Редакционен: Рубладжийското статукво

Хората, господин Папини, са всъщност страхливи животни, които се нуждаят от управлението на силни господари без скрупули. Само когато не са свободни, каквито всъщност са повечето хора, те могат да живеят спокойно, без да вършат престъпления, тогава и за властта ще е по-добре. Свободата и демокрацията са за висококултурните, развитите страни...
От интервю на  Джовани Папини с Вл. Ил. Ленин, включено в сборника "Разговорите на Гог", Милано, 1936 г.

В понеделник с прословутия боядисан в розово от Давид Чeрни преди 20 години съветски танк започна Седмицата на свободата в Чехия, с която чехите искат да напомнят и на себе си, и на европейците, че евро-атлантическите ценности не са даденост и трябва да се опазват.

Инициативата е подкрепена и се провежда със съдействието на министерствата на външните работи, на отбраната и на културата, както и на чешкия парламент. По същото време у нас кажи-речи първият успешен опит за ценностен попарт хепънинг приключи точно според цитираната по-горе теза на Ленин, без значение дали е автентична или приписана му художествено.


Майсторски изпълнената от неизвестен автор трансформация на фигурите от паметника на Съветската армия в сърцето на София в популярни американски комикс герои аха да даде старт на несъстоялия се през цялото време на прехода разговор каква всъщност промяна искат българите и искат ли я въобще, но се оказа, че вече дори няма кой да го проведе. "Свободата и демокрацията" се оказаха заключени в дигиталния ъндърграунд на "Фейсбук", а в аналоговата реалност - "силните господари без скрупули".


Показателно е, че само официалните български представители на руските интереси у нас, наречени още от Захари Стоянов рубладжии, излязоха с лицата си и с ясна позиция и действия по казуса с паметника, като го светкавично го измиха и приведоха в установения ред на "рубладжийското статукво", доминирало не само прехода, но и почти цялата ни следосвобожденска история. Всички останали се притаиха на разпределените си места в задкулисието му.


Каквато и да е била мотивацията за провокацията на художника - да се надяваме, че е срещу  безкритичното поглъщане на ценностни клишета, акцията му показа ясно още веднъж, че това задкулисие не допуска алтернативи. Доказва го оглушителното мълчание, сред което протича  громенето на  "посегателството" над свещения символ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на email
  email
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Не знам, кое и какво е показателно според автора (анонимния), но... Абзацът от интервюто е самата истина. То почти напълно съвпада с моите вече дългогодишни наблюдения върху живота и битието на човеците (преди всичко в България)... дали е хубаво или лошо не знам, но уви е така. Човеците са странно нещо... все по-трудно ги разбирам.

 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Клин клин избива... Да опитам цитат (макар и по-патетичен, но не по-неверен) срещу цитата:

  ...Бенковски безстрашно се впуска в бой, сякаш разбрал историческата важност на епохата, сякаш предвидил своята роля в нея, сякаш усещайки безсмъртието си. Сам той казва, малко преди погрома на въстанието и своята смърт “Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!”...
  http://www.koprivshtitza.com/benkovski.php

  В този смисъл - целта на "хепънинг"-а (по определението на Дневник) е постигната; и никакви бранители на раекционно статукво не могат да я обезсилят така, както би им се искало...

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Как няма да седи "рубладжийското статукво" след като рубладжиите са на власт от 1945 година?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#1] от "email":
  Какво толкова има да ги разбираш човеците. Свободата изисква мислене. Свободата изисква поемане на отговорност. Свободата е не това което МОЖЕШ да направиш, а това което НЕ правиш, не под страх от наказание, а защото знаеш че така ще навредиш на останалите.
  Свободата изисква УСИЛИЯ.
  Далече по лесно е, когато някой друг ги полага вместо тебе. Нищо че ще те стриже и дои, че няма да те пуска извън кошарата и че може в суматохата и да те одере.
  Важното е да не се мисли, разсъдъкът да е свободен от съмнения. Почнеш ли да се съмняваш, значи вече си свободен.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Българи, паметникът пак ще го нарисуваме, но трябва с всички сили да отстояваме енергийната си независимост от русия и да не допускаме АЕЦ Белене. Там е заровено кучето. Мислете като гласувате!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "Twinston Myth":

  И все пак цялото според Захари Стоянов е :
  "— Моята цел е постигната вече! В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей; а на Русия — нека тя заповяда!… — каза той и отиде да седне при корена на един бук."

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dehumanizer":

  ...което само потвърждава, че историята се повтаря като фарс - фарсът на матрьошките Защото някога Русия заповяДА у нас... и оттогава все се домогва да заповяДВА, в конкретния случай - на разни фор-умни българо-руснаци (Форум България-Русия като най-лек отпадък изплуваха най-отгоре)! А от техния фарс по-голям - здраве... И наесен ще се броят не само пилци, ми се струва

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  Имаме гигантски проблем. Екзистенциален проблем.
  Проблем на статуквото. Изобщо.
  На идентичността.
  На нашата си българска идентичност. На фалшивата ни, гъвкава и подменяща се идентичност.
  Проблемът - ПЕТАТА КОЛОНА!
  Сега проявен като рубладжийство. Просто моментен фокус.
  Но той се проявява във всякаква валута.
  Паметникът и неговата ПЕТА КОЛОНА.
  Не само този на съветската армия. Има и още един - на американските летци. Този на съветската армия беше нарисуван с американски анимации. Американският може да бъде изрисуван с руски анимации. Два паметника - С ДВЕ ДОПЪЛВАЩИ СЕ ЛИЦА.
  Паметници на съюзниците воювали срещу нас. На нашите противници в последната голяма война. Паметници на ПРОТИВНИЦИТЕ.
  А ПАМЕТНИЦИТЕ на нашите герои в тази война ГИ НЯМА. Те поне са защитавали РОДИНАТА СИ.
  ПЕТАТА КОЛОНА защитава противниците. Сега в образ на рубладжия. Ако се наложи - в образ на друга валута.
  Героите НИ не ги защитава НИКОЙ. Няма ги ЧЕТИРИТЕ български колони.
  Оказва се че ПЕТАТА КОЛОНА Е НАШАТА ИДЕНТИЧНОСТ.
  И тя винаги говори гръмогласно.
  Националност на ПЕТАТА КОЛОНА.
  БАСИ!!!

 10. 10 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Статуквото не е рубладжийско защото рубладжиите предпочитат долари и евро , а не рубли. Което не променя рубладжийската реалност и символика ,която е захлупила България. Тъжно е защото изтритата композиция бе израз на ирония, лекота и веселие. Следващия път ,когато т.н паметник стане обект на "посегателство" просто някой ще се обърне с гняв назад и ще му лисне една кофа червена боя от яд и злоба. На примитивен паметник - примитивна композиция.

 11. 11 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  не мога да разбера срещу какво ламентира анонимният автор на този текст.

  Че българската държава, за разлика от чешката, не милее за артистичния ъндъргрaунд? No shit Sherlock?

  Dear anonymous editor, шибаният розов танк в употребения от Вас контекст НЕ Е ъндърграунд.

  Розовият танк е мейнстрийм и служи единствено за отбиване на някакъв казионно - корпоративен event. Седмица на свободата! Да бяха я направили десетдневка поне, та чехите да се куртулисат.

  Ъндерграунд е нещо, което НЕ е подкрепено и се провежда БЕЗ съдействието на министерствата на външните работи, на отбраната и на културата, както и на чешкия, на българския, или който и да било парламент.

  Същото правило важи и за безкрайно предъвквания тези дни случай с оцветените бронзови фигури.
  Келешите са се забавлявали. Опитайте да се забавлявате и Вие.

  Кво като вече е измито? Нали не са пропълзяли в главите ви да го измият и оттам?

  Или пък са?


  ------
  "В КРАК С ВРЕМЕТО"

  смесена техника
  използвани материали: бронз, боя, русофоби, русофили и досадници  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 12. 12 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ФорумБългария -Русия е всъщност Позитано-по-срамежливо от друг път,не си признаха директно,че ще чистят паметника,а се скриха зад параванчето си!Очевидно майтапите по форумите/и на Дневник/са оказали влияние и рубладжиите от Позитано се маскираха!

  Но ние си знаем кои са!

 13. 13 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  много е интересен един аспект от личностната характеристика на рубладжиите , те не могат да повярват че не всички са като тях, че хората взимат решения да подкрепят едно нещо или не според собствените си разсъждения ( били те и погрешни) а не според това дали това което се е случило е изгодно на тоя или оня, за това и тия които днес са рубладжии утре ще са някакви там други джии, или фили но никога няма да бъдат мислещи хора уважаващи себе си и родината си

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 14. 14 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#9] от "AzDebil":
  Националност на петата колона - ами според мен това е келепираджията! Ако си обявил, като национален идеал - личното забогатяване, а от 20 години друг идеал не е проповядван, какво очакваш? Така е било и ще бъде, ако националните цели са сбъркани и всички търчат в несвяст да забогатеят за една, две седмици време. Защото личното, а още повече общественото богатство е резултат на задружни усилия на много поколения! Но кой да го обясни популярно на бедния и изпростял от немотия народец? Елитен и обществено отговорен слой нямаме или го натирихме навън!

 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Силен текст. Дали вече е късно да направим като Прибалтийските републики навремето - всичко руско да се измете твърдо от обществения живот. Съдейки по резултатите, доста добре им се отразява.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много точен анализ, браво на редакцията! Тъжно е, но е така! Кратка беше пролетта ни, кратка беше радостта ни! Измиха го и това си е. Точно рубладжиите го измиха. А благовидни предлози колкото искаш. Но най-перфидният от тях е да се запазела паметта за бъдните поколения!!! И това го казват най-вече тия "историци" и "родолюбци" по рубладжийски загрижени за утрешните поколения, които никак не се стреснаха да рзрушат паметните плочи с имената на загиналите в балканските войни, които бяха приблизително там където сега е НДК и петоъгълния четирихуйник на тандема Старчев-Л.Живкова, който очевидно сам ще си падне, понеже не е от особен интерес за рубладжиите. Даже поради това ми е малко симпатичен! Жалко, че е толкова бездарен! Или аз съм бездарен за да оценя това свръхпостижение на соц. изкуството ни. Така или иначе освен кратаката радост и кратката гордост пред другите в Европа и по света, че не сме толкова това, на което ни оприличаваше пластиката на Черни, което показа този неописуемо сполучлив попарт с Паметника на Лъжата, показа извади ясно на показ петата колона на Велкоруските домогвания, нашите собствени продажни рубладжии. Изпълзяха от укритията си и го измиха! По-точно изтриха гордостта на България. Така както са го правили оше отпреди Освобождението, та и до ден днешен. Та ако има нещо, което трябва добре да се помни от бъдните поколения за този паметник освен това как е бил построен с "ентусиазъм" от "благодарните" българи "братя",благодарност към завоевателя и поробителя, то трябва добре да се помни и това измиване, за да не се забравя, че рубладжиите са си тук и за съжаление са много. Много повече отколкото смелите и родолюбиви граждани на България. И в това е нашата трагедия!

 18. 18 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Анонимна статия за анонимна и страхлива дребна вандалщина.


  Демокрацията е нещо съвсем различно от страхливо среднощно омаскаряване на статуя.

  Независимостта не означава да смениш руското име с прозападно .

  Криете се зад чуждопоклонни никчета ,
  а се пишете патриоти ...

 19. 19 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#17] от "gibi":

  Не тъжи, друже, това е магията на изкуството - веднъж създадено, не може да бъде унищожено.
  Целия дебат, който се заформи по случая, е доста показателен.
  А аз например мисля да си направя и няколко такива тениски ---> http://www.bulblog.com/?p=3410
  Ще се разхождам често с тях, всеки друг е свободен да направи същото.
  Да видим как ще ни изтрият.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 20. 20 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 528 Неутрално

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=301264

  Цветан Цветанов куфее с “Любе”
  Вицепремиерът и жена му пристигнаха с огромен букет на концерта

  Всъщност събитието, чието лого беше "Кой казва, че живяхме лошо?", сложи рамо и на предизборната кампания на Йорданка Фандъкова за кмет на София. Министърът на образованието е член на Управителния съвет на Форум "България - Русия", уточни Светлана Шаренкова, по чиято покана пристигнаха "Любе".

 21. 21 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Рубладжийство, пета колона ...
  Един запява и другите повтарят след него ...

  Комунистическият клиширан начин на мислене оцеля и се прероди в лицето на маниакалните антикомунисти.
  Всеки, който не одобрява вандалско и страхливо мацане е "комунист".
  Всеки, който е с добри чувства към Русия е "рубладжия" .
  Щом не си с нас, значи си против нас.

  После се чудите , защо едва стигате 4 % -та бариера ...

 22. 22 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#21] от "trifon74":


  [quote#21:"trifon74"]Комунистиеският клиширан начин на мислене оцеля и се прероди в лицето на маниакалните антикомунисти. [/quote]
  -------------
  това е отказ от мислене и няма цвят.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 23. 23 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Не се чудим бе трифоне, знаем

 24. 24 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "trifon74":

  ++++++

  Анонимността е стихията на тези герои на нашето време.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 25. 25 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "Славена":

  Поне комунистическите убийци не са анонимни - Антон Югов, Мирчо Спасов, Николай Газдов, Дико Диков - знаем и помним!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 26. 26 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Моят баща, като български офицер, (бил е и царски офицер) се е сражавал с немците заедно с тази, чиито паметник оскверниха. За мен това е обида и гавра с паметта на около 35 000 българи, които на се върнаха от фронта. Ама трябва де се знае историята.
  Всъщност статията на "Дневник" е блестящо доказателство на думите на Ленин. Факт е, че в България лакейството (удобството да си в стадото) е присъщо на болшинството хора. Често се изразява в следването на силния на деня. Коментарите на голяма част от хората също подкрепят тезата и съм сигурен, че ако по времето на Хитлер е имало Интернет, със същият патос по "форумите" тези ще са заклеймявали евреите.
  Нищо ново под слънцето!

 27. 27 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1465 Весело

  До коментар [#21] от "trifon74":

  Ама вие от pepsi-поколението така и не разбрахте , че с комунизма се свърши веднъж завинаги и за доброто на човечеството!!! Набиите си го в кухите носталгични кратуни!!!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#26] от "focusnik":

  Баща ти, царския офицер, дали щеше да е доволен да те чуе да цитираш Ленин?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 29. 29 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  изборната кампания отчаяно има нужда от послание: "65 години стигат!" но ако слезнем на земята, дори един неполитически протест срещу изчистването на паметника едва ли би събрал повече от 1-2 000 души, и няма никакъв шанс някой да спечели избори с подобно послание. това е тъжната действителност...
  малко по-реалистично ако разсъждавам, надявам се този случай да не се забрави след "3 дни чудо" и всеки един кадидат за изборна длъжност - кмет, президент и т.нат. да бъде питан за позицията му по темата, а не тя да бъде удобно потулена от "независимите медии". поне да знаем кой къде да стои, не че очаквам някакви изненади.

  Истината ни прави свободни.
 30. 30 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "Thermobee":

  Помним и лагерите на смъртта,
  помним и близките си които бяха убити там,
  помним "Белене";"Росица";"Ловеч";"Куциян";"Скравена"..... т.н.

  Лека им пръст и светла им памет.

 31. 31 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Гледахте ли "Референдум" по БНТ?
  Ако сте, видяхте ли, че половината от гласувалите не искат дебат за паметника на червената армия?
  Не демонтиране, не разрушаване, те не искат дебат!
  Не вярвам на тези резултати.

  ☭= ☠
 32. 32 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 516 Гневно

  До коментар [#8] от "Twinston Myth":

  А нещо да кажеш за Уорлик? В последните двадесет години не съм видял по–нагло вмешателство във вътрешната и външната ни политка.

 33. 33 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Вижте резултатите от онлайн гласуването:
  http://referendum.bnt.bg/bg/

  ☭= ☠
 34. 34 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 450 Неутрално

  При спасяването на хора при ексремални ситуации има едно правило , този който вика най силно той се спасява последен.И в дневник е така , най гласовити са тези срещу паметника,колкото повече крещят толкова повече си вярватче са прави .Ами ако се окаже че това е подигравка срещу самите тях ,че българите имат нови господари пардом, нови герои .Със сигурност там трябваше да бъдат нарисувани американския посланник и Барозу

 35. 35 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Без мнение: Нито един
  От БНТ се опитват да ни убедят, че някой без мнение е пуснал СМС! По памет цитирам около 4,5%.
  Кой човек без мнение по въпроса изобщо ще си направи труда да гласува? Mistery!

  ☭= ☠
 36. 36 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дори паметникът да бъде взривен, каквато е мечтата на седерастично настроените истерици, те пак няма да бъдат happy. Никой и нищо не може да направи обсебените от омраза щастливи...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 37. 37 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#36] от "Славена":
  Никой не иска да бъде взривен. Трябва да бъде преместен ако искаме да бъдем уважаваща себе си и историята си нация.
  И за каква омраза става въпрос?
  Не мразя нито Русия, нито червената армия. Мразя българите, които позволиха да бъдат купени от човеконенавистната политика на Сталин и обрекоха страната на 50 години застой.
  Знам, че социализмът има постижения, но както казват, нещата трябва да се сравняват хоризонтално, не вертикално. Сиреч, не трябва да сравняваме България от 1944 с България от 1989, а България от 1989 с Германия от 1989. Или с Франция, Холандия, Австрия.
  Навярно няма да ме разбереш, но проблемът си е твой.

  ☭= ☠
 38. 38 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Дневник", оляхте се. Дайте пример за поне една цивилизована държава в която ако някакъв паметник бъде нацапан, няма след това да бъде почистен. Както каза Вежди Рашидов, това цапане си е истинския ванадализъм, а вие го въздигате в култ като попарт. Ами ако някой вземе и боядиса статуята на свободата в Ню Йорк в цветовете на дъгата щото бил фен на гей организацията "Джемини" или каквато и да е друга подобна и е решил по този начин да приобщи нюйоркчани към каузата си, дали американците ще я оставят нацапана или ще си я почистят. Статуята на свободата в Ню Йорк в сегашния и вид е с много грозен цвят, но никой попарт майстор не е допуснат да я освежи, а съм сигурен, че дори и да опита ще бъде арестуван на мига. Задайте си простички въпроси като този, помислете какво правят цивилизованите държави и тогава пишете. Щото се излагате.

 39. 39 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Гледам, че комунягите са се активизирали.
  Айде бегайте си във форума на Дума...опа, там май няма форум....

  ☭= ☠
 40. 40 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#38] от "PopEye":
  Ти се излагаш с нереципрочните си примери.
  Статуята на свободата не е символ на окупационна сила.

  ☭= ☠
 41. 41 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  То горе-долу така се получи и с демокрацията! Поживяхме си няколко месеца и после пак ни дръпнаха шалтера

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 42. 42 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  А защо няма паметник на британските войници умряли за освобождението на България от фашизма?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Не, не излязоха с лицата си. Не чух главния рубладжия. Фъндъкова само каза, че е редно да се измие.
  И моля ви се тези, които още не сте разбрали, това не е обикновен паметник, а символ - черен и грозен, толкова колкото и спомена за комунизма, фашизма и националсоциализма. У нас обществото още не се е сбогувал с него и ние това искаме. Жалко,че не сме повече.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#38] от "PopEye":

  В цивилизованите държави няма или са останали съвсем малко хвалебствени паметници на окупиралите ги армии. Има само военни гробища със съответните паметници, за които всички се грижат съвсем цивилизовано, както бихме се грижили и ние, ако имаше загинали и погребани войни от Съветската армия.

 45. 45 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Като имаме паметник на съветската армия,то тогава до него да сложим и паметници на турската и византийската армии.Така ще се оформи едно място за "поклонение" пред армиите,поробвали България.

 46. 46 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#40] от "earthquake":

  А на какво е символ ? Айде да уважаваме историята. Там естественото население са индианците. Ако не бяха окупирани тия земи от чуждоземци, нямаше да има САЩ сега. САЩ е най-типичния пример за държава създадена след окупация на чужди територии и геноцид над местното население. И 50 статуи на свободата да въздигнат няма да променят историческите факти.

 47. 47 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#42] от "BBC":

  има цяла гара. Гара Томпсън.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  До коментар [#30] от "Наблюдател":

  Помним, но я отворете учебниците ни по история, под сурдинка някой нещо е споменал. Нищо не е наречено с истинското му име.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  рубладжии, излязоха с лицата си и с ясна позиция и действия
  .......................
  Именно!
  Ето, че преоткриваме истините на вликият Захарий, който умира отровен при неизяснени обстоятелства. Истините на Стамболов, който бе заклан насред центъра на столицата.
  Излезе 6-то на ДС, преименувано на Мултигруп, известно като спонсор на ДПС, НДСВ и Атака. Това излезе.
  Костов наистина им иб..а м..та, щом шумкарите си плюха в сурата и доведоха Симеон. Явно им е бръкнал много дълбоко някъде ( май в джоба).
  Изводите са ясни:
  докато има 5-а колона с власт в медии, обръчи от фирми и обслужващи партии, няма бъдеще за тази стран. Ще се обезлюдни и изчезне по естествен , демографичен начин.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 50. 51 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "PopEye":

  Защо ли въобще толкова хора като истински граждани пишат за нещо намиращо се в центъра на столицата на тяхната държава? По-добре по примера на PopEye, който заклейми геноцида над храбрия Седящ бик да заклеймим испанците, които избиха цели народи в Средна и Южна Америка. Какво се тюхкаме за някакъв паметник! Работата ни е бой по американците и да докажем, че Кока-колата е отровна!

 51. 52 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 402 Неутрално

  МИР НА ПРАХА ИМ.. ЗАГИНАЛИ ЗА НАШАТА СВОБОДА КОЙТО И ДА СА ТЕ КАКВИТО И ДА СА ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ НАШЕТО УВАЖЕНИЕ И ПОКЛОН ... ОМРЪЗНА МИ ОТ ЦИРКОВЕ

 52. 53 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#31] от "earthquake":

  Успокой се бре, човек.
  Така формулиран въпросът : "Смятате ли, че нужен широк обществен дебат относно бъдещето на паметника" изобщо не отразява мненията "за" и против" него.
  Голяма част от зрителите / особено в по-малките населени места/ едвам връзват двата края и им е през оная работа за всякакви " широки" и "тесни" обществени дебати. Не им е до никакви паметници и статуи.
  Писнало им е от дебати, от дебили и от депутати ...

 53. 54 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ИСТОРИЯТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕНАБИЕ КАТО НОМЕР НА ОТКРАДНАТА КОЛА въпреки , че всеки управляващ и силен на деня се опитва да я пренапише

 54. 55 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "bufera":

  Пак има неразбрали, че нито един съветски войник не е загинал тук в бой (няма да повтарям от какво са им жертвите). Не можеш да накараш един народ да се поклони на окупиралата го армия. Да, можеш насила да го караш 50, 60 години, но няма да е вечно. Дори в България.

 55. 56 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#50] от "earthquake":

  Това всичко ми е ясно, но няма отношение към това, което съм написал.

  До коментар [#51] от "franky":

  Какъв бой бе човек. Ако някой бие САЩ, това са историческите факти относно създаването на тази държава. Идват, 200 години избиват индианци и създават държава. Това ако не е окупация и геноцид, какво е ? Аз друг термин не намирам.

 56. 57 Профил на Svetlozar Bahchevanov
  Svetlozar Bahchevanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно провокацията си изпълни задачата. От няколко дни навсякъде само за пусти паметник се говори и пише. Дерзайте, другари и другарки, господа и госпожи!!! ))

 57. 58 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#52] от "bufera":
  За освобождаването ни от кого?От кого ни е освободила съветската армия,след като никой не ни е бил завладял?Освен от свободата ни,от кого още ни е освободила?

 58. 59 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#56] от "PopEye":

  Така е за геноцида, просто искаш шеговито да вметна, че в стил 53-та година винаги когато хората започнат да пишат и говорят за днешните си проблеми идва партиен секретар и започва да говори колко са лоши американците и как трябва да се бием с тях до последна капка кръв. Мисля че имаме много по-сериозни проблеми тук и сега, отколкото янките при Литъл Бигхорн

 59. 60 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Слушай сега не говоря защо са дошли и техните политици за какво са ги пратили , а говоря че са загинали на наша земя хора редови войници с идеята ,че освобождават народ с идеята че даряват мир и свобода и тех ли ще плюеш а

 60. 61 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 402 Неутрално

  тези хора заслужават поне уважение а или не според Вас

 61. 62 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#56] от "PopEye":
  Ти се благодари на САЩ, щото иначе любимата ти Раша нямаше да съществува на картата.
  Иначе комунистическите Венецуела и Куба са създадени по различен начин, а?
  Да не говорим за Мексико, Бразилия, Аржентина, Чили...
  Ама ти само САЩ нападаш, при все, че при споменатите от теб събития тази държава изобщо не е съществувала.

  ☭= ☠
 62. 63 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#60] от "bufera":
  Армията им е влязла в България бе един изстрел дори.За какви загинали пишеш?

 63. 64 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#60] от "bufera":

  Пак за 60-ти път общо някой ако обича да повтори на неразбралите, че войници от Червената армия НЕ СА ЗАГИНАЛИ в бой в България.

 64. 65 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ок знам провокирах ви но не мислиш ли че прекалявате а

 65. 66 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#60] от "bufera":

  Иначе думите ти имат смисъл ама за едни други руски войници, които наистина са си оставили костите по нашите земи и чиито паметници и могили се пазят (някои за съжаление не достатъчно добре, това е факт). Тези паметници се тачат, независимо от отношението към Русия в даден период. Мисля че едва ли ще се намери по-добре поддържан храм в България от храм-паметника в гр. Шипка например

 66. 67 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#28] от "The Shadow":

  Аз не цитирам Ленин. "Дневник" го цитира. Но защо да четете, за вас всичко е ясно. Умирате а слагате етикети и да носите гащи на това, с което мислите.

 67. 68 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#65] от "bufera":
  Никого не си провокирал,а просто не знаеше.И понеже не знаеше са ти набили нещо друго в главата.Който не знае е лесен за манипулиране.Затова през социализма ни беше тотално ограничен достъпа до информация.

 68. 69 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не прочете ли какво писах за колата

 69. 70 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#59] от "franky":

  Много си точен по отношение на проблемите. На кого беше нужно да се раздухва, че някакъв Перко Наумов оцапал паметник и след това паметникът бил почистен ? Съгласен съм, че проблемите на България са много по-сериозни от този и не трябва да се занимаваме с такива простотии.

 70. 71 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 528 Неутрално

  а де го "алтернативата" Прошко? Снишил се е, както и цялата им "Синя коалиция". И те са клекнали край тръбата - да им капне някоя капка. Вече са си наредили и листата с общинските съветници. Смешници

 71. 72 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 528 Неутрално

  КАНДИДАТИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НА ДСБ

  СОФИЯ 2011г.


  Брой гласове


  Име

  1


  687


  Вили Младенов Лилков

  2


  658


  Христо Христов Ангеличин

  3


  576


  Атанас Петров Атанасов

  4


  569


  Петър Стефанов Москов

  5


  445


  Марта Руменова Георгиева

  6


  399


  Ивайло Христов Йонков

  7


  393


  Грети Иванова Стефанова

  8


  300


  Иво Николаев Божков

  9


  298


  Любомир Петров Георгиев

  10


  286


  Константин Симеонов Симеонов

  11


  188


  Николай Светославов Николов

  12


  178


  Марио Руменов Добрев

  13


  168


  Маргарита Димитрова Ангелова-Гутева

  14


  155


  Любен Стоянов Лачански

  15


  119


  Илиана Славчова Славева

  16


  108


  Любомир Кирилов Арнаудов

  17


  103


  Стефан Александров Павлов

  18


  99


  Виолета Тодорова Енчева

  19


  77


  Димитър Петров Божилов

  20


  77


  Надя Дауд Хамами

  21


  75


  Катя Константинова Аспарухова-Радева

  22


  75


  Сашо Начев Стоянов

  23


  68


  Божидар Христов Дончев

  24


  65


  Ирина Добрева Николова

  25


  62


  Антоний Методиев Методиев

  26


  54


  Иванка Минчева Щърбанова

  27


  53


  Николай Здравков Спасов

  28


  52


  Павлин Стефанов Чергански

  29


  51


  Даня Николова Иванова

  30


  45


  Камен Василев Мутафов

  31


  41


  Илияна Милкова Костадинова

  32


  29


  Вергиния Дамянова Георгиева

 72. 73 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Авторът и на този текст е поредния кандидат да получи покана за приема на 4 юли от губернатора Уорлик, т.е. безродник .Вярно е , че фашизоидните вандали на Костов нямат равни на себе си в Европа! Срам и позор за България.Тази вечер предаваха по немската телевизия поклонението пред съветските паметници във връзка с 70 годишнината от нападението на хитлеристите срещу СССР.Паметниците бяха просто обсипани с живи цветя и венци а пространството около тях блестеше от чистота и зеленина!

 73. 74 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Весело

  Освен да пожелая - догодина пак да бъде оцветен паметника. Явно вече е символ не само за пенсионерите, а България все пак има нужда и от бъдеще, не само от минало.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 74. 75 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#73] от "dakl":

  А ти прочети коментар 66

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 75. 76 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  А най-тъжното е, че цяло едно поколение привидя в изрисуваните от младите хора цветни фигури своето собствено спасение и индулгенция за проспаните в кочината 20 години. 20 години в сянката на съветския дивак-окупатор. Sad but true.

 76. 77 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  прави ми впечатление/гледах и "референдум" по бнт/, че това нищо/въобще паметник ли е или просто момумент на слагачество/ от всяка точка предизвика толкова шум, защото тва си беше надуване на мускули и най отпред беше представителя на "че гевара",така се случи и с турския кенеф.Е всичко е деобре забравено.

 77. 78 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Учуден съм приятно на постоянството и смелостта, с която "Дневник" отразява тази тема. Но де да бяха толкова постоянни и смели, когато се обсъжда корумпираната и некадърна система? Тук най-много се отива до констатации за дефектността на ВСС. "ВСС е дефектен" - казва Владимирова. И няма и гък за цялата система. ВСС трябвало да се смени. И, като се смени ВСС, г-жо Владимирова, от системата ще влязат в новия ВСС едни такива все хубави, компетентни и некорумпира хора, нали!?
  В това отношение Светлана Георгиева е много по-точна, остава да напише статия за съдебната система като цяло. Ама дали ще й я приемат? Само не казвайте, че съобщението ми не е по темата. Точно е по темата. Между паметника и днешната съдебна система има пряка причинно-следствена връзка.

 78. 79 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "focusnik":

  Твоят баща като Български офицер се е сражавал там ,където го е пратило отечеството,и няма нищо общо със Съветските окупационни войски в Б-ия,и които впрочем ни обявиха ВОЙНА,а не ние.
  М/у впрочем и Америка и Англия,са били съюзници на СССР,ама
  не са им лизали з......ка.

 79. 80 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#73] от "dakl":

  Амне ,да победителите не фи съдят.Що хилядите германски момичета изнасилени от Съветските войски/Най-хуманните в света и освободителки----сигурно от морала на воина/ не отидат да поднесат цветя на тези...................!!!

 80. 81 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Петата колона, или рубладжийството!
  Рубладжиите имат конкретни имена! Георги Димитров, Васил Коларов, Георги Първанов, Бойко Борисов. Последният даде премиерския Фалкон за да превози музикантите на Путин до Благоевград.
  Рубладжиите са благодарни на СССР (и правоприемника й Русия), защото от последните мърльовци на село за няколко дена станаха първенци в големите градове. По някой път говорят хубаво, и пишат добре, но са си чисти убийци. Не само с перото си, но и с ръце и крака, своите. Омърсиха и думата "интелектуалци". Спомняте ли си кой уби Райко Алексиев, "Щуреца", нарисувал Сталин, светинята на рубладжиите със сатър?
  Георги Боков и Крум Кюлявков! Двама комунисти. Скачали с тежките си обувки върху проснатото на земята тяло на техен колега. Какво ли се е случило в главите на тези двама образовани за своето време хора, че собственоъчно да убият човек, който нищо не им е бил направил?
  Е, вече и понятието "Комунист" стана мръсна дума в устите на децата им, но това не променя нещата. Дали са "социалисти", "либерали", или "Че Гевара", това са си същите говеда!

 81. 82 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 506 Разстроено

  [quote#9:"AzDebil"]Героите НИ не ги защитава НИКОЙ. Няма ги ЧЕТИРИТЕ български колони.
  Оказва се че ПЕТАТА КОЛОНА Е НАШАТА ИДЕНТИЧНОСТ. [/quote]


  +++++

  Дни наред си обсъждаме един паметник на унижението. Дни наред държим главата в пясъка и се чудим дали една боя е прикрила това унижение.
  Някой направи ли си труда да сложи едно цвете на някой от малкото останали войнишки паменици. Или просто да ги почисти. Защото няма град или село, в което да няма загинал във втората световна война.
  Някой обърна ли внимание на паметника на българския авиатор до Народното събрание.
  Паметниците на нашите герои са почти неизвестни.
  А боядисаният паметник стана световна сензация.

 82. 83 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Вижте в Дневник-фотогалерия малоумието, с което македонците вдигнаха паметник на Александър Македонски! Какво общо има днешна Македония с него? Нищо! Е, да, всеки може да вдигне паметник на всекиго. Българите могат да вдигнат паметник на Дарвин. Защо? Защото вече не са маймуни. Макар че тук можем да се позамислим... Трябва да има логическа връзка между тоя на паметника и тоя, който го вдига. В случая с македонците няма. По подобен начин е сбъркана връзката в паметника на Съветската армия в София. Всички българи нямат нищо против съветските войници- тяхното е трагедия. Ама, първо, няма съветски войник загинал тук, второ, имаме против комуномерзавците да вдигат паметник уж на съветските войници, а всъщност в прослава на изродския си режим.

 83. 84 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Съществуват два вида комунисти: комунисти и антикомунисти.

  Yet another blue planet.
 84. 85 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#60] от "bufera":

  БУФЕР, ти нали си наясно,че от идеята до истинската и реализация пътят е много дълъг и не всеки може да го извърви или не?...

  ...щото идеи всякъкви, но реално резултати никакви...

 85. 86 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#38] от "PopEye":

  "Както каза Вежди Рашидов"
  ----------------------------
  Да ти имам критериите...

 86. 87 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Хехе, Достоевски наистина е пророк.

  Почти едно към едно както Ленин го е казал и Великия инквизитор от едноименната поема. А може и Ленин да го е прочел и да се е вдъхновил от него...

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 87. 88 Профил на valtel12
  valtel12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цитата на Ленин е от книгата ,,За Върховната Власт,,.Писана е към 15 век от Еузебиус Аизенраих до папата.И завършва с думите моите хора вече са обучени.Това само доказва как лихваро капитализма се опита да опорочи Русия.На която отново ще и се наложи да ни спасява от новия световен ред.
  Русия пострада най много от комунизма който НЕ Е творение на Русия!И да аз подкрепям православна Русия ,тази която ти искаш да видиш смазана отново за да възтържествува мечтания ти нов световен ред в който ако оцелееш ще си един роб в свят който още не си виждал!

 88. 89 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#60] от "bufera":

  ...ей го и сега така, Председателят Борисов ще предложи скоро през септември една идея за Президент на България, една идея за Обединител на Нацията. Но реалното и съществуване и значеимост едвали ще може да се осъществи.

  Защото базата върху, която се появяват надстройките на обществото ни, или я няма, или е насипан пясък, от който се гребе с пълни шепи и разхвърля и той влиза в очите на хората.

 89. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Кабакчиев ми бил доктор на науките, англицист, преводач. ...Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
  То и Юлиан Вучков е доктор на науките, български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, ... Погрешно наричан и самонаричащ се "професор". ... Гражданинът от село Миндя професор Евгени Дайнов с "червен" произход стана син шаман-баща му е бил "рабкор" - кореспондент на в. Работническо дело - в Лондон. През октомври 1994 г. президентът Желев назначи Георги Марков за член на Конституционния съд (КС) - съвсем изненадващо. Веднага след назначаването му в КС, постъпи искане от 54-ма народни представители за тълкуване на понятието “високи нравствени качества”, каквито всеки конституционен съдия трябва да притежава, според конституцията, и за обявяване на Указа на президента за назначаването на Марков за противоконституционен. В искането на депутати от левицата се твърдеше, че, според официална информация, той е сътрудничел доброволно като агент-доносник на структурите на бившата Държавна сигурност, което е било установено от Временната комисия за Великото народно събрание и съобщено в пленарна зала. А според общественото мнение дейността, свързана с доносничеството, е неморална и лицата, които са я осъществявали, не са носители на високи нравствени качества. http://www.mediapool.bg/show/?storyid=122039&srcpos=51
  Има и много други знайни и незнайни "герои".Човешката глупост е безкрайна, тарикатлъка също. Демокрацията роди милион "професори" и "доктори на науките", а Академията на МВР роди премиер, магистрати и банкери...http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=625797
  Никой не твърди, че демокрацията е съвършена или премъдра. Всъщност се казва, че тя е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога. — в реч през Камарата на общините през ноември 1947 г. Най-добрият довод срещу демокрацията е петминутен разговор със средния избирател.
  The biggest argument against democracy is a five minute discussion with the average voter.
  Уинстън Чърчил

 90. 91 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#88] от "valtel12":

  Ти невиждаш ли, че Русия се самосмазва и това продължава веднага от първият ден след 9.5.1945. или не. Самите обитатели на тази територия познати под името руснаци са съгласни да ги смазват, също като нас, самоче ние мазохистично страдаме от това си желание.

  А те не. Те просто го желаят с целую душу и сердце своего открито и без да се стесняват. Докато ние някък ни е срам от тази порочна сладост и все се крием из политическите дебри и шубраци...

 91. 92 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#73:"dakl"]Авторът и на този текст е поредния кандидат да получи покана за приема на 4 юли от губернатора Уорлик, т.е. безродник .[/quote]

  За съжаление активни бивши рубладжии сега са в първите редици на ДОЛАРДЖИИТЕ -Иво Инджев например!! Бизнес?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 92. 93 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#88] от "valtel12":

  Комунизма не е творение на Русия? Само дето в утробата на Русия се роди този страшен звяр наречен комунизъм. И за разлика от германците руснаците продължават да се гордеят с тоталитарното си минало. Че даже и в момента на най-централното място, в столицата на Русия, се отслужват гнусни езически ритуали на главния комунистически цървул - Ленин. Дето лихваро-капитализма според теб го бил хулел.

  И спрете да ни пробутвате тия дивотии за мисията на православната Русия дето са ви ги наблъскали в главите по време на ускорените курсове по православие.
  Плоско е!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 93. 94 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#90] от "latcho59":

  ...Това което е като общественживот и система у нас през последният четвърт век НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, а е ПОСТКОМУНОИДНА ПАРТОКРАЦИЯ с претенции за полудемократични идеи, само на идеи и то полуподобия на идеи. Нещо като объркани мисли изказани гласно.

 94. 95 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Показателно е, че само официалните български представители на руските интереси у нас, наречени още от Джендо Стоянов Джедев овчар в село Инджекьой (днес Тополи), рубладжии...Захарий Стоянов, чието истинско име е Джендо Стоянов Джендов - "майстор" в първата българска масонска ложа
  (масон от Великият изток на Португалия) е една от най- обсъжданите и противоречиви личности в древната ни и богата история. www.archives.government.bg/tda/docs/fond12k_ruse.doc Масонска грамота на Захари Стоянов. Оригинал.

 95. 96 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#93:"Митко"]Комунизм не е творение на Русия? [/quote]

  Идеолог на комунизма е Карл Маркс, който е живял и творил в Германия. Ленин е бил емигрант в Швейцария, не се знае на каква издръжка, но за Русия е заминал с няколко блиндирани вагона , напълнени с няколко милиона златни германски марки.

  Та кой казваш е измислил комунизма?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 96. 97 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#96:"Курт Деликуртев"]Та кой казваш е измислил комунизма? [/quote]

  Французите и техните утописти - хахахахахх!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 97. 98 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Добре де, има огромен паметник на съветската армия в центъра на Виена.
  Защо не се споменава това никъде във вашите анализи ?
  Знаете ли какво ще се случи на авторите на този арт ако бяха във Виена ??
  Нямаме ли паметник на американския пилот в България ?
  Приличате ми на футболна агитка... "Само левски , долу цска"

 98. 99 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#95] от "latcho59":

  Линка не може да се отвори!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 99. 100 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Кабакчиев бил доктор на науките, англицист, преводач и колко мъка имало по тоя свят

  Първо, какво общо има това с Рубладжийското статукво? Второ, алоооу, папагала с правните енциклопедии! Аз съм това, което съм! Десетина книги, десетки статии, автор на теория. Световна класа! Майтап никакъв!
  А ти какъв си, бе, папагал? Адвокат, когото леля Пена го оценила в съдебната зала? Браво!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK