Пренебрегван модел за енергийна ефективност

Евродокладът по околната среда за България от този година категорично затвърди факта, че страната ни е "шампионът" на ЕС по енергийна неефективност. Енергията, използвана за производството на единица брутен вътрешен продукт в България, е около 5 пъти над средното за ЕС, а сравненията със съседна Румъния например показват близо 1/3 по-висока енергийна интензивност на нашата икономика.


У нас проектите с ЕСКО договори се броят на пръсти

Причините за незавидните резултати са комплексни – наследената от социализма енергоемка индустрия  и амортизираният жилищен фонд; ниската усвояемост на европейските средства за енергийна ефективност, липсата на достатъчно преференциално целево кредитиране от банките, слабата информираност на бизнеса и гражданите за съществуващи грантови схеми и други финансови облекчения за намаляване на енергийната консумация. По-ниската цена на електроенергията в България спрямо другите страни в ЕС също не стимулира активни действия за предприемане на енергоефективни мерки.


Слабо е използвана и една друга възможност за подобряване на енергийната ефективност - моделът ЕСКО (ЕSCO) или т.нар. енергоефективни услуги с гарантиран резултат. Наименованието произхожда от английската Energy Service Company (компания за енергийни услуги).
В най-общи линии той се състои в следното. Специализирана компания за енергофективни услуги влага собствени средства за покриването на всички разходи по реализацията на даден проект за енергийна ефективност (например цялостно саниране на сграда). След завършване на проекта компанията дава гаранция за своето изпълнение и получава възнаграждението си, разсрочено във времето, от постигнатата икономия на енергия за възложителя.


Най-често възнаграждението се заплаща в период от три до седем години. То се формира от разликата между средния разход за енергия на възложителя преди внедряването на енергоефективните мерки и гарантирания от изпълнителя разход на енергия след реализирането на проекта. Условието е в рамките на договорения период възложителят да плаща същия разход за енергия, какъвто е имал преди извършването на услугата.


Целият финансов, технически и търговски риск е за сметка на изпълнителя – компанията за енергийни услуги, която гарантира определен обем потребление на енергия в бъдеще. Ако този обем бъде надхвърлен, това автоматично означава рекламация на направената услуга и в зависимост от конкретния случай може да доведе и намаляване на възнаграждението на компанията.


Възложителят, който е ползвател на енергийните икономии, получава необходимата услуга, без да е необходимо да заплаща за нея веднага. Освен това няма да осигурява занапред допълнителни средства към обичайния си бюджет за енергийни нужди.


За по-голяма яснота нека разгледаме един пример, в който дадено предприятие заплаща по 100 000 лв. средномесечно за енергийните си нужди. Стойността на проекта за подобряване на енергийната ефективност на предприятието е 2 000 000 лв. Сключвайки ЕСКО договор, компанията за енергоефективни услуги гарантира максимално потребление на енергия от 60 000 лв. месечно.


Проектът се финансира изцяло от компанията изпълнител, а единственото задължение на предприятието възложител е да изплаща като възнаграждение на изпълнителя спестените 40 000 лв. за период от 50 месеца (т.е. 4 години и 2 месеца). След изтичането на този период благодарение на изпълнените мерки за енергийна ефективност предприятието възложител заплаща вече само трайно намалените разходи за енергийна консумация – 60 000 лв.


У нас все още изпълнените проекти по този модел се броят на пръсти. Главната причина за това е изключително трудното набиране на средства от компаниите за енергоефективни услуги, които трябва да изпълняват ЕСКО договорите. Свръхпредпазливостта на банките при отпускане на кредити за подобни проекти, отказът от страна на застрахователните компании да застраховат вземанията по тези договори, както и недостатъчната активност на Фонда за енергийна ефективност поставят сериозна бариера към по-широкото приложение на модела.


Стимулиране на енергоефективните мерки чрез този вид договори предполага една добре работеща система за застраховане (гарантиране) на вземанията на компаниите - изпълнители на проектите. Държавата може да има съществена роля чрез осигуряване на адекватни гаранционни механизми в съчетание със стриктен последващ контрол на спазването на ангажиментите на двете основни страни в процеса – клиентът възложител и компанията изпълнител. Залогът е достатъчно значим – повишаването на енергийната ефективност на българската икономика означава най-вече подобряване на нейната конкурентоспособност.


*Авторът е инвестиционен мениджър в "Карол финанс"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на sgasharov
    sgasharov
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Практиката на ЕСКО дружествата е широко разпространена в САЩ, Канада, някои страни в Европа, дава много добри резултати. В Б-я също има такива, работят само по обществени проекти, т.е. много слабо и ограничено, както винаги и тук сме неефективни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK