Как ще ни стигнат хърватите

Как ще ни стигнат хърватите

© Иван Кутузов




"Добре се живее в България и сме много по-напред от вас." Премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с хърватския си колега г-жа Ядранка Косор
 

Свързвам се с колега от Загреб (накрая ще разкажа как се запознахме), за да го питам наистина ли хърватите живеят по-зле от нас. "Прав е вашият премиер! – въздъхва той с горест. - Тук е ужасно!"


През декември миналата година, разказва колегата, бившият министър на отбраната Берислав Рончевич бил осъден на 4 години затвор за това, че причинил щети на държавата за 10.2 млн. куни (около 1.8 млн. долара). Рончевич купил чрез преки преговори скъпи и некачествени камиони за хърватската армия. Неговият заместник Иво Бачич пък бил осъден на 2 години ефективно.




"Съдът постанови, че двамата са извършили злоупотреба със служебното си положение, купувайки от фирмата "Еурокамиони" 39 военни возила за 34.4 милиона куни, което е с 10.2 милиона повече от цената, предложена на анулирания търг от фирмата MAN Importer. За същите пари е можело армията да бъде снабдена с много повече качествени камиони!" - обясни колегата, едва сдържайки гнева си.


"Отвратително!" - съгласявам се, но човекът от Загреб ме засипва с поредната порция неприятна информация от родината си:


Преди онези крадливи типове Рончевич и Бачич хърватски съд осъдил бившия вицепремиер Дамир Поланчец на 15 месеца затвор за злоупотреба със служебно положение и с държавни средства. Поланчец, срещу когото имало дела по още две обвинения за корупция, бил обвинен за финансово ощетяване на държавата, защото поръчал и платил 500 хил. куни (около 96 хил. долара) за ненужно международно изследване.


"Просто нямам думи! А какво стана с бившия ви премиер?"


"В личния сейф на Иво Санадер в една банка в Тирол бяха открити над 500 000 евро в брой, както и много ценни книжа!"


Отделно, след като избягал от Хърватия, Санадер имал нахалството да открие две сметки в Австрия. В тях били открити още 1.3 млн. евро, като едната била на името на тъста му, за да се заличат следите.


"А Интерпол успя ли да го хване?"


"Че как не?!" – отговаря хърватинът с изненада.


След като Хърватия обявила Санадер за международно издирване, Интерпол го открил, арестувал го и от 10 декември миналата година бившият премиер се намирал под домашен арест в Залцбург. Повдигнато му е обвинение за злоупотреба със служебно положение и за източване на държавни компании чрез близката до него фирма "Фими-медия".


В списъка с ограбените фирми са Националната електрическа компания, както и държавната петролна фирма "Диоки".


"Смяташ ли, че Иво Санадер също ще бъде осъден?" – обаждам се плахо, за да туширам ефекта от посипването на още сол в хърватската рана.


"Че как не?!" - отвръща колегата с още по-голяма изненада и продължава...


Корупцията не била единственият проблем на страната. Повечето проучвания на общественото мнение напоследък показвали, че хърватите са апатични или дори враждебно настроени спрямо присъединяването си към ЕС. Към днешна дата едва 38% подкрепяли евентуално скорошно еврочленство.


"Хърватите не искат да ги приемат в клуб, в който приемат такива като тях" - перифразира Граучо Маркс колегата, а аз бодро предлагам: "Идвай в България! Тук наистина се живее добре!"


Веднага давам пример с предишния мандатоносител Ахмед Доган, който беше оневинен за хонорара си от 1 млн. евро по проекта "Цанков камък", тъй като съдът не откри конфликт на интереси. Следват добрите новини, че:


 • Бизнесменът Христо Ковачки получи тригодишна условна присъда за укриване на над 16 милиона лева данъци
   
 • ВКС призна за невинен бившия директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев както по обвинението за сключване на три неизгодни сделки, така и за злоупотреби със средства по програма САПАРД
   
 • СГС оневини бившия земеделски министър Венцислав Върбанов за това, че през 1998-2001 г. е извършил умишлена безстопанственост и е причинил щети на фонд "Земеделие" за над 87 млн. лв.
   
 • През март бившият военен министър Николай Цонев беше оправдан по трето дело – за сключването на четири неизгодни сделки и нанесени щети в размер на 970 хил. лв.
   
 • Сегашният вътрешен министър Цветан Цветанов е бил предварително оневинен от Националната агенция за приходите за притежанието на шест апартамента без доказан произход на средствата, като тепърва НАП ще оневинява и неговия тъст...
   
"Имаме и доказано некорумпиран политик!" - хваля се, цитирайки изказване на предишния столичен кмет Софиянски и пускайки линкове към множеството дела, по които е бил обвиняем и съответно оправдан.


"Как да ви настигнем?" – чуди се хърватинът, чиято заплата била само с 45% по-висока от моята.


"Имате и голяма безработица" – въздъхвам, след което получавам отговор, че в края на март безработицата в Хърватия била спаднала с 0.3%. "А у нас се увеличава!" – отвръщам с гордост, като цитирам разпространените на 29 април данни на Евростат, според които в България безработицата през последните четири месеца е скочила от 9.7 на сто до 11.4%.


В международен план, признава колегата, Хърватия също имала големи неприятности. Преди няколко дни тя се скарала с Италия, понеже бившият президент Стипе Месич открил музей на "хърватския пътешественик Марко Поло" в китайския град Янчжоу. "Как е възможно да ни отмъкнат по джебчийски Марко Поло", възмутили се италианските медии, припомняйки, че остров Курцола, където бил роден бъдещият откривател на Китай, по него време пъшкал под тежко венецианско иго.


Отвръщам, че една караница е нищо в сравнение с войната, която кметът на Пловдив Славчо Атанасов дръзко обяви на Либия и цялата арабска общност!


Хърватинът се задавя от смях, а аз го увещавам, че ще има още поводи за добро настроение, дойде ли в България. Какви му изредих обаче ще спестя, защото страната ни (по данни на "Репортери без граници" от този януари) била задминала неговата родина и в класацията за натиск върху свободата на словото...


Впрочем ето как се запознахме с колегата от Загреб: Дълъг презокеански полет. Група журналисти от балканските страни се прибираме от стаж в различни американски вестници. Между сърби, хървати, черногорци, босненци и македонци се усеща напрежение.


Всички спорят кой е по-по-най на македонски и сърбохърватски със съответните йекавски говори. Чат-пат се включвам и аз на български, колкото да кажа, че в България се живее добре и сме по-напред от тях.


По едно време към нас се задава засукана стюардеса. Пита ни дали сме хървати, защото миналото лято почивала в Дубровник, "най-вълшебното място на света". Следват спомени, снимки и възторжени хълцукания плюс уверението, че ще ни почерпи от свое име с уиски.


Споглеждаме се и след две секунди, без въобще да се наговаряме, всички вече кимаме утвърдително. "Хървати сме, я! Как да не сме хървати!"...


Правя това признание с известно неудобство. Но ви уверявам, че ако знаех колко много ще задминем Хърватия, никога нямаше да пия уиски на аванта от американска стюардеса!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Хърватите не искат да ги приемат в клуб, в който приемат такива като тях" - перифразира Граучо Маркс колегата, а аз бодро предлагам: "Идвай в България! Тук наистина се живее добре!" +++++++++++++

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 2. 2 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Понеже винаги съм се изказвал против стила (нищо не казвам за съдържанието) на г-жа Русева, ще го направя и сега. Може безработицата да е намаляла, но е намаляла от 16% на 15,7%.
  Един пример как капката катран прави кацата с мед негодна.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 3. 3 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1149 Весело

  При тях на всичкото отгоре и ги съдят ефективно, а тук само наужким. Та затова у нас се живее по-добре.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 4. 4 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Номера със съдът е виновен не минава ! К,ви са тия "управляващи" дето парламента е техен и не промениха съдебната система за 2 години ? За 2 години можеха да пуснат в употреба не 1 а 3 спец. съдилища и да прегласуват закон разрешаващ чужди адвокатски фирми да работят в България.
  Кой им плаща на съдиите заплати, помещения, осигуровки и др. ?
  Една държава БЕЗ управляващи - Р.България !!!!!!!!!

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:39 на 01/05/2011 от неговия автор.

 6. 6 Профил на Анастасия Петрова
  Анастасия Петрова
  Рейтинг: 660 Весело

  "Дори да допуснем хипотетично, че Марко случайно е роден на остров Курцола, който хърватите днес наричат Корчула, този остров не само, че е с изцяло венецианска култура, но и до средата на 15-и век е бил феодална собственост на фамилията Дзордзи", пише "Кориере дела сера".

  Анастасия Петрова
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:32 на 01/05/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#2] от "biss Mark":


  Това е "хипербола" и има за цел само да подчертае тезата на автора! А иначе Любослава е много забавна със шеговития си стил на представяне на действителността и подчетраване на нашите недъзи! Браво от мен!

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 907 Весело

  Браво Люба ,факт е че такъв премиер като българският и такъв кмет като пловдивският нямат никъде по света .Вярно е недостижим народ сме ние българите !

 10. 10 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#6] от "Люба":

  Г-жа Люба,трябва ли да правите тези сравнения за да разберем,че у нас няма добро правосъдие?Много по интересно на публиката Ви ще е ,ако се опитате да обясните защо е така!Със същия успех,че и повече,можете да смените Харватия с Германия!И детската градина ще Ви ръкопляска,че е научила нещо ново!
  Диоклециан,който е владял някога островите,е родом от племе близо до сегашния Сплит,клон на траките.Дали хърватите не са имали това предвид!

 11. 11 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Весело

  Забравиха да кажат за делото на Красю Черния, което беше засекретено и отложено.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 12. 12 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Много ирония, много мъка ... и една страхотна илюстрация най-отгоре.

  Днес прочетох страхотен виц: "Защо Симеон Сакскобургготски е седял най-отпред на кралската сватба в Лондон? - За да го следят да не открадне нещо ..."

  Та не е само този премиер, много е плявата, но този е най-страшен. И най-много ме е срам от него.

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Абе, премиерът ви казва, че тук, в България се живее по-добре, а вие ще вярвате на журналистката? Има да ни гонят хърватите още много: те назад да вървят, а ние напред, пак няма да се срещнем в тоя живот. Разочароващо......

 14. 14 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Всичко й е хубаво на госпожа Любослава. Всичките й текстове са талантливи, интелигентни, интересни. Единствените две неща които винаги ми липсват в тях са отговорите ( или поне опити за отговори) на два въпроса.
  Първият е - защо сме по-зле от тези, с които все се сравняваме? И вторият - какво да променим у нас за да бъдем като тях?
  Иначе да се смеем на себе си е прекрасно. Но все ми се вижда недостатъчно ...

 15. 15 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 867 Неутрално


  Люба отново добре е описала "европейското развитие" на България под "мъдрото ръководство другаря Т. Борисов", опс, поправям се - на "гражданина" Борисов.

  Единственото голямо достижение, което не е споменато, а трябва, е задаващият се грандиозен строеж на ......мегастрали, неее, на руска атомна бомба в БеляНЕ.
  Така ще се бетонира окончателно 'по-доброто живеене" на България - с 90 % зависимост на енергетиката от Русия и с многомилиарден дълг увесен на врата на все по-обезлюдяващата се страна.

  Но така е - "Гласуваш за Борисов, получаваш Гоце и голям руски член"...


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 16. 16 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Люба много удачно показа своята изненада, че Хърватия е по зле от нас. Това ме изненада и мен. Просто хърватите са по критични към себе си. Затова ще постигнаг повече от нас. Те и сега са по-добре. Това го знае всяко хлапе, но някои наши политици не го знаят.

  Миша
 17. 17 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Карикатурата обяснява всичко... Иначе стила на Любослава Русева отново е перфектен. Самоиронията е силно средство да осъзнаеш проблемите си, жалко че голяма част от хората не го разбират...

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 18. 18 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "gullwing":

  България или Мафията? — Георги Андреев
  http://chitanka.info/text/2795

  Напречен разрез на българския характер
  Нека си представим едно хубаво, мило, умно осемго­дишно дете. То вече умее да пише и да чете, и това му съ­здава усещане за превъзходство над хлапетата от детската градина. Понеже не притежава житейски опит, по сила­та на природния си егоизъм, то наивно предполага, че све­тът е създаден, за да обслужва неговите потребности и желания, т.е. мисли, че е център на Вселената. Другите де­ца също искат да са центрове, и от сблъскването на несъ­вместимите им желания възниква неустойчиво динамично равновесие в детското „общество".
  Подобно на кокошка, нашето мило дете живее в мига - не го обременяват спомени от миналото, и представите му за бъдещето са доста неясни, а обикновено съвсем липс­ват. Поведението му най-често е реакция на първия порив: интересна играчка, друго дете, фунийка със сладолед, въртележка в парка... -появява се спонтанно желание да притежава или да ползва обекта на мимолетното си увлече­ние, и това измества всичките му предишни потребности и Желания. Няма минало и бъдеще, има само настояще.
  Не откривате ли тук черти на най-често срещания български характер? Не станаха ли повечето българи „гос­пода", след като в продължение на десетилетия бяха „дру­гари"? Не започнаха ли съвсем по детински да имитират пазарна икономика? Колцина се досетиха, че не на тях е отредено да бъдат господа (т.е. господари) и че онези, ко­ито „сменят системата", го правят в своя полза, а наро­дът трябва да плати цената на необяснените с нищо про­мени? Българите като деца реагираха под напора на първия си порив за свобода и демокрация, без дори да знаят какво означава това.
  Основното, Което отличава възрастния човек от де­тето, е силно развитото му ЧУВСТВО ЗА ОТГОВОР­НОСТ. Отговорност за простъпките си пред роднините, приятелите, Колегите, колектива, обществото, държавата. Взискателен към себе си, той иска същото и от други­те. Колцина от политиците и управниците, извършващи всякакви поразии, и в миналото, и сега се чувстват отго­ворни за делата си? А народът търси ли им сметка? Вмес­то сериозен анализ, изводи и справедливи наказания за ви­новните (по-точно за престъпниците) се развихри буря от митинги, Където, съгласно умело разработен сценарий, електоралните тълпи крещяха за „нашите" и против „техни­те" - действия, безполезни за народа и безопасни за сцена­ристите. Българите бяха излъгани, както се баламосват деца. Опитайте се да измамите по този начин англичани и французи! Няма да успеете.
  За осъществяването на някаква своя цел (битова, про­фесионална, обществена...) възрастният човек си налага ди­сциплина в своето поведение. Детето, напротив - пленник на случаен порив, то действа под влияние на моментното
  си настроение. Само принудата, било от жена от родители, учи­тели и други, от които то е зависимо, може да го вкара в релсите на дисциплината (добрият педагог се стреми да из­ползва метода на убеждаването, но винаги има в резерв при­нудата; иначе той се проваля).
  У повечето българи (само)дисциплината е под всякаква критика. Голяма част от тях парадират с настроението си като фактор, определящ поведението им -"Имам (нямам) настроение за тази работа сега". Мнозина знаят, че Толстой, Зола, Юго, Достоевски (нарочно се посочват творци, за които настроението, наречено вдъхновение, се смята за определящо) и други лидери на духа не биха създали произве­денията си, ако се ръководеха само от настроенията си, но този аргумент няма достатъчна тежест пред българските 30-40-50-60-годишни „деца". Нашенецът се отнася сериозно към ангажимента си само ако е възложен от началника му. Иначе изпълнението не е задължително, а пожелателно То­ва поведение е резултат от проявата не толкова на робска, колкото на детска психика - детето се подчинява на лице­то, от което може да получи шоколадче или издърпване на ухото.
  Оставени без надзор, децата са в състояние да напра­вят много пакости, но възникне ли опасност да отговарят за стореното, те се гушат в полите на майките си. Възрас­тните деца са готови да крещят по митинги, да надраскат стени и паметници, да изпочупят обществени съоръжения, но не са в състояние да се защитят срещу катастрофално­то нарастване на цените на стоките и услугите, издевателските режими на водата и тока, организираните кризи за олио и брашно, рекета и другата престъпност... В такива случаи те възмутено разказват покъртителни истории, хленчат за несгодите си и чакат някой „горе", по силата на добрата си воля, да им реши проблемите, т.е. търсят гриж-ливия баща (може и извън България), който срещу покорст­вото им да се погрижи за тях. Б, дечица, порасналите англи­чани, ирландци, французи, холандци, германци, шведи... не по­стъпват така, затова са постигнали онова, което имат.
  По силата на все още неразвитите си навици за труд едно осемгодишно дете е повърхностен наблюдател, труд­но открива причинно-следствената връзка между събитията и скача от обект на обект и от тема на тема. Възраст­ните му съграждани у нас не го превъзхождат много в своя­та наблюдателност и мислене. Те трудно отличават важните (определящите) събития и фактори от маловажните, обръщат внимание на по-атрактивните (които обикновено са несъществени), скачат безсистемно от въпрос на въп­рос, и никоя компания от българи не може да обсъжда една и съща тема (и да я изчерпи) повече от 2-3-5 минути. Нормал­ният разговор между пълнолетни българи е обмяна на впе­чатления и емоции, а не на мисли. Разговорите почти никога не завършват с решение „какво да правим оттук нататък", а приключват с извода, че „нищо не може да се направи. Ще чакаме НЯКОЙ НЕЩО ДА НАПРАВИ ЗА НАС". А две анг­лийски домакини например (най-често с основно образова­ние) не се отклоняват от темата, докато не я изчерпят, и ако още не са си изпили чая, едва тогава подхващат друг въ­прос; ако темата изисква решение, те го вземат. Защо не­дотам образованите англичанки се държат по-мъдро от бъл­гарските професори? Защото домакините отдавна са пора­снали, а професорите са деца.
  Едно дете е суетно. То харесва, но знае, че засега не може да бъде истински пожарникар, ватман или полицай, а му се иска да изглежда като тях. Колко много социално ин­фантилни мъже и Жени у нас се стараят не да СА (това изи­сква време и труд), а само да изглеждат! Колко щети пона­ся обществото от „изглеждащи" хора! Колко много от тях се самонадценяват (вярват, че СА) и се виждат като гене­рали, а са годни най-много за старшини!
  Всяко дете е непоправим оптимист, убеден, че мама, татко или някой друг ще го измъкне и от най-опасната си­туация - неговото егоцентрично съзнание не допуска същес­твуването на Вселената в негово отсъствие, това би било безсмислено. Възрастният българин е зареден с огромна до­за детски оптимизъм. Даже в днешната катастрофална си­туация повечето разговори завършват със заключения като „Надявам се, че в близките месеци всичко ще се оправи, не­щата ще си дойдат по местата...", „Дано да се оправи!", „Да­но някой да ни оправи!"... Месеците и годините минават, ни­що не се оправя, а напротив - все повече се затлачва, но българинът-дете дори не забелязва, че никой нищо не върши в желаната от него насока.
  Едно осемгодишно дете все още няма изградена цен­ностна система, макар че когато чете или гледа приказки на екрана, винаги взема страната на „добрите" герои и е против „лошите". Позицията му обаче лесно може да се промени, ако някой го подкупи със сладолед, шоколадче или нова играчка. Без да знае това, детето най-често действа „по целесъобразност". Когато, под натиска на често сме­нящи се външни фактори, не се създаде система на ценнос­тите в юношеска и зряла възраст, човек реагира „по целе­съобразност" до края на живот! Си, при това с вътрешно­то убеждение, че постъпва много мъдро. А ЦЕННОСТНА­ТА СИСТЕМА е онази сърцевина на човешкия мироглед, ко­ято отличава МОРАЛНОТО от НЕМОРАЛНОТО. Тя е фа­кторът, който създава чувството за дълг и отговорност. Общество без морал и отговорност се самоунищожава. Тря­бва ли да се учудваме тогава, че нашето общество се раз­пада!
  Бързо сменящите се официални ценностни системи са довели до загуба на моралните ориентири и са вдетинили българина повече в сравнение с предвоенните години. Съ­ществуват и други обективни фактори, за които ще стане дума по-долу. Загубата на морални норми днес се компенси­ра с усилено насаждания прагматизъм, според който всич­ко е позволено, стига да не попаднеш под ударите на закона (незаловеният крадец не е крадец).
  Най-често прагматизмът се проявява в стремеж към светкавично забогатяване, по възможност без труд. Под натиска на действителността и на медиите възрастното дете лесно достига до извода, че „парите не миришат" (не действат спирачките на една твърдо фиксирана ценност­на система), и е готово да се впусне в необмислени, риско­вани авантюри. С това може да се обясни успехът на раз­личните „пирамиди" в ограбването на хиляди българи - же­ланото се приема за възможно и даже за действително („Ис­ка ми се да е така, следователно е така!". След като загу­би парите си, детето започва да хленчи и да се вайка, тър­си скута на майка си (държавата), но не намира закрила -държавата пряко или косвено защитава „пирамидаджиите". Казват, че пирамиди има 8 цял свят, но никъде шараните
  Не се хващат на въдицата така лесно, както в България. А иначе всеки пораснал човек лесно може да стигне до извода, че всяка финансова пирамида е мошеническо предприятие (макар и законно!) И че тя просто не може да бъде изграде­на по честен начин. Също така лесно Всеки може да уста­нови кой е деловият му партньор, като се осведоми какви богатства притежава той и откога - отговорът на този Въпрос покрива 90% от същността на даден индивид (кой какъв е).
  Като дете българинът компенсира своята наивност с повишена подозрителност към околните и доста субек­тивно „лепи етикети" - кой е добър и кой лош, кой е „наш" и кой „ненаш". Това го прави податлив на манипулации и организирано масово оглупяване. Как иначе може да се обя­сни фактът с каква лекота българите приеха „предишни­те" да бъдат и „сегашни", да „сменят системата", без да обяснят защо, да не се търси отговорност за извършени­те престъпления и за неспиращото ограбване на страна­та... - поредицата от лесно преглътнати събития на свър­шения факт е безкрайна.
  Пак поради неизградена ценностна система детето не признава истински авторитети. За него авторитет е този, Който дава шоколадче, Който може да го набие и да му вземе играчката, въобще, Който може да се наложи над него и да го постави в зависимост от себе си. Иначе Каза­но, в своята детска среда нашето мило дете се държи Ка­то Животинче, Което дресират - понякога се съпротивля­ва, но накрая винаги се подчинява. То трудно може да схва­не моралната сила на Ян Хус и Джордано Бруно, на Паисий хилендарски и Васил Левски, а разказите за Робин Худ, Тил Уленшпигел и Капитан Петко войвода възприема откъм приключенската им страна. Защото е дете и подвигът не е част от житейската му практика (страшно е!), защото от него се очаква тепърва да стане Възрастен човек.
  Непорасналият българин има подобно поведение. Той не оценява в пълното им значение Левски, Стамболов, Бо­тев, Смирненски, Гео Милев, Вапцаров, докато те не се пре­върнат в легенди, експлоатирани от поредната управлява­ща върхушка. В същото време охотно служи на цар Ферди­нанд, Вълко Червенков, Тодор живков... -нали те дават шо-
  коладчета и отнемат играчките!
  Опитайте се да си представите училищен клас, в кой­то учениците имат еднакви права с учителите. Децата веднага биха изгонили учителката, Която дава трудни дома­шни и пише двойки, и биха я заменили с друга, Която нищо не иска. А ако децата са пълнолетни и имат всички граждански права? Тогава могат да вършат всякакви пакости и никой не може да ги лиши от десерта или да ги накаже прави в ъгъла.
  Българинът-дете е особено непримирим Към по-способ­ните, произлезли от неговата среда (Към чужденците, Които не познава, изпитва респект). Детското му самолюбие го Ка­ра да се самонадценява и да мисли, че не стои по-долу от тях. Стига се до срамни сцени: „Ти ли ще ми кажеш!", Крещи пре­тенциозно напористо парвеню срещу истинския майстор в професията, а тълпата от непораснали колеги, вместо да по­стави самозабравилия се хвалипръцко на мястото му, безуча­стно мълчи и гледа сеир; обикновено се налага хвалипръцко-то. Подобна ситуация е невъзможна в Германия или Англия -там хората са пораснали и всеки си знае мястото.
  При опасност зрелите хора (и някои Животни) се обе­диняват за преодоляването й. Хората се обединяват и без да има опасност, 8 трудовата си дейност и за прекарване на сво­бодното си време - така са възникнали човешкото общество и всички цивилизации. Оставени без Контрол, децата се обе­диняват в „банди" за вършене на пакости и за враждуване с „бандата" от съседния квартал. Оглавява ги най-силното (най-голямото) и (или) най-хитрото дете (както в стадата на животните!). Бандите възникват лесно и лесно се разпадат. Силите на децата не стигат за повече. Ако в организиране­то на децата се намеси възрастен човек, той може да ги на­сочи Към спортни игри, просветни кръжоци, изкуство или дру­ги полезни занимания.
  Без „възрастни", т.е. Подставени отвън лица, недопорасналите българи на възраст между 18 и 80 години не могат да организират дори митинг. За по-сериозни и постоянни ор­ганизации не може и да се мисли - те бързо се израждат в сборище от бездейни дърдорковци или в орди, раздирани от разпри Кой да води дружината. Наистина, и в миналото, и се­га възникват читалища, различни дружества, Кооперации и пр., но те почти винаги са били в рамките на „утвърдения"
  От управляващата върхушка сценарий и са засягали перифер­ни области на битието, Които върхушките не Желаят (ня­мат нужда) да Контролират. За създаване на по-сериозни стру-ктури са били необходими емисари от Русия, Германия или Америка, Които изпълняват ролята на възрастния ръководи-тел в детския кръжок. Тази детска неспособност за самоор-ганизация винаги прави българите зависими от външна сила, обезверява ги, свива света до праговете на Къщите им, а ос­таналия свят те оставят „друг да го оправя", ДРУГ НЕЩО ДА НАПРАВИ ЗА ВСИЧКИ, А НЕ АЗ. А в Швейцария не е така. Там хората са пораснали и Живеят без опекуни, и сами се оправят.
  Тази детска затвореност в моментни лични интереси и липсата на способност за самоорганизиране навежда на ми­сълта, че засега няма българска нация, а само български ет-нос. Всички белези на нацията Като че ли са налице: обща те­ритория, език, Култура, икономика, духовен (детски) облик, (детски) манталитет... Липсва обаче един съществен Ком­понент: дълбоко вкорененото усещане у всекиго за принадлежност към една национална общност, каквато има у сърби, гърци, турци, румънци... Тъкмо поради това ние, българите, в стремежа си да бъдем „в крак с времето", непрекъснато подражаваме някому, вместо да развиваме своето, и лесно се ос­тавяме да бъдем асимилирани от други нации. Тъкмо поради това мечтата на българския младеж е да стане американец.
  Написаното дотук трябва да се възприема не Като из­раз на национален нихилизъм, а Като проява на самокритичност. Авторът се чувства българин и при никакви обстоя­телства не би „сменил" своята народност.
  Невярно е и твърдението, че ние, българите, сме био-логически непълноценни поради някаква генетична обремененост. В България се раждат много даровити деца, Които и 8 детска възраст, и след това смайват света със своите постижения в изкуството, спорта, науката... У нас обаче никога не е имало и няма фигури като Декарт, Кант, Хегел, Досто-евски, Толстой, Зола, Солженицин, Сахаров..., т.е. Няма мис­лители. Понеже детето не може да бъде мислител. То е само подражател, Който, преодолявайки детските комплекси, не­прекъснато се мъчи да доказва на „възрастните", че не им отстъпва, че „и ний сме дали нещо на света".
  В цял свят колкото по-образо8ан е един човек, толкова по-Вярно възприема обективната реалност около себе си и толкова по-адекватно реагира. Освен това - поне допреди няколко десетилетия беше така - той се чувства в някаква степен отговорен и за по-необразованите, т.е. За своя на­род.
  В България е тъкмо обратното и това е типично българско явление. Под влияние на неизживяната си детска суе­тност и егоцентризъм претенциите на „учените" растат по-бързо от знанията им, „ученият" започва да се чувства неоценен и вместо да бъде духовен водач на „простите" в рамките на своите възможности, изпада в нихилизъм. Той се конфронтира с истинските учени обикновено съумява да ги измести, след Което борбата продължава между нему по­добните. В резултат на това възникват безкрайни кариеристични борби на празни обороти, и образованите хора, вме­сто да бъдат интелигенция в класическото разбиране на то­ва понятие, стават морално дребни и дребнави борци за ли­чно благополучие, готови да обслужват всеки господар, кой­то дава шоколадче. Бидейки болшинство сред „интелиген­цията", такива хора не създават нито професионално, нито обществено мнение, способно да отсее плявата от зърно­то, и деградацията се задълбочава. С детска безотговор­ност те не изпитват угризения от поведението си, както едно дете не вижда нищо лошо в това да вземе играчката или сладоледа на друго дете.
  Като част от описания парадокс „простите хора", притежаващи по-устойчива ценностна система (обикновено те са започнали да се трудят в по-ранна възраст и процентът на „порасналите" сред тях е по-висок) и чужди на нихилизма, имат по-реалистично отношение Към извършващите се съ­бития. Те обаче са изолирани едни от други, нямат структури (освен Казионните), в Които да се обединят, и притис­нати от умело организираната разруха, не могат да предо­твратят ускорената деградация на обществото.
  Тук съществуват и обективни фактори: инфантилизирането на населението шества победоносно навсякъде, включително в страните от първия свят, като особено по­датлива е интелигенцията. То се дължи не толкова на соци­алната осигуреност, колкото на съзнателно провежданата
  Манипулативна политика от страна на управляващите върхушки Към собствените им народи - хората-деца лесно се превръщат в уплашено стадо и лесно могат да бъдат управ­лявани без прилагане на силови методи. Тъй като на запад процесът на дирижирано вдетиняване има по-кратка исто­рия, отколкото у нас, а в Азия едва сега започва, то и „успе­хите" в тази насока там са по-скромни - когато разберат, че ги мамят, другите народи, все още незагубили способно­стта си да се самоорганизират, се бунтуват. За разлика от българския, Който винаги е съгласен с всичко, Което му предложат управниците.
  Тук се използва и несъвършенството на човешката при­рода. Оказва се, че венецът на природата, човекът, не обича да мисли, а твърде често и не умее. Той предпочита да чув­ства, да преживява, да Консумира и да използва готови чужди рецепти за успех и начин на Живот. С готовност се прев­ръща в безгрижно и безотговорно дете, ако му се предоста­ви такава възможност. Силните на деня му я предоставят, Като го образоват и информират едностранчиво (т.е. Ма­нипулират го) и му предлагат само един модел за начин на Живот (например американския). Въобще управниците Кул­тивират у гражданина само тези Качества, Които са им не­обходими: да работи добре и да бъде лесно управляем. Така постъпва зоотехникът селекционер при създаване на високопродуктивна порода от говеда. Говедото е програмирано да използва свободното си време за гледане на сапунени опе­ри по телевизията, за спортна запалянковщина, за хапване и пийване, докато мисленето му е противопоказано.
  Въпреки представите за вятърничавата женска при­рода, Която се заплесва по лъскавото и повърхностното, при равни други условия Жените се инфантилизират по-малко. Това се дължи не толкова на по-ниската им средна образова­ност, колкото на многото практически задачи, свързани с отглеждането на децата, Които не търпят отлагане и тря­бва да се решат на всяка цена.
  Създаден е особен омагьосан Кръг: съвременните ин­фантилни хора, наследници на (полу)инфантилни родители, също ще възпитат социално инфантилно поколение, понеже не биха могли да Култивират у децата си Качества, каквито самите те не притежават



  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 19. 19 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Балканите са едно голямо говно през което е минало колелото на историята и го е разделила на части....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  Невъзможно е да сме по-добре от нация, която далеч по-КУЛТУРНА от нас.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Във Франкфурт най-голямата етнческа група е на хърватите (40 хил.) - те са повече дори от турците...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 22. 22 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Весело

  Мутрата им каза да си реформират съдебната система ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 23. 23 Профил на muiiio
  muiiio
  Рейтинг: 1366 Гневно

  По-добре сме от хърватите пък! Щом ДабълБи така казва, значи е вярно! Ама ха!

  i have a 6th sense of humor
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:05 на 03/05/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По-добре сме, я! Браво, Любослава, за пореден път!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 26. 26 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 551 Весело

  Ще ни стигнат - с кръгом и напред !

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1478 Разстроено

  Откъсването (или бягството) от действителността на "управляващите" в Булгаристан е притесняващо основно по една причина - че е не само търпяно, но едва ли не ръкопляскано от т.нар. "общество" (известно още като матрЯл).
  А за човек дори само да е преминал (без да се "застои" по изключителното им морско крайбрежие на Адриатика) през Хърватска му е ясно че ние никога не сме ги достигали и хората са живяли и по-добре от нас, и винаги са били по-отворени към Света и негови Граждани!
  За да си припомним за "мястото" ни е Европа може да си спомним какво написа Ал. Божков
  "Нагоре-надолу по европейската стълбица"
  http://www.dnevnik.bg/evropa/comentari_analizi/2008/01/27/452284_nagore-nadolu_po_evropeiskata_stulbica/

  Е няма никого да стигнем, а в една кочина добре живеят прасетата!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Не. С това че скрива процента на безработицата в Хърватия, г-жа Русева подчерта само едно... ама не искам да го кажа.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1373 Весело

  То и не им е нужно да ни стигат!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 30. 30 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#28] от "biss Mark":А какво правим с производителността???

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 31. 31 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще ни стигнат като внесат малко бг-комунета, подпишат няколко договора с русия, инсталират си един правешки мафиот за шеф на държавата и му поръчат да им прати тъп клоун за премиер? Хаха, няма да ни стигнат, щото не са булгар.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 32. 32 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Люба, кандидатирай се на някои от следващите избори. Ще гласувам за теб.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 33. 33 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  С изключение на последния абзац, който е глупават и типично женски извод, статията е като цяло добър информационен източник за ставащото при съседите. Информацията можеше да бъде представена и без излишните лирични отклонения - вероятно са наръсени за да не изглежда като преписване на статии от хърватски ежедневници...

 34. 34 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#28] от "biss Mark":това, че една журналистка не прави разлика между проценти и процентни пунктове, може да и се прости - в журналистическия факултет с такива задълбочавания не се занимават дори икономическите репортери...По-голям дефект на иначе добрия информационен план на Русева, е че тя не се опитва дори в исторически аспект да ни обясни защо хърватите извън евросъюза дръпнаха по-напред от българите в евросъюза - но явно анализите не са и силната страна, информационно е добре като познавателен мат'рял...

 35. 35 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Как ще ни стигнат хърватите"
  Както стигнахме ние американците
  "Добре се живее в България и сме много по-напред от вас."
  Еми добре е. Нисък дефицит и външен дълг! Какво му трябва повече на човек...

  Иначе добра статия, стила определено ми харесва.



  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Хърватия е страна от която можем само да се учим - от начина по който натириха сърбите и не им позволиха да им окупират половината територия, до всичко което правят досега - само минете с кола през Хърватия, спрете в 5-6 селца и малки градчета и ще видите разликата.
  Дори Вуковар, опустошен от сърбите, изглежда по-добре от Пирот, Ужице или Кралево в Сърбия и по-добре от поне десет български града, където не е имало война.

  low riders team
 38. 38 Профил на netolleraliya
  netolleraliya
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Отдавна не бях чела такава хубава статия, поздравления за авторката!

 39. 39 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#18] от "читател":

  Много дълго, друже, нищо, че е вярно.

  Няма шики-мики.
 40. 40 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "daniel_defoe":

  Така е, но виж ти си го прочел.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 41. 41 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#14] от "gullwing":
  Ролята на журналистиката е да прави критичен преглед на действителността. Отговорите, които търсите трябва да ги дават партиите, а не журналистите. Колко време ще ви трябва за да разберете кои са основните роли в демократичните общества по принцип, и коя роля с какви длъжностни характеристики е придружена.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 42. 42 Профил на Pro-european
  Pro-european
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Любослава, поздрави за отличните статии, които правиш!

 43. 43 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Гневно

  До коментар [#28] от "biss Mark":

  "С това че скрива процента на безработицата в Хърватия, г-жа Русева подчерта само едно... ама не искам да го кажа."

  Добре е да се казва. Добре е да се показва как платената псевдоинтелигенция съзнателно изкривява информацията. Добре е и да се попита ЗАЩО?!

 44. 44 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Поздравления за хубава статия! Не е като някои други медии, на които само от заглавието ти се повдига ... като например: "Леля Иванка развълнувана, брат й чака бебе Тръмп"

 45. 45 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#41] от "йотата":

  "Ролята на журналистиката е да прави критичен преглед на действителността. Отговорите, които търсите трябва да ги дават партиите, а не журналистите."
  Грешиш друже. Действителността си я знаем по-добре от журналистите, не се нуждаем от преповтарянето й. Ролята на интелигенцията е да ни каже нещо повече от онова, което до болка знаем. Това в най-голяма степен важи за журналистиката, не случайно се посочва като четвърта власт. Ако журналист не може да надскочи баналния делник по-добре да се захване с нещо по-полезно. Най-лекомислено е да се вярва на партиите. Техният интерес е да те примамят с илюзии, да очернят противниците си и им вярват само онези, които искат да бъдат излъгани.

 46. 46 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да-а-а,всички балканци за аванта мрем.Шамар да е ,ама на аванта.За уиски може и на румънци да се правим...
  Добре е описана гнусната истина за нашето правосъдие.В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ГИ СЪДЯТ,НО В ХЪРВАТИЯ ГИ И ОСЪЖДАТ.
  Да не забравяме,как през вторта световна война четниците(сърби) пратиха една кошница с отрязани ръце на усташите(хървати),а те им я върнаха с очи.Имат правосъдие,но и имат воени престъпници,които се укриват още.Това не става без участие на влатите.Ако ги бяха изловили и предали о време,щяха да са преди нас в Европа,ама не.Карла Делпонте(незнам как се пише на Бг) ходи няколко пъти и ги предупреждава да ги предадат.Резултат-нищо.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 47. 47 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#37] от "Comandante Marques":Маркес, прочети нещо сам за хърватия, не вярвай само на бълг журналистки. Горната статия създава миража, че в хърватия всичко е идеално. Това излиза от подбраните изводи на Русева. Тя обаче не се е сетила да ни подскаже за кусурите, заради които Хърватия и досега не е приета в Евросъюза, за разлика от съседна Словения, която намери място още в първата вълна. Хърватската мафия дори е по-яка от българската. И там бият журналисти до смърт, имаше дори бомби в редакции, които убиха неколцина известни журналисти. Русева не се задълбочава във факти, които и пречат да си продаде материала под заинтригуващо заглавийце - писах, че анализът не е за женски акъл. Няма никакво дори докосване за миналото на Хърватия в рамките на Югославия. Русева между другото е скарана с историята. Преди година публикува "анализ", в който твърдеше, че културната революция в китай бил нещо като битка за демокрация, а всеки по-осведомен знае, че тази "революция" е маоистка чистка - точно копие на сталинските репресии от края на 30-те години на миналия век...но това може да се очаква от българската журналистика засега...

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:15 на 02/05/2011 от неговия автор.

 49. 49 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Хубава статия в интересен стил, благодаря на авторката.


  До коментар [#14] от "gullwing":

  И на двата ви въпроса отговорът е един - манталитетът, Санчо, манталитетът. Ей това не ни достига и това трябва да променим, за да стигнем когото и да било.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 50. 50 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#47] от "reagan":

  Статията не е за кусурите на Хърватска и за тамошната мафия, а за разликата в действията на тамошните съдилища и тукашните. И че там явно хората са равни пред съда, а не както тук - на принципа "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони".

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 632 Весело

  Реалността ни груба
  тушира някак Люба
  с есета най-прекрасни
  и за властта опасни. )))

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 53. 53 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#51] от "Karla Miyagi":

  +
  Как позна?!

 54. 54 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#50] от "red_rose":И българия и хърватия са далеч от изискванията за европейско членство! не си разбрал добре коментара ми. Русева едностранчиво показва ситуацията в Хърватия, която далеч не е за показ. Европейският съюз неколкократно е отхвърлял настояванията на Загреб за членство - има преговори, но има и незатворени глави -като тази за правосъдието и вътрешния ред. Русева се позовава само на успехите, уви, реалността е много далеч от тях....Русева не прави анализ на тъмната страна на хърватия и бг - те много си приличат. Русева почти не казва нищо - вероятно не е осведомена - за 3000 км магистрали, които хърватите въпреки корупцията и при тях са направили през от 1993 г насам...Изобщо статията е вярна, но фактологически е манипулирана с избор на примери за заглавие, липсва истинският анализ за възхода на Хърватия, той е повече икономически, отколкото политически...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Мисля, че бях ясен: добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и дефицит и сме много по-напред от вас". Това каза българският премиер, обръщайки се към своята хърватска домакиня и колежка на съвместната им пресконференция в Загреб.
  Бай Ганьо поне пътуваше на свои разноски

 57. 57 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ей, това герберите нямате угодия - когато пишеше критично Люба: "що била черногледа"; сега, когато очевидно търси "добрата новина" - пак недоволни. . .
  От кое ви заболя най-много: от това за 6-те апартамента или онова за тъста? Или от това, че в конкретния случай един от най-активните борци с неработещата съдебна система е на път да се възползва именно от . . .неработенето й!
  :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Все пропускам: поздравления и за г-н Кутузов!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 59. 59 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Този път не е лошо.Не е голяма журналистика, но в своя жанр е доста прилично.И да има поизмислени неща, не звучат зле.Разбира се, не е бръкнато надълбоко, но колкото може авторката-толкова.Слава богу,няма характерното за нея цитатничество, чрез което трябва чуждите мисли трябва да придадат по-висока стойност на собствените.Добре.

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  До коментар [#51] от "Karla Miyagi":

  Ти пък що се чувстваш лично засегната - да не си се разпознала?
  Има файда от такива статии, значи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#55] от "Karla Miyagi":Писанията ти издават комплекса на намусена мустаката стара мома със сексуални проблеми . В 2 часа часа през нощта нормалните хора не пишат злобни и завистливи коментари .

 62. 62 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#14] от "gullwing": Чети форума и ще получиш отговор на първия въпрос! Че и на втория, само че с обратен знак!

 63. 63 Профил на BateVas
  BateVas
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Фактът че няма осъдени български политици е резултат от много причини (не само неработещата съдебна система). Ще изброя още няколко - мълчаливото ни съгласие с корупцията, липсата на желание да се работи (включително в Полицията), некомпетентността, толерирането на един манталитет, за който е присъща гордостта от лесно спечелените пари.

  Човешкият ум е като чадър - работи най-добре, когато е отворен.
 64. 64 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 855 Весело

  Тънко тънко

  За едни благата, за други ла*ната
 65. 65 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво е, да си се родил незрящ, едва ли някой може да си представи, ако самият той не е такъв! Но да имаш очи и да не умееш да ги използваш, е белег само на невежество и простотия!

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#47] от "reagan": Криво си чел. Не говори, че там е идеално, а че е по-добре от тук. Словения влезе в ЕС, защото е хомогенна нация. Хърватите имат гранични спорове с тях, участвуват в управлението на Босна и Херцеговина и водиха дълга война.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#55] от "Karla Miyagi": Е, има и друг тип "интелектуалки" с по две съществени достижения - големи бели гърди и служба. Те комплекси нямат.

 68. 68 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Весело

  Е госпожице Русева, нищо не разбирате, Бойко просто следва максимата: “A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy enough people to make it worth the effort.”

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 69. 69 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#63] от "vaskko":

  Абсолютно!! А и липса на какъвто и да е морал и разбиране, че е 'готино' да си меркантилен...
  Но ако се подходи към темата по този начин, май една статия няма да е достатъчно...

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 70. 70 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 551 Весело

  По принцип не съм от феновете на авторката, но това й се е получило много добре

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Malvina Eneva
  Malvina Eneva
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#18] от "читател":

  Поздравления от мен за текста. Но не бива да се забравя, че осемгодишни деца трудно четат дълги текстове - разсейват се и губят интерес

 73. 73 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Весело

  Браво Люба !!!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 74. 74 Профил на le coq non sportif
  le coq non sportif
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Балканизация, балканизация, baby this is what you need !"

 75. 75 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#45] от "4i4oti":
  Спокойно бе човек Оня ден когато пристигна новината за изцепката на Боко имаше доста "автори", в това число и аз които се упръжняваха по темата Да не се беше изцепвал Боко и Любослава нямаше да пише. Логично, нали?
  Няма как хората да не реагират на изявите на премиера си, нали? Само дето поне аз се уморих... то не бяха изяви, то не беше чудо

 76. 76 Профил на panasonic
  panasonic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "gullwing" относно: " Два въпроса, първият е - защо сме по-зле от тези, с които все се сравняваме? И вторият - какво да променим у нас за да бъдем като тях?"

  Отговора:
  4% подкрепа.

  Левичарството, във всички свои форми и степени, създава паразити!
 77. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#63] от "vaskko":
  Преди време питах един таксиджия, който плюеше по крадливите политици, ако той стане министър, какво щеше да прави?
  Отговори ми, ще пусна помпата веднага хахаха

 78. 78 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#55] от "Karla Miyagi":
  Бихте ли посочили поне един бъларски НЕ псевдоинтелектуалец? Жив, по възможност.

 79. 79 Профил на korekom
  korekom
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Пък аз мислех, че Марко Поло е македонец...
  Шегата настрана, не знам как ще стигнем когото и да било, след като не това е целта на нашите управници...

 80. 80 Профил на korekom
  korekom
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар 75 от Дамян - ето още за изявите МУ: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=871707

 81. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#80] от "korekom":
  Е гледах го без пуканки

 82. 83 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Борисов е имал в предвид, че политическата класа у нас живее по-добре отколкото в Хърватия и е бил прав. Там ги съдят за злоупотреби, тук не!

  Отделете време навреме.
 83. 84
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:40 на 02/05/2011 от неговия автор.

 84. 85 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 812 Неутрално

  В първия том на Иван Хаджийски намираме ценно сведение от времето на хан Крум – кое предизвиква упадъка на една държава: “Крум запитал аварските пленници: “От какво мислите, се случи, че вашият началник и целият ви народ загина?”. Те му отговорили:
  - От това, че взаимните клетви (клевети – б.а.) се умножиха и погубиха по-храбрите и благоразумните; после злодейците и крадците станаха съобщници на съдиите; после от пиянство, понеже виното се умножи и всички станаха пияници; после от подкупничество (и всички станаха рушветчии); сетне от търговия, защото всички станаха търговци и се лъжеха помежду си. И нашата погибел произлезе от това. Като чул Крум това, свикал всички българи и заповядал, като издал закон…”

 85. 86 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Любопитно

  51, Карла едисикоя


  И от мен (този път ++++. Точно така го тълкувам и аз този така списан текст, за съжаление !

  Не съм против многото и заслужени критики , но байгънясвам от многословието на автори, където накрая на длъжките им текстове изпъква най-вече тяхната талантлива (така говорят хората...) особа. Не, мерси !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 86. 87 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#71] от "Karla Miyagi":

  "завършила съм с отличие най-старият университет в Европа и от там и в света ..."
  ----------------------
  Брей,как се вдигна нивото на форума!Образованието не пречи на други качества,които ходят по хората!

 87. 88 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  10, Глобус
  +
  Уви, и аз не виждам голямата полза от подобно туширане на всеобщоизвестните ни вече проблеми. Пък може и на мен да се дължи, има много на които мед им капе при излизане на подобни статии от г-жа авторката - съжалявам, на мен ми прилича на джвакане на стара дъвка.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 88. 89 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Весело

  Ех и аз искам за живеем зле като Хърватите,
  някой бандит или политик като го хванат да го хакнат на зле в дранголника. Искам да ми е "зле" като на хърватин а не като на българин. В една къде къде по-уредена държава.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 89. 90 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Весело

  Това ми напомня един виц за Киркор, трябвало да каже нещо за новата "комунистическа" власт: Та всеки се изказвал колко е гот новата комунистическа власт, само Киркор мълчал. Накрая нямало накъде и той трябвало да говори - станал той и казал "Другари, през капитализма много ЗЛЕ беше, много по-напред сме сега, тогава работиш-експлоатират те, работиш-експлоатират те, работиш-експлоатират те обаче купиш креват, кола, хладилник, шевна машина, пр. А сега другари ние сме много по напред от капитализма - работиш-пееш, работиш-пееш, работиш-пееш продадеш колата, шевната машина, хладилника, и кревата па легнеш на земята ама иначе много по-напред сме ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 90. 91 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Весело

  Любослава Русева чудесна статия,а карикатурата е направо убиец.

 91. 92 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Весело

  Браво Люба! Слава на Бога че има хора като теб с такова остро перо да боде поредната самозабравила се власт. Иначе ако неможем редовно за се присмиване на властващата олигархия би било адски тъпо и сиво в родната кочина, така поне си повдигаме духа ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 92. 93 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#88] от "Варна":

  Варна,статията е нещо като да прочетеш в "Народно дело",че във Варна управляват ТИМ,че Гуцанов е мошенник,че палмите са скъпи,а по улиците има дупки!Обаче в Люксембург не е така,макар,че не са в ЕС!
  Тая дама,авторката да беше направила поне един пътепис за остров Корчула/бил съм там/,щеше да ни бъде по -полезна!
  Освен това,думите на Боко са извадени от контекста на това ,което каза,всички видяхме репортажа!Ама,трябваше да е вътре,за да има Люба по независима,менторска позиция!

 93. 94 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#71] от "Karla Miyagi":

  ... имам докторат от един друг от първата стотица в световният ранкинг, ...

  Защитавам вас , които въпросната обижда , но и не се учудвам , че не си ме разбрал , все пак любославарусева не е на напълно грешен път - има много простаци в България , всеки сам си избира в коя група да се нареди.
  -------
  Пиленце, може и да е вярно, а може и да не е. А освен това, къде ще се наредиш зависи не само от собственото ти желание. И нещо навитичко трябва да има, както казвал даскала от вица... Като съдя по "ранкинга", при теб не е много за сега. А непосредствено по-темата: Не мисля, че точно Любослава Русева се нарежда сред защитниците и разпространителите на простащината у нас. Вгледай се малко по-внимателно в тези, коита са на високо и поне по принцип би трябвало да се образец за култура, поне в изказванията.

 94. 95 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#93] от "globus":
  Тоя номер с репортажа не го пробутвай Всички големи телевизии извадиха изказването на Боко от контрекста От контекста на глупостта. В нито един репортаж нямаше думите "по-добре сме от вас", но те бяха произнесени. Все пак в залата имаше над 100 репортери от различни страни и издания.
  Нормално де, няма как нац. телевизия да показва колко глупав е премиерът на страната.

 95. 96 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Вижте сега, и аз завиждам на Любослава! Казва същите неща, които казвам и аз, но го прави много по-добре от мен... Как да ни й ъъъ... мда

 96. 97 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#71] от "Karla Miyagi":

  Скъпа, може и пет доктората да имаш, но не се пише "любославарусева", а "Любослава Русева" - с главни букви и като две отделни думи. Сещаш ли се защо?

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 97. 98 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  93, Globus

  Нейсе...., добре е, все пак че има повече различни мнения и не пеем в един глас по инерция и заради кефа да плювнем по някого, пък даже когато това е по един Б.Б, който просто е скаран с умерените/премерени приказки и се набутва сам в устата на вълка ( медията ни..). Нека сам си носи отговорността, то скоро ще стане белли, но да го дъвчем от немай къде и то не е работа. Аз и един Станишеф не ща да го дъвча повече ( да му е живо и здраво детенцето, между другото) - не стига вече, на мен поне не ми стига, искам нова фаза, развитие някакво, градивност, приемственост, ама мойта стана като гладната кокошка дето просо сънува .
  Та, не знам как ще ни стигнат хърватите.. ?! Пък и не ми и трябва да знам...

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 98. 99 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#97] от "red_rose":

  С главна буква и разделено пиша имената на хората , имената на съществата - както си реша.

  Klaatu Barada Nikto!
 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK