След фалита на Гърция

След фалита на Гърция

© Иван КутузовГръцкото правителство, Европейската комисия и Международният валутен фонд отричат това, което пазарите отдавна са осъзнали: Гърция ще обяви фалит и ще спре да обслужва задълженията към външните и вътрешните си кредитори. Политиците предпочитат да отлагат неизбежното,


слагайки обществените пари там, където частните вече не отиват


Поддържа се невярна теза, че няма да се наложи понижаване на стойността на гръцките облигации. По този начин се избягва нуждата от допълнителен банков капитал.
Въпреки че допълнителните заеми, които Гърция ще получи скоро от ЕС и МВФ, ще са с ниски лихви, дългът на страната ще продължи да се увеличава, наближавайки неустойчиво равнище. Това е причината доходността по облигациите и кредитните суапове (CDS-и) на страната да говорят за наближаването на фалит.


Банкрутът в комбинация със значително орязване на бюджетния дефицит всъщност е необходим на Гърция за възстановяване на фискалната й устойчивост. По-конкретно дори и фалитът да помогне на страната да намали дълга си до 60% от БВП, тя ще трябва да понижи и дефицита си до 3% от БВП от 10% в момента. Само по този начин може да се гарантира, че дългът няма да започне да расте отново.


При това положение обаче Гърция трябва да е способна да финансира дефицита единствено от местни източници.


Само фискалната устойчивост не е решение за


хронично големия търговски дефицит на страната


Вносът й в момента надминава износа с повече от 4% от БВП, което е най-високото равнище за еврозоната. Ако този дефицит се запази за дълго време, Гърция ще трябва да заема пълния му размер от външни кредитори, дори и дефицитът в бюджета да може да се финансира от вътрешни инвеститори.
Отстраняването на търговския дефицит, без това да предизвика свиване на икономическата активност и пазара на труда, ще изисква износът да нарасне за сметка на вноса.


Това може да се постигне, ако гръцките стоки и услуги станат по-конкурентни от тези на основните й търговски партньори. Държава със свободно движещ се валутен курс може да постигне този резултат, като поевтини националната си валута. Бидейки членка на еврозоната обаче, Гърция не може да разчита на този вариант.


При тези обстоятелства страната може да понижи стойността на стоките и услугите си спрямо други държави единствено


като свие възнагражденията на служителите в частния сектор


За да се поддържа ценова конкурентност, разликата между ръста на заплатите и продуктивността (производството на един работник за час)  не трябва да надхвърля тази в останалите членки на еврозоната.


Това няма да бъде лесно. Търговският дефицит на Гърция растеше през последното десетилетие, тъй като цените на стоките и услугите й се повишаваха по-бързо в сравнение с търговските й партньори. Това пък се дължи на факта, че заплатите в страната растяха по-бързо от продуктивността на работниците в сравнение с останалите членки на еврозоната.


За да разберем защо Гърция ще срещне трудности в запазване на конкурентността си за дълго, нека приемем, че останалите страни от еврозоната отчитат годишен ръст на продуктивността от 2%, а паричната политика успява да намали инфлацията до 2 на сто. В този случай заплатите в останалите членки на валутния съюз ще могат да се повишават с 4% на година.


Ако обаче продуктивността в Гърция расте с 1%, то тогава заплатите ще трябва да е повишават с не повече от 3 на сто. По-висок темп на нарастване би повишил цените в страната спрямо тези в търговските й партньори от еврозоната.


Гърция е изправена пред тройно предизвикателство


- фискалните проблеми и мерките за ограничаване на дефицита, намаляване на цените достатъчно, за да се ограничи търговският дефицит и понижаване на заплатите под средното равнище за еврозоната или повишаване на продуктивността на труда.


Дори преди избухване на дълговата криза страната беше показала, че не е в състояние да реши проблемите си, както се надяваха МВФ и Европейската комисия. Държавите от други части на света, изправени пред подобни проблеми, винаги комбинират фискални ограничения с девалвация на валутата, което членството във валутния съюз не допуска като вариант.


Временно напускане на еврозоната обаче би позволило на Гърция да постигне цени на стоките и услугите, съпоставими с тези в останалите членки на съюза, дори и ако заплатите в частния сектор не бъдат намалени. Договорът от Маастрихт не позволява държавите да напускат еврозоната, но


не споменава нищо за временен отпуск


(и следователно не го забранява). Време е Гърция, другите членки на съюза и Европейската комисия да обмислят сериозно тази опция.


* Мартин Фелдстийн е професор по икономика в Харвардския университет, бивш председател на Комисията на икономическите съветници при президента Роналд Рейгън. Текстът е предоставен от Project Syndicate


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Как е възможно една фалирала нация да живее по-добре от една нефалирала, как е възможно това , другари?

 2. 2 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1506 Весело

  Подкрепям фалита на Гърция

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Иванов":

  Грешката ти е в хронологията и модела! Фалитът показва бъдещо влошаване на качеството на живот, а не моментното състояние! Друго показателно нещо за фалирала страна е, че явно нацията е живяла доста по-добре от това, което би трябвало и именно това е пътят към фалита!

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Когато Андрей Луканов обяви нашия фалит в 1990 г. средната заплата беше 60-80 долара. Колко е средното възнаграждение на малаките?

 5. 5 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "nqma zna4ka koi":

  Е, по твоята логика ние сме фалирали от момента, в който гербавите взеха властта. Аз поне не виждам, с какво ми се подобрява живота.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 6. 6 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Иванов":

  Как е възможно една фалирала нация да живее по-добре от една нефалирала
  ==========
  Ами тя за това фалира...защото са живели добре на кредит...но кредита трябва един ден да се плати...

  الرجل الكبير
 7. 7 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 808 Весело

  http://lachezaraleksandrov.wordpress.com/2011/05/30/20/

  Доста икономисти ще приемат тази статия за пресилена. Ситуацията обаче е уникална и до сега в историята не е имало подобна. Причината е, че е ЕС е първия монетарен съюз. Сега за пръв път има и такива дългови дисбаланси. Със сигурност резултатите от тази афера ще обогатят учебниците по икономика. Досега гърците бяха основоположниците на науката, но отскоро играят ролята на опитни зайци.

 8. 8 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 692 Неутрално

  В българската история има два периода, когато българите трайно свикват да живеят по-добре, отколкото заслужават с труда си. За първи път това се проявява след Освобождението. Икономическата основа на българското Възраждане е било наличието на огромен пазар за нашите занаяти – Османската империя. След излизането ни от нея и приобщаването към Европа се оказва, че същите тези занаяти са обречени да изчезнат поради тяхната ненужност в по-напредналия свят. Оттук е и онова обедняване, от което толкова горчиво се оплаква занаятчийския син Иван Хаджийски в известната си “Оптимистична теория за българския народ”.
  България се е оказала неконкурентоспособна и като неизбежна последица от това – бедна. Преодоляване на бедността за огромната част от българското население при социализма се дължи не на предимствата на плановата икономика. Просто България се сдоби с нов гигантски пазар за пласмент на нискокачествените си стоки – СССР. Не случайно една политическа легенда приписва Тодор Живков следните слова: “Аз управлявах толкова дълго и толкова успешно защото разполагах с най-голямата колoния в света – Съветският съюз”. Може да се спори дали наистина и точно така го е казал, но по същество това е самата истина. Изчезването на тази колония ни докара икономическият срив от 90-те години.
  Днес живеем така, както заслужаваме. И така трябва да бъде със всички, включително и с гърците.

 9. 9 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1082 Весело

  Ако гърчолята започнат да разпродават територии,не е зле да си купим Беломорска Тракия!И солунската митница!

 10. 11 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Типично за българския селтак е, да се радва на нещастието на съседа си. Без да осъзнава, че ако Гърция фалира, това ще е пагубно за България. Първо: много от вас ще загубят работните си места, в случай че на гърците се наложи, да работят за по-малко пари. И второ: ако гръцките фирми успеят да редуцират разходите си и цените на стоките/услугите им станат по-конкурентноспособни, познайте, как ще се отрази това на българските фирми (само помислете за туризма по морето...). Ама хората правилно са казали: че не е хубаво, да се радваме, когато се запали чергата у съседите.

 11. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#8] от "gullwing":

  Общо взето си прав, но има и нюанси....Примерно, Добри Желязков отваря първата тъкачна фабрика в Османската империя с английски машини! Което значи, че всеки български предприемач, може да пътува свободно навън от нейната територия...

 12. 13 Профил на Дива селянка4
  Дива селянка4
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#11] от "schleimer":

  Само глупак би се радвал.В Гърция може да стане революция, заради затягането на коланите, или преврат, който да я осуети

 13. 14 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "gullwing":

  +++++++++Много си прав...

  الرجل الكبير
 14. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Помня го като вчера. Андрей Луканов, през 1989г обяви фалита на държавицата ни като "мораториум върху външният дълг", нещо като, няма да платим, няма да платим, нааа, лихвари мръсни...
  Това се хареса на обикновенния нашенец,който го прие като натриване носа на надменният Запад. От там нататък задачата на другарите стана много проста - пълна слободия, и целенасочено създаване на хаос и оттам прехвърляне вината на БКП за ситуацията върху новосъздадените партии. Следствието стана причина...

 15. 16 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Иванов":

  Обяснението е елементарно, другарю! Всичко зависи от предходните фалити и съответното ниво достигнато след възстановяването. Г-7, 8 знаят това и много внимават кога да направят следващата финансова криза - пукането на балона. После излизат още по-силни, за сметка на останалите. Всичко това може да се наблюдава в Природата, а в Обществото най-просто се обозначава като социал-дарвинизъм.

 16. 17 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар #8 gullwing В допълнение към коментар
  #12 dobrich

  Всъщност, Добри Желяжков е получил "дъражвна/обществена" поръчка от Османската империя. Наскоро разбрах, как са станали и чорбаджиите от Копривщица "чорбаджии". Е, пак със служба към султана. И далавери, разбира се. Явно имаме традиция в този вид обогатяване.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 17. 18 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#15] от "Петър Иванов":

  Отново хвърчиш, др. Карлович обяви мораториума за да може да приватизира ок. 10 млрд. свежи държавни пари, за да ги раздаде на другарите с куфарчетата. Днес те определят 76% от "економиката" на Республика Булгаристан и правят каквото си искат. Ако утре решат, след пожарникара-мутра ще назначат чистачка/хигиенистка/ за да управлява матряла, а ти ще и от първите които ще ги узаконят с псевдоинтелигентското си гласче.

 18. 19 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#11] от "schleimer":

  България ще стане може би най-атрактивната страна на полуострова. Това е лошо как?

 19. 20 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  България преди 09.09.1944 е била бедна само поради загубени войни, не поради неконкурентоспособност. След 1944г. бедността не е преодоляна , а задълбочена, поради одържавяването на средствата за производство и земята и сбъркания експеримент наречен комунизъм.

  Има ли живот след демокрацията ?
 20. 21 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#9] от "globus":

  Маляките по такъв начин ще ти "продадат" беломорска България със Солун и Одрин, че сетне ще се чудиш как София, Пловдив и Варна внезапно са се оказали византийска собственост от 2000 години, а правоприемник е Република Гърция.

  Признавам гръчолята за най-големите шмекери, успели да приватизират античната История, финикийската Азбука, Римските достижения, които са безброй, Православното Християнство и много други. Възможно е да катурнат ЕС, защото няма по-големи лицемери в световен мащаб.

 21. 22 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Този фалит на Луканов бешенарочен за да може да раздаде куфарчетата без проблемно. Истинският фалит дойде по времето на Виденов.

  Сега Борисов може само да гътне борда и да вземе нов заем, нищо друго не му остава но поне няма да е фалит.

  Гърция държи 25% от българският банков сектор гътнели се във фалит неможе да не пострадаме. Затова веднага парите вън от пощенска, алма и т. н. както и ликвидиране на всичкокато активи и обезпечения.

  Да заминават да се лекуват, колкото по-бързо, толкова по-добре.

  АКО ЛИ НЕ ПРЕСТОЯТ В БОЛНИЦАТА ЩЕ Е МНОГО ДЪЛЪГ.

 22. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#20] от "mediator37":

  Така е! През 30-те години сме първи в Европа по износ на десертно грозде....Нулева инфлаци, конвиртеруем лев, работливо, произвеждащо население...

 23. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#19] от "Yard":

  Тя вече е...За 2011 предлага най-изгодната и ефтина оферта за летният сезон от цяла Европа.

 24. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Производството на вино и грозде се смята за световен показател за устойчивост, защото се смята, че освен него другото е в изобилие в часта на селското стопанство и хранителната промишленост.

 25. 26 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 985 Весело

  Геносе Хайнекен, точно от такива "елементарни обяснения", като социал-дървЕнизъмът ме е страх...

 26. 27 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#19] от "Yard":" България ще стане може би най-атрактивната страна на полуострова. Това е лошо как?"

  България няма как да стане най-атрактивната дестинация на полуострова. Не и с този мутробарок навсякъде, унищожил зеленината. Не и при този персонал, демотивиран отвсякъде, който те посреща с кисела физиономия, защото си му нарушил следобедната дрямка. Не и с рецепционистки от селата, които собствения си език не говорят, камо ли чужд. Не и с изглед от хотелската стая, напомнящ по-скоро новостроящ се соц. комплекс, отколкото черноморски курорт. И всичко това на цени, които гърците скоро могат да бият заради кризата. Ярд, пич, ти разсъждаваш ли въобще, преди да пуснеш коментар?

 27. 28 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#21] от "heineken":

  Прав си,бира,без кражбите от римляните,щото са преди тях!Ама лафа "хитър и мазен,като византиец"не е случаен!Скорох обаче ще им се наложи да го духат здраво,макар,че това за нас не е добре.

 28. 29 Профил на fen
  fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "heineken":

  не ме разбирай погрешно - не искам да се заяждам. Но каква алтернатива има(ше)? защото, ако отговорът е костов или който и да било друг, присъствал в предишното НС, мога да споря до утре за кого трябваше да се гласува преди 2 години

 29. 30 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#8] от "gullwing":

  Защо реши, че когато българите са живели добре, не са го заслужавали?! Ама че нещастник! Такива като теб внушават на целокупното българско население, че е мързеливо и неспособно, затова е бедно, докато истината е друга - на гърба на българина са наклякали всякакви мутри, олигарси и "бизнесмьени", които го доят до дупка, плащайки му стотинки. И не след Освобождението, а ДО Освобождението българите живеят най-добре. И си неук натуй отгоре! освен от история и от икономика не отбираш - виж статистическите данни за ръста на производителността на труда спрямо увеличаване на заплатите и тогава говори. Ти данни можеш ли да четеш?

 30. 31 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#30] от "Mai Tai":

  Прочети пак коментара на #8 ама този път по-внимателно. Той казва, че именно преди Освобождението се е живяло по-добре. И под "не са го заслужавали" се има предвид огромния изкуствено прибавен външен пазар, който не е бил спечелен с качество, а с политика.

 31. 32 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#28] от "globus":

  Византия и нейното значение, както и значението на Древна Елада за световната култура, нямат нищо общо с произхода им, гърците са потомци на островно арабско племе, което се е появило много векове след Древните,а после е било владяно от Византия до нейният разпад под ударите на селджукските турци. И падането на Константинопол в техни ръце, благодарение на закупените количества барутната технология и огнестрелните оръжейни методи от китайците, който е бил недостъпен за Византия поради локацията на империята.

  Така че изразът "мазен византиец", нещо не се връзва или "византийски номер", тези изрази са сътворени от комуноидите по време на режима им в България поради обявените за тогава тотално за врагове на България - Гърция и Турция. А и естественото и обявяване за наследница на култури с които са свързани само за да ги опазят днес,обитавайки съотвтните територии, а не че произхождат от тях.

 32. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:53 на 30/05/2011 от неговия автор.

 33. 34 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#31] от "ragingcajun":

  До коментар [#31] от "ragingcajun"

  И каква е била политиката ни тогава, когато сме били под турско? Само с работа е ставало, драги, пазарът колкото и да е голям, избира качествената работа! А това, че сме изнасяли платова за Америка по време на робството пак ли е заради османските пазари?!

 34. 35 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#30] от "Mai Tai":

  Така е, защото притежават благодатна земя с разнообразни природни дадености и умерен континентален климат в благодатните граници между 38 и 45 паралел където са и центровете на древните човешки цивилизации от преди стотици векове по цялото земно кълбо.

  И най-ужасното е ,че днес сме на път ДА РАЗРУШИМ ВСИчКО ПРОДАВАЙКИ СЕ ЗА ДРЕБНИ ПАРИ НА ЕДНА ЧУЖДА СЕВЕРНА СТРАНА С ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ И ЖЕЛАНИЯ ДА СЕ ДОМОГНЕ ДО ТЕЗИ БЛАГОДАТНИ ГЕОГРАФСКИ ШИРИНИ ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН

  И ТОВА Е СЪТВОРЯВАНЕТО НА ВТОРА ИЗЛИШНА АТОМНА ЦЕНТРАЛА В БЕЛЕНЕ ЗА ДА ПРОДАВА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ НА ТРЕТИ СТРАНИ

  И ДА ИЗВЛЕчЕ ПЕЧАЛБИ И ПОЛИТИчЕСКИ МЕГАМАНИАКАЛНИ ДИВИДЕНТИ ЗА СЕБЕСИ, А ДА ИЗПОЛЗВА ЕФТИНАТА РАБОТНА РЪКА В СТРАНАТА

  ТОВА Е РАВНОСИЛНО НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ И НА ТЕХНИТЕ ЖИЗНЕНИ ИНТЕРЕСИ.

  Тези действия ще фалират региона екологично и ще последваме Гърция в последващите верижни фалити на страните от Балканският полуостров, ставащи лесна плячка на надигащият глава панислямизъм и пантюркизъм.

 35. 36 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 587 Весело

  Когато се раждало гърче,еврейте плачели....
  Когато се раждало българче-гърците плачели...

 36. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#8] от "gullwing":

  Тодор Живков е природно тъп, правешки галфон, задържал се на власт единствено поради присъщата за всички природно тъпи копелета жестокост и наглост. По негово време цели семейства бяха гонени от работа, изселвани и обричани на глад, мизерия и тежък физически труд. Тодор Живков нито за момент не се колебал и при най-малкият намек от Москва да ликвидира бизнес или каквото и да е начинание, вкл. с физическото унищожаване на личности, за да се натегне на началниците си. Примери колкото щеш от всеки бранш – Тексим, ломските ямки, АПК-тата, винаги губещия Кремиковци, опоскването на пенсионните фондове, ликвидирането на Георги Марков и пр.
  Като резултат България от една сравнително добре (най-добре развитата на Балканите) развита европейска държава след правешкото управелние на шуробаджанаците и учинайките (от които все още не сме се отървали) след Живковото управление с превърна в нещо подобно на узбекистански колхоз, една от най-бедните в Европа и малко преди Албания ( случили на още по-голяма откачалка диктатор) където добре живееха само родата и лизачите на диктатора, докато нормалните българи бяха тормозени ежедневно за щяло и не щяло.
  През Живково време Балгария е била на три пъти пред фалит и т.н. „спасяване” от московските авери на Живков винаги ни е излизало през носа като се стигаш де такъв износ на селскостопанска продукция и ток да му се платят борчовете, че в последните години страната на практика нямаше продоволствие и беше поставена под зверски режим на тока.
  Толкоз за „щастливия живот при Живков”. Ако ти си можел да си се шматкаш насам-натам из „Съветските колонии”, на нас не ни даваха до румъния да припарим.
  Сега е обратното – поради природната им некъдрност и мързел,с отварянето на страната към света на ония набедените бизнесмени им изстива мястото, докато за нормалните, умните и работливите се отварят все повече възможности.
  И това е най-нормалното което може да се случи на българите.

 37. 38 Профил на big_boss
  big_boss
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Някои хора коментирали тази статия подкрепят фалита на Гърция без да се замислят какъв ще е ефекта върху еврозоната и европейската икономика. . .измисления професор от Харвард, който по време на Рейган беше един от хората които създадоха законовите предпоставки за възхода на кредитирането без граници в Америка. . .а това в последствие доведе до няколко катастрофални финансови и икономически кризи. Сега този застарял мераклия развива едни прекрасни теория какво трябвало да направи Гърция. Корупцията, жаждата за власт, материалното и алчността на хората нямат граници. . .особено на дадени култури и етнически групи ( мисля, че всички се досетиха). . .и преди да забравя ми се иска да споделя, че в Харвард бакалавъра струва над 250,000 долара, но пък много трайно и качествено корумпират и промиват на хората морала, културата и ценностите

 38. 39 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 546 Неутрално

  гьрците след като влязоха в ЕС 1995 започнаха да строят магистрали и да купуват коли и скьпи стоки и нископроизводителни компютри се с пари от европа вместо да си играят табла и да си носят новите дрехи и да посрещат чужденци от цял свят по островите друго което ги мьчи е вьорьжаването да имат армия с последни технологии
  бьлгарите се развиха по сьщия начин в обратен ред номенклатурата не и се занимаваше с ниско продуктивна работническа класа и армия вьорьжавана от русия направи реформите да си уреди некьдьрните деца разрешиха да се внасят коли от европа направиха си фирми започна строителството влязохме в европа и започнаха да строят магистрали и сега да правят конкурси за превьорьжаване
  гьрците приеха еврото бьлгарите вьведоха валутен борд

 39. 40 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#8] от "gullwing":

  Ако знаеш само колко точно си го казал!

  Отделете време навреме.
 40. 41 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  СОЦИАЛИЗЪМ в действие:

  Папандреувщина + Цоциалъзъм
  =
  Първановщина + Мутро-Социализъм

  добавяме >
  СерГейщина + депесарщина + Флашки + "социални" десни пориви ........

  ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДЯТ >
  с мощен шут "на боц" на есен - мутрите на прехода !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 41. 42 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#8] от "gullwing":

  Днес живеем така, както заслужаваме.
  И така трябва да бъде със всички, включително и с гърците.
  ========================

  Браво,

  затова трябва да отвеем
  червено-синьо-жълтата популистка мъгла с мощен "шут на боц" на есен.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 42. 43 Профил на g.markov71
  g.markov71
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "heineken":

  Напълно съм съгласна и най много от всички,ще дъде ощетена Германия.

 43. 44 Профил на g.markov71
  g.markov71
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Четох в ел мундо,че от утре Меркел излиза в кратка отпуска и ще посети няколко гръцки острова с девствено красива природа,на тях не е стъпвал никой,тя трябва да проучва добре къде дава инвестициите на бундес републиката.Макар,за мен да е ясно,че гърците никога няма да си върнат отпуснатите кредити.

 44. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#42] от "barcelonski":

  хехехехехе.......Бойчето не е популист, нали?

 45. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#39] от "dearblue":

  ..."гърците след като влязоха в ЕС 1995"...Гърция е член на ЕС от 1981 г.

 46. 47 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "... разликата между ръста на заплатите и продуктивността (производството на един работник за час) не трябва да надхвърля тази в останалите членки на еврозоната."
  На кои членки, обаче? Естония, България, или Германия? Щото има една малка разлика. Интересно, че анализаторът говори за "ръст на заплатите", а не за "ниво на заплатите". С други думи - изобщо не се обсъжда намаляване на заплатите.

 47. 48 Профил на Erokh
  Erokh
  Рейтинг: 218 Неутрално

  преди дни се върнах от ваканция в Гърция. За седна седмица престой на едно единствено място ми издадоха касова бележка (бензиностанция). На всичко останали места, включително бензиностанции - всичко потъваше в джоба на касиера / собственика.
  Еми това само затвърждава онова изказване че в Гърция неплащането на данъци е национален спорт....
  Тъжно, аз нямам нищо против тях - ваканцията беше супер, хората бяха страхотни....но живота на кредит рано или късно свършва, дори за балканските тарикати като нас и тях...

  Всичко, което не ме убива ме прави по-силен...
 48. 49 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "bigman1":


  "...защото са живели добре на кредит...но кредита трябва един ден да се плати..."

  "Средно-статистическият гражданин няма ясна представа и не разбира основните причини за така наречения „бизнес цикъл“ който се характеризира с бързо нарастване на кредитите, които водят до увеличаване на инвестициите и потреблението, последвани от внезапен срив на икономическата активност. Той вярва на правителството.
  Той смята, че тези, които отговарят знаят какво правят.
  Но фактите показват съвсем друго.
  Ще има много пострадали.
  Банкрутът на държавата ще засегне милиони хора, които не разбират, че са изложени на риск и защо става така."

  Статия от преди два дни за положението в САЩ-ите.

  United States on the Road to Ruin, Your Trigger Points
  Politics / US Politics
  May 29, 2011

  http://www.marketoracle.co.uk/Article28379.html

  Както знаем положението в САЩ-тите е по-лошо от това на Гърция-та.
  Аз знам много малко.
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 51 Профил на thunder
  thunder
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Иска му се на американеца Гърция да излезе от еврозоната- на Америка не и се нрави една прекалено силна Европа, обединена от обща валута...

 51. 52 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 627 Весело

  Отдавна е известно, че безплатен обяд няма. Гърция от 1981 година насам си мислеше, че хапва безплатен обяд. Световната финансова криза сложи край на това. Проблемът е, че никой не се вглежда в причините за този колапс. А те са безхаберни и крадливи политици, съчетани с пълен контрол над икономиката на страната от няколко олигархични фамилии. Да ви напомня на нещо този модел? На мен ми прилича на грижливо изгражданият у нас. Което пък означава, че гледайки гърците трябва да виждаме себе си. Само дето нашето ще е по-тегаво, защото нито имаме моретата им, нито историческите им забележителности, а даже не сме и по-работни.

 52. 53 Профил на k
  k
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#8] от "gullwing":

  "...Не случайно една политическа легенда приписва Тодор Живков следните слова: “Аз управлявах толкова дълго и толкова успешно защото разполагах с най-голямата колoния в света – Съветският съюз...”

  Най-вероятно думите са верни като съдържание.

  На упрека, че България прекалено много се сближава със Съветския съюз, Живков отговаря: "От СССР внасяме суровини и изнасяме промишлени стоки, които никой друг не иска. Кажете ми кой е метрополията и кой е колонията"

 53. 54 Профил на k
  k
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лъчезар Александров":


  "... Причината е, че е ЕС е първия монетарен съюз ..."

  Нито ЕС е монетарен съюз, нито Еврозоната е първия такъв.

  От 1866 до 1927 действа Латинския монетарен съюз, в който членува и България от 1889.

 54. 55 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 694 Любопитно

  "... дългът на страната ще продължи да се увеличава, наближавайки неустойчиво равнище."

  Какъв оптимизъм! Щяла да наближи неустойчиво равнище. Ами тя май вече отдавна го е прехвърлила?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 55. 56 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Колкото и да ни е драго, че хрантутникът си намира майстора и ще се озъби, вярно е и, че и нас ще ни се стъжни. Много сме обвързани.

  Но пък кой българин го е еня? Общото мнение, дори в десните вестници(на форумците) е, че всички наши чорбаджии са гадни и до един трябва да фалират, нихната мама чорбаджийска! Че те създават 80% от БВП и раб. места - бимааму. Важното е да фалират. Ония гадове по Черноморието, също трябва да останат без пукнат клиент, щото са гадове.
  Тъй мисли българинът. И то десният. За левите, да не говорим.

 56. 57 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Една по- дълга екскурзия в Гърция и се вижда като на длан къде са изхарчени 300 милиарда евро, които както се разбра, са взети назаем, а не спечелени и разумно вложени от гръцкия народ. Въпреки че имат огромен дълг, гърците имат четирикратно по- висок от нашия брутен обществен продукт. Там се произвежда! Имат икономика! Нашите управници трябва да се учат, да вземат модели, примери за подражание (или не подражание) и от добрите, и от лошите. Никъде у нас не може човек да прочете или да чуе някакъв икономически анализ на ситуацията в Гърция , Ирландия или Германия, Англия, Китай. Нещата са оставени на самотек- случват се и това е; народът опира пешкира след това. Дали строежът на магистрали трябва да предшества индустриалното производство или да се развива заедно с него? Ако някой ни отвори очите, по-лесно ще вземаме решение за кого да гласуваме на изборите. За последните 20години като че ли най- добре живеехме при Софиянски, Костов, Кобур Готски и т.нар. тройна коалиция, а най- лошо при Виденов и при оня (как му беше името?):"За Бога братя не купувайте!".

 57. 58 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лъчезар Александров":

  Всъщност има случаи на фалирали общини в САЩ. Може би трябва да се приложи същата схема.

 58. 59 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#57] от "bobhunter":

  Магистралите са преди индустриалното производство. Иначе то, производството, няма да дойде.

 59. 60 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1174 Весело

  Дай боже всекиму такъв фалит!!! Когато България я фалираха червените олигарси през Жан Виденовата 1997-ма година работещите едва взимаха по десетина долара на месец , а пенсионерите по 3-4$ !!!
  Колко от вас знаят, че минималната работна заплата в момента във "фалирала" Гърция е 740 евро /1580лева/, а в "просперираща" България" 122 евро /240лева/.
  Та кой е фалирал в момента , питам ви аз ???

 60. 61 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 522 Весело

  Когато имаш малък заем проблема си е лично твой ,когато заема е огромен проблема е на кредитора.

 61. 62 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Искате ли СПисъка на "инвеститорите пофани" вложили в съседната страна около 300 МЛРД. ИСКАЕ, АМА НЕМА! Така... на тези "глупаци" просто им се прибират всички активи И ТЕ ДРУГ ПЪТ НЯМА какво ДА инвестират на загуба! И другите ще се научат да инвестират само с възвращаемост. Резултат: в бъдеще няма да има фалити. Ще губят парите си само (инвеститорите глупаци), които са сбъркали. Каво от това, че ще намалеят глупавите инвеститори. Ще останат умните инвеститори.

 62. 63 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#60] от "kimba3":

  Все още никой, но скоро май ще има фалирали.

  Едно е ясно: България ще бъде засегната. Обаче глупаците ще са тия, които не се възползват ситуацията. Аз си признавам, тъп съм и не мога да измисля как България да се възползва от фалита на Гърция. Във всеки случай не като влиза експресно в Еврозоната или в Шенген или и в двете.

  Впрочем България е де факто в Еврозоната с валутния борд. Не е фалирала защото може да си обслужва кредитите, а е бедна, защото не използвала успешно кредите, заради които именно е въведен валутният борд. Омагьосан кръг, от който също не знам как може да се излезе.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 63. 64 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#38] от "big_boss":

  Напълно съм съгласен. Още повече, че съвсем не съм сигурен в безкористността на автора, т.е. , че това е чисто академична разработка. Възможно е той да е от онези инвестиционни лешояди, които доведоха кризата. Не трябва да се забравя, че е американец и на първо място обслужва американските интереси, а те включват крах на еврото, защото то може да се превърне в резервна валута вместо долара. Гърция не може да бъде оневинена, но прави впечателение, че американските анализатори с удоволствие сочат най-черния вариант. Просто знаят, че нагласите на пазара имат значение и вече очакват плячката

 64. 65 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#12] от "dobrich":
  До коментар [#17] от "schwarz":

  А още по-всъщност, Добри Желязков купува английските машини по поръчка И С ПАРИТЕ на султана. Отишъл е да моли за кредит, но султанът оценил правилно начинанието му и му дал парите не като кредит, а безвъзмездно.
  Това, разбира се, в учебниците по история за българи не го пише (как аджеба "лошия" султан ще даде пари на някакъв си гяур?). Попаднал съм на този факт съвсем случайно, като съм чел История на османската империя, издадена в...Русия.

  Иначе за византийците кво да кажа?!? Заплатите им до 1000 евро са необлагаеми с данъци... Май е време да ги обложат.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 65. 66 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#3] от "nqma zna4ka koi":

  подяволите нацията, и аз искам да живея доста по-добре от това, което би трябвало.

 66. 67 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 807 Неутрално

  "...хронично големия търговски дефицит на страната
  Вносът й в момента надминава износа с повече от 4% от БВП, което е най-високото равнище за еврозоната."

  А какво да кажем ние по този въпрос? Търговският дефицит на БГ е направо огромен с оглед на БВП. В същото време валутните резерви се топят непрекъснато. А и производителността на труда в БГ е отчайващо ниска. И доколкото БГ не е в еврозоната, очевидният ход на правителството ще е девалвиране на лева.... 2.50, 3.00 или дори 5.00 лева за 1 евро. Как мислите, а?

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 67. 68 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#67] от "Дразнител":
  "производителността на труда в БГ е отчайващо ниска"

  Позволи ми да не се съглася с теб.
  Ходил съм и по чужбина доста, ходя и у нас по много заводи, такава ми е работата.
  "Ниската" производителност в България е само мит, с който се оправдават ниските заплати.

  Ето ти един факт:
  България. Международна компания с работници както българи, така и други граждани на ЕС (словаци, чехи, румънци, литовци и др.). Работят смесено на една и съща линия, рамо до рамо. Българинът взима 600 лв, литовецът за същата работа - 750 евро ПЛЮС командировъчни.
  Обясни ми това, моля, и после пак ще говорим за "ниската" производителност на българина.

  А виждал ли си как работи грък?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 68. 69 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#68] от "Athanatos":

  "Българинът взима 600 лв, литовецът за същата работа - 750 евро ПЛЮС командировъчни. "

  Обяснението е много просто - такъв е пазарът на труда - щом нашенецът се е навил за 600 лева, значи или го устройват, или няма кой друг да му даде повече.

  За гърците си прав - бачкат почти като българи - кафенце, лаф, сиеста от 14-16. За което получават незаслужено високи заплати.

  Относно производителността на труда в други сфери, мога да ти напиша подробно какво прави например един лекар в Германия за един работен ден и какво един лекар в БГ за същото време. Просто в момента нямам време, но повярвай ми, в БГ заплатите са доста високи с оглед на (не)свършената работа. Заплатите на запад за 10х по-високи, ама бачкането също е много.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 69. 70 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Без да е финансист,човек може и сам да си състави мнение, особено, ако отсява инфото.Гърция не е фалирала, фалира ЕС и световната банкова с-ма. Морално е да се отнасяме със добро към съседа, още повече, че са по народ от нас. НЕ Гръцкия човек е виновен, а сис-та, която облагодетелства големите производители от севера, а юга е оставен да произвежда сервитйори и проститутки. Немоите да се плашите, наесен и у нас.

 70. 71 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  До коментар [#28] от "globus":

  "без кражбите от римляните,щото са преди тях!"
  не си съвсем прав , защото тези тесалийски джагали населяващи днес тази територия нямат нищо общо нито с римляни , нито с елини , нито с византийци , нито дори с османци ако щеш !! Те са чисто и просто джагали - Йорговци (натурел -мангел)

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 71. 72 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#67] от "Дразнител":

  "И доколкото БГ не е в еврозоната, очевидният ход на правителството ще е девалвиране на лева"
  И кака смяташ да стане това в условия на валутен борд , при положение , че лева е пряко свързан с еврото ?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 72. 73 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#52] от "znayko84":

  Точно казано.Но защо не продължавате с реалноста? Защо не допълните реалната картина,че управляващите семейства в Гърция са вербувани да изсмучат финансово де каквото могат.Тази държава няма ли държавна сигурност?

 73. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#53] от "k":

  Адаш, тва дето сме изнасяли „промишлени стоки за СССР и внасяли суровини” е една от най-устойчиво насажданите глупости на режима на правешкия диктатор.
  България беше суровинен придатък – храни в суров и преработен вид, евтина работна ръка за Сибир, дюлгери и заварчици да им направим един от най-важните газопроводи (оня същия дето Луканов им го хързулна бадева). От „промишлените стоки” бяха ни позволили да правим оръжие за износ на терористични режими и толкоз. Налице е и един тотален провал с проекта ДЗУ, на който пак ние опрахме пешкира в края на краищата.
  Напротив – внасяхме по задължение промишлени боклуци от Москва. Комбайни таралясници, пилеещи 30% от реколтата, гълтащи като лами гориво трактори и транспортни средства. Дори все още продължаваме да внасяме подобни промишлени изкопаеми – част от вагоните на софийското метро например. Може би софийската управа е решила да го превърне в туристическа соц атракция за Европа. Да, знам – все още тук там се намират по нашенско твърдящи, че Москвича, Жигулито и Газката са най-добрите автомобили на света, ама кво от това?
  Всеки опит на който и да е дори да си помисли да внесе западен аналог на руска промишлена стока по татово време (независимо дали ставаше въпрос за комбайн, трактори или фенерче), завърваше трагично в личен план за инициатора.
  И обратно - всичко най-добро произведено от България в опит да пробие на западния пазар – основно хранителни продукти, вино, текстил, тютюн и цигари, моментално се секвестираше и товареше на вагоните за необятната Русь по цени, за които нито един български търговски представител не смееше да коментира, ако му беше мил живота и не искаше да свърши като Трайчо Костов.
  В случая кво бил казал правешкия тъпънар няма никакво значение.

 74. 75 Профил на alexalexandrov
  alexalexandrov
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Гърция е чудесен пример, че раздути заплати в държавния сектор, монополни браншови организации, които обезсмислят конкуренцията и други соц - "благинки" могат само да затрият една държава.

  До сега повечето гърци се възползваха от високите заплати, които им се гарантираха от наливането на европари (от реалните пазарни икономики на континента) и идваха у нас да пият и да се държат като шефчета по заведенията. А сега се бунтуват не срещу друго, а срещу това, че се налага да си седнат на задниците и сами да си гарантират хубавия живот.

 75. 76 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#11] от "schleimer":

  ако си мислиш, че кризата може да повлияе на гръцкия туристически бранш - жестоко се лъжеш.за другото си прав.

 76. 77 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Гърция е в условия на "Капана на парите".

  "Капан на парите” означава: Капан е ползване на „Незлатни пари”, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.

  За успешно спасение е необходимо неутрализиране на тази катастрофална държавна финансова слабост.
  При нейно запазване - агонията ще се разрастне.

  За "Капана на парите": http://ivanmitev.blogspot.com/2011/05/blog-post_8169.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK