Кому е нужен президент

Кому е нужен президент

© Иван КутузовЧлен първи на конституцията гласи: "България е република с парламентарно управление." Въпреки това има една важна политическа институция, която озадачава със съществуването си – президент на републиката. Тя е създадена като израз на осъзнатата необходимост за баланс между институциите.


Или поне така се твърди. Съществува сериозен разнобой по въпроса дали България е парламентарна, полупрезидентска, парламентарно-президентска или президентско-парламентарна демокрация. Причината за това объркване са правомощията на държавния глава, които далеч надхвърлят тези на чисто парламентарни републики. Освен това той се избира с директен мажоритарен вот.


Кандидат-президентите като по написан сценарий повтарят, че съществуващите правомощия са напълно достатъчни. Засега. И Румен Христов, и Меглена Кунева, и Волен Сидеров се надпреварват  да изтъкват, че президентът няма нужда от повече правомощия. Изказванията на Борисов по въпроса също косвено демонстрират подобно отношение.
Румен Овчаров пък защити лансирането на Стефан Данаилов с циничното твърдение, че за позицията трябва добре подготвен актьор. След което заключи, че президентът така или иначе не бива да е натоварван с излишни правомощия.


И Първанов, и Стоянов в предизборните си обръщения твърдяха, че конституцията дава предостатъчно правомощия на президента, стига държавният глава да иска да ги оползотворява както трябва.


Тезата за "достатъчното" правомощия неизбежно се променя


след всеки новоизбран. Желев открито критикуваше в края на мандата си липсата на по-големи правомощия. Това не му попречи да се меси активно в работата на изпълнителната власт, какъвто е случаят със злополучните "Боянски ливади".


Стоянов също се намеси в изпълнителната власт, от което ни остана култовият цитат: "Иване, кажи си!" Първанов също редовно недоволства от правомощията си. Така всички президенти рано или късно започват да мечтаят за промяна на конституцията. Апетитът за власт е банално, но очевидно обяснение: той идва с "яденето".


Въпросът дали президентската или парламентарната република е по-стабилна е предимно теоретичен. Има обаче един по-голям и по-сериозен въпрос, който е чисто прагматичен – кому изобщо е нужен президент на България.


Привържениците на институцията издигат обикновено следните тези:
1. Президентската институция е балансьор в политическото пространство. Тя изпълнява функцията на противовес, който предотвратява натрупването на прекалено много власт в ръцете на правителството и на парламентарното мнозинство. С други думи, президентската институция е гарант срещу узурпирането на власт, както и срещу евентуална "диктатура на мнозинството".


Тази теза защитава президентът Първанов, който наскоро иронизира отказа на премиера Борисов да се кандидатира като "израз на осъзнатата необходимост от баланс между институциите, баланс на властите". Това е и привидното обяснение защо през 1990 г. българските "бащи на демокрацията" предвиждат президент - прецедент в българската политическа история – като "балансьор" на властите, като антиполюс и гарант на стабилността и демокрацията.


Явно конституцията не им е била достатъчна за тази цел.


2. Президентската институция е израз на дълга традиция на т.нар. уестминстърски модел и е често церемониална. Вероятни застъпници на това обяснение изглеждат кандидатите за президентския пост днес. Те се опитват да омаловажат формалната и неформална политическа власт, която президентът притежава. Без съмнение обаче всеки новоизбран рано или късно ще си смени позицията. Разбира се, това ще ни бъде представено като "неохотна" саможертва.


3. Президентската институция е плод на влиянието на САЩ след края на Студената война и желанието на политическия елит да подражава на "моралния" победител. Това не обяснява например защо Русия, загубила Студената война страна, също въвежда президентска институция.


4. Хората са свикнали да имат "бащица" и институцията на президента е отражение на нуждата от такъв митичен образ – персонифицикация на "бащата, закрилник на нацията". Вероятно литературоведи, етнографи и културолози ще намерят сериозни доводи за подобно обяснение.


Истината е, че България (а и останалите източноевропейски държави) се сдоби така скоропостижно след падането на комунизма с президент благодарение на опита на тогавашния уплашен комунистически елит да създаде изолиран остров на власт, който да предпазва интересите на компартията, в случай че преходът излезе "извън контрол".


Държавният глава е нещо като приемник на част от правомощията на секретаря на Държавния съвет и на генсека на Политбюро на компартията. Целта е той да бъде достатъчно независим от Народното събрание и да има правомощия при номинирането на Конституционния съд, медиите, разузнаването, войската и външната политика, и т.н.


В Полша например президентската институция е специално извайвана за Войчех Ярузелски. По ирония на съдбата не той, а Лех Валенса се възползва от нея. В Чехия днес президентът е осезаемо по-слаб от българския, полския, словашкия или дори унгарския си колега.


Но и това е с умисъл – безспорният претендент от самото начало там е бил Вацлав Хавел, виден дисидент и антикомунист. Важно е да се отбележи, че за последните 20 години правомощията на президента в повечето от тези страни са били прогресивно намалявани, не увеличавани.


Президентската институция


в България е нанесла повече вреди, отколкото ползи


"Боянските ливади" реално стоят зад провала на опитите за ранна декомунизация и за реална политическа и икономическа реформа. Желев беше инструментален и в съставянето на правителството на проф. Беров с подкрепата на ДПС, което буквално институционализира контрабандата, престъпността и дерибейството на "борците" в държавата.


Петър Стоянов също влезе в открито противоборство с Иван Костов по време на мандата на ОДС и така директно повлия върху функционалността на изпълнителната власт. Противоборството между двамата недвусмислено доведе до раздробяването на дясното политическо пространство и до скоропостижния залез на СДС.


"Балансирането" на сегашния държавен глава – от ролята му на архитект на тройната коалиция до кадруване му в съдебната система, използването на влияние за създаване на АБВ проекта – е неоспоримо. Неговата негативна намеса може да се види и в отказа му да се съобрази с декларацията на Народното събрание и да отзове посланиците доносници, и в задкулисното му кадруване в ДАНС, и в активната му роля за строежа на АЕЦ "Белене".


Разсекретените стенограми от срещите му с Путин показват липса на ясни външнополитически приоритети и на синхрон с основния генератор  – правителството, както и поразителна липса на независимо държавническо поведение спрямо Русия.


Въпреки тези примери защитниците на президентската институция повтарят като мантра, че легитимността на президента е по-голяма от тази на Народното събрание и на депутатите на което и да е мнозинство, защото той еднолично получава в пъти повече гласове в мажоритарен общонароден вот.


Но нека да не се заблуждаваме – проблемът на българския президент не е в личността му, а в институцията. Личностните характеристики не определят общата тенденция на деструктивната роля на президента; те само я допълват. Президентът, който и да е той, никога не е бил "балансьор" на политиката.


Институцията е изпълнена с противоречия, правомощията са прекалено големи, функциите – често ненужно дублирани. Исторически погледнато, ролята му в политическия процес на демократична консолидация винаги е била преобладаващо деструктивна. България няма нужда от такъв президент. Време е за преосмисляне на институцията и за конституционна промяна.


*Авторът е преподавател по сравнителна политология и международни отношения в университета "Мейджи" в Токио


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Явно чак от университета "Мейджи" в Токио могат да се видят истини, спрямо които мнозина проявяват вродено или придобито късогледство...

 2. 2 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Президентството е необходимо на червените боклуци, които написаха новата червена конституция. На България президент не й е нужен. Съгласен съм, особено след двата мандата на най-противният политик в държавата след Доган.

 3. 3 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Доста постна конструкция. Авторът се опитва да ни убеди с примери за личното поведение на отделни президенти, че институцията е неефективна. По същия начин, може да се намерят и обратните примери, които правят институцията необходима. Проблемът не е в президентството, нито в конституцията, а в общото ниво на обществото, което не иска, и по точно не може да се самоуправлява ефективно.

 4. 4 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 853 Неутрално

  На Русия и трябва проруски настроен/зависим президент...

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не "Боянските ливади", а седесарските ливади без мозък, и тайните договорки на Костов (като Мин. на финансите), Луджев и други "пребоядисани" комунисти седят зад провала на първото синьо правителство.

 6. 6 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Проблемът на българския президент е в "българския". Всичко останало са подробности от пейзажа.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 7. 7 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  "Президентската институция в България е нанесла повече вреди, отколкото ползи".

  Това никой не може да го отрече. Значи наистина трябва промяна на Конституцията, с която коренно да се промени ролята на президента и съответно огромната цена на издръжката на Президентството.И второ, тази Конституция поначало си е за тотален ремонт. Като се почне от частта за съдебната власт.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 8. 8 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Да, президентската институция в парламентарна република е глупост. И като всяка глупост тя е вредна. Това ясно се вижда и най-правилният начин е просто да се премахне. Без да се идеологизира и истеризира.

 9. 9 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Бащите на конституцията ни бяха тъпи, продажни и сексуално обременени. Е, какво искате. ВРЕМЕ Е за нова , времето и грамотноста са други. Единствените който са доволни от настоящата Конс. са забогателите от кражби и политиците.И е погрешно мнението за ремонт, трябва си нова, но идеята е компреметирана от РЗС.

 10. 10 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Досегашните бяха по-скоро ненужни.

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 11. 11 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  След идването на Б.Б. на власт е повече от наложително да има какъвто и да е кантрапункт на абсолютната власт на преимера!

 12. 12 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Авторът го боли за провалените мандати на СДС и за това, че не е проведена ранна декомунизация?! И отвъд Токио да отидеш. си оставаш обикновен балканец, дарлинг!

 13. 13 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "Президентът", като конструкция би трябвало да бъде "баща на нацията" или морален стожер на обществото, нещо което да замества краля (царя) в една демокрация.
  От тази гледна точка тази институция е все още необходима за всяка държава.
  Конкретно България до момента случи на двама селяни и на един бракоразводен адвокат. Което вероятно говори за качеството на популацията на държавата България.

 14. 14 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#9] от "tatkoruso":

  Идеята за по-добра конституция може би не е лоша, но поради необходимостта от Велико народно събрание и имайки предвид как гласуват българите, никак не съм сигурен, че белите няма да са повече от ползите.

  Освен това, цялостната смяна на Конституцията освен стряскаща за повечето външни партньори е и по-скоро ненужна. Голяма част от принципите са наред, а тези които не са, могат да се поправят и от Обикновено народно събрание.

  Може би просто трябва да изчакаме следващите избори, където мнозинството ще бъде по-... конструктивно? Реформаторско?

 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "kirkor":

  Дорогой Киркор,
  не волнуйся!
  Вие сте си на власт, както винаги сте били през последните 60 години! Във всички власти!
  Защото проблемът на България са българите!

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Какви ливади, бе момче?! Не направихме лустрация на доносниците и комунистите и това ни натресе прехода, който ни изяде главата. Откъде си ги измисляте всичките тия глупости?!

 17. 17 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Всички парламентарни демокрации в ЕС си имат президент или монархия с някакви символични или слаби правомощия. Не виждам защо ние трябва да правим някаква уникална система.

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Изключително тъпа статия от Любомир Топалов в която повечето неща не са верни, писана като от първокласник във всяко едно отношение! Не се учудвам, че след такива "гениални" прозрения на разни дървеняци сме на това дереже. Авторът абсурд да е преподавател по сравнителна политология и международни отношения в университета "Мейджи" в Токио, но може да работи в японската столица. Само един служител във фирма в Токио.
  Апропо, този Любомир Топалов не е ли онзи, който беше член на управителния съвет на сдружението "ОБЩЕСТВО ЗА ОРГАНИЗАЦИОННО СЪВЪРШЕНСТВО" /SOE/ ?
  "Сградите се огъваха като пластилин. След труса Токио прилича на Ню Йорк след атентатите на 11 септември." – това тъпо сравнение ни даде българинът Любомир Топалов за мощното земетресение в Япония.

  За всеки автор значение има само една присъда: читателската (Любомир Топалов)

 19. 19 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Кому е нужен Гоце? Нужен е в Узбекистан! За управител на резерватите им!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 20. 20 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "krummm":

  Ние разрешихме този преход! Ние
  Защото българинът предпочете "плавен преход" пред "шокова терапия" ;
  защото предпочете да не си разваля отношенията със съседа, за който цялата махала знае, че е местното ченге.
  А българинът е такъв, защото
  в голямата си част българската интелигенция беше изтрепана няколко месеца след 9 септември 1944 година, а тези интелигенти, които бяха оцелели се отказаха доброволно от ролята си на морални водачи на нацията, които трябва да дават модели на поведение, от които народът се нуждае, за да ги следва.

  И ето това е резултатът - народ превърнат в стадо овце, което се щура из трънаците на живота...

  The best way out is always through Robert Frost
 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  Кинмочи Сайонджи (на японски 公望西園寺, по английската Система на Хепбърн Saionji Kinmochi) е японски политик и държавник, два пъти министър-председател. Близък приятел на император Мейджи, той запазва влияние и върху двамата му наследници – Йошихито и Хирохито. Убеден либерал и привърженик на демократическите ценности и парламентарна демокрация, Кинмочи Сайонджи е сред малкото японски управници опитали се да се противопоставят и ограничат влиянието на военните върху политиката. Въпреки това обаче, той продължава експанзионистичната полтика на предшествениците си на Азиатския континент и установява равноправни договорни отношения между Япония и Великите сили. Във Франция Сайонджи се запознава и проявява сериозен интерес към идеите на либерализма и демокрацията, и след завръщането си в родината се прочува едва ли не като „радикал”. През 1881 г. основава училището „Мейджи хорицу гакко”, която става предшественик на бъдещия университет „Мейджи” и се заема с преподавателска дейност. Същата година, заедно със състудентите си от Франция Тьомин Накае и Масахиса Мицуда, основава всекидневника „Тойо джию шимбун” („Източен свободен вестник”), на който става главен редактор. Това издание е проводник на идеята за установяване на демокрация и либерални права и свободи в Япония, и скоро си спечелва врагове в лицето на официалните власти. Министърът на правосъдието Томоми Ивакура се опитва да убеди Сайонджи да се откаже от издаването на вестника, но това обаче става едва след като е помолен лично от императора.

 22. 22 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 740 Любопитно

  "Съществува сериозен разнобой по въпроса дали България е парламентарна, полупрезидентска, парламентарно-президентск или президентско-парламентарн демокрация*.
  ============="
  *Къде пък я видя тая демокрация?

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Любомир Топалов се прави на Кинмочи Сайонджи. Колко си жалък само - бай Ганьо в Япония. Политическата философия на Сайонджи е силно повлияна от неговия произход – той е убеден привърженик на идеята, че императорът трябва да стои настрана от политиката, където основна роля трябва да играе парламентът и правителството. Това обаче му спечелва множество врагове, особено в армейските среди. По настояване на военните, Сайонджи убеждава парламента да увеличи бюджета за армията три път, въоръжаването продължава, национализирани са железниците. През управлението на Сайонджи обаче се забелязват и първите признаци на криза в икономиката на страната, а пресата започва да го упреква в неефективност в борбата му срещу социалистите. Всичко това довежда до неговата оставка, представена на императора на 14 юли 1908 г.
  В 1920 г. Сайонджи подкрепя японската интервенция в съветския Далечен изток, но впоследствие настоява за изтегляне на императорските войски, смятайки тази кампания за безперспективна. След убийството в 1921 г. на министър-председателя Такаши Хара и смъртта на двамата генро Ямагата и Мацуката, политическите позиции на Сайонджи сериозно западат и през следващите години той не участва активно в политическия живот, макар в качеството си на генро да има влияние върху правителството и назначаването на министър-председателя. След встъпването през 1925 г. на престола на новия император Хирохито, и до смъртта си, Сайонджи е смятан за ветеран и неофициален старейшина сред държавните дейци на Япония. През тези години, той се опитва да ограничи влиянието на военните върху младия Хирохито, и особено да го предпази от въвличане на страната в широкомащабна военна кампания в Източна Азия. След убийството на 15 май 1932 г. на премиера Цуйоши Инукаи и постепенното преминаване на властта в ръцете на военните, Сайонджи губи все повече влияние върху владетеля и политиката в страната, и в крайна сметка повече не се противопоставя на милитаристичните планове на Токио. Отбелязвайки в 1937 г. 88-годишния си юбилей, Сайонджи заявава пред събралите се да го почетат: „Сега, когато си мисля за Такайоши Кидо, Тошимичи Окуба, Хиробуми Ито, Такааки Като и дори по-малко талантливия Такаши Хара, спомням си, че всички те бяха много способни хора... Оплаквайки сега отсъствието на компетентни водачи, ние разбираме, че това е истинска национална криза”. Последните си години Кинмочи Сайонджи прекарва в Шимидзу и умира на 24 ноември 1940 г. в Окицу. Вилата му в Мейджимура (префектура Аичи) в момента е къща-музей.


 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  Отбелязвайки в 1937 г. 88-годишния си юбилей, Сайонджи заявава пред събралите се да го почетат: „Сега, когато си мисля за Такайоши Кидо, Тошимичи Окуба, Хиробуми Ито, Такааки Като и дори по-малко талантливия Такаши Хара, спомням си, че всички те бяха много способни хора... Оплаквайки сега отсъствието на компетентни водачи, ние разбираме, че това е истинска национална криза”.

 25. 25 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  тоя номер с РЗС беше нарочно . за да се компрометира идеята за смяна на конституцията, сега ако го кажеш и ще излезе че си фен на Янето а това си е жива обида, почти като да те нарекат гербер

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  Във Франция Сайонджи се запознава и проявява сериозен интерес към идеите на либерализма и демокрацията, и след завръщането си в родината се прочува едва ли не като „радикал”. През 1881 г. основава училището „Мейджи хорицу гакко”, която става предшественик на бъдещия университет „Мейджи” и се заема с преподавателска дейност. Същата година, заедно със състудентите си от Франция Тьомин Накае и Масахиса Мицуда, основава всекидневника „Тойо джию шимбун” („Източен свободен вестник”), на който става главен редактор. Това издание е проводник на идеята за установяване на демокрация и либерални права и свободи в Япония, и скоро си спечелва врагове в лицето на официалните власти.

 27. 27 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#26] от "latcho59":

  Благодаря за копи-пействането на целия текст от Уикипедията!

  The best way out is always through Robert Frost
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  Любомир Топалов, много голяма прилика в мисленето имаш с Любомир Павлов, известен преди години с прозвището от „синия му период” като Любо Пъпката. И Любо Пъпката заживя в скромно имение на Ривиерата. Основният му бизнес сега се състои в изкупуването на луксозни къщи и малки замъци във Франция, които след основен ремонт продава предимно на богати руснаци и българи. Антонина Стоянова, бившата първа дама която също живее извън страната, фамилията Павлови е уредила с луксозен апартамент и която е известно, че поддържа приятелски отношения с Диляна Грозданова. http://www.blitz.bg/news/article/63415
  За да не останат по-назад, с баровски имот от същата агенция се е сдобил и Николай Банев.

  В България явно останаха само бедните и будалите. Прекалено скъпо и рисковано е да се живее тук…

 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#27] от "Realistka":
  Не е важно да намираш, а да не спираш да търсиш…и не е важно от къде го намираш, а е важно какво търсиш, скъпа "Realistkо".

 30. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#27] от "Realistka":
  „Може да съм грозен, но за сметка на това съм тъп” – с тази култова реплика навремето един певец беше изчерпал описанието на качествата си. Ако трябва да опишем целокупния български народ с подобна мъдрост, то тя е звучи: „Може да съм малък, но за сметка на това съм прост” (народ). Проблемът е, че простеем (има разлика между „тъп” и „прост” народ). Нас байганьовщината не ни е напускала никога, а сега, откакто сме в криза, съвсем изпростяхме. Мизерията и беднотията ни довършиха.


 31. 31 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "latcho59":

  Е, след като преписа всичко в Уикипедията за Сионджи, обясни ни за Любомир Павлов, Антонина Стоянова, Николай Банев, Диляна Грозданова и къщите им, можеш ли да кажеш сега какво общо има това с темата на статията и с нейния автор?

  The best way out is always through Robert Frost
 32. 32 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#1:"Twinston Myth"]Явно чак от университета "Мейджи" в Токио могат да се видят истини, спрямо които мнозина проявяват вродено или придобито късогледство... [/quote]

  Е, че в Либия като няма президент, да не би да е пример за подръжание?

  "Съдът засекрети делото за ареста на десетимата от проваления банков обир" - това е истината, че се крие истината. И това е истинският проблем на държавата.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 33. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#27] от "Realistka":
  Аз знам, че ти знаеш, че Сайонджи през 1881 г. основава училището „Мейджи хорицу гакко”, предшественик на бъдещия университет „Мейджи”. В оригинал обаче, това гласи: „Ти знаеш, че аз знам, синьоре мой, че ти знаеш“.

 34. 34 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#31] от "Realistka":
  ...можеш ли да кажеш сега какво общо има това с темата на статията и с нейния автор?
  Изключително тъпа статия.
  А за нейния автор?...
  Сатаната изисква роболепие и подчинение. Сега ясен ли съм?

  Само Бог насърчава.

 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#31] от "Realistka":
  Е, след като преписа всичко в Уикипедията за Сионджи...
  Не преписах всичко в Уикипедията, а преписах всичко от Уикипедията за Сионджи...от, а не в...,"Realistkе".

 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#31] от "Realistka":
  Е, след като преписа всичко в Уикипедията за Сионджи...
  "Realistkе" умна - Кинмочи Сайонджи, Сайонджи (на японски 公望西園寺), Сайонджи - а не Сионджи...или искаш да му бъдеш кръстница? Да те наричат “Кръстницата”.

 37. 37 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Вече свикнахме с наличието на президент. Не виждам особен проблем и занапред да има президент на Република България.

  Yet another blue planet.
 38. 38 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Няма република без президент. Неясните правомощия на президентската институция у нас произхождат от текстовете на самата конститтуция.
  1. Защо българския президент трябва да представлява България в международните отношения, като и да подписва международни договори, каквито текстове има в конституцията? Именно това развърза ръцете и на Желев, и на Стоянов, и на Първанов да се опитват да бъдат определящ фактор на външната политика. Необходимо е премахване и прецизиране на тези текстове.
  2. Всеки президент в БГ е достигал до конфликт с изпълнителната власт и парламентарното мнозинство, защото си е позволявал да дава оценки за работата им и публично да ги изразява. Това нещо, с един подходящ текст в Конституцията, който забранява на българския президент да дава оценки на другите власти, може лесно да бъде решено.
  3. Същевременно, според мен, президента трябва да има по-активна роля в назначаване например на членовете на ВСС, за да се избегне досегашния опит парламентарното мнозинство да назначава свой послушен съдебен съвет. Когато има повече инститиуции, които избират членовете на ВСС, ще има по-малко доминация на една от институциите и по-малко зависимости от нея сред членовете на ВСС.

 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#37] от "uran":
  Само да не е от ГЕРБ.

 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#38] от "kirsner":
  Ура, "kirsner" да ни е президент.

 41. 41 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #40, а бе гледам, че 24 от всичките 40 коментара до този момент са твои, ама така и не разбрах какво искаш да кажеш.....

 42. 42 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Кажи си, Иване, те ще те разберат" не беше намеса в изпълнителната власт, нито противоборство с Костов - поне от страна на Петър Стоянов. Намеса в изпълнителната власт беше организираното от Желев сваляне правителството на Филип Димитров; намеса беше и създаването от Първанов на тройната коалиция.

  Петър Стоянов се намеси в изпълнителната власт през зимата на 1997, когато накара Първанов и Добрев въпреки намерението им и решението на БСП да върнат мандата за съставяне на правителство и така предотврати кървави сблъсъци, може би гражданска война. Само в този случай на пълна политическа криза президентската институция доказа полезността си. И между другото Петър Стоянов през януари 1997 макар и вече избран, но още не встъпил като президент, действаше активно за преодоляването й, дори без да разполага с някакви допълнителни правомощия освен с авторитета си.

 43. 43 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #42: "Кажи си, Иване, те ще те разберат" не беше намеса в изпълнителната власт, нито противоборство с Костов - поне от страна на Петър Стоянов."

  Е, това не беше противоборство с Костов, а чисто и просто забиване на удар в гърба му. След това изказване рейтинга на СДС падна с 10 пункта.....

 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1521 Разстроено

  Глупости.По меко не мога, защото синтезът на горните размишления на политпросветника водят до там.

  "Истината е, че България (а и останалите източноевропейски държави) се сдоби така скоропостижно след падането на комунизма с президент благодарение на опита на тогавашния уплашен комунистически елит да създаде изолиран остров на власт, който да предпазва интересите на компартията, в случай че преходът излезе "извън контрол".
  Държавният глава е нещо като приемник на част от правомощията на секретаря на Държавния съвет и на генсека на Политбюро на компартията. Целта е той да бъде достатъчно независим от Народното събрание и да има правомощия при номинирането на Конституционния съд, медиите, разузнаването, войската и външната политика, и т.н...."
  Първият Председател-президент или Президент-председател си тръгна скоропостижно от поста, след като покани танковете. Викаше, че викал Станко, ама един град на Истината принуди Пешо сТанкиста да си тръгне..
  Та конституционната дрешка на българския президент бе ушита по мярата на Желев. Ем широчка, ем вталена на места.. Бе нещо като нищо, но с функции малки за начина на избиране на церемониалмайстора и несъразмерно големи за онзи малък човек...
  Всичко останало е забегнало от политологията и се е настанило в баналните клишета на журналистиката и пристрастията. На най-кръчмарско ниво.
  Кръчмаринът не пита за отлагателното вето, преодолявано с обикновенно мнозинство на фона на еднокамерния ни парламент, но пита що ни е таз странна фигура и функция напасната по онзи веселиновски образ...
  А еднокамерният парламент има един тон недостатъци, като най-очевадният е в скоростното законодателстване. Онова, което е зародило парламентаризма под формата на Magna Charta Libertatum...
  То, като се замисли човек, каквито са ни политолозите, такава ни е и политиката.. Та ако ще политпросветниците да преподават и в Мейджи...

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Един университетски преподавател би трябвало да знае, че в науката едно сравнение се прави при равни останали критерии. Е, какви са останалите равни критерии между Бг и Япония? Топалов, в коя гимназия те учиха на логика?

 46. 46 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#43] от "kirsner":

  Глупости! Петър Стоянов искаше Костов да каже открито да каже на хората защо сменя популярния министър Богомил Бонев, а и останалите, смятайки, че откровеността е най-добрата политика. Тук няма никакъв нож и нищо подмолно. Костов обаче не го направи и така даде още козове срещу управлението на СДС.

 47. 47 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Кому е нужен президент

  Уважаеми другарю Топалов, драги Любомире,
  Що за излишен въпрос, поставяте в заглавието на статията си?
  Президентът е нужен преди всичко, на себе си.
  Освен това - на многобройната си рода и приятели .
  Както и на съпътстващата го администрация.
  И не на последно място - нужен е и на подкрепящите го партийни и бизнес кръгове.
  Нужен е дори и на войниците пред Президентството, защото без него, щеше да им се наложи, да се регистрират като безработни.
  Нужен е и на българския народ от здравословна гледна точка. На всеки 5 години, разхожда пълнолетните българи до избирателните урни. А това последното, е особено полезно за тези, в напреднала възраст. Затова те са и най-ревностните избиратели.

 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#4] от "Tai Lung":А на Америка какъв президент и трябва ?
  Тази статия трябва да се чете отзад напред. Тогава става ясно , че е поръчкова. Целта е да се оплюват всички президенти. С изключение на следващия, който сигурно ще е от Герб. Васа Ганчева за подобни статии вземаше по 1000 лева.

 49. 49 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#45] от "venelingeologia":

  Не мисля, че авторът прави опит за сравнение между България и Япония, а - в най-добрия случай - между две характеристики от политическия им живот. Паралели, да кажем, но не и сравнения.

  Анализът според мен е отличен: премерен и аргументиран, търси отговори без да натрапва мнение.

  Моите искрени поздравления към автора!!!

 50. 50 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Гневно

  тази статийка ми звучи ала боце, защото не може да е президент и твърди, че няма нужда от поста...... представям си ако беше обратното, щеше да се говори кому е нужен парламент

  Времето е наркотик, много от него убива.
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realistka":
  Хе! И аз това предположих.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#51] от "Храбър":

  ++++++

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 53 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Никак не удобрявам авторовата идея против президентството. Добре е, че го има и че президент се избира по средата на мандата на правителството, когато избирателите осъзнаят какво са избрали преди 2 години. Лошо впечатление ми прави опитите на автора да обвини президента за неуспехите на изпълнителната власт. В цитираните примери с Желев и Стоянов се търси изкупителна жертва за провала на СДС. Двамата дадоха знак, че правителствата вървят в лоша посока и ще се провалят, и познаха. Така кукуригането на петела оповестява изгрева, но не е причина за появата на слънцето. Не удобрявам и трактовката за Беровото правителство - то попадна под влиянието на ДПС защото СДС не го подкрепи поради ревност, че не е напълно негово. С това мъчителният ни преход се утежни заради съмнителния капитал на СДС. Тези грешки се повтарят непрекъснато и ще продължават до като не се направи обективен анализ на прехода и ролите на партиите в него.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":
  Аз пък съм съгласен с написаното в цитата ти. И да! Мярката на президентската дрешка бе нагласена да пасва на Ж.Желев, защото по план той беше гласен да стане такъв.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  По моему президентското място трябва да бъде запазено за вече отркоили се в обществото личности, които след продължителен стаж в парламента или друга отговорна позиция в обществено-политическия живот в страната и доказана компетентност и авторитет ще могат да допринесат за по-трезвото взимане на управленски решения с по-далечна перспектива.
  Ето защо, за мен бе абсурдно отхвърлянето на един толкова достоен за това място кандидат като Неделчо Беронов с толкова елементарния претекст, че бил стар. Напротив! Именно такива личности са необходими за президентския пост. Даже считам, че ако Н. Беронов бе изкарал дори само един мандат, то подходът и заключенията за значението на този пост биха били много, ама много по-различни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#20] от "Realistka":
  [quote#20:"Realistka"]И ето това е резултатът - народ превърнат в стадо овце, [/quote]

  Не. По последни данни сме кучета, не овце.

  До коментар [#47] от "joseph_stalin":
  [quote#47:"joseph_stalin"]Що за излишен въпрос, поставяте в заглавието на статията си? [/quote]

  Товарищ Сталин, дорогой Коба...
  Както винаги след вашите коментари просто нищо не мога да добавя...
  Разбирам го Руслан...
  Изказвате мислите в подходящ начин да го разбере пролетариата!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 57. 57 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "pjw":
  [quote#49:"pjw"]Анализът според мен е отличен: премерен и аргументиран, търси отговори без да натрапва мнение.

  Моите искрени поздравления към автора!!!
  [/quote]

  Това е и моето мнение за статията!


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 58. 58 Профил на Оракулът от Делфи
  Оракулът от Делфи
  Рейтинг: 458 Весело

  Пропускате тази теза - това е важно.

  "Но нека да не се заблуждаваме – проблемът на българския президент не е в личността му, а в институцията. Личностните характеристики не определят общата тенденция на деструктивната роля на президента; те само я допълват."

  Γνώθι Σεαυτόν
 59. 59 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 783 Разстроено

  От 5 дни съм в България,и съм шокиран.
  Няма хора,има мумии!!
  За какво са им на мумиите Президент?
  На политическите Пр@ститутки в Народното Събрание им трябва някаква удобна марионетка........
  Дали за бърсане на ръце,или други задни части-не коментирам,религията ми забранява!
  И разбира се,Бойко е виновен!!
  Предполагам ,сезал се харчи в повече!!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 60. 60 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Подобна критика може да се напише за абсолютно всяка институция в България.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 61. 61 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#12] от "kirkor":
  Конституция се прави за всички, на за един отделен индивид, пък бил той и самият Бойко!

 62. 62 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не само че президентската институция е напълно излишна , но пък вицето е най-скъпоплатената синекурна чиновническа иституция в България.

 63. 63 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  трябва да уточним, че според уестминстърския модел, президентът всъщност е избираемата иституция-наследник на монархическата, а според американския модел, функциите на президент и премиер се комбинират.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 64. 64 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#58] от "Оракулът от Делфи":

  Това е важно, но верността му не може да се доказва с неверни твърдения и несъществени доводи. Очевидно президентската институция поне на два пъти е играла много важна роля - в пълния политически блокаж през есента на 1990 и зимата на 1997. При първия случай комунистите добре бяха изчислили слабостите и страховете на Желев и той угаси политическия радикализъм, от който те се страхуваха, и ни набута в блатото на компромиса като покани Семерджиев за вице, усмири студентската стачка и принуди СДС да влезе в де факто коалиционно правителство на Димитър Попов с Луджев, Папаризов, Иван Костов и Александър Томов в него. През 1997 Петър Стоянов направи тъкмо обратното - окуражаваше протестиращите да продължат и принуди БСП да се откаже да състави правителство. Така че личноста има значение, а май и институцията.

 65. 65 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Всява институционален хаос и подкопава авторитета на парламентаризма и дори изобщо на демокрацията. Символизира тираничната държава за последните 66 години. Символизира и причините затова примерно италианците

  (също избрали републиката в средата на миналия век) са гласували по 66 въпроса на rеферендуми, а българите нито веднъж през тези 66 години. През 1848 французите свалят монархията на прапрадядото на Сакса и идва републиката.

  Навярно монархията за тях е била тиранията, а републиката е свободата. А у нас сега мандатоносителят от предишното управление е подчинил всички власти и заявявя, че без неговата черна дупка не може да бъде избран държавен глава. И е прав.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 66. 66 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 445 Неутрално

  автора си е прав и от страни да гледаш не може да кажеш на кокошката крава. досегашните президенти са българи което означава че единично не става. по добре да има екипно управление. така ще е по добре за България

 67. 67 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В много държави по света има или президент или премиер към парламентите.Печелещата избори партия създа правителство и управлява и състава на кабинета и парламентите е според населението.В държави като Австралия от 22 милиона население има по малко депутати отколкото в България дето са около 6 милиона

  Imigrant
 68. 68 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Лисабонския договор е новата конституция за всички овце в ЕС, само че още не сме го осъзнали.
  Тренчев: Банките са с 30% лоши кредити:
  http://kanal3.bg/?v=4745

 69. 69 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Написано напълно в стила на полит-пропагандата, пристрастно и като за "вярна" публика. Къде ги видя този "автор", намерил си хранилка в Япония, тези "големи правомощия" на президентската институция??? Президентът има правомощия колкото да провокира с поведение и изказвания правителството, отлагателно вето, да помилва затворници, да опрощава задължения, единствената реална власт, която има е тази при съставянето на служебно правителство. Другото е подмолна търговия с информацията /компромати/, която получава от службите, но с това се занимава цялата политическа олигархия в България. Реална власт да събори правителство няма - освен ако самото правителство не е податливо на такива компромати - а това, че в БГ политиците ни са толкова смешни, е отделен въпрос. Проблемът е липсата на желание да се спазват правила. Това е. Не е в президентската институция.

 70. 70 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Като чета коментарите, май аз съм единствения, който смята, че президентската институция е нужна. Причини:

  1. Избира се мажоритарно от народа, така че наистина отразява гласовете на избирателите, за ралзлика от парламентарните избори.

  2. До момента два пъти България е изпадала в парламентарна криза и президентът е оставал водач на нацията - най-малкото като представителна личност, когато България не е имала правителство. Дори да махнем президентската институция, такава личност ще ни е нужна.

  3. Като главен прокурор Татарчев нанесе на България щети в пъти повече от който и да е президент, който сме имали. Въпреки това авторът се опитва да разкара президентската институция, а не институцията на главния прокурор. Както виждате, всичко опира до личен морал на човека, заемащ длъжността.

  4. С годишен бюджет 4 милиона лева президентската институция не създава кой-знае какви финансови затруднения на България.

  5. Дейността на президента по налагане на вето на закони има доста добър отрезвяващ ефет върху парламента.

  Разбора се това не означава, зе институцията не трябва да се реформира, но премахването й ми се вижда доста прекалено.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 71. 71 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#55:"Храбър"]По моему президентското място трябва да бъде запазено за вече отркоили се в обществото личности, които след продължителен стаж в парламента или друга отговорна позиция в обществено-политическия живот в страната и доказана компетентност и авторитет ще могат да допринесат за по-трезвото взимане на управленски решения с по-далечна перспектива. [/quote]

  Всички президенти до момента - Желев, Стоянов и Първанов, отговарят на това условие - президентът се избира с пряк вот, така че неизвестен и неоткроил се кандидат просто няма никакви шансове. Друг е въпросът колко души познават Неделчо Беронов.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 72. 72 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 552 Неутрално

  ЧЕ Е ПАРАЗИТ НЯМА СЪМНЕНИЕ.
  СТРАШНОТО Е ЧЕ РАЖДА ПАРАЗИТИ.
  ПРЕЗИДЕНТСКА ИНСТИТУЦИЯ ,ОТ КЪДЕ СЕ РАЖДА ТОВА ЧУДО...
  ОЧЕВИДНО ЧЕ ХОРАТА БЕЗ САМОЧУСТВИЕ СЕ ОБГРАЖДАТ
  СЪС СЛУГИ И СТАВАТ ЗНАЧИМИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 73. 73 Профил на Оракулът от Делфи
  Оракулът от Делфи
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#64] от "4ardafon": съласен съм и с този и с горния коментар. Точно за това не може да се надяваме все, че ще имаме късмет като с Петър Стоянов. Не може демокрацията да виси само на качествата на една личност. Иначе...ако имаме късмет да случим на личност - добре, ако нямаме - яко ни дупе! Да окастрят правомощията на президента, да го избират в парламента а не в пряк вот, и да си церемонялства колкото ще като обединител на нацията. Нали ПС не беше още действащ президент като изигра своята балансираща роля? Значи не ни трябва силна институция за положителун баланс...

  Γνώθι Σεαυτόν
 74. 74 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Лош език "инструментален във".
  Нещо ми убягва какво иска да каже Топалов, освен че кандидатите след това ще поискат повече власт.
  До коментар [#38] от "kirsner":

  Твоят коментар е по-ясен и по-кратък от горния, честно казано

 75. 75 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 501 Весело

  Аз викам, да не спорим-харесва ми статията на г-н Топалов,ама той щом е преподавател е интелигент-т.е.-кой го слуша.Та казвах-да си назначим и институция цар/не че нямахме такъв господар-премиер/,та да сме изпълнила програмата максимум за всички видове управителни органи.Напомням,че премиера ни съвместява 2 поста-премиер и диктатор и както е видно от досегашните резултати може и да разберем,че от нас нищо не става,та камо ли и свясна държава да си изградим.Я виж ЛАЧО колко коментара нашляпал,ти от този човек производителност и работливост ли очакваш друже?Та за толкова заслужили люде нали трябва да има синекурни длъжности-то вече солунската митница не е наша.Много си е прав автора на статията-не ни трябва още един лапач,та и на всичката отгоре тоя последния здраво успя да ни изложи навсякъде по света-само в Узбекистан се представи най-най=-да си го вземат ,ако искат,а ние да вземем да се вземем в ръце предлагам аз!

 76. 76 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добре аргументирана позиция. само в 3 европейски държава, президентите имат по-големи права - Франция, Полша, Румъния. ОНД не ги броя за европейски държаваи. В останалите, не сме им чували даже имената.
  С кво се занимава тоя пост? Бил главнокомандващ по време на война, моля си се! Колкото и пренебрежително отношение към военното образование у нас да имам, чак толкова проста работа командването не е. Историческите примери за глупава намеса на цивилни, в работата на военните са и Хитлер, и Сталин, и Чърчил. Сътворили сума дивотии. В нашата история, вижте Фердинанд, който уж военен по образование, но все пак е някакво ленче.
  Друго кво прави президентът? Меша се в избора на шефове на разни специални служби, посланици, раздава гражданство. Аре и без това може.
  Останалото е писменна работа.
  А какъв масраф има! Ум да ви зайде. Тоя, сегашният, с пингвините, що пари е опапал, що служби е раздал, бедна ви е фантазията.

 77. 77 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Президент не ни е нужен,а резидент!Такъв като Володя П.,при престоя му в Берлин навремето...Ако ще сме част от нео-СССР,да сме!Аман!

  Келепир му е майката!
 78. 78 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Президентската институция има смисъл ако избираните президенти са задължително безпартийни, неосъждани, с доказани постижения в това което са правили до момента на избора. Хора издигнати от политически партии са зависими и безполезни. В този си вид президентската институция обслужва единствено партокрацията.
  Много "бащи на демокрацията", жална ни майка...

 79. 79 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Меглена Кунева е определена да бъде първата жена президент на България. Тя е символ на една нова и радикална промяна в държавата.

 80. 80 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#73] от "Оракулът от Делфи":

  Съгласен съм, но даже съвършен политически механизъм пак ще зависи от политическата култура, традиции и личности. Мисля си обаче, че по-добре да имаме преки избори за президент, а не да бъде избиран в парламента, помнейки как във ВНС беше избран Желев.

 81. 81 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#79] от "greco_jlt":

  Кой и кога определи Кунева-Пръмова за президент?

 82. 82 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Все си мисля, че дори с орязани правомощия, българският президент би могъл да е една полезна фигура и относно външната и относно вътрешната политика на страната. Според конституцията президентът олицетворява единството на нацията. Т.е.трябва да е президент на всички българи, да усеща настроенията на хората да е запознат с проблемите на всяка една прослойка от обществото. Това не е работа на министър-председателя. Премиерът трябва да контролира отделните министерства и да ръководи цялостната политика на правителството според конкретните ангажименти, които е поел пред обществото и институциите. Президентът може да е един добър коректив на правителството. Президентът има престиж, президентът има възможности да присъства на мероприятия на високо държавно ниво у нас и в чужбина, има и голяма трибуна за изразяване на позиция. Тези неща не са малко. За целта обаче, президентът трябва да положи всички усилия да е надпартийна личност, да е активен и да има позиция по всички важни въпроси, както и да се интересува от всички прослойки на обществото и политически партии и движения, да поддържа диалог с тях за да бъде - подчертавам - обединяващата фигура на всички български граждани и институции, колкото и различни да са те. А това не е лесна работа. От последните две изречение, мисля става ясно защо Първанов беше слаб президент и защо при неговите два мандата президентската институция силно се обезличи. През най-кошмарите времена, в навечерието на нова година 96-97г.Желю Желев намери сили да каже в новогодишното обръщение към нацията "Уважаеми сънародници, аз се извинявам! Мене ме е срам...". Тук не твърдя непременно, че Желев е най-добрият президент, давам пример за политическа воля, която президентът би трябвало да притежава, както и отношение към хората.

 83. 83 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На кому е нужен Президент?-нали Бойко първо каза че не му е нужен,но после му затрябва.Явно е защо- още малко власт или клона на който може да се закрепи,ако не му провърви на другите избори.Егати Куците пилета са тези Гербаджии-не мога да разбера как може да им върви толкова.Имат министър председател,кмет на София и няколко областни градове и сега може да намажат и от президентската власт-и всичко това след толкова скандали и некомпетентност.Иде ми да се гръмна.

 84. 84 Профил на Андрей Куртенков
  Андрей Куртенков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Президентът трябва да е глава на правителството - той да си го назначава и да управлява. А парламентът да се занимава само със законодателство; вместо това - нашето Народно събрание непрекъснато се бърка в решаването на текущи въпроси по управлението на страната - нещо което би трябвало да е от изключителните правомощия на изпълнителната власт.

 85. 85 Профил на procontra
  procontra
  Рейтинг: 402 Гневно

  Изключително несръчно написана, лишена от аргументи и още повече от решения статия. Съмнявам се сериозно в професионализма на автора. Човек с добро политологично образование не би изфабрикувал такава безсмислица.

 86. 86 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Някои хора страдат от писмовен дрисък,нещо като логорея,но в писмен вариант.Логография?Никой у дома ли не ви обръща внимание?Не ви ли обичат?Ние не сме виновни за това,пощадете ни!

 87. 87 Профил на sonyad
  sonyad
  Рейтинг: 627 Неутрално
 88. 88 Профил на Оракулът от Делфи
  Оракулът от Делфи
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#80] от "4ardafon": Кажи речи без Франция, Румъния и Полша, всички президенти в парламентарните републики в Европа се избират от парламента. Има и държави, като Южна Африка, които дори нямат президент. Не виждам защо трябва да се избира директно. Да си го избира народното събрание, той да си кюта и да представлява държавата на откриващата сесия на ООН и тн и това е. Президент на Финландия е една лелка, която дори открито отказва да се меси пряко в политиката (знам, щото съм живял там), същото е и с президента на Исландия (е, там не съм живял). Някой да знае как се казва президентът на Италия, Австрия, Израел?

  Нека да поправя по-горния въпрос - какво точно прави президентът, че не може без него? На мен лично не ми е ясно каква точно функция изпълнява в политиката на парламентарната демокрация. Някой да ме осветли, моля. Чувал съм за нашия... че бил педофилствал и събирал подкупи от Ковачки и сие.

  Γνώθι Σεαυτόν
 89. 89 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Съгласен съм с г-н Топалов, до сега наистина ролята на президента у нас е предимно деструктивна. Баланса на силите между Борисов и Първанов го усетихме чрез съдбата на злополучния г-н "Бирата".

  preklara rara
 90. 90 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Одма те светвам Оракул,
  по въпроса: какво прави нашия президент. Някои турски лафове са по-изразителни от нашите. Казва се гъот-гюздерме. В превод - гъз път да види. Пътува човекът, пингвини вижда...

  Друга негова обязаност е да държи престиж. Това става по следния начин. Средновековните владетели, пък и по-раншните, и сегашните, издържат по една пасмина дембели. Колкото повече, толкова е по-курназ самодържеца. Преди турците, сме ги наричали "хранени хора на Хана". Има го по разни омуртагови колони и гробове - "тук почива ичоргубоилът Петров(примерно), хранен човек на Хана".
  Га дошли амуджите, терминологията се променила, казвали им дембели. Дембелите се излежавали в Топ Хане или както там се казваше общежитието, тачели сенките и лежането.
  Нашият сегашен президент, другаря гоце, държи много дембели на кьор-софра(пак турският лаф е подходящ), на дебела държавна сянка и с;адъл лаф-моабет(пак подходящо).
  Анадъ мо?

 91. 91 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Разстроено

  dislike, много тъпа статия, президентът бил прецедент след 1990? ами сигурно защото преди това сме имали царе, князе може би? и защо да нямаме представителна политическа фигура... по правомощия... те и без това повечето ни политици изобщо не са представителни, тия дни гледах тетка цачева, че вече надминава размерите на премиера, похвално и с тоя нос сигурно причинява сериозен стрес на чуждите политически лица

 92. 92 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#6] от "Вени Марковски":

  каза американският коментатор Вени МаркОВСКИ

 93. 93 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Разстроено
 94. 94 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#79] от "greco_jlt":

  И коя е тази радикална промяна: придобиването на трети мандат с подставена фигура? Трогателно

 95. 95 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#88] от "Оракулът от Делфи":

  Така е, президент на парламентарна република и с декоративни функции не е логично да се избира пряко. Но в парламента изборът му ще е плод на изчисления и серия компромиси, ако няма мнозинство. Тоест ще се играе така, че да бъде избран най-безхарактерния и предвидим кандидат. От друга страна, партиите и сега не издигат непредвидими и независими кандидати.

  Иначе президентът и на мен никак няма да ми липсва. Само и единствено онзи случай от януари-февруари 1997 ме възпира да кажа, че президента е излишен.

 96. 96 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Докато четох възникнаха следните въпроси у мен:

  Защо пък "Боянските ливади" да бяха злополучни?

  Автора не си ли спомня в какъв политически контекст президента Петър Стоянов каза "Иване, кажи си, те ще те разберат!"?

  Май бяха само това въпросите, после осъзнах, че автора твърде дълго е стоял в Япония (прекрасно място, което препоръчвам на всеки, който може да си го позволи), но очевидно политологическите й науки (а може би и капацитета на самия автор) са далеч от необходимите за написването на добра статия във вестник!
  Струва ми се авн

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 97. 97 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 839 Неутрално

  А, добро утро!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 98. 98 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър": Въпросът е до качеството на човека, но ние сме доста далече от такава оценка. Италианците избраха за президент Алесандро Пертини на 82 годишна възраст ! Изкара си пълен мандат от 7 години -до 1985 г. Почина през 1990 г.

 99. 99 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#76] от "kodjauzun":Дивотиите на посочените никак не произтичат от това, че са били президенти, а от това, че са били диктатори, включително и Чърчил.

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#88] от "Оракулът от Делфи":Някакви други глупости чувал ли си ? Май ги колекционираш.
  Добре е да пишеш нещо достоверно. Република Южна Африка ИМА президент. Последният бял президент беше Фредерик дьо Клерк , който след освобождаването на Нелсън Мандела през 1990 година предизвика извънредни избори на които беше избран Мандела като пръв черен президент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK