Евтаназията: "Нея дори траките са я познавали"

Евтаназията: "Нея дори траките са я познавали"

© Иван КутузовАко е имало траки, положително са я познавали по-добре от депутата Корнезов, който започва свое интервю с тази феноменална находка. Свидетелство за това е и


нелепото му изказване, че и Христос е "бил евтаназиран"


Нищо чудно тогава, че в акцията на Корнезов по легализация на евтаназията има нещо непонятно и диво. На първо място това е самият легалистичен примитив, с който депутатът разрешава фундаментален въпрос на човешкия живот – решението за излизане от самия живот. Той само показва до какви перверзни висини може да стигне самозабравилата се формалистична мисъл на правния позитивист.
Законопроектът е две страници е характерен със следните забележителни особености:
- Никаква идея в какъв специфичен жизнен и културен контекст протича това правно упражнение – в България, на Луната, в Гърция на Сократ, в швейцарски кантон или в Германия 1940 г.
- Никаква информация дали поне един процент от българските граждани разбират значението на думата "евтаназия" и пълно нехайство към нуждата от информирана подкрепа за такава политика.
- Никакъв аргумент какви предусловия трябва да бъдат изпълнени, за да може да се мисли за драстична стъпка, каквато е самата правна регулация на отнемането на живот.
- Никакво замисляне какви невероятни и чудовищни практики може да породи наглед скрупульозната бюрократична процедура по документиране на желания и съгласия за прекъсване на човешки живот.
- Никаква грижа, че


един парламент, неграмотен, колкото и масата на избралия го суверен


може да се произнесе за допустимост на човешко умъртвяване, без да проумее изобщо за какво става дума.


И нещо, което намирам за сюблимно безобразие:
- Никаква представа за регистъра от понятия и практики, към който се отнася феноменът евтаназия, както и за факта, че евтаназия значи няколко неща, които законопроекът варварски е събрал в едно.
Този последен въпрос е извънредно важен и има поне три страни.


Първо, "евтаназия" не е и няма как да бъде строг правен термин в този си суров вид. Той обозначава идея, посока, тенденция, под която се подвеждат няколко типа възможни практики. Те от своя страна съдържат трудно обозримо разнообразие от конкретни случаи.


Второ, тези типове участват заедно с други в една по-широка скала, без чието детайлно емпирично и аналитично познаване остава неясно какво точно се мисли, законовъобразява и сътворява.
Трето, всяко ниво в тази скала отваря цяла територия и повдига множество въпроси, по които светът е изписал цели книги.


На края самата скала в западните общества има съществен полемичен смисъл, доколкото е алтернатива на Хипократовата професионално-етическа парадигма.


Ето в грубо резюме какво се има предвид: традиционно, следвайки Хипократовата клетва, отношението към болния е подчинено на нормата за лекуване. Тя е помощ за живот, а не помощ за смърт. Тази фундаментална ориентация не се модифицира, а се преобръща цялостно, когато се допусне възможност за даване, "даряване" на смърт, помощ за оттегляне от живота.


При такава промяна се отваря един регистър от отнасяния към живота на болния, който не е мислим под условието на Хипократовата норма.


В началото на скалата е самият отказ от лечение, който се смята за етически на най-безпроблемен. Макар че подобен избор може да се оспорва, неприемлива се смята принудата


терминално болен човек да бъде лекуван против волята си


Такава принуда не се практикува.


Непосредствено след това състояние по тежестта на етическите въпроси, които повдига, се нарежда идеята за палиативни грижи. Въпреки очевидната й хуманност и масово разпространение в специални заведения (хосписи) и в отделения към болници отказът от лечение и грижа за страданията на болния има проблематични страни.


Следва прекъсване на лечение, което вече е започнало, но е отличено от първото състояние поради по-комплицираната етическа аргументация, която го подкрепя. След него се нарежда прекъсването на обичайните храна и вода. Такава практика се смята от мнозина за недопустимо, тъй като е близо до убийство.


Една степен още по-напред по скалата се нарежда терминално-седативна интервенция. Нейното практикуване би се оспорвало по-категорично, ако не бе подкрепена от доста особения аргумент за двойния ефект. Според него администрирането на мощни успокоителни не цели смърт. Евентуалният летален изход се смята за вторичен ефект.


Едва тук в регистъра се стига до нещо подобно на евтаназия, познато обаче в световната практика като "асистирано (от лекар) самоубийство". Компетентното лице (лекар) асистира, като преписва летална доза медикамент. Но от този момент нататък нещата са в ръцете на пациента. За да бъде разрешено на лекаря да асистира, трябва да са изпълнени редица други условия.


Оттук нататък в скалата се нареждат мислими казуси на онова, което собствено се обозначава като евтаназия. Това основно са два случая -  доброволна и недоброволна евтаназия. И в двата трето лице (лекар, какъвто бе д-р Джак Кеворкян) изпълнява директно процедурата. В първия случай по изрично желание на пациента. Във втория без негово желание.


И двете процедури се смятат за убийство


Къде се намира родният вдъхновен хуманист Корнезов в тази скала? Неговият законопроект предвижда легализация на онова, за което д-р Кеворкян, наричан още д-р Смърт, лежа осем години (можеше да лежи 25) в затвора.


Развинтеното въображение на г-н Корнезов предлага в България да бъде легализирана предпоследната форма в скалата, известна като активна доброволна евтаназия. Следващата степен в общи линии е идентична на германския вариант на евгеника от годините на Втората световна война и не е известно да се практикува в цивилизования свят след този трагичен епизод в историята.


Предвид описаната скала (известна в английския като slippery slope, опасен път или наклон) могат да се направят следните изводи.


Първо, неразчлененото и абстрактно говорене за евтаназия няма място не само в законодателните политики, но и изобщо в речта на образования и чувствителен по екзистенциално-етични въпроси човек.


Второ, идеята за набързо контрабандирано законодателство по такъв проблем е неприемлива и трябва да се окачестви, ако перифразираме известното изказване, като продължение на анархията с други средства.
Трето, този въпрос е фундаментален и се нуждае от дълго, внимателно, детайлно осмисляне и образованост, а не от овластени спринтьори на асистираната смърт.


Четвърто, идеята на омбудсмана легализацията на евтаназията да се реши с национален референдум пък е


продължение на абсурда с други средства


Проблем като асистираното самоубийство (а не евтаназията!) изисква за решаването си две условия.
От една страна, да се забрави и парламент, и изборната процедура (в частност референдум). Трябва да се достигне критично равнище на култура и образованост, на знание, разбиране, проумяване и пр. за какво става всъщност дума.


Това с гласоподаване не се постига, а се заобикаля в характерния стил на българската електорална демокрация, която съществува по време на избори, но в интервала между тях мисленето е спряло, а отговорностите са евакуирани.


От друга страна, асистираното самоубийство може от произвол да се превърне в отговорен въпрос на законодателна политика само ако определени стъпала в скалата преди нея са запълнени.


Грубо казано, преди всичко трябва да има пълноценно развити палиативни грижи, които осигуряват алтернативно на самоубийството облекчаване на болката. Едва когато това условие е доказано неефективно, може да се мисли за преместване по скалата. В противен случай въвеждането на асистирано самоубийство


би легализирало безчинствата в действащата здравна система


Докато тези условия се изпълнят, трябва да се спре до следната граница: законодателните упражнения върху евтаназията да се третират като хазартни разигравания над човешкото съществуване; същевременно всеки случай да се решава индивидуално в рамките на правно допустимото в момента, което е доста по-ниско по описаната скала.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "Ако е имало траки ..."

  Как така "Ако е имало траки ..." ?!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално
 3. 3 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Темата е много деликатна. Не приемам обаче като аргумент това, че "за" се е произнесла тази торба с л-на корнезов. Аз също съм за по-принцип. Резервите ми са в същата посока, като на автора. Не е лесно да се оформи законадателно, без влияния от точно такива "застъпници", като корнезов, например.

 4. 4 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 648 Неутрално

  При референдум със сигурност ще се стигне до одобрение..Просто всеки иска да разполага с живота си , както намери за добре.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#4] от "sion1972":

  Така е. Но въпреки всичко не е просто. Правото да се възползват от евтаназия ще е е в ръцете на други хора. Да, и аз съм за, но се чудя при сегашното състояние на обществото дали няма да доведе до много други проблеми. Включително изнудване, за да ти позволят да се възползваш от правото си.

 6. 6 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Грубо казано, преди всичко трябва да има пълноценно развити палиативни грижи, които осигуряват алтернативно на самоубийството облекчаване на болката"

  Няма такива грижи в България.

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 7. 7 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Корнезов е доказано прост и неграмотен! Направо ме е срам, че е бил съдия!

 8. 8 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "един парламент, неграмотен, колкото и масата на избралия го суверен може да се произнесе за допустимост на човешко умъртвяване, без да проумее изобщо за какво става дума".

  Колко е неграмотната масата на суверена?

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 9. 9 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "potrebitel1":

  Така е при "тях".

  Дива и кръвожадна, храни се с комунисти.
 10. 10 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Темата е за лаици. В медицината проблемът не съществува, евтаназията е чисто "медийна забава". В практиката има два термина. Първият от тях е DNR -Do not resuscitate, термин който е юридически неточен и затова е заменен от известно време от АND - Allow Natural Death. Професията ми е такава, че всеки ден се сблъсквам с тази проблематика и ми се налага да се съобразявам с волята на хората изразена в нотариално заверен документ. При хора които имат тежки, хронични заболявания и при евентуално влошаване на състоянието и при нужда от реанимация, такава не се прави. Както и терминът сам говори за себе си, хората си умират, без някой да им помага за това. Ако пациентът има подобен документ и лекарят знае за това и не се съобрази с волята му, после може да бъде съден, затова че го е върнал обратно.
  В моята практика досега не съм имал случай някой да се нуждае от евтаназия. Тя е нужна единствено на медиите и лаиците.

 11. 11 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "Черната пума":

  Има, ако си плащаш. Ако немаш пари биниците направо те изписват /то само в някой има отделения за палиативна грижа, но и тях искат да закрият/ Като немаш пари за болница, нема да имаш и за хоспис. Бе то не се лекуват болните с добра прогноза, какво да говорим за тези в терминален стадий.

 12. 12 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "5149mich":

  Ми не знам що мислиш, че не си лаик! Това за което говориш е отказ от лечение. Отговорността си е на пациента и в случай, че заболяването позволява такъв отказ, пациентът не се лекува. Казвам в случай, щото има заболявания, при които лечението е задължително. Тогава се прави искане до съда и съдът постановява дали да се проведе. На задължително лечение подлежат заболявания, които са опасни не само за носителя, а и за околните. В тези случаи и да се тръшка и да отказва ще го лекуват. При евтаназията не става дума за прекъсване на лечението, а за убийство. Болен от рак в терминален стадий не се лекува, а само се обезболява. Не е човешко некак си да го оставиш да се гърчи докато издъхне. В тези случаи може да се даде свръхдоза, която да доведе до смърт. И това предимно се има предвид под евтаназия.

 13. 13 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#10] от "5149mich":

  [quote#10:"5149mich"]В моята практика досега не съм имал случай някой да се нуждае от евтаназия.[/quote]

  ------
  Точно за това изразих опасения за законодателно решение. Не се съмнявам, че хора като вас, не им пука и могат да го пуснат да си "умира естествено" дори без нотариално заверен документ. Особено е над 65, да речем. А, ако иска да си спести мъки, унижения, на себе си и роднините си - да си плати. Ако трябва и да припише някакво имущество. Такива ми ти работи... Затова не е просто.

 14. 14 Профил на щирлиц
  щирлиц
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"5149mich"]В медицината проблемът не съществува, евтаназията е чисто "медийна забава". [/quote]
  Това е само още едно потвърждение на тезата на автора (въпреки извънредно усложнения стил на поднасяне). У нас медицинската практика изобщо не е достигнала това ниво на етична регулация и разчленяване на отделните решения и отговорности, че да може да пристъпим към уреждане на екстремума в тази скала. По простичко казано - ако някой иска да говори за Евтаназия у нас, първо да прочете пак цялото СРС на докторите от Горна Оряховица. Те признаха съдържанието му.
  -
  Призовавам обаче писането за проф. Корнезов да е малко по-сдържано. Макар инициативата му да е тотално неадекватна, мотивите в случая изискват доза респект. Дори и да не ги знае човек.

 15. 15 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Въпросът е лесен, отговорът е много труден. Авторът явно дълго е вниквал в тая сложна материя, запознат човек, но и той не си завършва статията с мнение. Въздържа се.
  Всеки си е задавал въпроса "кое е правилното решение?" И аз. Още не съм си отговорил. може би, като ми дойде реда да ритам, ще съм по-наясно

 16. 16 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Споделям позицията на автора, научих много за проблема от тази статия. Смятам, че обществото като цяло /и аз в частност/ не е достатъчно информирано по темата и въобще не е подготвено дори за дискусия за евтаназията.
  И тези референдуми...всеки път, когато на кякого му хрумне нещо призовава за референдум. Това е краен начин на взимане на решения и не се използва за всичко-скъпо е, бавно е, манипулируемо е.

 17. 17 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  Все си мисля, че г-н Корнезов търси извинение за самия себе си, защото сам не може да си реши проблема.

  Моят въпрос е следния - защо хора, явно страдащи вече от старческа деменция са в парламента?

  Жената е покана за щастие
 18. 18 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "kodjauzun":

  Напротив - "Грубо казано, преди всичко трябва да има пълноценно развити палиативни грижи, които осигуряват алтернативно на самоубийството облекчаване на болката. Едва когато това условие е доказано неефективно, може да се мисли за преместване по скалата.".

 19. 19 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#12] от "potrebitel1":

  Аз знам какво се има предвид евтаназия.
  Иначе не заболяванията се задължителни за лечение а отделната ситуация. Болен от хронична обструктивна болест в 4-и стадий, който изпада в CO2 наркоза трябва по чисто медецински критерии да го интубираш и да го вържеш за машината. Но определено няма да му направиш услуга. Ако оживее, в остатъка от дните си ще е с трахеостома и ще го хранят през стомашна сонда. Ако такъв човек откаже интензивна медицинска помощ, никой няма да му я предложи.
  Първото нещо което прави един лекар от спешна помощ в Германия е да попита на адреса където е повикан дали пациента в подобно състояние иска такава помощ. Ако не, се прави всичко за да му се помогне и да се облекчи страданието му, но не се прилага интензивна помощ.

 20. 20 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 426 Гневно

  Категорично поддържам автора.Чудесна статия.Подкрепям гнева му към този груб,невеж подход към този сложен екзистинциален проблем.Мисля,че имам достатъчно основания да кажа,нека най-напред се научим да уважаваме живота и този на който му принадлежи,нека се научим да даваме помощ без да уронваме достойнството на човека и после да мислим как да му помогнем в смъртта.Масата хора имат нужда от това,да си отидат достойно и по възможнст с по-малко болка.Като знаем какво представляват нашите б-ци и какво отношение срещат хората там,представям си как ще поемат и тази функция -да умъртвяват.Ще са ентусиазирани да им намалее работата,пък ще има и много самоинициатива.А като резултат ще се подобри състоянието на пенсионния фонд.Простете за черния хумор.

 21. 21 Профил на щирлиц
  щирлиц
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пред нас такъв въпрос не стои. Ние не разполагаме с апарата за неговото обсъждане и за прилагането на решението. Има една сцена в Под игото, дето заптиите задържат Кандов и той, през преводач, почва да протестира за нарушението на човешките си права. И преводачът му казва "Кандов, в турския такива думи няма!". Та и при нас така - нито парламентът ни е парламент, нито моралът - морал, нито медицинската етика - етика. На масово ниво, ние сме тумба фрустрирани примитиви, които се отдават на безмислени жестокости - било в политиката си, било в социалната сфера или в т.нар. "правосъдие".

 22. 22 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "tarna":

  Ми толкова е подготвено, колкото и по темата за смъртното наказание. Такива фундаментални въпроси не могат да се решават от масата и за това е парламента. Не че той може де, ма все пак ...

 23. 23 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Гнусна карикатура за началото на текста, лош текст. Личи се че авторът не се е сблъсквал със ситуация, в която хората не искат да живеят, но не знаят как или просто физически не могат да сложат край на страданият си.
  Цялата статия си е едно отвратително словоблудие.

 24. 24 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#13] от "zg":

  Аз ти говоря за практика, на място където хората си плащат 100% застраховките и не се нуждаят от никакво доплащане и проблематиката от рода на - дай да вадна некой друг лев - не съществува.
  Един идиот, който всъщност не е идиот беше казал така:
  - Голямата грешка на хората е, че интерпретират света, като съдят само по себе си.
  Абстрахирайте се от себе си, вие не сте сами на този свят, той света може да съществува и без вас и вашите нищожни проблеми.

 25. 25 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защо никой не врещи, че може да се злоупотреби с човек, за да стане възможно да бъде ползван за донор?
  Може ли? Всичко ли е перфектно и сигурно когато се вземе това решение в може би 100% от случаите не от самия бъдещ донор, а от други хора? Да забранят ли донорството? Защо да не го забранят? И хора има отвлечени, осакатени и даже убити, за да бъдат ползвани органите им. Ами тези, които продават единия си бъбрек с лекарска асистенция? Те съвсем определено си навреждат.
  Не съм против донорството. Не съм против абортите.
  Против съм едни и същи болезнени въпроси да се третират хем така, хем иначе.
  Злоупотребата не е аргумент срещу употребата - принцип още от римско време. Не че знам имало ли е римляни, имал ли е умник Гюро глава и има ли точно и подходящо време във вселенски смисъл, за да се мисли по някой въпрос, какъвто и да бил той.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 26. 26 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#24:"5149mich"]Абстрахирйте се от себе си, вие не сте сами на този свят, той света може да съществува и без вас и вашите нищожни проблеми. [/quote]

  ----
  Отлично. И трябваше с това да започнеш, че не говориш за проблема в България. Ако беше споменал, че просто се упражняваш, ей така, заради спортна страст, да говориш за нещо друго, можеше да не стигне до недоразумения.

 27. 27 Профил на Стоян Ставру
  Стоян Ставру
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не само доброволната, но и принудителната активна евтаназия е уредена в Законопроекта.
  Именно поради това въпросът е: "Законопроект за Евтаназията или Евтаназия за Законопроекта?":

  http://challengingthelaw.com/?p=1210

  Статията е и с акцент върху правния анализ на предложенията в законопроекта...

  Стоян Ставру д-р по гражданско и семейно право Блог: http://challengingthelaw.com/
 28. 28 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#19] от "5149mich":

  Хубао, ама нали правиш разлика между отказ от лечение и предписване на свръхдоза. Навсякъде е допустимо да изключиш животоподдържащите системи при отказ от лечение, ма това не е евтаназия. Като изключиш апарата, човека сам ще си издъхне, без да се налага да притискаш възглавница към главата му, да го треснеш с чук по главата или да използваш нещо по=хуманно според ресурса и възможностите на болницата, в която работиш, под благовидния предлог - да го отървеш от мъките. На това е евтаназия и към момента в България тя се практикува по отношение на домашните любимци. Нашето куче така го заведохме на ветеринар, който му сложи нещо и то си умря. Не сме приемали като алтернатива да го оставим да умре от самосебе си, щото животното се мъчеше и страдаше. Все пак животът не домашният любимец и на човешко същество не е еднозначен, а морфин за куче никой нема да изпише, че да го обгрижваме до смъртта му.

 29. 29 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1329 Разстроено

  До коментар [#4] от "sion1972":

  Голяма част от обществото ни не е дорасло да живее в демокрация, а да не говорим да осъзнае отговорността при подобен акт. Изобщо не може да става дума награмотни или полуграмотни хора, има няма половината от обществото ни, да дават мнение по въпроса за евтаназията. Не трябва изобщо да се допускат референдуми за това.... в никакъв случай!!!!

  Жената е покана за щастие
 30. 30 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Предлагам лицето д-р Лъчезар Богомилов Иванов - гинеколог и личен лекар на БоБо, познат и като Лъчо Мозъка да оглави Комисията по приемането на евтаназията като последен изход за целокупния ни Български народ.
  Музикален поздрав - http://www.vbox7.com/play:46073a6f
  за всички комунисти и служители на ДС, с пожелание да си купят еднопосочен билет за клиниката-хотелът в Швейцария.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 31. 31 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "5149mich":

  Упорството ти е безпредметно! В Германия, където работиш, евтаназията е недопустима. Питай некой твой колега, ако не верваш. Ние тук обсъждаме единствено и само евтаназията, не отказът от лечение.

 32. 32 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Пенсиите другари, пенсиите!
  Няма пари за пенсии, и скоро ще започнат да евтанизират пенсионерите. Те какво си мислят, ще гласуват за БСП-то, и до 200 години ще живеят?
  Сега ще се появят статийки за живот и щастие в отвъдното, или колко е благородно да си даваш органите срещу минимално заплащане
  пенсиите другари, пенсиите....

 33. 33 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#4] от "sion1972":
  Да, аз също смятам, че при референдум ще се стигне до одобрение, но не толкова защото хората искат да разполагат с живота си, а защото липсват "пълноценно развити палиативни грижи, които осигуряват алтернативно на самоубийството облекчаване на болката". Защото унижението и безпомощността да те изпишат от болницата, за да си умреш у вас, гърчейки се от болка и губейки човешкият си облик, да ти кажат в лицето, че нямаш място в болничното заведение, щото вече ще умираш и само им създаваш главоболия... това е нетърпимо! И тъй като твърде много хора виждат с очите си подобно отношение, почти сигурно е, че ще кажат "да" на евтаназията, макар и да не са съвсем наясно с "типовете" й.

  Без паника!
 34. 34 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Любопитно

  звучи ми като литературен анализ!? да не би авторът на статията да е литературовед!!?

 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  а при напреднал Алцхаймер?

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Подходът на автора към темата е милиционерски!

  Предполагам, че това се дължи на възрастта му - той сигурно е млад човек, а "докле е младост всичко е шега", както казва пенчо Славейков.

  Но идва време, когато изтощеният организъм започва да отказва да изпълнява своето предназначение. В мого случаи (почти всекога) този отказ е свързан с болки и страдания, които от ден на ден стават все по-непоносими, вследствие на което болният (или просто стар) човек започва да се държи неадекватно, което е в тежест и за околните, но най-вече за него самия, защото той не иска да се държи по тоя начин - болката го принуждава.

  И тогава, най-доброто, което тай може да пожелае за себе си е бърза и безболезнена раздяла с живота. Защото това, което той води не е живот - това е агония. И ако той изрази своята воля в това отношение какъв е проблемът?

  Ами подозирам, че проблемът е в суетата на лекуващия лекар или законодателя: те изпадат в транс пред собственото си величие, защото ти, болния, недъгавия, зависиш от тях: ако искат да те боли - ще те боли. Ако си смилят да ти изпишат болкоуспокояващо няма да те боли. Това е положението.

  Човек требва да има правото да разполага със собствения си живот, защото той е преди всичко негов, а не на лекаря или на кварталния отговорник, както беше при соца.

  И защото с това той не вреди на другите.

  Проклета да е Русия!
 37. 37 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#25] от "metalogy":

  Авторът обсъжда само един от аспектите и накратко казва, че отчаянието не е добър съветник. А състоянието на здравната система у нас е отчайващо. Какво да говорим за човек, който не вижда изход. Затова авторът казва, че първо трябва да се изгради ефективна система за палиативни грижи, т.е. да има алтернатива на самоубийството. Сегашното състояние на здравната система не дава такава алтернатива за болните в терминален стадий. Освен физическите мъки, тези хора се терзаят от мисълта, че са в тежест на близките. И приемат да се самоубият най-вече зада ги отърват от тази тежест. Въпросът е морален и няма нищо общо с донорството. Последното е лично решение, което се изпълнява в случай на смърт, т.е. смъртта е вече настъпила и тя не се предизвиква умишлено.

 38. 38 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Луи Пастьор е изпробвал ваксината за бяс върху себе си!Курнезов ако е курназ ,да вземе да изпробва евтаназията върху себе си!А по-добре да включи цялата си партия в експеримента!
  Статията е великолепна и авторът би могъл да я представи "с думи прости" ,за да достигне до повече хора!

 39. 39 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "potrebitel1":

  Факт!

  Принципно съм "за" евтаназията, защото двама от най-близките ми хора си отидоха от този свят в адски мъки.Ако можех бих им ги спестила,защото се знаеше,че вече надежда няма, лечение няма, изписваха ги като безнадежден случай-просто си ги прибирахме да си умрат вкъщи на спокойствие,...животът се беше отишъл-когато е останала само обвивката, човекът вече не е същия-него вече го няма-никого не познава, не може да говори, не се храни, изпуска се ..какво значение има,че ще "живее" още седмица-две..то не е живот, а адски мъки и за тях и за околните. В такива случай съм "За" евтаназията. Лошото е,че нещата в България наистина се опорочават,затова законът трябва да е премислен от всички страни.
  Иначе, навремето преди 12 години аз взех решение и си евтаназирах кучето-беше болно от рак, нелечимо и в последен стадий.Въпреки,че се отнасяше до домашния ми любимец,с който съм споделяла живота си 10 години вземането на решението никак не беше леко-повярвайте ми.. а когато се отнася до близък ..ще е още по-тежко..и за това се иска сила.

 40. 40 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#26] от "zg":

  А трябва ли по тази проблематика за която говорим да има две резлични мнения? Медицината в България трябва ли да е различна от тази в Германия или в Конго?

 41. 41 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#31] от "potrebitel1":

  Знам какво се обсъжда и с това започнах. Евтаназията е излишна, тя е толкова реална колкото комунизма. Затова дадох като алтернатива отказа от лечение. Това е ежедневие. От Еетаназия няма нужда.

 42. 42 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#16:"tarna"] обществото ... не е достатъчно информирано по темата и въобще не е подготвено дори за дискусия за евтаназията. [/quote]

  Това беше малко превзето. Какво значи, че обществото не било информирано, но в същото време му било рано за дискусия? Ами нали точно тя е пътя към неговата информираност. Или темата е толкова деликатна, че само избраници могат да я обсъждат? За съжаление темата ще засегне живота на повечето от нас (пряко или косвено) и всеки има право на мнение и глас. Дискусия трябва да има и то максимално широка.

 43. 43 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#40:"5149mich"]Медицинат в България трябва ли да е различна от тази в Германия или в Конго? [/quote]

  Ами, не, не трябва (ще ми се да е по-близо до тази в Германия). Ама лошото е, че е. И по-точно но медицината като такава, а администрирането й. Та оттам и различните проблеми. Мисля, че се изясних.

 44. 44 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#41] от "5149mich":


  [quote#41:"5149mich"] От Еетаназия няма нужда[/quote]
  Кажи го на законодателя в Холандия, Белгия и Швейцария, където е разрешена /в различни граници/. Човек може да не се лекува и да се мъчи седмици и месеци и това не е решение за страданията му. Статията визира убийство по желание на пациента или по решение на неговите близки, в случай че той не е в състояние да заяви решението си. Неполагането на грижа за човек в безпомощно състояние също може да се разглежда като убийство, но не и в случаите когато се касае за медицински грижи и отказ от лечение. В тези случаи обаче пак трябва да му се дава храна, вода и т.н., а ако отказва да приема се поставя на системи, т.е. храни се принудително - не се оставя да умре от глад или обезводняване. Изобщо това за което говориш не замества евтаназията, макар да води до същия резултат. При отказа от лечение е противоправна медицинската грижа, а при евтаназията асистирането от страна на 3-лице с цел смърт.

 45. 45 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 531 Неутрално

  По темата- горещо ви препоръчвам да прочетете книгата "Отива една жена при лекаря" от Рей Клуун
  Книгата е написана по истински случай.Действието се развива в Холандия. Авторът описва как губи съпругата си от рак на гърдата стъпка по стъпка-от диагностицирането, през първоначалния шок, взривът от емоции, лечението, надеждите, липсата на такива, РЕШЕНИЕТО ЗА ЕВТАНАЗИЯ, стъпките за това и КРАЯ.
  Доста е тежка , но пък е много истинска и полезна.
  Ако можеше и законотворците ни да я прочетат..

 46. 46 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 589 Неутрално

  В някои крайни случаи според мен лекарите трябва да имат право (ако преценят за редно) да асистират на самоубийство. Както правилно казва авторът, за това обаче е нужна обществена зрялост и култура, каквато за жалост ни липсва. Другият му силен аргумент е, че при липсата на реална алтернатива под формата на достъпни за всекиго хосписи на практика всеки терминално болен и страдащ човек ще се види принуден (от собствената си съвест) да сложи край на живота си, за да не измъчва близките си, което е чудовищно. Не сме дорасли за холандския модел, колкото и да ми се ще.

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 47. 47 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#4:"sion1972"]Просто всеки иска да разполага с живота си , както намери за добре.[/quote]
  Точно казано.

  Yet another blue planet.
 48. 48 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Рисунката към статията е кошмарна!

  Yet another blue planet.
 49. 49 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Една лоша статия. Написана достатъчно объркано. Авторът не само не звучи убедително - той звучи направо фалшиво.

  В най-сбит вид тезата е следната: кой си ти, че да решаваш. Трябва ли други да решат вместо теб (като по този начин грозно се подвеждат читателите, че други ще рашават и то непременно користно).

  А има не един прецедент и то тук в Европа. Веднага давам пример с Холандия. Една държава, която ние близките 100 години не можем и да мечтаем да я доближим във взора си.

  Но евтаназията е разрешена още в: САЩ (в три щата: Вашингтон, Орегон и Монтана), Австралия е доскоро е била разрешена в северните територии, в някаква форма в Канада, Индия (пасивна евтаназия), Мексико (пасивна и някъде активна), Швейцария - в някаква форма, Великобритания и донякъде в Обединено Кралство.

  Така че, дами и господа, не Корнезов е за присмех.
  Определено не ми е симпатичен. И тая партия не е моята партия. И никога не е била. Не знам дали го прави от лични убеждения или е активно мероприятие на партията им да си вдигне рейтинга. Все ми е едно.

  Но аз като реалист знам, че нищо не става така лесно за нас избирателите. "Демокрацията изисква време" По един или друг повод винаги трябва да се възползваме, когато нещо е добре за нас. А евтаназията е нещо добро. Аз имам съвсем лично отношение към този въпрос, посредством близък от семейството ми. Не можах много да помогна на сестра ми докато беше жива. Бог да я благослови!
  Но с гласа си, мога да помогна други.

 50. 50 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сигурен съм, че авторът е журналист, друг не може да напише такива глупости.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 51. 51 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не мога да си представя колко престъпни групировки ще се възползват, ако евтаназията стане законна.

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 52. 52 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да за евтаназията!  Евтаназията си е самоубийство, но и то си е личен избор и никой, НИКОЙ няма право да ни го отнема! За да обоснова тезата си ще я подредя в три аргумента
  *Оцеляване на групата, към която принадлежи индивида
  *Удължаване на надеждата за живот на индивиди от групата, към която принадлежи индивида;
  *Запазване на социалното статукво;

  А ето и примерите:
  - Саможертвата при война е - геройство (ама то си е самоубийство - за да имат шанс да живеят останалите добре);
  - Жертването на орган е геройство - (абсолютно приближава се кончината макар и с неизвестно време, но се намалява надеждата за живот това какво е ако не с лично решение да си намалиш живота?!);
  - Евтаназията, това е средството, с което останалите индивиди от групата няма да бъдат измъчвани от жалост и съжаление - а индивида избрал евтаназията си запазва самоъважението и това на другите - то е същото като горните две ама в психологически аспект ...


  Браво на Корнезов, за пореден път се доказа като човек с характер. Автора самият той няма ясно определена точка, супер тежък стил, липсва му основното качество да предава по достъпен начин, сложен абстрактен модел.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 53. 53 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  По принцип съм ЗА евтаназията, но ми е крайно неприятно, че именно тоя комунистически плондир Корнезов предложи законопроекта. А иначе беше повече от ясно, че ще бъде отхвърлен.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 54. 54 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Весело

  Това с лекарите-палачи е пълна глупост.
  Просто всяка болница ще наема по един "палач", който може и да не е медицинско лице или най-обикновен санитар и в присъствието на лекар ще слага инжекцията, освобождаваща болния от мъките му.

  Ако, дай боже, се върне смъртното наказание, екзекуциите ще се изпълняват по същия начин.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "gullwing":
  Съгласна съм напълно с мнението Ви.

  [quote#39:"leti_at"]В такива случай съм "За" евтаназията.[/quote]
  Всъщност в това е смисъла на евтаназията- не става въпрос за самоубийство на здрави хора поради невъзможност да се справят с житейските проблеми, а именно за описаните от Вас случаи. За един лекар е невъзможно принципно да вземе такова решение, освен ако не самият той пряко не назначава лечението на дегенеративното заболяване и не е пряк свидетел на страданията на пациента. Сблъсъка в съзнанието е твърде силен, както и действието на Хипократовата клетва/ ако човек е с призванието да бъде лекар, а не просто човек, завършил хуманна медицина/. Аз съм "за " евтаназията в описаните от Вас случаи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Мисля, че внесеният законопроект от Корнезов (той даже беше и Конституционен съдия!!!) е опит да се даде законна рамка на Евтаназията, която принудително се прилега ежедневно у нас! Вижте онкоболните - без животоспасяващи лекарства. Вижте възрастните хора - подхвърлят ги като ненужна вещ по клиники, поликлиники, болници, Центрове за "активно лечение". Даже в трамвая чух един субект да се провикне: "Абе, ходещи некролози, защо се мотаете из градския транспорт" и всичко мълчи! Това е България сега.

 57. 57 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мустафанка":

  Може и с таймер с случайно избрано време генерирано от компютър ...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 58. 58 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Статията е чудесна.
  Автора определено знае за какво говори.
  Че трябва да има дебат по темата също съм съгласен.
  Коментарите по темата говорят, че има нужда от такъв дебат.

  Проблема е, че тази тема е доста деликатна/както бе казано/ и има всевъзможни аспекти за размисъл и дискусии. И почти всички са смислени и разглеждат темата от всички гледни точки.

  Но не съм съгласен, точно сега и точно Л.Корнезов да предлага направо някакъв законопроект от 3-ри страници!
  Без обществено обсъждане, без дискусия в обществото!

  Винаги когато някой депутат/не казвам народен представител, защото за мен те не са такива/ внесе толкова бързо и по такъв начин тема която не е на дневен ред в обществото си имам едно наум!

  Става въпрос за пари и явно много. Както бе и закона за ин витро оплождането...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Статията засяга доста проблеми и изглежда претрупана. Но на мен ми хареса. Повдига и изяснява доста въпроси.

  За мен едно е безспорно - в сегашния момент и състояние на обществото у нас, в бг, има място единствено за дискусия. Дълга и напоителна. Всякакви законопроекти, референдуми и познатите ни имитации на "демократични" решения нямат място. ВСе още. Та ние дори не знаем различните степени/ етапи, през които са минали дискусиите с известен край в други общества. В случая законопроектът е безумно общ, обществото не е информирано, сервира се без дебат... А и какво значи "информирано решение"? Някой ти свежда ограничена и изгодна нему информация и твърди, че те е информирал??? Твърде далеч от осъзнато и осмислено решение...

  Нека приемем, че са необходими още много такива статии - независимо коя позиция защитават, преди да се стигне до добре прецизиран закон. И никакви референдуми. Щото прословутата баба Пена ще каже, че когато добичето вече не може да тегли ярема, го застрелват. Та тази баба Пена може и доста по-радикални "хуманни" (сътворени от човек) решения може да приеме .

  Благодаря на Дневник и на автора. Темата е много, ама много сериозна, макар днешното съобщение да не се класира в "най-" статиите.

  За финал, макар и в скритата част от коментара, ще пейстна цитат от статията:

  "Развинтеното въображение на г-н Корнезов предлага в България да бъде легализирана предпоследната форма в скалата, известна като активна доброволна евтаназия. Следващата степен в общи линии е идентична на германския вариант на евгеника от годините на Втората световна война и не е известно да се практикува в цивилизования свят след този трагичен епизод в историята."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "dqdomart":

  От статията, съвсем в началото:

  "На първо място това е самият легалистичен примитив, с който депутатът разрешава фундаментален въпрос на човешкия живот – решението за излизане от самия живот. Той само показва до какви перверзни висини може да стигне самозабравилата се формалистична мисъл на правния позитивист."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Единсвеното умно предложение на корнезов през дългият му, но безсмислен живот.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "sion1972":

  "Всеки иска да разполага с живота си, както намери за добре."

  Това ми звучи малко като историята на Хъкълбери Фин и Том Сойер . Когато сложиш край на живота си, ти преставаш да "разполагаш" с него. Това е закачка на чисто формална основа, но не е зле човек да се замисли, че след такова решение няма връщане назад. Да се замисли, че това всъщност не е никакво "разполагане с", а "отказ от"!!! И тук няма никакъв, ама никакъв формализъм, а си е жестока реалност. Докато поне 15-на процента от хората в бг не започнат да правят тази елементарна разлика, да почнат да я осмислят и съзнават, не би трябвало да се създават внасят такива законопроекти за гласуване. О, и поне 1/3 от депутатите също да имат поне житейско усещане за какво е туй Живот, особено човешки живот.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 63. 63 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мустафанка":

  Говориш пълни глупости! Въпросът със смъртното наказание е решен отдавна и окончателно, а това беше условие да отпадне мониторинга от Съвета на Европа. В ЕС нема смъртно наказание, а за да разбереш защо требе да прочетеш малко книжки и по-важното да разбереш принципити, които изключват прилагането му. Та не се въодушевявай, ако искаш смъртно наказание пресели се на изток от анадола. Там хем ще имаш и възможност да участваш в изпълнението му.

 64. 64 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1002 Весело

  Траките галвно са практикували таназията и секса , но щом "видният юрист" смята , че са се запознали и с евтаназията няма да му противоречим.

  Hamster
 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#61] от "Руслан 21":

  Да, но само и единствено ако се отнася ексклузивно за самия него и Партията му мамица!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#59:"Музар"]За мен едно е безспорно - в сегашния момент и състояние на обществото у нас, в бг, има място единствено за дискусия. [/quote]

  Точно! И моето мнение е същото.

  Но не съм съгласен прекалено емоционално да се дискутира! Без някакви препратки и крайни мнения!

  [quote#59:"Музар"]Нека приемем, че са необходими още много такива статии - независимо коя позиция защитават, преди да се стигне до добре прецизиран закон.[/quote]

  И тази позиция напълно я споделям. Такъв би трябвало да бъде дебата, по този начин, а не веднага и набързо внесен законопроект.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 67. 67 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  [quote#63:"potrebitel1"]В ЕС нема смъртно наказание, а за да разбереш защо [/quote]
  Спомни си за мотивите да НЯМА смъртно наказание, когато следващият педофил убие ПАК дете след като преди това го изнасили.

  Всички знаем, че в Европа няма смъртно наказание. Това не значи, че е правилно да няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Весело

  [quote#65:"Музар"]Да, но само и единствено ако се отнася ексклузивно за самия него и Партията му мамица! [/quote]
  Виж това горещо го приветствам, но извън шегата съм "за" евтназията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#61] от "Руслан 21":

  Е за това не съм съгласен с теб!

  На червено или бяло сме?
  Не мислиш разумно!
  Корнезов...
  БСП...

  "Мокра вода" или "Дървено желязо" ?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#66] от "drakar65":

  Всъщност авторът на статията се е опитал да покаже, че понятието "евтаназия" е доста общо, за да бъде използвано в закон и то точно този. Има различни типове и степени на подобна "помощ". Това трябва да е ясно и подробно изяснено на гражданите (потребители на правото и законите), но и да е залегнало пределно определено в самия закон.

  Личното ми мнение е ПРОТИВ подобна намеса. Все пак допускам, че има изключително редки случаи, в които е по-добре да се приложи. И в закона трябва да се гарантира, че никакви отклонения от тези единични и изключителни случаи няма да има дори възможност да се случат. Иска ми се да натрупам един куп думи, означаващи, че законът ще се прилага само, единствено, без никакви разширения... точно когато отнемането на живот е наистина по-добро, отколкото неговото поддържане.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#60] от "Музар":
  Не съм съгласна с този "полет" на нечия объркана мисъл Единственото вярно твърдение в това изречение е ,че Корнезов е правен позитивист Всичко останало наподобява неумелите ми опита за дописки съвсем в началото- в 5ти клас, когато посещавах кръжок за дописници в Пионерския дом

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Весело

  [quote#69:"drakar65"]На червено или бяло сме?[/quote]
  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/07/07/1119935_zashto_vinoto_opiva_poveche_ot_ochakvanoto/?p=0#addcomment

  Днес, вчера и по-завчера съм абсолютен трезвеник /принудително - много работа/. Грешките в правописа късно ги видях, а не може да се трие.
  [quote#69:"drakar65"]Корнезов...
  БСП...

  "Мокра вода" или "Дървено желязо" ? [/quote]
  Именно - за първи път /вероятно и последен/ предлага нещо разумно и за да си обера минусите - "ДА" на евтназията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#70:"Музар"]Това трябва да е ясно и подробно изяснено на гражданите (потребители на правото и законите), но и да е залегнало пределно определено в самия закон. [/quote]

  Да така е.

  [quote#70:"Музар"]Личното ми мнение е ПРОТИВ подобна намеса.[/quote]
  Моето мнение е "ЗА". При определени правила, което скоро в България няма да се случи и логичния въпрос е, защо точно сега се поставя на дневен ред тая тема!?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 74. 74 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#72] от "Руслан 21":

  Ако видиш по-надолу и аз съм за!
  Но точно сега, той да предлага това!?
  И не виждам никакви мотиви от негова страна толкова бързо обществото да има някакво разбиране и решение на проблема!

  Проблемите с трагичното положение на Спешна помощ, решени ли са? Корупцията в болниците? Липса на лекарства за онкоболни? Близо 2 милиона здравно неусигурени, които би трябвало държавата да ги усигури? "Национализирането" на резерва на НЗОК в общия фискален резерв, закриването на общински болници?

  Ако тези проблеми намерят някакво решение , напълно съм съгласен темата за евтаназията да бъде на дневен ред в обществото!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 75. 75 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1056 Неутрално  [quote#44:"potrebitel1"]При отказа от лечение е противоправна медицинската грижа, а при евтаназията асистирането от страна на 3-лице с цел смърт. [/quote]
  Напротив. Отказът от лечение е правно регламентиран, там където се ползва. И ако не се спази, така както е правно регламентира, може да довете до подвеждане под съдебна отговорност. Лекар който умишлено не го спази, може да бъде съден от пациента или близките му. И това се случва не рядко.

 76. 76 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "drakar65":

  Всъщност наистина този въпрос не е маловажен: защо точно сега и точно по този (некадърен) начин се сервира законът? Опитвам се да не се отклонявам към политическите страни на дебата, защото основният проблем заслужава повече внимание. Все пак ми е любопитно какви (без)мисловни кривулици може да направи едно комуно-социалистическо нещо... Не случайно цитирах пасаж от статията в първия си пост. Предложеното от Корнезов е една стъпка назад спрямо приложеното от национал-социалистите през ВСВ. Дали не се готвят да спечелят следващите избори и този път да приложат "новоизкования" закон, вместо Народния съд от 1944-47???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 77. 77 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ако някой иска евтаназия господин Самюъл Колт преди 180 години е измисли перфектното средство. Не разбирам какъв е смисълът от подобни дискусии. Някой по-горе каза - всеки иска да разполага с живота си. Ами ако ти не разполагаш с живота си то кой разполага с него? Дядо Коледа? А пък ако не си в състояние сам да дръпнеш спусъка 5149mich вече каза какво може да се направи или по точно да не се направи.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  [quote#74:"drakar65"]Ако тези проблеми намерят някакво решение , напълно съм съгласен темата за евтаназията да бъде на дневен ред в обществото! [/quote]
  Прав си. Не искам точно него да защитавам, но сега той и партията му са в опозиция. Няма сметка от отклоняване на вниманието.
  [quote#77:"anihilator_jack"]Ако някой иска евтаназия господин Самюъл Колт преди 180 години е измисли перфектното средство.[/quote]
  Така е - и високи блокове имаме и железница ... но са грубички методи - не всеки може. Не че хората не използват тези методи разбира се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нека да обърна внимание на дискутиращите, че наистина нелечемо болен и страдащ човек обикновено е в безпомощно състояние и не може да се метне от висок етаж, дори може и да не е в състояние да ползва колт. С две думи - самоубийците не са нелечимо болни и не попадат в темата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  Никога няма да допуснат евтаназията. Та тя е на една крачка от: "НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 81 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#80] от "gost22":

  Хм, интересна препратка, но невярна. Ботев говори за смелост до лудост, но в това има сила за промяна. А евтаназията е нещо като кокошка на дръвника... Безсилие и безнадежност. Защо комунист се опитва да узакони самоубийство от безнадежност и безсилие не знам, сигурно им е в чипа... Никак не ми харесва, когато хората масово го възприемат като някакъв героизъм или крайното право да се "разпореждаш" с живота си. Точно обратното е. Самоволно, доброволно и заради безизходица се лишаваш от живота си. Без да си в състояние нищо да промениш!!! И хич не е изключено така да е финтиран законът, че някой друг да ти го наложи - къде заради наследство, къде от обикновен мързел и безчувственост... може да са и най-близките ти роднини... дори кръв от твоята кръв... помисли!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 82. 82 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#81:"Музар"]Хм, интересна препратка, но невярна. Ботев говори за смелост до лудост, но в това има сила за промяна.[/quote]

  Съгласен.
  Ботев съвсем друго е имал в предвид!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 83. 83 Профил на Mariya Georgieva
  Mariya Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много лековат текст. Пишещият явно не е лекар, нито е виждал терминално болни пациенти, нито пък има представа какво представлява отделение за палиативни грижи и колко такива отделения има в страната. По добре да си мълчи по тази тема, от която явно не разбира много, а не да хвърля високопарни думи и обвинения, защото написаният текст звучи смешно.
  Сигурно законопроектът не е изпипан, но това е една първа стъпка в повдигането на обществен дебат по темата евтаназия.
  А иначе е вярно, че обществото ни не е дорасло за обсъждане на тази тема и омбудсманът трябва да намери друг начин за обществен дебат от референдума.

 84. 84 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#83] от "philipovam":

  Глупости, глупости и пак глупости!!!!

  "законът не е изпипан", омбудсманът трябвало да намери начин за дебат от... референдума!

  Хей, тръгваш отзад напред - първо трябва да е дебатът (т.е. Големият разговор с аргументи За и Против), а едва след това ЕВЕНТУАЛНО закон и в никакъв случай референдум!!!

  Нещо много, ама много просто - преди един закон, особено толкова спорен, да бъде замислен, не написан, а просто замислен, трябва да е имало дебат. Истински дебат, а шушу-мушу на няколко дебели глави. И не нашите коментари след свършен факт, а сериозно и публично излагане на доводи. За такъв тип закони времето за дебат може да се проточи с години!!! В нормално общество. А в нашето - с десетки години.

  Всъщност, прочете ли статията? Осмисли ли какво е казал авторът??? Разбираш ли, че той показва съвсем истински основни положения, които могат да бъдат коментирани, но не и предрешавани с три странички текст???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 85. 85 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#63:"potrebitel1"]Говориш пълни глупости! Въпросът със смъртното наказание е решен отдавна и окончателно, а това беше условие да отпадне мониторинга от Съвета на Европа.[/quote]

  Няма нищо окончателно на тоя свят. Никога не е късно за преразглеждане на грешните решения.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 86. 86 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абсурдно е парламент в който има депутати (поне двама) които не са могли да запомнят кога България е освободена от турско робство да обсъжда толкова сложен екзистенциален въпрос. При това без никакъв обществен дебат.

  Абсурдно е циганите (и множество българи на тяхно ниво) да гласуват в референдум за и против ефтнията, евтаназията, евгениката, евристиката, еволюцията и пр.

  А Корнезов може да е гадно копеле но в никакъв случай не е глупав. Явно ни праща отново в трета глуха по нечия заръка.

  При българското здравеопазване може и да има полза за някои теминално болни, но вредата за хиляди и милиони други случаи може да е ужасна и за някои даже фатална. Което според мен е по-важно от всичко друго.

 87. 87 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Един шанс на позабравената физиономия на г-н Корнезов отново да се появи на екрана и на страницата на вестниците.
  Дано нищо не излезе от този му напън - може да си представим каква боза ще се получи, ако кръжочниците в парламента го превърнат в закон.
  И в този случай, както и в много останали - нищо, което върви в цивилизования свят, не може да тръгне току така в нещастната ни Родина (известна още и като Абсурдистан).
  Защото сме, меко казано, тъпи, а излъчените от нас управляващи - още повече.

 88. 88 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Ах, матряла се размислил и радостното квичене от вчера е понамаляло. Каква гледка!

  Респект за Стефан Попов, който е заврял муцуните на ентусиастите в проблеми, за чието съществуване те изобщо не подозират.

  Единственото, което остава под въпрос е дали матряла ще разшифрова твърде интелигентния език на г-на Попова. Да наречеш идиота-комунист с термина "правен позитивист" е излишен евфемизъм..

  Съгласен съм с автора, че на необразования, невеж и нравствено осакатен електорат му е рано дори да споменава думата "евтаназия". А всякакви опити за законодателство по въпроса са опасни, поне докато обществото не достигне "критично равнище на култура и образованост, на знание, разбиране, проумяване и пр. за какво става всъщност дума." Сиреч след 120 години.

 89. 89 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Великолепна статия, поздравления!

 90. 90 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#67:"Руслан 21"]Спомни си за мотивите да НЯМА смъртно наказание, когато следващият педофил убие ПАК дете след като преди това го изнасили.
  [/quote]

  Ти защо реши, че животът на детето е по ценен от живота на възрастния? За това сте тотално сбъркани, нямате ценностна система, нямате уважение към живота. Ако настояваш за смъртно наказание на някой и след убийството му се окаже невинен не мислиш ли, че роднините му, а и държавата, ще имат пълното право да искат изтреблението на тези които са го съдили и подкрепяли убийството му? Защо синът му да не отиде и отреже главите на всички?
  Евтаназията е неприемлива само по православни причини, но от юридическа страна не може да се отрича правото на човек да разполага с живота си. Не може обществото да иска десетки хиляди да живеят с месеци в страшни мъки, за да се чуства благородно същото общество.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  [quote#88:"Lemmy"]А всякакви опити за законодателство по въпроса са опасни, поне докато обществото не достигне "критично равнище на култура и образованост, на знание, разбиране, проумяване и пр. за какво става всъщност дума." Сиреч след 120 години. [/quote]
  А не се ли отнася това твърдение и до всички опити за законодателство в България!?
  Питам, защото всички се оправдават с липсата на качество в закона.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  "..Нищо чудно тогава, че в акцията на Корнезов по легализация на евтаназията има нещо непонятно и диво. На първо място това е самият легалистичен примитив, с който депутатът разрешава фундаментален въпрос на човешкия живот – решението за излизане от самия живот. Той само показва до какви перверзни висини може да стигне самозабравилата се формалистична мисъл на правния позитивист.."
  Цитатът по-горе синтезира некадърността и простотията, която е превзела парламента ни. И всичкото това, защото една партия с главно "П" по най-дивашки начин обърна обществената пирамидата. После, в продължение на 45 години провеждаше тъпития си експеримент по управление на страната и все още се опитва да се изкара най-компетентната и всичкознаеща.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Колко тъжно е, че зад това масово гласуване тук "за" стои всъщност представата, че евтназията е някакъв вид гражданско право - на светъл смъртен лъч за един явно несветъл живот. Като не можем да си осигурим добър и справедлив живот, да си осигурим добра и справедлива смърт...
  Ако перифразираме един прочут афоризъм, "Иван Петров живя в България. Защо?"

 94. 94 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 785 Неутрално

  В България евтаназията си е ежедневие така ,че не виждам нужда да се узаконява нещо,което е факт.

 95. 95 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Право на евтаназия би трябвало да имат всички граждани на една държава тогава когато е гарантирано с закон и стриктното му приложение. Тогава когато БГ стане нормална правова държава, с добро ниво на съдебна и здравна системи, чак тогава трябва да се говори за това.
  Има един страхотен филм на Алехандро Аменабар "Морето в мен" с Хавиер Бардем в гл.роля (The sea inside) Всеки който го е гледал вече знае за какво иде реч. http://www.youtube.com/watch?v=Qni1chuGITY&feature=related

 96. 96 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "...до какви перверзни висини може да стигне самозабравилата се формалистична мисъл на правния позитивист..." ++++++++

 97. 97 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 426 Неутрално

  КДС,
  точният цитат е:
  Дори тъгата извор е на радост,
  докле е младост, ах докле е младост.

  Пък може и аз да не съм точен, ама това съм запомнил

 98. 98 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Рядко статиите в Дневник ме разочароват, но за съжаление тази е една от тях. Не чух нито един сериозен аргумент против евтаназията. Само квалификации и некоректни сравнения. Например с евгениката ??? Знае ли автора какво говори? Определно има нужда да разбере как се води аргументиран спор, при това по толкова важен въпрос.

  Не му пожелавам да е държал в ръцете си болен човек от Алцхаймер, множествена склероза или друга подобна болест. Където идентичността на човека си отива напълно, остава само функцията на организма, живота на този човек свършва. Не остава нищо, което да бъде спасявано и лекувано.

  Едва ли си е задавал етически въпроси относно човешката свобода да решава. Включително да решава дали иска да живее. Ако някой ми обясни как бихте спрели един човек решил да сложи край на живота си? Защо това да не с лекарска помощ, като така или иначе ще се случи?

  Да има редица проблеми и дискусии относно евтаназията, кой ще я извършва, как ще се взима решението, как ще се налага контрол, как ще се предотвратяват вредни практики и злоупотреби. Точно там трябва да бъде дискусията и аргументирания спор. Автора обаче ни прати в Хитлерския германия... Изключително слаба статия.

 99. 99 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Добавям своя глас към хора на разочарованите от статията.

  Мисля, че най-просто и ясно го е казал #3: темата е деликатна и трудна, но всеки има право на собствено мнение да или не по въпроса и в края на краищата понякога "да"-то изисква точно такива нискоинтелигентни и/или водени от съвсем материални интереси типове като как-му-беше-името да действат за да се направи нещо по въпроса.

  Иначе високонравствени и социално значими разсъждения по темата могат да правят всички. Добре, де - почти всички.

  Повечето пациенти не знаят за Хипократовата клетва, а повечето доктори пет пари не дават за нея...и света си върви.

  Защо да не стане същото с евтаназията?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 100. 100 Профил на onasis
  onasis
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Евтаназия (от старогръцки ευθανασία -ευ: eu, „добър“, „красив“, и θάνατος, thanatos, „смърт“) е актът, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба или поради необходимост от друг характер (от милост към човек, осакатен до невъзможност да живее адекватно; от липса на надежда за промяна при болни, поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние и под.). Евтаназията е смърт, причинена за доброто на човека, комуто е причинена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK