Танцуващите със субсидии преди изборите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Въпросът за партийните субсидии е третостепенен въпрос - не от него зависят политическите процеси в страната. Най-страшното е фактическата забрана за създаване на нови политически субекти, които да могат да участват на изборите. Тази забрана беше първоначално въведена от тройната коалиция в края на мандата й с непосилни изисквания за регистрация на нови партии и след това в още по-голям обем затвърдена от Герб в избирателния кодекс. При цялата многобройност на регистрираните у нас партии днес никой нов не може да влезе в политиката и да участва от свое име в изборите.
  Това най-ясно показва че тройниците и герберите са от един дол дренки и ще искат да затворят цялата политика в собствения си кръг. Това трябва да се показва и обяснява на обществото. А пък как ще си делят жълтите стотинки на субсидиите ...

 2. 2 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Скоро и това ще свърши, упорито се търси нов модел на обществото,защото нео-либералната олигархия в своята алчност и престъпност ще доведе нещата до срив и той започна, но бг-медиите 1-/ мълчат 2/не им се плаща да информират хората, а да правят пропаганда.

 3. 3 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#1:"gullwing"]А пък как ще си делят жълтите стотинки на субсидиите ... [/quote]

  Ти майтапиш ли се 20 млн лв. жълти стотинки ли са за теб? Ако си толкова голям гъзар, трябва да знаеш че на някой хора им трябват към 1000 години за да съберат толкова и пак не е сигурно...
  И още нещо - субсидията се начислява на базата на МРЗ - познайте колко ще стане догодина след увеличението!

  dnevnik са част от статуквото!
 4. 4 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 521 Гневно

  Пак с тенденциозните статии, соченето с пръст и празните думи от рода на "едва ли някой вярва". Защо ГЕРБ могат да направят успешна кметска кампания за 10 хил. лв, а другите партии не могат да се поберат в милионите им субсидии? Писна ми да не казвам на кое от подобни боклуджийски писаници, които оплюват успешни модели, при това с кухи приказки. Съгласен съм единствено с това, че станалите независими депутати не трябва да получават партийни субсидии, пък към която партия искат да се причисляват после. Всичко друго е бълвоч.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 5. 5 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#3] от "pepi1442":

  Наистина, 20 милиона не са дребна сума, но със сигурност не те са това, което прави бизнес-партийците богати, поне не и директно - и това е идеят на #1

  Колкото и да изглежда странно, партиите имат полза да спазват разбираемата за всички част на закона и да харчат партийните пари за партийни нужди.

  Виж, след това, който има желание, може да преяжда с власт на воля ... където вече може да се краде с размах, без да се притесняваш, че народът ще разбере в какво се състои кражбата.

 6. 6 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "gullwing":

  Много точен коментар. Поздравления.
  Като добавим към това и медийния слугинаж в полза на познатите до болка политически играчи, наистина не се вижда никакъв шанс пред обществото да получи възможност за избор.
  Уж демокрация, уж плурализъм, уж свободен избор ... , а пък то ... - избор между двама-трима боклука от едно и също котило.
  Намърдалите се в политиката и окопали се там се сочат един друг с пръст и ни казват : "Вярно е , провалихме се , но ако не изберете пак нас , ще дойдат на власт те."
  Сякаш в тази държава няма нито един друг достатъчно умен, почтен и образован човек и поради тази причина сме длъжни да изберем някой измежду тях.

 7. 7 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#6] от "trifon74":

  За съжаление, масата ни сънародници не се водят от посочените от теб критерии при избор на управляващи.

  Никой никого не кара да гласува насила. Нито пък прави предложения, на които не може да се откаже.

  То не е и нужно. В България избори се печелят като навсякъде, с убеждаване на хората, че ще им дадеш това, което искат. Разликата е само в това, че тук хората очакват нереални неща, не се замислят как могат да се изпълнят мечтите им и като цяло биха искали ако може, и те да намажат от държавната софра.

  Умни, почтени и образовани хора има. И те, както добре знаем, са виновни на Ганьо за всичко.

 8. 8 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#4] от "phuncky":

  Прощавай, но само бензинът, който Борисов и свитата му използват, за да ходи Слънцето навсякъде, където се режат ленти е повече.

  Освен това, има много начини за плащане на една кампания. Например, с обещания, скрити договорки и създаване на зависимости - които с времето постепенно лъсват, колкото и на бизнес-партньорите да не им се иска.

  Не можеш да правиш сериозна политика без пари, дори само заради разходите по медии, логистика, издръжка на базов партиен апарат, наеми на помещения и какво ли още не. Точно поради тази причина има и държавна субсидия.

  Просто тя трябва да се разпределя според реалните гласове на гражданите, подадени по време на избори, и това е целият смисъл в тази статия.

 9. 9 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Отлични коментари от #1 gullwing, #2 tatkoruso
  #5 shristov

  Адмирации!

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 10. 10 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "shristov":

  Колко ленти е срязал Борисов, докато беше секретар на МВР? Много се надявам всички кандидати да имат подобни (предизборни) разходи като неговите - само да ходят и да откриват обекти из страната! Надявам се, ама няма.

  Колкото до договорки и такива, това не са материали, които се лепят по улиците. Няма смисъл да говорим кой какво сделки е сключвал, защото никой от нас не може да го докаже, но кампанията се видя: 10 хил. лева бяха дадени за разпространението на плакати по улиците. Къде беше партийната субсидия на ГЕРБ, когато не беше в парламента? Значи може те без милионите да станат управляващи, а другите не могат? Не си прав. Те не плащаха на руски специалисти по черен PR, нито имаха мегаломански билборди на всеки километър. ГЕРБ спечелиха изборите си с показно какво вършат - това беше и си остава най-големият им коз. Дет' се вика, с пари всеки може! Без тях е по-трудно, но явно не невъзможно. Само се надявам да не останат единствените, а други също да последват примера им - да работят здраво, да показват какво са свършили и да оставят народа да прецени кой е направил повече неща за него. Не да манипулират и да се надяват на status quo.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 11. 11 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Уважаеми сънародницичета и не мога да повярвам,че точно вие е вярващи ли има2активните хора не разбрахте,че политическият елит на последните 22 години е тотално компрометиран Извинете но ми звучи смешно.Още вярващи ли има?Нека партиите се издържат от членският внос на симпатизантите си.Без субсидии,без дарения за да се види кой кой е.Прото не мога да разбера докога ще живеете в заблуждение.Не ги ли виждате какви вратове направиха2

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#11] от "neznaiko_2011":

  Mи ако трябва да работят без кинти, да нямат право на лобиране, да нямат право да участват в комисийки и под комисийки, няма кой да се кандидатира за тази длъжност - парцалеса . Нали борбата е за кокала, да не мислиш, че е от родолюбие или патриотизъм ? Кинти, кинти, кинти......тва е религията на ''политиците'' у нас .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  У нас политиката е най-доходния бизнес, при това нищо свое не рискуваш.

 14. 14 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 816 Весело

  Не е справедливо естествено! Много по-справедливо щеше да е ако са се отцепили от ГЕРБ примерно и са се причислили към РЗС или БСП (мога да поставя знак на равенство между тях)! Просто като е обратното не е справедливо!
  Всъщност дебата е по-скоро философски отколкото финансов или политически. Всеки гласува за партия, чиито най-изтъкнати представители после влизат в парламента. Депутатите са материалното изражение на партията. В случай, че някои от тях не споделят партийната линия те могат да напуснат партията. В случай, че напуснат това не означава, че те не отразват волята на избирателите им!
  Може да се философства много, но аз лично пък не бих одобрил ако Волен Сидеров и Яне Янев разполагат с партиите, които ръководят като с фирми! При напускане на депутатите им, те да си харчат сами огромната субсидия. Системата може и да не е идеална, но пък тенденциозните крясъци на статуквото в политиката само ми носят удовлетворение!

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  [quote#4:"phuncky"]Защо ГЕРБ могат да направят успешна кметска кампания за 10 хил. лв, а другите партии не могат да се поберат в милионите им субсидии? [/quote]
  Верно? За 10 хилки?
  Абе, ама вие съвсем за идиоти ни взехте. Ония, апартаментния герой си бе заложил апартамента, та да се финансира, другият плещеше същото, ама от декларациите не бе видна такваз щедрост, а ти тук си седнал да разправяш не публиката за кметски избори за 10 бона.
  Може, ама у Долно Уйно. Щото само плакатите и запалките на мутрата със светещият му лик струваха няколко десетки пъти по 10 бона.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  До коментар [#14] от "nqma zna4ka koi":

  Да бе. Направо философски е дебатът. Може и така и онака, в зависимост от бушменските ви интереси. Ако нямаше една малка подробност. Че тези пари са на база гласоподаватели, а не на база депутати. Та движението на дебелогъзовци като Тагарински и сие може и да е съвсем в рамките на техните разбирания за морал, но за гласоподавателите си е баш проституция. Верно, скъпоплатена, ама уличницата си е уличница без значение за колко прави свирката. Не ли?

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 162 Неутрално

  На Гергана Ивелинова от Плевен
  обявила атаката от стр на „Фейсбук“
  да и се купи куче,питбул,
  и картичка с надпис
  С обич , почитатели на Дневник.

 18. 18 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 480 Неутрално

  50% от всичко в държавата е сива икономика и корупция та тук ли няма да е...Напротив! Тук е в още по-големи размери...Жалко за Българите...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Когато някой се "разведе" с партията, с чиято листа е избран-да си ходи без "зестрата",гол и бос,а не да завлича със себе си за новата си любовница и "домашните потреби".Парите трябва да са за политическата сила,според броя на избраните от нейната листа в НС при неговото откриване,а не при закриването му.

 20. 20 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Както се посочва в последния доклад на GRECO** от октомври 2010 г., финансирането на политическите партии в България не е леснодостъпна и лесно оценима област - широко разпространено е разбирането, че официалната информация, предоставяна от партиите, далеч не отразява реалната ситуация за приходите и разходите за предизборни кампании."
  ==============
  Въпросът за финансирането на партиите изобщо не е отвлечен философски въпрос. Дали България ще стане правова демократична държава или ще остане мафиотска неототалитарна държава - зависи и от прозрачноста на финансиране на политическите партии, приоритетно

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 21. 21 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Кои сме "ние", защото аз още член на партия не съм станал, не смятам и да ставам?

  Първата кампания на Борисов за кмет на София му струва 10 хил. лв. Апартаментите, за които говориш, са били ипотекирани преди 2 години за парламентарните избори и въпреки това пак имаха най-евтината кампания, но спечелиха изборите.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 22. 22 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":


  [quote#16:"Graf"]Може и така и онака, в зависимост от бушменските ви интереси.[/quote]

  Точно това казвам и аз - щеше да е мега справедливо ако субсидията беше отишла не към ГЕРБ, а от тях! Но понеже е обратното става меганесправедливо!
  Междувременно вече отцепниците на Атака заявиха, че не са подкрепяли ГЕРБ та всичките ви сметки за милиони и тъпотии, които съвсем тенденциозно изливате в медиите отново се оказаха безпочвени!
  Хората отдавна не ви взимат на сериозно и с право!

 23. 23 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Мдааа!

  Никола Йорданов
 24. 24 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 816 Весело

  Парите били на избиратели, а не на депутати! Ами кажете ми дами и господа как ще коментирате 10% спад на подкрепата в Атака. Галсоподавателите, които не ги подкрепят вече какво мислят за субсидиите, с които Сидеров си прави ксенофобски митинги! Предполагам, че дори всичките му депутати да напуснат пак ще е справедливо Сидеров да си харчи субсидията сам - ами то тогава няма да е партия, а фирма!

 25. 25 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Еваларка за карикатурата!

 26. 26 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хубава и премерена статия. Браво Антоанета.

  Yet another blue planet.
 27. 27 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "phuncky":

  А що пък да не вземем да сметнем телевизионното време ДАРЕНО на ЛИДЕРА на едноличната партия ПРЕДИ -докато ловеше ЛОШИТЕ каналджии на дрога, и СЕГА - докато масово се отразява процесът на колекциониране на лентички?

  Или ""СУпСИДИЙКИТЕ"" по техническите помощи на всички оперативни програми, които не не се използват за предназначение, а за имитация на дейност/И КУПУВАНЕ НА ПРОПАГАНДА?

  Дали все още твърдите че са само 10,000 лева? А?

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 28. 28 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ако един ученик се премести в друго училище къде са парите за неговото обучение. за едни може за други не може

 29. 29 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Парите в една държава се правят от икономически активните граждани. Било по легален или нелегален начин.
  Политик пари за държава не е правил, няма и да направи, само си краде.

  Отделете време навреме.
 30. 30 Профил на peterpan.03
  peterpan.03
  Рейтинг: 521 Весело

  Мда и да пратиш много поздрави на г-н Уорлик. Пача!

 31. 31 Профил на rumpito
  rumpito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересна статия! Отразява "състоянието" малко преди и по време на изборната кампания... За всички ни е ясно как се случва финансирането на партии и организации. То не е променяло концепцията си от доста време насам...

 32. 32 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#24] от "nqma zna4ka koi":
  Вие от ГЕРБ срама нямате - хем крадливи, хем кресливи.
  Депутатите където искат, там да се причисляват. Субсидията е на база гласоподаватели и до следващите избори няма как да се промени. Затова партии като Лидер и НДСВ получават субсидия без да имат депутати. Няма как субсидията за РЗС в парламента да е по-малка от тази на партии извън парламента.
  За философстването ти за спада в доверието рефлектира върху субсидията си направи сметка, че за АТАКА спада е върху по-малка база и спада в доверието на ГЕРБ с висока база би следвало да се отрази в чувствително намаление.
  Резултата е, че ГЕРБ крадат безогледно щом тяхната субсидия чувствително се увеличава.
  С последните предложения за узаконяване на беззаконието биете всички по безочие. Това не пречи на такива като теебе да скандират колко са добри или както е казал народа - "Ако беше малко по-умен, щеше да разбереш колко си глупав."

  pastor
 33. 33 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "phuncky":

  Ти луд ли си, бе?! ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА Е КАМПАНИЯТА НА ГЕРБ. Човече, пий си хапчетата...

 34. 34 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#33] от "NoNames":

  Да, грешката е моя - кампанията беше на Бойко Борисов, не на ГЕРБ. През 2005 за кмет на София.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 35. 35 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "gullwing":


  Не е точно така. Право да напускат партийните си групи могат да имат само мажоритарно избраните депутати – те представляват себе си. Избраните по партийни листи трябва да напуснат парламента и да влезе следващия в партийната листа, защото иначе се променя волята на избирателите.

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 36. 36 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 418 Весело

  Поздравления за Антоанета Цонева!

  За разлика от много други автори, които се варят в собствения си балкански сос, тя предоставя и много информация за сравнение с това какви са практиките в цивилизованите държави!

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 37. 37 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#34] от "phuncky":

  Ти наистина ли вярваш в отчетите на мотро-рекетьорчето?... Ужас, колко мъка има по този свят... Моа да т кажа ЧИЯ кампания струваше 20-30 хиляди лева, по спомен, и сам ще разбереш, че такова животно, като да станеш кмет с кампания от десет бона... НЯМА...

 38. 38 Профил на koko2000
  koko2000
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Важно е да се знае, че авторката е на член на ДСБ и като такава получава доста уж обществени поръчки от Столичнна община. За една от последните даже стана скандал и общински съветник от ДСБ Иво Йонков каза "защото и имаме доверие". Така е, като ти имат доверие печелиш поръчки и пишеш статии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK