Редакционен: Развеселяване на пейзажа

Кризисното PR изречение на директора на Европол Роб Уейнрайт, подканян с одобрително кимане от премиера, че през последните 2 години е забелязал сериозните усилия на Борисов и Цветанов "да превърнат България в едно по-безопасно място за гражданите", е доста измъчен ход броени дни след доклада на Европол, който е реалният "справочник" за взимащите решения в международните институции.


Министър-председателят си го е превел като congratulations, за да му стане "мило", понеже тази дума му била като "мехлем". Вторачен в "дървото на успехите" си обаче, възможно е да му убягва гледката на гората. 


Международната асоциация на съдиите например в същия ден заяви, че ниското качество на полицейското разследване и нереалистичните на тази основа очаквания за тежки присъди от Цветанов излагат на риск ефективното функциониране на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.
В края на посещението си в България специалният докладчик на ООН Габриела Кнаул на свой ред посочи, че през последните години всички предприети реформи са насочени към съдилищата и към ВСС, но няма нито едно законодателно предложение, чиято цел е да се осъществи реформа в прокуратурата.


Съдилищата отнасят негативите за прекалено дългите разследвания на полицията и прокуратурата и са жертва на натиск от изпълнителната власт, е констатирала Кнаул. Германският посланик у нас също напомня, че отговорни за правосъдието са не само съдилищата, но и полицията и прокуратурата, които са длъжни да гарантират прилагането на законите на практика. 


Това е тъжният правов пейзаж на България, гледан без розови очила. Но, разбира се, винаги може да бъде развеселен - ако някой го надпише с congratulations например, автоматично ще го превърне в карикатура.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK