Редакционен: Може да дава на спонсорите, гражданите си плащат

Днес ви давам "Ломско шосе", обяви премиерът Борисов в понеделник, след като преряза лентата на първия ремонтиран участък от софийския булевард. За есента е планирано "даването" на следващата отсечка. 


Управленската стратегия на Борисов и Ко. - всеки ден да се режат ленти и да се "дават" на гражданите шосета, магистрали, спортни зали и каквото друго падне, има един малък недостатък. Господата всъщност не им дават нищо.


Данъкоплатците не само са си платили придобивките до стотинка, а и доста отгоре - ако съдим по стряскащите доклади на Сметната палата и Агенцията за финансова инспекция за начина, по който се провеждат обществените поръчки в България, включително и при управлението на ГЕРБ през 2010 г.
В този смисъл премиерът, представител на авторитетната европейска десница и борец с популизма, дълбоко се е объркал - реално той може да дава само на спонсори и приятели, но от гражданите единствено взима. И точно затова законите го задължават да им се отчита, а не да им се перчи с несъществуващи благодеяния.


Езикът на управляващите е като рентгенова снимка на институциите, които формират държавността. И когато министър-председателят сравни данъкоплатците с кучетата си, а председателят на парламента уточни по този повод, че "институциите се отнасят с нужното уважение и любов към българските граждани", най-безобидната диагноза е фарс.


А когато и вътрешният министър демонстрира майсторство в този жанр, нещата вече не са толкова безобидни. Както става ясно от "съвета" на Цветанов към правосъдния министър Маргарита Попова (по повод коментара й, че би подала оставка на мястото на приятелката му, чието назначение за шеф на Софийския градски съд предизвика грандиозен скандал) - "да се занимава повече и по-активно с това, което е Търговският регистър...".


И от оксиморона, според който вътрешният министър нямал отношение към избора на шефа на СГС (да не забравяме, че той разрешава СРС-тата), но мнението му е, че процедурата била безупречна.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK