Шампиони и по ръст на разходите за труд

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Къде е сега форумеца merkel да скокне да вика как сме с най-малките данъци в ЕС и това е най-доброто правителство?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 2. 2 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Цинична и глупава статия.

 3. 3 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Статията се покрива с моите наблюдения, за съжаление плащането на по-големи разходи не води до по-голяма производителност автоматично ... особено при липса на готови кадри и наложителното формиране на новите кадри, страшното е, че времето за обучение се увеличава.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ''в България ръстът на разходите за труд остава много висок през първите три месеца на годината.''.....................''Наистина реално плащаните заплати в голяма част от малките и средните предприятия са далеч от тези, декларирани пред данъчнните и статистиката с цел избягване на данъци и осигуровки.''...................''В резултат на тези правителствени решения общите разходи за труд продължават да растат. А това е последното нещо, което би следвало да правим в период на икономическа криза''

  Тези три абзаца описват реалната обстановка на бизнеса у България . Или минаваш в сивия сектор за да оцелееш, или сгъваш сергията и не оцеляваш . Дилемата пред малкия и среден бизнесмен е или-или . А назначените червени капиталисти като черепа, златев, герговци(2бр. георги и краси), си разиграват коня и в двете полета на шахматната дъска . Играят както им е угодно. А на редовия ''капиталист'' му късат зад***ка и му пуши главата . АЗ лично у България не бих вършил 2 неща . Едното е да правя бизнес, т.е. да съм редови ''капиталист'', а второто е да гласувам . По простата причина, че съм зодия Лъв, и никога не бих се борил за загубена кауза . Факт !


  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1216 Весело

  До коментар [#1] от "epoc":

  Тук става дума не за данъци, а за разходи за труд. Има известна разлика.......

  Culus capitem delit
 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "pag":

  Написах това, защото навсякъде, където се почне темата за вдигане на осигурителната тежест отнякъде цъфва въпросния и почва да цитира как сме страната с най-ниски данъци и най-доброто място за правене на бизнес в ЕС. Затова още го чакам да се изкаже по темата - трябва ли всеки път отвън някой да се изкаже, за да се обърне внимание на очевидни неща?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Периодът на кризата обаче би следвало да е "приземил" нивата на заплащане заради трудностите на работодателите в намирането на пазари, както и заради съкращаването на персонал и съответно увеличеното предлагане на пазара на труда. Но дали това наистина е така?"
  "В резултат на тези правителствени решения общите разходи за труд продължават да растат. А това е последното нещо, което би следвало да правим в период на икономическа криза, поне ако приемем, че искаме повече компании да оцелеят и да запазим максимален брой работни места"
  Абсолютно противоположно е мнението ми !!! В
  В резултат на правителствените решения най-накрая статистическите данни се доближават до реалността. Работодателите могат да помислят за другите си разходи и да спрат да плашат със "сивия сектор", защото е "черен" и наказуем, който не се справя-фалира.

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1074 Весело

  Да изкарат статистиката как в последното тримесечие на предходната година окосмяването на домашните любимци се е увеличило с 45%, а това на четиресетгодишните мъже е намаляло с около 30% и каква е корелацията между двете...

 9. 9 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "ju.li":

  кажи какво даваш, за положителна, отрицателна и липса на корелация - всяка една от тях мога да ти докажа статистически, въпроса е колко даваш

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 10. 10 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Мда, само че българина не изкарва повече, т.е. не може да си позволи повече с изработеното. Значи разликата утива у някой друг.
  [quote#4:"ARRI"] А назначените червени капиталисти като черепа, златев, герговци(2бр. георги и краси), си разиграват коня и в двете полета на шахматната дъска . Играят както им е угодно.[/quote]

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 11. 11 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не се изненадвам, мисля че нискотехнологичната и нискоефективна икономика, с преобладаващо непазарни, монополни взаимоотношения, силна държавна намеса в стопиране на инициативата на дребния предприемач води до това.
  Как ще правиш инвестиции, автоматизации, върхови технологии, ИТ, обучение на кадри, когато ще дойде мутрата и ще ти потроши всичко с високотехнологичната БУХАЛКА,

 12. 12 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  исках да кажа "отиват" ....

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 13. 13 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 571 Весело

  Авторът е възмутен от нарастващите разходи за труд,защото би трбвало да работиме за без пари на комуноидните номенклатурни синчета управляващи 90% от бизнеса в Чалгария.
  За родину,за Сталину нас пари не ни трябват,за малко хляб сол и една чаша вода ще работиме колкото ни кажете.

 14. 14 Профил на Румен Йорданов
  Румен Йорданов
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Тези разходи за труд се запазват или са се повишили само в държавния сектор,в държавните фирми,във монополите и във фирми,които испълняват държавни обществени поръчки.

  Румен Йорданов
 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#9] от "capricornicus":

  Ми, кв'о да дам, от тези "повишения" на труда една гола чест ми остана

 16. 16 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Ниското заплащане,разходите за труд, после съотношението каество цена и т.н идват от слабия,нискообразован и некадърен мениджмънт.Рибата се вмирисва откъм главата.

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Да ви таковам у нищонеправещите в ИПИ. Преди да говорите за труд, дали ще е възможно да положите малко общественополезна дейност? По нищо не се различавате от идиотите в икономическия институт на БАН. Ползата пак такава.
  Ай да ви попитам идеологчета такива ще благоволите ли да публикувате данни за дела на работна заплата (включае осигуровки) в единица продукт? А след това ще си направите ли сепуко? Публично. Знам, че няма да го направите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Десито от ИПИ пак е сравнявала круши с краставици и е постигнла невъобразими резултати. Успяла е да докаже, че овцевъдите стрижат стадото без да свалят кожата, въпреки че офцете вече са само по кокали...
  Десито не казва нищо за структурата на разходите, а говори за ръст само на елемента разходи за труд. Десито леко лъже. Щото индексът расте поради свиването на едни други разходи на офцевъдите. Като разходите за външни услуги примерно. Десито не споменава какви са абсолютните стойности на разходите за труд и какъв е стойностния обем на произведената продукция. Щото ще стане ясно, че произведената продукция расте в стойностен обем, а обемът на разходите за труд пада.
  Аман от идеолози на нищетата. Дето не пропускат да ни осветлят за алчността на гадните наети...

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#17] от "Цецо":

  Цеци , ти правил ли си си труда да правиш бизнес у България? Или задаваш въпроси от централата на ''бизнесмените''? Ако ти е скучно отиди и се разходи у квартала и интервюирай хората, които са били бизнесмени у нас . Знаеш ли колко хора повярваха на идеята за демокрация и нова България ? Ама се възползваха назначените демократи и капиталисти .....А останалите демократи и капиталисти потънаха като титаник ...... Явно ти си бил от назначените, а не от безкрайното море от повярвали капиталисти ....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#19] от "ARRI":

  Диър, ти схвана ли какво съм написал?
  Нищо де. Пиши си.
  ПП За времето когато ще почнеш и да мислиш. Нищо неправещите послъгват и в друго. Ръста на разходите за труд е с включена инфлация. А този за производителността на труда е без. И понеже ще се затрудниш да намериш занни да ти кажа, че според НСИ през некои години тя беше над 10%. И ако все пак успееш да ги насложиш ще се изненадаш от наглостта им.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Основния виновник за ниската производителност е калпавия мениджмънт (комунисти, партизани и други овчари).
  Българските работници не са лоши сравнени примерно с индииските но за сметка на това българския мениджнънт няма с какво да се сравни по некъдърност

 22. 22 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "ju.li":

  ... не си сам, кръста ще го носим двама!!!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 23. 23 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1014 Весело

  Аз предлагам да не се плащат въобще данъци и осигуровки - така ще имаме най-ниските разходи за труд в света, а икономиката ще се изстреля в космоса!
  Да си припомним и лобирането за липса на минимална работна заплата понеже забележете "нереално високата сума" определяна административно (сиреч 240 лв) била твърде висока и много от работните места не можели да изработят толкова! Резонният въпрос кому са необходими подобни работни места естествено остава без отговор!
  Въобще като чета статиите на ИПИ и винаги съм си мислел, че тези хора нямат връзка с реалността! Тази ми теза се потвърди за последен път!

 24. 24 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#21] от "Quo Vadis?":

  Другарю К'во Вадиш, повярвай ми вече има и сред българските мениджъри хора с отворено мислене, засега рядкост, но все по-често се срещат и все по-качествени стават. Да управляваш хора се учи макар и трудно ако не ти идва отвътре.  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 25. 25 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Кадърните хора са в чужбина
  [quote#24:"capricornicus"]има и сред българските мениджъри хора с отворено мислене,[/quote]
  Има ама са в чужбина или в БГ чужди фирми. В БГ чалгарска фирма(то даже и фирма не може да се нарече) за кадърен,опитен,честен и почтен човек няма място.Или мястото за него е някъде на опашката след всички некадърници.

 26. 26 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  как в една държава със средна заплата 500 ЕВР. да изчислим по-високи разходи за труд от държава със средна заплата 5000 ЕВР - нашите статистици са истински магьосници...

  dnevnik са част от статуквото!
 27. 27 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 233 Неутрално

  от ИМЕ искат хората да измрат.
  теоритично най-голяма производителност се постига при изцяло автоматизиран труд.

 28. 28 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#24] от "capricornicus":

  Не се сещам да се шпознаваме от някъде а и никога не съм бил член/симпатизант на БКП/БСП за да съм другар.
  Да и аз мога да посоча 2-3 фирми с читав мениджмент в моя бранш (технологика, контракс, мусала) но дори и за тях стоят "другари", който за щастие са по интелигентни от отсатаналта червена пасмина.
  не смятам също че 15 - 20 фирми са определящи за общото състояние на мениджмънта в БГ.
  Апоред статистиката все още сме много назад по този показател и това е основения критерии за 99% от това какъв е мениджмънта в БГ (вкл. и другарите от държавното управление)

 29. 29 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ама защо в проценти ?7.8 % от 300 евро = 23.4;2.7 % от 3000 евро = 81 евро.И всъщност откъде дойдоха по-големите разходи,след като бизнеса намалява заплатите?Дали от повече администрация?Или от повишени данъци?Или някой нагъл чиновник фабрикува данни за пред света?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 30. 30 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#29] от "Loser":

  аз залагам на третото

 31. 31 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Административното вдигане на осигурителните прагове ще доведе до безработица , сив сектор и намалени данъчни приходи. Колкото повече работни места се разкриват , толкова повече злепатените и непривлекателните изчезват. Колкото повече изчезват работни места , толкова повече останалите са гадни и злеплатени. Вие разбирате ли поне малко как функционира една икономика? Причината за ниските заплати в България НЕ са лошотията на работодалите и "неолибералните икономисчета"!

 32. 32 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Наистина реално плащаните заплати в голяма част от малките и средните предприятия са далеч от тези, декларирани пред данъчнните и статистиката с цел избягване на данъци и осигуровки." - цитирам от материала

  Извратени хора. поради снижена до невъзможност покупателна способност на населението, няма кой да купува нищо, и това първо отива върху малките фирми и те са принудени да освободят целия си персонал.

  но извратените номенклатурчици от сащите партийни кадри отпреди двайсет години, все си каканижат своето, хората криели данъци и доход. Луди, луди за връзване.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 33. 33 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "epoc": Разходите на труд нямат нищо общо с правителството/-ата.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#20] от "Цецо":

  цеци , АЗ разполагам с 1 000 адвоката, които ще ти събличат всяка дума с/у мен. За тва не ми се смей ехидно, а ми отговори на въпроса . АЗ съм у Куба, ама ще си дам акаунта у Дневник , и адвокатите ми ще те превърнат в Ерешкия коли . За тва си събери мозъчето и ми отговаряй на въпросите без подигравка . Точка. И не се заяждай с мен . Зададох ти въпроси, бъди така добър да отговориш .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Гневно

  Явно имате само литературни данни за производство. До тук от изказалите се, ще добавя и автора, никой не си дава сметка за значението на ПАЗАРА. Още от времето на соца, когато мило и драго давахме за да изнасяме продукция в капиталистическия свят на нас ни се предоставяше възможност да правим само онова, което никой друг не желае да произвежда: МАТЕРИАЛОЕМКИ И ЕНЕРГОЕМКИ стоки, с преобладаващо участие на отливки. Тази традиция продължава и сега, за това по материало- и енергоемкост сме първенци, но това не е защото сме глупави, а защото нямаме друг избор. Проблемът ни се задълбочи когато в първите години на демокрацията ние си подарихме на новите братя и малкото пазари, на които бяхме стъпили. Ще ви кажа като специалист по автоматизация на производството. За да икономисаш разходи от труд трябва да автоматизираш операциите, но това е възможно, когато изработваш големи серии, а това става когато имаш ПАЗАР. Всичко останало са бъртвежи на повърхностни икономисти, които не знаят нито как се произвежда, нито как се продава. Паради тяхно невежество машините се сравняваха по килограмова цена: струг тежащ 1000 кг. умножен по 10 лв. килото трябва да струва 10 000 лв - както в бакалиите.

 36. 36 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  АЗ си имам назначени Адвокати, които се грижат за Мен. За тва и се крия зад гърба им тук, и не се карам със съфорумниците, а слагам тях зад думите ми . Плащам и получавам защита с/у кинтите си. Тва е .


  Аре назначените от семейството ми адвокати да ходят да спят . АЗ и сам мога да се оправям. Точка .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Добре, де ! Ама като гледам първата графика разходите за труд намаляват , а производителността расте . Освен ако не са обърнали графиката наопъки. А въпросният институт има надзорен съвет от 18 американци начело с Ричард Ран.

 38. 38 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 625 Неутрално

  37 , производителноста расте защото намаляват работниците. По-малко заети вършат повече работа за същите или по-малко пари. Ричард Ран е трън в очите на почитателите на Луканов и Лилов.

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#29] от "Loser":

  Тя го е написала, първо се освободиха най ниско платените места, после вдигнаха праговете за осигуровки.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#35] от "4i4olin":

  Абсолютно сте прав за серийното производство, постоянните разходи, какъвто е труда намаляват. Кажете обаче кои пазари сме подарили и каква конкурентноспособна промишлена стока сме имали в началото на демокрацията?

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На базата на каква логика при стагнация ще се освободят най-напред най-ниско платените работни места?

  Нали именно те остават, за да можем в такъв момент на криза да вземем без повишаване на трудовия разход по-висока производителност и в следващ етап на нормализация на пазара, да вдигнем изискванията на длъжностните характеристики?

  Аз мисля, че тук е писано по неразбираема логика, която скрива някакви детайли от общия поглед. Някакво изопачаване на статистиката има.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 42. 42 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всяка криза е в състояние да ни изведе до нормализация с повече дивидент от момента преди кризата и с повишено равнище на трудово-правните отношения.

  Единствено вътрешнодържавната криза, непредизвикана от външни обективни причини. Криза на стандарта е фатална непреодолима.

  Такива кризи обикновено се падат след война и от тях се излиза с много доброволен труд, купонна система и нова банкова система.

  но в България кризата е вътрешна и без да е следвоенна е перманентна.

  Затова в тази криза не важат сравнителни характеристики към други държави, които се движан в унисон със световните силни и слаби процеси.

  Статистиката тук е съвсем на крив път.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Аз по-скоро се питам, защо не са направени сравнения по отрасли, а така общо. Как се отчитат структурните различия м/у различните икономики?
  Но съм съгласна, че ние сме хайлайфа на европейския пролетариат. Още не знае дали отговаря на изискванията, а пота каква е заплатата?

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#41] от "brandingstyle":

  Обикновенно служителите от които не можеш да се лишиш взимат най-много. Намаляваш броя на шивачките, но запазваш счетоводителя.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Българската криза е криза на икономическия стандарт.

  БСП организира постоянна преходна стагнация на политическия ижвот, избута напред защитни силови групировки. Връчи им защита, правомощия, власт, пари.

  Тези невежи по отношение на икономиката случайн попаднали на открито дегенеративни фигури и криминални лумпени, дефакто представляват нивото на държавата.

  Т.е. високата стандартизация тази, която дава ниво на държавата спрямо света, в българия е сведена до държавен бандитизъм и тъй като икономиката е стопанската дейност на държавата, а бандитското коопериране е в разрес със стопанството, дефакто в България липсва икономика.

  Ключът на тази стагнация се намира в институцията министерски съвет.
  те имат реалното законово задължение да постановят Минималния Работен Доход БРЗ за населението в държавата.

  При постановяване на висока МРЗ автоматически се отнема възможността за ниска произвдителност първо на капиталистите, които не могат да платят отговорна МРЗ на безразборно голям брой работници и служители. И второ отнем възможността на работника и служителя дя не работят осем пълни часа от работния си ден, специално и пряко по длъжностните си характеристики.

  Министерски съвет е надлежно запознат с това свое задължение да задава жизненото равнище на държавата, но отказва да изпълни това свое задължение.

  Аз мисля, че подобни статистики, невалидни като сравнение за българия с другите държави при тотално разнопосочни условия служат именно за изопачаване на истината и отлагане на отговорността на министерски съвет, който понастоящем преговаря постоянн с единствената тоталитарна и деградивна групировка, ТИМ, която не разбира своята роля в държавата и нелепо и неадекватно задържа развитието на България с бандитски, невежествен натиск.

  Мисля, че томчно това е точното м мнение по този въпрос.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 46. 46 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  а.найс, няма кк да се съглася с теб изобщо, защото самото споменаване на такава логика е напълно ниприемливо.

  колко малко бройки шивачки ще трябва да освободя, за да има смисъл да си задържа счетоводителя?

  Не издържа на действителността такава логика.

  Първата работа на мениджъра е да обере отговорностите на длъжностите под неговата и да освободи първо тези лица, които и на пазара имат по-голям шанс да си намерят работа, докато борсата не се е затрупала от чакащи.

  не знам кой би си позволил да държи счетоводител и да върши работата на чистачката и шивачката, а счетоводителят освен че ще му изчислява заплата като за чистач, ще прибира и заплата за счетоводител.

  само докато го изговарям дори, за да си го представя само и вече ми е напълно абсурдно.

  Може би имате наум тайната мисъл счетоводителя да стои до последно за да укрие максимум данъци и разходи, зца да спестите нещо за зор-заман.
  Мога да ви кажа със сгурност, че ако има такова абсурдно съображение, то може да ваиж единствен в българия. никъде другаде, никой друг не разбира ралботата по този безстопанствен начин

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 47. 47 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много се извинявам че водя диалог във Второ лице единствено число. Нямм предвид точно теб. Имам прдвид само примра и принципа.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#46] от "brandingstyle":

  И персонала е постоянен и променлив, при намаляване на обема производство се лишаваш от шивачките. Вече въпрос на сметки е до какъв брой може да си позволиш. Или броя шофьори-всичко, което е вървяло с по-големите продажби.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#46] от "brandingstyle":

  А има и още нещо, ако ти потрябват пак по-лесно ще намериш шивачки околкото мениджъри.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  не мога да ти разбера съображенията.

  Ти ил се трудиш в определена сфера и насока, или не се трудиш, а само менажираш кризисни схеми.

  при производствен труд, ти не се разделяш първо с базата си, която е материална и човешки ресурс, работниците. а се разделяш първо с длъжностите, най-близки до твоята.

  аз говоря от позицията на световни стандарти, в които собственикът на голяма фирма е управтелен съвет, а на млка е самият управител.

  Стана няколко години и в България е възприето собственкът да се назнчава от позицията на ТРЗ себе си като управител, да си дава преценена от реална гледна точка заплата. ой не бърка в касата и оттам да се храни и да си гледа живота.

  самият собственик най-често е поне ТРЗ и поне управител, т.е. длъжностно лице във фирмата си.

  Счетоводител се назначава едва, когато има такъв оборот, че да е необходимо непременно счетоводител или цял отдел за счетоводство.

  последни се съкращават работнците, защото от тях пряко излиза целевата продукция на фирмата.

  Освободи ли се един низов работник, това означава автоматично че първата длъжност коят отпада е точно главният счетоводител.

  Хората не работят за спестяване на разход, а за осъществяван на приход. иначе се обезсмисля производственат дейност

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 51. 51 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това, което мже би имаш предвид са ифрми не за стопанска, а за посредническа и предприемаческа дейност, които нямат обособен предмет на производство или услуги.

  При тях точно счетоводството е основният ресор, защото печалбата им се гради върху спекула на пазара.

  аз изобщо нямам тези юридически лица предвид, защотн ми се струва порнография д говорим за тях в момемнт, когато ни липсва икономика.

  може би оттам се разминаваме с теб по разбирания за този статус.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#51] от "brandingstyle":

  Аз давам за пример фирма от 100 жени шивачки, 2 шофьори, 2 счетовидители, 2 складажии и 2 мениджъри. За Бг малка до средна фирма. Е, като ти паднат продажбите кой ще съкратиш?

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#34] от "ARRI":

  Що не идеш на лекар?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#51] от "brandingstyle":

  Примерно с 20%.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  1 счетоводител, двамата мениджъри. Единият склададжия и единият шофьор ще вземат по 6% над заплатата си и ще станат мениджъри. оставям на работа счетоводния отчетник, освобождавам счетоводителя. Давам му 10% над заплатата и да прави счетоводни отчети и без това няма работа за цял ралботен ден.

  Другият шофьор изпълнява низовите функции на единия мениджър, без допълнително заплащане, за уплътняване на работното време.

  И тогава, ако работничкит пак нямат работа, въпреки промяна на схемата към по-висока динамика на маркетинга и увеличена поне на 1,25 производителност, тогава вече свалям час два от работното време и давам надница за останалото време.

  И ако това пропада стремглаво, веднаг раздавам дължимите сум, по новото разписание, свалени суми и започвам освобожадавени на количество.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 56. 56 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  само това, което току-що ти изброих като мерки, ти спестява от разхода за минимум време първите важни пари, с които да поемеш загубите нататък. И да завършиш процеса на редуциране спокойно и с възможност за последваща нормализация.

  ако постъпиш по обратния ред и оставиш накрая да освободиш високите кадри, ще си навлечеш жестоки недоразумения и излагации, че няма с какво да ги обезщетиш, защот не си преценил сроковете и спада.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Весело

  До коментар [#55] от "brandingstyle":

  Със сигурност не работиш в България. Числото 1.25 те издаде.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ако постъпиш в надлежния ред, веднага след минаване на кризата не само ще откриеш повече от половината хора готови да ти съдействат, но и ще си върнеш и почти цялата клиентела, поради името ти на разумен, коректен, далновиден ръководител и производител без стрес от спадове.

  В същия ред ще си повишил абсолютно безболезнено производителността и работниците и служителите ти ще се камчат на ново ниво на работа, ще бъдат по-квалифицирани, ще вдигнат още ппризводителност и проходно-разходната ти част ще стане часовников механизъм

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 59. 59 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  благодаря за оценката.
  Имам изключителен опит в назначаване, подготовка и мотивация.

  Аз си обучавам персонала на етапи и натоварвания. превминаваме задължително 4 степени на натоварване и едва тогава сме в работен режим.

  Много см дисциплиниран по отношение на методиката и технологията на труд. няма как да не постигам висока ефективност.

  Или се отказват на края на втор етап, или на края на трети, или стават за работа.

  Единственото, коет пречи е държавната стагнация и бандитския режим на живот. Няма покупателна способност в населението и мутрите ни отрепват буквално и физически. първо н фалират с безбройни бандитски мурафети, от двойни стандарти на зареждане, до кражби и дребни погроми.

  И ние разсъждаваме тука, но разсъждаваме съвсем напразно. това не е криза, а целенасочена дейност по фалиране на малкия и среден бизнес в България.

  ТИМ г прави, БСП ги подкрепят и ГЕРБ им изпълняват указанията. това е случаят, другото е общи приказки и добри намерения.

  Ние познаваме професионализма и организацията, но случващото се не е свързано с тези реалии, за да можем да ги приложим.

  Преди три години излезе книгата Хаотика, но дори тя не обхваща изопачената структурна схема на българския живот. така че сме в супертрудно положение.

  Затова МРЗ е двигателят към извлачване от вълчата яма, в която сме паднали.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#56] от "brandingstyle":

  И освен това т. нар. счетоводни отчетници не отварят да прочетат нещо от законодателните промени, които са много чести. Използваме счетоводни къщи, които носят по-голяма отговорност.
  Лека нощ, благодаря за разговора.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#40] от "a.nice":

  "...кои пазари сме подарили и каква конкурентноспособна промишлена стока сме имали..."
  Без да включвам страните от СИВ:
  Универсални стругове и комбинирани дървообработващи машини. Качеството им беше европейско, продавахме ги по-евтино в развиващите страни от Близкия исток, Африка и Америка. Там продавахме електродвигатели и много повече оръжия.
  Продавайки Сердика на Данон си продадохме и българския млечен пазар.
  Има още много стоки, някой търговец ще разкаже повече.
  Турците изкупиха металорежещите ни машини от ликвидираните ни заводи на безценица и станаха най-големите машиностроители на Балканския полуостров.

 62. 62 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  благдаря и аз. Също ми беше полезно и комфортно. Лека нощ!

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 63. 63 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#26] от "pepi1442":


  [quote#26:"pepi1442"]как в една държава със средна заплата 500 ЕВР. да изчислим по-високи разходи за труд от държава със средна заплата 5000 ЕВР - нашите статистици са истински магьосници... [/quote]

  Не са чак такива майстори на магията. Просто освен труда има много разходи, които за българска фирма са равни или по-високи от тези за западна. Примерно материалите са по-скъпи, защото се купуват в много по-малки обеми, а машини, оборудване са на същите цени като в Германия или Холандия. Така при 5 пъти по-малко произведено имаме примерно същата сума за машина месечно(било амортизационни отчисления, било лизингови вноски), а остатъкът за заплати и печалба след теглене на чертата може да е 20-30 пъти по-нисък. Пробвай да направиш собствен бизнес и ще разбереш. Дотогава няма как да знаеш как се връзват финансите.
  В страната ни малкият и среден бизнес е задушаван, а се толерират бизнесите на олигарсите, които пряко са свързани с политиците. Нормално е да сме бедни. Ниската производителност идва и от това, че просто няма как задушена от държавен рекет фирма да успее да печели пазарен дял, т.е. произвежда и пласира малко продукция, даже всички да са нахъсани да работят десеторно. А никъде по света бизнес не се прави с идеята от него да се плащат заплати. Няма кой да налее 1 милион или даже 1000, а да не иска от това да изкара вкараното и да живее с някаква горница. Заплатите идват от това, че има нужда от работници(т.е. по-добра среда за работа и повече търсене на стока водят до търсене на работници и при липса на такива- по-високи заплати), а не, че трябва да се плащат заплати, защото Иванчо не трябвало да си стои вкъщи(Този начин на създаване на работни места винаги е за сметка на данъкоплатците и е възможен само в държавни структури, които никой не търси сметка как пропиляват парите.). Докато търпим да ни крадат, да има нагъл лобизъм, инвеститорите да бъдат гонени, за да не пречат на избраните олигарси, никога няма да има работа, няма да има и пари за заплати. Досега в скандал за лобизъм или показан наяве подкуп за печелене на поръчка да имаме ЕДИН ЕФЕКТИВНО НАКАЗАН ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ ИЛИ ПОЛИТИК, да има КАКВАТО И ДА Е ФОРМА НА ПРОТЕСТ ЗА ТОВА ДА ИМА НАКАЗАНИЯ? Как тогава някой да иска да си даде парите тук? Никой не иска да си хвърли финансите на вятъра, ей така да не му стоят в банка.
  [quote#11:"МУНЧО"]Как ще правиш инвестиции, автоматизации, върхови технологии, ИТ, обучение на кадри, когато ще дойде мутрата и ще ти потроши всичко с високотехнологичната БУХАЛКА, [/quote]
  Това обобщава много от действителността ни, но освен бухалката на мутрите си имаме и огромна корупция от страна на държавните служители и постоянно изнудване за подкупи, което често е в пъти над това, което би искал един рекетьор.

 64. 64 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Бий по частника! Това е идеологията и веруюто на всички българи, с изключение на малкото идиоти, които въпреки всички препятствия, които им се поставят, се опитват да рискуват с частен бизнес в България. И това са хората, които носят на гърба си всички, включително и тези, които ги душат!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 65. 65 Профил на roromir
  roromir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре де, тия сухи аналитици, не разбраха ли, че да анализират грешни данни, не може да доведе до верни изводи.

  Защо не се замислят каква част от заплатите и оборотите в частния сектор са реални?
  И след това да се замислят дали цифрите, които отчита НОИ са реални. Вдигнали са праговете - това едва ли е довело до увеличение на разходите за труд, защото обикновено в големите градове никой не работи за минималните осигурителни прагове.
  Тая статия звучи много тенденциозно - видите ли плащат ви най-малко (нещо, което не е коментирано, но пък си е вярно според Евростат), но това е щото не работите и бедните ни управители си отделят от залъка да ни хранят във времената на криза и мъчат Ес-класата с бензин 95 вместо 98

 66. 66 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ебати малоумно написаната статия. Покъртително е как най-висок ръст се описва като най-висока абсолютна стойност. Ябълки, круши, череши - все един дол дренки, явно...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#55] от "brandingstyle":
  Малко не ми стана ясно. Ако на някой шофьор, му повиша заплатата с 6%, той автоматично придобива знанията и опита на мениджър? А как точно счетоводен отчетник с 10% повишение на заплатата изведнъж ще придобие квалификацията и знанията на главен счетоводител?

  Значи ако на редова медицинска сестра, повиша заплатата с 700%, и я назнача на позиция за сърдечно-съдов хирург, Вие ще сте съгласни да легнете на масата тя да Ви оперира?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В съседно магазинче, което спокойно би могло да ни храни всеки ден по три пъти и се намира на тъкмо 35 метра от къщи и следващото е на още толкова, продават почти на 100% процента само тежко развалени продукти, за учудване, включително консерви с тенекия и буркани.

  За известен период, зъщото работят до късно, реших да си позволя за пореден път да си купя нещо от там. Оказа се добро качество.

  Продължих съвсем сговорчиво да пазарувам оттам, за да насърча продавачката да продължи в същия дух. Минаха два-три месеца.

  Един ден, тя вече обнадеждена ми разказа, че разносвачите и предлагат старата храна на Пикадили, защото веригата не плащала доставките и накрая на СЕЗОНА връщала непродадената стока, а разносвачите я прибирали, понеже така и така нямали пари от Пикадилитата.

  Нямало на кого да се оплачат, защото данъчните и риокоз инспикторите, както и цялата общинска управа била навързана с търговската мрежа. Така било редовно всяка година и със стоките за Златни пясъци.

  Идвайки при моята съседка, магазинерката, те всъщност (разносвачите) в края на всеки сезон носели в колите си никаква друга стока, освен с многократно изтекъл срок на годност. И ако жената не заредяла същия ден, на другия ден трябвало да взема с още един ден по-развалена стока.

  Ако отива да зарежда сама, с колата си, например, от кауфланд и метро, първо ще отваря и затваря по най-работното време, второ ще прави излишен разход и трето ще остави без работа разносвачите.

  Така, държавата, в лицето на общината, общинския съвет, на първо място кмета, комисиите на общината с общинарите и секретарките в тях, общинска полиция, МВР, РИОКОЗ и без изключение цялата държавна власт е не обвързана, а направо представлява няколко човека от сорта на Узунов, собствениците и мениджърите на Пикадили (не ги знам по имена), Е-он, всички производни на тим, които абсолютно всеки ден по над 20 часа в денонощие са навсякъде из града и нещо ровят, заграждат, стържат, чупят, прибират, слагат и т.н движения извън регулацията на инфраструктурата и напълно извън знанието на гражданството.

  Така, в конкретния случай, Пикадили поръчва количества храни и продукти примерно в началото на март. Доставчиците идват на задните входове на магазините от мрежата. Приемащите им разписват пътните листове и някои от фактурите. Срещу това им дават непродадената храна от миналия сезон, която е задължително развалена, защото задължително срокът й е изтекъл.

  Доставчиците със знанието на диспечерите, оттам и на счетоводството и на управителите се отбиват от пътя, не по пътен лист най-често, оставят срещу плащане от страна на магазинерите развалената стока в редица малки магазинчета. Прибират от нещастните хорица парите за стоката от миналия сезон, вземат по някой рушвет отгоре срещу обещание за друг път по-прясна стока и така се прибират във фирмата си. Отчитат парите на счетоводството, счетоводствато оправя фактурите от миналите сезони, на които ДДС-то е прибрано отдавна от държавата и НАП във всеки един момент от работата си има недействителни приходи в архива си.

  Пикадилитата съко прибират ДДС-то на неплатени сметки, закото техните подписи стоят по фактурите на превозвачите и това означава по документ изплатени пари.

  Кой плаща сметките на Пикадили тогава. Аз и ти и магазинерката. Но магазинерката ги прибира от мен и от теб.

  Така, какво излиза, че аз, тъй като съм примерно казано озлобен на целия такъв живот и очите ми са затворени за действителността, намразвам магазинерката вместо да намразя пикадилитата.

  Тези сплъстени от обмачкване икономически изроди - държавна власт-държавна мафия, се гаврят с нас и ни докарват до положението ние да се презираме взаимно, а те да ни играят хоро на главите.

  Не е краят.
  Мена време от това признание на магазинерката, продължих да пазарувам оттам, за да живеем общ живот, съседи сме, заедно съществуваме на тая земя.

  След две седмици, аз не обърнах внимание, че мина пролетта и започна лятото, отидох пак в магазинчето, правя го почти всеки ден, и си избирам както последните два месеца някаква саздърма от хладилната витрина. Усмихваме се взаимно, плащам си, Пепито леко свенливо, но все пак с усмивка ми дава стоката, довиждане и се прибирам.

  Докато отварях опаковката ме лъхна такава смрад, че просто затворих на секундата и го изхвърлих не на боклука, да отровя махалата, а в кенефа и дръпнах водата.

  Ядосах се ужасно. Отново спонтанната реакция: Аз на Пепито ще и разкатая фамилията.
  Само докато ме хвана яда, си казах да не ставам тъпак както постъпва всеки от първа реакция. Спомних си нейния разказ и ми стана ясно, че ние всъщност нищо друго не можем да направим.

  Няма държавен орган, който да вземе този проблем и да го превърнем в разрешен проблем и да върви нататък по разписание. От простия полицай на портала на РПУто до кмета, всички са вътре в далаверата. те ни изнудват, мачкат, гаврят се с нас, карат ни да се мразим, убиват ни, правят ни безпризорни, изхвърлят ни и ни присвояват собствеността. това е цялата схема и няма други важни тайни.

  Повече няма да отида на това магазинче, вече пет пъти правих опити да си помагаме взаимно, но от моя страна тези опити са със заплащане на точни суми пари. Нямам възможността да правя компромиси до края на живота си.

  Оставих продавачката, която е човек от моята черга и тя да поеме като мен своята част от несъгласието с тази система. Предавам ви тук точния ни разговор с нея и точните си мислри по този въпрос.

  Държавната мафия, съставена от криминалните групировки от времето на Желю Желев и техните протектори вечно мимикриращите и преминаващи от форма във форма ЦК на БСКП/БСП ни държат във вечно мъртва хватка и ако всички потърпевши не признаем фактите без прикриване и не се противопоставим с ясни действия, независимо какви ще са те, срещу това посягане на здравето и живота ни всекидневно и денонощно, няма да има смисъл да разговаряме още по тези въпроси.

  Разговорите трябва да водят до действия, иначе се наричат Празни Приказки.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 69. 69 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  а дали заплатите не растат просто защото цените отдавна надминаха европейските, а чуждестранните пазари се отвориха за наши работници?

  щото през 90-те като още имаше квалифицирани и съвестни работници помните какви бяха доходите, нали? подаяния е силно казано.

  значи като на всеки пазар и при труда са важни не абсолютните стойности на наличните производителност и доходи, а къде ще се установи равновесие между предлагането и търсенето им.

  га ядат кифтетата чорбаджиите не реват. 1 от 5 години обаче силата е на страната на работника, и тази година се задава със страшна сила. вместо да реват да вземат да се научат как да бъдат истиснки работодатели, а не робовладелци, щото не само будали, а и хора не останаха в абсурдистан.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#61] от "4i4olin":

  За да не влизам в суха статистика, по добре да се запитаме 89 година колко стоки от бита имахме на поне средно европейско ниво? Хладилници, коли, обувки, мебели, фотоапарати, камиони, селскостопански машини ? От леката промишленост нищо. Всичко е било енергоемко и трудоемко. За машиностроенето не знам. По скоро мотокари и електрокари имахме продаваеми. Но като цяло промишленост, която не се влияеше от качеството и конкуренцията, а от плана за петилетката.

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  gost22, забавно е наистина, да си правим гаргара с думите, при положение че смисълът е напълно ясен, но като се направим на неразбиращи, става лаф за маса.

  Организацията на работата се състои от Оперативни процедури. Те се движат от отговорници по всяка процедура. Всички процедури обхващат абсолютно пълната организация на всеки ресурс до листа скан и изхвърлен в коша до бюрото и неговото внасяне в кофата за смет на улицата.

  Вътре в процедурите са описани отговорниците и изпълнителите. Изпълнителите имат длръжнасти по НКПД, които отговарят на КТ и имат функции по организацията на труда във фирмата, които отговарят на организацията на фирмата.

  Твоите думи са опит да се направиш на невежа, че старшинти има във всяка рота, но рота в село Бърдарево във вътрешността на страната има старшина, който раздава дрехи и сапун, а старшината в гранична застава раздава приоритетно оръжие и муниции. Единият идеално познава гащите ластиците им и праховете за пране, а като му бутнеш пистолет в ръката го хвърля от себе си и не е материално отговорно лице на такива работи. А другият е виждал гащи и прах за пране, но почти не им разбира предназначението, защото той отговаря с подпис и личен печат за пет склада убийствени средства.

  Няма защо да се правим на хитри.

  Така шофьор, който е назначен като шофьор и вози директора, няма как да стане маркетингов агент, защото не е пипал стока в ръката си от предприятието, чийто директор вози всеки ден.

  Но шофьорът по разноса на стоката, за да не стане маркетингов агент е необходимо управителят да му е дал абсолютно изрична инструкция и заплаха за намаляне на заплатата, ако шофьорът си позволи да прави маркетинг при разноса на стоката.

  С повишаването на заплащането и премахването на забраната, управителят просто му връчва официално правата, а оттам и отговорността шофьорът да направи това, за което мисли всеки ден по много време и му е напълно ясно как става.

  Като казах счетоводен отчетник, казах, да подготвя и нищо друго счетоводните отчети и баланса на годината. Не да ги прави докрай и да ги предава с отговорността на главен счетоводител. Има огромна разлика. Счетоводният отчетник внася всекидневно данни от изплатени суми несени изнесени разписки, фактури, подрежда касови бонове, включително начислява заплати по простата и ефективна програма микроинвест и други подобни на нея.

  Главният счетоводител проверява баланси и по тях търси документи, иначе не се занимава с документи.

  Подготовката на годишния отчет или дори на сезонен е в ръцете на счетоводния отчетник и той не я прави, защото не му е позволено. През него минава всекидневно цяллата документация на фирмата и ако му връчим 10% над заплатата и позволението да подрежда финално документите по папки, той ще напрлави изрядна подготовка на отчетите, които само с един работен ден преглед във счетоводна фирма, нека са два, ще се правърнат в изряден отчмет. И таксата за тази услуга няма да е 300 лева, за работа от две седмици, а ще стане примерно 60 или 80 лева, с които само квалификацията на крайния специалист ще се плати.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 72. 72 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Примерът ти за медицинската сестра, тъй като просто се правиш на остроумен, е колкото шеговит и уж абсурден, точно толкова реален. Една сестра, присъстваща редовно на операции, първо че може да зашие рана изобщо без участие на хирург и още повече да се справи с анестизията, която хирургът изобщо не извършва, защото не му е това работата.

  Което означава, че при снижена интензивност се снижава и потенциалната опасност и директно лекарят става излишен, а сестрата става жизнено необходима и тя по късмет си повишава и заплатата и квалификацията и опита.

  Просто не виждам, кое би могло да бъде наистина шеговитото в твоя апостров към мен

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 73. 73 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#59] от "brandingstyle":

  Не знам дали е нарочно, но държавата наистина притиска малкия бизнес. Но
  магазинчето не е удачен пример за това. Даже мисля, че контролните органи си затварят очите именно в такива магазинчета. В нашето например от години няма цена на килограм, например на колбасите, а на всяка щафета има цена. Докато във веригите това го няма.
  Наскоро си мислех, че трябва държавата да ги накара да продават определен % български стоки, но после като се замислих, защо изкуствено да създаваме пазар на неконкурентно способни стоки? Пробваха да внасят сирене, защо не успяха, защото там производителите са на ниво.
  Защо внасяме картофи? Нашите са висока себестойност и по-ниско качество. Е, ако им осигурим пазар по изкуствен път, те ще си останат такива.
  Държавата по скоро трябва да помага на бизнеса да се развива. В неделя в Бразди гледах как са организирали комасацията на земята в едно село, направо се изумих как добре са го измислили. Оказа се, че това момче, което движеше нещата не е държавен служител, а от сдружение на земеделци. За какво питам се им плащаме на тази администрация като нищо свястно не върши?

  Любовта ще спаси света!!!
 74. 74 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#69] от "Pavlik Morozov":

  Павлик, какви съвестни работници е имало 90-те при условие, че всички идваха от държавните предприятия, където повечето се чудеха какво да откраднат и как да се скатаят някъде. През работно време се правеха вили, вареше се ракия и др. подобни дейности. Точно обратното, благодарение на комунистическия режим, хората станаха мързеливи и безотговорни.

  Любовта ще спаси света!!!
 75. 75 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За пореден път в България се обсъжда не стандартна и нормална динамика на държавния и икономически живот, а кризисни мерки за преодоляване на сривове.

  вСЪЩНОСТ, ТОЧНО ТОЗИ РАЗЧЕТ, РАБОТА В КРИЗА И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В бЪЛГАРИЯ.

  Хората не вникват, не вземат стандартите за изработване на качествена и гарантирана пордукция. взимат схеми и плащат дори за тях на други излишни администратори, схеми за раблота в криза, които отговарят идеално на манталитета на българския работещ, да не дава качество и гаранции, за да няма отговорности и санкции.

  България желае да у безотговарна и затова е роб, а не господар на собствената си съдба.

  Имах офис организаторка, която с всеки ден ий ставаше все по-скучно и накрая се наложи да я освободя. Когато си тръгваше, ми каза: Във Вашата фирма няма нито един проблем. Аз не съм свикнала да раблотя така, щях да умра от скука.

  Отворих си устата да се усмихна и да кажа нещо, но само докато започна и разбрах, че тя нищо няма да разбере, защото и е ужасно далеч, колко е абсурдна самата тя.

  В момента работи във фирма, където всеки ден има проблеми и тя е доволна от работата си, въпреки, че не работи нито по специалността и ценза на висшето си образование, но няма отговорности и всичко минава под формата на една постоянна каша, в която хората се радват, че не са умрели, а не че са взеели каквото им е трябвало.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 76. 76 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  а.найс, развращаването на хората в България се постигна чрез принципа на уравнивиловката. Обезличаването на личната уникалрност. Нещо, което е приложимо и добре в Китай, но в Индия например не е. Китай имат социално мислене, в Индия имат персонално мислене, егоцентрично.

  Едни и същи модели са напълно неприложиме при същи условия, но при различна характеристика на мястото.

  Точно изхитряването на новите социалистически олигарси от времето на Тодор Живков, тогава Лилов, Луканов, Станко Тодоров, Джуров, Семерджиев, да приберат целия БВП на България и от него да отчислят държавен фонд Работна заплата и от него да ограбват 90% а на хората да раздават всичко на всичко 10%, точно това превърна държавата в хавра.

  Забележи коя е идеологията в момента и кои са мечтите на българското население от долу до горе - Забогатяването. значи са били вързани на синджир, всички имаха всичко повече частна собственост от навсякъде по света, но прангата на крака, да не можеш да се самоизявиш в пълен мащаб, ето това ни отрепа напълно и сега хората не се хралят с постижения, а с богатстви и не се тачи труда, а убийствата, защото са необлагаем приход.

  Всичко изглежда точно наопаки, а е точно направо. И сега се обира 9810 от БВП предназначен за социалната политика.

  Мин Съвет не постановява реалната МРЗ, а ни държи като говеда в кланица на минимум пет пъти по-ниска продуктивна способност.

  Същите олигарси със същите бръмбари в главата са живи и ни съдират изяждат и изхвърлят. Пак са Лилов, Семерджиев, рода Джурови, Луканов го убиха, кой разбойник дели с партньора си, и труги - Пръмови, Тодорови, Живкови, Дакови, Цакови, Макови не знам си кои. Седнали са ни точно на врата.

  Държат ни в принудителна бедност цял народ.
  Въпросът е, че схемата им е грешна. не им дава възможгност за натрупване на капитал. Всичко им е рисково и не могат да го вкарат в оборот. Нищо не се е променило от миналата лудост и отново не са си взели бележка от миналото. Отново грабят без да пускат оборот на парите и пак са богати просяци.

  Но зда да не си признаят, се правят тука пред нас на адски сериозни и продължават да нимъчат, белксим хората като мен, ясно говорещите умрем в последния момент, че да не се разбере че са ни държали така без идея, без план и само на тъп идиотски инат

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 77. 77 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Влиза клиент - О, манна небесна, да видим, дали ще има пари или само ще пита разни работи.

  До следващия път.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 78. 78 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#41] от "brandingstyle":

  Обикновено клиу4ожи за производителноста са високо платените специалисти. Познавам хора който за 3 часа могат да свършат повече отколкото 3 ма други за 3 седмици.
  Обикновено най -ниско платените са заети в подържащи офиса/производството дейности и там се съкращава най-лесно.

 79. 79 Профил на Kamen Boev
  Kamen Boev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#13:"detonator9"]Авторът е възмутен от нарастващите разходи за труд,защото би трбвало да работиме за без пари на комуноидните номенклатурни [/quote]

  Според мен основната идея на автора е, че за същата сума по трудовия договор работодателите ти плащат повече от миналата година, а ти взимаш по-малко.
  Друг е въпросът, че за постигане на по-пълна картинка в анализа не е лошо да се включат поне:
  - базата на която се изчислява това повишение за различните държави
  - структурата на разходите (както е псал Граф горе).
  Тази "корелация" с производителността на труда изобщо е излишна, при положение, че няма масова практика да се инвестира в оптимизиране на процесите, автоматизация, повишаване квалификацията на служителите и т.н.

 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  [quote#76:"brandingstyle"]Мин Съвет не постановява реалната МРЗ, а ни държи като говеда в кланица на минимум пет пъти по-ниска продуктивна способност. [/quote]
  Нещо не ми стана ясно, защо някой трябва да се бърка в частния сектор и да регулира заплати, било то и минимални?

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  замина. Пита за нещо и каза, че от 1-ви ще е при мен. Сега до 1-ви аз ще живея с надежда, ще празнувам и като повиша трудовия разход, таман да дойде човекът и да ми плати увеличението .

  джем, съвсем уместно поставяш въпроса, ми се струва.

  Например в момента, стана всъщност две години, в които клиенти вече намериха начини да напуснат монополи като топлофикация, електрификация, телефонните оператори. И какво се случи точно.

  Монополите се видяха в невъзможност да спрат заминаващите им клиенти.

  И забележи, колко са антилогични. В целият свят хората свалят цени, дават ново качество, за да си приберат клиентелата обратно.

  А тнашите нахални до безобразие, свикнали на бащиния олигархично-партийно-мафиотски монополи, ни пускат, включително и този материал, и ни казват, че разходите им за труд са се увеличили и нагло ни искат да им даваме повишена вече и над световните стандарти цена, за единица продукция стока и услуга, която или няма световното качество или със сигурност няма световните гаранции. но те нагло продължават ни склонявмат да им връчим рекет. Защото това не се нарича плащане.

  Не само не квалифицират кадри, но поддържат постоянно текучество, точно за да плащат възможния минимум. И пак ни пробутват сугестията за увеличен производствен разход.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 82. 82 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#70] от "a.nice":

  "...да се запитаме 89 година колко стоки от бита имахме на поне средно европейско ниво?..."
  Основателен въпрос. Това важеше за целия соц лагер. Но темата е кой какво направи след това. Чехите, които приватизираха преди нас си съхраниха пазарите и индустриалната мощ като я приватизираха умно. Аз съм чел техни указания предназначени за нас, но ние въпреки това допуснахме разбойническо и безстопанствено разграбване. Случи се и това, че новите капиталисти станаха търговци и имаха сметка да внасят онова, което можехме да произведем, те активно съдействаха за унищожаване на родното производство.

 83. 83 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абсолютно скалъпени данни.Нищо не е такова,каквото изглежда.Зашо при този тъй висок разход за труд,хората продължават да жевеят мизерно?

 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#82] от "4i4olin":

  Да не се повтарям, но родния производител, кой ще го накара насила да купува машина за вадене на картофи например, за да намали себестойността, ако не евтината вносна продукция.
  Ако по-скоро беше направена приватизация , а не чак 97 година, разграбването щеше да е по-малко.
  Лошото е, че държавата, ако не помага на бизнеса да инвестира, да се развива, да обучава по-качествени кадри, да строи инфраструктура, да улесни административните изисквания ще си останем на опашката, като най-бедни.

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#71] от "brandingstyle":
  Далеч съм от мисълта "да се правим на хитри". Учудих се, че вместо всеки да поеме допълнителна работа под своето ниво, която със сигурност ще успее да свърши добре, се налага служителите да поемат работа над квалификацията си. Да, виждали са как стават нещата и могат да повторят същото в същата ситуация, но не е сигурно дали ще могат да направят необходимата промяна в работата, когато ситуацията се промени. А точно така става със ситуацията по време на криза — променя се бързо и изненадващо.

  [quote#71:"brandingstyle"]Организацията на работата се състои от Оперативни процедури. [/quote] Тези процедури са създадени и се прилагат в период на подем, каква е логиката да вършат работа по време на криза? Изключвам базовите процедури. Кой ще промени успешно маркетинговата стратегия (и процедурите необходими за нея) на фирмата: шофьора, който от един месец се прави на маркетингов агент, или маркетинговия директор, който е завършил точно това и го е практикувал успешно до последно? Бих заложил на втория, нали за това е бил назначен все пак.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 86. 86 Профил на mandrah
  mandrah
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Видно е от графиката по-горе, че нарастването на разходите за труд

  стабилно изпреварва ръста на производителността на труда
  Т.е. плаща се повече отколкото е изработено.СЪГЛАСЕН
  и у нас като правя ремонт майсторите все забравят да включат това и онова като правим хесапа да ги еб у некадърниците сметката ВИНАГИ излиза отгоре!!!

 87. 87 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абсолютно безсмислена статистика! Да сравняваш нашата "икономика" с тази на развитите европейски страни и да вадиш статистически заключения и закономерности е все едно да стравняваш движението на парна влакова компоиция с това на електроните около ядрата на атомите!

 88. 88 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Резултатите са индикатор за структурата на инвестициите - предимно в нискотехнологични трудоемки дейности, от една страна и за неевропейското ниво на заплащането, от друга!

 89. 89 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#18:"Graf"]Аман от идеолози на нищетата. [/quote]
  Точно, но не са само на нищетата, а и на безправието.

  Гледам коментиращите добре са усетили - главния проблем е липсата на законност, на равнопоставеност на пазара и на сигурност - икономическа, политическа и чисто физическа.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 90. 90 Профил на nikolai1111
  nikolai1111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колеги, знаете ли дали авторката на статията има други статии, в които анализира защо производителността на труда е ниска? Ако ми пратите линк към тях, ще съм ви благодарен?

  Защото засега, каквото и да чета, все излиза, че единствено и само работещите виновни за ниската производителност...

 91. 91 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  gost22, Вие ми говорите за стратегията на спасението през цялото време. Говорите ми именно за Кризисен менидмънт, в който при криза се освобождава редовиня персонал и се повикват някакви специални подразделения за акции във време на криза.

  В разписанието на фирмата е включен онзи менидмънт, който отговаря за Качеството и Гаранциите на труда и продукцията. Абсолютно достатъчно е спазването на процедурите първо за да не се наруши баланса на икономиката от страна на самата фирма, което означава, че не тя предизвиква кризата.

  Второ означава именно реакция за постоянно постигане на качество и гаранции, независимо от вътрешните промени. Намаляне на производство не означава премахване на качества и гаранции - това не разбирате правилно, Вие изчислявата кризата като война и войната като повод за унищожаване на веществени доказателства.

  Аз нямам такива доводи предвид и няма как да ги имам, защото не съм нито военна групировк нито терористичмна организация, в които се работи само в криза и само във война и затова и веществените сдоказателства се унищожават на място.

  Нямам против, че на света всичко съществува и както има мир, така има и война, но затова водим този и други разговори, за да сверим мнения, кой в какво иска да живее и се реализира.

  Аз избирам мира и работната динамика, която прави икономика.
  Мога да участвам и във войни, но не това е работният ми режим. Няма защо да го разисквам изобщо. Ако случайно се упътя към военна действителност, повярвайте ми ще намеря достатъчно места по земята, в които до смъртта си да работя само във война.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 92. 92 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#90:"nikolai1111"]производителността на труда е ниска?[/quote]
  Факторите за ниска производителност са много:
  1) Правителство :
  - чрез сложни закони,наредби и т.н., повишава административните разходи.
  - чрез субсидии, разрешителни режими и други, стимулира "добрите връзки" с чиновниците и доброто попълване на формуляри, а не добрите производители/фермери и т.н.
  - чрез мита, по-лесно е да стачкуваш, и да искаш увеличаване на мита, вместо да седнеш и да си организираш по-добре производството.
  - липса на законност, не плащаш данъци, имаш 20% преднина пред конкуренцията.

  2) Културни особености :
  - мързел
  - Вуте да е зле
  - липса на предприемачески дух
  - по-добре роднина или доверен "човек", вместо кадърен работник.
  ... и много други.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 93. 93 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Изключителен цинизъм. И отново с мантрата за "производителността на труда". Абе моме, ако нямаш срам, съвест някаква поне остана ли е?

 94. 94 Профил на brandingstyle
  brandingstyle
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Фактори на ниската производителност, и по моя опит и преценка, да има за статистика и сравнение.
  И аз поставям на първо място правителството.
  1. Правителство
  -Има задължението да узакони нивото на живота в държавата чрез базовата гроница на доходи МРЗ Минимална Работна Заплата. - не го прави.
  2. Изпълнителната власт заедно и извън правителството
  -Създава местни подзаконови правила и спира развитието на икономиката - бюрокрация
  3. Незаконен елит
  -Криминални по характер хора и организации, които пречат агресивно на трудово-правните отношения и агресивно притискат легалната политика да им създдава закони за безпроблемно обиране ресурса на държавата.
  -Криминално сговорчиви, провинциални по характер, меркантилни кариеристи, които поемат натиска на криминалните и го превръщат в лобиране за безсъдържателни закони
  -Законодателна власт - послушна, нелоялна към избирателите, предатели, мошеници, фалшификатори, актьори на политиката, дупка в центара на държавата от 240 работни места, напълно вредно запълнени с вредители на държавата.

  4. Културологичен фактор - народът
  -Раболепен, удобен, принизен и без достойнство, съгласен на недостойно съществуване.

  Няма прослойка в българската общество, включително клошарите и пенсионерите, която да не е обвързана във всеобща корупция.

  Тази е според мен пирамидата на българската неспособност и невъзможност.

  Министерски съвет държи ключа на проблема и може само за брлоени часове да преобърне политиката на страната от ретроградна и разрушителна в прогресивна и градивна.

  Ключът е там. Оттам надолу взаимоотношенията поред стават все по недоразумителни и фатални и стигне ли се до народа се стига дсо революция.

  Има ключ, знае се кой го държи. Ако първият не си свърши работата, ще я свърши вторият, ако той не е е следващият и така до пълния разпад, ако никой не поема отговорност.

  Нашата човешка отговорност е, да натискаме най-горе да си свършат работата почтено, с готовност и отговор ност и докрай.

  Живот преди смъртта! После е все едно...
 95. 95 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#83] от "neznaiko_2011":

  Защото разходът за труд се смята спрямо себестойността на продукцията. Така при 1000лв произведени и 300лв заплата+100 осигуровки+500 за машините и оборудването+150 за материали +50 печалба на работник сметките са различни от 1500 произведени срещу 400лв заплата+150 осигуровки+500 за машини+200 за материали в процентно отношение спрямо получената сума. Колкото по-висък е БВП, толкова разходите за труд за плащане на минимални заплати ще са по-висок разход за труд за фирмите, даже мизерията на работника да счака. Затова и не става без борба за ясни правила, минимум регулации и всякакви стимули да се работи повече. Трябва да гоним БВП на глава от населението поне двойно на сегашното, за да имаме нормални заплати. При около 3 пъти по-високо БВП(т.е. близко до това на страните от ЕС) може спокойно да чакаме техните заплати, но тук трябва да се види и то да не е примерно от строеж на МОЛове, а да е от производство и услуги. За такова развитие капитали могат да дойдат основно отвън, а за инвеститорите сме прекалено рискова страна, за да си дадат спокойно парите.

 96. 96 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Пак е студено и облачно, по цели дни ниско над земята надвисва не небе, а някаква мъгла и се стеле тихо бавно като че ли се кани да затрупа.
  Всичко е преобърнато,
  чувставаме се като в непознатото.Само с едно настойчиво постоянство продължаваме да доказваме себе си
  както лае куче.
  Куче,едно такова немощно и не съвсем старо,почти безвредно но яростно лае когато непознатото
  е с претенции на агресивна законност.
  И се превръща в настръхнало чудовище
  с гневни очи брани своето.

 97. 97 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#83] от "neznaiko_2011":

  "Абсолютно скалъпени данни.Нищо не е такова,каквото изглежда.Зашо при този тъй висок разход за труд,хората продължават да жевеят мизерно?"
  Защото произвеждаме най-малко в сравнение с останалите: БВП на глава от населението ни е 2740 щ.д. за разлика от румънците 2920 щ.д.; македонците 5000 щ.д.; гърците 16610 щ.д....западно европейците над 30000 щ.д.
  Иначе си права, че статистиката нито може да хване колко е произведено, нито колко е платено за заплати. Но резултатът е видим: произвеждаме малко стоки с ниска производителност на труда.

 98. 98 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#84] от "a.nice":

  "...Ако по-скоро беше направена приватизация , а не чак 97 година, разграбването щеше да е по-малко..."
  Това е един мит, с който Костов оправда как от раздържавяването на активи за 30 млрд. лева влезаха в хазната 10 пъти по-малко пари. Той почива на една друга мистификация раздухвана от филолози, историци, адвокати и артисти, че средствата ни за производство били морално остаряли и не стават за друго освен за скрап.
  Като активен участник в прощъпулващите частници ще припомня, че от 1990 г. в страната имаше невиждан подем на частна инициатива. Смешно е да бъдем наричани бизнесмени, работехме без почивка в жилищата си, мазетата, гаражите, навесите по дворовете...Очакванията бяха, че някои ще се провалят, други - развият и създадат инфраструктурата за по-сериозен бизнес. Това не се случи. Правителството на "десния" Костов ни оряза крилата и почти никой не продължи в новия век. Голяма част си закриха фирмите, а друга от порядъка на 700 000 фирми очакват да бъдат закрити служебно. На капитализма, за разлика от останалите страни, в България никак не му върви. Резултатът е, че не произвеждаме, което е много по-неприятно отколкото, че производителността на труда ни е ниска. Ако произвеждахме щяхме да се конкурираме и специализираме, и повишим тази производителност.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK