Редакционен: Какво иска "началникът"

Поредните 224 хил. лв. извънредно от държавния бюджет бяха отпуснати от правителството за ремонт и строителство на осем черкви. Така управляващите продължават традицията си през два-три месеца да насочват сериозни суми с такова предназначение директно към Светия синод, който получава и лъвския пай от планираната всяка година субсидия за вероизповеданията.


При интензивното отпускане на извънредните суми, които от началото на годината вече са над 1.1 млн. лв., липсва каквато и да било гаранция за данъкоплатците, че държавата контролира харченето на парите им и с тях не се злоупотребява. Нито една от контролните институции, свързана с разходването на публични средства, не дава ясен отговор, че изпълнява такива функции и по отношение на БПЦ.


Не е лошо на данъкоплатците да им се обясни за сметка на какво се дават парите им предвид обтекаемата формулировка, че се осигуряват "от преструктуриране на разходите от централния бюджет".
Отделно е впечатлението и от факта, че при сегашното раздаване най-много - 90 хил. лв., са парите за довършването на черквата в село Стряма, община Раковски, след като през януари бяха отпусна 100 хил. лв. със същата цел - за довършването й. Тогава кметът от ГЕРБ заяви пред агенция "Фокус", че средствата ще стигнат и през септември черквата ще бъде отворена.


Като добавим и факта, че Светият синод получава безвъзмездно публични земи за строеж, че местните власти също й отпускат средства, миряните даряват, както и че ползва всякакви данъчни и финансови преференции за мощната стопанска дейност която развива, а дори не плаща осигуровките на свещениците си - нараства вероятността и "началникът" да се разсърди.


Нищо, че премиерът Борисов нареди на министрите си преди време да не се скъпят, когато става дума за него. Само че точно в това е въпросът - за него ли наистина става дума.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Като видим досиетата на всички владици и ще се сетим защо карат такива лимузини и джипове придобити най - вероятно без знанието и волята господна / на '' шефа '' им както се изразява и наш Боце /

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Гневно

  "Само че точно в това е въпросът - за него ли наистина става дума."

  Не, не става дума за Него. Става дума за Оня, дето реже с ножицата.


  "Началникът" няма да излекува децата, каквото и да ви говори попът.
  А Оня, ще раздава пари до последно, защото го е страх да не падне от стола.
  Ама на децата - тццц. Те не са избиратели.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#2] от "Блага":Децата имат родители,баби,дядовци!Дали "началникът" се сеща за това?Едва ли!

 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Лесно раздава НАШИТЕ пари.Спортни зали, стадиони, магистрали , Дянков ни лъже, че в края на втория мандат ще настигнем Гърция. Само че втори мандат няма да има. Айде, стига толкова !

 5. 5 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 717 Неутрално

  За начало, пишете "началникът" с главна буква - "Началникът".

  И като цитат от ББ, и като нарицателно в контекста, в който същият го употребява, така би било редно - харесва ви или не.

 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  До коментар [#4] от "ahasver":

  Ей, това за настигането на Гърция сериозно ли го е казал Вирусът Дянков?!
  Ако този мегаломански социопатичен нарцис иска да ни докара до триста милиарда дълг, то той веднага трябва да бъде изритан. Заедно с назначилия го министЕр-0-председател и мнозинството им от депутати.
  Впрочем изритване е малко.
  Съд за държавна измяна трябва ...

 7. 7 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Весело

  Смущаващо е, но впечатлението за управлявалите през последните десет години е за хора с много странна религия. Почитат някаква необятна и мистична страна,

  а представят своята собствена пред нея като грешницата пред Исус в дома на Симон фарисеина. Освен това вместо тези нормални храмове разпознават ядрените централи

  като истински такива и се канят да градят нов наречен Беля Не, а разхищението на средства на данъкоплатеца им е молитвата.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 8. 8 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво на Бойко!
  България е преди всичко държава на православни християни.

  Yet another blue planet.
 9. 9 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Идеалната инфраструктура за България е ясна - навсякъде църкви и стадиони, всичките свързани с магистрали. Кеф ти мач, кеф ти молитва - и всичко на висока скорост, и Началникът доволен!

 10. 10 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  200 хил.лв. за ремонт на черкви определено не са основният проблем на държавата в момента, дори не са в топ 500 на основните проблеми. Така че въпроса едва ли заслужава 'редакционен коментар'.
  Примерно, производството на безспорно и доказано вредното вещество тютюн се спонсорира от държавата със сума, около 800 ПЪТИ по-голяма от въпросните 200 хил.лв. Защо редакционно не се съсредоточите върху по-важни проблеми ?

 11. 11 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  Много "тънко" иска да мине Бойко! Да не се разсърди началника му?
  Важното е да се отпускат пари от бюджета своевременно, демек предизборно! Интересно ми е, кога ще изиграят "пенсионерската" карта?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 12. 12 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Иска шефа
  да си гледа кефа!

  www.berbenkov.hit.bg
 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  [quote#9:"Tai Lung"]Идеалната инфраструктура за България е ясна - навсякъде църкви и стадиони, всичките свързани с магистрали.[/quote]

  А гробища?-Не са ли нужни вече и то все повече?Май,има още доста пенсионери -настоящи и бъдещи-за уморяване.

 14. 14 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Докато този синод, начело с този патриарх, властва над църквата, ще четем подобни новини! Църквата не е само да получава - напротив, тя най-вече трябва да дава. Но освен да се наизусти евангелието, то трябва да се осмисли и приеме за верую. Но от попове с досиета и пищови това няма как да стане! А че Боце и Гоце активно подкрепят това беззаконие, наистина има кой да им въздаде възмездие!

 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 811 Неутрално

  В нормалните държави църквата е отделена от държавата.
  Но не и у нас.
  Защото и двете все още се управляват от ДС.

 16. 16 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз така и не можах да разбера на какъв принцип се раздават пари за определени църкви и манастири. Ей например Гигинския манастир - само двама монаси, край почти безлюдно село - а вдигнаха втора църква с държавни пари - кому е нужно?! Двамката монаси не можеха ли да си служат и в старата? Същевременно има квартали като Младост в София, с 200 000 жители и без нито един храм...

 17. 17 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 426 Неутрално

  плюенето също е спорт но не олимпийски

 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1775 Гневно

  На духовно немощната БПЦ никакви пари не могат да И помогнат. но синодалните старци ще увеличават обема си до пръсване

 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  [quote#1:"tanas"]Като видим досиетата на всички владици и ще се сетим защо карат такива лимузини и джипове придобити най - вероятно без знанието и волята господна[/quote]

  Още дълги години има да се отърсваме от лепкавите пипала на нашенската ЩАЗИ. До момента тя е движещата сила на "прехода" от тотална политическа, към тотална икономическа власт.

 20. 20 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 426 Неутрално

  да не би боко да се среща скоро с 'началника', че така усърдно си плаща за греховете и то с нашите пари

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ментор":Това вредно вещество е особено полезно за икономиката , защото докарва 1.5 млд лева приходи на годината и осигурява работа на хората , където нищо друго не вирее.

 22. 22 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#21] от "ahasver":

  без да съм агроном или нещо подобно, адски се съмнявам, че "нищо друго не вирее". В съседство с тютюн съм виждал всякакви култури.

  А пък щом отрасъла докарва такива огромни приходи, защо са му дотации? Истината е, че дотации се дават на неконкурентноспособни и икономически неоправдани производства, които не биха просъществували без тях. Но да се грижим за оцеляването на производството на вредни продукти ми се струва меко казано идиотско, при недостига на средства за толкова много други, полезни неща.

 23. 23 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Актуален по този повод е вицът за свети Петър, пред който се явили свещеник и водач на автобус. Свещеникът възроптал, че светията праща него в ада, а водача в рая. Отговорът бил: докато при твоите проповеди енориашите спят, когато водачът кара автобуса, всички пътници се молят Богу!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK