Европейският съюз трябва да изработи нов план "Маршал"

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Пак да им платим сметката (включително и ние, бедните българи)... не мисля! Подкрепата за подобно решение сред електората е мижава...
  А и все пак гърците не са участвали във война скоро, някак сравнението не е добро.

 2. 2 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Бари, Бари, ... как гърците ще преживеят своя катарзис...?
  Как ще се поучат, ако не изпият горчивата чаша, която сами си подготвиха?
  Как ще разберат, че живот назаем, с чужди пари е не може да се живее?
  Кога ще си припомнят, че всеки трябва да се разпростира според чергата си и да яде според труда си?
  Ми нали по твоя план те утре пак ще са на сиртаки, узо, и пак ще са на нечий чужд гръб.

 3. 3 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чрез планът "Маръшл" Япония станаха номер едно производител на автомобили, иронично изпреварващи САЩ I say go for it!

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 4. 4 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тогава Европа е била разорена от война. Сега Гърците са разорени от мързел. За какъв план Маршал може да става въпрос?

  В Гърция трабва да си отиде поколението на хрантутниците, а това не става с наливане на още помощи. Става по трудния начин. Гърците трябва да си понесат краста, за тяхно собствено добро.

 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Този е пърна откачалка! Гърция е на този хал точно заради безумни програми, сега остава само за купи от Германия вятърни е фотоволтаични централи за още няколко стотин милиарда и да почне да изнася ток по 40 цента киловата.

  Единствения изход за Гърция е входни визи за европейски чиновници от по 1 милиард парчето и намаляване на бюджетните заплати с по 1500-2000 Е и пенсиите с по 300-500Е на месец. Естествено и назабавна подготовка за печатане на драхми. Всичко друго води към пълна разруха, която ще настъпи много бързи без никакво значение ще има ли безумни планове или не.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Вече би трябвало да е ясно и за най-ограничените наблюдатели, че гръцката икономика отчаяно се нуждае от помощ"

  "Гражданите не плащат данъците си. Системата за регистрация на собствеността е пълна каша"

  Авторът е ограничен може би, щом не вижда какво сам пише.

 7. 7 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Дневник", дайте го малко по-сериозно по отношение на читателите ви, повечето от които не са малоумници!

  Статията е пълна боза и дрън-дрън. Този "преподавател по икономика и политически науки в Бъркли" откъде си представя, че ще дойдат парите за този нов план "Маршал"? По време на истинския план САЩ се бяха нагушили с долари поради огромните поръчки на воюващите страни, особено на Англия, през Втората световна война. Затова те решават, че трябва да се "отърват" от тази доларова маса, като я "подарят" на съсипаната Европа, за да може тя да се съвземе и да тръгне търговията и бизнесът през Атлантика, от което САЩ ще имат голяма полза. А да го видим този "преподавател по икономика и политически науки в Бъркли" откъде ще изнамери няколкостотин милиарда или 1-2 билиона евро да налее в Европа. Тъпомерът на макс.

 8. 8 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#7:"Митридат"]
  ...за да може тя да се съвземе и да тръгне търговията и бизнесът през Атлантика, от което САЩ ще имат голяма полза. [/quote]
  А да не би Европа да нямаше полза от този план? Нали взаимоизгодните отношение са най-коректните?
  Ега ти малоумника!

 9. 9 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#8] от "shumkar":

  Нещо май не си разбрал какво съм написал. Европа естествено, че имаше полза. Но САЩ имаха тогава много свободни пари. А днес нямат и няма как и да напечатат. Капиш?

 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Гърция ще се оправи, ще й помогнат! Но на "троянския кон" кой ще помогне? Кой, след като у нас битува : Акъл не ща, пари ми дай!

 11. 11 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 761 Гневно

  Бе айде стига с този социализъм ! Автора кукувица акъла му е изпила.Имах по-високо мнение за Бъркли .Тези теории и предложения и то от американец ме хвърлят в потрес.

 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митридат":
  Извинявай, но може би не си го написал много конкретно, или аз съм не съм го добре разбрал.
  Колкото за парите, САЩ нямат, но от фондовете от ЕС колко процента усвоихме за 4 години?
  Поляците усвоиха 106%, и тръгнаха напред, а ние заселваме източна БГ с руснаци, които изкупуват земеделската земя и получават евросубсидии, а горките булгаристанци нищо не хващат от тях.

 13. 13 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Весело

  На първо време да изгонят всички руски КГБ фирми, руския възпитаник президент на Кипър и чак тогава може би и план Маршал !

  Да защитим животнитe !
 14. 14 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#12] от "shumkar":

  Не виждам обаче връзката между нашата административна некадърност и нереалистичността/реалистчността на един нов план "Маршал".

 15. 15 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Малко са им 200 млрд, ами сега и план Маршал.
  Имат лоби гърците нали?
  Ние за една магистралка се гърчим и мазним на ЕС, а те пристанища и експорт на енергия......
  Нали БГ е енергиен център на Балканите - друг път!
  Аз знам защо е така:
  - когато преговаряме за нещо нямаме самочувствие и тези от другата страна си казват: сигурно са много скапани, нищо не предлагат, интересите си не могат да защитят, сигурно са много глупави след като са толкова бедни...
  - когато някой дойде тука и вижда ни мърсотията и си казва: тези не стават за нищо (справка АЕЦ Козлодуй)
  - когато се иска национална политика от всички БГ( евродепутати, министри от различни правителства, или ГЕРБ и СК са от ЕНП) те се скарват по между си заради вътрешно политически изгоди. Онези какво ли си разказват за нас?
  Вица за казана на БГ в ада....

  Не можеш да караш велосипед, ако гледаш само надолу....

 16. 16 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Плана Маршал 1948 - 1952 г.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan
  Реконструкцията план, разработен по време на среща на участващите европейски държави, е създадена на 5 юни, 1947. Това предлагат на една и съща помощ на Съветския съюз и неговите съюзници , но те ​​не са го приемат. [ 3 ] [ 4 ] По време на четири години, че планът е оперативен, САЩ $ 13 милиарда в икономическа и техническа помощ е дадено да помогне за възстановяване на европейските страни, които са се присъединили в Организацията за европейско икономическо сътрудничество . Това $ 13 милиарда е в контекста на едно САЩ БВП от 258 млрд. долара през 1948 г., и е на върха от $ 12 милиарда в американската помощ за Европа между на края на войната и началото на план, които се броят отделно от Плана Маршал. [ 5 ] Планът "Маршал" е заменен от Договорния план за сигурност в края.
  съветски преговори

  След назначаването Маршал през януари 1947 г. служителите от администрацията се срещнаха с съветски външен министър Вячеслав Молотов и други, за да настоява за едно икономически самостоятелно и достатъчно Германия, включително един подробен счетоводство на промишлените предприятия, продукти и инфраструктура вече отстранени от съветските войски в окупираните им зона. [30] [31] Съветският съюз предприе наказателна подход, настояват за забавяне, а от ускоряване на икономическото възстановяване, което изисква безусловно изпълнение на всички предишни претенции за обезщетение, и настояват за напредък към национална социално- икономическа трансформация. [32] След шест седмици преговори, Молотов отхвърли всички американски и британски предложения [30] [32] Молотов също отхвърля контра-оферта за скрап на Британско-американската "Bizonia" и да се включат в съветската зона в рамките на новоизграден Германия [32] Маршал е особено обезкуражен след лична среща със Сталин, за да обясни, че Съединените щати не би могло да се откаже от позицията си на Германия, докато Сталин изрази слаб интерес в разтвор на германските икономически проблеми. [ 30] [32]

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 17. 17 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 553 Неутрално

  По-голяма глупост не бях чувал/чел. Ако мързел/кражби се лекуваха с подаръци...

 18. 18 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Господина Айхенгрийн нито го познавам, нито съм чел нещо друго от него, но ми звучи като типичен катедрен социалист, който от висотата на добре дотираната си академична позиция се отплесва във фантазии и неуместни сравнения.

  А и освен това ефективността на плана Маршал е мит, той по-скоро пречи отколкото помага на получателите. Между 1947 и 1955 страните получили най-много пари от тази програма (Великобритания, Швеция, Гърция) се развиват с много по-бавни темпове от бившите врагове (Австрия, Германия, Италия), които получават най-малко помощи.

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 19. 19 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Подобни идиотски рецепти са един от основните фактори за формиране на антиамериканските настроения, най-вече сред по-интелигентните кръгове в Европа. Авторът явно е от тези "учени' които живеят във виртуалното научно пространство, разменят си титли и награди, а в живота не умеят на две магарета сено да разделят.
  Идеята на Маршал е била да се дадат на разрушена Европа материалните средства за да се възстанови след войната. Но Европа имаше основното - цивилизовани жители, квалифицирани работници и отговорни управленци. В Гърция е обратното - няма материални щети от нищо, но липсват рационално мислене, политическа отговорност, желание за работа. Това е страна, която с лъжене и крадене постигна много по-висок стандарт от заслужаваният и която не иска да се разделя с него.
  Очевидно е, че Европа няма да остави Гърция да умре, но ще я лекува дълго и без упойка. Колкото гърците и да цвилят. Всичко останало си е словесна плява.

 20. 20 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Моля, погледнете в кой точно университет е преподавател авторът... Академичният бастион на левичарското мислене в САЩ.

  Свобода за Надежда Савченко!
 21. 21 Профил на МУНЧО
  МУНЧО
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "gullwing":
  "В Гърция е обратното - няма материални щети от нищо, но липсват рационално мислене, политическа отговорност, желание за работа. Това е страна, която с лъжене и крадене постигна много по-висок стандарт от заслужаваният и която не иска да се разделя с него."

  Нима в БГ не е същото?
  Който може го прави и няма наказание от никого.
  И гърците, и те така ....

 22. 22 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "МУНЧО":

  Верно. Но случилото се с гърците в крайна сметка, след десетилетия лъготене, хитруване, злоупотреби и готованско лапане, е добър и назидателен пример за всекиго, който би се изкушил да поеме и продължи по подобен път. Разбира се, от тук нататък това би било практически невъзможно - с обеца на ухото си, сериозните икономики в ЕС повече няма да поощряват подобно поведение. TANSTAAFL. Сметката за плюскането може и да позакъснее, но никога обядът не излиза безплатен. Същото се отнася и за закуската, и за следобедното похапване, и за вечерята.

  Свобода за Надежда Савченко!
 23. 23 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...то всичко хубаво, ама сега времената са съвсем, СЪВСЕМ ДРУГИ.

  Гърция нарочно е оставена така, както и нарочно и бяха отпуснати невръщаеми кредитис пълното съзнание това да се случи...

  Нещата днес се диктуват от други сили и войната още не е свършила, а е в разгара си.

  Еврото Трябва да бъде слабо и несигурно, за дане бъде привлекателна алтернатива на долара...та затова така.

  Решителната битка предстои.

 24. 24 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А кой ще напраи план Маршал за Италия, за ЕС? Ами за САЩ? "Лёд тронулся, лёд тронулся, господа присяжные", панически закрещял Великият комбинатор, скачайки от леден блок на леден блок по мътния Буг, без милионите, обрани му от румънската Сигуранца ...! Пита се в задачата, кой обра световните трилиони, че дори САЩ забиха тревога?!

 25. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  План за консолидация има, но времето за прилагането му още не е дошло.

 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Социализмът е като фашизмът - геноцид. Вместо "различните" обаче го отнасят децата и внуците. Демек плюскаш, плюскаш и сметката я плащат децата ти. Затова и в България социалистите са обикновено в трета възраст

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#19] от "gullwing":

  Гърците нагъват яко суфлаки и не се страхуват от фалити.

 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Страните БРИК, трудно ще създадат нещо без подкрепата на Европа и Америка, но за да се уверят, трябва да опитат.

  Затова ще им се даде шанс.

 29. 29 Профил на west7
  west7
  Рейтинг: 442 Весело

  "Има 14 000 души в Гърция, който заедно дължят на държавата около 36 млрд. евро данъци" , Георгиос Папандреу , гръцки министър-председател на 14 Юли на лов за богати сънародници.
  http://www.welt.de/wirtschaft/article13491365/Die-fuenf-Optionen-fuer-Griechenlands-Umschuldung.html

 30. 30 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Весело

  Статията е много весела по две причини: Първо, предлага да се потуши огъня с огън. Второ, точно пък американец няма в момента право да говори за подпомагане...

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 31. 31 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#4:"theWho"]Сега Гърците са разорени от мързел.[/quote]

  Извинете, но бихте ли погледнал производителността на един грък и на един българин? Ще се учудите, гарантирам. Дори да премахнем преимуществото на технологията, отново предполагам, че ще се учудите.

  До всички, които казват, че гърците трябва да минат по трудния път. Искам да ви попитам, 1996г българите ли бяхме виновни за кризата в държавата ни? Какъв избор имат гърците от десетки години? Две семейства, тотално окупирали политическата сцена. Корупция навсякъде- как да си плащат данъците в такъв случай?

  Но да не говорим за това, на Гърция трябва да се помогне, дори само защото ни е грижа за собствените ни ***ове. Когато на съседът къщата гори.. и т.н. Мисля че основната идея в инвестиции във важни сектори е добра, и без това сега се отделят пари за дълга на държавата, трябва да се помисли и как да бъде решен основния проблем. Тези които създадоха гръцкия проблем е ясно, че няма да могат да го оправят- визирам гръцките шуробаджанаци/политици.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 32. 32 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ................Циниците, или с други думи – икономистите, ще бъдат притеснени

  от прецедента, който план "Маршал" за Гърция би поставил. Ще прозвучат предупреждения, че други европейски страни като Португалия ще се откажат от провеждането на реформи, от бюджетните съкращения и изплащането на своите дългове, освен ако не получат подобна помощ........

  Така и ще стане. Пък и не виждам нищо здраво на юг-югоизток от Франция. Далеч не е само Гърция и Португалия, а освен явните вероятни има и скрити "лимонки".
  Те като избухнат ще стане страшно.
  Дано греша.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#30] от "Master of puppets":

  Tочно американец трябва да говори, за да се прехвърли топката, а не друг. Защото иначе ще почнат да се изказват китайци...

 34. 34 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#31] от "pourquoi":

  Каква производителност, в производството на какво?!? На деца? На портокали? На финансови задължения? Или на вездесъщите туристически услуги, които - оставени самички - имат същото отношение към стабилността на една държава, каквото има музикантът към изхранването на къщата?

  Свобода за Надежда Савченко!
 35. 35 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#2] от "marsena":

  Доста гиро трябва да изядат за да са силни за следващата ги криза,борбата при тях продължава,но трябва да се хранят добре

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 768 Неутрално

  План "Маршал" за Гърция?Добре,но не изразен в пари,налети в бездънната гръцка амфора,а в спирачки,имплантирани в мозъците на гърците и гарантиращи,че заплатите ще бъдат съобразени с вложения труд(като количество и качество),защото сега излиза,че гърка работи повече от немеца според това,което получава!!!С последното трудно мога да се съглася,много трудно!Чета тук,че не били виновни гражданите на Гърция,че двете управляващи фамилии правели магарии с цифрите пред Европата.Но,питам,защо тогава не реваха гърците,когато ядоха баклавата,а реват сега,когато им дръпнаха огромната чиния?

  Келепир му е майката!
 38. 38 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#34] от "GogoPG":

  Нали това пиша или стигна само до първия параграф? Гърция има структурни проблеми, които сегашната политическа банда НЕ може да реши.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 39. 39 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#30:"Master of puppets"]Първо, предлага да се потуши огъня с огън. [/quote]
  Огъня най-успешно се потушава с огън - насрещен такъв.
  [quote#30:"Master of puppets"]точно пък американец няма в момента право да говори за подпомагане...[/quote]
  Само САЩ са правили и изпълнили такъв колосален план. И тогава е изглеждало невъзможно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#33] от "renegat":

  Къде па набърка китайците???!!! Те имат достатъчно грижи с намаляващото потребление от американците.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 41. 41 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#39] от "Руслан 21":Само САЩ са правили и изпълнили такъв колосален план. И тогава е изглеждало невъзможно.

  Напротив. Тогава е било възможно, просто е трябвало някой по-умен да се сети. Да не говорим, че както каза някой по-горе, този план малко се митологизира, като всъщност държави, получили по-малко пари дръпват по-бързо.


  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 42. 42 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dante Alighieri":

  Защо? Защото това е човешката природа, когато взима- добре, когато и взимат- зле. Гърците не са по-различни в това отношение от други народи. Защо в толкова западни държави има такива дългове? Човешка природа съчетана с некоректна политика. Как си обясняваш т.н. свръхзадлъжняване на толкова хора? Да не бъда груба, ама човешките същества не сме много добри в размишляването на дълъг период Идеята на модерните държави е да бъдат именно спирачките, за които говориш. При нас след 1996г спирачките бяха изискванията от МВФ. В специфичния случай, спирачки няма и точно затова трябва да бъдат.. "внесени".

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 43. 43 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#38] от "pourquoi":

  Ами, всичкото си го прочетох. И не разбрах за каква производителност и за какво учудване става дума. Откъде тази статистика, дето ще ни удиви. Да не е от същите "експерти", дето обявиха Гърция за страната с най-кофти пътища в ЕС, при наличието и на една България в съюза? На гърците, разбира се, ще се помогне. Но не по начина, на който се надяват - и който си въобразяват, че им се полага - самите отдавна разглезени (и по своя вина, и по вина на ЕС) гърци. Сега им предстои доста продължителен период на tough love от страна на доскорошните "бездънни" донори.

  Свобода за Надежда Савченко!
 44. 44 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#43] от "GogoPG":

  В днешно време е лесно да се намери статистика за производителността. Който твърди, че гърците са мързеливи, може да си направи и труда да намери нещо поне, което да докаже донякъде това твърдение. Иначе си остават празни приказки обобщаващи цял един народ, дори бих казала- доста повръхностно разсъждение. Та, който твърди нещо, да се погрижи да го докаже Не разбирам защо трябва да пиша трето мнение като е ясно на какво отговорих.

  За останалото вече написах достатъчно.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 45. 45 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Сравнението на днешната ситуация със следвоенната куца и предложението е не е много интелигентно. Аз лично съвсем не съм съгласен гърците да се изкарват жертви и даже да се намеква, че горките, били безработни и не можели да си плащат данъците, защото са задлъжнели (те винаги са били безработни на платени фиктивни работни места и никога не са плащали данъци). В тази статия обаче се съдържа също една много голяма и горчива истина - ЕС прие Гърция като член прекалено рано игнорирайки всички собствени критерии за членство. Гърция беше приета преди Испания и Португалия. Въпреки изразените в края на 90-те години мнения на много висши чиновници на Европейската комисия, че Гърция е кандидат за изключване от съюза, тя беше приета дори в еврозоната на база на лъжливи икономически данни. Ако сега се обмисля нов план Маршал за Европа, то средствата не би трябвало да са за Гърция, а за бившите комунистически страни от Източна Европа, които хем попаднаха в лапите на комунизма, хем не получиха нищо от тогавашния план. Всъщност някои от тях показват, че могат повече от гърците дори без огромни финансови инжекции - Словения и Чехия вече имат по-висок БВП на глава, адаптиран към покупателната способност от Португалия и Гърция, а Словакия е пред Португалия и догодина по прогноза ще е пред Гърция.

  heruvim
 46. 46 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Цитат 1:

  "Извинете, но бихте ли погледнал производителността на един грък и на един българин? Ще се учудите, гарантирам".

  Цитат 2:

  Който твърди, че гърците са мързеливи, може да си направи и труда да намери нещо поне, което да докаже донякъде това твърдение.

  Заключение:

  Не се налага да доказва каквото и да било само онзи, който твърди, че гърците не са мързеливи.

  Свобода за Надежда Савченко!
 47. 47 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#40] от "Master of puppets":

  Тук нестава въпрос за потребление, а за нова ориентация на пазарите и избор на възможност за алтернатива долара. Нещо много по-голямо. Нещо мечтано от много световни дезинтегратори днес.

  Ти за луди ли ги мислиш банкерите, които отпускаха невъзвратими кредити или? И главното, защо го правеха?Тук са замесени както и европейски, така и американски банки и много стратегически интереси.

 48. 48 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#44:"pourquoi"]В днешно време е лесно да се намери статистика за производителността. [/quote]

  Да, само че е гръцка! The Economist въведе нов идиом в английския език - greek statistics. Предполагам да се досещате какво значи!

  heruvim
 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Икак така изведнъж Европа се оказа заобиколена от длъжници и от север и от юг.

  Държавите ПОРТУГАЛИЯ, ГЪРЦИЯ, ИРЛАНДИЯ, ИСПАНИЯ, че и ИТАЛИЯ вече?

  Много съвпадения, за много кратко време...

 50. 50 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  В днешната криза има много повече политика отколкото икономика, всъщност както винаги е било.

 51. 51 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#46] от "GogoPG":

  Ами не, всеки който твърди нещо, трябва да може да го подплъти с някакво доказателство. Така че не е на мен да го правя, а на твърдящия, че гръцкия народ е мързелив. Започва да ми писва да говоря с хора, които нямат базови навици да разбират написан текст. Аз твърдя, че ако въпросният твърдящ нещо, види статистика относно производителността (бидейки тя е единственият измеряем донякъде фактор отнасящ се до мързел/немързел), ще се учуди.

  херувим, има го и това разбира се Да не говорим, че и който е учил поне малко статистика, знае колко е трудно да се гради мнение върху нея, но все пак е нещо.. за разлика от голи твърдения, ей така, само за да се каже нещо: гърци -> мързел -> хак да им е. Малко по-сложни ми се струват нещата

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 52. 52 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#41:"Master of puppets"]Тогава е било възможно, просто е трябвало някой по-умен да се сети.[/quote]
  Така стоят нещата с всички гениални неща в човешката история.
  Някой се е сетил.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...гърците, също знаят поговорката за този, който яде баницата, но не повярваха и не им се искаше да вярват, че ще връщат изяденото, сметнаха, че така налага конюнктурата и, че са просто късметлии и заслужават това заради особеното си положение и значение на обитатели на островите на една древна цивилзациона и фундаментална историческа даденост, каквато е Древна Елада - но просто си направиха грешни сметките...

 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1255 Весело

  Тарикат юдей! За таквиз лакърдии и заплата яко зема наверно.

  Тарикат е в смисъл не как всички са помислили, че дрънка дивотии, пък зема пари. Ако Гърция фалира, най - яко ше гризнат дръвцето юдеите от Сакса, щото са продавали цедесетата по гръчкия държавен дълг. Та затуй и Зеленодъбски ги реди омайно "Другари, дайте да дадете!"

 55. 55 Профил на babaguna
  babaguna
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Луди хора! Те и до сеаг харчат повече отколкото изкарват!
  Да затегнат колана! И българите щяха да живеят по-добре, ако бяха наляти 300 милиарда € в България!
  И понеже НИЕ не сме харчили, сега да се помага на ГЪРЦИЯ??

 56. 56 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#34:"GogoPG"]Каква производителност, в производството на какво?!? На деца? [/quote]

  Гърция има най-ниския прираст на населението в ЕС след Австрия и Полша. Така че по този показател са неконкурентноспособни.

  heruvim
 57. 57 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Е, значи мързелът гръцки е еквивалентен като бедствие на Втората светован война....

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 58. 58 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  по принцип идеята е интересна. Но да се дава помощ на Гърция в сегашното и положение би било пълен идиотизъм, и не само няма да реши никакви проблеми, но вероятно ще ги задълбочи. Защото в момента в Гърция има
  - разплута работна сила, свикнала на какви ли не незаслужени благинки, бонусчета, 14-15 заплати и пр.
  - разпасали се профсъюзи, които си мислят, че могат да налагат каквото им хрумне, и блокират всякакви разумни промени.
  - неефективен държавен сектор, който генерира само загуби
  - камара от абсурди в частния сектор, които възпрепятват конкуренцията
  - абсурдна пенсионна система, и какво ли още не

  Нещо подобно на план Маршал би имало смисъл само след като се направи мащабна приватизация, масови съкращения и значително намаляване на заплати и пенсии, и още цяла камара реформи. Или с други думи, само след като гърците разберат, че няма абсолютно никакъв начин да продължават да я карат както досега. И че в бъдеще не трябва да избират политици, които им обещават, че ще получават пари, за да лежат.
  Ако помощ им се окаже преди това, тя просто ще изчезне без никакви последствия.

  Автора не е прав, че срив в Гърция ще "повали и останалата част от Европа". Ще доведе до хаос на пазарите за известно време, но реално нищо чак толкова важно в Европа не зависи от Гърция. Помощ за Гърция сега обаче може да повали Европа - защото ще покаже, че няма значение дали си тъп, алчен и мързелив, или си умен и работлив.

 59. 59 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#58:"Ментор"]Помощ за Гърция сега обаче може да повали Европа - защото ще покаже, че няма значение дали си тъп, алчен и мързелив, или си умен и работлив. [/quote]

  Точно така! Когато всички отговарят солидарно за дългове, никой не се чувства задължен да съкращава разходи. Проста икономическа истина, но ако я пренебрегнеш, фалираш!

  heruvim
 60. 60 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#7] от "Митридат":

  О, заповядай и ако можеш го напиши на английски в оригиналния сайт - имаме коментари
  Не че нема цензура де, ама не е лошо да им се казва

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 61. 61 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#60] от "SeoKungFu":

  Не знам как трябва да е "тъпомер" на английски. Може би dull-counter.

 62. 62 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Проблемът е че в Гърция, в настоящият момент, няма политически сили, можещи да вдигнат страната от руините.

  Гръцкият политически живот се доминира от тотално корумпираните и политически фалирали-ПАСОК/Нова Демокрация. Плюс сборище "леви" анархисти, които по манталитет са на времето на 1938 и Сталин.

  Гръцкото общество е тотално в плен на социални илюзии за "равенство", и представи от тип >>" чистачката- модел за нашето общество, лекарят- обществен враг номер едно".

  Гърците на този етап са неспособни да работят резултатно, продуктивно, 8 часа на едно място. Гърция е на 1 място в Европа по непокрити чекове- 90% от свободната търговия и професии се плащат един друг с непокрити чекове, като символ на Гръцкият манталитет- "прекарай другарчето-бързо и ефективно". Гръцката държава, само на лекарите от свободния сектор дължи 18 месеца заработки. 80% от Гръцките Здравни Застрахователни дружества не са плащали на договорни лекари и лаборатории от 2009 година!

  90% от свободните професии са затворени- разрешение за такси струва 250.000Е, а за Аптека- 300.000Е. Фармацевтите имат със закон 35% ГАРАНТИРАНА печалба върху цената на ВСЕКИ медикамент! Кой бута тези монополи без социален взрив??

  С кого ще провеждате този "План Маршал" Господа?
  Трябва немци да заселят Гърция!

 63. 63 Профил на Тъпа модераторска путка от Дневник
  Тъпа модераторска путка от Дневник
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Задължително е да има план. Петилетен.

 64. 64 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Планът Маршал е имал винаги една единствена цел.
  Тази цел беше постигната в Западна Европа и то с цената на лишенията на две поколения които си заминаха мърцина без изобщо тия след тях да разберат през какво са минали предшествениците им за да им осигурят насладата на несведущите, та да си живеят живота като обикновени мазни бюргери каквито ги познаваме днес.
  Та тая цел е била само една единствена - установяване на власт на демократично държавно управление над всички ресурси в държавата.
  Нов План Маршал без зададена цел - постигането на тая цел е обречена на провал. Пари без контрол да се дават е пълен абсурд.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 65. 65 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Авторът е напълно прав за отговорността на Брюксел, когато са приемали Гърция в ЕС, че и в еврозоната. Те много добре са знаели положението, но се направиха на учудени, че гърците са давали фалшиви отчети.

  fff
 66. 66 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами аз не знам дали ако комшията на мистър Бари изпадне във фалит от глупост и мързел, дали той ще иде да му налее парички ей така - заради хубавите му очи. Такъв нов план "Маршал" надали може да се направи днес. А и надали трябва да се прави. Очевидно измежду задлъжнелите страни Гърция е най-зле и тя трябва да послужи за пример и на другите, че купонът свърши. Какъв план Маршал, какви 5 лева? И от къде ще дойдат парите за него? От общите фондове на ЕС? А парите там откъде идват? От всички данъкоплатци в Европа и най-вече от немските такива. Германия е най-големият нетен вносител в общата каса на ЕС. И Европа се крепи икономически на нея. И проумейте вече, че на немските данъкоплатци им е писнало на дедовия да дават пари, за да могат разни южняшки нехранимайковци да си правят купона. И самите гърци с добро няма да разберат, че трябва да забравят за сиртакито и узото. Затова трябва да бъдат докарани до просешка тояга, за да се променят. Вие оневинявате обикновените хора и упреквате само политиците. Добре де ами тези политици кой ги е избрал? Ако се беше появил политик който да каже: "Пичове, зле сме и затова от утре спираме купона, вдигаме данъците и намаляваме заплатите.", дали някой ще го избере, а? Тълпата иска да гньете на корем и да купонясва. Е, свърши тая.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 67. 67 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Еми, съжалявам, *** му майката, такива глупости ме вбесяват! Не ми пука ако модераторите ме трият! В продължение на 20 години въпреки всичко, не само ние българите, а всички източноевропейци бутат като волове и плащат! Сто милиона души, години наред живяха като кучета, след десетилетия 'светъл комунизъм' за да му плащат милиардите дългове! Кой ги пита гладни ли са или жадни? Живи или умрели? Или че дълговете им са натресени от някой друг, дето не ги е питал? Опрости ли ги запада(към който реално бяха натрупани!)????

  Аз съм тих човек, но всеки български политик който посмее с лека ръка да даде и един лев, дори на шега на грък рискува да се събуди с два тестиса по-малко. Сериозен съм.

 68. 68 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#67] от "Трезвен":

  Ами ние даваме вече, като внасяме в кюпа годишните си вноски за Е С, мислиш, че не се отчисляват ли?
  Всички дават.

  ПОГОЛОВНО.

 69. 69 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Типично по български, коментиращите търсят някой виновен, по възможност да не са те, и викат "пада му се".

  Нормалните хора биха търсили вариант, който да донесе най-добри резултати, а не да накажат виновника.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 70. 70 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#20] от "GogoPG":

  Ъмм, а в кой университет е професор идиота Джон Ю, дето оправда използването на waterboarding от администрацията на Буш? Админстрацията на Буш явно също е била левичарска, а?

  П.П. Не дрънкай глупости

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 71. 71 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#69] от "|":

  В реалния живот, финансовия и дори приказките всичко завършва добре когато лошия се гътне (или фалира). В природата се среща като кръговрат, за да може от торта да израстват красиви цветя, а не обратното.

 72. 72 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Цитат:
  "Гърция потребява значително повече, отколкото произвежда, и държавният бюджет отчита огромен дефицит", заяви Йенс Вайдман, член на Управителния съвет на ЕЦБ. "Докато ситуацията е такава, отписването на дълг няма да промени нищо."

  Друго да говорим ли?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 73. 73 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2056 Весело

  Тази Гърция !
  Дори фалирала е осъдена всички
  да се занимават с нея !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 74. 74 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Авторът е прав за едно и неправ за друго. Нов план "Маршал" е необходим за ЕС, но не за спасяването (само) на Гърция, а за предизвикването на бързо социално-икономическо развитие в страните, където БВП на човек е под 1/3 (примерно) от средното за съюза. Тогава полза ще има и България, при това преди Гърция.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 75. 75 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До тук само *54 е схванал за що иде реч!

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtsvetanov": Напротив, Гърция активно участва в студената война. Като във витрина на западния свят на балканите в Гърция постоянно бяха наливани пари. По инерция това продължи и по-късно - нали трябваше да се покаже колко е хубаво при пазарното стопанство на простите българи, албанци, сърби, румънци и пр. Е, сега се оказа, че такова използване на цяла страна като политическо оръжие не е безвредно!

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#19:"gullwing"]Европа няма да остави Гърция да умре, но ще я лекува дълго и без упойка. [/quote]

  Не знам дали сам си го измислил, но е много добре казано!

 78. 78 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 949 Неутрално

  сори, но къде беше планът Маршал за станите от Източна Европа след комунизма?
  Оставиха ни БУКВАЛНО ДА УМИРАМЕ ОТ ГЛАД, а тези играят сиртаки и лапат сирене фета по цял дан и НИЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ дълговете.
  Ниго са имали война, нито са имали комунизъм - просто няма основание.
  Какъв план Маршал освен това - как ще се наложи фиксиран курс на Еврото - та това е и валутата на Германия.
  Пълна утопия

 79. 79 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На гърците не им трябва план ,,Маршал" а план ,,Марш-да работите"...

  الرجل الكبير
 80. 80 Профил на ueli_steck
  ueli_steck
  Рейтинг: 489 Неутрално

  По голямата част от хората се изказват негативно! Типично нашенска страна която и аз притежавам, яд ме е на гърците че не съм бил на тяхно място аз да си поживея ами се мъча с родната действителност!
  Тук обаче трябва по достойнство да се отбележи че американците са привлекли едни от най големите специалисти, ако ли не почти всички в техните университети и там има сериозен анализ, а не като в българската политика, кой на където му е добре да дърпа без да се има предвид резултата за икономиката!
  Станалото Станало! Сега трябва да се види как ще се оправят нещата! И за скептиците спокойно гърците ще си понесат последствията! Автора обяснява че трябва да стимулираш хората не да съкращават и мизерстват - което е неизбежно, а да им покажеш че въпреки тези мерки ти им помагаш да разработят икономиката и все пак да видят че има някакво бъдеще! Мерките които се вземат сега задълбочават кризата поради влошаване на и без това неработещата икономика, 10% данък в България стимулира икономиката, а увеличението на тежестта върху бизнеса в Гърция е пагубно и бизнеса се изнася или фалира! А европейските страни който досега са давали пари на Гърция са също толкова виновни и желанието им да стават големи EU! А много е вероятно и да са искали Гърция да фалира защото за разлика от други страни Германия планира сериозно икономиката си и е вероятно да е счела за изгоден фалита! Сега нашето правителство трябва да реши кое е изгодно за нас Гърция да фалира или да бъде спасена! Макар да е ясни че то май планиране няма пък и него скоро няма да го има така че какво да му пука!

 81. 81 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Всъщност, въобще не става дума само за Гърция. Какво наскачахте тука - този проблем не е само гръцки. А ако утре ние опрем в същото, какво ще правим? Нали и ние имаме същата раздута бюрокрация, харчеща парите на данъкоплатците с изключителна безпринципност и безотговорност? Просто ни трябва повече време, но и ние ще стигнем там - по същия път сме поели и не виждам дори и да правим опити да се отклоним.
  Така че, когато не само Гърция, а и някои други европейски държави потънат - никакви парични помощи няма да помогнат, а ще трябва да се строи наново, само с тая разлика, че след войната е имало много разрушения, а сега ги няма. За добро или лошо.

 82. 82 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Планът"Маршал" е програма на САЩ за възстановяване на съюзническите страни в Европа след Втората световна война при условие. САЩ подпомага страни, които нямат комунисти в управлението. Съветският съюз се противопоставя, като резултат се появяват две икономически системи /западна - пазарна и соц -планирана/ По същество п.Маршал е война с мирни средства срещу настъпващата комунистическа система.
  Контекстът на днешната криза е значително по-сложен. В него няма толкова идеология, има грешки и жертви на политиките. Светът е много по-глобален във всяко отношение. От гледна точка на справедливостта решенията са трудни, защото вините са споделени.
  ..........
  "Съюзът предложи членство на страна с тежки структурни проблеми, след което я прие в монетарния си кръг, напълно разбирайки, че финансовите й отчети не струват дори колкото хартията, на която са написани. А когато френски и германски банки безотговорно дадоха възможност на гръцкото правителство да прави абсурдни и неоправдани разходи, ЕС избра да си затвори очите."
  ..........
  Крайно време е в политиката зад всяко решение да стоят отговорности. Който е сбъркал да понесе наказнието си. Зад всички донесли катастрофата решения стоят конкретни хора, институции, корпоративни интереси. Не може едни да ядат и пият на корем, а всички да плащат. Особенно страни като България, за които проблемите произтичащи от тези решения са по-тежки от богатите европейски страни. Едно е ясно, че европейската бюрократична структура, евроинституциите, ЕПарламентът и ЕЦ банка работят меко казано неефективно.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално


  А ПАРИ от къде?????????

 86. 86 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 849 Разстроено

  "...Съюзът предложи членство на страна с тежки структурни проблеми, след което я прие в монетарния си кръг, напълно разбирайки, че финансовите й отчети не струват дори колкото хартията, на която са написани..."

  България беше приета в ЕС по политически причини. Влизането ни в ЕС с нищо не подобри стандарта на хората. Единствено раздразни апетитите за папане на еврофондове. Ама от Брюксел взеха да бият през крадливите ръчички и в един момент се оказа, че бедна и обрулена България става чист донор на ЕС. За което не беше разстрелян или обесен нито един министър. И сега остава и ние да се наредим на опашката за "План Маршал", дано дадат нещо за гепене. Щото няма кой да разгони маймуните от държавния клон.
  Държава в безпътица, без идеи, без цели, без идеали.
  Накъде вървим? В бунището на историята.

 87. 87 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Глупости, глупости, глупости!
  Гърция се нуждае не от пари, а от липсата им! Когато имаш неефективна икономика, не желаеш да видиш че е така, наливането на допълнителни средства само ще влошат нещата отлагайки ги и ще ги направи много по-трудно и дълго възстановими.
  Ако някой беше налял пари в социалистическата ни икономика, още щяхме да агонизираме и да се пъчим пред изгнилия капитализъм с голите си задници!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гърция да започне да продава острови, а не да чака нови кредити, които пак няма да обслужва!

 90. 90 Профил на hardy
  hardy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гърците не са мързеливи драги ми Смехурко, бачка си народът като за световно ама, имат си политически и мафиотски кръгове и кръгчета които "усвояват" евросредствата. Тяхната е лесна...ще спретнат едни "Черни полковници" както преди 45 год. светът и в частност Европа ще им заплаче на рамото и отново парата ще си остане в големите гръцки бан(дити)ки. Лошото е че отново всичко ще мине през главите на нормалните граждани( за кои ли път) ...жалко за успешния старт който имаха...

 91. 91 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "gullwing":

  ++++++++++++++++++++++++

 92. 92 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#90:"hardy"]жалко за успешния старт който имаха...[/quote]


  И кой беше той-ще разкажеш ли малко.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#81:"woland"]Какво наскачахте тука - този проблем не е само гръцки.[/quote]
  Знаеш ли, че да се назначиш учител дори и в най-забутаното селце в Гърция, например, трябва да имаш познат депутат?

  Знаеш ли какво значи да дадеш успешно изпити за държавна Администрация ( да кажем в Данъчното, да си служител) и после да не те назначават с години, и после да анулират Конкурса ти, и после пак да се явяваш, само защото не си от "подходящата" партия?

  Знаеш ли че в Гърция за повечето професии Изобщо няма официални обявления за вакантни места и назначенията са само с познати и депутати, купуващи гласове? Или обявяват конкурса два дена преди да изтече крайният срок за подаване на документите?

  Знаеш ли че в Гърция децата живетя с родителите си до 30-35 г възраст просто защото не могат да си намерят никаква работа?

 98. 98 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#90:"hardy"]Гърците не са мързеливи драги ми Смехурко, бачка си народът като за световно ама[/quote]
  В цяла Гърция:

  * Понеделник и Сряда следобяд не са работни. Важи за магазини и частен сектор в повечето градове. Напъните това да се промени са от 20 години. Отхвърлят се с довода "имаме стандарт на живот".
  * В месеците юли, август всичко е затоврено събота и неделя в повечето градове, с изключение може би туристическите места.
  * Държавната администрация работи от 08 до 13.30. Често за много служби и до 12.30, след което се заключват вътре и никого не приемат до 13.30? След което си отиват, и нищо не може да свършиш... .
  * Във всички Държавни служби няма никакъв контрол кой и кога влиза и излиза от работещите там. В Държавните служби, ако потърсиш някои служител, и той го няма, веднага ще те изгонят с довода да не виждаш какво става из коридорите. Казват ти "ела след половин час". И те звънят до съответният служител, който или е в кафене, или си строи вилата, или си върши частни дела.
  * Банките работят до 14.30, без събота?


  Това ти наричаш "усърдна работа"?

 99. 99 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#72:"555"]и държавният бюджет отчита огромен дефицит"[/quote]

  Ще ти обясня как държавата "попълва дефицита".
  За да разбереш защо Гърка не плаща данъци и краде данъци... .

  Ти имаш магазинче.
  Даваш си данъчната декларация, тя се изчиства. Имаш да кажем 10.000Е оборот годишно. Определя се данъка. Ти си го плащащ. Мислиш си ок? НИЩО подобно... .

  На всеки 3-4 години гласуват по един закон наречен "изчистване". Съгласно него се определя ( хей-така, "на око" че ти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да платиш за изминалите 3,4 години х 700 Е на година. Незабавно- пращат ти хартийка. Ако не платиш, слагат за всеки ден надбавка 10% да кажем. Разбира се това 700Е може да го сложат и 800Е и 900Е. Както им дойде! Ако откажеш да платиш те викат "на проверка" в данъчното. За всяка запетайка може да ти сложат "глоба" хиляди Евро. Такива ми ти работи приятелче... .

  "Ама моля, аз не дължа нищо. Данъчната декларация е изчистена, и аз съм платил... ."
  "Дължиш, гласувахме закон! Плащай!"

  За "капак" когато се пенсионираш, за да си затвориш данъчните книги могат да ти поискат 10, 20, 30 хиляди евро за цялата ти "кариера" с магазинчето. Предпоставка за да ти "затворят" книгите в данъчното! Ако не ги платиш, защото нямаш - ти ги удържат от пенсията докато умреш.

  И така. Всеки краде за да оцелее.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK