Статуя на несвободата

Статуя на несвободата

© Иван КутузовПо какво си приличат съветските войници и американските анимационни герои? –  Нито един от тях не е загинал на българска територия. Следователно, ако едните имат право на паметник в центъра на София, защо да нямат и другите?


Разбира се, тук биха ми възразили с аргумента, че Червената армия е спасила Европа от нацизма. Това е така, но пък американската филмова индустрия има основен принос за избавянето на Стария континент от комунизма. Западните филми наред с произведенията на другите изкуства, които, макар и трудно, успяваха да проникнат зад желязната завеса, показа на източноевропейците, че има и друг живот и те го пожелаха.


"На съветската армия освободителка от признателния български народ", пише на паметника срещу Ректората на СУ. Въпросът от какво точно е освободила съветската армия българския народ. В момента на "освобождението" България и СССР са във война. Нашата страна не оказва съпротива на напредващите съветски воини, но това не променя факта, че тя губи войната. Следователно е по-точно да се каже, че
България е победена, а не освободена


А през следващите 45 години не по своя воля страната ни се оказва в лагера, който отново губи – този път студената война.


Победата в този сблъсък се постига не с оръжие, а с други средства – комиксите са едно от тях. Спомнете си, че имаше години, когато комунистическата пропаганда громеше Запада с карикатури на американски войници, пияни от кока-кола. Това се оказа губеща тактика и в крайна сметка, победители са точно героите на "Дисни", които завладяха света.


Издигането на паметник на победителя от страна на загубилия е особено унижение. Убеден съм, че то обаче е било доброволно и през 1953 г., когато е построен монументът, огромната част от българското население е приветствало инициативата.


Може ли подобно унижение да бъде изтрито с простото разрушаване на паметника? Едва ли. Ако щяхме да го разрушаваме, да го бяхме разрушили през 1989 или 1990 г. Ако го разрушим сега, ще покажем, че все още не сме се освободили от оковите на миналото и все още не вярваме, че пътят е необратим.


Вместо да го разрушаваме физически, най-добре е да преосмислим паметника. Хубаво е той да остане, за


да ни напомня, че сме склонни да се самоунижаваме


и прекланяме пред по-силните, за да им угодим.


Нека този внушителен монумент не бъде единствено паметник на Съветската армия, а да се превърне в символ на България, нещо като Статуята на свободата за Съединените щати, но в българския случай да се нарича Статуя на несвободата.


Защото е прекрасно да имаме паметници, които ни напомнят за собственото ни величие, но е далеч по-важно да имаме и такива, които не ни позволяват да забравим слабостите си и ни предпазват от повтаряне на грешките от миналото.


"Който ни освободи, той ще ни зароби", казва Левски. И каква по-добра илюстрация на думите му от "освободителния" бронзов шмайзер, който се извисява над центъра на София?


Ако сега го съборим, каквито сме си признателни, след време може да ни се наложи да строим нов паметник на друг освободител. Затова в кръга на шегата от практически съображения е най-добре да оставим този и просто да го привеждаме


"в крак с времето", както е направил гениалният автор на графитите


Изтриването на рисунките ще бъде равносилно на събарянето на паметника. Всеки един от тези два акта би доказал, че не сме съзрели като народ да се помирим с миналото си и да погледнем на грешките си с чувство за хумор, а вместо това се опитаме да унищожим всичко, което ни напомня за тях.


В името на националното помирение нека оставим и паметника, и графитите. Или поне преди да трием или рушим, да организираме обществена дискусия, а защо не и местен референдум.


*Авторът е журналист

Ключови думи към статията:

Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jeleznica
  jeleznica
  Рейтинг: 688 Весело

  Много добър анализ, браво!

 2. 2 Профил на cotex
  cotex
  Рейтинг: 217 Любопитно

  а си имаме и паметник на американските летци - открийте разликата!

 3. 3 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 947 Весело

  Браво и от мен.
  Най -после и ние да зарадваме света с идея.Макар и с компилация от световни идеи.Но ние това си можем.
  Ужаса на беля лист за нас е непреодолим.
  Какво да се прави съдба на живеещите ..на "кръст..о път"

 4. 4 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Съществено уточнение
  ----------------------
  "В момента на "освобождението" България и СССР са във война."
  -----------------------------

  Не, в момента на "освобождението" - на 5. 09. 1944 - СССР е обявил война на България, която никога не е късала дипломатическите си отношения с Москва. Ясно защо.

 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прекрасна статия!

  "Паметник на НЕсвободата"! Да остане! За да не Я забравяме.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Просто шаренето на този символ на окупатторската армия поробителка трябва да стане ежедневие!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 7. 7 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Мястото, където беше бившият мавзолей на Г. Димитров, сега определено е по-приветливо. След този ни опит, защо да не погледнем на "проблема" с паметника не от гледна точка на историята и поуките, които тя ни подсказва, а от чисто архитектурно /урбанистично/ гледище? В края на краищата в центъра на София могат да се направят къде-къде по-красиви и удобни за гражданите неща.

  Историческа памет, признателност, поврати и пр. теми са достатъчно интересни и значими, но защо красивата градска среда да е по-маловажна от тях? В този случай нека първото си има своето място в часовете по история, а второто - нека да прави днешния ни ден по-хубав. Въобще трябва ли непременно да мислим за конфликт между двете?

 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 732 Весело

  Статията е ефектна, но несериозна.

  Не може да запазим и паметника, и графитите - или е паметник, или е графитник.
  Иначе, ако останат и паметникът в сегашния му вид, но и графитите като част от "официалната" концепция за оформлението на комплекса, тогава ще (о)стане паметник, но не на "несвободата", а на нерешителността и опита да минем между капките и да угодим на всички - хем да не го събаряме, хем да покажем отношение, хем..., хем...

  Паметник на "и така, и вака", на манджата с грозде.
  Е, не ста'а.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  ...В момента на "освобождението" България и СССР са във война...

  Необходимо уточнение:

  Въпросната война ни е обявена от СССР.
  България срещу тях не само не е обявявала война, но не е и прекъсвала дипломатическите отношения.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#4] от "petiav":

  Сорри,
  не видях, че са ме изпреварили.

  Нищо, ще наблегнем. Защото е важно.

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Войната не ни е обявена от СССР, а от ОН с резолюция, която ни обявава за страна агресор заедно с останалите от пакта. Така сме във война с целият свят. Едно от няколкото бесни кучета, които човечеството трябва да изтреби с камъни. Или повече щеше да ви хареса надписа:
  "От победена България, агресор и подбудител на война довела до изтребването на 55 млн."

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "На съветската армия освободителка от признателния български народ", пише на паметника срещу Ректората на СУ. Въпросът от какво точно е освободила съветската армия българския народ."

  Ами съветската армия освободи българския народ от свободата в името на световната комунистическа революция. Освободи го от всякакви отговорности и възможности да решава сам собствената си съдба. И сега, през 2011 г. още личат белезите на "братското" освобождение. Главно си личат по начина на мислене на почти всички, родени преди 1990 г. горе-долу. Иначе как да си обясним необяснимото влечение на българите да бъдат управлявани. Като например от Луканов, от Жан, от Гоце, от Цар, от Сергей - и това все след 10.11.89 г., и все от БКП като реплика на КПСС. Добре си е свършила работата съветската армия. За тях добре - за нас трите букви.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  През 70-те години на миналия век комунистическото "светило" в журналистиката Любомир Коларов обясняваше веднъж по телевизията, че имало два вида кока-кола - едната била алкохолна!? И хамериканските войници били вечно пияни с нея....…

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  Товариш Иванов, вместо да се зарадваш, че през декември 1941 г. обявихме война на омразните ти хамерикански и британски империалисти - ти пак си недеволен??…

 15. 15 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 217 Неутрално

  пийте кока-кола, нагъвайте макове, гледайте си сериалите, оскотявайте и оставете паметника на мира.

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":

  Даже и през зимата на 1941 г. когато вермахта е пред Москва чрез българското посолство в съветската столица се водят тайни преговори за "нов Брестки мир". Сталин е бил готов да отстъпи Украйна, Белорусия и Прибалтика на Германия срещу мир....…

 17. 17 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Когато за първи път видях новият вид на паметника се смях от сърце, след това благородно завидях на автора!
  Който започне да трие тези графити да знае, че ще участва в една вандалщина - да затрие едно от най-стойностните произведения на Българското изкуство.

 18. 18 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 550 Неутрално

  "Убеден съм, че то обаче е било доброволно и през 1953 г., когато е построен монументът, огромната част от българското население е приветствало инициативата."

  Авторе, авторе, говориш (пишеш) абсолютни глупости!

  "Огромната част от българското население" беше натикана в миша дупка и най-многото, което можеше да направи (защото никой не я питаше) е да измисли некой виц, за който по правило се присъждаше почетната награда "Златна решетка".

  "Огромната част от българското население" от 20 години я размотават НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, три пъти се взима решение "на най-високо ниво" да се срине тоя т.н. паметник, както виждаме - само на книга, а сега и прокуратурата се била заела да търси тия хлапета, които буквално ви направиха за посмешище.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich":

  Това са глупости и перестроечни лакърдии.
  Същата работа като тоя, дето сега разправя и пише наляво и надясно за "великия" Тодор Живков. Чакъров ли беше? Не знам. Не съм му задълбавал.

 20. 20 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Весело

  "Издигането на паметник на победителя от страна на загубилия е особено унижение. "

  Ей че дебелашки хейт...

 21. 21 Профил на The Crack Fox
  The Crack Fox
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Едно уточнение и от мен - героите под паметника са на Marvel, не са на Дисни.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#21] от "The Crack Fox":

  Пък някои от тях са и на "DC" (ДиСи , не Държавна Сигурност).

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 24. 24 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тези шарени герои помагат, и то така,че не убиват никого,за разлика от бронзовите кретени отдолу,които убиваха,убиваха и пак убиват.Убиваха и убиха цели народи.Един от убитите народи е нашият.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Хммм...

  Цялостно статията на Иван Радев ми остави доста блудкав вкус.
  Хем тако - хем вако? При това добре поръсено с дълбокомислия, говорещи по-скоро за празнословна интелигентщина.
  И, естествено, при такава климбучкаща се, неясна позиция ... бе, направо липсата на позиция ... естествено идва и извода ... да не се прави нищо!
  Баф ти и "позицията"!

  Преглеждайки текста обаче си лъсва и защо му е такава .... ъъъъъ .... позицията ... с извинение ... на автора.

  Ми той не знае (или не иска да признае - което е даже по-лошо, но да не го обвиняваме априори), че Савецкият саюз обявява война на България.
  Той приема, не, той е УБЕДЕН, че ... "то обаче е било доброволно и през 1953 г., когато е построен монументът, огромната част от българското население е приветствало инициативата."
  По въпроса имам преки свидетели на "доброволността" и "приветстването" в къщи. Баща ми го е "изразил" обаче на строежа на Партийния дом, не на паметника.

  Е, как от грешна база да изкара някаква сериозна теза и да изгради добър текст?
  Слаба работа! Лакърдии ...

 26. 26 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Моите уважения към автора на статията, обаче изрисуването на този паметник за мен си е чиста вандалщина и сквернословие.
  Ами дайте по съата логика да оцапотим всички паметници на загинали знайни и незнайни герои, щото видите ли била се сменила политиката, бил се сменил строя, в който живеем, отрекли сме предишните ценности (обаче така и не придобихме нови) и т.н.
  Какъвто и да е този паметник, той е символ на една отминала историческа епоха и колкото и да не ви харесва, той е символ на тази епоха.
  За 22 години тази държава беше тотално разсипана - и промишленост, и селско стопанство, и пазарите си загубихме и какво ли още не. Сега опряхме и до паметниците. Ами давайте, разрушавайте всичко, осквернявайте го, кланяйте се на американците и на разни нови идоли.
  Според мен е по-добре да няма паметник, отколкото така да се гаври някой с него.
  А сега спокойно ми нацъкайте минусите.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#15] от "batekure":
  Какви макове? Алени ли? Ние алените макове ги тъпчем в земята!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#26] от "red_rose":
  Да ти имам логиката! Значи изрисуването на онова плащило срещу СУ-то било...."сквернословие" а? Ха-ха-ха!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  През 70-ге години, тиквенико, Българя произвеждаше Кака-кола, която се продаваше за 15 ст. бутилката, а в Стара Загора се произвеждаше Пепси-кола, но в много по-малки количества. Та може да си сигурен, че никога никой не е говорил, че американски войници се напиват от Кока кола.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като ще сме точни за фактологията, нека уточним. И България, и СССР започват войната на страната на една от коалициите и я завършват на страната на другата коалиция. Нещо повече, докато ние не сме се облажили с чужди земи, а само сме освободили наши и то временно, СССР завладя огромни територии, докато беше на страната на Германия. Трите балтийски, Молдова, Буковина, половин Полша и 1/3 от Финландия.
  От какъв зор ще имаме статут на победени, а те на миротворци, като са окупатори на 11 държави? Дори да си затворим очите за техните окупации, пак трябва да сме с равен статут. 10 месеца воюваме за победилите, с 30 хил жертви. Преди това не сме воювали, само символично.

 32. 32 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "Храбър":

  е, и пушите продукта, разбира се.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  Другарю Иванов, по-полека!
  Добричлията се е изхвърлил.

  Но наистина в "Работническо дело" има карикатура (май на Карандаш) за войната във Виетнам. И текст в който се говори за зверствата на пияните от Кока-кола американски войници.
  Случаят е единичен, но знаменателен.

  Което си е било-било си е. Не бива да си кривим душата.

 34. 34 Профил на The Crack Fox
  The Crack Fox
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#23] от "Karla Lihula":
  Май повечето даже са на DC, сега реших да проверя, защото не се бях замислял кой точно е на Марвел и кой на DC.

 35. 35 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#31] от "kodjauzun":Символични войни няма. Те така са приказвали на времето и резултатът е плачевен!

  Sic transit..
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  [quote#26:"red_rose"]Какъвто и да е този паметник, той е символ на една отминала историческа епоха[/quote]

  Аре стига бе!
  На коя епоха е символ?

  Ами на тази, която Народното събрание на Република България в специална декларация приравни на фашизма!
  Или най-висшият орган на държавата си дрънка едно, а другарЕте си правят к'вот си знаят?

  Добре, да го оставим. И к'во?
  На "тази" епоха да го оставим, а на "онази" - не?
  Щото АБПФК-тата казали, а промитите мозъци го повтарят?

  Ами да върнем из градинките и някое и друго бюстче на Хитлер тогава! Може на мястото на Брежневото, например.
  Тъкмо ще са си близко с паметника.
  Нали териториалните придобивки на България от ВСВ са със съгласието и на двамата - и Хитлер, и Сталин?
  Като сме благодарни - да сме такива докрай!
  А?

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  хехехехехе......Ами точно затова камарад Иванов, щото произвеждахме и ние кока-кола, товариш Коларов обясняваше на природонаселението у нас, че имало и друга алкохолна кола. От която янките във Виетнам били вечно пияни...…

 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И в това не съм сигурен по простата причина, че колата е била известна от края на 19 век и е малко вероятно преди 9 ІХ да не се е знаело за какво служи. Да не говорим, че точно заради изцепките на "ербап политиците" закопали България през ВСВ, а и през Първата СВ, България рядко си е позволявала да води пропаганда срещу САЩ и Англия по простата причина, че чак до обръщането на кебапчето от Югославия и Гърция(в много по-малка степен) ни притискаха на всеки международен форум. Затова се "произвеждаха" и АБПФК, трябваше постоянно да обясняваме на страните победителки, че сме се борили много люто срещу фашизма.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Весело

  [quote#38:"др. Иванов"]Затова се "произвеждаха" и АБПФК, трябваше постоянно да обясняваме на страните победителки, че сме се борили много люто срещу фашизма. [/quote]

  Аааа, не! Тц!
  Пак ви е виновно международното положение?
  АБПФК-тата се "произвеждаха" заради далаверата.
  Единствено и само за далаверата!

 40. 40 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#36:"xm..."]Ами да върнем из градинките и някое и друго бюстче на Хитлер тогава![/quote]

  Аз съм "За!"

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Гневно

  До коментар [#41] от "kirkor":

  30 000 убити и ранени малко ли са? Това оттърване ли е? СССР ни обяви война и ни принуди да воюваме за нейните интереси след това!? Така, както по времето на Чингис хан покорените народи са воювали за покорителите...

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#43] от "kirkor":

  хехехехехе........Ядосваш се, нали? Абе ти да не си бляд?............

  http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/02/22/679415_durjal_li_e_bulgarski_poslanik_senzacionna_karta_na/

 46. 46 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#2] от "cotex":

  Онзи паметник е в посолството на САЩ, тоест на американска територия. Там могат да слагат каквото си искат. Ние сме виновни, че им дадохме половината Южен парк.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#44] от "dobrich":

  Тц!
  Не са ни принуждавали.
  А сме си платили цената да удържим поне това, което сега ни е останало от присъединените през ВСВ територии.

 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  "На 27 юли 1941 Сталин приема в кабинета си Иван Стаменов, а разговорът също е стенографиран и от двете страни. Тогава Сталин подава на Стаменов карта с подписа му, на която е начертана новата граница между Германия и СССР. На нея се признавали за Хитлерови територии цяла Украйна, всички прибалтийски държави, Молдова, Крим, половината Белорусия (западната част, завзета от СССР след Полша 1939 г.)"....Нашенските червенотиквеници дори и не могат да си помислят, че дори самият товариш Сталин е бил готов да капитулира......

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#47] от "xm...":

  Ти сигурен ли си, че СССР щеше да отстъпи територия на васална държава като България на прозападно настроен наш съсед?

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  БКП си имаше далавера. Но не и и пукаше за парите. Защото плащаше с чужди ("общонародни" ) средства за това да "дарява сан", щото да си АБПФК или негов наследник си водеше и кастовите привилегии, нали? А и Партията по този начин демонстрираше властта си. И сплотяваше редиците.
  Типично поведение за властвуващият в сатрапията.

  Колкото до двата вида кола - обърни се към добричлията. Това си е негово. И предполагам, че си прав да му набиеш шишарката. Аз лично такова нещо не съм чувал дори ...

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  [quote#48:"dobrich"]"На 27 юли 1941 ....... [/quote]

  Дай линк, плз!
  Така не става.

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#50] от "xm...":

  Ти не си го чувал, аз съм го виждал! По телевизията! Ти не беше чувал и за преговорите в нашето посолство в Москва? Образовай се......

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#49] от "dobrich":

  Емчии, я виж случката с Югославия?
  Пък и Румъния съвсем не е била "прозападна", а също васална.
  При това доста "щипана" от всички страни само няколко години преди това ...

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#51] от "xm...":

  Линка е на №45!

 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#53] от "xm...":

  Примерите ти са неуместни? СФРЮ увеличи даже своята територия след ВСВ, а Румъния загуби доста през 1940 г. - щото бяха получили много земи незаслужено след ПСВ...

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  [quote#52:"dobrich"]преговорите в нашето посолство в Москва[/quote]

  Не съм чувал. Нито чел.
  Не съм чувал за подобно нещо и при руснаците.
  А съм им чел доста подробно както савецката, така и сегашната, даже "дисидентската" историография.
  Такива нещо като карта, която Сталин да е бил подготвил за нещо като "Брестки мир" никъде не съм срещал ...
  Има само един смешник, Межрицкий, който обаче пише за нещо подобно от изцяло "психологическа" гледна точка. В смисъл, че Сталин е бил толкова уплашен, че тайничко сигурно си бил мислил за подобен ход. Ама това са фантасмагории.

  Дай линк или цитирай книга, автор, издание ...

 57. 57 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Типична гербаджийска статия :)

  А защо ни трябват СИМВОЛИ на крепостничеството , на робството ?? Децата ни да са със смачкано самочувствие ?/ ЗАЩО ??
  Питаха ли, чрез избори- 1953 година, след ИЗБИТИ десетки хиляди българи , какво да строят ?? Защо сега не ни попитат ??Свободно да решим ??? А тези нещастници , избити - за свободна България ? И тях ли да забравим ??
  Типично герб- 'разсъждение"- ние си говорим , но СЛУШАМЕ , и изпълняваме ТАЙНО - решенията на старите господари и агенти ..) Увековечаваме смачканото ни достойнство на българи !! Златевци са все още факторите в България !!???
  Пазим един символ на робията, подчинеността , на наложеното ни НАСИЛСТВЕНО болшевишко управление..Били сме на крачка и от 16-ая република !!!?? на Империята на ЗЛОТО !! Паметник на червената измет - КОМУ е НУЖЕН , освен на ТЯХ ?? Тези ,които и сега ви мачкат ..
  Кому е нужно ??..Как кому - на сегашните червени отрепки, на руските агенти, на слугите и ДНЕС на масква- да не си и помислим, че сме свободни хора , граждани , да ни мачкат психологически,да ни управляват ДЕЦАТА на съветските агенти , да си имат място за "поклонение - те изметът на България ..
  Някакви руски групи и деца на смесени бракове - да ни го сочат с пръст- да сме им "благодарни" за окупацията и изваждането на България от Европейските държави ?? За съсипания живот на две- три поколения българи???
  Какво да ни напомня ?? ЗА едни мутанти - слуги на русия- предатели на България ?? Една мафия - която и ДНЕС е видна - и трябвало да и се кланяме ??
  Мафия , избивала собствения си народ- за ИДЕИ, искания за свобода и демокрация ... Избивала, под руска заповед- цветъут , елитът на България , за да си имаме днес - златевци ,рапони , гейчета , баневци , паневци ,р,овчари и т.н.
  СИМВОЛИТЕ на робството трябва да се взривяват, да не сепомнят и почитат, за да НЕ останем ПАК дълго време -роби, този път духовни, на една мръсна империя ...

  BIG AL
 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Весело

  До коментар [#54] от "dobrich":

  Оооооо, видях линка.
  Ясно!
  Ти наистина ли кълвеш на такива лакърдии?

 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#56] от "xm...":

  Ти си Тома неверни!? Линкове си намери сам....Нашенските архиви са конфискувани от съветите през септември 1944 г. Защо мислиш руснаците все още не ги връщат?

 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#58] от "xm...":

  Темата е обсъждана в съветските и руски медии......

 61. 61 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ..."Издигането на паметник на победителя от страна на загубилия е особено унижение.Ж." а как авторът ще предложи да наречем паметника на американските летци -разрушители на София??? Такива като този автор са гъзолизци , за които не България е важна , а да получат покана за приема на 4 юли от губернатора Уорлик!

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#59] от "dobrich":

  Амии, при такива "доказателства" -да!
  Да не говорим, че такъв "канал" е малковероятен, но освен това и всички! "неруски", но постсъветски историци нищо подобно не казват. И поляците - също. Те са им набрали достатъчно за да не ги щадят. И не биха пропуснали такава висока и удобна топка.

  А руснаците са засекретили не само нашите архиви, а и собствените си.
  И докато други държави си ги купиха, а и натиснаха яко с влияние, то ние първо не предлагаме пари и второ - те ни натискат нас. Още.

 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#60] от "dobrich":

  Ама стига с тези медии!
  Дрънкат си журналистите и разни пишманкорифеи!

  Нито един сериозен историк на ВСВ не е даже намекнал такова нещо!

 64. 64 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  тука чета доста мнения "исторически" обосновани от "познавачи".И никой не се сеща че, съдбата на България се определя НЕ от участието и във фтората фаза и/или други пропагандни или направо анти български акции, а от салфетката на която 3мата големи написали %влияние, така че, композицията за която иде реч е просто слагачество, което "другарите"умеят особено добре.

 65. 65 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#59] от "dobrich":
  "Връщаме си от Русия копия на архивите, оригиналите не ги дават"
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/06/13/1105310_vrushtame_si_ot_rusiia_kopiia_na_arhivite_originalite/

  Точно като паметника! Уж освободители, ама...

  Иначе статията е чудесна! Поздрави на автора!
  "Вместо да го разрушаваме физически, най-добре е да преосмислим паметника. Хубаво е той да остане, за
  да ни напомня, че сме склонни да се самоунижаваме
  и прекланяме пред по-силните, за да им угодим."
  "Изтриването на рисунките ще бъде равносилно на събарянето на паметника."
  "Затова в кръга на шегата от практически съображения е най-добре да оставим този и просто да го привеждаме
  "в крак с времето", както е направил гениалният автор на графитите"

  За мен не е шега. А оригинално хрумване! Бъдете сигурни, че дори и да изтрият рисунките, след дни те по някакъв друг начин пак ще се появят!


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 66. 66 Профил на Анастасия Петрова
  Анастасия Петрова
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Чудесен текст. Между другото, къде е Уорлик и що не каже, че заличаването на рисунките е оскверняване на американската попкултура?! Ще бъде голям майтап общината да изчисти Шмайзера, и после Уорлик да писне, че иска комикс героите да бъдат възстановени веднага

  Анастасия Петрова
 67. 67 Профил на Лъчезар Александров
  Лъчезар Александров
  Рейтинг: 793 Весело
 68. 68 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Весело

  Ако една страна е свободна тя не може да налага свободата си на други страни. Демокрацията не може да се налага.

  Тирания е да твърдиш за освободен невинен затворник, че му е наложено със сила да бъде свободен?

  И замяната на един тиран с друг не може да е освобождение. Това е като от един затвор в друг.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 69. 69 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#66] от "Анастасия Петрова":

  Нека ги изтрият. Следващите ще бъдат още по-cool. Та ако

  ще е ипон да охранява паметника за Spiderman, Batman

  и X-men ще е детска игра да застанат на местата им.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 70. 70 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Паметник се прави само на загинали войници, а в България няма загинали съветски войници при бойни действия. Има неколцина разстреляни от разстреляни от самите съветски патрули
  при кражби и изнасилвания. Паметникът на тях ли е ?

 71. 71 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 374 Неутрално

  никой ли не вижда сарказмът на художниците към американските символи, в случая свързани с монополистки компании завземащи света? в миналото беше съветското влияние, днес глобализацията.
  друго любопитно явление е съюзът м/у САЩ и СССР от средата на 20в. никой, ама от собствен опит го знам, никой американец не поставя равенство между жертвите на нацизма и комунизма. СССР от 20те до 50те години е пълна мъгла за американците в следствие образователната им система (може ли да се нарече пропаганда в случая?). Иначе излиза че техният съюзник е бил толкова зъл колкото и техният браг, някакси объркващо за 14 годишните на които трябва да им се набие в главите че са от "добрите".

  България няма нужда от освободители. И тия наивни мисли как някой мъдър и благ ще ни оправя...
  Просто всяка държава гледа своята изгода (освен може би България).
  Поздрав:
  http://www.lostbulgaria.com/?p=739

 72. 72 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  заглавието е добро, ама би отивало повече на онзи паметник на загиналите американски летци над БГ през 1944г. Съветската армия може и да не ни е освободила, но поне не е убила нито един българин, за разлика от англичаните и американците, които "символично" убиват няколко хиляди. И че не сме имали избор на чия страна да застанем също е вярно, с това доуточнение, че то никоя европейска държава не е имала - Европа просто е била поделена между САЩ и СССР.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 73. 73 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Чудя се и на още нещо, паметникът на 1300-ната от създаването на дунавска България /пред НДК/ през годините бе драскан, краден, замърсяван и накрая почти съборен.
  Прокуратурата през цялото време си чоплеше носа, а за "оскверняване" на чужд паметник, веднага се задейства...

 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#72:"loligo"] "Съветската армия може и да не ни е освободила, но поне не е убила нито един българин"...Не бъди толкова сигурен!

 75. 75 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#74] от "dobrich":

  и да е имало отделни случаи със сигурност е убила доста по-малко от американската и английската армии. Или и това ще отречеш?

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#32] от "batekure":
  Глупчо! Ти знаеш ли на колко години съм. Навярно мога да ти бъда татко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#75] от "loligo":
  А ти ще отречеш ли, че откакто руснаците са тръгнали да ни "освобождават", България все по-малка и по-малка става, а българите страдат все повече и повече!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Едно просто голямо БРАВО на автора !

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Виж, при уточненията е добре човек да е обективен. България обяви война на Англия и САЩ , а те бяха съюзници със СССР. И трите страни воюваха срещу Германия и нейните съюзници.

 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#75] от "loligo":

  Авиация, вероятно искаш да кажеш? Но все пак ние бехме във война с англо-американците. И се съпротивлявахме! Докато на Съветската армия - не! Има живи стари хора, които помнят шокиращи факти от онова време...Има и литература по въпроса.

 81. 81 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Ами ще отрека, по простата причина, че ако не беше първото освобождаване през 1878г. БГ не само че нямаше да е по-голяма, ами просто нямаше да я има въобще и сега сигурно щяхме да сме като кюрдите. Защо не се поразходиш до източна Турция и не ги питаш как живеят те? Силно ме съмнява да са по-добре от нас.

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 82. 82 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#80] от "dobrich":

  а ти какво? Предлагаш да се бяхме опълчили на червената армия ли? И нали се сещаш какъв щеше да е крайният резултат в демографско и инфраструктурно изражение?

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#12] от "Okoto":Ами питай Чърчил и Рузвелт ,дето с нашето дупе платиха на Сталин , че СССР изнесе основната тежест на войната срещу Хитлер. Те се намесиха едва когато се разбра , че съветската армия и сама може да сломи германците , но тогава щеше да излезе на брега на Атлантически океан и цяла Европа щеше да е социалистическа. Затова и те трябваше да издигнат паметници на Иван и в Париж , и в Лондон , както има в Берлин и Виеена.

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван Петров":Нещо министърът на културата не е на твойто мнение. Да те турим тебе тогава за културен ?

 85. 85 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Убеден съм, че то обаче е било доброволно и през 1953 г., когато е построен монументът, огромната част от българското население е приветствало инициативата."

  Много погрешно убеждение. През 1953 все още има въоръжена съпротива срещу комунистическия режим. През 1953 все още е колективизирана едва 40% от земеделската земя. Селяните собственици на останалите 60% не искат да бъдат като руските колхозници и се съпротивляват въпреки побоите, изселванията, въдворяването в лагери и лишаването на децата им от правото да учат. През 1953 все още действа лагера в Белене и в него е целият предвоенен елит, който не е избит през 1944-45 и следдеветосептемврийската легална опозиция. През 1953 все още николпетковистите са повече от комунистите, въпреки че партията им е забранена. През 1953 българският народ все още се надява, че комунистическата руска чума няма да се задържи дълго у нас. Надява се до 1956, когато никой не помага на унгаците и те са смазани от съветските танкове. Така че нека не обиждаме тогавашния български народ. С който днешния има много малко общо.

 86. 86 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Подкрепям #77. Ако Русия не беше се застъпила за България и руски войници наистина не бяха се били по нашите земи сега България нямаше да я има. Дори само за това паметника трябва да се почита, още повече че СССР освободи Европа от нацизма. Статията е много противна, не подобава на журналист да пише така хлапашки.

 87. 87 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 955 Неутрално

  "Статуя на несвободата" - много добро попадение, браво ... и дано остане. Хем е точно, хем леко поетично, абе - добро е

 88. 88 Профил на patriotbg123
  patriotbg123
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#71] от "Туриста":

  Мисля че поголовно някои си помислиха че това е гавра със съветския съюз когато свъчност е със сащ!Ама де акъл за тая работа даже написано В КРАК С ВРЕМЕТО!

 89. 89 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#84:"ahasver"]Нещо министърът на културата не е на твойто мнение. Да те турим тебе тогава за културен ?
  [/quote]
  Кой министър? Оня, дето се би с полицая пред кметството? За парко-място! Или този, дето спонсорира оназ италианска мурва, пък после разходи една банда пиргиши до Италия на откриването за тоз дето духа?
  Ай сектир бе, Вежди може и да е скулптор, ама да раздава морални оценки ... нема нужда.
  Вапцването е върха. Мисля да стане традиционно - всяка година, за първия ден на лятото (плюс-минус) да се боядисва. Пък после който иска да го трие.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 90. 90 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#88] от "patriotbg123": Защо го написа? Така не е забавно

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 91. 91 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Перфектен материал!
  Удар в десетката!
  БРАВО!
  Подписвам се под него!

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  Другарю Иванов, войната през септември месец не е обявявана от никакво ОН, а от правителството на СССР, след като България през цялата война поддържа дипломатически отношения с Москва и е единствената страна от Тристранния пакт, който не извършва това. Нещо повече, по молба и на СССР и на Берлин, тя поема защитата на немските интереси в Москва.

 94. 94 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  " В момента на "освобождението" България и СССР са във война. "

  Дали да продължавам да чета? .....
  Дневник, от елементарна обща култура трябва да знаете, че това е грандиозна глупост.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 95. 95 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "xm...":

  Пълно е с литература и то не от дисиденти, а дори придворните историци като Волкогонов го пишат. Факт е, има го и в дневника на нашия посланик Стаменов, който наскоро бе издаден и заради което по-късно, макар и руски агент е ликвидиран, защото знае за тази сделка.

 96. 96 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 566 Неутрално

  автора на статията май не е разбрал артиста... и много други неща. Толкова думи и накрая пак по-слабо от човека с боята... Нищо един ден може да му стигне до мозъка...

  ALL IS WELL
 97. 97 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Наистина хубава статия! Мерси!
  И все пак - хайде да го разкараме този паметник - плашило!

 98. 98 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#82] от "loligo":

  През ПСВ се опълчихме и победихме на Добруджанския фронт! Разбира се не бяхме сами.....

 99. 99 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Паметник натресен ни от руските граждани парашутисти които идват в България през 1945 година да слугуват на Москва.
  Какво символизира той? Абсолютно нищо. Анимираните червеноармейци в бойни пози единственно целят сплашване на опозицията и подмазване на Москва. Червената армия не е водила бойни действия на наша територия и не е дала жертви.


  Поради тази причина усмиването е много умесно - измислините герои от Руската пропаганда са заместени с измислените герои от Холивуд. Разликата е единственно че едните са мрачен символ на комунистическата пропаганда, а другите са весели и цветни символи на консюмъризма.

  След това което се е случило между Септември 1944 и 1953, естественно, че построяването на паметника е било "доброволно"...

 100. 100 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  "Разбира се, тук биха ми възразили с аргумента, че Червената армия е спасила Европа от нацизма"

  Ако трябва да бъдем откровени приносът на Американската армия за спасяването на света от нацизма е не по-малък от този на руснаците. Не се учудвам колко малко знаят нашите бетонни глави за това след като в часовете по история Втората световна война беше приравнена с Отечествената война.

  Като добавим и това че приносът на Американската армия не е само за спасяване от нацизма, но и за опазване на световната демокрация както от нацистите така и от руснаците, а и като се има предвид че всичко това е сторено практически безкористно, а не в защита на някакви конкретни американски интереси питам аз защо трябва да имаме паметник на съветската, а не на американската армия?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK