Изрисувани покрай паметника

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Виновна е пропагандната машина, оправдаваща в името на "светлото бъдеще" превръщането на хората във "винтчета и бурмички".
  Тук е ключовият момент в статията. И прехвърля мост към една друга тема - професорите с картончета в нашите университети. От Бойко Пенчев очакваме инетересна стятия по този въпрос - например за професорите с картончета във ВАК, особено тези от филологическите комисии.
  А няма ли да има въобще някаква реакция по този въпрос от академичната общност у нас?

 2. 2 Профил на ribardo
  ribardo
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Поздравления за статията! Истинското изкуство и иновативните идеи никога не са били на почит в Съветски Булгаристан, за съжаление... А ето че съвсем не липсват такива.

 3. 3 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "Виж, ако изрисуваш съветския войник като Батман... "

  Не, бе - Батман нямаше... той спи като скот... и го е страх да не го нарекат Хасан....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 4. 4 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Цялата работа е в това, че "боядисването" е било извършено много талантливо и без политически асоциации. Това направи невъзможно както озлобено осъждане - то върви когато е налица примитивно, вандалско рушене, така и безграничното политизиране - то е възможно когато има политическо послание. Весело и талантливо - какво още трябва изкуството да се превърне в новина? Чехът Черни точно с такива прояви си направи име. Едната беше за наша сметка, ама айде ...
  Що се отнася до неизбежните про- и анти-руски послания, то аз не познавам друга толкова поляризирана тема, включително и в този форум, колкото е темата за Русия и нейното влияние в България. В тази връзка се сещам за една статия, заради която автора й е бил обявяван едновременно за "озлобен русофоб" и "разплакан русофил". Статията се казва "Руската сила" и може да се прочете тук: http://blog-modernity.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

 5. 5 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#3] от "KOBOLD":

  Но Джокерът беше налице.

  Иначе: поздравления за статията, подобно мнение написах някъде из форумите тук преди няколко часа.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 6. 6 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Превръщането на скулптурната група в комиксови герои накара всички да усетят, че самите бронзови "победители" са част от една масова култура, означаваща не милионите загинали войници, а властта на "победилия социализъм".

  Перфектно, едва ли може да се каже по-добре.

 7. 7 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 395 Весело

  За да сме квит, аз предлагам сега да изографисаме паметника с руски анимационни герои - Въпкът и заякът от "Ну погоди", крокодилът Гена, Чеборашка и др.

 8. 8 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Цялата история с изрисувания паметник на Съветската армия показа кой ни управлява. Не кой е на власт в момента, а какъв е манталитетът, който прави България именно такава и който не позволява нищо да се промени"

  Именно!

  58
 9. 9 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 886 Неутрално


  Този път Бойко Б..., пу обърках се, Бойко Пенчев е прав!
  Анализът е точен.

  Истината, която лъсна с "излъскването" на "паметника на Съветската армия" е, че рубладжиите продължават да управляват "държавата" България.

  И руските подлоги продължават да пречат на българите да се откъснат от азиатската диващина ( http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/06/22/1110512_svobodata_na_internet_v_rusiia_e_ogranichavana/), чийто символ е паметника на армията окупирала през 1944 г. България и наложижа с терор, убийства, вандализъм, лагери и мъчения човеконенавистния сталински тоталитаризъм.

  Докато такива паметници продължават да стърчат в България ние няма истински да се присъединим към съвременния свят.

  Отношението към миналото е решението за бъдещето.  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 10. 10 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Вежди Рашидов си е Вежди Рашидов, но какво да кажем за онези уж много печени "криейтив директори" и "творчески партньори" от рекламни агенции, които обявиха изрисуването на паметника за "дебелашки хейт"
  ...
  Ами какво да кажем, ...оригиналният творчески акт трансформира знака на окупатора в нещо по-приемливо за България 2011. Актът на търкане и пароструене беше същинския хейтърски акт. Щото требе да пада мразене, ... без мразене нема папо за някои хора, ...те живеят от това. Ма къде по света комунетата не са дебелаци и хейтъри.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 11. 11 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гуано":

  Аааа... тоз жлътия бил Джокерът.... аз мислех, че някое пате....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 12. 12 Профил на jason
  jason
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#7] от "kalcho_krivija":

  И ще сменим мотото на "Ну, курица, ну погоди!!!"

  There's no excuse for bullsh!t - Лошо куче в крак с времето
 13. 13 Профил на lewboi
  lewboi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  композицията си е посредствена, добре че я оцветиха, та да различа колко персонажа има в нея
  според мен, сега трябва в нациски униформи да я оцветят, та да се види, че и с тях няма много разлика
  всичко е пропаганда!

 14. 14 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ако всички се възхищаваха и одобряваха боядисването, то нямаше да е изкуство. Противоречивата реакция и дискусията, както и желанието на много хора да запазят спомен от събитието, показва че това беше истинско произведение на съвременното изкуство.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 15. 15 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ей, ГЕРБ - внимавайте да не нагазите лука! А сте са подчинили на руското посолство, а сте изгубили изборите! Да не кажете после, че гражданите на България не са ви предупредили?! Ние, гражданите с мозъци и интелект ви казваме - внимавайте в картинката, щото идват избори! Дудо е много ларж, ама сега вече е гневен. А това значи, че чашата ще прелее скоро!

  Дудо ви обича!
 16. 16 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 616 Весело

  Обикновено съм доста критичен към вашите статии, но сега напълно споделям мнението ви.
  Много ми е интересно защо у нас, политиците и мутрите се кипрят с прякори като: "Командира", "Батман", "Бати" "Булдозера", "Трактора","Класнат", "Сокола", "Гоце","Черепа", "Очите", "Вълкът", "Лисицата", "Златистия" и т. н. , а не искат да се видят нарисувани по този начин.
  Само че младия матрял не спи ..., не спи вече!
  Лошо Седларов, лошо!

 17. 17 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Едно огромно БРАВО на г-н Пенчев за правилната и прекрасно изложена позиция .Ето един пример , че култура и интелект са останали дори в този мутро-БКП-чалгаристан в който живеем !?!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Поздравления за статията на Бойко Пенчев!
  Поздравления и за илюстрацията на Иван Кутузов!

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Благодаря за хубавата статия

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хора бдете! Фашизмът надига глава в България. Фашизъм е имало в България и отричането му и други подобни на "боядисването" на паметника на Съветската армия действия не могат да отменят този факт. Под яростното защитаване на "боядисването" прозират нечестните политически намерения на неговите вдъхновители, организатори, извършители и защитници.

 21. 21 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Русофилите, или на български - любителите на Русия във всичките й превъплъщения нещо мълчат. Друг път се избиват да драскат глупости. Въпреки това усещам, че са тук и искам да им кажа само: Драги русофили, ние не сме русофоби, ние сме българофили, за разлика от вас!

  Това е положението...
 22. 22 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ама наистина сивата ни власт беше изрисувана и то като руски анимационни герои. Направо виждам Борис Велчев като Вълка - протегнал лапи, залепил цигара на брадясала мутра, таман да хване Заека-художник и пада в капана на собствената си глупост. Или Бойко Борисов - един Иля Муромец, опитващ се да стане по-дребен и невидим от Чебурашка. Или Фандъкова като медената питчица Колобок, с писък търкаляща се между устите на фондация Русия-България и на софийските граждани.

 23. 23 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Точно така: "Загиналите не са виновни, че изображенията им са се превърнали в кич." И да подчертаем: загиналите другаде!
  Западногерманците са доволни, че руснаците ги спасиха от комунизма и въпреки стотиците хиляди изнасилени германки от руски войници търпят паметниците на Съветската армия. Малоумните и необразовани управляващи да не дават примери с Германия!
  Ние нямаме нищо против руските войници - пострадали дори повече от сталинските безумия отколкото от прекия противник! Ние имаме против този паметник, който използва трагедията на руските войници, за да налага дивашкия комунизъм! По принцип не говоря в мн.ч. - сега го правя, защото знам, че по този въпрос има консенсус между нормалните българи.

 24. 24 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#20] от "new_ghost":

  Приятелю, мога да ти препоръчам добър психиатър. На мен не ми помогна, но с теб може да успее ))

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Много маски паднаха след тази среднощна хигиенна акция - не знам с какъв сурат оттук нататък Бойко Борисов ще се обявява за "десен", с какъв мило-свенлив поглед Фандъкова ще иска гласа на свободомислещите софиянци; що се отнася до наглия дебелак и търгаш Вежди, той има толкова общо с изкуството, колкото Сергей Станишев с рокерското движение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#20] от "new_ghost":

  Леле човеко!
  Пак не си си изпил хапчетата! Къв фашизъм те е подгонил бре! Вземи от внуците си комикси да се пообразоваш малко! Въпросните цветни персонажи се сражават със същото световно зло, с което и Червената армия.
  Освен това Щатите и Русия не са ли вече съюзници? Защо виждате проблем в това, че два уж приятелски отбора са си разменили екипите?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 634 Неутрално

  БКП, в едно със съветските подлоги тъпчат и унижават българския народ (който по незнайни причини продължава да примлясва и почти да си ги обича олигархо-комуноидите) вече 65 години - и края не му се вижда....

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 28. 28 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Забравили сте най-важната част от статията, а именно:
  Какво правим оттук-нататък ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Любопитно

  "През 1938 г. на Околчица е издигнат паметник на Ботев – 38-метров обелиск, завършващ с опълченски кръст. През 1947 г. кръстът е заменен с петолъчка. (През 1991 г. кръстът се завръща.) Да не си помисли някой, че става въпрос за "вандалство" – всичко става по нареждане на Партията."

  Разбира се, че е "вандалство"! Както е и вандалство свалянето на короната на паметника на Майка България в Търново. След това е върната.

  А да се каже това за един скулптор, какъвто и да е той, че произведенията са му "...късове бронз, изложени във фоайето на някоя корпорация, или до картини, кротко висящи в банкови офиси." е все едно да се каже, че книгите на един филолог, литературовед, културолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" са безсмислени драсканици, които студентите трябва да си купят, за да си заверят семестъра! Дали така си оценява труда автора?

 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#28] от "Сашо":

  Парк на комунизма? :-Р

 31. 31 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 996 Неутрално

  БРАВО, ПЕРФЕКТНО НАПИСАНО!!!! ПРОСТО ЕДИН ОТЛИЧЕН ОТ МЕН И БЛАГОДАРЯ!!!

 32. 32 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#29] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Той Веждито си е такъв скулптор - мастит, разгърден, пуши пури, пие уиски, уригва се и пърди.
  Ако не беше с турско име едва ли някой щеше да го е чувал.

 33. 33 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  Като си гледам минусчетата, явно не сте съгласни с мен, че комунягите са вандалствали върху старите паметници
  А са правили "осъвременяване" в крак с времето?
  Eхххххх

 34. 34 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#30] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Не виждам как ще стане, след като цялата система очевидно застава на страната на оставането на паметника в този му вид.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 35. 35 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иван Петров":

  Ами аз не познавам друг наш такъв като него, който да продава предимно навън своите неща, и цената на играчките му да започват от 25 000 лв...
  http://lidiko.com/-m-55.html
  Друг е въпроса, че на мен не ми харесва такъв тип пластика. Ама продава, пича, и щом си ги продава си харчи парите както си иска - за ядене, пиене, пърдене. Негова работа.
  Дето е приказката - капитализъм, свобода, демокрация

 36. 36 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сашо":

  Защо да не стане? Напротив - става. Дори е евтино. Този се изчиства до блясък, остава да се монтират и още няколко от демонтираните паметници наоколо. Прекрасен музей на комунизма на открито се получава.

 37. 37 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#35] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Прочети си 29 и след това 35 и си задай въпроса: защо изобщо ги писах?

 38. 38 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иван Петров":

  Не те разбирам.... Щом пуши, пие, яде и се оригва, пък продава малка пластика за 25 бона, значи е глупак и не може да прецени каква е стойността на един комплекс скулптури? От туй нагоре е турчин?
  По-подробно може ли?

 39. 39 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Бих могъл да го обясня и по-подробно, но на индивид с не толкова ограничени умствени способности.

 40. 40 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иван Петров":

  Аха, добре Вярно, че гениите никога не са били разбирани

 41. 41 Профил на simlevs
  simlevs
  Рейтинг: 450 Гневно

  До кога в центъра на София ще има паметник на УБИЙЦИТЕ в Будапеща и Прага .Да не говорим ,че липсващата СЪВЕТСКА АРМИЯ бе завоевател и окупатор в България .Окупацията през 1944 год . доведе до изоставането на страната с векове , не толкова материално ,колкото морално .МАТРИЯЛАТ гласува за комунисти - б.борисов (АГЕНТ БУДА) ,първанов (АГЕНТ ГОЦЕ) и за съветския поданик станишев .

 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Циганията е пълна и начело върви със шпагина гордо вдигнат.
  А защо говорим само за тоя паметник?
  Защо не и за онова малоумно недоносче в парка на свободата, т.нар. като братската могила? Защо не говорим за всичките паметници на съветската армия в България?
  Защо не говорим че да спреш на улицата някой и да го попиташ дали знае кой е Александър Невски - никой няма да може да ти каже. Инак хората са набожни, но ако ги питаш кои са тия по стенописите вътре ще иума хъката мъката.
  Въобще истината е че България и Русия нямат чак толкова общи неща. Очевидно нито Съветската армия я е освобождавала, нито пък българите са били особено благодарни след като горяните правят възстание 1951.

  The biggest risk in life is not taking one.
 43. 43 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Затова ние казваме

  ПАМЕТНИКА ТРЯБВА ДА СИ ОТИДЕ!

  The biggest risk in life is not taking one.
 44. 44 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#43:"Десен"]ПАМЕТНИК ТРЯБВА ДА СИ ОТИДЕ![/quote]
  Паметниците*

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 45. 45 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Всички човешки идеологии опират до едно - някакси другите да бачкат - а аз да живея богато, разточително и в лукс! Егати цивилизакцията!?!

 46. 46 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  БРАВО на автора, безпощадно точен в анализа си!

  Виж, ако изрисуваш съветския войник като Батман, това вече е кощунство. "Посегателство върху историческата памет" имаме тогава, когато пренаписването на историята става неорганизирано, без одобрение от партията и държавата. Какъвто беше и сегашният случай.

  Нищо не е забравено от тоталитарното минало и навици, комуноидите си дърпат конците, а понякога такива случки и подхлъзвания ги карат да са непредпазливи - та падат маските и се вижда какво е "държавност" в БГ издание...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 47. 47 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  "Неизвестните извършители", които прокуратурата издирва, са надеждата, че малко по малко обществото ни се променя. А властта? Властта си остава същата.

  Прекалено бавно се променя "обществото" (кавичките са поради несигурността ми че го има, автентичното, гражданското!!)

  А за властта, нея я знаем чия е. Просто от ЦК на БКП премина формално (зад завесите не ми се и наднича, че съм гнуслив) било то в децата на шофьорите на "елита" от едно време, било в пазвантите му...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 48. 48 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Проблясна лъч надежда за нашата демокрация...и отново беше стъпкан от руския ботуш...

  الرجل الكبير
 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Статия пълна с глупости!
  Първо и чисто формално - никой не може да преобразява чужд паметник. Все едно да изрука мустаци на Мона Лиза. Вечер не може да се снима Айфеловата кула, защото осветението й е с авторски права. Паметникът може да се рисува, ако е взето разрешение от авторите или техните наследници.
  Който иска да си прави Батман може да го направи от стиропор, да го оцвети, да поиска разрешение и да го сложи до паметника.
  Второ, паметници не се оскверняват. Пелопонеската война е започнала, защото жителите на Платея разрушили стела(паметник), която била издигната от друг град обсаждащ Платея, т.е. стелата била на техни врагове. Цяла Гърция била потресена от този акт и той дал поводът за войната.
  Трето. Паметникът е точно "непротиворечива" ценност, призната за такава от ОН и цялото човечество, той е на армията освободила Европа от фашизма, а народите й от изтребление и робство. Ако подобни статии и коментари се появят в Германия, в случай на подобно отношение към паметник на руската армия там, авторите щяха на часа да бъдат арестувани.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Пичове, готина статия има в Новинар - на Калин Руменов - "Останете с „К... за Левски”"
  http://novinar.bg/news/ostanete-s-k-za-levski_MzYxMDs5.html?#comments1324869

  Вижте я. Донякъде покрива вашите тези. Но не отговаря на въпроса, който го задавам и там:
  "Ако върху паметника на Левски да се нарисува красиво, анатомично, дори с правилните медицински пропорции един еректирал член, и после да казваме, че това е модерно изкуство и значението му се отнася за футболният клуб, и няма нищо общо с историческата личност. Дали ще се възприеме така или ще се възприеме за..."

 51. 51 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Изкуството има някакви граници.
  Не може всичко да го обяснявате така елементарно.
  Ако боядисам Ботев във Враца като дядо Коледа, пак ли е много арт ?
  В България времето е спряло на 1989 година. Всички говорят за комунисти, комунета, демократи....
  А по света хората прават и мислят за бизнес.
  Пазете добри отношения с Русия и правете бизнес.
  На България не и трябва враг.


 52. 52 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#49:"др. Иванов"]Паметникът може да се рисува, ако е взето разрешение от авторите или техните наследници.[/quote]

  В случая не си съвсем прав. Виж чл.15 ал.2 от Закона за авторското право и сродните права. В този случай наследниците на архитектите и скулпторите могат да се обърнат към Съюза на архитектите и СБХ да помогнат на общината да се вземе решение, което да не е обидно за тях. Ако желаят, естествено...

 53. 53 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#50] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Тодоре,
  Тук обсъждаме статията на Бойко Пенчев. Ясно ли ти е?!

  Ти що си се кръстил Федор...а киснеш тук вместо да отидеш в някой руски сайт. Знаеш ли колко рускини щяха да те харесат и да искат да си говорите за еректиралия член. Хайде отивай там да си говорите по твоята тема...

  The best way out is always through Robert Frost
 54. 54 Профил на Vladimir Marinov
  Vladimir Marinov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Страхотна статия! Браво!

 55. 55 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#51] от "samir":

  Ха така!
  Дойдохме ли си на думата!
  Да обичаме руснаците щото те много обичат да бъдат обичани!

  The best way out is always through Robert Frost
 56. 56 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#53] от "Realistka":

  Абсолютно - за тази статия говорим. Виж мнение 29.
  А съм се кръстил така... да го кажем по професионални причини - на един образ роден в Дрезден. Как мислиш, немкините дали ще ме харесат?

 57. 57 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Поздравления за статията и член за платените "крийетив" бездарни агенции и завистливи копирайтъри.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 58. 58 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ако "неизвестните" "художници" ( слагам и двете думи в кавички) бяха нарисували върху въпросния паметник не Джокера, Батман и сие, а фесове и чалми на турски войници, така, както сме ги виждали по комикси и книги, дали Б.Пенчев щеше да напише пак същата статия и дали щеше да има пак същите коментари по форума? Питам, де, един вид провокативно...

 59. 59 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#55] от "Realistka":

  Добри отношения не означава непременно любов
  Това го знаят всички почтенни дами.

 60. 60 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#59] от "samir":

  Да правиш бизнес с руснаци е чиста порнография!

  The best way out is always through Robert Frost
 61. 61 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#58] от "kirsner":


  Може паметника на американския летец да го нарисуваме като Аладин.
  Все пак и Аладин е летял.
  Дали ще кажат че е арт, или ще е грубо поругаване?

 62. 62 Профил на Федор Езерский
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какъв паметник,какви пет лева..
  Това ,че едно говно е високо 30 метра и е направено от 10 тона бронз още не го прави паметник.
  Паметник е барелефът на Апостола в центъра на София ,ако и да е много пъти по-малък.
  Ама горкото Вежди не може да направи разликата...

 64. 64 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  #61, между другото, една от загадките са мен е как така има в София паметник на американския летец от втората световна война. Това ще да е резултат от някакъв нов недостижим връх на булгурската мисъл и памет. В коя нормална страна това щеше да се случи? Аз не знам да има паметник на американския летец в Хирошима например, нищо че сега Япония и САЩ са приятелски държави и нищо че Япония осъжда собственото си минало. Да, ние направихме историческата грешка да сме на страната на нацистка Германия през втората световна война и да обявим война на САЩ, за което те ни скъсаха от бомбардировки. Но след като в края на краищата София бе срутена , а доста невинни хора бяха избити, защо трябваше да изразяваме благодарност за всичко това, като издигаме паметник?

 65. 65 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#64] от "kirsner":

  Има си хора за всичко

  SKUPE stanislav-32
 66. 66 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Любопитно

  До коментар [#63] от "aramissss":

  Вие скулптор ли сте? Или имате лиценз за оценител на произведения на изкуството? Или сте поне Арт-Сийкър към някоя галерия?
  Много смели приказки

 67. 67 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#64] от "kirsner":

  Кирснер, паметника на летците го има. Трябва да стои. Това че изобщо няма да дойде на никой на ум да направи паметник на геройски загиналите японски летци над Пърл Харбър, няма какво да го коментираме.
  Такива дискусии, дали да го има един паметник или да го няма трябва да се правят преди построяването му. После вече трябва да се пази. Собственика му да го пази и да мисли дали по някакъв начин може да го монетизира.
  Е, ако не може.... и само за "Фън Шуй"
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=936833
  да върши работа, пак е нещо ))

 68. 68 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сашо":

  Трябва да се продължи, такава гениална идея не може да бъде изоставена. Вижте пантеона във Варна:

  http://www.moreto.net/snimki.php?n=335&c=4

  Беличък, чистичък. Изключително подходящ е да бъде превърнат в нещо много по-зашеметяващо от онези огромни картони в кината. Догодина лятото по това време излиза поредния филм за Батман. Ето така ще се привлекат много повече туристи и от други страни. Никой няма да стане кмет ако пази паметника, така че да му мислят и няма значение в случая, че градината била държавна. На оня му измислиха мощи, на другия музеи, но това ще бъде нещо изключително. Да стане чисто и законно и със съгласието на Warner, Legendary и DC. Триумф на фабриките за мечти в сърцето на морската столица. Феноменално. Е, струва ли си?

  http://www.youtube.com/watch?v=qCZdatww69w

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#63:"aramissss"]Това ,че едно говно е високо 30 метра и е направено от 10 тона бронз още не го прави паметник. [/quote]

  Sabina’s initial inner revolt against Communism was aesthetic rather than ethical in character. What repelled her was not nearly so much the ugliness of the Communist world (ruined castles transformed into cow sheds) as the mask of beauty it tried to wear – in other words, communist kitsch.
  (Милан Кундера)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#14] от "|":

  Важното е, че има цяло едно поколение, което беше несъгласно и готово да бъде на място на сутринта, когато щяха да премахнат боята. Е, това, че го направиха снийки-снийки през нощта вече си е милиционерски мурафет, колкото и да ги знаеш лайнарите, никога не можеш да си сигурен в ходовете им...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#68] от "Reveal":

  Абсолютно! И базата си я има! Като се започне от ПСА, пресича се Орлов мост, мине се през "Градинката на Възрожденците" и се свърши с "Братската могила". А сега е изоставено. Или от време на време да полъснат малко, колкото да не е без хич, за да не е съвсем срамота да се пие бира под тези инсталации.

  Работата е, че ще е хубаво да помислят около тези паметници какво още да се направи, че да е хубаво и удобно на хората....
  И да вземат да помислят за кенеф, че е неприятно да се обръща всичко наоколо на такова...
  http://www.sofia2020.bg/idea.php?id=12

 72. 72 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#70] от "Пловдивски":

  През нощта дошло, през нощта си отишло, майна

 73. 73 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До Федор

  За оценката на памтник не е небходимо да си скулптор,достатъчно е да си патриот,ама български,какъвто явно не сте..
  А дългото бронзово говно можете да си го носите на рамо в Русията ....

 74. 74 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Весело

  Якооо !!!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 75. 75 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Спорът дали това е изкуство или не е е изместване на темата и основната идея . А това е отношението на младото поколение към една догма –догмата на комунистическата и посткомунистическата действителност обрекла България да бъде в опашката на цивилизованите демокрации , държава само случайно географски да се намира в Европа. Изрисуването дори да не е изкуство е ОТНОШЕНИЕ към фалшивия героизъм струящ от паметници строени от един тоталитарен режим като предупреждение към свободомислещите. Защото паметникът на Съветската Армия не е нищо друго освен един гигантски размахван пръст на комунистическия партиен секретар на БКП в небето на София. Предупреждение ,че ако тук някой иска прекалено много свободи ,то комунягите ще извикат пак услужливия червен изрод който да им върне властта, и да накаже всеки замечтал се за свободолюбиви идеи и нормално човешко съществуване...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 76. 76 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Герб не разчитат на интелигентните образовани хора да гласуват за тях, а в ъв форумите на Дневник пишат предимно такива. Ако отидите в новините на днес.бг примерно в темите за паметника, се вижда доста голям процент промити мозъци, разсъждаващи елементарно за "майчица рус", "братушки" и т.н. в тоя дух.

 77. 77 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Това почистване си беше своеобразно горене на книги, което много добре знаем в какви държави и периоди от тяхното развитие се правеше. А както знаем от Джордано Бруно - да изгориш някого, не означава да го опровергаеш!

  Страхотна статия. Браво Дневник, браво г-н Пенчев!

 78. 78 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  """" Цялата история с изрисувания паметник на Съветската армия показа кой ни управлява."""

  !!!!!!!!!!!!!!!!

  Там е работата. Нагледно и с пренебрежение.
  Показва се кой ни управлява.
  Образите от паметника на съветската армия. Супер символика.
  Съветски войник, американски рисуван герой ....
  Защо никой не се замисля, авторът на рисунките защо не нарисува български анимационни герои? Тримата глупаци например.
  Това щеше да бъде ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ УНИЖЕНИЕТО.
  Сега дори и уважаваният автор се опитва да приглася на неубедителния хор за "изкуството, което преобразява".
  Всеки паметник е ПОСЛАНИЕ за ПОМНЕНЕ. Съхраняване на отминала реалност. Той НАПОМНЯ. Превръща миналото в основание за БЪДЕЩЕТО.
  С този паметник посланието е : УНИЖЕНИЕ ЗА СЛАБОСТТА ВИ ДА НИ СЕ ПОДЧИНИТЕ! УНИЖЕНИЕ ЗА ТЕЗИ ОТ ВАШИТЕ, КОИТО УБИХМЕ! УНИЖЕНИЕТО Е ВАШАТА СЪЩОСТ!!! Това сте вие!ПОМНЕТЕ ГО!
  Смяната на образа НЕ ПРОМЕНЯ ПОСЛАНИЕТО. Когато образите са от един вид. Дали образът е на съветски войник или батман, образът говори - ВИЕ СТЕ ЗЛОТО И АЗ ВИ ПОБЕЖДАВАМ!!!
  Това означават паметниците на противниците по земите на завладените. Независимо дали са на руски войници или на американски пилоти.
  Да продължиш да търпиш такива паметници означава, че си СЪГЛАСЕН С НАТРАПЕНИЯ ТИ ОБРАЗ НА ЗЛОТО. Означава, че се ПРИМИРЯВАШ! Означава, че УНИЖЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА!!!
  Независимо каква ще е "опаковката" на "напомнянато" - войник с цвят на бронз ил войник с камуфлаж на батман!!!

 79. 79 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 609 Любопитно

  Знаете ли колко малко хора познават истинската история на този паметник? Да не говорим за пазена в тайна у нас и в Русия и до днес война на Русия срещу България през 1916 г. . Толкова години сме учени на съвсем друга история и сега шока за много хора е голям и не искат да приемат истината.

 80. 80 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Много ми хареса статията! Особено констатацията, че едни рисуват, други чистят, а властта прави кризисен щаб - т.е. както обикновено не върши нищо. Защото властта много добре знае, че ако някой свърши нещо ще си навлече безкрайни неприятности. Питайте Костов.

 81. 81 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Всъщност в Русия ритуалът "публично изгаряне на книги" изглежда никога не е спирал. Ето какво се случва с книгата "Лёд" на Владимир Сорокин:

  http://www.youtube.com/watch?v=jX7yDGyvHBo#t=1h02m30s

  Русия. XXI в.

 82. 82 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Този паметник е част от миналото и историята ни. Добро или лошо то не трябва да се забравя и преиначава. Няма никакъв смисъл от такива драсканици и акции по почистването им и спорове за или против паметника.

  :-)
 83. 83 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#82] от "Димитър":

  "Драсканиците" също бяха част от миналото и (близката) историята ни, но кой знае защо ги махнаха

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 84. 84 Профил на totka46
  totka46
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Прекрасна статия!!! Хиляди благодарности за интелигентния, правдив анализ на ситуацията с паметника и разбиранията на сегашните управляващи.
  Г-н Пенчев е на висота, както винаги!

 85. 85 Профил на drakkar1196
  drakkar1196
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "дебелашки хейт", "лишен от концепция" "нямал стойност"

  -----------------------------------------------------
  Предполагам че сме шампиони в строенето на паметници на кой ли не...
  Съветски "освободители", турски главорези, първия български масон, рок звезди, роми, дали живота си в националните войни на страната ни....
  Докога ще се кланяме пред фалшиви идоли и ще се водим по акъла на някой друг? Кога България ще изгради собствена идентичност пред света и ще започне да се гордее с нея?

  “If you don't read the newspaper you are uninformed; if you do read the newspaper you are misinformed.” - Mark Twain
 86. 86 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Прекрасна статия!

 87. 87 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 455 Неутрално

  И тук си позволяват да сравняват с паметника на Левски.
  Ще се самоцитирам:

  "Не мога да ги разбера тези който вият , че това недоразумение било паметник. Че даже и да го сравняват с паметника на Левски, този пред НДК-ако някой не знае казва се 1300 години България, та дори и този на американските пилоти! Последните поне са ги свитнали тука и все имат право на един камък на мястото!"

 88. 88 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#60] от "Realistka":

  Рали, сладурче, може ли един виц, пък изводите ги оставям на теб и колегите (съфорумци) :

  „Влязъл един пенсионер в сексшоп и казал: От две неща съм изключително недоволен – от икономическата политика на правителството и от сексуалния си живот – имате ли случайно надуваема кукла на Симеон Дянков?”

  Не мисля, че да правиш търговия с който и да било е Порнография!
  Иначе, излиза, че ти отричащ Капитализма, а там няма Вечни Приятели(хубавци, любимци и чаровнци), а има "Вечни Интереси"

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 89. 89 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#76] от "mrakogor":

  Ех браточка -мнооо си ентилигентен и ти -също като другите .
  Мнооо е ентилигентно да цвилиш с телешки възторг по повод на една чистопробна вандалщина.
  Тва русофобията се оказа доста тежка диагноза и неизлечима поскомунистическа комплексарщина.
  И какво от това ,че един /а всъщност/ няколко простака са поругали един паметник на бойната слава - щото този паметник е такъв и там освен съветските войници има и български и те заедно са умирали по бойните полета.
  Дребни душички изпускащи "парникови газове" - на какви се правите - преди 1989 си бяхте п.тки ама се оправдавахте с властта . Сега пак сте си п.тки - ама кой ви е крив -то това е завинаги. Както би казал един герой на Хашек - "като сте си винаги опикани що да не и осирате понякога" - е сегашния случай си е такъв. "Смелчаците на мама" - ама в анонимния форум...дришльовци ...ами като не харесвете "комунистите" направете като тях - грабнете пушките и си извоювайте свободата - хамериканците са добри съюзници и са тук.
  И е кофти когато интелектуални талибани си намират повод за словесни полюции в няколко нашарени образа - те го къде е руското посолство - отидете и си покажете отношението .
  Нещастници.

  Да си върнем държавата и бъдещето
 90. 90 Профил на kalinkova
  kalinkova
  Рейтинг: 395 Весело


  Статията е превъзходна и превъзходно също описва духът на времето, който , уви, ни управлява . Както обичайно колективното взема връх, но защо ли ми се струва, че отзвукът провокиран от "изрисуването на паметника" , е хилядократно по-мощен отколкото им се иска на някои. И е на всичко отгоре ясен знак , че в България не спят талантливи и отговорни хора , намирайки оригинален начин да отворят съзнанието на другите, да посеят съмннението и подтикнат да си посавим верните въпроси.
  На мен това ярко, весело, и приповдигащо събитие ми подейства по-скоро като зареждане с оптимизъм, че има начин да променим представите си, да преобразим мисленето си.
  И най-вече вдъхновяващото преображение на паметника е само едно начало на серия от подобни стъпки , водещи към яко оттръскване от миналото.
  С "измиването" според мен единствено амплифицираха многократно ефекта от въздействието на изрисуваните статуи. Всеки, който е зърнал шарените фигури винаги ще асоциира на тази база оттук нататък, защото изображението е трайно присъстващо в паметта ви. Тези "провокиращи творческото въображение" на хората художници не са за прокуратурата , а за специална награда и благодарност.

 91. 91 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#89] от "horemag":

  ‎"Когато невежи или предубедени журналисти откриват днес някаква особена българска любов към СССР, аз бих ги запитал дали техните народи биха се влюбили много в чужда сила, която нахлуе в страната им, наложи промени в угода на своето господство, проведе жесток, кървав терор, избие, унищожи или затвори всички ония, който не искат да бъдат конформисти, ликвидира всякакви граждански и политически свободи, икономически безмилостно ограбва в течение на години стопанството и наложи пълно подчинение във всяка сфера на човешката деятелност? Какво чувство, според тези журналисти, би било най-реалистично? Приятелство?"

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 92. 92 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#88] от "vodo":

  Водо, скъпи,
  ти да не си портиер при Вальо Златев от Правец?!
  Да! Аз твърдя, че от търговията с Русия могат да печелят само такива търговци като аристократите от Правец.
  И разбира се Диана Дамянова.
  Който не вярва това му се случват случки като тази с онзи "бизнесмен", който беше спрял да преспи в хотела в Правец...пък взе че заспа вечния си сън.
  Та за такава порнография става дума...

  The best way out is always through Robert Frost
 93. 93 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 420 Неутрално

  mrakogor 76
  икой не разчита на интелигентните освен Костов и затова губи изборите. Всички говорят на простите, те осигуряват победата при избори.

 94. 94 Профил на kyp84014722
  kyp84014722
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Нямаме нищо против изкуството, но защо трябва да е за сметка на друго изкуство? Независимо от историческите реалности, тези фигури са правени от склуптор, който е вложил цялото си старание да изобрази нещо. Щях да разбера и да одобря ако подобна идея беше осъществена във вид на независима инсталация, която не унищожава или не скрива нещо вече създадено, освен това така нямаше да има никакви проблеми шедьовъра да остане за поколенията. С тази акция се получи доста грозна ситуация, изостриха се някои обществени конфликти. Имаше и добри страни - беше повдигната сериозна обществена дискусия за фактите и обстоятелствата около най-трагичното събитие, сполетявало човечеството напоследък.

 95. 95 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#91] от "Сашо":

  Ти нещо си болен!
  Те са посрещнати с цветя и любов, без да гръмне нито една пушка.
  За разлика от Бомбардировките които сриват София, дело на твоите "педали" англичани и американци.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 96. 96 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  В България има отчайващо отношение към паметниците : този на Левски в София е посредата на едно анархично кръстовище, опасан с ел.кабели, този на Вазов на “Раковска” полу скрит зад една тролейбусна спирка, до едно ел.табло облепено със съдрани постери и още куп недоразумения около него, които на практика напълно го маргинализират, и да спомена само тези двата примера е предостатъчно, а такива примери бол. Наистина случаят с изрисуваният руски паметник говори много, много повече от това, което искаше да изобрази, впрочем по това се различават големите творби на изкуството, не е нужно да си изкуствовед или много образован за да го схванеш.

  veni vidi fugi
 97. 97 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 838 Разстроено

  До коментар [#92] от "Realistka":

  Тук съм съгласен. Даваш конкретика. Но не говори по принцип, моля те.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 98. 98 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За съжаление властта няма да се промени толкова лесно, но пък за народа може и да има надежда, която да ни избута напред. Силно се надявам да не съм прекален оптимист.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 99. 99 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#98] от "soregashi":

  Не си!
  Защо си мислиш, че някой син, тъмно син, червен, розов, оранжев и други не осъзнават действителноста вече!?!?

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 100. 100 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#7] от "kalcho_krivija":

  Или други съветски герои: другарите Гоце, Станишев, Р. П. и Р.Овч...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK