Столичната община и общественият ред: неадекватност и двойни стандарти

Столичната община и общественият ред: неадекватност и двойни стандарти

© Иван КутузовДокато прокуратурата търси "неизвестния извършител" на нападението срещу софийската джамия на 20 май и отказва да сезира съда за противоконституционността на "Атака" - явно още не са събрани "достатъчно данни", Столичната община проявява забележителна инициативност.


След, меко казано, неадекватното си поведение преди две седмици и отказа си да поеме отговорност за разрешаването на неофашистка демонстрация до "Баня башъ" в момента на петъчна молитва кметицата Фандъкова ще поиска да бъде намален звукът на високоговорителите на джамията.


Според нея това е начинът да бъде намалено "напрежението в района". Съвсем логично злосторниците отново остават ненаказани. Някой в България очаквал ли е друг развой? Деветдесет и девет процента от коментарите по интернет форумите са категорични, че "воят" на ходжата (всъщност на мюезина, но това няма особено значение в случая), както и "дупенето" по тротоарите трябва да се забрани.
И дори анализатори, остро осъдили агресията на "Атака", отбелязаха, че "законността" изисквала минаретата да замлъкнат, в случай че смущават живеещите наоколо, а молитвените килимчета да изчезнат от тротоара, ако пречат на движението на минувачите. На мен обаче тази внезапна загриженост за обществения ред ми се струва очеваден пример за двоен стандарт.


Първо, на фона на случилото се на 20 май и при липсата на действителни санкции спрямо "Атака" искането на Столичната община (второ поред след едно през 2006 г. от името на бившия кмет и сегашен премиер) е лош знак. Лош по отношение на религиозните малцинства и, по-общо, във връзка със


състоянието на демократичната култура в България


Наистина става дума за сложен проблем, ала неговото решаване става не със закон, а с диалог. Възможно е въпреки силния автомобилен трафик и трясъка на старите софийски трамваи повикът за молитва (езан) да пречи на немюсюлманите, живеещи наоколо (макар и да не разбрахме колцина са те...).


Но последователите на религии, различни от православната, и атеистите могат да протестират по същия начин срещу камбаните на "Св. Александър Невски" например: техният тътен със сигурност се чува на доста по-голяма територия. И защо не, ако твърдим, че в България религиозните институции са отделени от държавата: православието не е официална и задължителна религия все пак или греша?


Може би точно в този случай българите християни (или идентифициращите се като такива) трябва най-после да проявят така наречената си "традиционна" толерантност, превъзнасяна и тези дни в кухи политически речи? В квартал "Бейолу" в центъра на Истанбул десетки хиляди мюсюлмани се будят в неделя не само от езана, но и от звъна на камбаните на множеството гръцки и други църкви.


Софийската община не може да се похвали с успехите на истанбулската (състояние на улици, осветление, поддръжка на паркове и градини), но явно счита, че като поначало "европейска" трябва да наложи ограничения над единствения останал в този град мюсюлмански храм.


Второ, стриктността в изискванията по отношение на шума и пространството около "Баня башъ" е в


крещящ контраст с обичайното нехайство на Столичната община


на нейния инспекторат, а и на МВР в случаите на всекидневните нарушения, с които сме вече свикнали. Изведнъж се оказва проблем временното поставяне на килими пред джамията, а не повсеместно паркиралите върху пешеходни пространства коли.


Оказва се, че десетина мюсюлмани са голямата пречка пред пешеходците в София, а не разбитите, непроходими и достойни за държава от третия свят тротоари. Не са проблем и лъжливите обещания за обществени паркинги, давани вече над десетилетие от столичните управи.


Още по-абсурдна е обаче претенцията към "завишените" от високоговорителите на "Баня башъ" нива на шум. По отношение на шумовия си фон София е интересен град, спор няма. От няколко години насам градините на повечето заведения затварят към 22-23 ч., за да не смущават нощната тишина. В резултат на абсурдни наредби градският център беше лишен от малкото места, които приближаваха София до нощния живот на европейска столица.


Строгите разпоредби обаче не важат за неизчезващата категория на "правоимащите" - на първо място, за представителите на държавата. Скандален пример е стопанисваната от Министерството на отбраната резиденция "Лозенец", чийто двор, по принцип затворен за "простосмъртни" граждани, приютява от около десет години шумни частни среднощни партита, които тероризират с гръмки тонколони цял столичен квартал.


За тях ограниченията след 23 ч. не са в сила, няма особено значение и кой ден от седмицата е. На множеството оплаквания на граждани дежурните от Четвърто РПУ отговарят, че става дума за "имот", в който не могат да влязат.


Това се доказа миналата година, когато полицаи бяха буквално върнати от охраната на резиденцията: банкерката Петя Славова женеше там дъщеря си. Нито децибелите на празненството, нито потокът оплаквания имаше значение: бракът беше благословен тъкмо от кметицата Йорданка Фандъкова. Това лято паркът на резиденция "Лозенец" със сигурност очаква нов натоварен календар и едва ли


бруталното нарушаване на обществения ред от самата държава


ще се прекрати.


Нека не се лъжем, че в случая с джамията проблемът е в шумовия фон и обществения ред. В нашето "общество" правилата важат само за някои и "върховенството на закона" се употребява за разчистване на сметки с по-слабите. Изглежда обаче това на нас ни харесва. Нищо не е в състояние да мобилизира българите по-ефикасно от идеята да се натикат в ъгъла "небългарите".


Правоимащите българи могат да издевателстват над сънародниците си по всякакви начини: това на последните не прави чак такова впечатление. Утре те пак ще имат утешението да повикат срещу исляма, Турция, турците. Докато усмихнатото лице на статуквото ще замазва собствената си отговорност, обяснявайки колко сме толерантни към другите и призовавайки тези други все пак да спазват законите.


*Авторът е изследовател от Ecole Française d’Athènes


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Спокойно, не ни се връзвайте на нас в "интернет форумите". Ние по дефиниция сме си идиоти

  ALL IS WELL
 2. 2 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Чудесен текст, благодаря на автора!

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 3. 3 Профил на rali1977
  rali1977
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Освен да кажа "bravo!" на автора, какво друго?!

  А само за протокола - добре е този текст да бъде прочетен и от една авторка- голяма любимка на форумците тук... защото това е статия в стила на истинската европейска журналистика и е добре дамата да разбере за какво става въпрос...

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Правоимащите българи могат да издевателстват над сънародниците си по всякакви начини: това на последните не прави чак такова впечатление."
  ?!?! Мюсюлманите не са бг. граждани и са лишени от основните права и свободи, провъзгласени във бг. Конституция за всички бг. граждани, така ли? Доколкото разбрах, в джамията е имало и чужденци, които обаче имат всички права и свободи като бг. граждани, с изключение на някои политически права и други ограничения по закон. Та- интересно г-н Маринов, какво точно има предвид с тези думи? И кои са "правоимащите българи"?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  София и софиянци трябва да се гордеят с уникалното наличие на източноправославна църква, джамия, синагога и католическа църква в такъв малък район като този между джамията и Св.Неделя.

  Вместо да печелим пари, да го продаваме на туристите като нещи уникално и впечатляващо, ние сме се хванали да се разправяме с хората че се молят на тротоара...

  Какво ви пречи, не разбирам? Защо не виждате хубавото и уникалното в ситуацията?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Като бг. гражданин открито не одобрявам позицията на този автор- вижте неговите "теории":
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=354&sectionId=5&id=00007
  "Мит втори
  Нацията - това е етносът, а етносът - това е кръвта. Макар и т.нар. "етнически" модел на национално изграждане да е бил доминантен в редица части на Стария континент, днес той е сериозно разколебан най-малкото от емиграционния наплив, който ще засяга все повече и самата България. Тази тенденция проблематизира традиционното етническо понятие за българска идентичност. Както днес французите не могат да си позволят да смятат френския гражданин от африкански произход за "неистински" французин, така и българското (понастоящем откровено расистко) отношение към емиграцията от т.нар. Трети свят ще трябва да се промени, а заедно с нея и политиката на даване на българско гражданство." Нека си се чувсъва французин и да остави бг. граждани да се чувстват българи в собствената си държава !

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  'Изведнъж се оказва проблем временното поставяне на килими пред джамията, а не повсеместно паркиралите върху пешеходни пространства коли.
  Оказва се, че десетина мюсюлмани са голямата пречка пред пешеходците в София, а не разбитите, непроходими и достойни за държава от третия свят тротоари.'

  Браво за този текст!
  Важно е да се види институционалната лицемерна загриженост ма Столична община спрямо права на граждани.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 8. 8 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До къде я докарахме: да прочетем такъв пасквил не другаде, а именно в "Дневник". Видеха двоен стандарт в това, да се намалят децибелите на високоговорителите на джамията.

  (Впрочем, взимам си думите назад: има едно същество, нарича се Любослава, което ни правеше на две стотинки за отношението ни към Баташкото клане. И имаше страшно много поклонници?!?!)

  А между другото, за сведение на автора, минарето е направено в тоя си вид не за да се накачулят на него високоговорители от по пет хиляди вата, а да се качва на него ходжата (или както там се нарича) и да пее. Ами да се качва, кой му пречи? Ама не -друго е да си седиш на сянка и да въртиш волюма на уредбата, внесена с помощ от Саудитска Арабия и да пускаш дисковете, с произход пак от там.

  Осъзнайте се, безродници, България загива и не без ваша помощ.

  И да не вземе некой да ме сложи до Болен Лидеров - немам нищо общо с него.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 9. 9 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#6] от "dqdomart":

  Понеже излизаш от тямата, ще ти обърна внимание, че с футболисти като Зидан, Тюрам, Тиери Анри и т.н. Франция стана световен шампион. Веж "десена" на английския национален отбор... Ние дето държим да "чистотата на българската кръв" падаме с "четворака" от Кипър. Във всички области на живота е така - или си добре, или имаш чиста раса... (Примера с футбола е, защото това е популярен и познат в България спорт, мога да дам и други).

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 10. 10 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Автор":

  И от мен БРАВО

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:13 на 31/05/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Естествено, че общината проявява двоен стандарт. Някой помни ли случая в Овча купел, когато се затваряха улици заради честни партита? И те бяха охранявани от полицията?

  На мен също често ми се е случвало да се моля на тротоара, особено на Рождество Христово и Великдан (в другите дни българите забравят, че са християни и в църквите сме "камерен състав" дето се познаваме). Не намирам нищо лошо в това. И на мен ли ще ми забранят да обикалям църквата на Великден? В полунощ? Да смущавам спящите със звън на камбани?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 13. 13 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Знаех си аз че Дневник са скрити фесове ама вече е безспорно

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Вижте, нека не се самозаблуждаваме. Високият звук от тонколоните на минаретата дразни българите - по исторически, етнокултурни, иделогически, публицистични, медийни и всякакви други причини. Не само в София. Авторът сам казва, че езанът буди жителите и гостите на Истанбул рано сутрин (мой познат се върна наскоро оттам - според него това действително е шокиращо за несвикнал човек).
  В тази връзка имам няколко въпроса: Защо нашите мюсюлмани не пускат езана и сутрин в 5 ч., така както го пускат в 13 ч.? Защо в много (повечето) страни от Европа, Северна и Южна Америка не се допуска озвучаването на езана с тонколони? Защо мюсюлманите, живеещи в тези страни нямат нищо против и не протестират срещу тази забрана там?

 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#9] от "dhk13":
  Не излизам от темата - вижте КРБ и Закона за българското гражданство. Това не са теории, а действащи закони. Не зная към България да са се "юрнали" масово 40-80 000 истински бежанци, та да се налага промяна и в Конституцията, и в законите. Автора принципно има доста противоречиви разбирания за българската идентичност и патриотизъм и има право на свое мнение, но крайната дума е на Конституцията и законите.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#9] от "dhk13":
  Проблема е не какви живеят в България -черни, жълти бели лилави и всякакви други .Проблема е че щом живееш в държавата България си български гражданин и трябва да спазваш законите .Не пречи на околните и прави каквото искаш , но в рамките на закона.Ако не ти изнася отиди другаде , но щом си дошъл в тази държава ще спазваш неините закони.
  Нищо лично ,говоря си по принцип.

 17. 17 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Без да съм мюсюлманин, още по-малко юрист, намирам онова за по-тихия езан като "ограничаване на публичните изяви" по смисъла на чл.8, ал.1, т.3 от Закона за вероизповеданията:
  http://lex.bg/laws/ldoc/2135462355
  Това обаче е допустимо, "ако са нарушени изискванията на чл.7", т.е, ако е насочено "срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица" - което не съм сигурен, че се наблюдава...

  Чл. 37. Който препятства свободното формиране или изразяване на верско убеждение, освен в случаите по чл. 7, се наказва с глоба в размер от 100 до 300 лв.
  Чл. 38. За нарушение на разпоредбите на този закон, ако деянието не съставлява престъпление, виновното лице се наказва с глоба от 100 до 300 лв. Когато деянието е извършено от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 5000 лв.

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  "Изведнъж се оказва проблем временното поставяне на килими пред джамията, а не повсеместно паркиралите върху пешеходни пространства коли."

  Много добре казано.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на Forester
  Forester
  Рейтинг: 860 Неутрално

  България е една от малкото страни в които все малцинствата имат право! Напр.: кучкарите, ловците, ромите, таксиджиите, еколозите, полицаите и т.н., а сега и дупещите се на улицата братя мюсюлмани и техния високоговорител. Някои казват че нашето право така е написано. Ами да го сменят. Иначе къде е демокрацията - съгласно нейните закони болшинството, а не малцинството има право ...

  Antony
 20. 20 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  В ГЕРМАНИЯ И ДРУГИ ЦИВИЛИЗОВАНИ СТРАНИ, минаретата са забранени - забранени са високоговорителите, а при ЦЪРКВИТЕ Е ПОЗВОЛЕНО, ЗАЩОТО ПРИНАДЛЕЖАТ НА КУЛТУРНАТА ТРАДИЦИЯ НА СТРАНАТА.
  Когато в Анталия забие камбаната, тогава и ние ще помислим дали ни е приятен воят на ходжата

 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Деветдесет и девет процента от коментарите по интернет форумите са категорични, че "воят" на ходжата.....
  -----------------------------------------

  Ние в момента установяваме поименно останалия един процент! И ще го установим, никой да не се заблуждава, че в страната няма ред!

  Църквата е над държавата и затова никой не може да прави забележки дали бият камбани или не, на който не му харесва да си помисли колко държави са се сменили тъдява, докато камбаните продължават да си бият и естествено е свободен да си хваща пътя.
  Да не говорим, че камбаните бият с по 2-3 удара сутрин и вечер, което ще рече точно 12 пъти по-рядко от всеки градски часовник, която естествено няма значение, защото както казах могат да бият денонощно.

  Това, че има дупки по улиците не означава, че трябва javascript:void(0);да се спъвам от хора, търкалящи се по тротоара. Все идно от Атака да кажат, ебе така и така тука всички ги крадат, обират, бият, защо и ние да не ги натрепем тия.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#15] от "dqdomart":

  Не говоря за "Конституцията и законите." Говоря за това, че емигрантите обикновено допринасят много за новата си родина. На Василий II дядо му е Василий I МАКЕДОНЕЦ (какъв е като "кръв" българоубиеца?) Строителите на руската държава - Валдемар и Хелга? Опс... Владимир и Олга W.A.S.P. Обама - президент на САЩ? Корсиканеца Наполен и навареца Апри IV във Франция... Прекалената "чистота" води до стерилитет...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 23. 23 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не е съдсем лишен от основание авторът, но има и доста либерастия в статията.

  Наблюдението, че шумът от джамията е нищо на фона на разни други шумове, примерно партита на правоимащи, е вярно. Но правилното нещо е не чалмите да бъдат оставени да генерират вой насред центъра, а другите източници на джангър също да бъдат затваряни от полицията.

  Воят на мюезина (по-точно на записа) има значение, което ДАЛЕЧЕ надхвърля децибелите. Аз твърдя, че за едно поколение време при наличието на решителна власт, в българския манталитет може да настъпят големи, про-цивилизационни промени, така че среднощният незаконен джангър и бездействието на полицията да станат част от миналото. Да, може, спомнете си преди 10 години колко хора слагаха колани в колите и колко сега. Значи, това е променимо.

  Дали обаче след едно поколение време (20 год) проблемът с чалмите ще е по-малък или по-голям от сега? На всеки интелигентен човек с незасенчено от либерастия съзнание е ясно, че ще е МНОГО по-голям. За разлика от проблема с мутрите и минифеодалите, който е принципно решим, проблемът с чалмите е НЕРЕШИМ. Има цивилизационна война (очевидно за всеки, освен за либерастите), в ЕВропа прииждат на талази диваци, които презират европейската култура (но нямат нищо против да плюскат плодовете и) и, нещо по-лошо, усещат с животинския си инстинкт страха и умората на застаряваща Европа. Ние сме все още встрани от фронта на войната, но това е временно. Мечката ще заиграе и в нашия двор. Ако възприемем левичарската политика да отстъпваме, когато чалмите силно настояват за нещо, в продължение на известно (ограничено) време ще имаме така желаният мир, след което ножът ще опре в кокала и ще трябва или решително отстояване на европейската идентичност, или предаване и минаване в домейна на исляма. Според мен, отлагането на конфликта чрез самозалъгване е лошо нещо. Времето работи за чалмите. Ако времето работи за врага и конфликтът е неизбежен, очевидно е, че е по-добре конфликтът да е скоро, а да не се отлага.

  Не мислете, че мераците на чалмите ще се ограничат с нова джамия и/или разрешение да надуват кучешкото виене от тонколоните на старата джамия до дупка. След време ще има още искания. После още. Има доволно много примери за това, че станат ли 5% от населението, чалмите започват да стават непоносими, а станат ли 20-30%, започват да се държат сякаш са 50-60% и съвсем безочливо налагат своите правила на останалите. Примери бол, от Нигерия, през македонските шиптъри, Ливан, в който християните са завряни в ъгъла, та чак до Индия, Тайланд и Филипините. Да не забравяме Европа.

  Слагането на горна граница на гръмкостта на воя не решава нищо, но все пак е знак, че имунната ни система все още не е съвсем излиберастена.

 24. 24 Профил на suneco
  suneco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пак казвам: Молитвени килим4ета нямат какво да търсят на тротоара в центъра на София! Т.нар. автор се опитва да тълкува фактите както в момента му изнася. Това оба4е е характерно за рязаните пу6ки - 4иста проба фурнаджийски лопати. Правейки се, 4е не зацепват каква е символиката на цялата ситуация и колко експлозивен характер има тя, те с кеф вкарват доста голяма доза провокация за да може след това, с типи4ното за тях лицемерие да се правят на жертви на религиозен тормоз!! ЗА6ТО??????? До кога 6те има за тях специално внимание???

 25. 25 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Браво за статията. Сламеният човек Фандъкова - с голяма вина за неонацисткото нападение - веднъж даде оправдание на неонацистите за побоя, и втори път им даде победа. Браво и за сравнението с Истанбул. С процентно същия бюджет Истанбул е рай в сравнение със София. А това с камбаните в Бейоглу изтръгна скъпоценен аргумент от въоръжението на нашенския механджийски патриотизъм.

 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "Twinston Myth":
  Извинете, но цитирате неправилната нормативна уредба:
  А тя е :
  Чл.9 т. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи
  Чл.37 ал.2 от КРБ
  Чл.57 ал.2 от КРБ
  Чл.58 ал.2 от КРБ
  Чл.3 , чл.6 и чл.7 от Закона за общинската собственост
  Чл. 20 от ЗМСМА
  Чл.2 ал. 1 от Наредба № 1 за обществения ред на СОС
  чл.23 т.10 от Наредба за организация на движението на територията на Столична община


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  По-едностранчива и с горчив тоталитарен привкус статия не бях чел отдавна. Очевидно на мюсюлманчето Ч. Маринов са му нашокали феса по време на агресвината и демонстративна петъчна молитва, на която негови съмишленици нападнаха с ножове и камъни мирно протестиращи срещу звуковия терор от джамията хора.

  Въпросът е защо "Дневник" дава поле на изява на подобни "журналисти", които очевидно са силно прострастни и не могат да бъдат обективни?!

  Да не говорим, че е някак неетично да се дават такива крайни оценки, при условие, че разследването още не е приключило.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 28. 28 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "dhk13":

  Колко българи знаят, подобно на президента Обама, какъв е бил неговия 6-ти прадядо? Каква е гаранцията, че някой чалмалия не го е правил или пък още по-рано някой ромей не е сбарал прапрапрапрапра.....баба му. В това ни е трагедията. Повечето католици много тачат своите предшественици и знаят до девето коляно произхода си. Грижат се за гробовете на прародителите си. лично съм виждал. А попитайте някое дете кой е прадядо му и с какво се е занимавал. Съмнявам че че надали ще има и един процент да знае това.

 29. 29 Профил на suneco
  suneco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "the_sceptic":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#20] от "BG":

  "Когато в Анталия забие камбаната"... Искам и в Техеран да забие камбана! Тогава ще повярвам, че и аятоласите са станали хора. Но! Това, че Кадафи и Асад избиват опозиционери, дава ли право на ББ да гази с танкве митинга на 1 май, например?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 31. 31 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#21] от "др. Иванов":

  Хе-хе, др. Иванов, едно време се криехте в храстите, за да записвате кой ходи на църква, а сега установявате единия процент който не е нахъсан срещу мюезина. Ако мааалко отхлупиш фуражката, ще забележиш, че околовръст Св. Александър Невски привечер има половин час, в който не можете да си чуете думата със събеседника от камбанен звън.

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "dqdomart":
  Да не забравяме и:
  Решение № 5 от 11.VI.1992 г. на КС на РБ по конст. д. № 11/92 г.
  "III. Предел на конституционно гарантираната свобода на вероизповеданието
  Правото на вероизповедание е абсолютно лично, ненакърнимо основно човешко право. Като такова то се прогласява от Конституцията. То обаче не е безгранично от гледна точка на реалното му упражняване. Пределите са строго и изчерпателно установени в Конституцията. Аргумент за това може да се почерпи и от разпоредбата на чл. 57. Недопустимо е тяхното разширяване било със закон или по тълкувателен път. Съгласно чл. 13, ал. 4 религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели, а съгласно чл. 37, ал. 2 свободата на съвестта и вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани...Такива ограничения в този или подобен вид съществуват и в международни договори и конвенции, по някои от които сме страна, както например посочения вече Международен пакт за граждански и политически права на ООН...Правата на държавата за намеса в дейността на религиозните общности и институции се свеждат до вземане на необходимите мерки само и единствено в случаите, когато сме изправени пред хипотезите на чл. 13, ал. 4 и чл. 37, ал. 2 от Конституцията....
  3. Правото на вероизповедание не може да бъде ограничавано по никакъв начин освен в случаите на чл. 13, ал. 4 и чл. 37, ал. 2 от Конституцията, а именно когато религиозните общности и институции се използват за политически цели или когато свободата на съвестта и вероизповеданието е насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани. Посочените ограничителни основания са изчерпателно изброени и не могат да бъдат разширявани или допълвани чрез закон или чрез тълкуване. "

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#28] от "stoicho2":

  "Колко българи знаят, подобно на президента Обама, какъв е бил неговия 6-ти прадядо?"

  Моята дъщеря беше санкционирана в училище, защото написа в съчинение за рода си "аз съм една от малкото българки, които могат да изредат предците си девет поколения назад." (За съжаление, заслугата не е моя. Годините за проучване на рода ни е на дядо ми). Познавам още един човек.
  И, за съжаление, много си прав - гробищата ни са в жалко състояние. Тука "държавата" не ни е виновна, пак за съжаление.

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 34. 34 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "dqdomart":

  Не съм се съмнявал във Вас, госпожо адвокат!
  ...2. Свободата да се изповядва религия или убеждения подлежи само на такива ограничения, които са предвидени от закона и са необходими в едно демократично общество в интерес на обществената сигурност, за защитата на обществения ред, здраве и морал или за защита на правата и свободите на другите.
  ...(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.
  ... и т.н.

  Също така не съм сигурен, че Фандъкова няма да си сложи таралеж в гащите с такъв апломб... А Б.Б. има особено цветисти сравнения за язденето на таралеж, но това е друга тема :-№

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#28] от "stoicho2":

  Това за българите не е проблем, така както не е проблем и това, че като са в чужбина не се събират в групи и колонии, защото умеят да се адаптират към местните общества, закони и обичаи. Българите знаят своя род и история - това е по-важно.
  Я попитай турците дали знаят дядовците си (дори не прадядовците си) - само допреди 80 г. в тази страна не е имало фамилни имена и документи за самоличност.

 36. 36 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#23] от "the_sceptic":
  +1
  Допълнение към мнението на Скептик. Освен чистата толерастия, която струи от всеки ред, този Киряк Стефчов забравя, че освен мулти-култи-етно-психо и т.н. има и исторически фактори, които управляват поне за момента мнението на 90-те процента. Българите сме изключително чувствителни на тема ислям, точно защото 500 г сме имали близки срещи с него, и те не са най-благодатното време в нашата история. От друга страна, никъде в Европа не се разрешава оборудването на джамиите да включва тонколони. Що ние да сме първите?

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#34] от "Twinston Myth":
  Надявам се, че Ви прави впечатление фразата ".... или срещу правата и свободите на други граждани." Това е границата , до която е допустимо реалното упражняване на правото на вероизповедание. А за кметицата...без коментар....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на ivan77ivan77
  ivan77ivan77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Радвам се,че Столична Община е могла да вземе това мъдро решение,също така ми харесва стила на тази статия,само не харесах обвързването на начина на вероизповедание с паркирането,когато е строена джамията едва ли се е мислило,че в столицата ще има толкова много автомобили! Искам само да спомена това и не вярвам,че друг читател би бил да друго мнение - българския народ е предимно източно - православен, а исляма е религия,която се разпространява лесно при "нискокачествено"общество като страните от близкия изток и района,имам предвид по-слабообразовано население,все хора претърпели воини и лишения,които по-трудно се интегрират към западен тип общества,хора,при които е трудно да се променят изградени привички,та просто нека тези хорица да започнат да разбират,че щом са стъпили на българска земя вече тук манталитета е по-различен и малко по малко трябва да се интегрират,но не насила.Те много скоро ще разберат ,че това е за тяхно добро,като правим компромис и ги зачитаме!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:05 на 31/05/2011 от неговия автор.

 41. 41 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Весело

  Парадоксът е, че християните защитаваме мюсюлманите. Тези, които ги нападат не могат да познаят религия, дори да им я сервират на масата в понос...

  Ако някой от пишещите срещу молитвите в джамията може да каже Символа на Вярата (християнската), ще си променя мнението. За сега оставам сигурен, че те са същите, които нападат и християнски епископи по Великден! И провалят тържества в Батак и Атон...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 42. 42 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Браво ! Страхотна Статия !!! Поздравления за автора.
  Жалко наистина жалко както се и очаква Атака и нейният Болен-Волен да се разминат без последствия. Единствено остава да се пише по темата. Нито лицемерната Герберска власт нито кметицата г-жа Фандъкова ще поемат някаква отговорност по случая, а още по-малко Болен-Волен да бъде със свален имунитет и съден. (На записите се вижда кой си носи яйца да хвърля, това е умисъл всеки съдия ще го каже).

  Ето лицемерната столична община в действие:

  "Изведнъж се оказва проблем временното поставяне на килими пред джамията, а не повсеместно паркиралите върху пешеходни пространства коли.

  Оказва се, че десетина мюсюлмани са голямата пречка пред пешеходците в София, а не разбитите, непроходими и достойни за държава от третия свят тротоари. Не са проблем и лъжливите обещания за обществени паркинги, давани вече над десетилетие от столичните управи."

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 43. 43 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#38] от "ivan77ivan77":

  Така е. Освен това ислямът се разпространява и сред "най-некачествените" граждани на западните държави. Това са хора, които по някаква причина са отхвърлени от обществото и бидейки силно озлобени, търсят различни начини да си го "върнат" на това общество.

  Неприятното е, че гласовете на тези озлобени и отхвърлени хора, заедно с другата най-непроизводителна част от обществото - циганите, тежат много по време на избори и това обяснява защо държавата ни е в това положение.

  Либерастите като това окаяно авторче, само наливат масло в огъня.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 44. 44 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Авторът е изследовател от Ecole Française d’Athènes"

  Ми то си го пише. Съвсем спокойно можеше и да напишат "Автора няма и най-бегла представа за ставащото в България"...

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 45. 45 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До журналистите, До Чавдар Маринов:

  Моля Ви не преставайте да пишете по ТАЗИ тема. За да не се забрави и замаже в блатото на общата глупо-бърборилня за успехите на скъпото ни герберско правителство ... И така да стане както в края на статията:

  "Докато усмихнатото лице на статуквото ще замазва собствената си отговорност, обяснявайки колко сме толерантни към другите и призовавайки тези други все пак да спазват законите."

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 46. 46 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Волен в затвора ! Атака Забранена !

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 47. 47 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [#41] dhk13, Гаранция че немогат да я кажат. Ако можеха едва ли биха си носили яйцата в джоба предварително, едва ли биха замервали някой който стои и се моли .... Най големият куриоз е че тоя Болен-Волен се бил дипломирал за богослов .... хах

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 48. 48 Профил на ivan77ivan77
  ivan77ivan77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ...и това е само малка част от проблема ,защото не знам дали знаете,но наличието на джамия където и да е се счита за абсолютна ислямска "територия",всяко новопоставено килимче някъде си,където че чува проповедта на мюезина се счита за абсолютно завоевание в тази насока и поставянето на такова килимче на което и да е място не трябва вече да се слага на въпрос ! Че какво е това чудо,така може следващия път цяла София да се озове осеяна с килимчета ,като всяко показване на нежелание това да се случва би се считало за дискриминация от някои югоизточноразположени държави! Защо да допускаме исляма да прави своите лесни крачки напред,дори тези,които е извървял досега при тази свободия тук са съвсем спорни.

 49. 49 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#47] от "Gerasi":

  "Най големият куриоз е че тоя Болен-Волен се бил дипломирал за богослов"

  И Сталин е семинарист... За това наскоро нарекох последователите на Сидеров (стремя се да не нарушавам куртоазния тон) СТАЛИНИСТИ!

  Т.е. лидерът на "Атака" както и "бащата на цялото прогресивно човечество" човек, който е учил, недоучил, намразил учителите си, "`щот го тормозили" и сага им отмъщава!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 50. 50 Профил на ivan77ivan77
  ivan77ivan77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха- така - Волен за затвора,Атака - забранена,а пропагандата - солена - е-това ни е болестта - пропагандата ! Все по-осезаемо усещам,че хора,преживели пропаганди не могат вече да родят здрава мисъл...

 51. 51 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Ето няколко статии от авторчето. Надявам се дори най-психясалите либерасти да се засрамят поне малко, че ръкопляскат на такъв човек:

  "Митовете на българския национализъм"
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=354&sectionId=5&id=00007

  "Сто години Илинден
  или сто години Мисирков?"
  http://www.macedoniainfo.com/Misirkov.htm

  "В защита на академичната свобода"
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2007/05/02/335640_v_zashtita_na_akademichnata_svoboda/

  ""Изсмукване" на памет"
  http://www.online.bg/kultura/my_html/2223/razdel.htm

  "Регистрация на ОМО „Илинден”-ПИРИН? Разбира се, че трябва! - статия"
  http://forum.boinaslava.net/showthread.php?8930-Регистрация-на-ОМО-„Илинден”-ПИРИН-Разбира-се-че-трябва!-статия&p=167320#post167320


  Мисля, че "Дневник" трябва да спазва известна хигиена и да уважава десните си и консервативни читатели, ограничавайки словоблудствата на безродни боклуци като А. Желязкова и прословутото авторче.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 52. 52
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 53. 53 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [#43] Мустафанка,
  Ако си християнин моля отговори според вярата редно ли е хора да хвърлят яйца по молещи се. И как да ги дразни шума след като градският шум е повече и е постоянен.

  Как така делиш хората на качествени и некачествени !
  " "най-некачествените" граждани на "

  Аз зная един диктатор който преди 66-70 години заклейми и изпрати един талантлив и работлив народ - хора които са ми духовно близки в газовите камери.
  Мустафанка, явно си фен на тоя същият.

  Стига са ни "защитавали" (предавали) псевдо-патриоти, спрете се !

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 54. 54 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Второ, стриктността в изискванията по отношение на шума и пространството около "Баня башъ" е в

  крещящ контраст с обичайното нехайство на Столичната община"

  Какво повече да се каже - факт - избори наближават.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 55. 55 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#53] от "Gerasi":

  Не е редно да се хвърлят яйца, но не е редно и да се натрапват по такъв агресивен начин секти и чужди религии, както и да се вадят ножове и да се мятат камъни.

  При сблъсъците в злополучния петък са виновни и двете страни - и атакистите, и мюсюлманите. Безобразие е вината да се хвърля само върху едната страна от конфликта, а другата да се изкарва бяла и чиста. Точно това се прави в тази статия - авторчето се опитва да манипулира общественото мнение и да дава израз на пристрастията си, като на всичкото отгоре го прави преди да е приключило разследването. Това не е журналистика.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 56. 56 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Разстроено

  най-най-тъжното в цялата ситуация и особено в това че очевидно няма да има забрана на Атака,
  е,
  ,че
  политическата безизходица на цялата полулегална-полунационалн, върхушка т.е всички партии, не виждат друг изход освен в безсмислена между-етническа война (Югославия), та в мелето на общото безсмислено кръвопролитие, те да замажат собствената си бездарност, безидейност и безкрайна алчност и лакомия да грабят да грабят да грабят, какво по-изгодно от това за тях от това да предадат собственият си народ! Да предадат собственият си народ на изтребление!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 57. 57 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [#55] Молещият се не вади нож независимо от коя религия ....

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 58. 58 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Чудесна статия! Браво!
  ТОЧНО същите тези защитавах аз преди няколко дни:

  1. Държавата за пореден път вместо да накаже престъпниците и насилниците - неонацистите които нападнаха хората около джамията - наказва жертвите им.

  2. В СВЕТСКА България религиите са равнопоставени и не може да се иска да се намали звука на джамията без да се намали звука на църквите. Още повече че държавата и общината не правят нищо да намалят шума от чалготеките и частните чалга партита и дори сами произвеждат такъв.

  3. Тротоарът е за да го заемамт хората временно. Хората около джамията точно това правят. Те имат право на това. За сметка на това тротоарът не е за да си паркират простаците колите на него, дори когато има място на паркинга или улицата. Кога общината ще направи нещо по този въпрос? Нямало място за паркиране, ми то и достатъчно място в джамията няма, затова хората са навън. Кога общимата ще даде разрешение за нова джамия?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 59. 59 Профил на zetxx
  zetxx
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мустафанка":

  бре ради е требвало се кръстиш....
  а иначе статията страшна!или по скоро верна

 60. 60 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Спирам да пиша отново натъжен и разстроен че няма справедливост в БГ! Атака (коалиционният партньор на ГЕРБ) изглежда ще и се размине!

  Нека всеки си прочете символът но вярата както и Новият Завет:
  http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=symbol_faith.xml
  http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament.xml

  След това да се върнат и пак да помислят над случващото се.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 61. 61 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като се анализира броят на минусите/плюсовете под характерни със своята категоричност мнения се стига до неизбежното заключение, че целата "муслуманска общност", която редко се появява във форумите на "Дн." сега е мобилизирана от мюфтийството да взима отношение.

  Евтин трик.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 62. 62 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  И накрая, както се вижда и от този форум, ясно е че не става въпрос нито за шума, нито за тротоара. Същата неонацистка измет която нападна хората около джамията нападна преди 3 седмици яховистите в Бургас. При това яховистите си бяха вътре в църквата и не вдигаха никакъв шум. Ксенофобите, ислямофобите и неонацистите изпитват ирационална омраза към всичко и всеки различен, "шума" е само рационализация на тази омраза.
  Затова и не трябва да им се правят никакви отстъпки, защото отстъпките само ще ги направят по-нагли и те ще поискат да няма джамия изобщо и мюсюлмани изобщо и така нататък докато не останат само те. Отстъпките пред Хитлер преди ВСВ не го спряха, напротив...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 63. 63 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Весело

  [#24] "Пак казвам: Молитвени килим4ета нямат какво да търсят на тротоара в центъра на София! "
  Аз пък си мисля че без тях неможе защото тротоара едва ли е много чист...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 64. 64 Профил на ivan77ivan77
  ivan77ivan77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ??? какво е това чудо,как искаш да намалиш звука на църквите ??? е,па ние не сме се изтърсили на центъра на някоя си европейска столица и да си проповядваме религията,ние сме си във собствената си държава,или може би се опитвате да ни вмените съмнение дали наистина това е нашата дъжава ??? ти Мунчо ли си или Мюмюнчо питам аз ?

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#61] от ".dru":
  6 човека не одобряват коментар № 26, в който са цитираните текстове от Конвенцията за защита на човешките права и свободи, Конституцията на Р. България, законите на Р. България и решенията на Конституционният съд на България:–) Не вярвам, че това са само бг. граждани, които преимуществено живеят на територията на Р. България и уважават страната и законите й

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [#61] "Евтин трик."
  това го кажи на Болен-Волен той е по евтините трикове!
  Още през 2005 им го написах на сайта че са предателска партия като им видях банера с картата на БГ покрита с еврейски и турски знамена и надпис "Кой продава България?" Ето и сега както и тогава ще отговоря ами вие Волене я продавате ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 67. 67 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#62] от "muncho":

  Не, Мунчо, българите не мразят друговерците и чужденците и са го доказвали през вековете - щеше ли иначе тук да има толкова много роми, турци, евреи и т.н., като процент от населението, които най-често са били прогонвани (вкл. и в наши дни) от други части на Европа? Но те трябва да проявят разум, защото крачката от това да не ти харесва шума от тонколоните до това да не харесваш тези, които издават този шум и му се кланят, е една.

 68. 68 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#62] от "muncho":


  Като гледам "прогресивното" човечество с какви изрази си служи, си давам сметка защото въпреки "прогресивните" си идеи, е винаги на дъното, докато набедените за "неонацистка измет" "псевдоконсервативни неоционацисти" прогресират и продължават да диктуват правилата както в държавите си, така и извън тях.

  И занапред ще е така, колкото и да се дере либерастията по форумите.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 69. 69 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [#64] ivan77ivan77,
  Великденските служби не бяха ли през нощта и не се ли ползваха високоговорители при това пред всяка столична църква. Как може да ти пречи ходжата или муезина, да не говорим че там аз незнам къде има жилищни сгради.

  Какво за теб е толерантността? Да не би да е нещото в което не вярваме, ала знаем че е удобно да се хвалим особено ако дойде някоя делегация от Израел - тогава стандартната (само)хвалба я знаем.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 70. 70
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 71. 71 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#67] от "emils":

  Кога съм казал че българите мразят друговерците? Казах неонацистите, расистите и ислямофобите. Не всички българи са такива...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 72. 72 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Всъщност карикатурата на Иван Кутузов (велик както винаги) си показва достатъчно ясно как стоят нещата.

  Аз бих искал да се обърна към хората, тези които подкрепят Атака, да си преосмислят позицията, както и да не сме безучастни към ставащото.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 73. 73 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#71] от "muncho":

  Подписа , подписа , мамунче...

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 74. 74 Профил на カダフィ大佐
  カダフィ大佐
  Рейтинг: 730 Гневно

  аФторче, ЧАВДАРЧЕ!

  Невероятно скапана статия. Манипулативна. Добре ли плаща господарят ти?

  "и отказва да сезира съда за противоконституционността на "Атака"

  Първа глупост. Само глупост ли е или опит да лъжеш нагло?
  За това колко е законна дпс що не споменеш?

  "отговорност за разрешаването на неофашистка демонстрация до "Баня башъ" в момента"

  Наричаш неофашистка парламентарно предствена партия?
  Знаеш ли, че има член от закона за подобни лъжи?

  "отбелязаха, че "законността" изисквала минаретата да замлъкнат, в случай че смущават живеещите наоколо,"

  Това е доказан факт пасквилописателю!

  "Но последователите на религии, различни от православната, и атеистите могат да протестират по същия начин срещу камбаните на "Св. Александър Невски"

  Ти сигурен ли си, че винаги си бил с българско име?

  "
  Нека не се лъжем, че в случая с джамията проблемът е в шумовия фон и обществения ред."

  Да, нека не се лъжем. Проблемът е точно във воят на ХОДЖАТА или каквото е това там вътре е този вой трябва да остане ВЪТРЕ. ПЕТ века е ечал над българските земи.
  Проблем са и килимчетата. Ти авторе явно можеш да броиш само до десет, но след десет има още цифрички, числа, арабскси знаци им викай ако те устройва, но "килимарите" не бяха десетина, както се опитваш да излъжеш.

 75. 75
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:56 на 31/05/2011 от неговия автор.

 76. 76 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#72] от "Gerasi":

  Тези , които подкрепят Атака са болни хора. Тях призиви не могат да ги излекуват , както и вас , болните от либерастия...

  Жалко! Колко погубена енергия...

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 77. 77
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:35 на 31/05/2011 от неговия автор.

 78. 78
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:56 на 31/05/2011 от неговия автор.

 79. 79
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:31 на 31/05/2011 от неговия автор.

 80. 80 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Авторът е турско мекере! Дневник, заемате изцяло еднстранчива позиция по въпроса. Къде отива изискването за обективност?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 81. 81 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#77] от "muncho":

  Кого си отстрелял ти бе? Искаш да кажеш , че си погнусил хората. Ти не можеш да направиш нищо на никого защото си нищо. Можеш само да отвратиш нормалните хора , но не и да "отстреляш". Който не те е хванал - той не те е натъпкал в гнусната локва , от където си изпълзял. Не се взимай толкова на сериозно , макар че ако ти не го правиш просто няма кой.

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 82. 82 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  "От няколко години насам градините на повечето заведения затварят към 22-23 ч., за да не смущават нощната тишина. В резултат на абсурдни наредби градският център беше лишен от малкото места, които приближаваха София до нощния живот на европейска столица."

  Къде го стяга чепикът автора. Тия така наречени "градини" обикновено са "ситуирани" във вътрешните дворове на кооперациите в центъра, точно под спалните на хората живеещи там. Естествено че ще се затварят към 22-23 ч., няма как да тече купонът по цели нощи. А иначе общината не се е изтрепала чак толкова да репресира джамията, даже напротив. Примерите с паркираните коли по тротоарите и резиденция "Лозенец" са неуместни. Едно беззаконие не оправдава друго. Проблемите се решават поотделно, не накуп. Ще дойде и техният ред.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 83. 83 Профил на カダフィ大佐
  カダフィ大佐
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#80] от "Thermobee":

  На майната си отиде. Правят ни на маймуни и накрая ще постигнат целта си - да останат само мунчовци.
  Ама ще падне и рекламата и тогава ще има съкращения, както навсякъде разбира се.
  Явен провокатор го пробутват за да дразни.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [#51] офтопик. Мустафанка я да видим от какво недоволстваш от тази статия, я да я видим глупости ли пише:

  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=354&sectionId=5&id=00007

  "Мит втори"

  "Нацията - това е етносът, а етносът - това е кръвта. Макар и т.нар. "етнически" модел на национално изграждане да е бил доминантен в редица части на Стария континент, днес той е сериозно разколебан най-малкото от емиграционния наплив, ...."

  Мит четвърти

  "На нас, българите, ни липсва национално самочувствие". Реалността е видимо противоположна.

  Така е българите имат самочувствие при това понякога неоправдано високо.

  Така е Мустафанка - прав е автора - не е кръвта а сърцето е което те прави Българин или не. И за другите неща е прав, който иска ще си прочете статията.


  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 87. 87 Профил на カダフィ大佐
  カダフィ大佐
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#85] от "Thermobee":

  "И с подобни платени жалки статийки от купени безродници само постигате обратния ефект!"

  Не само се постига обратният ефект. Точно заради такива "българи" България пада под турско робство. Силна като държава, но раздробена на "царства" и хилавите турски орди ги разбиват едно по едно.

  Турция не ни е враг, но дпс /ДС/ е враг. Това с джамиите е подкокоросано от тях. Сигурен съм в това.
  А такива жалки безродници като това платено авторче са жалки, но пречат много.

  И не бъди толкова сигурен за Атака. Нищо чудно да и станем фенове. А този ги нарича неофашисти. Аз ще потърся някаква връзка с Атака да им покажа статията.
  Този е готов осъден за обида. Лесно ще стане, не е успял да прикрие достатъчно добре, че точно към Атака е насочено "неофашисткото". Копирах и статията, да не би да я скрият.

 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#85] от "Thermobee":
  "Трябва да се заявява постоянно, че в Република България все още има хора, които помним миналото си, които обичаме страната си и националните си идеали и ценности."
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Както бг. граждани с друг или смесен етнически произход, и бг. граждани с бг. етнически произход имаме право да помним и познаваме корените си и да ги уважаваме. България е родината на всички българи, както и на всички с българско самосъзнание, които я обичат и искат тя да просперира и да се развива.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "カダフィ大佐":

  Да, подозрително лесно се дава трибуна на обвинения в неофашизъм. А ако ме дай си Боже споменем понятия като фундаментализъм, ислямизъм, веднага сме обвинявани в нетолерантност. Аз съм нетолерантен. Нулева толерантност спрямо фанатизирани и заслепени сектанти с разбирания от преди 200 години като ислямистите и нулева толееантност спрямо техните купени поддръжници!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 90. 90 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Начетох се на какво ли не - и не толкова преобладаващо назадничаво или реваншистко, колкото встрани

  За себе си ще го кажа образно - децибелите на езана и съпътстващите ритуали ме притесняват толкова, колкото и лай на куче иззад ограда - никак; "куче, което лае, не хапе" (нищо лично - метафората е такава)... Далеч повече ме притеснява, ако "кучето спре да лае и заръмжи" - което си представям като монотонно бръмчене на деца, сричащи сури на Корана по манипулативен начин (което не е прецедент)! Да се уповаваш на "права и свободи" (ДПС достатъчно е изтъркало и двете понятия), за да ограничаваш другиго при недоказана вина, може да се определи всякак, но не и мъдро... Толкова!

 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#86] от "Gerasi":
  "Така е Мустафанка - прав е автора - не е кръвта а сърцето е което те прави Българин или не..." Е, не е точно така- и кръвта, и гените ни правят българи Законите ми го говорят
  ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО
  Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.
  Допълнителни разпоредби
  Чл. 10. Български гражданин по месторождение е всяко лице, родено на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход.
  § 2. По смисъла на този закон:
  1. "Лице от български произход" е лице, на което поне единият възходящ е българин. Т.е. поне единия родител- майка или баща е българин - е това не са гени, не е "кръв", така ли

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "vinetu":

  е па недей да четеш тогава

 93. 93 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тази статия сякаш е написана от дегизиран ходжа. Ако авторът наистина се казва Чавдарчо, той не е ли кръстен от червените си родители в чест на Татовата партизанска бригада?

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 94. 94 Профил на カダフィ大佐
  カダフィ大佐
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#89] от "Thermobee":

  Тоя е готов за съд бе. След малко почвам да търся контакти с Атака. Нека си го поемат.
  Една грешчица е направил, макар да дразни всеки, който може да мисли, но ще се постарая да му стъжня животеца мизерен.
  Сто процента е самотник безродника, автор на този мръсен пасквил.

 95. 95 Профил на カダフィ大佐
  カダフィ大佐
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#93] от "о. Павел":

  И аз мисля така отче. По напред предположих абсолютно същото.

 96. 96 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#93] от "о. Павел":

  Ами тръгнете проповядвайте христианството по родопите и ако срещнете трудност помолете доган за съдействие ... Нали всички религии са равноправни.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 97. 97 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Весело

  Сега често говоря че не трябва да се налива вода в мелницата на ДПС и Атака. Но не винаги съм мислил така - и аз съм минал през свой расистки период.
  Та преди време имах безумната, аморална, нехуманна идея да се наложи данък дете. Примерно всяка майка която ражда дете, да е длъжна да плаща всяка година(в началото на годината на детето) данък 1000 лв и така до навършване на 6 годишна възраст на детето. От какво бе породено това безумие: от това че тогава ми се струваше, че голяма част родителите в българия не са истински отговорни при създаването на деца и въобще не планират грижите си за тях, образование и т.н.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 98. 98 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#97] от "merankol":

  Пропуснах най-важното, при раждане всяка майка се регистрира и ако някоя година закъснее с плащането на данъка си, се обявява за национално издирване и се кастрира.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 99. 99 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Общината няма какво да се моли на мюфтии, мюезини, молли, имами, ходжи, и други служители на култа, а направо да им праща писмо за дължими глоби за нарушение на общински разпоредби. А именно:

  НАРЕДБА
  за организация на движението на
  територията на Столична община:
  Чл. 23. Забранява се:
  т. 10. поставянето върху тротоарите и в пешеходните подлези на всякакви предмети и съоръжения, създаващи затруднения за движението на пешеходците.
  НАРЕДБА
  за обществения ред на територията на Столична община:
  Чл. 2. (1) На обществени места и в частни имоти, находящи се на територията на СО, се забранява викането, шумният говор, пеенето, свиренето и създаването на неестествен шум, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и за религиозни, политически и търговски цели.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 100. 100 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Въобще кой умник разреши музея Баня баши да се превърне в действаща джамия, и то в района на столицата, където мюсюлманско население нямаше въобще доскоро? На кой дължим сегашните дебати, помни ли някой?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK