Липсващата увереност, че законът важи и за силните на деня

Липсващата увереност, че законът важи и за силните на деня

© Иван КутузовПреди седмица станахме свидетели на поредния рунд в спора за причините за незавидното състояние на правосъдието в България. Най-напред излязоха две становища - на Европейската асоциация на съдиите и на специалния докладчик на ООН, в които на базата на техни проучвания и независимо едни от други бяха направени доста сходни заключения.


Най-общо те са, че честите и необосновани с конкретни факти критики от страна на изпълнителната власт срещу съда за некомпетентност и корупция подкопават способността му да изпълнява успешно функциите си. Другото заключение е повтаряната от години констатация, че съвместното управление на съда и прокуратурата, въведено с конституцията от 1991 г., създава сериозни противоречия и проблеми и трябва да бъде преразгледано.


Не закъсня и отговорът на вътрешния министър Цветан Цветанов, който заяви, че щом на него и на обвинението им е забранено да говорят по делата, то тогава съдът трябва да забрани и на адвокатите да правят коментари извън съдебната зала. И похвали работата на МВР, като
сравни арестите на знакови фигури с ареста на шефа на МВФ


Доминик Строс-Кан в Ню Йорк.


Позицията на министър Цветанов на пръв поглед изглежда логична. Щом едната страна не може да говори, за да не влияе неправомерно на съда през усилвателя на медиите и общественото мнение, справедливо е това да не може да го прави и другата страна.


Преди да я погледнем по-внимателно обаче, си струва да се спрем на сравнението, което министър Цветанов направи на работата на МВР с работата на нюйоркската полиция по обвинението на Строс-Кан. Защото този арест е доста ярка демонстрация на това, което в най-голяма степен липсва в работата на българското правосъдие - увереността, че законът ще бъде приложен и към силните на деня.


С ареста на Доминик Строс-Кан нюйоркската полиция даде урок на целия свят (включително и на Франция) за това какво означава върховенство на закона. Направи го по един впечатляващ начин, реагирайки в рамките на няколко часа с прецизност, която не остави място за измъкване и политизиране.


И ясно демонстрира, че в Ню Йорк дори една жена, намираща се в голяма степен на дъното на социалната йерархия, емигрирала преди седем години от Гана, работеща като камериерка в хотел, отглеждаща сама дъщеря си, може да разчита на правосъдие срещу един от най-силните и влиятелни хора в света.


Неизбежен е въпросът, а и доста важен за нас - защо правосъдието в Ню Йорк успява там, където очевидно доста други се провалят. Една


съществена част от отговора, макар и не целият е - знание и професионализъм


Веднага след направеното от камериерката оплакване, че е станала жертва на сексуално насилие, сигналът се изпраща към специализираното звено на полицията за сексуално насилие. Служителите в него, както се разбра от публикации в медиите, са преминали сериозно продължително обучение по разпит на жертви на сексуално насилие, разпознаване на психологическите профили на жертви и на извършители, техники на събиране и изследване на ДНК материал, включително и, забележете, кожен епител от ръцете на нападателя по дрехите на жертвата.


Самата камериерка след обстоен разпит е изпратена за изследване за ДНК от специализиран екип, занимаващ се конкретно с жертви на сексуално насилие. Обучението и огромният опит на полицаите в специализирания екип, натрупан от многото други случаи, по които са работили, им дават възможност в рамките на няколко часа да стигнат до заключението, че става въпрос за сериозен случай.


Подкрепени от доказателствата, с които разполагат, те пристъпват към ареста на Строс-Кан минути преди той да излети за Франция. Независимо от пълната си свобода да изразяват позицията си по случая адвокатите на Строс-Кан са изключително внимателни и не правят изявление отвъд това, че клиентът им е невинен.


За позицията им медиите по-скоро трябва да правят догадки, като първоначалната защита - бил е на обяд по време на твърдяното нападение, се измести към - доброволен сексуален контакт, най-вероятно поради наличие на доказателства. След една седмица задържане, достатъчна за събиране на доказателства и разпити, съдията освободи Строс-Кан под гаранция.


Можем ли да научим нещо от тази демонстрация на добре работещо правосъдие? Можем, и то е, че знанието, специализацията и професионализмът на полицията в събирането на доказателства са абсолютно задължителен елемент. Защитниците на статуквото веднага ще отговорят, че е лесно със скъпа техника за ДНК анализ. Това е вярно, но само донякъде.


Очевидно в конкретния случай професионалната подготовка на полицаите за провеждане на разпити е била от по-голямо значение. ДНК анализът е готов чак след дни, ако не и седмици. А и  необходимостта от скъпа техника далеч не подкрепя позицията в подкрепа на статуквото.


Българското


МВР консумира непропорционално голяма част от бюджета


на страната, но го прави неефективно, използвайки тези значителни средства за поддържане на голям, но недобре квалифициран числен състав. Пари има за заплати (и то малки) и за нищо друго. За съжаление обаче министър-председателят и министърът на вътрешните работи не намериха политически кураж да направят необходимите съкращения.


Нито намериха политически кураж да разделят управлението на прокуратурата и съда, за което за пореден път ни подсетиха, този път от Европейската асоциация на съдиите и специалният докладчик на ООН през миналата седмица. Вместо това решенията се търсят в посока на оказване на натиск върху съда, включително и за това да забрани на адвокатите да говорят извън съдебната зала.


Да се забрани на страните в един процес да заявяват позициите си е, разбира се, невъзможно. Публичността на съдебния процес, която неизбежно включва и възможността на страните да заявяват своите позиции публично, е основна гаранция за това, че ще има правосъдие. Че виновният ще бъде осъден, а невинният оправдан.


Правосъдието не може да функционира на тъмно. Именно публичността позволи на българското общество да разбере, че по делото "Борилски" първоначалните решения на съда бяха неправилни, което впоследствие доведе и до тяхната промяна.


И критикувайки атаките срещу българския съд, Европейската асоциация на съдиите, и специалният докладчик на ООН в никакъв случай не твърдят, че полицията и прокуратурата не могат да заявяват публично своята позиция и че съдебните решения не могат никога да бъдат критикувани. Напротив, това е елемент от работещото правосъдие.


Но заявяването на позиция и критиката трябва да бъдат конкретни, обосновани и направени със съзнанието, че съдът не може сам да се защити. Общи атаки срещу съда за това, че е некомпетентен и корумпиран, могат единствено и само да разрушат напълно доверието в правосъдието и тогава и една вярна присъда няма да има никакъв обществен ефект.


* Авторът е адвокат, програмен директор в Центъра за либерални стратегии


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Весело

  Аз считам, че на Цвъцко и Прокуратурата трябва да се забрани да говорят, защото твърде често това, което са казали, хич не кореспондира с фактическите обстоятелства по дадено дело. Знам, че много им се иска да го докарат, но само с напъване не става. Защото на мен ми писна да плащам обезщетения по закона за отговорността на държавата или за решения на съда в Страсбург. Цецо да ипотекира апартаментите и да започва да плаща!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:19 на 25/05/2011 от неговия автор.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Не че съм фен на сторос кан, но ми се струва, че и у САЩ демокрацията взе да си отива . Нали се казва - невинен до доказване на противното, а не обратното . А в неговия случай направо си беше обратното . На бързо беше заклеймен от обществото и силните на деня като виновен . Пак надебелявам, АЗ съм ЗА да се спазват законите, и всеки да си понесе отговорноста за престъплението, но и да се прилагат правните принципи . А те са - невинен, до доказване на ротивното . Утре всеки от нас може да е в ситуацията на сторос кан - ВИНОВНИ, до доказване на противното.....

  п.п. След тези действия с/у кан, вече си мисля, че на Америка и е много ценен съюзника саркози . Както се казва, интереса клати феса . Ама не е честно спрямо демокрацията, която в случая е потъпкана .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 932 Неутрално
 5. 5 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Малко други неща са направили толкова за разбиване на мита "ГЕРБ", колкото телевизионните акции на МВР през периода 2009 - 2010 г. Защото след първоначалните фойерверки, започнаха един по един да идват същинските резултати. По волята на демокрацията и поради самата ѝ същност, последната дума за доказаността на престъплението я има съдът. За разлика от простоватите, но за сметка на това лесно втълпяващи се формули от рода на "Ние ги хващаме - те ги пускат", всички съдебни актове се мотивират, а после се публикуват на интернет-страниците на съответния съд, където всеки може да се запознае с пълния им текст от първа ръка.

  Дайте им на политиците от от ГЕРБ да говорят неограничено, за да ги разберем докрай какви са. Никакви забрани - напротив 100% медийно присъствие - за 100% разбулване на идеите им. Това е достатъчно на гражданите сами да си направят изводите.

 6. 6 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  колко заблуден трябва да си за да си мислиш че ДСК е заловен защото в САЩ правосъдието "Работи"???

 7. 7 Профил на fen
  fen
  Рейтинг: 8 Любопитно

  във връзка с ареста на на DSK, бих казал само, че властите действат в конкретния случай "умно, но подозрително"
  Дали с такъв размах действат при всяко сексуално посегателство срещу камериерка на територията на САЩ?

 8. 8 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#7] от "fen":Не. Само когато им е изгодно. Французина е удобен цел, това го знае всеки който живее по дълго в Англосаксонска държава.

 9. 9 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Общи атаки срещу съда за това, че е некомпетентен и корумпиран, могат единствено и само да разрушат напълно доверието в правосъдието и тогава и една вярна присъда няма да има никакъв обществен ефект."

  то пък едно доверие - едва 8 % от българите имат доверие в съдебната система. А това я обезсмисля, поощрява търсенето на решения по споровете извън нея или вътре в нея, но с непозволени средства. Изобщо правосъдието, докато не достигне доверие от поне 20% да не се оплаква, а да се променя.

  gorskia
 10. 10 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Можем ли да научим нещо от тази демонстрация на добре работещо правосъдие?"

  Ние този урок сме го усвоили отдавна! Когато някой ни стане неудобен, го залавяме за престъпленията, които иначе щеше да му се раминат, ако не ни беше неудобен!
  На ключови позиции винаги се издигат хора с някоя мръсна тайна, която при нужда да бъде извадена на бял свят. Прост и ефикасен метод за контрол!
  Историята с Алексей Петров не беше ли нещо в този дух например?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#6] от "lvm":

  Абсолютно. На мен ми се струва че автора е видял от американското правосъдие това което е писано във вестниците.
  Това не беше правосъдие а ПР акция.
  Времето на довода в тая статия е като Строс Кан бъде осъден, а не сега.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Да обобщим - филмът който се прожектира на матрЯла не е шведски и сексуален, а съветски и социален.
  И понеже без функциониращо ПРАВОраздаване всяка система се скапва, то закономерно родината ни е заприличала на кенеф.
  Пожарникарят и Физкултурникът се правят на луди и бъркат компютри с компоти като оправдават собственото си бездейтвие и безхаберие я с "наследството", я с "международното положение".

  Няма гражданско общество което да вирее в такава среда, има сбирщина от поданници, които "се молят Богу горещо" да не им се случи да имат допир било с МВР или съдилищата, понеже "я камилата, я камиларя".
  Но със сигурност не го отнасят "големците", за "необяснимо богатите" правилата на играта в Бг са други.
  За това и много хора напускат тази нездравословна среда.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Общи атаки срещу съда за това, че е некомпетентен и корумпиран, могат единствено и само да разрушат напълно доверието в правосъдието и тогава и една вярна присъда няма да има никакъв обществен ефект."

  Господин Йонко Грозев,

  Впечатлението и дори убеждението на гражданите, че съдът е некомпетентен и корумпиран, се натрупват вече 21 години и това, че Цветанов бил казал това или онова, въобще не променя горния факт. Да не говорим, че съд, прокуратура и полиция, всъщност като истински и реални такива, липсват в България от поне 65 години. Както беше писала недолюбваната от мнозинството форумци Любослава Русева, всичкото ни правораздаване и правоохранение е напълно сюрреалистично и напълно в унисон с атаките на Атака, избора на избирателите и живота на жителите на РБ.

  Какъв ДСК, какъв NPD ви е в главата, когато ББ два часа слуша чинно видният академик от световна величина, професор, доцент, дтн, дик и дмн Юлиан Вучков? И когато опората на властта Волен Сидеров отиде да бие децата на Батак с цели осем рейса лумпени от цялата страна; когато поиска персонална охрана, тъй като щял да бъде физически ликвидиран от САЩ; когато същият Волен реши да си играе с огън до барутеното буре на етническата и верска търпимост в България?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 14. 14 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Интелигентна статия Йонко, ама нема кой да я разбере.Ни матрияла,ни тея дето матрияла ги избра да го управляват.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 15. 15 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Афтора е адвокатин...немойте го окате...
  Он че хортува само онова дека му е интересот...
  Они колегите му у Парламенто такива ги спретнаа законите, каквото и да стане, без адвокат да не моиш да се упраиш...

 16. 16 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  У мене не липсва увереност, че законът важи и за силните на деня.
  Аз съм уверена, че законът НЕ ВАЖИ за силните на деня. Нещо повече, тук не говорим само за силните на ДЕНЯ. Това създава илюзия, че силните се менят. Не, законът не важи за една голяма група хора, които поддържат устойчивост.
  Също тка съм уверена, че и МВР, и прокуратурата, и съдът са еднакво виновни и поддържат статуквото.
  Е, затова ще си гризем цървулите още дълго време.
  Само си припомнете, че тоталното и работещо електронно правителство в Естония е струвало 500,000 евро, а у нас са дадени 2 милиарда лева за същото, а налице няма АБСОЛЮТНО нищо. Няма и да има скоро.
  Като начало предлагам прокуратурата да се заеме със софтуера на здравната каса, а после с кадастъра, например този във Варна.

 17. 17 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "КУЦКОВИЗМИТЕ" доминират в
  корумпираната и смръдлива Съдебна Система.

  Под 10 % доверие ...... за какво говорим ?!
  това е отказ от правосъдие и не-правосъдие.

  МЕЖДУНАРОДНА експертиза на "МАС"
  трябваше да направи
  "теренно проучване" за делото "БО-РИЛ-СКИ" и още 10-тина подобни !!!

  Мазните засукани "казуси" си ги заврете надълбоко.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 18 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  МВР, следствието и прокуратурата ни са просто пародия:
  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/7.html

  Кирил Кирилов
 19. 19 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Примерът със Строс-Кан е неудачен, защото той пострада именно защото беше прекомерно силен и влиятелен като заплашваше американските интереси.Както четох, Строс-Кан е бил сторонник на това американският долар да се лиши от положението на световна валута, замислял е коренни промени в МВФ, говорел е против огромното неравенство между бедни и богати в света, което, според него, заплашвало обществената стабилност и е бил привърженик на прогресивното подоходно облагане -все неща, на които САЩ и големите банки не са могли да гледат благосклонно.Да не говорим, че като кандидат за президент на Франция той беше сериозен конкурент на "нашия човек в Париж", какъвто е за САЩ и ЦРУ Никола Саркози.

 20. 20 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  В Бг няма съд и няма прокуратура (има само отделни компетентни и достойни магистрати). Имам два идентични казуса - две дела срещу МС за следствията от това, че правителството не изпълнява закона в продължение на 19 години! Не издава един правилник! Два състава на ВКС излязоха с два напълно противоположни съдебни акта! Конституцията: "ВКС осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища." НАГЛО И ДРАСТИЧНО Е ПОГАЗЕНА КОНСТИТУЦИЯТА! А т.н. председател на ВКС МЪЛЧИ! Сигнал до Върховната касационна прокуратура:
  http://kkabakciev.blogspot.com/2010/06/blog-post.html
  Отговор: не можем да направим нищо.

 21. 21 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Браво на адвокат Грозев за точно аргументираната статия.
  По-добре от това - здраве му кажи!

 22. 22 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До 3-силните на деня си имат екипи,тези екипи са проучили случая и са казали-бегай далеч да се дистанцираме от Изнасилвача,защото с голяма вероятност е виновен.За това е била и такава реакцията-по далече от него,защото като се развони да не ни опръска вонята.

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:01 на 26/05/2011 от неговия автор.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:49 на 14/06/2011 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK