БВП расте, но само Дянков е излязъл от кризата

БВП расте, но само Дянков е излязъл от кризата

© Иван КутузовБългария вече е излязла от кризата", обяви финансовият министър Симеон Дянков през февруари пред студенти от Нов български университет. Той каза това в отговор на въпрос дали ще си подаде оставката, както е обещал миналото лято, ако страната не излезе от кризата до половин година. Като аргумент, че кризата е свършила, Дянков изтъкна отбелязания през две тримесечия растеж на икономиката на годишна база. 


Последните стойности на редица макроикономически показатели обаче описват какво се е случило през първото тримесечие на тази година. Резултатите за икономическия растеж


номинално са добри, но само толкова
От структурата на този растеж виждаме, че всъщност "излизането от кризата" е факт само за малка част от икономическите субекти - тези, които изнасят. Само че фирмите износители не могат да вдигнат цялата икономика на страната, а колкото и да вдигнат заплатите на служители си, те едва ли са толкова, че с харчовете си да задвижат целия вътрешен пазар.


Съживените потребление и инвестиции, които видяхме в края на миналата година, бяха радващи, защото бяха регистрирани за пръв път от началото на кризата. Уви, оказа се, че май са били предколедно оживление.


Първото тримесечие на тази година трябваше да покаже сериозно оттласкване на икономиката - най-малко заради сериозния срив, който наблюдавахме година по-рано, и ниската база, с която се сравняваме. Резултатът обаче е, че населението продължава да не харчи и че


фирмите продължават "да се ослушват", вместо да инвестират


Платежният баланс за март показа същата тенденция, че дори и по-тревожна. Компаниите, усетили ликвидност, не инвестират в България, а превеждат парите на собствениците зад граница, за да си връщат заеми най-вероятно. Затова и преките чуждестранни инвестиции са с отрицателна стойност.


Който следи икономиката от "птичи поглед", може каже, че това поведение е нормално при липсата на инвестиционни възможности в България. Подобно на банките през 2009 и 2010 г., които плащаха свои задължения към централите си зад граница, тъй като нямало какво да се кредитира у нас.


В друг "превод" обаче липсата на инвестиционни възможности или добра среда за бизнес означава безработните да не си намерят работа и заплатите да останат ниски, тъй като


работодателите не се конкурират за работна ръка


Затова, ако някой смята, че сме излезли от кризата, е добре да обясни какво точно има предвид. За финансовия министър навярно това е държавата да не фалира и части от икономиката - тези, които изнасят, и държавната политика не ги засяга пряко, да останат жизнеспособни.


(Друг е въпросът за структурата на регистрирания рекорден експорт - пред в. "Сега" в четвъртък шефът на митниците Ваньо Танов посочва, че за първите четири месеца на годината има 50% увеличение на износа на готови горива, намеквайки за пореден път, че "има горива, които са оформени за износ и които по някакъв начин са върнати обратно".)


За да се нарече една антикризисна програма на правителството успешна, нейните действия трябва да се усетят до 2-3 години и от дребния бизнес, който е основният двигател на икономиката, и от домакинствата. ГЕРБ прие такива програма още с идването си на власт през 2009 г., като я актуализира през април миналата година.


Последните данни не свидетелстват за очакваното положително въздействие върху дребния бизнес и домакинствата - потреблението си остава свито, ударено още повече и от инфлацията, свързана най-вече с поскъпването на горивата.


Сигналите, че


търговията на дребно се съживява


както и за "размразените" продажби на автомобили например, дори да се потвърдят и при следващи наблюдения, в реално изражение няма да са толкова големи, че да доведат до възстановяване, което би повишило доходите до предкризисните равнища.


А след изминалите 20 месеца може да се каже, че кабинетът на Бойко Борисов със сигурност се провали в едно -  да набележи общи цели, по които всички министри да имат съгласие и да работят в екип за постигането им.


Антикризисната политика се оказа най-вече вербална и сведена до няколко основни послания - лошото наследство от тройната коалиция, призивите за търпение и затягане на коланите, както и панацеята на магистралите, чието строителство ще реши всичко: намаляването на безработицата, оживлението в търговията, идването на чужди инвестиции, личното забогатяване на гражданите и т.н.


От данните за малкото нарастване на брутния вътрешен продукт обаче се вижда, че 


приносът на правителството е минимален


тъй като според икономисти инфраструктурните инвестиции не могат да заменят нито клонящите към нула преки чуждестранни инвестиции, нито свитото кредитиране на банките.


Няма анализ от секторните министерства за приоритетни мерки с най-голям ефект. А човекът, който държи ключа от държавния сейф - Симеон Дянков, обяви за такъв сектор културния и историческия туризъм. В същото време обаче не сме чули мнението му за коментираното като твърде спорно строителството на стадиони с постъпленията от приватизация - в смисъл с какво тези стадиони са по-важни от пенсионната и здравна реформа примерно или от образованието. Изобщо


всички големи разходи от бюджета се правят без обсъждане

нито обществено, нито в парламента. Те се обявяват с надменна категоричност, сякаш става въпрос не за данъците на хората, а за лични харчове на членовете на кабинета. А импровизираните им обяснения изобилстват от противоречия - режимът на валутен борд например служи като оправдание да не се предоставят искани за публичния сектор средства, което обаче не попречи на правителството да отбележи 2 поредни години на прекомерен дефицит (втората изцяло под негово управление).


Финансовият министър Симеон Дянков, разбира се, не може да носи цялата отговорност, но не е ясно дали осъзнава, че удържането на основната цел - държавата да не фалира, е за сметка на


пресушената ликвидност в частния сектор


В интервю за "Дневник" през юни 2009 г. министърът обясни: "В този тип разговори с Международния валутен фонд правилото е, че каквото ти трябва, го умножаваш по две и искаш. Така пазарите се успокояват бързо, разбира се, че не само има пари, но и да изникнат изненади, правителството е готово да ги посрещне."


Тогава той смяташе, че страната има нужда от парите на МВФ, но само два месеца по-късно обясни, че нямаме нужда от предпазно споразумение, нито пък от привличането на друг вид дълг под формата на облигации на международните пазари.


В резултат държавата изпадна в пасивна позиция да отчете 2 последователни години със свръхдефицит, но без ясни мерки за ускорен растеж и устойчиво обръщане на картината.


Реално тази картина не е апокалиптична, слава Богу, и най-лошото наистина изглежда отминало. Но засега само Дянков, изглежда, е излязъл от кризата предвид неколкократното обявяване на такъв факт лично от него.


Мнозинството от бизнеса и гражданите все още не е в тази група и по-вероятно още дълго да остане извън нея. Защото и преди кризата България беше най-бедната страна в ЕС - с най-ниски доходи и най-нисък стандарт на живот изобщо. А имаме да догонваме тези предкризисни равнища...  


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 795 Весело

  "Дребният бизнес - основен двигател на икономиката!"

  Като го прочетох това помислих, че е грешка... После си казах, егати икономиката! Накрая заключих, егати автора!

 2. 2 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Добър анализ , но НЕ само дянков е излязъл от кризата..Списъкът е мааааалко по- дълъг :
  ЦветИто също , златев с фалшивия износ на горива и 'добрите' цени за крепостните - също не е в криза ..
  Строителите на голф игрища , наркотрафикантите- не усетили "българската" митница и "жестокото" МВР..И още някои , другари...излязоха от кризата :))))

  BIG AL
 3. 3 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А психологически са потиснати и дребните ,и средни фирми, и гражданите - не може и да бъде другояче- при този хаотичен , магистрало строителен / едно към гьотере/ кабинет ...)))

  BIG AL
 4. 4 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Всъщност, именно дребния бизнес би бил в основата на икономиката, ако бяхме успели някакси да се сдобием с такава. Но понеже в "икономиката" все още властват държавни чиновници - забрави ...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Като прочетох пост#1, заключих, егати автора!. Сигурно е Дянков!

 7. 7 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  а ти па си егати матриала... много ясно, че дребният бизнес е основната част от всяка нормална икономика, там са заети най-много хора, той винаги е местен и печалбите остават на място и т.н.

  а Тиквата може колкото си иска врътки да прави със статистиката със своя авер Златев, но хората статистика не ядат - като отидат в магазина и видят, че цените са по-високи от вчера, а доходите им продължават да са мизерни и не им пука, че Дянков е "излезнал" от кризата , а Бойко поръчал статистически ръст

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Статията е много добре и мисля че Graf ще я хареса.

  Все пак статията не маркира алтернативите и то тия които са икономически логични, а убеден съм че авторът много добре ги знае - смъкване на ДДС от 20% на 15% а защо не и 10%.
  На осигуровките - от 21.5% на 10% и провеждането на пенсионната реформа.
  Не може всички да работим за износ при скъпа логистика.
  Това трябва да е ясно на всички. На нас таргет пазара ни е на 2500 км. Рано или късно на хората им светва че е по-евтино направо да отидат там, по-близко, да ги стрижат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Пък аз като те прочетох тебе, стигнах до извода - егати писача!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 760 Весело

  Не е ясно защо се мрънка.Проста така ни харесва...
  Като не ти изнася,затваряй и вън!
  Като искаш да работиш,работи!!
  Това трябвало да увеличи,онова трябвало да се вдигне!!
  Оправи се сам,нали си мениджър,нали за това си избран,или сложен,или поставен!
  Българите в България не са мързеливи(само на приказки).
  Ще се оправим(някога,но не сега).
  Егати популацията!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 11. 11 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Разстроено

  Какво ми говорят тези факти и анализа им?Говорят ми тези неща които вече ги знам.А именно :
  1 Бил съм луд когато 97,98 .. повярвах ,че може да станеме нормална държава.
  2 Бил съм идиот ,че толкова години бачкахме като луди с идеята да се развива фирмата ,да се модернизираме ,да се разрастваме.
  /То хората като пари за ядене нямат дето се казва каквото и да им предложиш не могат да си го купят/.
  3.Пълен профан съм ,че след изборната победа на ГРОБ и ББ
  не разпродадох всичко и не си бих камшика./А бях сигурен
  какво точно ще се случи/
  4 Всеки си плаща за грешките.

 12. 12 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi": Като гледам минусите си мисля колко промити мозъци има в този форум!

 13. 13 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар едно 1 #nqma zna4ka koi

  Пускам ти линк, да прочетеш нещо преди да се иказваш.
  Полезно е.

  А аз няма коментирам. Просто няма какво да добавя.

  http://download.pomagalo.com/10500/motivacionni+problemi+v+malkite+firmi/

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  БГ ще излезе от тази криза,
  когато се изправи
  кулата във Пиза!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#12] от "kirkor":

  Не пич, няма промити мозъци . Просто хората поглеждат празния си джоб , и се чудят , на дянков ли да вярват, че са излезнали от кризата, или на очите си.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  @#13schwarz
  Мотивационни проблеми в малките фирми

  1. Роля на дребния бизнес и малките фирми при пазарна икономика

  Дребният бизнес е в основата на всяко едно пазарно ориентирано стопанство. Относителният дял на малките и средните фирми в общия брой на фирмите в развитите страни се движи от около 70 на сто във Великобритания до над 95 на сто в САЩ, Япония, Германия и Франция. Те създават около 2/3 от новите работни места, а дялът им в обществения продукт е в рамките на 40 на сто. Този динамичен сектор на икономиката се характеризира с бързата си реакция към промените в пазарните условия и стои по-близо до потребителя, отколкото крупните фирми. Важната роля на дребния бизнес в стопанския живот се потвърждава и от наложилото се на Запад мнение, че състоянието на дребните фирми в една страна е своеобразен индикатор за икономиката. В този смисъл самите малки и средни фирми представляват пазарната икономика и тя не може да съществува без тях.

  Малкият и среден бизнес, свързани традиционно в България, а и в Европа, с предприемачеството и занаятчийската сфера, са били и си остават основополагащ елемент на пазарната икономика, без който е невъзможно хармоничното развитие на всяка държава. Възстановяването на десетилетните традиции на българското занаятчийство (чието унищожаване е вследствие одържавяване на структурите и производствените единици на занаятчийския

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 17. 17 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Пресушена е ликвидноста в частния сектор" така пше автора на статията .Тоест липсва наличнос на свежи пари при малкия и среден бизнес.
  "Те хората пари за ядене нямат ,камо ли да копуват това което произвежда бизнеса" пък ни казва №11 КРЕЗ.
  Тези две верни констатации показват ,че освен че не го интересува малкия и среден бизнес и покупателната способност на българина Дянков всъщност с някакъв необясним полицейски маниер смазва всякакво желание да се прави бизнес.Тогава следва логичния въпрос защо търпим този човек по такъв примитивен начин да издевателства над всички нас задоволявайки садистичното си его на икономист от световна величина . Да го изхвърлим от България и да замине някаде в третия свят да експериментира щколските си познания.България разполага с добри макроикономисти които могат да ни измъкнат от кризата.

 18. 18 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 956 Неутрално

  aз съм на мнението, че сме световни шампиони по мрънкане...
  съжалявам, но когато икономиката беше поела надолу със светлинна скорост - зле, сега имаме ръст - зле, зле, зле. все е зле на някои хора - ами изнасяйте се де, дивото зове!

 19. 19 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Много странна статия ... Не се разбира какво е посланието ... или май вика неволята

  Българският бизнес е време да се обърне към себе си, а не към държавата, която го "хранеше" дълги години. С кражба, далавера, неплащане на данъци и други хитринки няма да има прогрес. А дали държава и правителство са виновни ... кой който си хареса за виновен - в бизнес ма'алата е така ...

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#2] от "BIG AL": Ами Цветелина , бе, забравяш Цветелина ! Цяла банка купи !
  Рекоха му хората , на Дянков, де, че тоя износ е бая фиктивен и става дума не за износ , а за избиване на ДДС. Изнасят през Калотина , влизат нелегално през Гюешево.
  Някои умни хора вече се досещат , че нашата шибана държава по думите на един бивш министър, се управлява от Дянков, а Бойко само реже ленти. Демек - от Америка. Поведението на Уорлик го доказва.

 21. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#11] от "Крез": Е, аз съм бил луд до десет години преди тебе. Въобразявах си , че като си отидат комунистите ще дойдат на власт умни хора и България ще дръпне напред. Пък то дойдоха на лайната каймака. По времето на Солидарност в Полша бях оттатък и можех без проблеми да артисам, ама си реках "Почна се, " Пукна Брежнев, после Андропов, после Черненко - викам "Свършиха се катилите ". Пък то дойде Дянков...

 22. 23 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Автора си има своите разумни критични аргументи. Разбира се те са резултат и от лоялността към семейство Прокопиеви, което не получи очакваното от ББ. Що се отнася до изброените проблеми с отрицателните чужди инвестиции, свитото потребление всичко това той добре знае е от
  безумието преди 2009. Население, което като бясно взима кредити за скъпи жилища, коли, мебели, телевизори, печки и пр.желани вносни нещица. Последицата външен дълг (на бизнеса и домакинствата), който надхвъляше годишния
  БВП. От какво да расте икономиката да не би да сме построили заводи за чипове, автомобили, самолетни двигатели? Какво точно да правим молове, офис сгради, кварталчета от затворен и отворен тип? Тези чужди инвестиции са колкото БВП, но каква точно добавена стойност имат. Икономиката на тройната коалиция произвеждаше основно железобетон и дълг към гръцки банки. Сега трябва да се плаща. Ако си взел кредит и плащаш 1/3 от семейния бюджет за да връщане, ще консумираш 1/3 по-малко. За това не знам защо
  някой се чуди, че банките през 2009 и 2010 започнаха да си връщат дълговете към майките си. Чудото е, че въпреки, че сме до Румъния и Гърция продължаваме да не сме си намалили ПЕНСИИТЕ и ЗАПЛАТИТЕ. Не знам, защо някак си забравяме, че в Румъния бяха намалени съответно с 30% и 10%, в Гърция ситуацията е още по-драматична? Любимата Испания е
  с 20% безработица и неясно колко голям външен дълг, пропускаме всички останали богати ЕС държави от юга
  за да не стане прекалено дълго.
  Дребния бизнес умирал! Ами като продължава да отваря магазинчета в моловете и да строи по детските площадки блокчета мисля, че няма как да му се помогне. Разликата между полския и чешкия е, че онзи дребен бизнес изнася квот може от бурмички и винтчета за Германия, Холандия до счетоводни услуги и уроци по математика..

 23. 24 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#18] от "BG":
  Хе ,та те точно това правят хората ,изнасят се ,и то се изнасят
  основно работливите и кадърните .След 20 години ако продаължаваме така просто няма да я има България.

 24. 25 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Весело

  Спокойно Другари! Ще направим един нов АЕЦ и ще излезем от кризата - духовната. Ще продаваме евтин ток на другите народи, т.е. ще бъдем добри комунисти. А другарите от русия - те знаят как се правят тези неща - те а най-добрите капиталисти, при тях е сигурно.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 25. 26 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До отчужден №23
  " В Гърция ситуацията е драматична"-така пишеш.Всъщност драмата е при нас,защото цените на хранителните стоки например в Гърция са такива каквито са у нас а в същото време най- ниската пенсия там е 720 евро тоест 1420лева.За великден всички работещи и пенсионери получиха по една допълнителна заплата да си изкарат празниците. И престанете с този ала Бойко Борисов маниер да говорите колко е зле за разлика от нас в Гърция,защото това са несрваними неща.А щях да забравя над двеста хиляди българи в момента работят в Гърция.

 26. 27 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Белия Негър":

  Не е ясно ти защо мрънкаш - поне на неведущия читател - ами вземи поработи, отивай да чистиш тоалетните на комунетата с гербер на шапката.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 27. 28 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Страхотно заглавие. Аз отдавна си го мисля същото. А на платените герберите тук:,, Ми като не ви харесват авторите на весника се разкарайте от тук. Отивайте да заработвате другаде, а не само да ръсите глупост след глупост"

 28. 29 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Радвам се, че Дянков е излязъл от кризата, която създаде. Нека произведе банки, които без да фалират, да финансират бизнес, та да излязат някак от кризата и други. И ако може, нека минималната работна заплата да нарасне поне с 200 процента, за да има кой да купува.

 29. 30 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 450 Неутрално

  @hyram1 За 200 хиляди българи, които работят там това отдавна не е вярно дори и да е било. Според гръцките оценки са около 60 хиляди като (официално са към 40 хиляди). След като се по преместиха в Испания нашите хора сега тръгнаха към Германия (40 хиляди за 2010 според немските регистрации). Разбира се това е една много богата страна сравнение с нас. Най-големия флот в света, има природа и история каквато ние нямаме. Туризма им ще прави винаги много пари, но големия им проблем са 2 мил.емигранти, който тепърва ще създават проблеми на гръцката идилия. Та Гърция тепърва ще имаме възможност да я гледаме. Половин трилион евро дълг на тази страна не може да се изчисти дори да си продаде всичките острови. Всъщност я споменах само защото срива там натиска нас най-много от всички на Балканите.

 30. 31 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "Otchuzden":

  "От какво да расте икономиката да не би да сме построили заводи за чипове, автомобили, самолетни двигатели? Какво точно да правим молове, офис сгради, кварталчета от затворен и отворен тип?"

  Да, много си прав, само че защо плюеш тройната коалиция, а не се загледаш какво направи за половин мандат това правителство? Магистрала от цели 19 километра (строена от турска фирма) и спортна зала, строена от ГлавБолгарСтрой. Е, а на тях каква е добавената стойност?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 31. 32 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Българската банкова система има нужза от независим финансов одит от чужбина.

 32. 33 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 450 Неутрално

  @epoc Тройната коалиция е примерът за посредственост и крадене. Един от малкото периоди (преди и след влизането в ЕС) когато страната имаше някакви шансове за разумен растеж бе пропилян. Вместо това те си раздаваха ливадки и горички на своите обръчи. Капитала, който имаше интерес да инвестира в България (чужд и български) бе изсмукан от имотния балон. Кой ще влага в чипове като там маржина е 20-30%, а в имотите 100%? Оставиха банките да кредитират нещастния народец и той си купуваше квот цял живот е мечтал. Последицата, че за 4 години задлъжня толкова колкото в Източна Европа го направиха за 20 години. С платеното ДДС по вносните стоки вдигнаха пенсиите на нещастните пенсионери обяснявайки как го правят щот оправили икономиката. Сега Дянков и ББ виновни, защото не вдигали пенсиите и заплатите.

 33. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  Вирусът Дянков ........ целенасочено, последователно, системно ........ насъскване на всеки срещу всеки ........ унишожаване на публичните сектори ...... унщожаване на частния сектор ....... разграждане на национлният континуитет ....... банкрутиране на всичко и всички .......

  Писал съм всички тези неща. Затова само ги маркирам. Няма смисъл от преповтаряне. Нужно е действие.
  Осъждане на Вирусът Дянков за национално предателство.
  И ефективно изпълнение на присъдата.
  Където и да се скрие по света.
  По примера на израелците.

 34. 35 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#8] от "Десен":

  Точно твоите алтернативи нищо няма да променят. ДДС ако падне например нито цените ще паднат, нито доходите на 90% от хората ще се променят. Няколко собственика ще спечелят повечко и това е. Има държави с много по-високи данъци от БГ , и въпреки това си има силен бизнес и икономика. Това, което спешно трябва на България са следните прости неща:

  1. Да има ясни правила, еднакви за всички. Сега правилата са неясни (защоот има много оставени вратички за "наши" хора) , а за капак се прилагат строго за едни, и никак за други. Това демотивират хората да инвестират в бизнеса си, защото не чувстват сигурност на инвестицията и собствеността си, а ги мотивира като изкарат некой лев да си го приберат в джоба.

  2. Да се насърчи предприемачеството като се улесни. В момента малка, стартираща фирма с 2-3 човека персонал трябва да работи по същите закони и правила като голямата корпорация със 10 хил служителя. Това го няма в нормалните държави. Трябва малките фирми да могат да водят по-елементарно счетоводство, да има по-малко бюрокрация при тях, да са по-гъвкавки в заплащане и т.н.

  3. Да се подобри ефективността на българския бизнес. И тъй като бизнесът не може да организира и задвижи това подобрение сам вече 20 години, поради липсата на качествен мениджърски персонал (което пък е следствие от ужасно некачественото образование), то държавата има лостове да "принуди" фирмите да подобрят производителността на труда.

 35. 36 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Отличен анализ. Бойко обеща доста неща. Дянков след него каза - ние можем, ние ще се справим.
  Днес, резултати - йок. Само едни голями приказки от тях и нищо.
  Инвестициите спадат, потреблението спада, разполагаемия доход спада, спестяванията и те.
  Явно искат да задържат положението до изборите пък после пак ще клекнат на МФВ да се молят.
  Т.е. нищо ново на Дондуков 1 или 2 както беше там номерацията.

 36. 37 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#35] от "Батков-вън":

  И на мен тоя път мнението на Десен ми се стори странно. Но пък ти си се справил отлично! Тея неща поне по няколко пъти някои ги казва във форума и пак никой нищо не прави. Целите на боко не са да работи за българия, още от началото го подозирах за театро с първанов. После по едно време реших че има минимална надежда(теоретичен шанс) да не строи БеляНЕ. Уви и аз като голямата част от народа се подадох на постояното промиване на мозъка, но в нищожна степен. Докато народа масово закара коня у ряката с тоя вот за герб.
  С 2 думи за малък интервал се надявах че боко има желание, но няма възможност; изтрезнях бързо и се върнах на разумната позиция, че е пребоядисан мутро-комуно-олигарх-театрл.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 37. 38 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ако бльоко искаше и ако Г. Котев е прав за горивото в Козлодуй, спокойно можеше да използва ситуацията и да им каже на руснаците и на европа: на първите отказвате се от БеляНЕ, на вторите подкрепяте ни да разкараме БеляНЕ и руснаците и строиме евтин нов блок в козлодуй. Иначе леко раздухваме скандала и после всички покрай фукушима ще трябва да давате обяснения пред избирателите си. Незнам дали така може да се действа в голямата политика или аз съм наивник, но на мен ми изглежда като опция.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 38. 39 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не мога да разбера що се пенявите, Дянков е невинен,сичкото говна е в системата,наречена неолиберална икономика и политика. Дянков, както и сичкото власт тука са само куклички и слушкат и нема къде да ходят, а политик се става само, ако си омърсен с порок, за да могат батковците да те държат на кайшка и да слушкаш, е тва е демокрацията-хитро нали.

 39. 40 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Значка, ми това е аксиома във всички развити и бързо развиващи се икономики, бе. Дребният и средният бизнес е направил това, което сега са Япония, САЩ, Германия и накъдето отиват Китай, Индия и останалите нови бързаци. Точно тоя бизнес е лакмусът каква е атмосферата за предприемачество в една страна и ще има ли стабилна средна класа в нея. Обратното е олигарси, монополи, липса на всякаква инициативност и бананова държава. Без да има желание у хората да правят бизнес сами, да се борят, да успяват и да се разрастват като предприемачи - без тоя дух няма икономика, няма движение, няма напредък, няма нищо.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 40. 41 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 847 Неутрално

  потреблението ще почна да расте, като последен знак ,че кризата е отминала.
  последните данни за месец март и април показваха точно това. същото е и с безработицата, тя пада от март, продължава да пада и април.
  на някои хора може и да на им харесва, но че българия излиза от кризата е факт.
  дянков е най добрия финансов министър който българия е имала. елементарен пример - първият който спря кранчетата в БАН и НДК.

 41. 42 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#35] от "Батков-вън":

  "2. Да се насърчи предприемачеството като се улесни. В момента малка, стартираща фирма с 2-3 човека персонал трябва да работи по същите закони и правила като голямата корпорация със 10 хил служителя. Това го няма в нормалните държави. Трябва малките фирми да могат да водят по-елементарно счетоводство, да има по-малко бюрокрация при тях, да са по-гъвкавки в заплащане и т.н."
  +++++++
  Много си прав.
  Минуса ще е, че ще плащат по-малко данъци, но по-голям ще е плюса, защото ще дават работа и съответно ще плащат осигуровки на много хора.

 42. 43 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Дянков има огромен проблем със схващането на едно елементарно нещо. От началото на кризата парите в обръщение в България намаляват. Което означава че за да се вдигне икономиката трябва парите в страната да се въртят по-бързо. Което пък означава че правителството вместо да не си плаща и да закъснява с плащания, трябва да прави обратното. Иначе допълните затормозява оборота на парите - така кеша става прекалено оскъден и съответно скъп. А при скъп кеш не се правят инвестиции и не се потребява достатъчно.

  Като насочва парите на данъкоплатците към големи проекти всъщност ограничава ефекта от тези харчове върху малък на брой фирми. И като имаме в предвид процента на разходите на труд в българските фирми, всъщност не стимулира потреблението, а само напомпва печалбите на избрани фирми. А всъщност трябва да прави на обратно - да пуска голям брой малки поръчки към множество малки фирми.

  ПР прогнозирането на Дянков също създава огромни проблеми. За да покажат че се справят добре Дянков постоянно пуска прекалено оптимистични прогнози. НО след това този живеещ в собствен свят министър иска да събере данъците според тези прогнози. Което пък като се вземе в предвид и вторачването му в дефицита означава че постоянно се опитва да бърка все по-дълбоко в джобовете на потребителите и то като връща все по-малко под формата на публични услуги.

  И за да компенсира всички тези идиотщини Дянков пуска обществена поръчка за стимулиране на потреблението. С голямата добавка - с фискална цел. Този още не може да схване че неговата работа е да работи за гражданите, а не гражданите да работят за него.

 43. 44 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 795 Весело

  Виждам, че доста хора не правят разлика между среден и малък бизнес! Чак са ми изкарали материали да се обучавам! Съжелявам, че трябва да ви информирам, но дребния бизнес допринася за по-малко от 5% от приходите към хазната. Може също така да се каже, че над 80% от дребния бизнес, а може би дори повече е в сивата икономика! Не отричам, че неговота гъвкавост (понеже е в сивата икономика) не е важна, но той никога ама НИКОГА няма да бъде основен двигател на икономиката!
  Статията е ясно структуриран лобизъм и призив към правителството да започва да харчи пари! Пари, които данъкоплатците им ги смъкват от гърба чрез такси, косвени и преки данъци и които трябва да бъдат разпределени към "мотора" - дребния бизнес, който не плаща такива!
  България има нужда от всичко друго, но не и от дребен бизнес по простата причина, че вече има твърде много такъв! Пренаситени сме от дребен, не плащащ данъци бизнес. Същевременно постоянно се увеличава тежестта на фалиралата ни отдавна пенсионна система! Ударът се поема отново от данъкоплатците, а дребния бизнес НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ!
  Дребният бизнес го сравнявам със солта - без него няма как да стане манджата ама като я пресолиш пак не става!

 44. 45 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#44] от "nqma zna4ka koi":

  Честно казано боли ме фара за приходите в хазната. Аз искам икономиката да расте и безработицата да пада. Предполагам че това е желанието и на всички не свързани с правителството граждани.

  А приходите в хазната си идват вторично от това.

 45. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Съжалявам, но ще трябва да се обучават още некои големи "експерти" и апологети на "правилната" линия. Щото не правят разлика между малък бизнес и средна класа, и дето изведнъж откриха, че имало много малък бизнес, но нямало "среден" /поне да видим формалното разграничение/.
  Ексцентричноста най-често не е признак на знания.

 46. 47 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#44] от "nqma zna4ka koi":

  Много си в грешка. Призива е, държавата да плаща навреме задълженията си. Относно другите ти тези няма смисъл да коментирам колко грешни представи имаш.

 47. 48 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Ако условията на околната среда, в т.ч. икономическите и политическите останат за продължителен период относително постоянни, хората ще се адаптират и бизнесът им ще започне да печели. На в България не е така. На всеки няколко (най- много 4) години идват нови и все по- гладни законотворци, които променят така нещата, че да трупат колкото се може повече, за краткото време на властването, а бизнесът и хората се изнасят(емигрират) към други страни, с по- константни правила.

 48. 49 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#31] от "epoc":

  магистралата я довършиха....не я направиха те. и нейната добавена стойност е косвена, пряко няма да я усетиш. но си прав , нищо не са направили засега...а мина половин мандат.

 49. 50 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Много добре казано - излезли от кризата са емигриралите. Браво!

 50. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Трагедията на това правителство е страха от реформи. Но ги разбирам - и без реформи столчето им се клати яко. А тръгнаха да реформират, а паднаха от власт

  Така че трагедията всъщност е в Ганьо Балкански, който искат да го оправят, ама просто така с магическата пръчка. А когато се заговори за закриване на болници, училища, масови съкращения на бюроподпирачи... става и излиза на улицата. Е с такъв матриал тая мизерия е 100% закономерен резултат.

 51. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 701 Неутрално

  С две думи - тая държава ще се оправи, когато дойде управник ,който макар и за 2 години да тегли майната на народа и мнението му и да свърши това, което трябва да се свърши!

  Е ще го запомнят като диктатор, родомразец и разни други такива епитети, но те истинските реформатори никой не ги обича.

 52. 53 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":
  "Дребният бизнес - основен двигател на икономиката!"
  . . .
  "Накрая заключих, егати автора! "
  --------------------------------------------------
  За пореден път констатирам: егати тъпия гербер!(не че има умни гербери).

  Това, че дребният бизнес е основен двигател на икономиката е азбучна истина за хората в нормалния свят.
  Само фашизоидни кратуни вярват, че едромащабни държавни инвестиции са ключът към просперитета.

  Може и да са ключ към просперитет - но само за ограничен кръг крадци на едро.
  На които твоята мутра-фюрер е марионетка.

 53. 54 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Бях дежурна в болницата нощес,и о Боже,с добавката за нощен труд върху надницата ми се начисляват цели 2.40 лв. за времето от 22 до 6 часа т.е. по 23 ст. на час.Нали Пицуко казва,че илизаме от кризата та реших да отида да стимулирам потреблението с тези толкова много пари.

 54. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#43] от "kai":

  Напълно съгласен.

  Само бих искал да добавя, че няма как да е иначе. С Дянков.
  Цялото му кариерно развитие е на чиновник не носещ никаква сериозна отговорност. Дори прословутата му преподавателска практика и активността му на "даващ мнение" по медиите пак не е свързана с истинска отговорност.
  Той никога не е носил отговорност!
  Това - първо.

  Освен това реалният му опит е свързан изключително с икономики от Третия свят. А България, каквото и да си говорим, няма нищо общо с тях. Да не говорим, че идвайки за "тартор" в правителството той явно нямаше достатъчно задълбочени познания за българската икономика.

  И трето (маркирано и от теб) - Дянков има огромен проблем с визията и прогнозирането. Оттук закономерно и "загърбването" на така удобно "забравената" както от тях, така и от слугинските медии герберска предизборна програма. Опозицията също си трае, ама защото засега така и е удобно.
  Твърдо съм убеден, че герберите се надяваха на 100% на влизане от раз в ERM2 (да им се чудиш на акъла!), което щеше да им освободи ресурс, както и на резерва за да "прескочат трапа".
  Е, не се случи трикът с еврото и им зейна огромна дупка. Която, поради липса на знания, капацитет и политическа воля, "размазаха" през годините с протакания и увъртания върху огромната част от населението "задържайки" сметаната за хората и фирмите от тяхната си клика.

 55. 56 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#55] от "xm...":

  Според мен в икономическата идеология заема прекалено много място в главата на Дянков , и просто не остава място за реалната икономика.

  От въвеждането на борда насам идеологията винаги е била само за масите и за публична употреба, но я държаха настрана от фактическото управление.

  Тези сега успяха да победят всички останали като зарязаха фактите и ги замениха с ПР. Зарязаха мисленето и го замениха с медиини партенки и следване на тълпата. А най-неприятната част е че зарязаха и последователните действия и ги замениха с последователен хаос.

 56. 57 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#52] от "niakoi_si":

  Ами Костов това се опита да направи и наистина го намразиха.

 57. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#56] от "kai":

  Хъммм, идеология?
  Идеологията като такава доколкото по дефиниция е стройна, логически свързана и обоснована система не виждам да има нещо общо с действията и/или бездействията им.
  Дори и с PR-ските им изпълнения и медийните им лакърдии и внушения ...

 58. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#57] от "pavtaf":

  Костов е реформатор, колкото реформатор е Ахмед Доган.

  Реформатора ще го познаете по това, че няма да изкара и една година на поста си. 98% от БГ народа ще го мрази в червата си.

  Реформатора няма да се трогва ни от стачки, ни от сълзи ни от нищо.

  За ваш късмет такъв човек в БГ все още няма. Затова следващите 200 години ще си останете същата кофа за боклук, каквато сте през последните 50-60 години.

 59. 60 Профил на hehe
  hehe
  Рейтинг: 166 Неутрално

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Бацка, това не се учи за изпита по челна стойка в милиционерската школа - не се напъвай - ша ти се скъса някоя вратна жила...

 60. 61 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#58] от "xm...":

  Всъщност май си прав. Доста шизофренична му е и идеологията. Някаква смес неолиберализъм и либертарианство от една страна и тоталитарен фетишизъм към свръхконтрол от друга.

  В крайна сметка, поне ако гледа човек действията му къде налива пари и от къде взима все повече избива на фашизъм.

 61. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#61] от "kai":

  Хе-хеее, и аз си мисля нещо подобно от доста време насам.
  Мяза ми на фашизъм от ранният етап на Дуче ...

 62. 63 Профил на Асен.p.i.m.p
  Асен.p.i.m.p
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво за карикатурата! СУПЕР ИДЕЙКА.

 63. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  "работодателите не се конкурират за работна ръка"

  Авторът ако малко се беше поинтерсувал щеше да срещне термина "jobless recovery". Ето жокер - http://en.wikipedia.org/wiki/Jobless_recovery.

  Просто след всяка криза първите фирми, които се възстановяват са тези, които са повишили производителността на труда - т.е. произвеждат същото или дори повече с по-малко работна ръка.

  Нарича се още "прогрес"

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 64. 65 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 506 Неутрално
 65. 66 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ТЕСТОВЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ
  1.
  Когато една жена (напр. Цветелина Бориславова) трупа милиони и в същото време спи в едно легло с един мъж (напр. Бойко Борисов), обвързаността на този мъж с тази жена само креватна ли е или има и финансови съображения?
  2.
  Възможно ли е един мъж (напр. Бойко Борисов) да спи години наред в едно легло с една жена (напр. Цветелина Бориславова), жената през тези години да трупа милион след милион, а мъжът през това време да е напълно незаинтересован и безучастен към нейната дейност?
  3.
  Ако пък една жена (напр. Цветелина Бориславова) спи в едно легло с един мъж (напр. Бойко Борисов), но тя го държи настрани от своята финансова активност, а той спи в едно легло с тази жена, приемайки да е настрани от нейните финансова активност, каква е ролята на всеки от двамата в подобна взаимовръзка?

 66. 67 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#64] от "Nikolay UK":

  само дето тези които са безработни "заради рецесията" попадат в категорията циклична безработица, а не структурна. за да намерят тея индивди заетост трябва да се освободи капитал от секторите, в които по време на бума са се извършили малинвестиции. без капитал няма как да почнат работа тея индивиди защото не използват единствено директно контролируемите органи/части на тялото в производството на каквото и да е.

  що се отнася до това:
  "...означава безработните да не си намерят работа и заплатите да останат ниски, тъй катоработодателите не се конкурират за работна ръка"

  автора реферира следното: че конкуренцията между работодателите за уменията на индивидите води до повишаване на номиналното трудово възнаграждение. с това се обяснява и тендецията НТВ да клони към дисконтирания пределен продукт на работника.

 67. 68 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 795 Весело

  До коментар [#46] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Дребен бизнес и средна класа са коренно различни неща, но няма кой да го обясни това на аудиторията! Специално в България тези две понятия нямат и най-малък допир! Средната класа е понятие за качество на живот, чието нарастване характеризира общото добро състояние на нацията, стабилността и устойчивостта на икономиката! Това, което повечето участници в дискусията не разбират е, че правилното развитие на нацията и икономиката формират по-голям дял на средната класа, а не обратното! Друг важен момент е, че дребния бизнес у нас е основно в сивата икономика! Освен това той няма нищо общо със средна класа - не плаща данъци, работните места, които създава са супер неконкурентноспособни, заплатите са повече от мизерни! Ако това е "основния двигател на икономиката" още много, много години ще останем най-бедната, мизерна и нещастна държава!

 68. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#67] от "lvm": голяма част от "тея индивиди" работиха в ниско-технологични производства и в строителството. Строителен балон в скоро време няма да има затова е нереалистично да се очаква нивото на заетите да стигне пред-кризисните нива.

  Известно е, че работната ръка в България е от доста ниско качество по отношение на това, което се търси в една икономика на знанието. Затова проблемите с безработицата не само, че няма да се подобряват, но и ще продължат да се влошават. Сезонната заетост покрай туризма може да намали малко напрежението, но проблемът си остава и той съществува не от година-две, а от доста по-дълго.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  продължение от [#69]: От тук нататък проблемът с безработицата ще става дори още по-страшен дори и правителството внезапно да проведе радикална реформа и вложи милиарди в образованието. Именно такава реформа е крайно необходима, но дори и да се направи ефектът ще се усети най-рано след няколко години.

  Проблемът е, че радикална реформи в образованието няма да се реализира от това правителство по същата причина по която не е са се реализирали вече 20 години - поради сравнително краткия политически цикъл никое правителство не му се занимава с решаването на дългосрочен проблем.

  Така, че проблемът с безработицата от тук нататък ще става само още по-сериозен.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 71 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#69] от "Nikolay UK":

  пак ти го пиша. бъркаш ЦИКЛИЧНА със СТУРКТУРНА БЕЗРАБОТИЦА. това което ти пишеш ""тея индивиди" работиха в ниско-технологични производства и в строителството" реферира втората, а не първата. вземи провери в нета подробно на кои безработни им се вика, че влизат в едната и на кои в другата.

  "Строителен балон в скоро време няма да има затова е нереалистично да се очаква нивото на заетите да стигне пред-кризисните нива. "

  въобще на първо място тоя сектор по време на бума е привличал повече работници, т.е. в него заетостта като абсолютен брой е нараствала, а вдруги (тези които работниците сега работещи в строителството са напускали) са намалявали. защо се е увеличавала там заетостта? заради кредитната експанзия, която като приключи, съответнно стимулираното търсене на това което се произвежда от строителния сектор НАМАЛЯ, и така сектора с намален марджин на печалба, разбира се съкращава работници. това е ЦИКЛИЧНА БЕЗРАБОТИЦА.


  втория параграф на текста ти няма нищо общо по това което се коментира, защото също произлиза от незнанието ти на видовете безработица.

  а втория ти пост пък също е е толкова ирелевантен.

 71. 72
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:09 на 20/05/2011 от неговия автор.

 72. 73 Профил на Joro69
  Joro69
  Рейтинг: 616 Весело

  Доста повърхностен текст. Хвърлят се някакви твърдения, които звучат добре, но нито се дава аргументация, нито се посочват алтернативи. Като добавка към това отдолу във форума вилнеят чугунени глави. Не мога да гадая червени ли са или сини, защото глупостта няма цвят.
  ДДД (# 19) е след малцината, напипали проблема на българския бизнес - като му секнаха далаверката от държавата, изпадна в нокдаун.
  Най-големият проблем на сегашната власт е, че за да извади тази държава от блатото е принудена да обяви война на половината й население. Горе-долу толкова - около 50%, са мошениците у нас. Доста от тях явно четат и сайта на Дневник и коментират във форума му.

 73. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#71] от "lvm": Цикличната и структурната безработица не са разделени една от друга с китайска стена.

  Един прост пример - циганин, който преди 2004-а е бил структурно безработен (т.е. не е имал умения търсени на пазара на труда) в периода на строителния балон се хваща да работи като зидаро-мазач. Въпросният циганин по този начин става един вид циклично зает. Строителният балон се пука и той от циклично зает става отново структурно безработен.

  Въпросният пример може да Ви се струва хипотетичен, но който е правил строеж в този период ще Ви каже, че една немалка част от строителните работници са именно новозаети цигани с малък опит в строителството. Те са и първите, които бяха съкратени - и повечето все още са безработни. Става дума за десетки хиляди.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 74. 75 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Дянков е категорично доказателство за бзкрайната търпеливост и инфантилнос на българина.

 75. 76 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 616 Неутрално

  БВП расте, но само Дянков е излязъл от кризата

  Ха Ха Ха,че той кога е бил в криза.
  Време е всички тия гъзолизци да им натикаме главите в задниците който лижат и да ги натирим там от където са дошли,кой в пожарната,кой в САЩ

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 76. 77 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...твърде спорно строителството на стадиони с постъпленията от приватизация - в смисъл с какво тези стадиони са по-важни от пенсионната и здравна реформа примерно "

  Е как с какво? Ми с това че от пенсионната и здравна реформа не могат да се гушнат директно рушветите, както става със строителството на спортни центрове. Нали заете....ще го строи фирма....

 77. 78 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За Дянков това се казва "публично-частно партньорство", а подкрепата от бизнеса за Дянков е от ясна по ясна - "обратно броене" и "изстрелване" в международна посока обратно към МВФ.

 78. 79 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дянков продължава "да бълва" със стратегии копирани от къде ли не, без да влага грам мозък, че той не е само говорител, а и изпълнител. При това той официално "служи" на България, а неофициално на МВФ и СБ. В тази си "двойна служба" той позабравя какви каши забърква и се надява, че купона е безкраен. Но има една малка подробност наречена - ИЗБОРИте.

  Тъй като паметта му е безкрайно къса е време отново да му се напомни, че по никакъв начин публичните му активи/изяви като ангажименти към бизнеса не дадоха нито позитивни резултати нито някакво доверие към него, а обратното.

  Поради, това да се забърква новата "каша" точно от Дянков с идеята, че държавата ще си оправи реномето пред българските фирми и стане по прозрачна и по отговорна в бизнеса е просто лишено от логика. По действията Дянков по твойте действия се вижда само двуличностие.

 79. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#38] от "merankol": Няма по-кьорав от този ,дето не ще да вижда. Писаха у вестниците и по всички медии, че международна експертиза е доказала , че горивото на Козлодуй е свежо и добро, но като си навиете нещо ... Има един Котев и един Касчиев, дето някой им плаща да лаят срещу атомните централи. Разбра се вече защо Костов Мартинчо са срещу - плаща им ВЕИ лобито.

 80. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#41] от "toshiro": Нещо не си разбрал. Безработицата не пада, а хората се отказват да търсят работа , което е още по-лошо. ПАДА БРОЯТ НА РАБОТЕЩИТЕ , а това е направо страшно. /200 000/

 81. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#52] от "niakoi_si": Да де, ама тоя иска да векува на власт за да си крепи рейтинга. Още като дойде разбрах , че нищо съществено няма да направи за да не му падне рейтинга. Това е правителство на плямпането на едро.

 82. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#55] от "xm...":Ами той, кривогледият каубой ,си каза защо се натиска толкова да влиза в Ерем2 - защото нямало да има нужда от фискален резерв.! Демек ще опраскат и останалите парици и- гуд бай !

 83. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#62] от "xm...": Хе-хе - ами виж им ортаците - бандата на Волен Сидеров ! Вчера нали отидоха да скандализират народа и да се бият с молещите се в джамията. Тия изпълнения сме ги гледали по документални филми. Хич не съобразяват , че дипломати от всички ислямски страни са там.

 84. 85 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#11] от "Крез":

  Не си само ти, ако това те успокоява

 85. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Гледам, шлосеро-икономистът отново е решил да престира знанията си. Софийският бургазлия е развил ценни мисли за дребния, среден и едър бизнес, па е успял да обвърже тезата си и с класовата структура на обществото. Не, че днес не и викат по друг начин, бягайки от марксизмите, ама шлосерът си знае това.
  Идиот. То друго сред герберите няма, но претенцията му да дава акъл наляво и надясно е отчайваща..
  Дянков го питат за оставката, а той вика, че бил познал. Икономиката вече растяла на годишна база. Бих добавил само, че ръстът е чисто счетовводен.
  Ъхъ. Благодарение на врътки на НСИ. Който се интересува, може да погледне старите данни за БВП за Q4 на 2009 и Q1 на 2010. НСИ малко ги е намалила, та данните за последните две тримесечия изглеждат добри.
  Да успокоим местата тълпа. Икономиката е в очевидна депресия все още, а основния индикатор за реален ръст - безработицата не мърда. В момента Тотю се моли тия 70 хиляди, дето завършват средното си образование да не се юрнат към бюрата. А да отмарят. Наесен са им осигурили за всеки место у университет. Даже повече места са осигурили. Некой да не артиса.

  Ecrasez l’infâme
 86. 87 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Депресията е толкова дълбока, че ще е необходима голяма промяна, за да се оправим. Най-добре да почнем от Дянков!

 87. 88 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "Батков-вън":
  Моля?
  Нямало да промени редукция на основния данък в държавните приходи наполовина?
  Ти или си много умен и работиш за правителството или си извънредно неграмотен за всякакви науики имащи нещо общо с икономиката!
  Намаляването на ДДС е равносилно на топовен гръм в кокошарник. Такъв е ефекта в Министерския съвет от това.
  Неслучайно това най-малко се коментира - защото е отънял толкова че фалита е неминуем. Хората от ГЕБ просто бавят топката до изборите.
  Нееднократно съм обяснявал технологичната схема с която ДДС се смъква от 20 на 9, даже и 7% и тя интензивно се използва и в момента докато пиша този коментар.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 88. 89 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "merankol":
  Кое точно ти се стори странно приятелю?
  Логистиката е скъпа. Имаш тир до германския пазар на който всички се опитват да пласират който струва поне €2500 и това трябва да го включиш на стока с размер 30 футов контейнер.
  Между другото толкова струва горе долу и контейнер от Шенжен до Пирея. Малко повече - до Холандия от където масово се внася без мито. В Италия също се контрабандира. Във Франция по-трудно. Ти с тях ли ще се конкурираш?
  И с каква стока? Земеделска няма да е, то е сигурно. Ноу хау продукт също няма да е? С гащи ли? Терлици?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 89. 90 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 506 Неутрално

  много емоция се лее тука, чудя се само колко време още трябва да мине, за да ви светне, че разликата между ГЕРБ и тройната коалиция не се състоя. Тези им умножиха корупцията най-малко по три, в полза на същите босове от строителната и енергийната мафия плюс кръга котараците, но с една съществена разлика - Орешарски им остави 8 млрд резерв, тези го опукаха без време. Уволнението на Митрева като бушон няма да помогне. Както самата тя каза - скоро ще започнат едни разговори за приходите и безработицата, та свят ще ни се извие...

 90. 91 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Свидетели сме на хаос в държавата, на най-страшната икономическа трагедия за България, плюс невъзможността да усвояваме европейските средства, но само Дянков е излязъл от кризата, в което не се и съмнявам.

 91. 92 Профил на PlamenHristov
  PlamenHristov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Едмънд Бърг, един от основателите на съвременния консерватизъм, веднъж казал: "Нашето търпение ще постигне повече от силите ни."
  Друг път попитал какво ще стане ако дадем пари от съжаление и състрадание на беден и пиян бездомник...
  Да приемем че г-н Дянков си "отиде", че и цялото праветелство с него. Кой да дойде - БСП и ДПС? Тогава пътят към пропастта е сигурен.

  PlamenHristov
 92. 93 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#86] от "Graf":ГОЛЕМИЯТ БАНКОВ ОБИР
  Къде са парите? Сметката е вярна, парите ги няма.
  Остава обаче логичният въпрос – къде са парите? Парите не са в работниците, нито в САЩ и Япония, нито в Европа, още по-малко в Индия или Китай. Парите не са и в инвеститорите, защото техните банкови сметки са по-тънки, отколкото бяха отпреди началото на глобализацията. Къде са? През тези 15 години се трупаха реални огромни печалби от евтина работна ръка и мръсни производства. Това не бяха измислените пари от небето на инвестиционните банки и ипотечните деривати – това бяха истински, твърди пари, които изтичаха от джоба на потребителите през касовите апарати на огромните търговски вериги, фрашкани с „мейд ин чайна“ стоки, през автокъщите и бензиностанциите, застраховките, през сметките за мобилни телефони, Интернет, телевизия, приватизираните ток, газ, отопление. Къде отидоха изведнъж? Няма ги. Няма пари в банките, няма пари в производителите, няма в търговците, няма в бюджетите – дефицитът на Италия вече надхвърля брутния вътрешен продукт, с новите трилионни планове на американското правителство, дефицитът на САЩ сигурно ще бъде още по-чудовищен, най-големите производители на автомобили са във фактически фалит, германското правителство вдига рамене и казва: „Най-добре е Опел да обяви несъстоятелност“, британското правителство иска да приватизира кралските пощи, защото нямало пари да ги издържа. По всички икономически закони – капиталистически или не – ако няма огромно природно бедствие и търговията е вървяла, загубата за едни е печалба за други. Къде тогава са печалбите? Кои са законно спечелилите? Такива няма. Значи или има незаконно спечелили, или има някаква огромна лъжа още в началото на сметката. Верният отговор най-вероятно е „и двете“.


 93. 94 Профил на lacho59
  lacho59
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#86] от "Graf":
  http://nwo.blog.bg/politika/2009/03/22/svetovnata-parichna-izmama-parite-gi-niama.311542
  Можем да го кажем направо: – Парите ги няма! Един анекдот, разказва как Алън Грийнспан, доскорошният шеф на валутния фонд, който по време на технологическата криза слушал как някакъв новобогаташ се вайка за загубите претърпял при спукването на „технологичния балон“: „– Къде са парите ми!” Грийнспан уж го потупал по рамото и му казал: „– Любезни приятелю, парите ти не са изчезнали, а просто са се озовали в нечий друг джоб!“

 94. 95 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Намирам за много наивно всичко, което се случва в икономиката да се обяснява с "лошия Дянков". Истината е, че българската икономика има много сериозни проблеми, един от най-големите от които е ниското качество на работната ръка.

  Строителния балон доведе до временно замаскиране на проблема, но сега когато в строителството нещата си дойдоха на мястото вече ще е много трудно да се намери начин да се замаскира проблема. Не Дянков, ами и нобелов лауреат да сложат на негово място проблемът с качеството на работната ръка вече няма как да бъде заметен под чергата.

  Поне не преди 2014-а, когато се отварят трудовите пазари на ЕС. Тогава поне част от трайно безработните ще отидат другаде.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 95. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#95] от "Nikolay UK":
  Тука не позна. Качеството на работната ръка си е добро. В огромното мнозинство всички минали оттатък успяват да се реализират. Независимо дали берат маслини, в строителството, доктори, мед сестри, инжинери и пр.
  И обратно - на пръстите на ръцете се броят мениджъри, успяли да се наложат на международните пазари с наши и чужди фирми.
  "Лошото качество на мениджмънта ще бъде основната пречка през развитието на Блъгария в следващите десетилетия." Каза Ричард Ран през 90-та. И се оказа за съжаление много прав.
  Ако мога да сепозова на Парето - 80% от работниците могат да покрият международни стандарти на труд, ако я няма езиковата бариера. Знам го от личен опит, защото съм бил в десетки страни.
  И обратно - не повече от 5% от мениджърите в България биха постигнали дори и минимален успех, дори и в най-изостанали държави, просто защото ще бъдат извадени от полукриминалната икономическа среда, в която са отгледани и която просто ги осакатява и тепърва има да изпитват ударите на Кризата и ронят сълзи и сополи някой "Дянков" да направи нещо за тях.
  На практика почти всеки бизнес в момента у нас може да изнася стоки или услуги. Колко въобще си помислят или опитват да го правят?

 96. 97 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#19] от "ДДД":

  Българският бизнес е време да се обърне към себе си, а не към държавата, която го "хранеше" дълги години.
  =====================

  Отлично казано,

  затова "ревът" и олигарските ..... няма лесно "хранене".  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 97. 98 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#73] от "Joro69":

  Точно така Жорка,

  секна цоцането н цоциализирания
  БГ "бизнес" ...... много мъка има по жицата.
  А Матряла ни-ко-га няма да е доволен.

  - Борисов,
  прави каквото трябва, и ще стане каквото правиш !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 98. 99 Профил на PlamenHristov
  PlamenHristov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#95] от "Nikolay UK":
  Подкрепям идеята, че не финансовият министър е "лош", а имаме тежки проблеми от миналото, които за ден-два не могат да се решат.
  В София и още няколко големи града има недостиг на места в детските градини. Вярно е, че населението се концентрира, но вярно е също, че в 90-те години сградите на съществуващите градини се преправяха за други дейности.
  Сега строят нови детски градини, както и правителството се бори да запази сградния фонд на училищата поне в градовете. Добри инициативи от времето на правителството на СДС в образованието сега се продължават и разширяват.
  Няма как за един ден да се повиши "компетентността" на работната сила изведнъж - това е въпрос поне на поколение - около 20 години.
  Тогава изниква въпросът какво да се прави сега с нискообразованите българи или направо неграмотните, каквито са ромите в значителната си част. Последните, разбира се, не са виновни като хора въобще и български граждани в частност. В една българска община тече пилотен проект как да "отбием" тези граждани от събирането на метали, но да се насочат към друга полезна за тях и обществото събираческа дейност. Не искам да споменавам конкретно, защото нашето общество е склонно да ОЧЕРНЯ ВСИЧКО, при това предварително. Ако има интерес, ще кажа...
  Не е вярно, че правителството нищо не прави!

  PlamenHristov
 99. 100 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "Крез":

  и аз като теб направих грешки 1 и 2, но 3 го изпълних точно, както си го описал ))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK