
© Иван Кутузов
Известният германски публицист Себастиан Хафнер използва едно находчиво определение, за да опише германското общество в навечерието на Първата световна война - "моят народ има странната дарба да предизвиква масови психози".
Контекстът, разбира се, е коренно различен от днешния, но в последните дни отново сме свидетели на проявления на тази дарба. Причината е в поредната (и необяснима все още) зараза - опасния нов щам на бактерията ентерохеморагична ешерихия коли (ЕХЕК), която причинява хемолитично-уремичен синдром (ХУС) .
Основания за притеснение съществуват достатъчно. За разлика от досегашните взимащи жертви епидемии новата вариация на ЕХЕК няма ясен произход. Тя не идва, както ебола, от Африка, нито от Китай - родината на птичия грип.
Този път центърът на инфекцията се оказа в сърцето на индустриална Европа - Хамбург, в страна, пословична с реда и правилата си. Вече седмици германските власти не успяват да овладеят заразата, причинила смъртта на повече от 20 души и разболяла над 2000.
Донякъде с недоумение Европа следи лутанията
на германските епидемиолози. Първоначално за причинител бяха набедени испанските биокраставици, след това вината беше търсена в инсталации за биогаз, в бобени кълнове, но и до днес източникът си остава мистериозен. Да търсиш бактериален причинител в съвременната гигантска хранителна верига е твърде сложна задача.
Освен това инкубационният период е сравнително дълъг - може да минат и 10 дни преди пациентът да развие болестни симптоми. А дотогава предполагаемият виновник вече ще е изконсумиран или хвърлен в боклука. Заразените отгоре на всичко не са деца, както при познатите случаи на ЕХЕК, а предимно жени, което допълнително затруднява експертите.
За тях това вероятно е поредното болезнено осъзнаване, че победата над бактериалните и вирусните напасти не е удържана.
"Скандалът" посегна и върху сакралната слава на биоземеделието
затова и психозата сред милиони европейци е толкова силна. Суровите зеленчуци могат да бъдат опасни - за привържениците на здравословния начин на живот и безбройните радетели за суровоядство това звучи едва ли не като ерес. Защото по някаква неясна причина в масовото съзнание "био" е равнозначно на безопасност.
Покрай периодично припламващата истерия с диоксина в Западна Европа канцерогенното вещество беше открито дори и в биояйца, но имиджът на производството им не пострада, защото вината беше хвърлена върху производителите на фураж. През 2006 г. например над 200 души в САЩ се заразяват с ЕХЕК от биоспанак (20 от тях развивот ХУС, има и три жертви), но случаят отново се плъзна встрани от общественото внимание.
Новата екорелигия има проблем с безкритичното отношение и сляпата вяра, които поражда. Например в това, че екофермерите не използват торове. Огромна заблуда, както писа наскоро в швейцарското списание Weltwoche имунологът от университета в Берн проф. Беда Щадлер.
Той цитира списък на Изследователския институт за биологично земеделие (FiBL), работещ в Швейцария, Германия и Австрия, в който върху 25 страници са изброени препоръчителни биосредства за растителна защита като преработена свинска четина, смляна перушина и рога, костно брашно, компостирани рибни отпадъци и т.н. Според учения още през 2004 в научното списание Journal of Food Protection е публикувано изследване, според което
EХЕК може да се открие в продукти и от био-, и от традиционни ферми
Други коментатори като Рихард Херцингер в германския в. Welt не крият иронията си: "Изпитвам удовлетворение от възстановената справедливост, че най-сетне и любимите ястия на свръхразсъдливите здравни фанатици - всичко, що е зарзават, сурово, блудкаво и едва може да се дъвче - са вписани в списъка на отровите, а по изключение в него не са нелошото свинско или говеждо и останалите животински продукти, които попадат под общото морално подозрение на властващите екопревъзпитатели."
Но дали заразата се дължи единствено и само на зеленчуците едва ли някой може да каже със сигурност. От откриването на бактерията ЕХЕК в началото на 80-те са регистрирани случаи на пренасянето й чрез зеленчуци, но и чрез месо и сурово мляко. Първите 47 заразени с нея хора са жители на САЩ, яли хамбургери през 1982 г.
През 1992-93 г. отново хамбургери пренасят инфекцията върху 500 американци, като 45 развиват ХУС. Досега най-мащабната епидемия се е случила през 1996 г. в Япония, където над 12 600 души прихващат ЕХЕК чрез консумация на кълнове от репички, като120 от тях се разболяват от ХУС (данните са от американския Food Research Institute в Медисън, Уисконсин).
И докато виновникът за сегашната зараза продължава да е неясен, отговорността не може автоматично да бъде търсена в обичайните заподозрени - аграрните концерни, производителите на пестициди и хербициди или фирмите за фураж. В скандалите с диоксина, лудата крава, свинския грип и т.н. те имаха своята вина, но бяха до голяма степен и удобната мишена.
Според германския държавен Институт за изследване на риска (BfR) годишно по около милион са случаите на хранително натравяне в страната. Стотици от тях, ако не и хиляди, завършват със смърт, но това не води до публично вълнение. Най-често фаталният край е последица от консумация на развалени храни, което отново поставя неудобния въпрос -
консервантите в крайна сметка вредят или служат на здравето?
Без съмнение стремежът към по-чиста и здравословна храна е оправдан, но едва ли във варианта залитане. Защото то води и до психози като сегашната, заради която зеленчукопроизводители от цяла Европа, включително и в България, трупат огромни загуби. Не и без помощта на кризисната комуникация между службите, институтите и министерствата в Германия, активирани в овладяването на заразата.
И за финал нещо весело. Преди дни германският канцлер Ангела Меркел посети Сингапур като част от азиатската си обиколка. В ботаническата градина там кръстиха на нейно име орхидея - Dendrobium Angela Merkel. И в германските форуми веднага се появиха зевзеци, според които азиатците използвали орхидеите за лечение на стомашно-чревни болежки. Особено чувство за хумор, но дано да помогне.
* Авторът е журналист на свободна практика
Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
kki
Рейтинг: 497 РазстроеноСамо да кажа две неща. Първо, така наречените "био" продукти са нормалните продукти, а другите генетично модифицирани фъшкии и измислици от соя, есенции и ненормално количество Е-та трябва да се наричат нещо друго, примерно "и-домат", "и-пиле"... както е "и-мейл". Второ, ям нормални продукти, не защото съм фанатик, а защото са по-вкусни... автора май не си е направил труда да провери какви са разликите между и-домат и онзи от двора на село. Тази статия не само ме обижда, а и представя нещата в много откачена светлина.
Николов
Рейтинг: 1231 НеутралноСтатията е информативна, уравновесена и добре написана. Благодаря.
“If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. BelfortМутациите са едно от най-естествените неща на този свят. Могат да бъдат позитивни (еволюцията е по същество резултат от позитивни мутации) и негативни. Има голяма доза случайност при тях.
Същевремно e-coli е сравнително разпространен вид и не може напълно да бъде избегнат - дори и хигиеничните стандарти да са като цяло на високо ниво.
ju.li
Рейтинг: 1138 ВеселоЗа нас в Б-я нещата са лесни. И да се разболеем, и да умрем все няма да се знае от какво е, пък и кой ли го е грижа...
Maiko Itai
Рейтинг: 1366 Любопитно"Суровите зеленчуци могат да бъдат опасни - за привържениците на здравословния начин на живот и безбройните радетели за суровоядство това звучи едва ли не като ерес. Защото по някаква неясна причина в масовото съзнание "био" е равнозначно на безопасност."
Никъде не е казано, че биопродуктите трябва да се ядат сурови. Това е явна заблуда, когато не се отнася за салати. Има всякакви биохрани. А също така преди 200 години всичко е било БИО, а това всъщност значи "нормално". След като човечеството е стигнало дотук с нормални, т.е. био, Монсанто ли ще ни учи какво да ядем? ГМО? Не, благодаря!
ARRI
Рейтинг: 1366 НеутралноНай-накрая ще се окаже, че бактерийката е изтървана без да искат от някоя лаборатория. Не че е за първи път. Експериментите продължават. А сега ще се опитват да ни убедят, колко са вредни естествените торове и колко безопасни са изкуствените. Всички истерии започват по един и същи начин. Започнаха вече да насаждат масова психоза у хората
lent-strain-of-E-coli-ever-seen-contains-DNA-seque nces-from-plague-bacteria
Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!''Щама на Е.Coli съдържа секвенции на ДНК на чума, което е повече от странно и невиждано до сега ''
http://www.sott.net/articles/show/229452-Most-viru
rapidfire
Рейтинг: 1374 НеутралноЗначи.
На тяхно място щях да търся обяснение в женската анатомия и евентуалното носене на памперси. В случая за възрастни.
It is nice to be important, but it's more important to be nice!1. Болшинството консерванти НЕ СА полезни. С изключение на такива есествено добити неща като оцет, сол, захар, мед и др., които бабите ни са използвали от испокон веков.
2. Има си елементарни предпазни хигиенни мерки, които в ерата на повсеместното химическо стерилизиране, в Юропата, очевидно са забравили, а именно:
Човек трябва да си мие ръцете преди ядене
Зеленчуците, а и плодовете, също трябва да се мият преди ядене, по възможност със сапун.
Зелечуците трябва да се белят, когато това е възможно.
Яйцата е по-добре да не се пият и да не се ядат прекалено рохки.
Месото не следва да се консумира сурово и полусурово.
Немците имат един куп такива колбаси. Защото иначе става като с гъбите - всички се ядат, ама някои по един път.
Хранителните продукти си имат срок на годност и той не е безкраен.
След изтичането му не следва да се употребяват за храна.
Коагато бях дете всички знаехме, че млякото трябва да се вари, доматите да се мият, краставиците да се белят и че домашната майонеза е опасна.
Това са правилата, когато човек се храни БИО.
Не може и тва в онва и душата в рая.
Между другото, взривове на инфекция от ешерихия има всяка година, но сегашният щам просто е особено зловреден. Едно че е каръщисан и второ е изключително устойчив на антибиотици. Такива щамове се селекционират в червата на животни, обилно и неправилно третирани с антибиотици. Така че бас слагам, че ще намерят източника на заразата в някоя ферма отглеждаща добитък. Дали в самото месо, в млечните проидукти или в отпадни води няма значение.
Защо умират повече жени? Ами умрелите са предимно възрастни жени и са умрели предимно от инфектиране и отказ на бъбреците. Е.
А и между другото, Дневник, правилният израз е "хранително отравяне".
****
Този коментар беше изтрит в 19:45 на 08/06/2011 от неговия автор.
****
Този коментар беше изтрит в 20:32 на 08/06/2011 от неговия автор.
The Core
Рейтинг: 768 НеутралноДо коментар [#1] от "kki":
Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! НицшеГрешиш драги!
Доматите на баба ти наистина са "био" в добрия смисъл на думата.
Но онова, което намираш в магазините, с етикет "био" е много далече оттам! Това е смисъла на статията.
ПП: На времето "Крилце или кълка" ми се струваше абсурден филм! Ето че доживяхме и такова време.
kki
Рейтинг: 497 ВеселоДо коментар [#9] от "The Core":
+ от мен
значи сме на едно мнение. точно това исках да кажа - всичко тотално се е обърнало с краката да горе. просто си искам предишните пекарни за хляб, лютеницата от чушки и нормалните зеленчуци.
the_sceptic
Рейтинг: 768 НеутралноПоздравления на автора!
Както вече някои писаха, ако виновникът се беше оказало някое ГМО произведение, воят от зеленашите и хипареещите щеше да е як. А какво стана ...
dari_mira
Рейтинг: 488 ЛюбопитноТази странна болест в Европа, изглежда като че ли дойде от нищото. С повече от 3500 заразени хора и 35 души загинали най-малко в 10 държави (с три съмнителните случаи в САЩ). Има четири научни доказателства, които показват, че това е продукт на генното инженерство [...]
„Който контролира миналото, контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото!” Оруел„1984”Научно, четирите силни доказателства, че е налице рекомбинацията на ДНК чрез генно инженерство, са:
1 .- Появява се на различни места. Това е заболяване, което е дошло от нищото и се появява, на различни места, почти за една нощ. Огнищата, вече са открити в най-малко десет европейски страни. Момента в който пиша този текст, аз трябваше да се променя цифрите два пъти (на броя на загиналите и страните ), с по-голям брой все по-засегнати.
2 .- Резистентност към множество лекарства. Китайски учени в Шенжен, лабораторията BGI (които работят с учени от Медицинския център на Университета в Hamberg-Епендорф) потвърдиха, че новата бактерия има гени, които я правят устойчива на няколко антибиотика. Пациентите често имат диария с кръв и изискват интензивна медицинска помощ.
3 .- Не е кръстосано замърсяване. Не е имало замърсяване с фекални материи или свързани с инфекции, както можете да очаквате от инфекция на Е. coli. коли. В Германия вече има голям брой заразени, въпреки че има една от най-добрите програми за безопасност на храните и проверките и хигиената. Обикновено инфекцията на Е. коли са предавани от изпражнения, които замърсяват храна и могат да се разпространяват от човек на човек чрез фекално-орален път, поради липса на хигиена. До този момент те не изглежда да е основен носител на болестта, а в действителност основните вектори на предаване в момента са неизвестни.
4 .- Рекомбинация на няколко щама / ДНК са намерени . Учените от Световната здравна организация потвърдиха, че генетичните тестове показват, че последователността на щама на E. коли O104: H4 е една комбинация, която никога до сега не е виждана , е хибрид между две различни видове бактерии E. коли. Учените от Instituto de Genómica de Beijing казват, че новия щам е силно заразен и токсични, подобни, но не идентични с (CEEA 55989)изолиран в Централноафриканската република , който причинява тежка диария. Новият щам O104: H4 Е коли, съдържа биотоксини Shiga , който причинява увреждане на бъбреците и може да причини смърт от хемолитичен уремичен синдром (ХУС), който причинява тежко увреждане на черния дроб.
Това е най-голямото огнище на Е. коли и най-смъртоносното досега, доколкото ни е известно. Този нов щам на бактерията Escherichia коли enterohemorrhagic (EHEC) може да доведе до увреждане на кръвта, бъбреците, черния дроб и мозъка. Около една трета от случаите са се развили хемолитично уремичен синдром, заболяване, което е много необичайно. Обикновено, в огнища на Е. коли само 10% от пациентите развиват този синдром. Освен това е необичайно, че повечето жертви са възрастни жени, тъй като обикновено засяга деца повече, отколкото възрастните. Тежка кървава диария, често се свързва с бъбреците, черния дроб, мозъчни увреждания, е до известна степен подобен на хеморагична треска и Ебола.
ahasver
Рейтинг: 1536 НеутралноДо коментар [#1] от "kki":Нещо бъркаш. Генномодифицирани е едно, подправянето с Е-добавки е друго, био- значи без изкуствени торове. Ако искаш напълно читави продукти трябва да си ги садиш в двора и да не прилагаш изкуствени торове. Както прави Бойко в двора си.
****
Този коментар беше изтрит в 11:00 на 09/06/2011 от неговия автор.
Thermobee
Рейтинг: 1366 ВеселоЕшерихия коли, ешерихия беси!
Не на ислямската инвазия в Европа!Васил Дакев
Рейтинг: 660 НеутралноДо коментар [#4] от "японче":Преди 200 години средната продължителност на живот на човечеството,консумирало само "чисти" продукти е била някъде около 40 години.
SeoKungFu
Рейтинг: 714 НеутралноАе ша ви иа у европейците изнежени, кога ше се научите, че салата не се яде, а се пие !
╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞SeoKungFu
Рейтинг: 714 НеутралноПо нашия край, вечер, като се движи група пеша по шосето, и като се видят фарове в далечината се вика: "бързо на тротоара, че не се знае на колко салати е шофьора !"
╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞€arthquak€
Рейтинг: 645 НеутралноДо коментар [#16] от "molesan2":
☭= ☠Така е, даже и
по- ниска, но причините в никакъв случай не са свързани с храненето.
Чума, холера и детска смъртност да ти говорят нещо? Да не забравяме войните.
rio
Рейтинг: 442 НеутралноДо коментар [#6] от "rapidfire":
добър коментар
epoc
Рейтинг: 1366 НеутралноДо коментар [#5] от "ARRI":
Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....Така, и като го дочиташ до края, установяваш че.......виновни са испанските краставици. Вече написах под една друга статия, че на мен ми прилича повече на биотероризъм и тестване, как ще реагират властите/здравната система.
А иначе мога да предположа няколко различни и коя от коя по-идиотски хипотези:
1. По-вероятно е да е месо, отколкото зеленчуци. Германците и без друго имат бая манджи със сурово месо.
2. Повечето засегнати са жени - веднага си представям замърсена козметика за лице/ръце. Оттам до устата - колко му е.
3. Лоша хигиена в някоя дюнерджийница - по принцип суровото месо трябва да се обработва на отделна дъска, стига да е имало една партида и после да са нарязали зеленчуци на дъската, без да я измият.
4. Биотероризма вече го споменах.
Сигурно мога да измисля и още.
epoc
Рейтинг: 1366 НеутралноЕто едно доста по-реалистично писание:
104h4_in_europe--is_it.php
Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....http://scienceblogs.com/aetiology/2011/06/e_coli_o
Коментарите отдолу също са интересни.
BohrMottelson
Рейтинг: 648 НеутралноДо коментар [#12] от "dari_mira":
Това не са доказателства за генетично инженерство.
rapidfire
Рейтинг: 1374 НеутралноА и само да добавя. Още една причина е това, че от всичките зелени и хомеопатични талибанщини, диариите на запад, а вече и у нас ПО АЛГОРИТЪМ не се лекуват с антибиотици, а с разни дрождеви измишльотини от сорта на ентерол и лактофлор. И когато посраният се осъзнае, вече е късно
It is nice to be important, but it's more important to be nice!.А старите и добри лекарства от сорта на сулфагванедин, ентерол и хлоркинандол, бяха обявени за токсични и спрени.
Епидемията затихва, защото са се взели в ръце и не се занасят с глупости.
lol
Рейтинг: 1366 Неутралнобавно регресираме към средните векове, анти- наука, анти технологии връщане към религиозното и суеверието ... баси мамата европо...
****
Този коментар беше изтрит в 02:24 на 09/06/2011 от неговия автор.
siapus
Рейтинг: НеутралноКакво е ял авторът за да напише тази статия?
Какво е връзката между ЕХЕК, био и - на края - дори консерванти?
ОК, радвам се за статии за био-храна, която пък няма много общо със сурова храна и т.н. - но за информация:
1) В немските новини за ЕХЕК не се казва дума за био-храна.
2) В немските новини за ЕХЕК не се казва, че идва от Хамбург. Нали и Вие пишете, че не е известно от къде дойде.
Признавам, че сурова храна, със или без консерванти - а и био-храна понякога е сурова! - ИМА НЕЩО общо с разни светони проблеми:
Когато гръмна Фукушима, когато има наводнение или пожар, или пък когато вали - да, това ВИНАГИ може теоретично и да касае био-храна. И суровата. Тогава и консерванти вече не помагат.
Ама.... сега журналисти да търсят връзка преди като ученици са намерили нещо...
Не само, че не е информативно, но направо е манипулативно.
Ако журанлисти смятат, че знаят толкова, кажете го на учениците в лабораториите в Германия!
Признавам също, че България има опит с краставици, и чистата природа е перфектна за био-храни. Така че като немец ще се радвам за разумни български коментари!
focusnik
Рейтинг: 661 НеутралноТази статия е типично потвърждение на думите на германския публицист и е построена по принципа "не знаем, но предупреждаваме". От какво?
Фактът, че щамът е устойчив на ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ антибиотици, сочи определено към наличие на човешка, а не на божия намеса при сътворяването му.
Просто поредната "био" атака на съзнанието, за да не попитаме например, какво още правят войските на НАТО в Афганистан след смъртта на Бин Ладен, защо "ООН" иска да се легализират наркотиците, как пускайки бомби в населени места се опазват мирните жители и куп други въпроси.
Жалко за тези 20-30 души, на те просто са "планирани" жертви в една друга игра. Ситуацията наистина не се различава от тази преди Първата световна война, преди която монарсите водеха войните, пиейки чашка кафе в кабинетите и с минимални жертви за народите си. Войните на НАТО в момента са гочно такива. Но тогава сбъркаха, възможно е и сега да не разчетат резултатите от това което правят.
woland
Рейтинг: 986 НеутралноМного добре написана статия. Браво!
The Chicago Boys
Рейтинг: 55 НеутралноСтатията е чудесна. Критикарите по горе не са разбрали смисъла и. Авторът не обвинява никого , но безкритичността към една част от продуктите в случаят тези с етикет "био","еко" или органик не е правилна, а в някои случаи и вредна. Екоталибаните и техният култ към еко земеделие и еко енергия са с размерите на религиозен догматизъм, който изисква пълно подчинение и безкритичност към богът им, а лидерите им са със статут на пророци и месии. Те по нищо не се различават от религиозните фундаменталисти.
idianata
Рейтинг: 679 Неутралноновината, че ешерехия коли, била открита в началото на 80-те миналия век, е наистина поразяваща за мен ... особено като се има предвид, че откривателят и -Теодор Ешерих е роден 29.11.1857 и починал 15.02.1911
idianata
Рейтинг: 679 НеутралноДо коментар [#31] от "idianata":
от което, доверието ми в правдоподобността на останалите "факти" в статията, сякаш че леко пострада .....
****
Този коментар беше изтрит в 14:04 на 09/06/2011 от неговия автор.
селянин
Рейтинг: 497 ЛюбопитноДо коментар [#4] от "Maiko Itai":
само една забележка - преди 200 години средната продължителност на живота на човека е била с 10 - 15 години по-малка отколкото сега!!! та това е, че тогава е използвал само "био"?
селянин
Рейтинг: 497 ЛюбопитноДо коментар [#30] от "The Chicago Boys":
ами защо така неречените "еко" активисти не се опитат да живеят някой и друг ден без електроенергия, та да проверят дали могат, защото това ни чака ако се закрият ядрените централи.
The Chicago Boys
Рейтинг: 55 НеутралноДо коментар [#34] от "селянин":
В грешка си, средната продължителност на живота е била към 45 /50 години в Европа, а сега е към 80 или 30/35 години е повишението , да не говорим и за подобрение в качеството на живот и доскоро считаните за стари и амортизирани 50-55 годишни вече се считат за мъже на средна възраст .
siapus
Рейтинг: Неутралноок-ок, хаха... както казах, радвам се за статии за биопродукти, дори когато са критични. Но нека поводът да има НЕЩО общо с това. Предлагам още теми за следващите статии:
)))
- био-храни и сини коли
- био-храни и българската азбука
- в Росия, човек е паднал в река - може би заради био-храни?
А иначе, "Чикаго бойз" май е прав: Тьй като случайно предпочитам био-храни, когато имам избор и пари, мда, ясно че сьм Талибан-терорист, а богьт ми е... в земята.. ех може би и в храната, ще го изям при следващата вьъможност....
А с моето предпочитание за обективен журнализьм наистина сьм фундаменталист
bezrabotna_52
Рейтинг: 388 НеутралноДо коментар [#9] от "The Core":
До коментар [#10] от "kki":
За вас само ++++ ...
Обаче, за да си имаме "предишните пекарни за хляб, лютеницата от чушки и нормалните зеленчуци", трябва да се погрижим за това. Пък и тези баби, които все още произвеждат хубави домати, краставици и чушки за някои от нас, не са вечни.
pavtaf
Рейтинг: 544 НеутралноДо коментар [#10] от "kki":
Аз не съм изцяло съгласен с Вас. Доматите на баба Ви в градината може да са Био, може и да не са. Има толкова много фактори, които не са за пренебрегване. Баба Ви не знае например завода в съседното градче с какво е "обогатил" почвата и. Също така много от нашите баби, продължават да пръскат градините си с продукти, които дори не подозират какво има в тях. Има и други фактори, може да прочетете по подробно, например в директивите за био производство на ЕС.
От друга страна, производителите на био продукти са едни от най- контролираните и за да получат сертифициране е нужно да изпълнят доста условия. Това не значи, че там всичко е перфектно и няма злоупотреби.
Просто не заклеймявайте всичко не био като ГМО, и не смятайте всеки продукт произведен на село за био.
За мен най- добрата гаранция за който и да било продукт е името на производителя. Малък производител, който залага името си, не може да си позволи да продава некачествени продукти. И за разлика от бабата на село, подлежи на поне някакъв контрол от съответните органи. Именно това е предимството на занаятчийството и на запад хората започват да го разбират и да предпочитат такива продукти, което от своя страна спомага и за развитието на био бизнеса. Но то в по- скоро следствие и е наложено чрез пропаганда.
Примерно във Франция, занаятчиите са най- големият работодател (като почнеш от хлебари, сладкари, дърводелци и т.н.), но доста малко от тях се занимават с био производство. И все пак правят изключително качествени продукти, може би малко по- скъпи, но гаранцията е налице: доброти име на ателиетата/ пекарните им.
Батков-вън
Рейтинг: 514 Неутралноняма странно да се открива бактерия еколи в био продукти, тъй като тази бактерия се среща често в кравешките изпражнения, а био земеделието разчита основно на оборска тор. Ако не е обработена правилно , тоест "препечена" добре , може да има остатъчни бактерии, които да се пренесат по зеленчуците. Това се случва твърде рядко, но все пак понякога може да се случи
lbq26502948
Рейтинг: 660 НеутралноДо коментар [#1] от "kki":
Ти си малоумен! Боли го оня работа автора, че си бил обиден. Кой се интересува с какво се храниш бе тиквеник! Дали баба ти, чинка ти или тетка ти отглежда доматите, които намираш за вкусни и мноо био. Био са зеленчуците, които сам си произведеш, след като си отделил семената на най-добрите сортове, отгледал си ги, прекопал си нивата, засял си ги, поливал си ги, плевил си ги и накрая си ги обрал. Всичко друго, което е ожтгледано да се се продава на пазара по никой начин не ти гарантира, чее са спазени стандартите на баба ти и дедо ти.Какви е-домати, какви е-пилета те гонят, не е ясно. В България модифицираните семена или хибриди се ползват много малко. направо се губят в общото количество продукция. Да не говорим, че нема нищо лошо в хибрида. Черешите, които сега излизат на пазара и които можеш да береш от дървото в двора /сигурен съм че си некакъв прост селяндур и имаш дарво в двора/ са генно-модифицирани. Всеки плод на пазара е преминал дългогодишна селекция и е примесен с гени на друго растение, за да става за ядене. Така е с ябълката, портокала, сливата и каквото друго се сетиш. Сигорно си чувал от дедо си, че след като засади плодно дърво може да го ашладиса и т.н. Само простотии и халосии - ям био щото са по-вкусни, щото са по-здравословни, щото ... съм прост! Яж квот искаш и не ни занимавай с чувствата си!
lbq26502948
Рейтинг: 660 Неутрално[quote#41:"potrebitel1"]игурно[/qu ote]
ggogggo
Рейтинг: 442 Разстроенопокъртителна е тази статия...
значи без да знаем от къде е дошла заразата, се правят следните изводи:
- щом е "био" или пък недай боже сурово е много опасно
- обаче ако има поне 4 Е-та в етикета, значи всичко е наред
разбирам желанието на автора да се изяви по "актуалната" тема, но понякога е по-добре нищо да не казваш, отколкто да говориш/пишеш глупости.
а на Рихард Херцингер ("...любимите ястия на свръхразсъдливите здравни фанатици - всичко, що е зарзават, сурово, блудкаво и едва може да се дъвче"
tara2002
Рейтинг: 8 НеутралноНе знам защо се пропуска факта, че най-вероятно е ЕХЕК Е.коли да дойде от оборски тор, замърсена фекална вода или полусурово месо. Все пак какъвто и нов щам да е, тя е производна на Е. коли. Но дори и в момента да се окаже, че не е дошла от тях, биопроизводителите трябва да знаят, че такава опасност има, защото те ползват оборска тор. Не да крият глави в пясъка и да твърдят, че били строго контролирани.
Строгия контрол, досега не включва доколкото знам, изследвания на оборския тор и зеленчуците за тази бактерия. А няма да ви казвам по форумите колко хора, се борят с диарията от обикновената Е.коли, въпреки, че тя не е толкова опасна.
Аз съм фен на биото, но трябва да сме обективни.
Иван Петров
Рейтинг: 567 НеутралноПрекрасна статия!
Всичко опира до хигиена.
Една обикновена дезинтерия може да тръшне всяка баба изтормозена от идиотски диети, коато е спряла да си мие зеленчука, защото водата от чешмата съдържа хлор, който е канцерогенен, а тя държи да живее поне до 120.
В едно сутрешно предаване гледах една пишман готвачка, която не миеше магданоза и копъра, защото били достатъчно чисти.
Сетих се за една баба, която продаваше домашна продукция на пазара до нас(био продукция) и за да си освежава стоката си пълнеше устата с вода и пулверизираше(плюеше) върху нея.
i'm sick and tired
Рейтинг: 388 ВеселоДо коментар [#6] от "rapidfire":
Браво! И за съдържанието, и за вниманието към българския език!
От неграмотно написани статии вече започнах да се чудя кое е правилно
iliyapopov
Рейтинг: 519 НеутралноЯ си представеъе,че това се беше случило в България или Русия - тогава щяхте да видите какво е "иследване на причините за заразата". Германците са факири пред нас в тези работи.
Violeta Keremidchieva
Рейтинг: 388 НеутралноЗащо забелязвам някакво болно задоволство в това, че и биопродуктите не са безвредни? Естествено, че и там може да се появи някаква зараза, както и в тези, които не са био. Самите продавачи на този вид неща предупреждават, че сертифициращите организации са различни и има разлика между "био " и "био". Въпреки това трябва да се върви към по-чиста и храна или поне да има избор, защото в продуктите има всякаква гадост, от която трябва да се пазиш сам. Изпляскването с ръце "ето и те са вредни" е най-малкото семпло.
ahasver
Рейтинг: 1536 НеутралноДо коментар [#47] от "iliyapopov": А бе , оказа се ,че са факири в дрисъка.