Редакционен: Бюджетната "тука има-тука нема"

Ден след като шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов съобщи, че няколко големи фирми се проверяват за търговия с горива, в сряда сутринта финансовият министър Симеон Дянков потвърди информацията с уточнението, че фирмите се проверяват за фиктивен износ, като сред тях е и "Лукойл", но премиерът не знае за тази проверка, тъй като митниците докладват пряко на Дянков.


(Излишно е да се напомня, че целта на подобна проверка е да се спре евентуалното източване на ДДС.) Малко след това от "Лукойл" също уточниха, че "компанията е непрекъснато проверявана, но в момента такава проверка не тече". Подобни отговори дадоха и от ОMV, "Шел", "Еко" и др..


Дянков заяви също, че "пенсиите ще се вдигнат завинаги, но не за всички". По думите му на все още неопределеното увеличение "могат да се надяват вдовците и вдовиците, както и тези, които взимат минималната пенсия от 136 лева". Ден по-рано беше на обратното мнение - че всички пенсионери ще получат еднакво увеличение, защото в противен случай би означавало дискриминация".
Според предварителните изчисления дори и 10 лв. повече на пенсионерски калпак биха стрували 100 млн. лв. на бюджета. Които Дянков явно не е склонен да даде, крепейки здраво финансовата дисциплина.


Като в "тука има-тука нема" в същия ден правителството одобри явно в спешен порядък нови и три пъти по-скъпи  "дишащи" униформи за полицаите, за които МВР ще получи още 70 млн. лв.


Предстои избор на изпълнител и тук е мястото да припомним, че миналата година същото ръководство изтегли от употреба 6000 униформи от подобен вид за граничните полицаи (с пари от програма ФАР ), защото освен че не са дишащи, цената им била завишена 7 пъти над пазарната. Къде е отишла разликата между вложените и получените средства "кой да ти каже".


С други извънредни 151 млн. лева пък ще се покрият плащанията за 13 европроекта от водния сектор и отпадъците, неприключили в срока до края на миналата година. Малка особеност се оказа, че по някои от тях средства от еврофондовете могат въобще да не дойдат, а по други - дори да връщаме средства на Брюксел.


Междувременно внесените вече в парламента мерки на финансовия министър за т.нар. фискален борд станаха предмет на оживена дискусия преди очакваното им гласуване. От срещата на Дянков също в сряда с президента Първанов обаче се разбра, че дебатът по тях може да се отложи за след изборите през есента, а самите мерки да претърпят промени при самото им обсъждане в парламента.


При това положение напълно закономерно изглежда заключението и на Еврокомисията, че българският бюджет се прави недостатъчно ясно.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Интерсно е, че няма коментари по тази тема. Аз също нямах желание да пиша. Все пак, ще коментирам последното изречение.

  "При това положение напълно закономерно изглежда заключението и на Еврокомисията, че българският бюджет се прави недостатъчно ясно."
  ===============
  Малко или много, финансите на правителството са " под прожекторите". Разбира се, че се правятят някакви врътки, но все пак се наблюдават.Много по-интересен е случаят с неототалитарните неправителствени организации - синдикати, браншови камари и съюзи... Там е "Пълна мъгала" - "Куче влачи - диря няма". Напр. През 2006г. е приет ЗКС - закон за Строителната камара. Освен, че този закон е свързан с процеса на феодализация у нас, той е и мащабна схема за източване на огромни суми. Накратко: Всички фирми, които извършват строителна дейност са длъжни да плащат такси/рекет на Строителната камара. Става дума за много милиони. Тъй като не са държавна организация, тези милони(при по-големи обеми за по-дълъг период - милиарди) не се контролират. Това е и причината, да се подеме такова мащабно строителство. Заслугата за това източване не е само на ГЕРБ. В кражбата участват всички партии. Източване има и при другите неототалитарни оеганизации. Защо синдикатите не публикуват финансовите си отчети? Защотото и те крадат. Здраво се краде в тази държава.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 2. 2 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "При това положение напълно закономерно изглежда заключението и на Еврокомисията, че българският бюджет се прави недостатъчно ясно."
  ------------------
  герберчетата не спират да дуднат, че "това правителство е първото, което прави нещо". Никога обаче не се ангажират с уточнения what the feck e въпросното нещо.

  Кво е тва нещо, бе? Животно ли е, растение ли е или минерал? Или може би бюджет? Или купчина недобре изсушено гуано от мисирки?

  Загадка, обгърната в неяснота и обвита в мъгла, а откъде мъглата се чува приглушеното мучене на загубилите се из нея електорални единици.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 3. 3 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  проблемът с финансирането на пенсионният фонд е огромен. в момента дефицита (собствени приходи/разходи) е към 40%. всяко покачване на пенсиите е напълно популистко...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 4. 4 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Бюджетната "тука има-тука нема"
  Не сте прави. Където е имало, пак ще има. То винаги между другото така е било и досега.
  Иначе всичко е приказки: проверки, увеличение, европроекти, фискален борд...
  Казано е "Където е текло пак ще тече"
  Но и друго е казано "Всичко тече, всичко се променя"
  Явно при нас това не важи...

  Просто наближават избори и думите вече не са това за което са създадени...


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 5. 5 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#2] от "wreck":

  "what the feck " ????
  е те това не го разбрах

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1761 Любопитно

  Иначе сериозно , поздравления за статията !
  Тя напълно ни показва демонстрираната политика на сегашните управлявящи - тип "фурнаджийска лопата" ! Примери за това мутрата , а както е видно от статията и падуанът му , ни дават всеки божи ден по няколко .

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело


  Радио Ереван получи прес-съобщение от МС:

  " Правителството на ГЕРБ се отличава с ясна програма и висок професионализъм, които гарантират УСТОЙЧИВОСТТА И ПРЕДВИДИМОСТТА на управлението......
  И днес правителството продължава да отрича казаното вчера, а утре се очаква оменяне на решенията гласувани днес..."


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 8. 8 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 381 Весело


  Студен душ за ГЕРБ-ономиката от Брюксел

  http://www.trud.bg/Gallery.asp?GalleryId=921582
  Когато правим πR на квадрат, винаги излиза лице на кръг.

  ГЕРБ е боклукчииско сметище от лъжци , мошеници , крадци , трафиканти, кариеристи и чалгаджии.
  http://www.glasove.com/article-12235.php , http://www.besove.com/новини/24616/Разседващи-журналисти-изпратиа-сигнали-за-корупция
  ТРЕТО/ПЕТОРАЗРЯДНАТАноменлатура която в един момент изпадна в гигантомания

  http://www.glasove.com/article-12234.php

  http://www.glasove.com/Scandal/ SOS

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 9. 9 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#2] от "wreck":
  пенсиите ще се вдигнат - ама друг път

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:35 на 09/06/2011 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Костадин Андреев
  Костадин Андреев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цялото им управление е игра на "тука има тука нема" .... започнахме да свикваме май!

  Коцето
 12. 12 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колкото и папагалско да е, смятам да спамя с това следващите няколко дни... гнус ме е вече да им коментирам и изказванията на тия плужеци.
  Хора, дайте та се хванем просто в протест с едно единствено искане - ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ
  а именно хора, свързани с тайните служби както и хора заемали висш държавен пост преди 89, както и лица участвали в общи фирми с тях след 89, ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ЗАЕМАТ ДЪРЖАВНИ ДЛЪЖНОСТИ ОТ КАКЪВТО И ДА Е ХАРАКТЕР.
  Моля някой с повече юридически знания да го формулира по-добре и просто този призив да се разпространява навред.
  След като в останалите държави имат такъв закон и не нарушават ничии права, значи и тук може. Аз не виждам как може да се оправим иначе.

 13. 13 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато жизненият стандарт на огромни групи от населението не е предмет на държавана политика, а на излишеци или дефицити в бюджета, тежко й на нацията! Но тя си е виновна, като избира управници измежду между тикви и кратуни!

 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 758 Неутрално

  "Заключението и на Еврокомисията, че българският бюджет се прави недостатъчно ясно".Т,ва да му беше кусурът. При правенето на бюджета никакви пари не изтичат в нечии джобове. Те изтичат при изпълнението му. Да не говорим ,че Боко пстоянно " вади" едни пари и ги "дава" без да са заложени в бюджета. А Пискливеца щял да прави фискален борд ,ама за другите.Бюджетът сега е само проформа. А кражбите на държавни пари като при сделката за униформите са постоянна практика. Вижте пътищата - постоянно ремонти,а дупките се увеличават.

 15. 15 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "cobanmaala": На Боко в Бюджета са заделени 1,2 млрд за "непредвидени" разходи. Ако ги отрежат до нивото на предишните - около 600 млн. лева и намалят разходите за полиция и армия с по 200 х. лева, ще има и за пенсионери, и за социално слаби, и за повишаване на минималната РЗ. Само че "приоритетите" са другаде и са диктувани от другаде!

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 05:00 на 12/06/2011 от неговия автор.

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 05:10 на 12/06/2011 от неговия автор.

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 05:19 на 12/06/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Нужно е подобрение на държавно финансово управление


  Днес успешното обществено развитие зависи от подобрение на държавно финансово управление.
  Същото сега е с характеристика на „Капан на парите”.

  Присъствието в "Капана на парите" за "малко време" е "лекарство", тъй като се консумира примамка "Полезност на "Незлатни", спрямо "Златни пари".

  Животът в "Капана на парите" за "достатъчно време" е "отрова", защото се понасят щети от развитие на диспропорции и криза.

  С този дефект, властите са с намалени бюджетни постъпления, увеличени плащания и не могат да прекратят регресивни икономически прояви.

  Поради продължаване на световна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, сега правителствата на съответни страни са с държавен бюджет с ненужни завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи.

  Правителството на ГЕРБ в Р. България (подобно на предходни) е обречено на политически провал, поради продължаване на „Грешка на Джон Лоу”.

  Особено важната причина за криза е известна – това е държавна финансова непълноценност, в следствие на която – правителството, колкото повече работи – толкова по-лоши управленски резултати постига.

  При запазване на държавната финансова „Грешка на Джон Лоу”, дори всички гласоподаватели на Р. България да подкрепят правителство на ГЕРБ, същото ще се провали.
  Колкото повече го подкрепят – толкова по-бързо българското правителство ще види своя неуспех.

  Причината за този осигурен политически провал е, че се работи при условия на конкретна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу”, при запазването на която се развиват диспропорции и се достига до криза.
  Развитието на диспропорции и криза не зависи от способности на министри, а от запазеното непълноценно държавно финансово управление.
  Полезно е самото правителство за разбере катастрофалните финансови условия, при които управлява.

  Сега дискусиите са на тема: „Съществува ли” или „Няма” "Грешка на Джон Лоу"? – Моят отговор на този въпрос е: В държавното финансово управление е налична „Грешка на Джон Лоу”, която е особено важна причина за криза и същата следва да се прекрати, за да се премахне криза.

  Също така: „Да се ползва ли” или „Да не се употребява” усъвършенствано с Модел Ресурси М" държавно финансово управление? - Моят отговор на този въпрос е: Необходима е употреба на (съответстващо на качества на „Незлатни пари”) усъвършенствано с „Модел Ресурси М” държавно финансово управление, за да се премахне криза.

  В защита на свои интереси - полезно е всеки със свои възможности да вземе отношение по наличие на държавна „Грешка на Джон Лоу” и със свой принос за пълноценно обществено управление да съдейства за неутрализиране на сегашна особено важна причина за криза.

  За да има обществен успех е нужна употреба на (съответстващо на качества на „Незлатни пари”) усъвършенствано с „Модел Ресурси М” държавно финансово управление.


  Иван Митев – икономист

  1. „Грешка на Джон Лоу” означава – По инициатива на Джон Лоу създадена грешка – ползване на „Незлатни пари”, при запазен начин на държавно финансово управление от време със “Златни пари”.


  2. "Капан на парите” означава: Капан е ползване на „Незлатни пари”, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.


  3. „Моделът Ресурси М” е образец за подобрение на държавно финансово управление, чрез употреба на знания за „Обществен закон за Ресурс М”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK