Редакционен: Балонът на МВР се спука

Около 73% от делата в България масово приключват за три месеца или по-кратък срок, показва официалната статистика за работата на съдилищата през миналата година, изнесена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.


Въпреки тенденцията за увеличаване на броя на делата и все по-голяма натовареност на съдиите решените дела през 2010 г. се са увеличили с около 18% в сравнение с 2009 г., а ръстът на приключените в срок е 26%.


Председателят на ВКС е прав, когато казва, че "числата говорят повече от всички разсъждения за това каква е бързината на съдопроизводството". Статистиката напълно се подкрепя и от изводите на специалния докладчик на ООН за независимостта на магистратите и адвокатите Габриела Кнаул, обявени през май - че съдилищата незаслужено отнасят негативите за прекалено дългите разследвания на полицията и прокуратурата и са жертва на натиск от представители на властта.
Балонът на МВР, че съдът е виновен за неуспехите му, се спука. Фактите показват, че всъщност работата на МВР и на прокуратурата е причината за забавената справедливост. Но в петък вътрешният министър Цветан Цветанов продължаваше с атаките срещу съда, напълно игнорирайки извода на


Международната асоциация на съдиите, че "нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи  за корупция и липса на компетентност от страна на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона".


Тогава за пореден път Цветанов заяви, че фалшификаторите на евро се измъквали сухи, и настоя обществото да научава имената на съдиите, които "удрят чукчето". Само дето пропусна, че в примера за подправяните банкноти, който използват от месец с премиера, условните присъди са дошли след споразумение по предложение на прокуратурата, тъй като липсвали доказателства за по-тежки наказания.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 726 Неутрално

  73% от делата в България са за кокошкари.
  27% - за мутри и мафиоти. Точно тези дела никога не приключват. И дори да приключат - получват УСЛОВНИ присъди.

 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "условните присъди са дошли след споразумение по предложение на прокуратурата, тъй като липсвали доказателства за по-тежки наказания"

  Ми направето го на тутка и парцали като подменя фактите! Нали за това сте журналисти! А не да ми правите свободни съчинения по теми, които въобще нямате и бегли познания!

 3. 3 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Истината определено е някъде по средата.

 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  Ъъъъъ... за кои журналисти става дума?

  За тези от медиите на Ирена Кръстева ли?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  МВР и Цветан Цветанов са нищо повече от въздух под налягане. Нямаше как рано или късно балона да не се спука

  Кирил Кирилов
 6. 6 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "event_horizon":

  Получават колкото законът отреди бе, хитрец! Ти какво искаш, съдиите сами ли да си мислят наказания???

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Разстроено

  "Фактите показват, че всъщност работата на МВР и на прокуратурата е причината за забавената справедливост..." - то "право" съдещите само където криво седят! Докато се топят помежду си тези "български" институции, каквато и статистика да тълкуват е явно, че полза за БЪЛГАРИТЕ няма.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 520 Неутрално

  На калпав ку-р (кУмандир) на МВР - другите са му виновни!

 9. 9 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Министъра и неговия премиер са си Нищоправци при това силно корумпирани.Или може би защото са корумпирани са Нищоправци.А?

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 10. 10 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Костов бил Командира.Как трябва да казва ББ?Май Вожда и Учителя ще му приляга най-много.Както е в стъпките на Венценосния Тато( Янко).... Вожда и Учителя на българския народ.Дааааа...... НАРОДА ПРОСТ,ЖИВОТА ТЕЖЪК СКУЧЕН

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 11. 11 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Когато е било измислено разделение на властите, хората са искали точно това - тези власти взаимно да се явяват пред обществото и да доказват своята правота. И е добре, че това се става и у нас.
  А щеше да е още по-добре, ако съдията Груев не се затваряше с месеци и години във високомерното си мълчание. Той и с малко говорене има какво да каже, докато другите говорят без казват нищо.

 12. 12 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ни що бе, сега тази русата приятелка на Цветанов ще оправи нещата!

 13. 13 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цвъчко шестапартаментов е еманация на цялото всебългарско многообразие на свръхсъвършеното божествено безумие, което може да се пРъкне тук и сега. Останалото са подробности и незначителни статистики. Дано още дълго да не ни "радват" с присъствието си такива недоразумения, като горе описания и неговият шеФ!!!

 14. 14 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 520 Неутрално

  МВР има не балон, а плондер.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 15. 15 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Има много голяма разлика между лоша работа на една система (съд, МВР, прокуратура) и работата на отделен човек, работещ в нея. Огромното мнозинство от съдии, полицаи, прокурори са изключително свестни хора, правещи и невъзможното за едната чест на професията си. Натовареността за обикновения съдия, прокурор, полицай е такава, че малцина биха я пожелали като късмет от новогодишната баница. Ежедневното им изтощение е нещо много реално.

  Обаче системите им действат лошо. Защото най-голям интерес от това имат хората с най-много пари и влияние. Те си купуват върховете на тези системи и след това няма спасение за обикновените простосмъртни.

  Трети въпрос е това, че днешните управляващи в лицето на ББ и ЦЦ са доста тъпички, че не го знаят това, или просто им изнася да си имат виновника: "Ние ги хващаме - ти ги пускат!". Де да беше толкова просто. Няма нищо - четири години управление са достатъчен тест за тази "теорема". И тя няма да издържи, просто защото не е вярна.

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#15] от "inn":


  Не мисля, че "Огромното мнозинство от съдии, полицаи, прокурори са изключително свестни хора, правещи и невъзможното за едната чест на професията си. "

  Съдейки по личния си опит, нито един от изброените не си върши работата коректно и съвестно. Тук таме сигурно има изключения, но масата са мързеливи, некадърни и изобщо не им пука.

 17. 17 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#16] от "luda_krava":

  Мога ли да зная какво работиш, за да разбера откъде черпиш "личния си опит" ?

 18. 18 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 429 Гневно

  Какви проценти какви абсолютни глупости ние не виждаме ли какво става,Кого сега заблуждаваме

 19. 19 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Съдейки и по моя личен опит, съдиите се поддадоха на команда от външна им институция - в случая МВР, и по две дела постановиха абсолютно немотивирани и смешни решения. Но какво ли за очакваме друго? Шефът на ВАС - назначен от Цвъчко, шефката на СГС - пак от Цвъчко. А Красьо Черния ряпа да яде!
  Имах доверие на съдебната власт, защото наистина ми се струваше, че отстоява независимост и решенията са мотивирани. За съжаление явно мотивацията е някъде другаде. Или както каза другаря Уорлик - има съд, има и съд. На печелившите - честито! А Цецо не знам що за наглост има, да продължава да твърди, че съда му пречел. Всъщност прикуратурата и МВР му пречат. И образованието по физическо също... И шестте апартамента. И консултантските услуги. Защото Цецовите консултантски услуги станаха индулгенция за Догановите консултации...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 20. 20 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Балона, леда...
  Все едно и също, господа съдебни заседатели...
  Нищо ново под българското "слънце".
  Приказваме си, кучетата, кервана и той също...

  Ще си останем явно само с потракването по клавиатурите...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  И съдиите са хора като нас, а не ангели! Само дето повечето от тях са малко по-добри от нас...

 22. 22 Профил на fantomat
  fantomat
  Рейтинг: 8 Весело

  Хубаво е че всепак коментираме нали ха ха ...

 23. 23 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Значи следва да получават заплата в р а з м е р на 73% от определената им. Иначе се получава така, че самите съдии КРАДАТ, А ТЕ НЕ ЗНАЯТ ЛИ КАКВО СЛЕДВА??? Ами влизаш в съда, там те осъждат, излежаваш си присъдата и като осъжван за такова престъпление НЯМАШ ПРАВО ДА ЗАЕМАШ НАСТОЯЩАТА ПУБЛИЧНА ДЛЪЖНОСТ!!! Иначе как да имаме доверие на хора, които нарушават закона, как да очакваме те да спазват закона??? И за пример давам футболните съдии. Не че те са светци, не че са идеални, но Съдийската комисия към БФС след накой скандален мач или серия от такива под обществения натиск и в съответствие с разпоредбите - Устав, Правилник и др подзаконови нормативни актове , уреждащи футболния живот в РБ, им отнемат правата да ръководят определен брой срещи, за определен период от време или ЗАВИНАГИ.Еееееее, в уж скапаното БФС, корумпирано и потънало да гуша в опорочени шампионати, там все пак се прави нещо, а виж - в "независимия" и "безпристрастен" бг съд - НИЩО, ама едно огромно нищо, за да заработи на пълни обороти, за да си заслужи парите, които държавата отделя за бг "правосъдната система". Но да не забравяме и ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА - ОГРОМНИТЕ ПРЕМИИ - 13 - та и 14 - та ЗАПЛАТА ЗА НОВА ГОДИНА. "БРАВО"!!! "АШКОЛСУН"!!!

 24. 24 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "д-р Петроff": Напънала се планината и родила мишка. Напънала се българската демокрация и родила ББ! Малко зор й беше докато го износи поради килограмите му, но затова пък чадото си е лика прилика и с майка си и с баща си! Най после българското гърне си намери капачката!

 25. 25 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Любопитно

  ББ и ЦЦ са ясни, да, това е безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт. Но не си обяснявам как може някои да имат доверие на същия този съд, който при явни доказателства осъди условно Максим Стависки. Или може би смятате, че за 4-5 години системата е коренно реформирана и изнесените статистики не са манипулирани!?!?

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi": Цв. всъщност не лъже. Казва просто половината истина. Половината истина си е цяла лъжа.

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#3] от "conTXT": Младо момче, истината никога не е по средата. Ако спорят един умен човек и един глупак , къде е истината ? Ако спорят двама глупаци, дали е по средата? Ако спорят двама умни хора, ще се разберат.

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Всъщност Цв. повтаря песента на ББ. Нали той измисли химна на МВР : "Ние ги фащаме, те ги пускат "

 29. 29 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#27] от "ahasver":

  Ами ако глупакът знае нещо ключово за постигането на истината в спора, за което умният е несведущ? Къде би била истината тогава? Но оставяйки притчите настрана, е видно, че и двете системи и на МВР и съдебната не работят, както трябва и са нужни сериозни реформи.

 30. 30 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 521 Весело

  Б.Б е корифей на науките, а цвъ.цвъ -труженик на метлата и пролетарий на умствения труд.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  А другарятЦвъ Цвъ как ще коментира присъдите, която е издавала неговата семейна приятелка, която съвсем случайно стана шеф на СГС ?
  Ще каже ли : "Ние с Бойко ги хващаме, а приятелката ми ги пуска"

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 33. 33 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално


  До коментар [#11] от "gullwing":Пълна подкрепа!Мълчанието на съдийте и отказа им да коментират пред обществото своите съдебни актове по значими дела беше привнесено от вън.В САЩ съдийте не коментирали делата по медиите?Да,но в САЩ никой от изпълнителната власт,дори и президента ,не си и помислят да коментират работата на съда.А у нас един министър на вътрешните работи с байганювска гордост обявява,че избора на семейната му приятелка за председател на Софийски градски съд бил ПОЛИТИЧЕСКИ!?!? Ето защо нашите съдии трябва да говорят,ежедневно да говорят и да не оставят без отговор нито една нападка от страна на самозабравилите се ББ и ЦЦ.Тогава и ще намалеят познатите ни участници по форумите,които никога не са влизали в съдебна зала,но папагалски повтарят клишетата на ЦЦ.

 34. 34 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В България винаги е имало майстори на статистиката на речена стъкмистика по името на нейния откривател 0съветския учен Нагласьов.В бройката,която е дадена са включени и разпитите пред съдия-извършват се за 15 минути ,като дознателят носи на флашка разпита на свидетеля ,този разпит се разпечатва,като отгоре се пише името на съдията и секретаря му и готово-това вече е едно "решено дело" и става за стъкмистиката.По същия начин се действа и при разпит на обвиняем-той отказва да дава обяснения,и това вече е ново решено дело.Пак така са делата по извлечения от сметки на монополистите енерго топло и ДЖСМ оператори-те дават извлечения от сметки и съдията им дава решение с името на длъжника -секретарката го прави за 15 минути ,а съдията се подписва.Е това са големия брой от "бързо решените "дела.

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Би трябвало да има оставка на вътрешния министър.
  Време му е на Цвъцо да си ходи в някой от апартаментите или най-добре в чужбинката - при другия крадлив ибрикчия - Плевналиев

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#18] от "makendji":
  Ами ще видим, когато тръгне и " онова дело" дето става дума за 6 апаратамента, купени с пари от неизвестен произход !...

  Сега значи за данъчната проверка на Цвъчко е „ясно „ !
  http://frognews.bg/news_33966/Kr_Stefanov_i_Sv_Strelkov_v_spor_za_imotnata_proverka_na_TSvetanov/

  Всичко си е „ щменти капели „ …

  Намерили се една тъща и един тъст и те мръсниците набутали на Цецко едни купища пари в джобовете, за да го направят за кипазе „горкото момче „ …

  Ама там има и едни мръсници , дето му набутали и едни апартаменти за без пари !...

  Ама там има и едни мръсници , дето му набутали и „ частни командировки „ за няколко стотици хиляди !...

  Ама там има и едни мръсници , дето му набутали и едни „мръсни „ хонорари за консултации , като Догановите …

  С тях к”во правим сега ?! …

  „Горкия „ Цецко - всички са се заели да го набутват , я в пране на пари , я в укриване на доходи в големи размери , я в злоупотреба с власт и влияние , а в подкуп и все неща от този род…

  Абе защо не въведем извънреден съд и да ги разстреляме направо тези „мръсници „, които петнят „ доброто „ момче ?!

  Преди година попитах и още нещо , но никой не ми отговори !
  Ама нали съм си тъп и упорит , като милиционер, та нека пак да попитам …
  Аз ли нещо не мога да смятам или някой с нещо се е объркал ! …
  Борисов и Цветанов са ипотекирали имоти за по 440 000 лева в полза на ГЕРБ.
  Ипотеката е заличена САМО за НЯКОЛКО МЕСЕЦА – т.е. сумата платена …
  За по-миналата година премиерът има 14 484 лева на влог в банка , освен платената ипотека …
  Та аритметиката ми показва 440 000 + 14 484 = 454484 лева.
  Каква ли му е заплатата на нашия премиер, за да покрие тази сума ? Същото се отнася и за Цвъчко ! ...
  Или ако заплатата му не стига , откъде е намерил пари , за да достигне до този сбор?
  Че и ние да отидем да си вземем от същото място, откъдето и Бойко и Цецко ! …  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 37. 37 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Съдиите не са цвете за мирисане ,ама че МВР е пълна нула сие вярно.
  Когато разтреляха Юри Галев, ББ И Цецко в един глас говореха ,че са хванали убиеца и оръжието и т.н.
  Съдията го осъди на 5 години....И всички се възмотиха.
  Обаче!!!
  По новините дадоха журналисти наобиколили съдията и питат-Защо?
  А човека каза- Ами според балистичната експертиза на МВР(забележете МВР), с това оръжие на теритотията на РБ НЕ Е ИЗВЪРШВАНО УБУЙСТВО!!!
  И му дава 5 годино(максималното) за незаконно притежание на оръжие.
  Как да го осъди за убийство?
  Само щото ББ и Цецко са казали?

  И всияките изцепки на Цецко са такива.
  Пълна некадърност и безбожие!!!!

  кому е изгодно?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK