"Да им е честито на студентите"

"Да им е честито на студентите"

© Иван КутузовЧестно казано, на мен ми писна да се занимавам с малоумници и след като не ми признаха магистърската степен (дипломата е издадена от американски университет, въпреки че беше съвместна програма със Софийския университет), просто им теглих една майна и заминах да правя докторантура в Лондон, където изобщо и не споменаха нещо за апостили или преводи."


Това пише един от членовете на фейсбук групата на българите, получили международни дипломи, които българските институции не искат да признаят. По въпроса колко души общо са теглили по една на българската държава и са заминали - историята мълчи. Известно е само, че през последната година броят на затруднените да получат признание в България на чуждестранните си дипломи расте стремително, което е


абсурдно при глада за квалифицирани млади хора тук
Стигна се дотам, че Европейската комисия заяви, че ще обсъди наказателна процедура, ако установи, че държави членки затрудняват признаването на дипломи от университети в други страни на ЕС. Според говорител на еврокомисаря по образованието, ако процедурите по легализация са неоправдано дълги и скъпи, се нарушава правото на студентите на свободно движение.


Ситуацията в България е драстична в сравнение с останалите държави от евросъюза. EurActiv съобщи, че българските студенти прекарват много месеци и харчат значителни суми в опити да легализират университетски дипломи от ЕС.


Падането в мрежите на българската бюрокрация започва с посещението в така наречения фронт офис на Националния център за информация и документация (НАЦИД), за който скоро се разбра, че изискал доказателство, че Сорбоната е законен университет във Франция, разказват потърпевшите във фейсбук и по форумите.


НАЦИД обаче спазва стриктно изискванията на министерството на образованието (МОН). Освен преведената и легализирана на български език диплома българското просветно ведомство е


прочуто с безпрецедентните подробни академични справки


които изисква - с изброяване на предметите, подробно описание на изучавания материал и точен хорариум на часовете. Потърпевши твърдят, че европейските университети нямат практика да издават подобни справки и го правят по изключение само за българските си абсолвенти. След това в НАЦИД сравнявали документа с подобната българска специалност, като следели дали предметите и тяхното съдържание се припокриват и след 2-3 месеца решавали дали да ги признаят.


Това е комична дейност, като се има предвид разликата в качеството на образованието в България и в западноевропейските държави. Още по-комичното е, че по сведения на завършили българските университети също не издават подобни справки на студентите какво точно са учили по всеки един предмет.


Не е и нужно - има достатъчно информация, която позволява да сравним радикалното разминаване на изучаваните теми по уж еднаквите предмети, преподавани на бъдещи инженери, икономисти и PR специалисти в Германия, Франция и Англия, от една страна, и в България - от друга. И тогава претенциите на МОН, което обаче не намери никакви пропуски във фалшивата диплома на Калина Илиева, биха лъснали с цялата си безпочвеност.  


Преди да се приемат документите за легализация, е необходимо те да са нотариално заверени в страната, където се е провело обучението. Този процес понякога отнема три месеца, а разходите за нотариални заверки са около 200-250 евро, отбелязва EurActiv. Завършили в Дания и Германия се оплакват, че времето и парите са повече - 4 месеца и 300-400 евро. Мнозина са се сблъскали с трудности да получат заверка в чужбина, тъй като там


никой не можел да разбере тази абсурдна и ненужна стъпка


"В България чиновниците също не могат да ти обяснят за какво им трябва, малко от тях знаят какво е апостил и какво е легализация, и каква е разликата между двете. Също така трябва да внимаваш дали университетът ти е признат в България - не само Сорбоната, но и много други известни европейски университети не се признават тук, което е абсурдно.


Някъде между тия стъпки човек започва да се чуди защо аджеба е решил да се върне и да работи в родината...", пише във форума потърпевш, който вероятно вече си е купил еднопосочен билет за някъде. И няма да е единствен.


Такова решение вероятно ще предпочетат и тазгодишните абитуриенти, които намаляват драстично с всяка изминала година, при положение че още не сме стигнали до децата, родени във Виденовите гладни години. Спадът обаче и сега е чувствителен - от 78 хиляди ученици през 2009 г. това лято броят на завършващите средно образование вече е 67 хиляди. Като се има предвид, че немалка част от тях ще предпочетат чужбина, това означава, че всички останали ще могат да станат студенти в България.


Условията се облекчават допълнително от факта, че две трети от университетите ще приемат само с оценки от матурите, а за най-желаните специалности - право, икономика, медицина - битката ще е само от трима души за едно място. И дума не може да става обаче за сравнение с европейските държави, където


входът е лесен, но изходът е труден и възможен само след упорит труд


А в България напук на здравия разум изходът е по-лесен от входа и е постижим без почти никакви усилия. И за да се гарантира необратимостта на абсурда, броят на университетите вече е 52 - до един акредитирани, като държавата одобрява все по-съмнителното им качество. 


"Да им е честито на студентите", беше възкликнал по тодор-живковски наскоро премиерът на заседание на правителството, след като отпусна още 6 млн. лв. на държавните университети за стипендии заради увеличения прием на студенти и докторанти.


Какво ли има за "честитене" обаче  във възможността да избират между лесно достъпно, но некачествено образование в България, и качествено в чужбина, което освен че се изстрадва, трудно се признава в родината им. Също толкова "честити" са и данъкоплатците, които са щедрите спонсори на този абсурд и бъдещи платци на евентуалните глоби от Брюксел.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Кое в България следва логиката, че легализацията на дипломи да я следва?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На тия които им трябва заверка на удостоверение за придобита магистърска степен в български университет от МОН им казват да пият една студена вода. Те не заверявали такива и не били длъжни.
  А в САЩ без такова ти признават дипломата само до ниво бакалавърска степен.
  Въобще тия спорове са около едни 5 жени които си правят каквото си искат - подиграват се с теб и ти се хилят в лицето.
  Много добре знаят че слагат ненужни скъпи и излишни изисквания които не фигурират в нито една тяхна норма, но от позицията на бюрократа ти казват - това е положението - като не ти харесва - хващай пътя.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на pavka5
  pavka5
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Трябва да си учил в държава на запад от Белград за да знаеш колко е окаяно образованието в България. Майната им на малките чиновници с полушубките в София.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Любопитно

  За какво "признаване" на чужди дипломи става дума? Вероятно за кандидатстване за държавни или общински служби?
  От статията не става ясно.
  Не вярвам частна фирма (особено пък чужда) да търси "легализиране" на диплома от Сорбоната?
  Не върви някак цялата "фактология" на статията да е почерпена от "Фейсбук" и форумите", биваше авторката да се разходи до въпросната НАЦИД и да проучи имат ли законово право (или задължение?) да искат справки и заверки, какви срокове трябва да спазват (спазват ли ги?).....
  Тогава щяхме да знаем кого да ругаем - НАЦИД, Министерството, закона?

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  В САЩ системата е много отворена--точно противоположно на България. Като кандидатсвах едно време, гледали ми дипломата (нелегализирана, само преведена), чудили се, пък после ми дадоха стипендия на базата на GRE и writing sample. Т.е., хората се интересуват от реалните умения на кандидата не от хартишката. За разлика от нашите титатни на мисълта, които иначе много обичат да обясняват колко са тъпи американците.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Все повече младежи могат да си позволят добро образование на Запад. За българското академично воинство възниква въпросът: Какво ще правят Пернишкият, Югозападният, Шуменският, Ветеринарният, Физкултурният, Свободният бургаски, Свищовският, Дърводобивният, Ломският, Долнодиканският, Пищигъзкият и останалите 300 университета в България?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "7777":

  Параграф 22 ...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Как се прави нов университет в Казахстан. С преподаватели от САЩ, Великобритания и пр. (рус.) Снимките са по-долу на страницата.

  http://go-kz.ru/2011/04/25/education

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Акъл който притежава
  у нас не се уважава...
  Колкото по-прост -
  толкова с по-вирнат нос!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 10. 10 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Весело

  Легализирането на чуждите дипломи в БГ следва стриктно
  логиката на всяка друга дейност на държавните структори
  а именно -няма никаква логика.Колкото по- абсурдно толкова
  по- добре това е положението с бюрокрацията в БГ.

 11. 11 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Едно роднинско момиче отиде да следва във Франкфурт. Втора година, би германците по всички линии, само шестици. Брат й сега е седми клас, също много будно и умно дете. Та момичето заяви ясно и категорично, че когато малкият й брат завърши средното си образование, ще дойде от Германия, и ако е нужно, с ритници ще го изстреля да учи в нормална държава. А тя самата за две години вече се чувства отлично там и отсега си търси работа.
  Примерите са безброй.


  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 12. 12 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  основният въпрос който си струва да се изследва е : от какъв зор държавата ще ми "признава" каквото и да е, да не би тя да ми става работодател. при който потенциален работодател кандидатствам той да си извършва due dilligence-a. това признаване не е нищо повече от поредната лицензионна политика с цел да се обезкуражава ученето навънка а вместо това да се пълнят... държавните университети. разбира се това по никакъв начин не е споменато в статията.... дневник пак рулира.

 13. 13 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Гж Светлана Георгиева, трябва да сте по-конкретна и малко по-спокойна когато пишете. Има голяма разлика между видовете образование. Например диплома от медицински университет не се признават никаде по света независимо къде е издадена. Същото се отнася и за медицинските сестри. Болестите по света са различни. Обикновено се изискват допълнителни изпити за да се признае медицинско образование. Почти същото се отнася и за учителите. Изискванията са да се знае език много добре.
  По отношение на технически дипломи е вярно че трябва да се признават без проблем. Аз нямах проблем преди години да получа признание на диплома от България в Скандинавия. Беше само необходимо да бъде преведена дипломата и студентската книжка за да се види какви предмети и с по колко часове са изучавани т.е. да се знае curriculum.
  По цял свят е известно нивото на което и да е висше учебно заведение. Всяка държава има информация за това и на базата на тази информация признава или не диплома.
  От друга страна, признаването на диплома не е от особено значение. Важното е как гледа на нещата работодателя. Аз работя в чужбина от десетки години, по специалност завършена в България, и никой до сега не ми е искал да покажа диплома. Интересно нали?

 14. 14 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  Къде в САЩ не ти признават магистърска степен без такава заверка? Аз не си спомням да съм заверявал никакви български дипломи.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 15. 15 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Интересно дали Дянков са го карали да носи "с изброяване на предметите, подробно описание на изучавания материал и точен хорариум на часовете"?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 16. 16 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Българското висше образование е пълна скръб, а административните пречки няма спрат умните деца да отидат там където се учи наистина, а не се пълнят чалга клубове и джобове на псевдо професори - преписвачи от руски

 17. 17 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  за дневник, както и за 90 процента от индивидите които населяват територията наречена б-я - независимо какво точно е решила държавата - то не се обсъжда дали е обосновано или не (икономически и етически), обсъжда се само това, че независимо какви са били оригиналните намерения на държавата (които със сигурност се приемат за добри), то някакси без да искат се е получила нежелана последица. и съответно вместо да разследва защо на първо място държавата да прави нещо - те не искат държавата да спре да го прави, а да продължава да го прави, но тази неприятна последица да бъде ограничена. въпроса е че почти винаги тази последица е именно ОСНОВНИЯТ ПРЕСЛЕДВАН ЕФЕКТ, а не косвен резултат. другото е че дори и явно очертаните ефекти, които преследват - също имат негативен резултат. защото каквото и да направи тя винаги някой бива ощетен, не може да предизвика повсеместно забогатяване.

 18. 18 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Скъпи абсолвенти, всъщност никой не ви иска в България. Академичното общество не ви иска, защото им подбивате пазара. Колегите ви не ви искат, защото в условия на реална конкуренция много бързо ще се разбере кой колко изпита си е купил. Съсловните организации не ви искат, защото не искат в начина им работа, непроменян от Тошово време, да се промъкват някакви странни модернистични идеи. Така че си стойте където сте, ако искате да се развивате.
  Може да ви звучи цинично. Станах циник, след като видях какво се случва с младите ми надъхани колеги, които се прибират от престижни университети и за две години Камарата на псевдоархитектите, мутронизирания строителен бизнес, опошлените конкурси, купените обществени поръчки и мафиозираната администрация ги превръщат в сломени мижитурки. Добре образованите млади хора са на място там, където ги наемат и оценяват според уменията им, а не според това кой е братовчед на шурейката на Диков.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Днес чух, че основен стълб на Националната стратегия за интеграция на ромите в България било висшето образование: 4% от ромския етнос трябвало да бъдат с висше образование.

  Какво ще се случи? Държавата ще отпусне целеви средства за учебни такси, стипендии и пр., за да "изучи" няколко хиляди роми за "вишо" - така, както при бай Тошо ги изучаваше за средно. Парите ще бъдат "усвоени" от тарикати като "проф." Борислав Борисов, който лично ще се погрижи съответните дипломи да бъдат отпечатани и раздадени, може и изпратени по пощата. След тази поредна гавра, абсолютно никоя държава в света няма да признава диплома, издадена от българско учебно заведение - българските дипломи ще стават единствено за тоалетна хартия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:58 на 28/04/2011 от неговия автор.

 21. 21 Профил на dievski
  dievski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Освен проблема с легализацията, получилите добро образование на запад със сериозни магистърски дипломи, има и със започването на работа.Фирмите все още подбират кадрите по роднински принцип или дават ниски начални заплати. По-добре е да започнеш работа на запад, където ценят университетите които си завършил и дават добра начална заплата. Или като юпи да започнеш министър и да се оправиш за цял живот... Работете НАВЪН...

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "|":

  Има серия професии в САЩ които искат щатски или по-рядко федерални сертификации.
  Инженери (строителни), архитекти, прависти, счетоводители, електроконструктори, мобилни комуникации.
  За тях при изпитите за сертифицирането има огромно значение дали си магистър или бакалавър.
  Не всички са като тебе с връзки там от мама и татко.
  Някои actually работят. Истинска работа.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#4] от "pag":

  Искаш да кажеш че на държавната администрация и на общинските служби не им трябват млади, образовани и способни хора?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 24. 24 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 822 Весело

  Светла, велико е!

  "Националния център за информация и документация (НАЦИД), за който скоро се разбра, че изискал доказателство, че Сорбоната е законен университет във Франция..."

  Ми, к'во да поискат НАЦИтата от НАЦИД?!
  Какво не са се сетили?

  Евентуално нотариално заверен документ документ от Брюксел....., че Франция е член на ЕС и затова дипломите от там са признати навсякъде?!  А-а-а, нЕма такава държава!!!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "dissident":
  Абе слънце, как да не се признават медицинските дипломи като половината лекари се изнесоха от РБ, а другата са на път да ги последват?
  Апендицитът навсякъде е апендицит, хипертонията - хипертония и травмите - травми.
  Тропическата медицина е един учебник.
  Прощавай, ама си живееш с някакви спомени от Татово.
  А колкото до останалото...
  На времето като завършвах, а то беше в началото на демокрацията, един от нашите професори ми каза в очите:
  - За какво да ви учим, че да ни вземете занята?
  А аз му отговорих:
  - Ами защото като се пенсионирате, като сте ни научили, така ще ви лекуваме.
  Това го накара да се замисли.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#24] от "Demokrat":

  Възможно е новите граждани, работещи в НАЦИД, да не знаят какво е това Сорбона. На мен една такава гражданка--млада, красива и мЙекаща--ми обясни неотдавна как някакъв документ трябвало да бъде преведен "на германски."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  Що се опитваш да обясняваш на хора които не разбират за какво става въпрос, но иначе са твърдо убедени, че това което говорят е истина?

  Само да те поправя , не са половината а около 500 за миналата година/по данни на БЛС, който издава сертификат за добра медицинска практика, необходим за започване на работа в чужбина като лекар/

  Интересно какво ли правят тези български лекари в чужбина? Мият чинии и сервират, работят на строежи или...?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 28. 28 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ПЛАЧЕ СИ за една РАДИКАЛНА реформа в образовниаето. РАДИКАЛНА!

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:49 на 28/04/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "drakar65":

  Ами защото все някой трябва да го прави.
  "Не можеш с мрак да победиш мрака."
  А какво правят лекарите на Запад ли?
  Ами това:
  http://www.dnevnik.bg/sport/2011/04/15/1075577_teodor_salparov_beshe_operiran_uspeshno_v_shtutgart/

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  Хехехе, ако не беше толкова тъп можеше дори да си забавен

  Я разкажи кои работи са истински и кои фалшиви да ти се посмеем

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 32. 32 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#13] от "dissident":

  Не е хубаво да се обижда, но написаното е идиотско...

 33. 33 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Учих 4 години медицина във Варна. Бяха ми признати в Германия. Завърших в медицинския университет в Хановър. Реших за всеки случай да си легализирам дипломата у нас. Беше нещо уникално. То не бяха министерста, то не бяха гишета, 100 бюрократи и 100 дена. Легализирах я, но не ми трябва. Трета година си работя в Германия и нямам идея дори да си помисля за работа у нас.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен": Ами то си е за хилене - като не се сещаш да набуташ няколко бона в документите ... Аз отдавна забелязах , че размотаването и хиленето са свързани с пари. Това им е кравата на тях, хванали са бозките и сецат.
  А образованието у нас е некачествено именно защото е масово. Когато имаше гъста цедка на входа , образованието беше по-добро. Сега влизат двойкаджии, какво искаш да излезе ?

 35. 35 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#34] от "ahasver":

  Напротив, гъстата цедка е на изхода, тогава има резултати. Къде има кандидат студентски изпити освен в Русия и у нас? В Германия се влиза по успех, но ако те скъсат на два колоквиума и после нямаш право да учиш същата специалност никъде в Германия.
  Нека всеки има право да учи, но да завърши само този, който може. У нас се влиза с изпит и след това докато не завършиш не те остават на мира, дори и никoй да няма нужда от теб.

 36. 36 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#35] от "5149mich":

  В САЩ има кандидат-студентски изпити. Само дето теста (SAT/GRE/GMAT) е еднакъв за всички университети.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 37. 37 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Цолев":

  Трябват им, ама не могат да си го позволят. Трябва да си или много тъп, или да си някакво смахнато хипи, за да работиш за 500-800 лева когато частният сектор осигурява 3-4 пъти повече..

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 38. 38 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В завързалият се спор относно трудностите,създавани у нас по легализацията на дипломи,издавани от чужди ВУЗ се изтъкнаха най-различни аргументи,включително и такива с политически привкус като този,че само у нас и в Русия имало приемни изпити,което абсолютно не е вярно.припомни ни се отново какво е сега образованието у нас,колко лошо било по времето на Т.Живков.Искам да припомня на по-.младите участници във форума,че от края на 50-те година и през 60-те години във нашия тогава единствен Висш медицински институт ежегодно се приемаха по стотина младежи и девойки от бившата ГДР,които завършваха у нас медицина и се връщаха в ГДР.Сега те са на възраст м/у 60 и 70 г.Интересно е журналистите от Дневник да положат усилия и да проучат за случаи на светила в германската медицина от завършилите у нас по това време германци.Зная,че някои от участниците във форума ще ми кажат,че ако има такива,то те са се оформили в бившата ГФР,където впоследствие са избягали.Ще има и такива случаи,но едва ли те са масови.А аз съм за строг контрол при легализац;ията на дипломи,издавани от чужди учебни заведения,без значение от коя държава са.Преди няколко години един от синовете на Сакскобурготски-лекар хирург направи у нас няколко операции/в екипи с наши хирурзи,разбира се/.Косите на нашите хирурзи се бяха изправили от ужас от ниската подготовка на този човек,завършил и практикуващ във Великобритания.

 39. 39 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  Вярно.

 40. 40 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#26] от "7777":

  Ха ха ха ха ,добре че ,не трябва да го превеждаш на австрийски!1

 41. 41 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#28] от "Симеон":

  Цялата държава плаче за реформа. Ама цялата, заедно с населението барабар. Ето тук едно откъсче от статия на проф. Константинов. Просто за пример. А преброяването показа, че намаляваме с 7 на час.Значи, ако няма разтърсваща промяна, която да обърне нещата, просто нацията ще си изтлее и толкоз.

  "Две неща шокират най-много чужденците, след като поживеят малко у нас и започнат да се ориентират кое какво е в татковината ни. Първото нещо един французин идеално го дефинира с простичкия въпрос (след поредното българско оплакване от калпавото ни дередже): "А като сте бедни, защо сте и мръсни?"

  А второто го прочетох в погледа на едни колеги от Холандия, слисани от гледката на запустелите ни земи.

  "Вие знаете ли какво е да живеете на 100% засолена и студена земя?" беше официалният им въпрос. Което беше политически коректният евфемизъм за естественото всъщност питане: "Как може да сте такива идиоти?"
  ...................................................
  Наскоро се върнах от пътуване в Израел и Йордания. За Израел е ясно, от пустинята са направили рай, цивилизована работа. Но и йорданците не остават назад, там във всеки оазис до всяко растение води тръбичка с вода и растението се напоява капково. А шосетата им са перфектни, т.е. нормални. И ако САЩ и светът помагат на Израел, то в Йордания няма нефт и газ. Но там произвеждат, пак капково, краставиците, които ядем тук, по златните земи български."

  Михаил Константинов

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#40] от "Irina":

  Или пък на швейцарски: това би било задача с повишена трудност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:31 на 01/05/2011 от неговия автор.

 44. 44 Профил на Third World Good Looking
  Third World Good Looking
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Момент.. аз имам 2 дипломи (бакалавър и магистър) от чужди университети, в момента работя за чужда фирма тук и никога не съм правил заверки и легализации.. те са само ако искаш да работиш за държавата... а тва да си бил път някъде по света и да се върнеш да бачкаш за администрацията... просто е интересен житейски избор. и понеже никой не иска да работи с феодални старци за 300лв, няма някой кадърен и буден младеж, който да им каже че не се прави така, щото е кретенско. (а може и да се е промъкнал някой някъде, но едва ли е бил чут).

  добре че поне на горките хора, на които по една или друга причина им се е наложило да минат по тоя път са вдигнали достатъчно дандания че да стигне до ЕК, барем някой чуе...

 45. 45 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  поправете ме ако бъркам, но и на запад почти не признават директно наша диплома, преди да се присъединим към съюза въобще не искаха и да чуят, сега ти пишат едно писмо, че ако работодателя ти признава кфалификацията от еди коя си диплома и те наеме във връзка с нея, то си е негова лична отговорност.Ще рече квази аут. признават се само дипломи на нужните специалисти без да се пишат глупости, което ще рече на инжинери, лекари и някои други специалисти. Като си на запад обаче не теглиш майна, а почваш нови магистратури в съответната държава, и като ги завършиш едва тогава взимат в предвид и това, че имаш и българска такава. Единсвената полза от българската магистратура напр. е че те взимат в университетите без проблем, на основание на оценките и не знам там още те си знаят какво. Това е моят опит, в смисъл БГ не прави излкючение.

 46. 46 Профил на iivailo111
  iivailo111
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Някой пак си мисли че като е завършил в пичковци и си размахва дипломата от там все едно е на дипломата му пише МГУ ЛОМОНОСВ МОСКВА Е да ама не Истината е че проблема не е въобще в учебния план и това което се учи целия проблем е че преподавателите са незаинтересовани(макар и доста квалифицирани) а студентите ни още не са дорасли за толкова добър материал И СТИГА СТЕ МИ РАЗМЯТАЛИ УНИВЕРСИТЕТИТЕ ТАМ КАТО 75 ПРОЦЕНТА ОТ УЧЕЩИТЕ ТАМ СА СЪС СПЕЦИАЛНОСТИ ОТ СОРТА НА "МЕНИДЖМЪНТ НА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ" И ПОДОБНИ

 47. 47 Профил на iivailo111
  iivailo111
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#44] от "Third World Good Looking":

  ти що не бачкаш за Дянков явно и двамата сте гении

 48. 48 Профил на iivailo111
  iivailo111
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Работата на по-голямата част от вас е цял живот да мрънка

 49. 49 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#43] от "uran":

  Това абсолютно не е вярно.
  За беден професор в САЩ не съм чувал. Абсолютният минимум, който получават като първоначална заплата е около 60,000$. Във всеки факултет на всеки университет има поне един професор, който изкарва над 100,000$.

  .
 50. 50 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Абсурдистан!
  Страна на чиновниците!

  Хитростта пречи на мисълта!
 51. 51 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Добре го е казал завършилият: "писна ми да се занимавам с малоумници".
  И конкретната причина е само една от многото, които принуждават младите хора да напускат.
  Това не е държава!
  Това е кочина, населявана от свине и малоумници.
  Такава е жалката истина.

 52. 52 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Това е България, фалшивата диплома на Калинка се легализира на момента без никакви проблеми а на сериозните дипломи признати в цял свят се отказва легализация. Да не се налага да си имаш работа с чиновници и бюрократи в България, тогава си загубен.

  Кирил Кирилов
 53. 53 Профил на ivaylo_nikolov
  ivaylo_nikolov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Учител съм в София. През 2008 година изкарвам поредния си 12-ти клас. Едно от момичетата заминава да учи във Виенския у-т. На 15 декември "благополучно" се завръща в родното БеГе. Причината - изгонена за плагиатство, системен мързел, проявяващ се в отсъствия от лекции и упражнения, скандали с преподавателите и т.н., като е с отнети студентски права за 5 години. Записва всеизвестен роден мил наш университет в същата специалност в същата година, взема си успешно изпитите като за първи семестър през януари-февруари 2009 година, дори сега вече завършва като взема две години за една с почти пълно отличие. Вие си правете изводите колко струва нашето "вишу убразуванье"...

 54. 54 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "Кирил Кирилов":

  Всички знаем, кои са родителите на Калина, така че не се учудвам на безпроблемната легализация на нейната диплома.

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#24] от "Demokrat":Не, драги, справка от незнам къде си, че държава Франция съществува!

 56. 56 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 367 Неутрално


  До коментар [#26] от "7777":

  На една моя позната в профила й във Фейсбук пише, че е завършила "тОризъм" в Бургаския свободен университет.


 57. 57 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#9] от "Йоаникий": сит търбух за наука глух /Радой Ралин/

 58. 58 Профил на belladonna_100
  belladonna_100
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "5149mich":

  Доколкото зная в Русия през последните години в университет се влиза с оценка от матурата.

 59. 59 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  У нас и чадър да забравиш в университет, след 5 години ще го намериш с диплома. А държавата за пореден път провежда системна антибългарска политика.

 60. 60 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 800 Неутрално

  За да признаеш придобито някъде в чужбина образование, трябва да имаш достъп до учебната програма на съответното учебно заведение и резултатите (изпитните протоколи) от положените изпити. С други думи необходимо е да има между вузова договореност. Иначе всеки би могъл да си фалшифицира каквато си иска диплома.

 61. 61 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#38] от "molesan2":

  Значи ФРГ (не ГФР както му викаш ти) след като направи аншлуса с ГДР сключи обединителен договор, с който признава почти всичко от стартото ГДР.... така че ако нещо е било признато там - автоматически се признава в обединеното ФРГ.

  Аз имам колеги гедерейци с доста странни дипломи от някакви военни училища с имена "Карл Маркс" и "Ленин", но всичко се признава....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 62. 62 Профил на ГОГО
  ГОГО
  Рейтинг: 213 Весело

  На мен процеса по узаконяване на дипломите от САЩ ми отне 6 месеца. За парите не се сещам и все още не съм избягал от страната за ужас на много хора

 63. 63 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Националния център за информация и документация (НАЦИД), за който скоро се разбра, че изискал доказателство, че Сорбоната е законен университет във Франция, ...."

  А някакъв документ, че Франция е съществуваща и законно призната държава не искат ли?

 64. 64 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз се притеснявам моята магистърска диплома от РУ "Ангел Кънчев", дали има някаква стойност на запад...

 65. 65 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#53] от "ivaylo_nikolov":

  Даскале, докато продължавате само да "изкарвате поредния клас", вместо да ги изпокъсате и оставите да повтарят, няма да се оправят нещата. Защото учителите дори в големите градове пускаха едвам сричащи чак до 4-ти клас. По селата и до 8 клас сричат.

  Защо тогава очакваш във ВУЗ да е по-различно? Как посмя да хвърлиш пръв камъка?

 66. 66 Профил на ivaylo_nikolov
  ivaylo_nikolov
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#65] от "Знам и Мога":
  За хубавия коментар - задължителен +. Но имам към теб контравъпрос. Оставял съм страшно много хора по изпити. И знаеш ли после какво следва - РИО, МОМН, разни агенции, телефони и т.н. Защо тогава да си плюя на сурата? Прости ми за действително гнусния въпрос...

 67. 67 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#56] от "bezrabotna_52":

  ахахах, ми може да умее да тори добре момичето

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 68. 68 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#62] от "gvelev17":

  добре де на мен никой не е искал да ми гледа дали дипломата ми е легализирана, казвам това и това съм и край, защо ми е да я легализирам, иначе имам и българска и така, че по принцип винаги мога да се позова само на нея, но истината е, че ако не работиш в някоя компания, за която определена квалификация е определяща за извършваната работа или заеманата длъжност малко хора ги им пука дали дипломата ти е легализирана, а иначе има няколко директиви по въпроса, които на практика сме длъжни да спазваме и ако чиновниците отказват да прилагат, засегнатото лице може да осъди държавата и за обещетение за пропуснати позли и както и вреди.

 69. 69 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#66] от "ivaylo_nikolov":

  Загатваш да ужасен проблем, който не е от вчера. В разказите на Чудомир още се загатва за него.

  Това никога няма да простя на учителите, когато вдигнаха стачката преди години. Не обявиха нито едно искане за реформа в системата, нито едно искане за разпердушинването на порочните инспекторати, където се подвизават хора, невидяли училище от 30 години. Искаха се само и единствено пари, сякаш с това ще се реши всичко.

 70. 70 Профил на black_prince
  black_prince
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#63] от "Musashi":

  Олеле майко! Ама тия в НАЦИД съвем не са наред! Ама то Сорбоната верно законен ли беше
  А да не споменавам за процедурата за легализиране на докторски степени, че за нея даже и в НАЦИД идея си нямат каква е те препращат да питаш в университет, а и там идея си нямат. А какво ли ще трябва да представям предвид факта, че академични справки няма отде да измъкна? Всъщност май се сещам какво и къде ще представя скоро - документите изискващи се за работно разрешително за highly skilled migrant в британския Home office

 71. 71 Профил на Carmen69
  Carmen69
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#43] от "uran":
  Браво! Най-смисления коментар до момента.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дневник,защо се занимвате с такива делнични неща?Образование,пречки някакви си за реализация на младите хора,дипломи,култура,дефицт,пенсии,земеделие,ръст на цени,петрола поскъпнал,в Либия гинели хора,деца,невинни!Хайде,стига!Сватба има днес!Сватба!Принц във Великобритания се жени!Стотици хиляди са на улицата.Сълзи текат от лицата им.Три наши ефирни телевизии са там.Електората прекара с о часове пред екраните.Голяма част от него,особено домакините,плачеше.Дори и за пенсиите си не мислеше.А вие за какви тривиални неща сте се загрижили!

 74. 74 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Цялата история е за това, че Бълхария остава страната на формата, а не на съдържанието.
  Поради което тИриторията продължава да е окупирана от еднакво сиви и дялани с теслата кухи лейки, заели всички възможни безрискови макар и слабо платени "работни" места примерно в "образуванието" и "съответните контролиращи го органи" от нацистки тип.

  Каква ти тук икономика на знанието, какъв ти тук прогрес. мАка.
  Ма на мен лично не ми и пука де. Кухите лейки имат навика да започват да заекват когато им зададеш неочакван, непрошнурован въпрос, или ги поставаш в такава - някакси изискваща творчество ситуация.
  А заекването им все още ми носи неописуем възторг, заради който си заслужава да поостанеш... Поне още малко.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 75. 75 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Тодор Живков умря. Лека му пръст. Лошо е, че с пръстта му други се оживковиха.

 76. 76 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Диагноза от психотеста "кретения" е минималното и необходимо условие за да те вземат на работа в МОН.
  Нося им диплома слънце, само исках заверка от понеделник за петък. НЕ стига че отивам да им я дам, ами не може уп. лице да ми я получи. Абе дебили бе! На квадрат!

 77. 77 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Оригиналите на цитатите можете да прочетете и сами в групата "Denied Nostrification (геНАЦИД)" (https://www.facebook.com/home.php?sk=group_102606639805906)

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#28] от "Симеон":

  "Ради-калната" реформа Дани Вълчето 4 години лъга, че ще я прави? Сега и Игнатов по неговия път върви...

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#65] от "Знам и Мога":

  Даскалите и те душа носят, и те искат да ядат! Ами нали като оставят или изключат дори един ученик веднага ще им резват парите....

 80. 80 Профил на ivaylo_nikolov
  ivaylo_nikolov
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#69] от "Знам и Мога":
  Бях категорично против тази стачка!Тя беше просто безумие и жалкото е, че колегите бяха "омотани на пиян морков" от милите синдикатчета, които ни скроиха поредния капан...Изобщо не съм стачкувал! Можеш да провериш лично - 12 СОУ в гр. София, името вече го знаеш.

 81. 81 Профил на muiiio
  muiiio
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Този проблем съществува от години... 6 месеца чаках да ми оправят дипломата, когато си дойдох в БГ, а тъй като реших да се правя на отговорен и се бях набуал в казармата, за малко да изкарам среднистка служба, вместо висшистка (+3 месеца).

  Сестра ми също се сблъска с проблеми при легализирането на дипломата - тъй като е умно дете и си спретна академичната програма така, че да завърши за 3 години, вместо за 4, нашите сладури тук й обяснили, че нейната диплома в БГ няма как да се приравни към бакалавър, а към специалист.

  Същото се случи на 2 мои съученички.

  От тези 4 случая, само 2 са с признати дипломи в България. Другите 2 се отказаха, заминаха за Англия и сега живеят там.

  Well done! Що не ги последвах и аз...

  i have a 6th sense of humor
 82. 82 Профил на muiiio
  muiiio
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#43] от "uran":

  От една страна имаш право - образованието е стока, комодитизирало се е, университетите са брандове и т.н.

  От друга страна, това не означава, че нашите университети са на същото ниво като западните (и в някои случаи източните) и просто страдат от липса на реклама и PR.

  Предполагам всички сме запознати с онзи вид преподаватели/професори, чиято първа гордост и основно академично постижение е високият процент студенти, които късат на изпити. Това, обаче, за мен винаги е било непонятно, тъй като то доказва слаби преподавателски умения.

  (Всъщност слаби учителски умения. Да си учител е призвание и талант; да си преподавател е професия.)

  Е, заради ей такива преподаватели, които градят немалка част от нашата образователна система, тя е по-слаба от извънбългарските си еквиваленти.

  JM2C

  i have a 6th sense of humor
 83. 83
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:32 на 01/05/2011 от неговия автор.

 84. 84 Профил на muiiio
  muiiio
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#83] от "uran":

  Аз съдя единствено по моя собствен опит в САЩ, Германия и България, който, без да бъде общовалиден, доказва поне за мен, че образователната система у нас е назад не само заради маркетингова изостаналост, но заради много други проблеми, например:

  - отношението на преподавателите към учащите
  - отношението на учащите към преподавателите
  - заплащането на преподавателите
  - материалната база на образователните институции
  ...и т.н. - всички ги знаем.

  i have a 6th sense of humor
 85. 85 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  Той говори вероятно за САЩ. Там не се признават без тежки допълнителни изпити, които в болшинството от случаите отказват кандидати за работа по специалността си

  un buen dia empieza con un solo rayo
 86. 86
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:32 на 01/05/2011 от неговия автор.

 87. 87 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#80] от "ivaylo_nikolov":

  Аз съм възпитан да вярвам на благоразумните и благовъзпитани люде. Да не съм ченге, че да проверявам.

  Поздравления за позицията. Хора като теб крепят мъничката ми надежда, че и за училището има шанс.

 88. 88 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#86] от "uran":

  Нищо подобно, не само, че няма да достигнем образованието в Европа, но ще изостанем още повече. Въпросът не е само в средствата и материалната база. С изключение на СУ и няколко университета, преподавателите у нас са на светлинни години от академичните критерии по-света. Не, че хората заети в образованието са лоши. Просто не може да има висше образование без силна икономика.

 89. 89
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:33 на 01/05/2011 от неговия автор.

 90. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#89] от "uran"

  Харесва ли ти или не, това е най-важният критерий за един университетски преподавател: научни публикации в списания. Така е по света, така един днес ще стане и у нас. Иначе примерът с габровския чепик е много удачен. Грешката ти е обаче, че съдиш за западните обувки от 250 евро от тези, които си видял на битака в Горно Нанадолнище. Иначе разликата е същата: от земята до небето.

  Безсмислено е да се противопоставя нашето образование на европейското, просто трябва да се възползваме от интеграцията ни с другите страни в Европа. Сега обаче мобилността студентите, например по Еразмус, е спъната. Почти е невъзможно да бъде призната една учебна година успешно завършена в чужд ВУЗ: ревнивите даскаля се страхуват, че матрялът им ще избяга.

 91. 91
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:33 на 01/05/2011 от неговия автор.

 92. 92 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#91] от "uran":

  На мен пък ми хареса поста Ви!Разбрах,че сте преподавател в Търново.Имам приятел там-доц.Радослав Радев-филолог.Познавате ли го?

 93. 93
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:33 на 01/05/2011 от неговия автор.

 94. 94
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:35 на 30/04/2011 от неговия автор.

 95. 95
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:33 на 01/05/2011 от неговия автор.

 96. 96
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:57 на 30/04/2011 от неговия автор.

 97. 97 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#91] от "uran":

  "...Този пост всъщност не е към теб а към онези които искат да се ориентират навреме..."

  С какво ще ги ориентираш бре, драги. Сам си написал, че тази работа не е за теб. Не ги занимавай с комплексите си и с разни дълбокомислени заключения. Твоето мнение за науката и това как трябва да се оценява, е за раздел "Разсърдил се суякът на гората".

 98. 98 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Чудно ми е,защо са необходими такива признавания на дипломите.Да си завършил на запад и да започнеш държавна работа в Бг е най-малкото неразумно.А частният сектор предполагам не иска такова признаване на дипломата?

 99. 99 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#49] от "Perfanov":

  Това абсолютно не е вярно.
  За беден професор в САЩ не съм чувал.
  ------------------------------------------------------------
  Не разбирам за какво говориш. В поста към който се обръщаш нямаше нито думата "беден" нито думата "професор" нито "САЩ". Оставяш да гадая какво се случва между ушите ти.

  Изтрих всичките си постове в този форум че да не се намери някой друг четец като теб понеже работя в системата и дължа повече лоялност към обикновения гражданин на РБ.

  Хайде със здраве!

  Yet another blue planet.
 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#41] от "Okoto": Драги колега , трудно ни е въобще да разговаряме със стара Европа. Ходих по работа с един французин из София. Видя един антикварен магазин и залетя вътре. А там пълно с бюстове на Ленин. Той ахна. Зарадва им се . Не беше виждал такова чудо. Аз, понеже цял живот съм ги гледал по бюрата на шефовете, измърморих нещо по адрес на социализма. Той ми рече " Знам, знам, нали и ние имахме социализъм !" "Кога сте имали социализъм ?" изненадах се аз. А той ми рече " Ами по времето на Митеран ." Как можем да се разберем с тях според теб ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK