Бактерии, психози и орхидеи

Бактерии, психози и орхидеи

© Иван КутузовИзвестният германски публицист Себастиан Хафнер използва едно находчиво определение, за да опише германското общество в навечерието на Първата световна война - "моят народ има странната дарба да предизвиква масови психози".


Контекстът, разбира се, е коренно различен от днешния, но в последните дни отново сме свидетели на проявления на тази дарба. Причината е в поредната (и необяснима все още) зараза - опасния нов щам на бактерията ентерохеморагична ешерихия коли (ЕХЕК), която причинява хемолитично-уремичен синдром (ХУС) .


Основания за притеснение съществуват достатъчно. За разлика от досегашните взимащи жертви епидемии новата вариация на ЕХЕК няма ясен произход. Тя не идва, както ебола, от Африка, нито от Китай - родината на птичия грип.
Този път центърът на инфекцията се оказа в сърцето на индустриална Европа - Хамбург, в страна, пословична с реда и правилата си. Вече седмици германските власти не успяват да овладеят заразата, причинила смъртта на повече от 20 души и разболяла над 2000.


Донякъде с недоумение Европа следи лутанията


на германските епидемиолози. Първоначално за причинител бяха набедени испанските биокраставици, след това вината беше търсена в инсталации за биогаз, в бобени кълнове, но и до днес източникът си остава мистериозен. Да търсиш бактериален причинител в съвременната гигантска хранителна верига е твърде сложна задача.


Освен това инкубационният период е сравнително дълъг - може да минат и 10 дни преди пациентът да развие болестни симптоми. А дотогава предполагаемият виновник вече ще е изконсумиран или хвърлен в боклука. Заразените отгоре на всичко не са деца, както при познатите случаи на ЕХЕК, а предимно жени, което допълнително затруднява експертите.


За тях това вероятно е поредното болезнено осъзнаване, че победата над бактериалните и вирусните напасти не е удържана.


"Скандалът" посегна и върху сакралната слава на биоземеделието


затова и психозата сред милиони европейци е толкова силна. Суровите зеленчуци могат да бъдат опасни - за привържениците на здравословния начин на живот и безбройните радетели за суровоядство това звучи едва ли не като ерес. Защото по някаква неясна причина в масовото съзнание "био" е равнозначно на безопасност. 


Покрай периодично припламващата истерия с диоксина в Западна Европа канцерогенното вещество беше открито дори и в биояйца, но имиджът на производството им не пострада, защото вината беше хвърлена върху производителите на фураж. През 2006 г. например над 200 души в САЩ се заразяват с ЕХЕК от биоспанак (20 от тях развивот ХУС, има и три жертви), но случаят отново се плъзна встрани от общественото внимание.


Новата екорелигия има проблем с безкритичното отношение и сляпата вяра, които поражда. Например в това, че екофермерите не използват торове. Огромна заблуда, както писа наскоро в швейцарското списание Weltwoche имунологът от университета в Берн проф. Беда Щадлер.


Той цитира списък на Изследователския институт за биологично земеделие (FiBL), работещ в Швейцария, Германия и Австрия, в който върху 25 страници са изброени препоръчителни биосредства за растителна защита като преработена свинска четина, смляна перушина и рога, костно брашно, компостирани рибни отпадъци и т.н. Според учения още през 2004 в научното списание Journal of Food Protection е публикувано изследване, според което


EХЕК може да се открие в продукти и от био-, и от традиционни ферми


Други коментатори като Рихард Херцингер в германския в. Welt не крият иронията си: "Изпитвам удовлетворение от възстановената справедливост, че най-сетне и любимите ястия на свръхразсъдливите здравни фанатици - всичко, що е зарзават, сурово, блудкаво и едва може да се дъвче - са вписани в списъка на отровите, а по изключение в него не са нелошото свинско или говеждо и останалите животински продукти, които попадат под общото морално подозрение на властващите екопревъзпитатели."


Но дали заразата се дължи единствено и само на зеленчуците едва ли някой може да каже със сигурност. От откриването на бактерията ЕХЕК в началото на 80-те са регистрирани случаи на пренасянето й чрез зеленчуци, но и чрез месо и сурово мляко. Първите 47 заразени с нея хора са жители на САЩ, яли хамбургери през 1982 г.


През 1992-93 г. отново хамбургери пренасят инфекцията върху 500 американци, като 45 развиват ХУС. Досега най-мащабната епидемия се е случила през 1996 г. в Япония, където над 12 600 души прихващат ЕХЕК чрез консумация на кълнове от репички, като120 от тях се разболяват от ХУС (данните са от американския Food Research Institute в Медисън, Уисконсин).


И докато виновникът за сегашната зараза продължава да е неясен, отговорността не може автоматично да бъде търсена в обичайните  заподозрени - аграрните концерни, производителите на пестициди и хербициди или фирмите за фураж. В скандалите с диоксина, лудата крава, свинския грип и т.н. те имаха своята вина, но бяха до голяма степен и удобната мишена.


Според германския държавен Институт за изследване на риска (BfR) годишно по около милион са случаите на хранително натравяне в страната. Стотици от тях, ако не и хиляди, завършват със смърт, но това не води до публично вълнение. Най-често фаталният край е последица от консумация на развалени храни, което отново поставя неудобния въпрос -


консервантите в крайна сметка вредят или служат на здравето?


Без съмнение стремежът към по-чиста и здравословна храна е оправдан, но едва ли във варианта залитане. Защото то води и до психози като сегашната, заради която зеленчукопроизводители от цяла Европа, включително и в България, трупат огромни загуби. Не и без помощта на кризисната комуникация между службите, институтите и министерствата в Германия, активирани в овладяването на заразата.


И за финал нещо весело. Преди дни германският канцлер Ангела Меркел посети Сингапур като част от азиатската си обиколка. В ботаническата градина там кръстиха на нейно име орхидея - Dendrobium Angela Merkel. И в германските форуми веднага се появиха зевзеци, според които азиатците използвали орхидеите за лечение на стомашно-чревни болежки. Особено чувство за хумор, но дано да помогне.


* Авторът е журналист на свободна практика


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Само да кажа две неща. Първо, така наречените "био" продукти са нормалните продукти, а другите генетично модифицирани фъшкии и измислици от соя, есенции и ненормално количество Е-та трябва да се наричат нещо друго, примерно "и-домат", "и-пиле"... както е "и-мейл". Второ, ям нормални продукти, не защото съм фанатик, а защото са по-вкусни... автора май не си е направил труда да провери какви са разликите между и-домат и онзи от двора на село. Тази статия не само ме обижда, а и представя нещата в много откачена светлина.

 2. 2 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Статията е информативна, уравновесена и добре написана. Благодаря.

  Мутациите са едно от най-естествените неща на този свят. Могат да бъдат позитивни (еволюцията е по същество резултат от позитивни мутации) и негативни. Има голяма доза случайност при тях.

  Същевремно e-coli е сравнително разпространен вид и не може напълно да бъде избегнат - дори и хигиеничните стандарти да са като цяло на високо ниво.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1138 Весело

  За нас в Б-я нещата са лесни. И да се разболеем, и да умрем все няма да се знае от какво е, пък и кой ли го е грижа...

 4. 4 Профил на Maiko Itai
  Maiko Itai
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Суровите зеленчуци могат да бъдат опасни - за привържениците на здравословния начин на живот и безбройните радетели за суровоядство това звучи едва ли не като ерес. Защото по някаква неясна причина в масовото съзнание "био" е равнозначно на безопасност."

  Никъде не е казано, че биопродуктите трябва да се ядат сурови. Това е явна заблуда, когато не се отнася за салати. Има всякакви биохрани. А също така преди 200 години всичко е било БИО, а това всъщност значи "нормално". След като човечеството е стигнало дотук с нормални, т.е. био, Монсанто ли ще ни учи какво да ядем? ГМО? Не, благодаря!

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-накрая ще се окаже, че бактерийката е изтървана без да искат от някоя лаборатория. Не че е за първи път. Експериментите продължават. А сега ще се опитват да ни убедят, колко са вредни естествените торове и колко безопасни са изкуствените. Всички истерии започват по един и същи начин. Започнаха вече да насаждат масова психоза у хората

  ''Щама на Е.Coli съдържа секвенции на ДНК на чума, което е повече от странно и невиждано до сега ''
  http://www.sott.net/articles/show/229452-Most-virulent-strain-of-E-coli-ever-seen-contains-DNA-sequences-from-plague-bacteria

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Значи.
  1. Болшинството консерванти НЕ СА полезни. С изключение на такива есествено добити неща като оцет, сол, захар, мед и др., които бабите ни са използвали от испокон веков.
  2. Има си елементарни предпазни хигиенни мерки, които в ерата на повсеместното химическо стерилизиране, в Юропата, очевидно са забравили, а именно:
  Човек трябва да си мие ръцете преди ядене
  Зеленчуците, а и плодовете, също трябва да се мият преди ядене, по възможност със сапун.
  Зелечуците трябва да се белят, когато това е възможно.
  Яйцата е по-добре да не се пият и да не се ядат прекалено рохки.
  Месото не следва да се консумира сурово и полусурово.
  Немците имат един куп такива колбаси. Защото иначе става като с гъбите - всички се ядат, ама някои по един път.
  Хранителните продукти си имат срок на годност и той не е безкраен.
  След изтичането му не следва да се употребяват за храна.
  Коагато бях дете всички знаехме, че млякото трябва да се вари, доматите да се мият, краставиците да се белят и че домашната майонеза е опасна.
  Това са правилата, когато човек се храни БИО.
  Не може и тва в онва и душата в рая.
  Между другото, взривове на инфекция от ешерихия има всяка година, но сегашният щам просто е особено зловреден. Едно че е каръщисан и второ е изключително устойчив на антибиотици. Такива щамове се селекционират в червата на животни, обилно и неправилно третирани с антибиотици. Така че бас слагам, че ще намерят източника на заразата в някоя ферма отглеждаща добитък. Дали в самото месо, в млечните проидукти или в отпадни води няма значение.
  Защо умират повече жени? Ами умрелите са предимно възрастни жени и са умрели предимно от инфектиране и отказ на бъбреците. Е. На тяхно място щях да търся обяснение в женската анатомия и евентуалното носене на памперси. В случая за възрастни.
  А и между другото, Дневник, правилният израз е "хранително отравяне".

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:45 на 08/06/2011 от неговия автор.

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:32 на 08/06/2011 от неговия автор.

 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "kki":

  Грешиш драги!
  Доматите на баба ти наистина са "био" в добрия смисъл на думата.
  Но онова, което намираш в магазините, с етикет "био" е много далече оттам! Това е смисъла на статията.
  ПП: На времето "Крилце или кълка" ми се струваше абсурден филм! Ето че доживяхме и такова време.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#9] от "The Core":

  + от мен

  значи сме на едно мнение. точно това исках да кажа - всичко тотално се е обърнало с краката да горе. просто си искам предишните пекарни за хляб, лютеницата от чушки и нормалните зеленчуци.

 11. 11 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Поздравления на автора!

  Както вече някои писаха, ако виновникът се беше оказало някое ГМО произведение, воят от зеленашите и хипареещите щеше да е як. А какво стана ...

 12. 12 Профил на dari_mira
  dari_mira
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Тази странна болест в Европа, изглежда като че ли дойде от нищото. С повече от 3500 заразени хора и 35 души загинали най-малко в 10 държави (с три съмнителните случаи в САЩ). Има четири научни доказателства, които показват, че това е продукт на генното инженерство [...]

  Научно, четирите силни доказателства, че е налице рекомбинацията на ДНК чрез генно инженерство, са:

  1 .- Появява се на различни места. Това е заболяване, което е дошло от нищото и се появява, на различни места, почти за една нощ. Огнищата, вече са открити в най-малко десет европейски страни. Момента в който пиша този текст, аз трябваше да се променя цифрите два пъти (на броя на загиналите и страните ), с по-голям брой все по-засегнати.

  2 .- Резистентност към множество лекарства. Китайски учени в Шенжен, лабораторията BGI (които работят с учени от Медицинския център на Университета в Hamberg-Епендорф) потвърдиха, че новата бактерия има гени, които я правят устойчива на няколко антибиотика. Пациентите често имат диария с кръв и изискват интензивна медицинска помощ.

  3 .- Не е кръстосано замърсяване. Не е имало замърсяване с фекални материи или свързани с инфекции, както можете да очаквате от инфекция на Е. coli. коли. В Германия вече има голям брой заразени, въпреки че има една от най-добрите програми за безопасност на храните и проверките и хигиената. Обикновено инфекцията на Е. коли са предавани от изпражнения, които замърсяват храна и могат да се разпространяват от човек на човек чрез фекално-орален път, поради липса на хигиена. До този момент те не изглежда да е основен носител на болестта, а в действителност основните вектори на предаване в момента са неизвестни.

  4 .- Рекомбинация на няколко щама / ДНК са намерени . Учените от Световната здравна организация потвърдиха, че генетичните тестове показват, че последователността на щама на E. коли O104: H4 е една комбинация, която никога до сега не е виждана , е хибрид между две различни видове бактерии E. коли. Учените от Instituto de Genómica de Beijing казват, че новия щам е силно заразен и токсични, подобни, но не идентични с (CEEA 55989)изолиран в Централноафриканската република , който причинява тежка диария. Новият щам O104: H4 Е коли, съдържа биотоксини Shiga , който причинява увреждане на бъбреците и може да причини смърт от хемолитичен уремичен синдром (ХУС), който причинява тежко увреждане на черния дроб.

  Това е най-голямото огнище на Е. коли и най-смъртоносното досега, доколкото ни е известно. Този нов щам на бактерията Escherichia коли enterohemorrhagic (EHEC) може да доведе до увреждане на кръвта, бъбреците, черния дроб и мозъка. Около една трета от случаите са се развили хемолитично уремичен синдром, заболяване, което е много необичайно. Обикновено, в огнища на Е. коли само 10% от пациентите развиват този синдром. Освен това е необичайно, че повечето жертви са възрастни жени, тъй като обикновено засяга деца повече, отколкото възрастните. Тежка кървава диария, често се свързва с бъбреците, черния дроб, мозъчни увреждания, е до известна степен подобен на хеморагична треска и Ебола.


  „Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото!” Оруел„1984”
 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#1] от "kki":Нещо бъркаш. Генномодифицирани е едно, подправянето с Е-добавки е друго, био- значи без изкуствени торове. Ако искаш напълно читави продукти трябва да си ги садиш в двора и да не прилагаш изкуствени торове. Както прави Бойко в двора си.

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:00 на 09/06/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ешерихия коли, ешерихия беси!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 16. 16 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "японче":Преди 200 години средната продължителност на живот на човечеството,консумирало само "чисти" продукти е била някъде около 40 години.

 17. 17 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ае ша ви иа у европейците изнежени, кога ше се научите, че салата не се яде, а се пие !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  По нашия край, вечер, като се движи група пеша по шосето, и като се видят фарове в далечината се вика: "бързо на тротоара, че не се знае на колко салати е шофьора !"

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#16] от "molesan2":
  Така е, даже и
  по- ниска, но причините в никакъв случай не са свързани с храненето.
  Чума, холера и детска смъртност да ти говорят нещо? Да не забравяме войните.

  ☭= ☠
 20. 20 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 442 Неутрално


  До коментар [#6] от "rapidfire":

  добър коментар

 21. 21 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  Така, и като го дочиташ до края, установяваш че.......виновни са испанските краставици. Вече написах под една друга статия, че на мен ми прилича повече на биотероризъм и тестване, как ще реагират властите/здравната система.

  А иначе мога да предположа няколко различни и коя от коя по-идиотски хипотези:

  1. По-вероятно е да е месо, отколкото зеленчуци. Германците и без друго имат бая манджи със сурово месо.
  2. Повечето засегнати са жени - веднага си представям замърсена козметика за лице/ръце. Оттам до устата - колко му е.
  3. Лоша хигиена в някоя дюнерджийница - по принцип суровото месо трябва да се обработва на отделна дъска, стига да е имало една партида и после да са нарязали зеленчуци на дъската, без да я измият.
  4. Биотероризма вече го споменах.

  Сигурно мога да измисля и още.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ето едно доста по-реалистично писание:

  http://scienceblogs.com/aetiology/2011/06/e_coli_o104h4_in_europe--is_it.php

  Коментарите отдолу също са интересни.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "dari_mira":

  Това не са доказателства за генетично инженерство.

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  А и само да добавя. Още една причина е това, че от всичките зелени и хомеопатични талибанщини, диариите на запад, а вече и у нас ПО АЛГОРИТЪМ не се лекуват с антибиотици, а с разни дрождеви измишльотини от сорта на ентерол и лактофлор. И когато посраният се осъзнае, вече е късно
  .А старите и добри лекарства от сорта на сулфагванедин, ентерол и хлоркинандол, бяха обявени за токсични и спрени.
  Епидемията затихва, защото са се взели в ръце и не се занасят с глупости.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  бавно регресираме към средните векове, анти- наука, анти технологии връщане към религиозното и суеверието ... баси мамата европо...

 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:24 на 09/06/2011 от неговия автор.

 27. 27 Профил на siapus
  siapus
  Рейтинг: Неутрално

  Какво е ял авторът за да напише тази статия?

  Какво е връзката между ЕХЕК, био и - на края - дори консерванти?
  ОК, радвам се за статии за био-храна, която пък няма много общо със сурова храна и т.н. - но за информация:

  1) В немските новини за ЕХЕК не се казва дума за био-храна.
  2) В немските новини за ЕХЕК не се казва, че идва от Хамбург. Нали и Вие пишете, че не е известно от къде дойде.

  Признавам, че сурова храна, със или без консерванти - а и био-храна понякога е сурова! - ИМА НЕЩО общо с разни светони проблеми:
  Когато гръмна Фукушима, когато има наводнение или пожар, или пък когато вали - да, това ВИНАГИ може теоретично и да касае био-храна. И суровата. Тогава и консерванти вече не помагат.

  Ама.... сега журналисти да търсят връзка преди като ученици са намерили нещо...
  Не само, че не е информативно, но направо е манипулативно.
  Ако журанлисти смятат, че знаят толкова, кажете го на учениците в лабораториите в Германия!

  Признавам също, че България има опит с краставици, и чистата природа е перфектна за био-храни. Така че като немец ще се радвам за разумни български коментари!

 28. 28 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Тази статия е типично потвърждение на думите на германския публицист и е построена по принципа "не знаем, но предупреждаваме". От какво?
  Фактът, че щамът е устойчив на ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ антибиотици, сочи определено към наличие на човешка, а не на божия намеса при сътворяването му.
  Просто поредната "био" атака на съзнанието, за да не попитаме например, какво още правят войските на НАТО в Афганистан след смъртта на Бин Ладен, защо "ООН" иска да се легализират наркотиците, как пускайки бомби в населени места се опазват мирните жители и куп други въпроси.
  Жалко за тези 20-30 души, на те просто са "планирани" жертви в една друга игра. Ситуацията наистина не се различава от тази преди Първата световна война, преди която монарсите водеха войните, пиейки чашка кафе в кабинетите и с минимални жертви за народите си. Войните на НАТО в момента са гочно такива. Но тогава сбъркаха, възможно е и сега да не разчетат резултатите от това което правят.

 29. 29 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Много добре написана статия. Браво!

 30. 30 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Статията е чудесна. Критикарите по горе не са разбрали смисъла и. Авторът не обвинява никого , но безкритичността към една част от продуктите в случаят тези с етикет "био","еко" или органик не е правилна, а в някои случаи и вредна. Екоталибаните и техният култ към еко земеделие и еко енергия са с размерите на религиозен догматизъм, който изисква пълно подчинение и безкритичност към богът им, а лидерите им са със статут на пророци и месии. Те по нищо не се различават от религиозните фундаменталисти.

 31. 31 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 679 Неутрално

  новината, че ешерехия коли, била открита в началото на 80-те миналия век, е наистина поразяваща за мен ... особено като се има предвид, че откривателят и -Теодор Ешерих е роден 29.11.1857 и починал 15.02.1911

 32. 32 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#31] от "idianata":

  от което, доверието ми в правдоподобността на останалите "факти" в статията, сякаш че леко пострада .....

 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:04 на 09/06/2011 от неговия автор.

 34. 34 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#4] от "Maiko Itai":
  само една забележка - преди 200 години средната продължителност на живота на човека е била с 10 - 15 години по-малка отколкото сега!!! та това е, че тогава е използвал само "био"?

 35. 35 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#30] от "The Chicago Boys":
  ами защо така неречените "еко" активисти не се опитат да живеят някой и друг ден без електроенергия, та да проверят дали могат, защото това ни чака ако се закрият ядрените централи.

 36. 36 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 55 Неутрално

  До коментар [#34] от "селянин":

  В грешка си, средната продължителност на живота е била към 45 /50 години в Европа, а сега е към 80 или 30/35 години е повишението , да не говорим и за подобрение в качеството на живот и доскоро считаните за стари и амортизирани 50-55 годишни вече се считат за мъже на средна възраст .

 37. 37 Профил на siapus
  siapus
  Рейтинг: Неутрално

  ок-ок, хаха... както казах, радвам се за статии за биопродукти, дори когато са критични. Но нека поводът да има НЕЩО общо с това. Предлагам още теми за следващите статии:
  - био-храни и сини коли
  - био-храни и българската азбука
  - в Росия, човек е паднал в река - може би заради био-храни?

  А иначе, "Чикаго бойз" май е прав: Тьй като случайно предпочитам био-храни, когато имам избор и пари, мда, ясно че сьм Талибан-терорист, а богьт ми е... в земята.. ех може би и в храната, ще го изям при следващата вьъможност....

  А с моето предпочитание за обективен журнализьм наистина сьм фундаменталист )))

 38. 38 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "The Core":

  До коментар [#10] от "kki":

  За вас само ++++ ...

  Обаче, за да си имаме "предишните пекарни за хляб, лютеницата от чушки и нормалните зеленчуци", трябва да се погрижим за това. Пък и тези баби, които все още произвеждат хубави домати, краставици и чушки за някои от нас, не са вечни.

 39. 39 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#10] от "kki":

  Аз не съм изцяло съгласен с Вас. Доматите на баба Ви в градината може да са Био, може и да не са. Има толкова много фактори, които не са за пренебрегване. Баба Ви не знае например завода в съседното градче с какво е "обогатил" почвата и. Също така много от нашите баби, продължават да пръскат градините си с продукти, които дори не подозират какво има в тях. Има и други фактори, може да прочетете по подробно, например в директивите за био производство на ЕС.
  От друга страна, производителите на био продукти са едни от най- контролираните и за да получат сертифициране е нужно да изпълнят доста условия. Това не значи, че там всичко е перфектно и няма злоупотреби.
  Просто не заклеймявайте всичко не био като ГМО, и не смятайте всеки продукт произведен на село за био.
  За мен най- добрата гаранция за който и да било продукт е името на производителя. Малък производител, който залага името си, не може да си позволи да продава некачествени продукти. И за разлика от бабата на село, подлежи на поне някакъв контрол от съответните органи. Именно това е предимството на занаятчийството и на запад хората започват да го разбират и да предпочитат такива продукти, което от своя страна спомага и за развитието на био бизнеса. Но то в по- скоро следствие и е наложено чрез пропаганда.
  Примерно във Франция, занаятчиите са най- големият работодател (като почнеш от хлебари, сладкари, дърводелци и т.н.), но доста малко от тях се занимават с био производство. И все пак правят изключително качествени продукти, може би малко по- скъпи, но гаранцията е налице: доброти име на ателиетата/ пекарните им.

 40. 40 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 514 Неутрално

  няма странно да се открива бактерия еколи в био продукти, тъй като тази бактерия се среща често в кравешките изпражнения, а био земеделието разчита основно на оборска тор. Ако не е обработена правилно , тоест "препечена" добре , може да има остатъчни бактерии, които да се пренесат по зеленчуците. Това се случва твърде рядко, но все пак понякога може да се случи

 41. 41 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "kki":

  Ти си малоумен! Боли го оня работа автора, че си бил обиден. Кой се интересува с какво се храниш бе тиквеник! Дали баба ти, чинка ти или тетка ти отглежда доматите, които намираш за вкусни и мноо био. Био са зеленчуците, които сам си произведеш, след като си отделил семената на най-добрите сортове, отгледал си ги, прекопал си нивата, засял си ги, поливал си ги, плевил си ги и накрая си ги обрал. Всичко друго, което е ожтгледано да се се продава на пазара по никой начин не ти гарантира, чее са спазени стандартите на баба ти и дедо ти.Какви е-домати, какви е-пилета те гонят, не е ясно. В България модифицираните семена или хибриди се ползват много малко. направо се губят в общото количество продукция. Да не говорим, че нема нищо лошо в хибрида. Черешите, които сега излизат на пазара и които можеш да береш от дървото в двора /сигурен съм че си некакъв прост селяндур и имаш дарво в двора/ са генно-модифицирани. Всеки плод на пазара е преминал дългогодишна селекция и е примесен с гени на друго растение, за да става за ядене. Така е с ябълката, портокала, сливата и каквото друго се сетиш. Сигорно си чувал от дедо си, че след като засади плодно дърво може да го ашладиса и т.н. Само простотии и халосии - ям био щото са по-вкусни, щото са по-здравословни, щото ... съм прост! Яж квот искаш и не ни занимавай с чувствата си!

 42. 42 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#41:"potrebitel1"]игурно[/quote]

 43. 43 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 442 Разстроено


  покъртителна е тази статия...
  значи без да знаем от къде е дошла заразата, се правят следните изводи:
  - щом е "био" или пък недай боже сурово е много опасно
  - обаче ако има поне 4 Е-та в етикета, значи всичко е наред

  разбирам желанието на автора да се изяви по "актуалната" тема, но понякога е по-добре нищо да не казваш, отколкто да говориш/пишеш глупости.
  а на Рихард Херцингер ("...любимите ястия на свръхразсъдливите здравни фанатици - всичко, що е зарзават, сурово, блудкаво и едва може да се дъвче" му препоръчвам да си хапва от кюфтета направени от кайма "народна " и да замезва с варено кисело зеле, а да не се мъчи с тия ужасни "сурови блудкави зарзавати", както и да ни спести мнението си по въпроса вкусовите качества на храната

 44. 44 Профил на tara2002
  tara2002
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам защо се пропуска факта, че най-вероятно е ЕХЕК Е.коли да дойде от оборски тор, замърсена фекална вода или полусурово месо. Все пак какъвто и нов щам да е, тя е производна на Е. коли. Но дори и в момента да се окаже, че не е дошла от тях, биопроизводителите трябва да знаят, че такава опасност има, защото те ползват оборска тор. Не да крият глави в пясъка и да твърдят, че били строго контролирани.

  Строгия контрол, досега не включва доколкото знам, изследвания на оборския тор и зеленчуците за тази бактерия. А няма да ви казвам по форумите колко хора, се борят с диарията от обикновената Е.коли, въпреки, че тя не е толкова опасна.
  Аз съм фен на биото, но трябва да сме обективни.

 45. 45 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Прекрасна статия!
  Всичко опира до хигиена.
  Една обикновена дезинтерия може да тръшне всяка баба изтормозена от идиотски диети, коато е спряла да си мие зеленчука, защото водата от чешмата съдържа хлор, който е канцерогенен, а тя държи да живее поне до 120.
  В едно сутрешно предаване гледах една пишман готвачка, която не миеше магданоза и копъра, защото били достатъчно чисти.
  Сетих се за една баба, която продаваше домашна продукция на пазара до нас(био продукция) и за да си освежава стоката си пълнеше устата с вода и пулверизираше(плюеше) върху нея.

 46. 46 Профил на i'm sick and tired
  i'm sick and tired
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#6] от "rapidfire":

  Браво! И за съдържанието, и за вниманието към българския език!
  От неграмотно написани статии вече започнах да се чудя кое е правилно

 47. 47 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Я си представеъе,че това се беше случило в България или Русия - тогава щяхте да видите какво е "иследване на причините за заразата". Германците са факири пред нас в тези работи.

 48. 48 Профил на Violeta Keremidchieva
  Violeta Keremidchieva
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Защо забелязвам някакво болно задоволство в това, че и биопродуктите не са безвредни? Естествено, че и там може да се появи някаква зараза, както и в тези, които не са био. Самите продавачи на този вид неща предупреждават, че сертифициращите организации са различни и има разлика между "био " и "био". Въпреки това трябва да се върви към по-чиста и храна или поне да има избор, защото в продуктите има всякаква гадост, от която трябва да се пазиш сам. Изпляскването с ръце "ето и те са вредни" е най-малкото семпло.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#47] от "iliyapopov": А бе , оказа се ,че са факири в дрисъка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK