Пулсът на народа

Пулсът на народа

© Иван Кутузов"Щем - не щем, в историята няма как да ни прескочат. Важното е да остана с добро име."


Степан Малий се появил в едно черногорско село на адриатическия бряг в началото на 1766 г. Никой не знаел откъде идва, а самият той се държал загадъчно и говорел с лек руски акцент. Първо разправял, че е знахар, и хората – най-вече от любопитство, се стичали при него, за да ги лекува и да им предсказва бъдещето. Отнасял се приятелски, бил "един от тях" и постепенно спечелил доверието им.


"Бях си полицейски началник. Ако ме бяха оставили, още щях да марширувам по плаца... Но със сигурност щях да се чувствам по-щастлив, защото щях да се занимавам с това, от което разбирам."
Когато усетил, че черногорските селяни вярват на всяка негова измишльотина, Степан започнал да им "споделя", че е незаконен син на покойния руски император (нямало значение кой) и от ден на ден всички започнали да го наричат "цар Петър".


Авантюрата му се увенчала с успех: на 2 ноември 1767 г. Степан Малий официално бил провъзгласен за управител на Черна гора на всенароден събор, където присъствали седем хиляди души. При това се задържал във властта цели три години!


"Аз съм дошъл на своята вълна. Имам си и своя социология. Като отида някъде, и гледам хората как ме приемат."


Вероятно Степан щял да управлява по-дълго, ако през есента на 1770 г. до него не се взривило буре с барут, докато ръководел прокарването на път през черногорските чукари. "Царят" бил тежко ранен и загубил зрението си. Отвели го в манастир, където останал през последните три години от живота си. Хората обаче продължавали да се стичат край постелята му, за да слушат неговите невероятни истории.


"Че аз съм един от тях. Не е баща ми да е бил член на Политбюро и да ме е пратил да завърша по Лондон или по Москва."


Според едно писмо на генералния венециански проведитор (ще рече наместникът на Венеция, под чието владичество попадали крайбрежни части от Черна гора) черногорците се обръщали към Степан с "най-славни, най-възвишени, най-велики владетелю, царско крило и небесен ангел". По онова време нямало преса, та се налагало проведиторът да обикаля по селата инкогнито, за да напипа пулса на народа, защото началниците му били спуснали поръчение "да види що за дивотия става дума".


"Нито ме интересува дали някой ми вярва, нито пък ще седна на някого да се обяснявам."


А дивотията очевидно била доста голяма, щом в друго свое писмо венецианецът признал: "Благоразумението не ми позволява да прибягна към решителни мерки, за да не подбудя открита съпротива. Народът Му вярва като на Бог! Дори когато беше дошъл руснакът (през 1769 г. ген. Ю. В. Долгоруки бил изпратен лично от Екатерина Велика, за да съобщи, че Русия няма нищо общо със Степан – бел.авт.), народът застана на Негова страна!
П.П.: Впрочем колко пъти трябва да обяснявам, че тук се сблъскваме със свръхестествено явление?"


"В понеделник не се бръсна, не си режа ноктите и не давам пари назаем... Ако черна котка ми мине път, се въртя три пъти и тогава минавам."


Защо "цар Петър" се радвал на такава популярност разкрива и неговото собствено послание към старейшините на Черна гора по случай предстоящия му рожден през юни 1768 г.:
"Почитаеми, не искам подаръци, достатъчна е Божията милост, по чието благоволение съм Ваш покорен слуга. Достатъчна ми е Вашата вярност, заради която щедро ще Ви възнаградя."
Оттам нататък той описва "възнаграждението": три дни всенародни тържества с ядене и пиене на корем и по десет венециански дуката на човек.


"Първо съм казал на партията – нито искам някого да виждам, нито подаръци... Преди да имам рожден ден ми беше любимото нещо... А сега вече не искам никого да виждам!"


Междувременно Степан бил вдигнал данъците, обяснявайки на местните, че стопанството на Черна гора е в криза заради завареното тежко наследство. Но понеже не се спирал да обикаля и да говори с "обикновените хора на обикновен език" (по онзи проведитор), те продължавали да му вярват. Нещо повече - да го обожават.


"Най-накрая Бог ни прати Степан, който омиротвори цялата земя от Требиня до Бари – без бесилки, без галери, без брадви и без затвори", написал в "Ода за цар Петър" негов последовател.


"Ето днеска в болницата половината медицински сестри, докторите, лекарките дойдоха, снимат се с мен, радват ми се..."


"Как да не обичаш такъв владетел? Всички са негови!" – кахърно плачел в грамите си венецианецът, докато началниците му все повече се мръщели.


Те не можели да разберат какви точно реформи срещу племенната система провежда цар Петър, при положение че за шеф на наказателните отряди (нещо като вътрешен министър) бил назначен най-верният му приятел, който пък от своя страна назначил за шеф на Върховния съд своя най-верен приятел. Не можели да разберат и как при тия близки и сърдечни отношения няма ни един осъден.


"С един играем на печено пиле, с друг играем на един лев, с трети на бира, с четвърти на 5 или на 20 лева."


Впрочем единственият, който си имал неприятности с новата власт, бил владиката Сава, управлявал Черна гора преди Степан. Но и той не си изпатил чак толкова, защото страшните закани как ще му бъде иззето имуществото и ще бъде изправен пред съд приключили само с отнемане на част от стадата, които зобели от манастирската поляна на православния пастир. Е, разрушили му и пещта, около която устройвал гуляи с печени агнета, но като всеки уважаващ се архиерей той бързо се окопитил и си построил нова.


"Храня народа. А по ли е добре да се омажа аз в мед и сол (разсмива се). Да съм с блажни пръсти и надути бузи."


Старите черногорски хроники разказват, че Степан успял да се справи и с ген. Долгоруки (този, който бил изпратен от Екатерина Велика, нали помните?) , като го преметнал на карти в столовата на Цетинския манастир.


Руснакът не само изгубил генералската си куртка, но и признал "цар Петър" за владетел на Черна гора. После, мъртво пиян, паднал на колене и помолил да го пуснат да си отиде в Москва.
По-късно "царят" обяснил на смаяните му адютанти: "Вижте, самият Долгоруки ме призна – той ме настани по-високо от себе си – на втория етаж, докато самият той зае стаите отдолу."


"Вальо лъже на карти. Той много лъже. Той, ако има три еднакви карти от един цвят и вика: "Терца." Има седем, вале и асо и вика "Терца"!"


Когато Екатерина Велика потърсила сметка от Долгоруки за провала на мисията му в Черна гора, той, хъката-мъката, се оправдал, че там било "много весело".
"Е, колко да е било весело?" – ядосала се императрицата.
"Ами като да си в измислена страна..." – смотолевил генералът и се изхилил.


"Преди ми беше най-любимо да отида на мач на "Левски" на "Герена". По къси гащи и да люпя семки. Сега вече въобще не ми се ходи там. Ето това вече в мен е пречупената нормалност."


Тогава генералът...
- Стига толкова! – казва малкото дете, на което чета ту от вестник, ту от книга за великите авантюристи. След малко, гледам, ще заспи, но за всеки случай му давам дума, че утре ще отидем на "Герена" - по къси гащи и с пакетче семки.
- И ще викаме "Гоооол"?" – пита детето.
- Ще викаме "гол", може и "бос". Каквото си поискаш.
- Важното е да викаме! – възторжено е детето.
- Важното е да извикаме. – съгласявам се.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Откакто преди петнайсетина години Кашпировски "лекуваше" болни по телевизията и се намираха такива, дето си изуваха гащите и се дупеха срещу екрана, за да проникнат целебните му лъчения в задниците им - нищо в тоя народ не може да ме учуди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много дълбоко в народопсихологията се заравяш, Любослава! Браво! Пред теб всички социолози и политолози ряпа да ядат! Дежурните форумци още не са се произнесли?

 3. 3 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Негово Величество Слънцето напълно си заслужава подигравките.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Весело

  Хаха, супер статия! Най ще отива да сравним Рапона с Ивайло Бърдоква, имаме си примери и в нашата история!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В измислена страна винаги е толкова весело, че чак те избива рев. Важното е да ревем: Гооол!
  А ние сме боси и голи...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Историческите аналогии с настоящето са си доста потискащи.
  Верно е ,че битуват глупости от рода на : народа е велик,народа знае,народа неможеш да излъжеш... все тъпни доказани и с най-близкото ни настояще.Не е важно дали са истини.Важно е да го казваш. Или важно е да викаме "Гоооол" може и да сме боси.
  Много добра статия и много точна.Право в целта.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 8. 8 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално
 9. 9 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Напоследък все по-често имаме повод да си спомняме за Платон: "Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци." Ако не беше пагубно, щеше да е смешно.

  Ето още един трактат по темата (за безкрайните глупости на пожарникаря-слънце) от редута, за тези които не са го чели: http://www.reduta.bg/?p=596

 10. 10 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Не е кой знае какво да сравняваш един популист с друг.
  Общо взето методите са едни и същи.
  Както се казва в една любима на "интелектуалците" книга: няма нищо ново под слънцето.

 11. 11 Профил на Румен Йорданов
  Румен Йорданов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много хубава статия за глупоста на народа.

  Румен Йорданов
 12. 12 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Действително, интересен случай е този Степан Малий...
  На практика този човек, независимо от измамната си биография, е провеждал като владетел на Черна Гора политика, която днес се преценява като доста успешна:
  ""
  Новый правитель энергично занялся созданием в Черногории
  неплеменной системы управления, построенной по государственному образцу. Начал он с попытки искоренения всех распрей, существующих в обществе – от счетов, сводимых в порядке кровной мести, до межплеменных войн. Вечный мир – одно из главных требований самозванца. И это не удивительно, учитывая положение в Черногории в тот период. Наряду с призывами к миру был выдвинут и четкий план преобразований. Активным преследованиям подвергалась кровная месть, за нее устанавливалось изгнание из страны [12, с.121]. Были введены строгие наказания за воровство и грабеж. Это было серьезным шагом в стране, где угон скота, например, считался обыкновенным делом. Были введены ограничения по ношению и, самое главное, по применению оружия.
  ""
  Накратко: въвежда държавност и защита на частната собственост там, където преди това е царувала практиката на кръвното отмъщение и на престъпния произвол (който дотогава дори не е бил считан от населението за престъпен, а е бил просто в реда на нещата).

  Степан Малий открива първото училище в Черна Гора, а планира да извърши и първото преброяване на населението.
  Повече подробности - тук:

  ГРАНИ САМОЗВАНЧЕСТВА: ИСТОРИЧЕСКИЙ ПОРТРЕТ
  СТЕПАНА МАЛОГО
  Н. В. Рудницкая, С. Л. Луговцова
  http://www.nirs.bsu.by/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8B/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%20%D0%91%D0%93%D0%A3/66%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D1%82%D0%BE%D0%BC%202.pdf

 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Добре казано Любослава..))
  Това е положението и ..... РЕАЛНОСТТА !! :))))
  Много добре ...))) Браво ...))

  BIG AL
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Бъдещето ни е ипотекирано през следващите две години ..... Лихвите по ипотечния кредит, който ни натресоха (феновете на тиквичко) на шията, стават все по-тежки и тежки за изплащане . Тези, които ни го натресоха кредита, вече си скубят косите и съжаляват, но уви връщане на зад няма . Бюлетината е хвърлена, а кинтите са усвоени .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Любопитно

  "Вероятно Степан щял да управлява по-дълго, ако през есента на 1770 г. до него не се взривило буре с барут, докато ръководел прокарването на път през черногорските чукари."
  ================
  Да де, ама на нас едно буре няма да ни свърши работа. Степановци бол. Цял погреб ни е нужен.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Любопитно

  Ех Люба, пак ме разсмя и докара сълзи в очите ми... Пусто много те бива!

  1. Обяснението за това по какви причини матрЯлът обича Вожда - реално погледнато без причина, освен намесата на онези зелените човечета:

  "Как да не обичаш такъв владетел? Всички са негови!"

  "П.П.: Впрочем колко пъти трябва да обяснявам, че тук се сблъскваме със свръхестествено явление?"

  2. Само дето не е някакъв абсурдна пиеса, а жестоката (сме6на??) реалност:

  "Е, колко да е било весело?"
  "Ами като да си в измислена страна..."

  3. На нас от викане не ни остана глас, а възторга съвсем се изхаби...

  - Важното е да викаме! – възторжено е детето.
  - Важното е да извикаме. – съгласявам се.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ах, ох, супер... Е, и ?!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 18. 18 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Защо трябва да се връщаме на друго място, в друго време и при други хора (Черна гора, ХVIII век, Степан Малый), след като същите тези неща се случваха тук, наскоро и с позната на мнозина ни личност - Тодор Живков?

  Тъжното е в това, че ще трябва да минат поколения, докато самите ние променим съзнанието си. Тарикати и хитреци като г-н Борисов винаги ще има. Затова ненапразно е казано: "Не е виновен този, дето яде баницата, а този, дето му я дава". Единствената особеност в случая с г-н Борисов е, че правешкия /пардон - боянския тарикатлък/ е съчетан с болезнени комплекси за малоценност - оттам и този неистов порив към властта. За да си каже "Храня народа!". Това прилича на цитат от анамнеза на душевноболен.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#12] от "lyubomirsirkov":
  Тоя Степан, не бях го чувал но благодарение на Люба и тебе сега съм светнат.
  Със сигурност симпатичен образ, поне на мен.
  Европейските визионери, Данковци с разпорени гърди, светещи сърца, водещи тъпия народ към светлината в тъмната гора ме отваращават.
  Исторически винаги в края на краищата са набутвало в блатото на мизерията последователите си, ако преди това не са се изклали поради поредната идеологическа причина.
  Борбата с клематичните промени след 50-100г, отнемане на децата от родителите в ранна възраст и възпитаването им според "истинските" канони, са отвартителни и неща заради които трябва да се блъска камбаната. А тва, че някой си бил малко прост, попръцквал или го удрял на курвуляк на стари години като Силвио, са най-малките проблеми пред европейските общества.
  Нима не виждате Голямата заплаха навдигаща се от към Брюксел?

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#4] от "daniel_defoe":

  Такива като теб не ги разбирам, ей Богу! След като изначално не харесваш Любослава Русева, защо я четеш?! Аз не харесвам, например, Велислава Дърева и никога няма да видиш мой коментар под нейна статия; дори не знам къде пише понастоящем (чух, че била напуснала "Дума".

  Чети си каквото ти е по душа, защо се мъчиш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Оценките за статийката на Любослава са:
  "Супер",
  "Много добро",
  "Глупава",
  "Измислена".
  Никой не е казал че е нормална или стойностна!
  Авторката да си намери мястото сама!
  Само не мога да разбера, защо упорито Дневник продължава да пробутва Любослава в рубриката "Анализи"?
  Доктора е казал: - анализ из нашенските вестници трябва да се пише с двойно "Л"

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 22. 22 Профил на Румен Йорданов
  Румен Йорданов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Повечето хора чакат някой да им даде,а не да работят.Затова чакат някой месия,който раздава наляво и надясно.

  Румен Йорданов
 23. 23 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#20] от "dodge_ram":

  Е то аз такива като теб не ги разбирам. Прехласват се пред поредния пасквил и се чувстват някак по-интелигентни и издигнати над матр'яла.
  Степан Малий бил правил еди-кво си и до него изтъпанчен наш Бойко и болшинството читатели "ах, ох...".
  На любославарусева Бойко и е обсесия. Или просто е удобна мишена, щото знае, че като плюе по него ще получи одобрение. Вероятно е много важно за нея да чете славословията на част от читателите си.
  Чета я чат-пат... с тайната надежда да уцеля поне веднъж нещо добро... от десет статии една досега е струвала пукнат грош, другите девет и пукнат грош не струват. При тая успеваемост как да я харесвам. Пасквилите по принцип не са ми по вкуса.

  Няма шики-мики.
 24. 24 Профил на dick1961
  dick1961
  Рейтинг: 8 Неутрално
 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Е аз си признавам не разбирам голямата част от моите сънародници.Не мога да разбера тези,които 21 години гласуват за бившите комунисти при условие,че на два пъти след 1989г докараха страната до невиждана икономическа криза.Не разбирам и тези мои сънародници,които гласуваха за един трудно говорещ български език човек,който им каза,че щял да ги оправи за 800 дни.Не ги разбирам и тези,който гласуват за гавазина на Тодор Живков.

 26. 26 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "dodge_ram":
  Правилно.
  Никой зорлем не ни кара да четем каквото и да е, и да го коментираме.
  Аз пък чух, че Мадам В. вече пише в "Стандарт". Май са и били шута от "Труп"

  Иначе статията ми хареса. Много правилна историческа аналогия. За жалост популизма до никъде няма да ни доведе. А в съчетание с невероятното его на Бойко и неговото безцеремонно поведение, понякога граничещо с откровена простотия, нищо добро не ни чака!
  П.П. Забележете в цитатите колко пъти е използвано "аз". Въпроса вече май, че е за анализ от най-малко психоаналитик, а не журналист.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Вижте сега другари,
  Както винаги, горните мнения са два вида - такива, които споделят вижданията на другарката Русева и на такива, които не ги споделят. В условията на "демокрация", няма как да стигнем до единомислие. Тя демокрацията, затова е създадена -за да няма единомислие.
  Също така другари,
  Досега не е измислен аргумент, който да убеди "инакомислещия". Може да си спорите до разсъмване, но убедени, в противната теза, няма да има. Убеден съм!
  Единствено моите методи, съумяваха да убеждават! И то безотказно. Вярно, не бяха демократични.
  Но какво е демокрацията? Тя направи от "пожарникаря" - премиер. И сега виете, като при пожар. Другарката Русева, няма да загаси " огъня на вашето недоволство". Вие самите, съвсем не сте в състояние. Въобще, в състояние ли сте да направите нещо друго в живота си, освен да коментирате, като махленски клюкарки?
  Единствено аз мога да превърна "премиера" отново в пожарникар, охранител на откраднат трамвай, счетоводител, матрос, който рине фъшкиите в конницата на Будьони, мижитурка, или герой на социалистическия труд и пр.
  Но тогава ще ревнете -, че това е недемократично..
  Да ви имам демокрацията другари!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Весело

  Яко ,сравнението е поднесено подходящо.Въпроса е колко от сънародниците ни биха го разбрали ако им се прочете.
  По мое скромно мнение не повече от 20-30%.Но като вземем в предвид и факта ,че едно 2/3 от тях сегашното положение ги устройва ,направо ми се доревава.

 31. 31 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Статията е толкова хубава и интересна, че я прочетох няколко пъти. При положение, че най-вероятно не всичко разбрах. Люба е толкова умна, че да ме извини тя и другите жени, като че ли не е писана от жена.
  По принцип съм демократ и не подценявам жените.

  Миша
 32. 32 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Русева,моите уважения!
  Много добър фейлетон!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 33. 33 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#23:"daniel_defoe"]На любославарусева Бойко и е обсесия. Или просто е удобна мишена, щото знае, че като плюе по него ще получи одобрение. Вероятно е много важно за нея да чете славословията на част от читателите си. [/quote]

  Аз мисля, че не си прав. Явно Степан е любим герой за Люба. В предишната си статия също пише за него.

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/05/26/1095776_antiutopiia_v_deistvie/

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#30] от "Крез":
  Да не би да искаш да кажеш, че 2/3 от населението има грешни виждания, позиции относно политическите неща, но тяхното мнение трябва да се пренебрегне (игнорира) и последват другите 1/3?
  Това знаеш ли до къде води?
  Това вече съм го живял и но го ща.
  Иначе Любослава си е избрала ролята на шута в двореца и оттам се получава впечатлението че пише пасквили.
  Няма лошо. Шутът е много важен персонаж във всяко управление и трябва да се слуша внимателно от управляващите и управляваните, ако не искат да стане сакатлък.

 35. 35 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 900 Разстроено


  Люба, не се коси!
  За платените драскачи на ГЕЕЕЕРБ ( бееее), БСП, ДС никога няма да бъдеш добър журналист!
  Аз си те харесвам до степен да не мога да коментирам по същество. Често не намирам думи.

  И да знаеш, ако искаш да те харесват повече - опрост(ач)и си езика.
  " Доближи се до народа" като ББ!
  По-"прости" изрази, повечко "филии с мас", повечко "футбол" и ще започнат да те разбират.

  С тоя сложен език в Чългария няма да те харесат!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 36. 36 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 499 Весело

  Няма по стойностен автор от Русева -що се отнася до алегориите и посърбяването на сивите клетки.!Прекрасни статии с много хумор и още повече истини, намазани с мед,че да се преглъщат, но и да се коментират и разнищват.Нищо,че сме на две разделени,както за всичко де-все пак,тук сме повече нейни почитатели, отколкото на дълбоко мислените напъни на някои други джурналя,дето са или по пантофи или без поли но с панталони и късу опрятни първи номер подстрижки,че да не ги полазват въшките от тифлека на баба им.Степан Малий,как ти идват на ум такива колоритни фигури,г-жо Русева,толкова ли сме зле вече?????Надявам се,че с Вашето упорство ще накарате някоя и друга чутора дебела,да започне да се почесва и да се напъва да мисли,надявам се!Благодаря,че Имате такова шчекотливо и свежо перо, с толкова ясна гражданска позиция.Имаме нужда от нови будители и вярвам,че Вие сте една от тях.

 37. 37 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#35] от "Demokrat":Не е никаква тайна за грамадните джипове карани от журналисти,които няма как да си ги купят от заплата и само това ли.?За пари,за много пари има хора готови на всичко.....та съвеста ли ?

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 38. 38 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "Миша":Май не си сам, а?

  Sic transit..
 39. 39 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 838 Весело

  Докато Степан степанствал, в един от черногорските манастири в черните си раса, които на слънце давали син докъм тъмно син блясък, монасите избирали игумен и кандидат за владика, а помежду другото се чудели как най-канонично да анатемосат Степан.
  Чудели се, избирали, чудели се, избирали и така минали толкова години, че само рокендролът не умрял, а енориашите забравили, че въобще има такъв манастир. Тогава монасите се обидили на енориашите, а манастирската котка се изплезила презрително в посока селото.

  За това обаче никой ни писал фейлетони, ни въздишал, ни искал някой нещо да вика.

 40. 40 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Аналогията в статията е добра. Явно навсякъде има хора, които са лековерни и се кланят на такива "герои".
  Напоследък ми се върти в главата една друга аналогия на главния герой на статията и Ганю Балкански. Само мустаците липсват.

 41. 41
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:25 на 14/06/2011 от неговия автор.

 42. 42 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Значи г-жа Русева би могла да използва и един друг също много интересен черногорски крал Никита, който е инициирал балканската война, като преди това е шортнал държ. облигации на съюзниците си: България, Сърбия, Гърция и Румъния с което е спечелил много пари.

  André Kostolany описва крал Никита много добре в книгите си... Самият Костолани е бил тогава малко дете и фамилията му в Будапеща много му е говорила за тоз инсайдерски трейд.

  Иначе аз не можах да открия в мрежата данни за таз спекулация на Крал Никита... обаче г-жа Русева би могла да отскочи до Цръна Гора и да се поразрови из бумагите там...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 43. 43 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#35] от "Demokrat":

  "Аз си те харесвам до степен да не мога да коментирам по същество. Често не намирам думи."
  Бееее...
  Поредния псевдо-интелектуалец.
  Бееее...

  Няма шики-мики.
 44. 44 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Весело

  Стрелите са повече, към умствения багаж (по точно липсата му) на тези които са избрали, крепят и разчитат на Боко Тиквений (Степан Малий)

 45. 45 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Благодаря!
  Освен удоволствието, фейлетонът ме върна към една сцена от филм за Клавдий, в която Нерон приема войските си победоносно завърнали се от война с Нептун и му принасят в дар кошове мидени черупки.... Не помня каква ми беше възрастта тогава но стигнах до заключението, че този юнак е сериозно болен, а войниците му сериозно уплашени, за да извършат такава дивотия...
  Благодаря уважаема госпожо Русева!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 46. 46 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Шчепан Мали обаче не се проявява като храбър войник и това се оказва пагубно за неговия авторитет."
  Из "История на балканските народи", том І от Кръстьо Манчев

 47. 47 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Най-приятният и напълно безвреден самозванец, за който се сещам е Нортън Първи - император на Съединените Щати и Протектор на Мексико. Ще ми се и Рапонът да беше като него.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_Norton

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 48. 48 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#28] от "joseph_stalin":
  Коба, дори и с твоите методи вече няма да успееш!
  Ти навремето шофьорите не си успял да ги вкараш в правия път!
  А сега говорим за хора от ВИФ, Симеоново и други школи за възпитание и обучение на кадрите на пролетариата, пред които МГУ ряпа да яде! И Гулак също...
  Тогава, през ония години държавата бе твоя и ти определяше правилата.
  При нас, сега мафията си има държава...
  Ако щете и с Пиночет, да се съберете, дори и с твоя "брат по оръжие" Шиклгрубер да се съберете, триумвират да направите, нямате шанс пред Бойко! /Мачкай Бойко маркуча! Популярна фраза от форумите напоследък/

  Времената се променят скъпи Коба...
  Остави на мира другарката Русева! Докато ти се бе заточил в дачата си, тя ни насочваше по правилния път, за световен мир, за пълна и окончателна победа на цялото прогресивно човечество!
  Хубаво ли е в Подмосковието недалеч от Рубикон! Да?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 49. 49 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Люба, хубаво пишеш, радвам се, когато те чета, но буксуваш.
  В медиите има безброй много глупости, които са накарали хората да свикнат с тях. Интервюто не би излязло в друг вестник, ако няма редакция.
  Мисълта ми е: нито Берлускони, нито Саркози са титани на мисълта, но ако ги критикуват, не използват езоповски език. Или ги харесват, или ги критикуват директно и много жестоко.
  Ако нещо не ти харесва, кажи го директно.
  Знам, аз съм писал няколко пъти, че народът е инфантилен, но журналистиката не би трябвало да е.
  А децата на комунистите и с две образования от Лондон пак са същите малоумници, така че поне в нещо Борисов е прав.

 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Няма случай в човешката история, при който надсмешката, иронията, сарказмът, подигравката, поднесени директно или по-фино като в конкретната статия, по отношение глуповините на "човек от народа", да са постигнали успех, в смисъл изхвърляне на глупака от позицията, която заема. Всичко друго може да прати в "пенсия" додрапал до властта некадърник, но изброеното по-горе, никога. Напротив, глупакът се обгражда с глупаци и ... грее като слънце, бабите му носят баници, той храни момите в устетата, подсича с ритник някой министър пред телевизионните камери, показва мурафети и салтанати. В останалото време си казва приказката за краставичката и МУ вярват, вярват на "техния човек". Та защо да го плюем? Като си помисля, май плюем половината индивиди на територията.
  А не съм чул и едно изказване от типа "какво да се прави?" Пълно, безнадеждно безсилие пред наглата простотия. Лично за мен, отдавна е ясно едно нещо, същото нещо, с което номер 18 /inn/ е приключил поста си - анамнеза за душевноболен, при това в напреднал стадий. Само някой трябва да я изрече на висок глас.

 51. 51 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 625 Разстроено

  Пошла журналистика.

  Беше ми много интересно за прочета ДОСТОВЕРНИ факти за историческата фигура от Черна гора. Ако не иронизирахте толкова много родните ни управници, щеше да е хубаво и полезно четиво. Какво ще почерпи един гимназист от писанките Ви?? В един момент историческата истина се размива с жлъчни коментари за политическия живот у нас днес. Кофти стил.

  За последните скандали се изписа предостатъчно в прав текст. Ако има престъпление - има съд, по-висш съд, Брюксел... Би било достатъчно да бяхте разказали историята за "цар Петър" в документален стил - умните щяха да направят връзката и без Вашия сарказъм. Би било ценно и поучително четиво и за подрастващите, а не само за уврели в политиката кратуни над 30-годишна възраст.

  Майтапа настрана, но може би Бойко Борисов е точният шеф на кабинет за това време в България. Такъв ни е народа - такава ни е "демокрацията" - такъв управник ни трябва. Ще свърши доста черна работа и ще отстъпи място на някой лицеприятен, костюмиран ДС-ар.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 52. 52 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakar65":

  "Аз пък чух, че Мадам В. вече пише в "Стандарт"."

  Потвърждавам. Интервю с Борисов на 2 страници и ехидни подмятания към Синята Коалиция. Чух, че патков бил продал вестника.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 53. 53 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#20] от "dodge_ram":

  "Такива като теб не ги разбирам, ей Богу! След като изначално не харесваш Любослава Русева, защо я четеш?! Аз не харесвам, например, Велислава Дърева и никога няма да видиш мой коментар под нейна статия..."
  Коментарът ти на пръв поглед е логичен. Изглеждаме на група мазохисти, които четем любославените есета, във всяко от които се повтаря едно и също внушение, че премиерът е срам за нацията и НИЩО ПОВЕЧЕ. Акцентирам върху думите "внушение" и "есета", защото в тези импресии няма и опит за АНАЛИЗ. Тези произведения започнаха да текат от момента, в който Бойко пое властта, сякаш Люба изначално е предвидила грешния избор на 2/3 от народа или изпълнява нечия ПОРЪЧКА. За такава поръчка не може да се разчита на Дърева, защото от нея друго не може и да се очаква и малцина я четат. Всичките й тези са като монолога на Мирча Кришан за краставицата. Но ето, в печата се появиха и други, при това НЕ ЧЕРВЕНИ журналисти, който наподобяват Мирча Кришан. Ще добавя и Божан Петров. Те от 2 години се препитават основно да осмиват избранника на гласоподавателите. Заниманието се прави без опити за анализ, защото при замисляне читателят може да стигне до неподходящи за автора изводи. Не се наемам да твърдя, че мотивите за статиите обезателно са поръчкови по инерция на традициите в родната журналистика, но те очевидно са продукт на яловата ни интелигенция. Точно в това е проблемът. Прекрасно знаем и без теб, че сме зле, но дай идея!

 54. 54 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 731 Гневно

  Така ще е, докато викаме "Гоол".
  Кога ще викнем "Царят е гол"?

 55. 55 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#52] от "Milen.Ivanov":
  А Уевски? И него ли ще го продава? Ще се преориентирам към Уоко Мездра.
  Все пак там играе Жоро Бекъма. Или ще играе, незнам...
  [quote#52:"Milen.Ivanov"]"Аз пък чух, че Мадам В. вече пише в "Стандарт"." [/quote]
  Е поне затова съм съгласен с Доган. За точното определение: Мадам В! Кой ли сега ще го води в килия№17 по пантофи в Централния софийски затвор и ще му плаче сополиво на рамото...
  До тук, че излязох от темата

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 56. 56 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#51] от "прелетна птица":
  "...Майтапа настрана, но може би Бойко Борисов е точният шеф на кабинет за това време в България. Такъв ни е народа - такава ни е "демокрацията" - такъв управник ни трябва. Ще свърши доста черна работа и ще отстъпи място на някой лицеприятен, костюмиран ДС-ар."
  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Нищо случайно не се случва в природата, но искаш прекалено голямо интелектуално усилие от родната ни интелигенция за да го осмисли.

 57. 57 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  51, прелетна птица
  +++++++++++
  Ставаме 2 прелетни птици с такова мнение - по-добре не бих могла да го изразя !

  Кому са истински необходими подобни болестно жлъчни писания и какво променят тези гениални подигравки и алегории? Как пък нищо не се раздвижи в стила на тъй възхваляваната журналистка ? Не ми е за Б.Борисов или кой да е друг попаднал на мушката на авторката, но не ми трепва нищо като чета подобни отегчително и монотонно протяжни, задължително негативни творби. Само се сещам за казаното от Фройд , че " Когато някой говори ( тук пише) за друг - научаваме повече за първия, отколкото за втория". Уви !
  И не, не съм привърженик на ГЕРБ, та не ме стиска там чепика..

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 58. 58 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#18] от "inn":

  Така е, всички пози на Боко показват комплекс за малоценност

 59. 59 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#53] от "4i4olin":
  [quote#53:"4i4olin"]Акцентирам върху думите "внушение" и "есета", защото в тези импресии няма и опит за АНАЛИЗ. Тези произведения започнаха да текат от момента, в който Бойко пое властта, [/quote]

  Еми ако това ти е проблема просто чети статии, анализи и коментари на политолози и социолози! Ще има проценти, нагласи и т.н.
  Все пак тук предимно пишат журналисти.
  Хич не ме бърка ако по този начин пише и за Бойко и за Костов, царя или Доган!
  Харесва ми стила на писане и начина на изразяване на мислите.
  Въобще не съм адвокат на Русева!
  Дори под някои нейни статии, изразих несъгласие за пресъздадена история, тълкуване на фактите и други несъгласия, казах си мнението и получих сума си минуси...
  Не че за мен има някакво значение, просто си изразявам мнението за нещо което ми харесва и не съм безразличен към него.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 60. 60 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Как да не обичаш такъв владетел? Всички са негови!" – кахърно плачел в грамите си венецианецът, докато началниците му все повече се мръщели.

  Когато Екатерина Велика потърсила сметка от Долгоруки за провала на мисията му в Черна гора, той, хъката-мъката, се оправдал, че там било "много весело".
  "Е, колко да е било весело?" – ядосала се императрицата.
  "Ами като да си в измислена страна..." – смотолевил генералът и се изхилил.

  И така нататък.

  Не зная за другите, но мен силно ме впечатляват детайлите, които авторката любезно ни предоставя. Примерно, аз не си представях, че началниците на венецианеца се мръщели. Все си мислех, че са четели тези неща безиразно. Да, а той пък плачел в грамите си. Нали? И на мен това ми направи впечатление. Грамите! През 1766 или няколко си там години по-късно! Винаги съм си мислел, знаел съм си просто, че разните му там Маркони и прочие са самозваници. Ето, благодарение на авторката сега нучаваме, че морзът бил измислен почти столетие по-рано, а хората редовно си биели телеграми по онова време. Добре, че в Париж не го знаели още, по това време тъкмо избухвала кървавата френска революция. Представяте ли си разните му там дантоновци какво ли щяха да направят, ако имаха достъп до телеграф? Добре, че го имало само в Черна гора тогава. Е, така е поне според авторката.

  Пък и бил много ревлив този венецианец. Плачел над телекса или каквото са имали там, в Черна Гора, по онова време. Знаете ли къде вече съм срещал това? "Тъкмо си броеше парите, когато го прониза!" - хлипаше майката, докато отнасяха трупа на сина й към моргата, за аутопсия." Последното, ако не се сещате, е от 24 часа, вестника, от 1995 годна някъде. Още го помня - и заради живото журналистическо перо, и заради тази образност, на която се наслаждаваме и тук. Били са там, видели са и сега ни разказват. БГ журналистика в своя най-красив и рафиниран вид.

  Ама и княз Долгоруки си го бива. Праща го Екатерина Велика на мисия, а пък той да вземе да се напие като свиня и да си загуби генералския мундир. Бас хващам, че и ордени е имало върху него, някои от тях лично от императрицата. И сякаш не стига това, ами мотолевел пред царицата. А после се изхилил...

  Това е важно. Нека да се концентрираме и да го прочетем пак, а после да се помъчим да го проумеем. Княз Долгоруки си е позволил да говори несвързано пред императрицата, която го е извикала да даде отчет за мисията си, а после взел, та се изхилил.

  Ех, жалко, жалко, че авторката не ни разказва какво е направила после Екатерина Велика. Интересно щеше да го прочетем. Защото, по суровост, жестокост и твърдина на ръката тя е можела да се мери само с откачения Петър Първи. Хич не се е поплювала. Историята изобилства с примери, как за най-дребно неподчинение или неизпълнение тази императрица наказвала. С окчаване за ребро. Кука се промушвала под реброто на клетника и той висял така с дни. Изходът бил най-често летален. За разнообразие се практикувало и окачване на кука за челюстта, металът пробивал меките тъкани под долната челюст. Екатерина наказвала също и с претриване на въже, с бичуване, с одиране жив и друг куп подобни неща. Не само, че не позволявала никой да й се изхилва, ами горко на онзи, за който императрицата си помисляла само, че би могъл да й се изхили...

  Да, за нея говорим. За Екатерина Велика.

  Не сме чули императрицата да е затрила княза, нали? Изводът е само един: князът никога не си е позвлявал да се хили на кралицата, не е говорил несвързано с нея, а униформата си и оредните по нея е пазел като очите си. Знаел е той какво се случва с онези, дето ги губят...

  И тук, с натъжени сърца, стигаме до откритието, че нищо подобно от онова, за което авторката пише, не се е случвало никога. Тя си го е измислила. За да е по-интересно и да става за четене.

  Измислила си го отначало до край.

  Литераторите да помагат. Те да казват какъв жанр е това. Историческа фантастика? Фейлетонистика? Не зная, нека специалистите да кажат. Ама все си мисля, че май не ще да е журналистика...

  И последен въпрос. На какъв език е била изречена фразата ""Ами като да си в измислена страна..." ? Не знаем, дали баш така е рекъл, ама пък е хубаво да илюстрираме осведоменост, нали?

 61. 61 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  [quote#57:"Варна"]Кому са истински необходими подобни болестно жлъчни писания и какво променят тези гениални подигравки и алегории? [/quote]

  Накратко. Така тя хвърля камъни в блатото...
  Докато водата не се раздвижи, и хората не се събудят!
  Гръцки младежи издигнаха на площад „Синтагма“ в Атина плакат на който пишеше "Тихо, да не събудим българите"!
  Някакъв коментар за плаката? Задай си въпроса защо е това тяхно послание, после коментирай Русева!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 62. 62 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Любослава продължава да не схваща, че с високо художествени алегории избори и любов народна се не печелят...
  (освен в някакво утопично умно село, където народът е преобладаващо интелектуалци...)

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 63. 63 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ах, дракар65, и ти ли си клъвнал на гениалната измислица на български журналисти за плаката издигнат от гръцки младежи... ? Сигурно си доста млад и зелен още, та вярваш лесно на написаното? Такова нещо не се е случвало ! Това си е само опит за смях през сълзи и оригинално хрумване на наши талантливи журналисти . Нейсе, порови се сам и се увери ако речеш...
  А ти си се събуждай като искаш от "хвърлянето на камъни в блатото", мен ме интересува стойностна и професионална журналистика - а тук има пошлост и натрапчивост, има залитане... Такъв стил дори ми действа приспиващо, но няма лошо - всеки с избора и мнението си. Това, скромно казано, не е моята журналистика и нищо повече..

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 64. 64 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#62:"Един Градинар"]Любослава продължава да не схваща, че с високо художествени алегории избори и любов народна се не печелят..[/quote]

  Уважаеми другарю Градинар, драги Един,
  Боя се , че вие тотално обърквате понятията. И най-вече - тяхната последователност!
  Първо - трябва да бъдат спечелени "изборите". Народната любов, е последният фактор, с който се съобразяват историческите събития. Народната любов е естествено следствие в "брака по сметка", с който се възнаграждава победителя.
  В интерес на истината, "бракът" между избирателите и политическата класа в България, е брак "по сметка", само в кавички. Казвам в "кавички", защото в този, така наречен "брак по сметка", сметката на избирателите, никога не излиза. За сметка на това, сметката на политическата класа, независимо от партийна и идеологическа принадлежност, винаги излиза.
  А щом сметката на политическата класа излиза, значи сметката е вярна. И като във всеки един брак, една от страните е "Е-бана". В нашия случай - една от страните, винаги е пре-ебана" - по условие.И това е страната на избирателя.
  И ако на българският избирател му харесва, на всеки 4 години, да бъде "булка", кой би могъл да го възпре?
  Когато си навлякъл нощницата и скачаш в леглото с разтворени крака, предизборните "билбордове", не са излишен лукс. Те действат еротично. 65. 65 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#63] от "Варна":
  Не, не съм! Просто изразих това като нещо подобно на писанията на Русева! Да се поразмърдаме малко и да прекъсне вече 22годишната летаргия.
  [quote#63:"Варна"]мен ме интересува стойностна и професионална журналистика [/quote]
  Нищо лошо, бегай и си препрочети "избраните произведения" на политкръжока на Георги Кирков, имаш това право. И на Димитров, Коларов, Живков. Виж дали не си скътал и нещо от Трайков! За разлика от теб аз не ги коментирам и не ги омаловажавам като събитие в българската история!
  Просто ги чета. Изводите си ги правя аз сам, без партийни указания!

  [quote#63:"Варна"]Това, скромно казано, не е моята журналистика и нищо повече.. [/quote]
  Еми що я коментираш бе човек!? Бягай в "Дума", "Земя", "Атака", "Шоу" и "Уикенд"! Там коментирай, щом тук не ти харесва!

  Ама не мога да ви разбера! Хем не ви харесва, при положение, че сте прочели за какво става въпрос, хем след това толкова коментирате, сякаш ви е направила темата силно впечатление!?
  Но все пак сте прочели поне статията?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 66. 66 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Един стадион хора, това е интелигенцията на България
  50 000 - много тънък слой, много тънък - 1% - от 5 000 000 съзнателни гласоподаватели...

  Един на сто.

  СТОТНИЦИ

  Оставен нарочно с по едно око, за да води другите, докато се прибрат.

  И после да бъдат белязани от човешката завист на незрящите с отхвърляне и проклятие.

  Защото осакатения, вече не помни защо и кой го е осакатил, а
  мрази себеси и околните, защото е сакат.

  Защото съзнава дълбоко, че никой не може даму помогне и мрази спасилият го, предпочитайки смърта, вместо това подобие на живот.

 67. 67 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 524 Неутрално


  Никога не съм разбирал лекотата с която някак се отделяме, отлепваме, отчуждаваме, абстрахираме, дисконтираме, надсмиваме и иронизираме това, която е на всяка крачка и на всеки метър около нас ? Сякаш нямаме никаква заслуга - и всичко, което непрекъснато иронизираме подхилквайки се - е станало ей така - от само себе си - по погрешка някак - извън нас - без наше участие, дори въпреки нас - защото другите са глупави...а пък ние сме били заети с нещо много важно и така някак сме пропуснали докато е ставало това, или онова, и другото и после третото и след това чътвъртото и по после петото и най-после шестото, след което седмото нещо - и след всички тях осмото - и после деветото и след това десетото - и всички тези неща стават и ние никога нямаме
  заслуга или контрибуция някаква.
  Как е възможно това ?
  Всеки е свързан с всичко - и всички неща и хора и резултати и избиратели и управляващи са взаимосвързани и си взаимодействат и не могат да се отлепят или отлепват или да се опитват да се отлепват ... За голямо съжаление на Г-жа Русева - нейният премиер е ББ, а президент и е Първанов (втори мандат). Колкото и да е странно на пръв поглед - тя има точно толкова заслуга за това - колкото всеки един от нас -

 68. 68 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сещам се за Стратиев...
  Той и казва, и разказва и дистанцира, но не от хората, а заедно с тях, защото не е удавен в преходното... и като четеш виждаш и разбираш, без да има хилеж, защото всичко написано и писано и с отговорност, и с болка и с емпатия...
  Ще мине време - от тези думи тук, толкова много на брой - така разпилени по вестника - няма да остане нищо, защото те не казват нищо, от което да разбираш, или с което да се дистанцираш без да се отделяш от другите хора...

 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:31 на 15/06/2011 от неговия автор.

 70. 70 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#67] от "andiamo":

  ТОВА НЕ Е ВЕРНО. БЪЛГАРИТЕ СА ОСАКАТЕНИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГИ ЕГОЦЕНТРИЧНИ И СТРАХЛИВИ САТРАПИ

  АКО НЕ БЕ ТАКА ТЕ НЯМАШЕ ДА СЕ СРАЖАВАТ НА СТРАНАТА НА ТУРЦИТЕ СРЕЩУ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ВИЗАНТИЯ

  Както и да продължат с подобното си държание в престоящите ин столетия.

  Когато предстоят големи политически размествания българите винаги отиват на страната на НОВИЯТ ГОСПОДАР, а не предполагат да поемат съдбата си в свои ръце, защото им се вижда по-лесно и по-изгодно и по-интересно.

  Традиции и вяра в нещо което е невидимо неможе да привлече вниманието ни. И никога не го е привличало, затова оцеляваме винаги и при всички обстоятелства. Но само това. ОЦЕЛЯВАМЕ и нищо повече.

 71. 71 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#68] от "andiamo":

  То ако беше до публицитикаизвестният на всички ни гений Христо Ботев, данеби да вдигна народа, защото писа със жар и симпатия остро ,точно и критично.

  Или сигурно всичко повярваха на Каравелов и застанаха доедин след Дякон Левски?

  Не, не и пак не!

  Българинът играе само на сигурно над 100% СИГУРНО.

  Затова търпи Първанов - за всеки случай, защото вятърът на промяната му се вижда твърде слаб.

  Тук трябват истински военни действия Земетръси от порядъка на Фукошима, за да се повярва,че Белене е земетръсна зона.

  Вулкани и катаклизми от рода на свършекът на света - едва тогава българинът би се раздвижил и то за да се укрие някъде на някой сътворен само в съзнанието му остров или пещера.

  И така би продължил в Новият свят. По първобитному, докато не дойде някой да го завладее и приобщи, но и тогава пак ще се дърпа...преди да напусне пещерата.

 72. 72
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:32 на 15/06/2011 от неговия автор.

 73. 73
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:34 на 15/06/2011 от неговия автор.

 74. 74 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Люба, обикновено чета статиите ти с удоволствие. Този път ми стана малко неприятно.
  Степан е продукт на ХVІІІв., а Бойко стана премиер на България през ХХІв., -века на телевизията, печатни и он-лайн медии. Защо досега един журналист не задади ребром на този човек някакъв смислен въпрос, и да почака за отговор? Защо не го попита отде намира време като премиер да ходи на Герена, да люпи семки и да вика "го-о-о-л"? - забавление на 15 годишните, а не на татковците им? Степан е омаял хората от ХVІІІв., а Бойко през ХХІв! И няма нищо гениално. Защото Бойко е играчката на Димитър Иванов, Кр. Гергов, В. Златев и някои други знайни или незнайни червени другари, които през 1989г. се измъкнаха не с куфарчета, а големи куфари пари от държавния ни дълг. Толкова много пари, че успяха да платят на крещящите по улиците и телевизии политици, така че никой да не им ги поиска!

 75. 75
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:48 на 15/06/2011 от неговия автор.

 76. 76 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До [#1]
  Не се смей за Кашпировски.
  Той е от школата на Золотов, едни паранормални щуротии, издигнати до нивото на науна от този човек. В България тогава се получи десант от подобни хора - десетки, получиха трибуни по телевизии, театри, стадиони. Случайно ли бе?
  Не вярвам да е било случайно, това се видя от резултата на изборите през 1990г.

 77. 77 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  drakat, 65

  Тук не става въпрос за различни идеи, та да ми натриваш носа с Дума и другите изброени... На мен зора ми е, че по телевизии и вестници у нас (често) крачи бодро една дребнавост и егоцентричност, една липса на всякаква емпатия и елементарно уважение към другия, едно безкултурие и претенциозно многословие.. И не се целя в авторката на това четиво - то беше само повод да изохкам отново...

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 78. 78 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 524 Весело

  Това ми се стори по-забавно от самата статия. Л. Русева пише добре, но стратегията й е еднотипна. Очевидно и тя го съзнава и затова търси нови аналогии, за да ни покаже нещо, което повече от нас така и така си знаят: управлява ни простоват и некомпетентен премиер. От друга страна, не може от журналистка да се очаква да даде рецепта за решение на многото ни икономически и други проблеми. Така че тези, коитоя упрекват, че не дава такава рецепта, не са прави. Всъщност ще продължа да й чета статиите, но няма да се присъединя към сонма на Л#бославателителите... До коментар [#28] от "joseph_stalin":

  Mt
 79. 79 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Когато историята се повтаря, се повтаря като фарс; когато фарсът се повтаря, се повтаря като антична трагедия... или поне с вещото съдействие на "антични брадви" (идиом за, да го наречем, не-остър ум)

  Общо взето, Любослава ни посочва врата и какво има зад нея; ключът и дали ще я преминем (или ще повтаряме сесията) си е наша работа!

 80. 80 Профил на некъФ там
  некъФ там
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много слаба и пошла аналогия.

  e=wc2
 81. 81 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Материалът, продукта.... или както го наричате- презрян.
  ББ-окарикатурен/за което не нужно дори и да има един литературна дарба/
  Нещо като клуб на елитистите и класистите които стоят извисени над масите-усмиващи ги,презиращи ги.
  А "матр´ряла" е като терминално болен -търси изцерение и спасение и вярва на всеки шаман-лъжец и баячка.Във всеки вижда бялата лястовица-защото е неук и беден.
  Как и защо се е стигнало до "явлението"ББ начело на масите"?Ами не е ли продукт на 22 годишна пост-тоталитарна политика ялова и облагоденстваща една класа-олигарси?Ами "оглупелия материал" не е ли продукт и жертва на същото.
  Иначе статията е като онези вицове дето "интелектуалците" в тоталитарно време измисляли за ТЖ./казват дори с негово съгласие/без обаче да имат куража да заринат на дълбоко до основите на тоталитарната система.
  Лично мен да се подигравам с по-ниско стоящият, по-неукия и в по-неравностойно положение не ме извисява в собствените ми очи.

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 82. 82 Профил на ivanbuhov
  ivanbuhov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чудеса ни нападат! След Жан, дойдоха Симеон, Станишев и Дуган!!!! Боже, Боже!!!!! Кой ни ги изпраща, кой ни ги налага????!!!! Дано Б.Б. да е последен!!!!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#15] от "schwarz": Тцъ ! Едно буре стига. Другите ще се разбягат.

 85. 85 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Весело

  Перфектно! Удоволствие беше да го прочета

 86. 86 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#30] от "Крез": Не е така ! Всички го разбират. Много е ясно . Интересно ми е ЗАЩО на някои не им харесва ? Влюбени ли са във въпросния наш черногорски лъжедимитър ? То, лъжци много.
  Преди доста години имах един работник от село Бъта . Доста възрастен, но голям веселяк. Много обичаше да хване някой бунак и да го налъже. Лъжеше безобразно. Че бил пилот, че бил минавал със самолет под моста, че в мината хванали един смок, ама според акъла на слушателя дължината му варира от 3 метра до 300 ! Много ми беше интересно, че хората се хващ аха и вярваха. Дори учени хора. Веднаж му отидох на гости с един колега. Кандидат на науките ! Дядо Ангел така го налъга, че после не можеше да намери вратата като си тръгнахме. " Ей, този човек бил живата история,бе ! Няма ли кой да ги запише тия неща !" И като му рекох, че го е налъгал, той ми се разсърди и не можеше да повярва на мен ! Но човекът лъжеше от любов към спорта, без материална изгода.

 87. 87 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И Любослава кат един сущинский проведитор успешно е напипала пулса, тъй ли?

  Како, според мен трябва да излизаш повече. Статията е перфектна но и липсва нещо - маята смърдяща на мастика с шопска в единствения магазин на родопско, рилско, странджанско или пиринско село. Може и из равнините нейде.
  Там хората мислят вече другояче.
  Тях какво става в градО, малко ги интерсува, интелект нямат да искат да им се пее одата на радостта когато всъщност са се вече напили като свини и единствено искат да чуят градил или килия или цеца величкович.
  Бича на това общество не е Боко, а хората без съдби - пенсиите, селяните и циганите. Както пишеше нейде тука - хората без мечти и тия които не следват своите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 88. 88 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#49] от "BoboP77": Че от това по-директно къде ? Или я караш да пише тъй както ББ приказва ? Въпросният , обаче, няма грам чувство за хумор, въпреки че е чел Винету !

 89. 89 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#51] от "прелетна птица":Ти от къде кълвеш ? Не разбрах какво черна работа има да върши ? Досега само ленти реже. Смяташ ли ,че в оставащите две години ще свърши нещо друго ?

 90. 90 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аз пък не виждам никаква прилика между черногорския самозванец и Боко . Точно обратното.
  Единия е създал държава като е обединил воюващите кланове и племена, а нашия прави точно обратното.
  И нито "папския посланик" нито руската власт тогава са можели да повлияят.
  Докато сега единият казва "може да използваме неговата симпатия към САЩ, за да го ТИКАМЕ към правилната посока." Докато другите просто му пращат Златев и Бочко се насира трикратно.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#89:"ahasver"]Досега само ленти реже. Смяташ ли ,че в оставащите две години ще свърши нещо друго ? [/quote]
  Не мога да разбера за кое си против...че нещо се прави в България и се открива...или че точно Борисов ги открива като реже ленти...

  الرجل الكبير
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Между другото госпожата е толкова дива левичарка, противно на мнението на слабограмотните си фенове, че не бива да се учудваме, че пошлостта се лее под перото и без никакво съпротивление.

 95. 95 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Браво Люба! Уникално!
  Невероятно уникално съвпадение ....

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 96. 96 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Цитат от статията: ..."Те не можели да разберат какви точно реформи срещу племенната система провежда цар Петър, при положение че за шеф на наказателните отряди (нещо като вътрешен министър) бил назначен най-верният му приятел, който пък от своя страна назначил за шеф на Върховния съд своя най-верен приятел. Не можели да разберат и как при тия близки и сърдечни отношения няма ни един осъден."...
  ..."- Ще викаме "гол", може и "бос". Каквото си поискаш.
  - Важното е да викаме! – възторжено е детето."...
  Някой само да не вземе да си помисли, че царят е гол !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 97. 97 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Великолепна статия,Любослава!

 98. 98 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 466 Неутрално

  и отново възторжени аплаузи не само от редиците на синия лумпен-пролетариат, но и тези на червените цървули - мисля, че госпожата си намери неумираща публика и гладна никога нема да остане - подобно на производителите на сапунки

 99. 99 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1048 Весело

  [quote#21:"The Core"]Само не мога да разбера, защо упорито Дневник продължава да пробутва Любослава в рубриката "Анализи"?
  Доктора е казал: - анализ из нашенските вестници трябва да се пише с двойно "Л" [/quote]

  Хей ,че добре си го казал.
  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  А колкото до статията - ми тя е можела да пише още 30-40-100 страници.Материал има много . Нали и нейната теза е - човек от народа станал а публична личност.

  А колкото до смисъла на написаното - всеки сам ще прецени ,
  но едва ли тези драсканици на анаЛЛизаторката ще останат в историята. 100. 100 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#91] от "daniel_defoe":

  Мога само да ти ръкопляскам , плюсовете ги сложих вече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK