Редакционен: Объркани понятия, криви сметки

След спортния министър, който поиска състезатели да работят в чужбина само по сключени от държавата договори, във вторник премиерът  Борисов поиска същото и за завършилите висше образование: да се въведе механизъм, по подобие на този за футболистите, за държавен "трансфер" и "продаване" в чужбина на висшистите, обучени с държавни дотации. 


"Може би трябва да увеличим приема на чужденци и да ги продаваме после", доразви той идеята си при откриването на иновационен форум в София. "Дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава!", възмущава се Борисов, без да знае, изглежда, че повод за тази емоция са собствените му объркани понятия.


Явно трета  година няма кой да му обясни, че държавата не е той, а данъкоплатците и премиерът само им е "пръв слуга" според етимологията на думата министър.
Както му напомня и форумът на "Дневник", освен таксите родителите на студентите, а и работещите студенти плащат данъци, от които правителството предоставя субсидиите за университетите. Затова завършилите висше образование не само не дължат нищо, а обратното - правителството им е длъжник по отношение на качеството на образователните услуги.


Не е изключено Борисов да е предизвикан от информацията, че рекорден брой лекари - 1000, са поискали заверка на документи за заминаване в чужбина до края на годината. Но сметките му са много криви, ако си мисли, че може да приложи наученото от Тодор Живков, чийто режим безогледно обираше валутните заплати на лекарите, изпратени в Либия с подобен "трансфер".


А иначе премиерът има повод за яд: през 2011 г. броят на желаещите да се изселят от България завинаги е над три пъти по-голям спрямо 2007 г. - над 200 хил. души, половината от които го планират реално. А той не може да ги спре, нито да ги продаде.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK