Празникът на учителите

Празникът на учителите

© Иван КутузовПрипомняме текст от 2011 г. на дългогодишния колумнист на "Дневник" доц. Бойко Пенчев. Авторът е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в "Литературен вестник". Декан на Факултета по славянски филологии в СУ


Някога баба ми наричаше 24-и май свети Кирил. Днес всички сме научени, че се казва Ден на славянската писменост и култура. Някога 24-и май се празнуваше в училищата. Днес е просто почивен ден, в който по телевизиите се леят жестове на загриженост към "буквите", "писмеността" и "културата" – все като маркери на толкова важната за политическия елит "национална идентичност".


Първоучителите и учителите са минали на заден план. "Учител" вече не е достатъчно възвишена дума, сигурно защото навява асоциации за бюджети и заплати. И обществото предпочита да се умилява от абстрактни символи на идентичността, вместо да тревожи душевния си мир с някакви даскали.
Словото и писмеността са хубаво нещо, но не са нищо повече от инструмент, който може да се използва за всичко.
Езикът може да ни служи и за молитви, и за псувни


От букви може да се състави и стихотворение, и заповед, обричаща на смърт хиляди хора. Словото може всичко. Това, без което едно общество не може и затова би трябвало да почита, са хората, чрез които се предава социалният и духовният опит. Учителите – в най-широкия смисъл на думата.


От началната учителка, която учи първолаците на буквите, до университетския преподавател, в чийто трудов договор може да пише асистент или професор, но той също е Учител - защото е отворил умовете и душите на студентите към света на знанието и мисленето.


Българският учител стабилно е заседнал в социалното дъно. Унизително ниското заплащане на труда му е следствие на негласен обществен консенсус. В основата на този консенсус стоят два предразсъдъка, които стават все по-популярни.


Първият предразсъдък е, че човек всъщност се образова сам – от "живота", от работата, от интернет и т.н. Особено интернет усилва тази илюзия и прави така, че фигурата на учителя да изглежда като анахронизъм. Всъщност ние се учим винаги от хора, било то пряко или косвено, чрез текстове. Има и неиституционализирани, случайни форми на учене от хора.


Всяко общество обаче се крепи върху институционализирана система за предаване на знания и опит, защото така се осигурява споделеност на придобиваните знания и умения. С още по-голяма сила това важи за модерната епоха, в чийто фундамент е залегнало стандартизираното и всеобщо образование, получавано в поддържани и контролирани от държавата училища.


Вторият


предразсъдък е, че знанието е стока (или услуга)


а училищата са намиращи се в конкуренция производители, продаващи тази услуга. Да, принципът на конкуренцията е добро лекарство за тромавата, наследена от социализма бюрократизация на образователната система. Лекарството обаче трябва да се дозира. Това, което не бива да забравяме, е, че ученикът "плаща", но не само с парите на родителите си, а с труда, който влага в хода на образованието си.


Единственото, което в образованието се купува с пари, е дипломата – по легален или нелегален начин. Ако държавата иска училищата и университетите да се конкурират единствено като доставчици на дипломи, от това нищо добро няма да произтече. Учителят не е просто доставчик на "образователни услуги".


Образованието е призвано да развива потенциала на ученика, а този процес не може да бъде сведен до икономическа сделка. Точно затова принципът "Парите следват ученика" не бива да бъде единствен. Ако учителите бъдат системно третирани като продавачи на сергия, те накрая наистина ще се превърнат в такива.


Българската държава


третира учителите като разходно перо в бюджета


т.е. някакво досадно бреме. Самото образование започва да се разглежда като купуване на компетенции от страна на ученика и така естествено се поставя въпросът не трябва ли в такъв случай то да си стане платено. Изказването на премиера Борисов, че едва ли не трябва да се върне разпределението за завършващите висшисти, защото държавата ги "дотирала", а те после заминавали в чужбина, е пример точно за такова мислене.


Разбира се, че разпределението не може да се върне, защото икономиката е отдавна в частни ръце. Възможно е обаче другото – първо студентите, после и учениците да бъдат накарани да си плащат за "образователните услуги", които получават. Ние виждаме, че държавата пренебрегва учителите, и сякаш сме съгласни – толкова заслужават, да работят повече.


Всъщност пренебрегваните са самите ученици. Когато го разберем, може да е вече късно. Едно общество, което кара хората да се образоват и здравоопазват сами и - най-важното - да приемат това за нормално, не е общество.


Затова нека почетем учителите. Буквите са важни, но по-важен е духът, който ги оживотворява.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (372)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 348 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  347 коментара??? Бе тоя сайт вече за нищо не става!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 349 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 239 Весело

  До коментар [#348] от "lz2":

  Бъгнал се е откакто снощи баба Петя пусна материалче.

 3. 350 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 721 Разстроено

  Жалко е че никой не е заинтересован българите да бъдат образовани, управляващите най-малко.

 4. 351 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Жалко е че никой не е заинтересован българите да бъдат образовани, управляващите най-малко.
  —цитат от коментар 350 на nwj49315903


  А кой трябва да дойде в къщи и да накара децата ти да учат?! Образованието тръгва от дома! Няма взискателност от родителите, няма и образование! Това е положението!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 352 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#348] от "lz2":

  Това е стар материал от 2011 година и пуснат отново. Предполагам, че системата отчита броят на старите коментари, но не ги показва да са видими. Същото е и при другият материал от 2014 година.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 353 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 239 Неутрално

  [quote#351:"lz2"][/quote]

  По-удобно е да прехвърлят вината на някой друг.

 7. 354 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#351:"lz2"][/quote]

  От сайта на НСИ се вижда, че у нас има над 230 000 студенти. Направена е разбивка по професионални направления. От тази разбивка се вижда, че само 98 са студентите по математика и статистика/магистри/
  Б
  Не искаме да се напрягаме!!!

 8. 355 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "Българският учител стабилно е заседнал в социалното дъно. Унизително ниското заплащане на труда му е следствие на негласен обществен консенсус."
  ===========================================================================
  Това пък е една новост...Това си е открай време.
  П.Р.Славейков се е наемал на много места за учител, защото е бил способен учител и са го търсели. Та когато се е договарял в едно село да им става даскал, чорбаджията отсякъл: Не може даскала да взема повече от говедаря. Говедарят зиме и лете е на къра с добитъка, а даскала е на топло и на сянка в одаята.

 9. 356 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  347 коментара??? Бе тоя сайт вече за нищо не става!
  —цитат от коментар 348 на lz2  До коментар [#348] от "lz2":Бъгнал се е откакто снощи баба Петя пусна материалче.
  —цитат от коментар 349 на Боби Бобев


  За сайта не знам. Ама в таази статия ми се отваят само коментарите от 348 до 353, и на лаптопа, и на телефона! Без значение на коя от стрелките ввлявво (нагоре/надолу) натискам-не мога даа ввидя първите коментари!


  До коментар [#348] от "lz2":


  До коментар [#349] от "Боби Бобев":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 357 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Образованието е осмислена инвестиция. Само еднокнижници могат да го разглеждат като разход.
  (а за броят коментари - ако е продължение на тези от 2011 , може би е добре да се покажат и те :) )

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 358 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Единственото, което оправдава изложеното становище е, че то е отпреди осем години.
  Сега още по-ясно се вижда, че пасторалната тъга по учителя от детските години няма да промени действителността- професията "учител" трябва да влезе в крак със съвременните изисквания. Нищо страшно - много професии в скоро време съвсем ще изчезнат или ще се променят така, че няма да ги познаем. Но вместо да леем сълзи по повода, трябва изпреварващо да се подготвим за тази неизбежност. Много е трудно, ще има много мъки и разочарования. Но носталгията е последното, което може да помогне в тази ситуация.

 12. 359 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Образованието е осмислена инвестиция. Само еднокнижници могат да го разглеждат като разход.(а за броят коментари - ако е продължение на тези от 2011 , може би е добре да се покажат и те :) )
  —цитат от коментар 357 на penetrating


  Стига с това идиотско бакалско мислене бе! Инвестиция било образованието.

 13. 360 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#351:"lz2"][/quote]

  Това е само външната страна на нещата. Нямаш ли вътре в тебе онази вродена искра да учиш и да се развиваш, спукана ти е работата.

 14. 361 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Честит празник на Българските Писменост, Език и Култура !

  Историческата истина е, че това на което пишем в момента
  не е нещо ново, новосъздавано и оригинално.
  Това е гръцката азбука, адаптирана за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.
  Точно така, както французи,немци,виетнамци,турци....и прочее...
  адаптират латиницата за техните езици,
  българите сме адаптирали преди повече от хилядолетие
  гръцката азбука за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.
  В това няма нищо срамно и нищо, което да подтиска
  националното ни самочувствие.

  НАЦИОНАЛНОТО САМОЧУВСТВИЕ НА НАС КАТО БЪЛГАРИ
  идва от това, че

  БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ИМПЕРИЯ

  ИМПЕРИЯ НА ДУХА, НА КУЛТУРАТА и НА ЕЗИКА.

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК, а не някакъв измислен от чужди политически
  пропагандатори и придворни писачи "църковно-славянски" език,
  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК е този на който сега говорят
  РУСНАЦИ, УКРАИНЦИ, СЪРБИ, МАКЕДОНЦИ, а до преди 2-3 века и РУМЪНЦИТЕ.

  НЯМА СЛАВЯНСКИ, още по-малко няма "ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИ" език.

  ИМА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!!

  Това, на което служат в ТУКАШНАТА, нарочно не я изписвам като
  "българска", каквато в момента НЕ Е православна църква,
  В ТУКАШНАТА, в РУСКАТА, в СРЪБСКАТА, в МАКЕДОНСКАТА, в РУМЪНСКАТА,
  в УКРАИНСКАТА, в БЕЛОРУСКАТА......православни църкви е

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК.

  БЪЛГАРИТЕ, а НЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ от руските придворни хибридчици
  "ЦЪРКОВНО СЛАВЯНИ" са дали на ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА
  ЕЗИКА, ПИСМЕНОСТТА и КУЛТУРАТА !!!!

 15. 362 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  Претоплени манджи отпреди 8 години?
  Що не пуснете нещо от времето на Светиня Му Костов, тогава учителите бяха отлично платени и много уважавани, нали?

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 363 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Претоплени манджи отпреди 8 години?Що не пуснете нещо от времето на Светиня Му Костов, тогава учителите бяха отлично платени и много уважавани, нали?
  —цитат от коментар 362 на pag


  По времето на "светиня му Костов"

  учителите и НЕ САМО УЧИТЕЛИТЕ,

  ами И ПЕНСИОНЕРИТЕ

  ПОЛУЧАВАХА 13-та и 14-та ЗАПЛАТИ и ПЕНСИИ

  ТОКА, ВОДАТА и БЕНЗИНА бяха ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ ОТ СЕГА !!!!

 17. 364 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 860 Неутрално

  В Бургас вали проливен дъжд, а някой училища ( директори ) помъкнаха децата на манифестация.

 18. 365 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Честит празник на всички книжни и просветители в тези времена на илитерати.

 19. 366 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#364] от "dorn":

  Вече се прибират децата, някои от тях.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 367
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 368 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  "духът, който ги оживотворява"

  Колко хубав текст! Умело и уважително отношение към словото.
  Слушам г-жа кмета на София, бедна ми, бедна, Фандъкова, защо не си останахте в 73то!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 369 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2519 Весело

  До коментар [#359] от "von_seeckt":

  "Стига с това идиотско бакалско мислене бе! Инвестиция било образованието."

  Образованието не само е инвестиция, то е НАЙ-ДОБРАТА инвестиция. Но за да го разбереш, първо трябва да се образоваш.

 23. 370 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Образованието е важна инвестиция, но в страните, където не се къса връзката между него от една страна и развитието на науката, техниката, технологиите от друга.

  И да получат децата отлични познания в областта на природните науки и математиката, кел файда, че след това нямат база за развитие в България и че да работят по специалността е нужно да напуснат страната и да заживеят другаде? Само с едната информатика няма как България да се развива успешно.

  Работата е там, че след избухването на демокрацията всякакви наченки на наука и производство в България бяха съсипани. В момента олигарсите и свързаните с тях политици нямат нужда от образовани хора, а от послушници, които да работят за развитието на техния бизнес. Същите имат нужда от немислещи потребители, които се стремят към поредния кредит. Така бедният българин се превръща в роб на богаташи и банки. В подобни условия не е възможно да се развива нормално производство, да се работи в областта на науката, техниката, технологиите. Т.е. образователната ни система се обезсмисля в голяма степен.

 24. 371 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Докато управляващите гледат на образованието само, като по-високи заплати, нищо няма да се промени.

 25. 372 Профил на suhi
  suhi
  Рейтинг: 25 Неутрално

  В Бургас смрадливи попове водят манифестацията. Цялата тая попщина я дължим на последното упровление. Ясно е, че попщината е канал за путинизация

  suhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK