен за истинска адвокатска работа и затуй е виснал връз шиите на американски християни, които баламосва с пикливите си изяви, та да пълнят ония балами разпуснатия му търбух.

  Не забравяйте, че Виктор Костов е и пастор в евангелска църква и опасенията му да не набият и него, го тласкат към помпозни изяви и елементарни статийки. Защо се страхува Виктор Костов ли? Представете си, че и той не е по-стока от Свидетели на Йехова. Представете си, че и той вербува децата ви с ентусиазъм и вълче хищничество – сега разбирате ли?

  Пастор Костов пет пари не дава за „Свидетелите”, трепери псето, за своята си кожа. Какво има повече да се коментира!?! Ако този беше повече адвокат, отколкото сектант, да му бихме обърнали внимание, ама той не. Дневник, опомнете се бре хора! Защо падате така ниско, та се позорите с некадърници като пастор Костов – този за адвокат не става, ама и като публицист е смешен.

 40. 40 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#39] от "advocat":

  Добре казано!
  За съжаление, "Дневник" и друг път е давал трибуна на най-различни лумпени, сектанти и откровени българомразци, които само свалят нивото на вестника с жалките си пасквили.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 41. 41 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Първо/ статията е добре прикрита пропаганда и цели вменяване на вина.2ро/ има провокативни истини,който са непочтенни. Например "българската държава" трябва това и онова.Държавата е на олигарсите,самоопределилие се като"политическа класа" и естествено мутрите и мутресите.

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Беден, беден матрял! Йеховистите му промивали мозъка... Ха-ха-ха! Ма какво да промиват бе, как се промива такъв дебел пласт невежество, стереотипи и предубеждения. Патрони нема открити.

  Селските патриоти ако поназнайваха още малко извън кръвопреливането за свидетелите щяха да им станат фенове до гроб. Да, другари, йеховистите смятат хомосексуализма за сериозен грях, мразят разводите, против аборта са, смятат семейството за свещено - мъжът е глава на семейството, а жената е любеща съпруга и майка... Почти като вемереовист-атакисти са.

  Особеност при тях е, че им е забранено полагането на клетва пред когото и да било друг, освен пред Бог. How about that, dear eastern orthodox christians. Отказът от полагане на клетва изключва йеховистите от армия, полиция и други държавни служби. Този факт им е създавал много проблеми по време на войните, когато наистина са били забранявани, но да твърдиш, че Йеховистите са забранена религия днес, граничи с безумие.

  Време е матрялът да си извади главата от бунището на историята и да се огледа. 21-и век сме.

 43. 43 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 853 Любопитно


  Останах с впечатлението, че повечето от коментиралите не схващат емблематичността на случилото се в Бургас и не разбират, че това е симптом на опасно липсващата държава.

  Темата не е ЗА-ПРОТИВ сектите.
  Темата е за липсващата българска държава.

  Боят в Бургас демонстрира ОТНОВО, че държавата я няма.

  Първо, държавата разрешава на лъжци и манипулатори да мамят и подвеждат с някакво анти-социално и обществено-вредно учение на някакви "свидетели". А трябва да го забрани.

  Второ, боя над/между граждани, независимо от поводите и причините е забранен, нали? Въпросът към държавата е, защо се позволява станалото в Бургас да отмине безнаказано.

  Да се толерира побой, който се оправдава с обяснението "тия са сектанти" е точно толкова ИДИОТСКО колкото, да се допусне бой на душевноболни ( "щото са ненормални" или бой над измамени по телефона ( 'щото са глупави", или пък бой на пенсионери ( "щото гласуват за БСП".

  Следите ли логиката?

  Това са фашистки рефлекси!

  Тезата, че всеки имал глава на раменете си и сам е отговорен за себе си е друг такъв идиотизъм!
  Никой човек не е способен да се познава и съответно да се предпази сам от всички интелектуални и физически опасности. Обществото / държавата са длъжни да реагират и да пазят гражданските ни права.

  Боят в Бургас е НЕДОПУСТИМО БЕЗЗАКОНИЕ на държавата!
  Държавата първо допуска манипулиращи и вредни организации ( Свидетели...), а после мълчаливо разрешава насилие над измамените от тая вредна организация.

  Е, няма такава държава!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 44. 44 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  А може ли да разширим обхвата на темата до "Натрупаните количества омраза в обществото - най-бързият и ефективен начин за самозатриването му."?

  И каква е ролята на "слугите на народа", избрани от него уж за добро, че омразата, агресията, злобата, завистта, нихилизмът, страстта към саморазрушение, апатията и отчаянието да плъзнат като епидемия сред българите и да почнат да ги топят като средновековна чумна епидемия?!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 45. 45 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 542 Разстроено

  До коментар [#44] от "Okoto": От какво се натрупва омразата? От безпътицата, от духовната бедност, от социалната поляризация. Корените на омразата са изцяло социални! Клапаните на тази обществена омраза са футболното хулиганство, спонтанни протести за щяло и нещяло /за цените на горивата например/, политическата наглост и нетърпимост, религиозната и етническа сепарация. Едно общество, заредено с вътрешни напрежения по много оси, в даден момент ще се разпадне! Нали това е новата обществена максима, която ни се набива в главите - всяка коза за свой крак? Кто няма общи национални ценности и интереси, всеки се затваря или в себе си или в тесния кръг на съмишлениците си. И за да се идентифицира все пак, търси врагове. Именно затова прогнозата за нашето общество е тежка /за когото е ясно какво значи това на медицински език/!

 46. 46 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Гневно

  До коментар [#25] от "о. Павел":

  Браво "отче". Съвсем по "християнски".
  Да бе друг, да разбереш брадвата. Да бе Бареков, да ти прости човек. А то - християнин си се писал.
  Савле, у един текст манифестира и верска, и етническа нетърпимост. С един текст подгони Христа. С брадвата. На талибаните у форума даде пример. Сега може спокойно да отидеш за дърва. За кладата.
  O sancta simplicitas!
  Да ти припомням ли, "отче", че петдесятните са точно толкова християни, колкото католиците, източноправославните англиканите, съботяните, лутераните, баптистите ...?
  "Отче" бесово, вчера биха Свидетелите. Под благосклонния поглед на местната и централната власт. Утре ще бият мохамедани. Щото са различни. И синагоги има. Все още. Точиш ли брадвата? В София, на едно каре от няма и 500 метра съжителстват заедно храмът "Св. Неделя", джамията, синагогата, таман две евангелски църкви католическата и румънската..
  Савле, пропуснахме дъновистите, кришнарите, йогите, бахайците..
  Събираш ли дървата? Атеистите също пропуснахме. За тях също ще трябват брадви и клади...
  Да те и у нещастастния изрод. О. се писал, а се оказа. най-банален балкански главорез .

  Ecrasez l’infâme
 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#43] от "Demokrat":

  "Първо, държавата разрешава на лъжци и манипулатори да мамят и подвеждат с някакво анти-социално и обществено-вредно учение на някакви "свидетели". А трябва да го забрани."

  Хм.. Ми дай тогава да караме на ред. Щото не са само свидетелите у таз група на "лъжците и манипулаторите". Да почнем с мохамеданите, а? После, с евреите. Атеистите, понеже са мнозинство ще включат и православните в групата.
  Давай "демократе". Къде да насъскаме охлосът първо? Кои да са първите?
  Аз междувременно "демократе", докато даваш последната истина на местните патриоти ще ти припомня думите на пастор Martin Niemöller:

  "„Als die Nazis die Kommunisten holten,
  habe ich geschwiegen,
  ich war ja kein Kommunist.

  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten,
  habe ich geschwiegen,
  ich war ja kein Sozialdemokrat.

  Als sie die Gewerkschafter holten,
  habe ich geschwiegen,
  ich war ja kein Gewerkschafter.

  Als sie mich holten,
  gab es keinen mehr,
  der protestieren konnte.“

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Свидетели на Йехова" са толкова християни,колкото травестита е пичка.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 49. 49 Профил на Mихаил Тодоров
  Mихаил Тодоров
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Религията е за слабите.

 50. 50 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Добре е ,че някой все пак в България реагира на нещо нередно!
  Но не това е начинът.Нито пък подходящите хора.Как Православната ни църква се бори срещу тях?Защо хората с проблеми не са в православните храмове,за да търсят помощ там!?Оядените попове,според мен са почвата на всякакви секти и на лумпените дето ги бият.
  А тоя адвокат дали каза на някой от нас нещо ново и интересно!?На мене -не!

 51. 51 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#47] от "Graf":
  Да почнем с мохамеданите, а? После, с евреите.


  Май пресолявате манджата,Графе.За мюсюлманите и евреите знаем защо са в България,ама за "Свидетелите.." какво ще кажеш?
  Не ти ли приличат на католици от 17 век в Суматра?И какви са целите им и какви са парите им ,и кои са вдъхновителите им?
  Мисля,че бъркаш Калифорния с Каспичан.

  .

 52. 52 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално


  До коментар [#45] от "kirkor":

  ++++++!

 53. 53 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мда, ксенофобията се изля във форума. Най-важнто е да се мрази, и то да се мразят различните. Промиват мозъци, казвате, ами промивайте и вие! Някой на пречи на nu6ka да си направи християнска църква и да събира последователи? На demokrat да провежда разяснителна кампания пред слушатели (а не в интернет, те сектантите този интернет обикновено не го четат)?

  Но не, винаги е добре да крякаме срещу една църква (която между другото е разрешена от дирекция по Вероизповеданията в МС) по форумите. А защо не правите всяка събота и неделя протести пред вратите й, като толкова ви пречи? Защо не викате, защо не каните телевизиите да снимат? Да, различни са, и затова трябва да мразим всички различни ли?

  И сега погледнете конфликта отстрани. ВМРО (лумпени, различни от нормалните хора, които гледат само да се сбият с някой) протестира срещу други различни (свидетели на Йехова, хора с целенасочено промивани мозъци и привърженици на някои меко казано противоречиви практики). Дотук нищо особено, обаче едната група налита на бой и почупва имуществото на другата. Е, това вече е престъпление и си има членове в НК за това.

  И колкото и да не им харесва на повечето, но авторът е прав. С ненамесата си държавата направи две грешки:

  1. Показа, че нетърпимостта към различните се толерира (нищо чудно следващия път да се стигне до убийство).

  2. Даде чудесен материал в ръцете на сектантите да продължат да проповядват "правилната" религия (някой друг да вижда алегорията със замерянето на Исус с камъни? Е, спокойно, след като аз като атеист съм я видял, значи и доста от пасторите също са я видели. Честито на всички.)

  Всъшност родната полиция демонстрира учудваща некадърност в опитите си да обуздава тълпите - било то футболен мач или потрошаване на сектантска църква. И то на фона на изключително големия брой полицаи, налични в милата ни родина. Това е големия проблем. А не наличието на различни и отношението на част от хората към тях.

  А българската православна църква, вместо да се грижи на кой синод да докопа имотите и да пише книги, как Ванга е обладана от демони, да вземе всеки път, когато сектантите правят литургия да прави паралелна литургия пред църквите им. Истинска, православна. Свещеници бол. Дали обаче наистина са свети хора?

  П.П. И по какво се различава практиката на свидетелите на Йехова да отказват кръвопреливане от тази на мюсюлманите да ядат месо? На католическите свещеници да не се женят? На християните да постят през определени периоди? Сега ще кажете, ами при тези обичаи се позволяват изключения, ако здравословното състояние на човек е лошо или от това зависи животът му (на мюсюлманите в изключителни обстоятелства е разрешено да ядат свинско, а ктолическите свещеници педофили са направо легенда и църквата не ги е набутала всички в затвора). Да, ама и свидетелите на Йехова разрешават преливането на продукти, които не съдържат кръв (между другото някой да знае, че в Англия и Щатите се експериментира от десетки години с изкуствена кръв?). Е? И наистина не мога да се стърпя да цитирам ТОВА:

  Първо те дойдоха за комунистите.
  Аз мълчх, защото не бях комунист.

  После те дойдоха за синдикалистите,
  и аз мълчх, защото не бях техен член.

  После те дойдоха за евреите,
  а аз мълчх, защото не бях евреин.

  После те дойдоха за мен,
  но вече не беше останал никой, който да протестира.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  До коментар [#51] от "globus":

  Ами може би българия е като Суматра пре з 17 век.
  Това, че сектата не учи на хубави неща е проблем, но той в никакъв случай не се решава с извънредна агресия, мълчаливо подкрепяна от държавата. А това последното е силно обезпокоително. Нали се опитваме да бъдем модерна европейска държава. Или по ни е добре да сме си диктатура ?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#51] от "globus":

  Що бе? От гледна точка на тезата за "лъжците и мошениците" тия са си за трепане с камъни.
  "За мюсюлманите и евреите знаем защо са в България".
  Така, както сте тръгнали, изречението съвсем скоро ще придобие видът: "За мюсюлманите и евреите знаем защо още са в България".
  Или бъркам?

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  До коментар [#51] от "globus":

  И последно. Виж дебата във форума тук: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/25/1079905_dans_sreshtu_radikalniia_isliam_-_polovin_godina/

  Па ела пак да си хортуваме. Става ли?

  Ecrasez l’infâme
 57. 57 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Въпросът съвсем не е дали "Свидетелите на Йехова" са църква или секта. Въпросът е дали България е правова държава или управлявана от банди територия. Ако "Свидетелите" са толкова опасни, си има Комисия по вероизповеданията, която да ги провери и евентуално да ги забрани. Ако са нарушили закона или са измамили някого, си има съд и прокуратура, данъчни власти, социални институции.
  Мястото, където банда пияни лумпени вземат справедливостта в свои ръце и я налагат безнаказано с бухалки, не е правова държава. Утре могат да решат да убият с бой някой, който само им е заприличал на обратен (случи се вече със софийски ултраси), вдругиден да налетят на ученици, защото носят тениски на някоя група или дълги коси, а после могат да почнат да пребиват поголовно всички, които не носят цветовете на любимия им отбор.
  "Правото без сила е безсилие силата без право е голо насилие". Помислете върху това.

 58. 58 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#55] от "Graf":


  Много бъркаш!Но егото ти няма да го допусне.То ще си мисли ,че е защитено с много информация и аналитични възможности!

 59. 59 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#54] от "Gopeто":

  Съгласен съм с Вас!

 60. 60 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#56] от "Graf":

  Тук си прав,но то е същото по характер.Разликата е таргета и кой дава парите.

 61. 61 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Браво на адвокат Костов. Един от малкото европейци в България...
  Но призивите му към държавата да работи няма да свършат работа. За каква държава изобщо става дума, когато полюцаите стоят и гледат как скинари пребиват хора в частния им имот заради вярата им и не се намесват? После поканили скинарите на разговор и ги пуснали. Без обвинения..

  Така че да започва от сега да подготвя дело срещу българската държава в Страсбург. А милионите обезщетение йеховистите да използват не са мо за строеж на църкви, а и да си наемат въоръжена охрана. Щом държавата не иска да си изпълни задълженията и да ги пази от престъпниците...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 62. 62 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#58] от "globus":

  Викаш, изречението "За мюсюлманите и евреите знаем защо са в България" няма да придобие видът: "За мюсюлманите и евреите знаем защо още са в България"...
  Дай Боже. Ама имам притеснения. Дано да се окажеш правият ти.

  Ecrasez l’infâme
 63. 63 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#62] от "Graf":
  Дано да се окажеш правият ти.
  =============
  Ако питаш жена ми-никога аз не съм прав!
  Иначе,това със сектите на янките-мисля,че тяхната безкруполност да правят безогледно пари от всичко и отдавна ,-трябва да има някакъв отпор.Намирам,че вината е в инфантилното поведение на нашата БПЦ,която не бива да се оправдава само с миналото.Тя просто трябва да изгражда имунна система срещу вирусите.

 64. 64 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  в духовния свят физическата сила не е аргумент - даже е аргумент за духовно безсилие. Използването на физическа сила от МВРО означава, че целите им са чисто "физически" - политически престиж, материална власт, имоти и т.н. Защото целта се познава по средствата. Използването пък на "духовни" и религиозни аргументи за оправдание на физическите и чисто материални цели, е типичното лицемерие, в което тъкмо те обвиняват другата страна. Това е типична тактика на всички паракомунистически организации, каквато е МВРО, каквито са и повечето пишман-националисти. Най-обикновени крадци, като всички комунисти, най-обикновени любители да се лее чужда кръв, като всички комунисти.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 65. 65 Профил на pur6ink
  pur6ink
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В случая е интересна ролята на държавата:
  1. Правилно ли е регистрирана тази религия /или секта/, нарушени ли са нечии права? От повечето форумци се разбира, че не е. Тогава ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ПОПРАВИ СВОЯТА ГРЕШКА? .....................
  Нали разбирате че този въпрос е риторичен! Коя грешка си е поправила държавата? /това не е риторично/
  2. Бият някакви хора, обиждат ги, чупят имущество. ДЪРЖАВАТА ПАК СЕ СУЕТИ И НИЩО НЕ ПРАВИ. Редно ли е? / и това не е риторично.

  Това може да се случи на всеки от нас и кой, как и кога ще защити правата ни!

 66. 66 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До № 46
  Графе,
  Всеки не разбира от нещо, не сме енциклопедисти. Ти трябва да признаеш, че нямаш понятие от религия, но се изказваш. Петдесятниците не са нищо друго, освен модерни шамани. Нито духът, нито идеологията им, нито поведението им имат нещо с Евангелието и древната църква, чийто приемник е православната. Завърши теология и тогава драскай по форумите.
  .
  Чернобил и Библията -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 67. 67 Профил на le coq non sportif
  le coq non sportif
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тези за пореден път доказаха, че голяма част от българите са ксенофоби, нетолерантни, прости и невежи хора. Не е доказана виновността на "Свидетелите на Йехова" за създавенето на някакви опасности или други непозволени действия.
  От разпространеното в интернет видео силно впечатление ми направи обръщението, което един от нападателите отправи към хората: "Турци". Това е едно малко доказатлството за безмнозъчността на нападателите, като се има предвид, че "Свидетелите на Йехова" са християни.
  А къде е полицията? Може би бие същите тези фенове по трибуните на окаяните родни стадиони без основание!? Сбъркана работа!!!

 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1552 Разстроено

  До коментар [#1] от "wwwwww":

  България не е варварска държава! Срамувам се да чета и слушам коментари като Вашия. Не разбирате ли, че държавата - това сме ние, ако преценявате, че Вашето място е в Африка, чувствайте се свободни да се преселите там. България е европейска държава от векове и слава Богу, въпреки враговете - свои и чужди.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на pur6ink
  pur6ink
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "о. Павел": Има си закони! След като са признати по закон от държавата, не може да твърдите какви са!
  Те са законни! Ако някой е узаконил грешно, него винете! Къде уважаеми, е била църквата толкова години, през които против Вашите разбирания /но узаконени/ религии и секти са действували, а?
  Покажете моля, Вашите протести, Вашите писания срещу. И тогава да видим, кой крив, кой прав.

 70. 70 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#7] от "rapidfire":

  Против кръвопреливането са! Е това си е вече наистина достатъчна причина да бъдат спукани от бой! Даже да им се източи кръвчицата, да видим какво ще правят!
  Всъщност сега се сещам, че като деца (т.е. много отдавна) ни правеха едни ваксини с гама-глобулин. Бяха много ефективни. Почти никой не боледуваше от грип. Ама после нещо ги изоставиха. Когато питах личния ми лекар за тези ваксини, тя каза, че се избягват, защото това било вкарване в организма на чуждо ДНК и било с непредвидими последствия.
  Та кой знае, може Йеховистите да се окажат прави един ден, ама това не значи, че сега не требва да ги бием! Така де, заради тях Господ ни наказава да сме най-бедната, а очевидно и най-тъпата нация в Европа...

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 71. 71 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#66] от "о. Павел":

  Попе, имам удоволствието да познавам няколко екземпляра възпитаници на Духовната академия (беше тогава) а и на Богословския факултете на СУ. Това, което прави впечатление дори след 5 минутен разговор по теми, касаещи богословието е тяхното абсолютно невежество по отношение на другите религии.
  Възпитаниците на БФ силно ми напомнят на кадрите на бившата Висша Партийна Школа. Там не се учи нищо друго, освен тезисите на православието, а ако случайно стане дума за някоя друга религия или деноминация, то тя се разглежда в крайно негативна светлина.
  Та, недей да се изкарваш компетентен! Ти и такива като тебе са последните, които имат право да се изказват по подобни теми, защото за грозните сцени в Бургас вие сте едни от главните виновници.

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 72. 72 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1538 Неутрално


  "Определението за Свидетели на Йехова е, че това не е секта, а религиозна общност. Оказа се, че те са абсолютно легитимни.Официално в България има около 1700 последователи на свидетелите на Йехова. Името Свидетели на Йехова идва от основната идея, че Бог има едно име и то е Йехова. Основател е Чарлз Тейз Ръсел. В България се появяват през 1989 година. Официално са регистрирани през 1991, но поради своята агресивност през 94 е отказана регистрация.
  Последователите на Йехова отказват военна служба, не почитат националните символи, не позволяват на себе си и на близките си кръвопреливане. Движението подава жалба срещу България пред Международния европейски съд по правата на човека в Страсбург и след спогодба, според която серазрешава кръвопреливането, през 1998 година свидетели на Йехова са регистрирани у нас.
  Днес в зала Христо Ботев присъстваха много деца и бебета, водени от родители си. Присъстващите не разговарят с журналисти.
  Всички свидетелите на Йехова отричат Светата Троица, както и човек да съществува духовно след смъртта си. Според тях душата не възкръсва и няма прераждане. В Новия завет Бог неправилно е наричан Исус Христос и името му трябва да бъде сменено на Йехова. Великден те празнуват като Христовата смърт, а не като възкресение.
  Репортери: Ива Димова, Сергей Тодоров
  http://novinitepro.bg/"

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#5] от "nu6ka": Въпросният имал сайт " Свобода за всеки ". Там е номерът ,че свободата явно не е за всеки. Иначе нямаше да има закони и съдилища. Що не написа нещо за теорията и най-вече за практиката на въпросните свидетели. Защо на бургазлии им е дошло до бой ? Що не пише как нагло се натрапват на хората и като вербуват някой го карат да им препише имота си ? Като са такива големи християни що не идат да проповядват по ислямските страни или по Африка, ами са дошли да ни продават краставици на нас, дето сме християни преди тях.

 74. 74 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#66] от "о. Павел":
  Павле, и ти не се възприемай за специалист само с теоритичната си подготовка. Виж се например как прескачаш от "свидетелите на Йехова" към петдесятните църкви при липсата на каквито и да е прилики, което ти много добре знаеш, но явно по-непосредствените ти впечатления относно протестантските църкви се ограничават с някоя циганска (не влагам лош смисъл в това) петдесятна църква в Павликени.

 75. 75 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1357 Весело

  До коментар [#73] от "ahasver":

  Много често разочарованата рода на пълнолетен, нормален човек намира вещици, магьосници и секти за да повлияе на имотния си роднина, от друга страна явно всички бездомници ровещи по кофите си нямат толкова загрижени роднини хах

 76. 76 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  През последните 20 години промиването на мозъците на и без това ограничените българи е трагичен факт.
  Българина, исторически, не е религиозен. Почти всички политически сили в България се опитват да манипулират хората на религиозна основа. Дори бившите комунисти станаха "религиозни" за пред хората а бивши партийни и комсомолски секретари сега са попове. Когато един такъв попитах защо е станал поп, той започна да вади пари от джобовете и каза "Ето защо".
  Много от коментиращите пишат от позиция на "християни". Недейте се заблуждава, не сте никакви християни, а използвате религията само за конфронтация и да излеете злобата си.
  Кажете, колко училища и болници в България се издържат от православната черква? Колко са благотворителните дружества на черквата? Вие лично помагате ли на хорате чрез черкавата?
  Вяра, религия, християнство са понятива от които нямате представа. Просто да отидеш на черква и да запалиш свещ е като да отидеш на партийно събрание.

 77. 77 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Ако зад ексцесиите в Бургас стоят ДАНС, това означава, че новите служби на България си служат с прийомите на ДС, които са действали с подобни методи не когато са особено загрижени за държавата, а когато някъде нямат или са загубили контрол.
  Не забравяйте как ДС навремето са вербували агенти във всички църкви в България... за да защитят държавата. И как благодарение на тази "грижа" БПЦ все още се разкъсва от трусове и все още мълчи по "деликатни" теми. Стигнало се е дотам, че БПЦ дори не може да обясни позицията си към Ванга, именно защото е мълчала, когато се е изграждал обликът на Ванга като пророчица. По същият начин ДС са "натровили" и католическите и евангелските църкви.
  От време на време новите служби на Р България продължават да спретват по някоя акцийка - по принцип това означава, че някъде са загубили контрол и искат да "проверят" ситуацията. Обикновено обект са БПЦ (макар че там действат много внимателно) и евангелските църкви, но сега са започнали по-добре да различават "свидетели на Йехова" и мормоните от евангелските църкви и са се сетили, че всъщност точно в по-скоро навлезналите религиозни формации нямат "пипала".
  Не казвам, че е лошо да следят какво се случва в религиозните движения, тревожното е, че го правят посредством методите на ДС.

 78. 78 Профил на fransenal
  fransenal
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До нушка и другите като нея. Вие въобще прочетохте ли статията и помислихте ли преди да пишете, или първо пишете а мисленето, е то не е задължително

 79. 79 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Докато не се забранят опасните секти, ще има и насилие.
  Жалко, е защото саморазправата и вандалския акт на ултрасите, са символи на примитивизъм, но вината не е само тяхна.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 80. 80 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  Хора, и вие "Дневник", четете:

  http://hristianstvo.start.bg/article.php?aid=7227

  http://www.tavor.hit.bg/chitalnia/knigi/yehova.htm

  http://bg.altermedia.info/?p=11808

  Йеховистите са забранени в Гърция. Защо ли?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 81. 81 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#80] от "ТНТ":

  Не пиши глупости. Не са забранени в Гърция. Ако можеш да четеш и разбираш прочети:
  http://www.watchtower.org/e/19970322/article_01.htm
  http://www.religioustolerance.org/rt_greec.htm
  Обърни внимание че става дума за Крит.
  Само нацистка Германия ги е пращала в концентрационни лагери и само в Москва са забранени. Забранете ги и в България, вие не сте по-различни от руснаците - промити мозъци.
  By 1988, the U.S. Supreme Court had reviewed 71 cases involving Jehovah's Witnesses as an organization, two-thirds of which were decided in their favor. In 2002, the Watchtower Bible and Tract Society disputed an ordinance in Stratton, Ohio that required a permit in order to preach from door to door. The Supreme Court decided in favor of the Witnesses.

 82. 82 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#70] от "Torlak":

  Не е заради чуждото ДНК. Гамаглобулинът беше отказан когато започна епидемията от СПИН.
  Сектите нямат нищо общо в случая.
  А и нещета не се оправят с бой, особено непредизивкан.
  Има си закони за това

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 83. 83 Профил на annamaria
  annamaria
  Рейтинг: 5 Весело

  Ако някой иска наистина да разбере в какво вярват и какво отричат "свидетелите на Йехова" по-добре да прочете тук. http://www.watchtower.org/bl/index.html
  За тези, които не разбират английски има и на български.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK