Редакционен: Колко дявола може да има в едно съдебно решение

Гражданите на Варна нямат достъп до план-схеми към Общия устройствен план (ОУП) на града, които в нарушение на закона са изработвани срещу допълнителното заплащане по поръчка на различни собственици на имоти.


Това непозволено и от закона безобразие се случи с помощта на Върховния административен съд (ВАС), който отхвърли жалбата срещу отказа на достъп до плана с любимото на съда в Страсбург основание за липсата на правен интерес. 


Работата на ВАС е отлична илюстрация на "Параграф 22", който винаги е бил основното правило в административното (и не само) производство. На жалбоподателката, която се оплаква, че общината лъже, че не разполага със схемите, ВАС отговаря, че е получила отговор и няма правен интерес да обжалва.
При такова формално тълкуване на закона, и то от висшата инстанция, пред която могат да се обжалват актовете на властта, никой няма шанс да получи справедливост. А решенията й много често приличат на доводи от спора "колко дявола могат да се поберат на върха на една игла". Така, независимо че действията на община Варна са в пълно противоречие на Закона за устройството на територията (ЗУТ), формално се оказва, че не тя, а гражданите са в нарушение.


През последните години формализмът стана най-употребяваното оръжие за заобикаляне на закона от прилагащите закона. Особено когато трябва да спасяват властта от очевидните нарушения на закона в очевидна полза на частни лица и групировки.


Формализмът беше въведен повсеместно в процесуалните кодекси, за да е винаги подръка, когато се налага да се тушира "нездравият обществен интерес", независимо дали става дума за лъжи, прикриващи безобразно незаконно застрояване, или за съдия, излъгал в имотната си декларация и нарочно мотал знаково дело.


Винаги ще се намери удобна алинея, която да защити облечените във власт и да парира гражданите, като ги върне в ъгъла им, където са тикани десетилетия наред.


Затова и предложенията на правосъдния министър Маргарита Попова за намаляване на инстанциите за обжалване от три на две ще допринесат не за повече справедливост, а за по-бързо отърваване на съдебната система от онези, които имат неблагоразумието да я занимават с проблемите си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Гневно

  ВАС откакто беше превзет от протежето на Цветанов е под всякаква критика. Правят каквото им наредят Цветанов и Борисов. Обжалванията на решения по същество не водят до нищо по-добро... Въобще до каквото са се докоснали Цветанов и ГЕРБ все се е превръщало в някаква малка кафява купчинка.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 2. 2 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1199 Гневно

  Накратко:

  Община Варна-ТИМ-Тихина-Емил Радев-ГЕРБ-ВАС-Георги Колев-Симеоново-Милиционери...

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  Мда,
  колегата отдолу го е казал, ама не мога да премълча именцето на новия, славен и безалтернативен подписвач на заповеди за подслушване на конвейр, завършилият още по-славната Магнаурска школа в Симеоново, никога преди това неработил в апелативен съд ....
  другааааряаааа Георгиииии Кооооолев!

  Те ви и снимка. Тя казва всичко.
  http://www.glasove.com/georgi-kolev-beshe-izbran-za-shef-na-vas-bez-nikoy-ot-vss-da-go-popita-za-razminavaniyata-v-imotnata-mu-deklaratsiya-1072

 4. 4 Профил на panta60
  panta60
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вие до сега къде живяхте?

 5. 5 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  "Така, независимо че действията на община Варна са в пълно противоречие на Закона за устройството на територията (ЗУТ), формално се оказва, че не тя, а гражданите са в нарушение."

  Това естествено се отнася и до останалите държавни институции, благодарение на изключително компетентните , за всеки проблем , нейни служители ! защо обаче отговорноста за всичките грешки на тези високообразовани "служители" трябва да тегне на всички , с тяхно изключение.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Весело

  [quote#5:"crime_pays"]защо обаче отговорноста за всичките грешки на тези високообразовани "служители" трябва да тегне на всички , с тяхно изключение.[/quote]

  Защо, защо ...

  Онова за баницата нали уж всеки го знае?

 7. 7 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 836 Весело

  До коментар [#1] от "demonoid":Въобще до каквото са се докоснали Цветанов и ГЕРБ все се е превръщало в някаква малка кафява купчинка. "

  Неее!

  Всичко до което са се докоснали се превръща в ГОЛЯМА кафява купчина.
  А старият виц, че на изток България граничи с ТИМ се оказа ..тъжна истина.
  ----------------------

  Радио "Ереван" потърсило за коментаръ на "най-умния" министър и "борец с корупцията и престъпността", известния собственик на апартаменти, купени със заеми от пенсионери ( после пенсионерите в България били зле - не са разбира се)!
  Отговорът:
  - Вижте ГЕЕЕРБ се бори с престъпността и дрън-дрън, дрън-дрън , бла-бла, бла-бла.... Откъде-накъде няк'ви граждани, дето не са от "правилните" "граждани за тимаджийско, опс- русийско, ох обърках се... развитие" ще искат няк'ви права за информация, айде бе!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Май ще дойде ден, когато като видиш съдия и ще идеш да му забиеш един шамар, ей така за добър ден. Вече като чуя съд и ми се повдига.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Весело

  До коментар [#8] от "daniel_defoe":

  Мдам.
  И като вземем предвид, че съд и прокуратура се наводниха със Симионовски възпитаници и ... глей к'ъф кръговрат е живота!

  В началото на 80-те имаше виц:
  Стои си един милиционер пред Народното събрание. Минават коли, пешеходци чакат да минат. До него чака дядо с патерици, пред него - младо маце. Милиционерът нещо се извъртял, може дори без да иска допрял момичето по дупето.
  А онази като се извърти без да гледа и бааааам, с чантата по фуражката. В този момент и дядото му стоварил патерицата отгоре.
  Шашнал се милиционерът, ама все пак знае, че момичето не е виновно. А , изкривен от болка и държейки се за главата, пита само дядото:
  - Що бе, дядо! Аз без да искам!
  А дядото му отвръща смутено:
  - Бе, реших, че ви почваме ...

  Глей как сега пак става актуално!

 10. 10 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 836 Весело


  Питали Радио "Ереван":
  - Защо ГЕЕРБ не увеличават пенсиите?
  Отговорът:
  - Докато пенсионери раздават заеми на министри за закупуване на апартаменти, увеличение на пенсиите не се налага!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 11. 11 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Дневник, някой консултира ли ви за тази дописка,защото пишете глупости. Посочете ми конкретните текстове от процесуалните норми, на които се позовавате за да заключите, че формализмът е въведен и вГПК, и в НПК, и в АПК повсемвестно. Не е ясно и какво общо има инстанционният контрол с процесуалния формализъм?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Раиф Мустафа и Росен Маринов получиха условни присъди...

  Тая новина я бях пропуснал днес.
  За 100 000 подкуп пак условна присъда.
  Алоооу... съда... сега ВСС ли пак ви е крив?
  Май шамарите ще са по-скоро отколкото си мислех.

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Избор на съдиите от Народа.
  Сега и винаги.
  Въпросът вече е на живот и смърт за българската държава.
  Тия лаинари в тоги рушат държавността всеки божи ден.
  И ще бъдат погребани първи в развалините....но са твърде тъпи да го разберат и да се реформират....

 14. 14 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"Thermobee"]Не е ясно и какво общо има инстанционният контрол с процесуалния формализъм[/quote]
  вие сериозно ли питате, или набирате точки?

  gorskia
 15. 15 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  "...Затова и предложенията на правосъдния министър Маргарита Попова за намаляване на инстанциите за обжалване от три на две ще допринесат не за повече справедливост, а за по-бързо отърваване на съдебната система от онези, които имат неблагоразумието да я занимават с проблемите си..."

  Най-добре е инстанциите да се намалят до една, за да може по-бързо човек да добива право да се обърне към съда в Страсбург.
  А за да ни е по-лесно да се явяваме на заседанията, да си вдигаме чуковете от тук и да се преместим в Страсбург.

 16. 16 Профил на mnimia
  mnimia
  Рейтинг: 583 Неутрално

  С махането на Константин Пенчев се махна и съдебната безпристрастност и юридически професионализъм от ВАС.
  За Маргарита Попова какво да кажем като сега са нейните хора на власт тя винаги си е падала по мутрите ,защото едно време като шеф на Софийска окръжна прокуратура се правеше на сляпа за хилядите нарушения на ембаргото със Сърбия но сега нещата са ясни ,има отплата '' министерски пост".

 17. 17 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "да се тушира "нездравият обществен интерес""" - Направо кърти мивки това изказване. Какво нагло общество да иска информация за делата на тези, които по конституция са слуги на това общество. Самозабравили се, арогантни и крайно нагли магистрати.
  Подпишете петицията, за да окажем натиск да започне чистката на тази сган.

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "aldy":Не, просто ще съдят както кажат Цв. и Бойко , нали той измисли лафа "Ние ги хващаме, те ги пускат . Целта е като ги хванат, да ги осъждат автоматично.

 19. 19 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Прост народ,слаба държава,удобен съд!!!

 20. 20 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ще ви дам подобен пример:
  Нап прави ревизия и рев. акт е за 300 000лв. задължения по ДДС. Фирмата обжалва и печели делото. Следва нова ревизия - рев. акт казва 0 лева задължения. Директора на областното НАП коригира със заповед рев. акт и го променя на 140 000лв. задължение. Фирмата обжалва. Становището на съда е че фирмата няма правен интерес във връзка с това че НАП си променят документите със вътрешна за тях заповед. НЯМА ПРАВЕН ИНТЕРЕС. Аз питам 140 000 лева какъв интерес са. И за капак моля да си платят и съдебните разноски. Найс а!!!!

 21. 21 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Гневно

  ВАС. Обжалва се отстраняване от длъжност на държавен служител. Решение - няма правен интерес служителя от решението, а и отстраняването е с вътрешна заповед, която не подлежи на контрол. Да не говорим, че вътрешната заповед е немотивирана, но как да я мотивират, като знаят, че е необжалваема?!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Колко дявола може да има в едно съдебно решение..))))
  .............................................................
  САМО един , само един ДЯВОЛ- :СЪДИЯТА"..))
  Той решава..
  Другите - прокурори, адвокати - са САМО съветници на дявола :))
  Имаше една карикатура, преди години - дяволът в кантората на адвокат - дошъл за съвет ..)))

  BIG AL
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Приемам подкупи - ДО 100 000 лева ..Дават САМО условна - ако ме хванат, като турчето - зам. министър ..))
  Няма проблем , ако подкупът , в "НОВА" БЪЛГАРИЯ , е над 100 000..
  Ще го 'разбием " на части - няколко пъто по 100....)))
  Прависъдие в страна от ЕС !!???? Дали го знаят в ЕС ???:))

  BIG AL
 24. 24 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гогич":

  ++++++

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 25. 25 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Моля, обръщайте се към ВАС само с истинското му име - Първи частен съд.

 26. 26 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Формализмът е другото лице на механичния текстуализъм, който е характерен за решенията на съдиите в развиващия се свят.
  Трябва да се съглася обаче с някои коментари на форумци, че това твърдение, "Формализмът беше въведен повсеместно в процесуалните кодекси...", е неясно. Формализмът е метод за интерпретация, той не е процесуално изискване. Големият проблем на българското правораздаване са подбудите на съдиите, техния професионализъм и независимост. Такова флагрантно използване не механичен текстуализъм (разбирай формализъм) показва, че подбудите са измиване на ръце или отбиване на номер, а не правораздаване с цел справедливо отсъждане на правата на гражданите, с оглед целите на закона. Целите на ЗУТ в тази му част са да регулира градоустройството в съответната територия на страната. При положение, че хората, които правят искане за информация, която има директно отношение към градоустройството общината е длъжна да предостави тази информация. Ако отговорът е "нямаме такава информация," проблемът на ищеца е един. Ако отговора е "няма да ви дадем достъп," проблемът е друг. В нито един от двата случая обаче, не виждам как няма правен интерес. Логиката е следната: "Като собственик аз съм длъжен да спазвам нормите на ЗУТ и Градустройствения план. Имам информация, че са правени изменения в него--по един или друг начин--бих желал да мога да видя как е изменен, за да мога да го спазя." Има и няколко други вариации, които могат да бъдат посочени. Ако ВАС е решил, да се позове на липсата на правен интерес, трябва да напише едно поне 30-40 страници мотив защо смята така. Те обаче, както посочва автора на статията отсичат по формално-догматичен начин, че няма правен интерес и към забърканата каша добавят заобикаляне на закона и един несправедливо третиран ищец.

 27. 27 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1315 Весело

  Предлагам антикризисна мярка- да се уволнят всички участници във фарса "съдебна система". Правосъдие така и така няма, поне да не се подиграват с нас за наша сметка.

  Освободените средства да се пренасочат за увеличение на пенсии, заплати, здравеопазване, образование, развитие на малкия бизнес.

 28. 28 Профил на zeromancer
  zeromancer
  Рейтинг: 1108 Весело

  [quote#9:"xm..."]Стои си един милиционер пред Народното събрание. Минават коли, пешеходци чакат да минат. До него чака дядо с патерици, пред него - младо маце. Милиционерът нещо се извъртял, може дори без да иска допрял момичето по дупето.
  А онази като се извърти без да гледа и бааааам, с чантата по фуражката. В този момент и дядото му стоварил патерицата отгоре.
  Шашнал се милиционерът, ама все пак знае, че момичето не е виновно. А , изкривен от болка и държейки се за главата, пита само дядото:
  - Що бе, дядо! Аз без да искам!
  А дядото му отвръща смутено:
  - Бе, реших, че ви почваме ... [/quote]

  АХАХАХХАХХАХАХХА МНОГО СМЯХ!

 29. 29 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "През последните години формализмът стана най-употребяваното оръжие за заобикаляне на закона от прилагащите закона. Особено когато трябва да спасяват властта от очевидните нарушения на закона в очевидна полза на частни лица и групировки."
  Точно. И има едно много ценно нещо - българската природа - което изключително страда от товаи всички ние губим, че е така. Примери: решенията на ВАС за Странджа, Камчийски пясъци, Пирин, Витоша... и още много други. Последно е делото за "Суперперелик": http://forthenature.org/media/1428

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK