Редакционен: По формулата на прехода

Ако Тодор Живков е направил грешка, решавайки металургичния комбинат "Кремиковци" да се построи, то недалновидната политика в 20-те години след него умножи тази грешка многократно - за сметка, разбира се, на държавата.


От публикуваното разпределение на средствата от разпродажбата на основните активи на комбината след фалита му без никаква изненада НЕК, БДЖ и "Булгаргаз" се оказват с най-големите загуби  - близо 250 млн. лв. общо.


Това беше и единственият възможен край на проточилата се икономическа агония на "Кремиковци", поддържана от всички управляващи след приватизацията му през 1999 г. През цялото това време комбинатът трупаше задължения към трите държавни фирми успоредно с растящите си загуби. Но никое правителство не пожела да прекрати порочния кръг - заради страха от социално напрежение.
В крайна сметка след повече от десет години не беше решен нито един от социалните проблеми, в името на които логичният край се отлагаше. Единствената разлика е, че ако този край беше дошъл по естествен начин, трите монополиста щяха да са в доста по-добро състояние от това, в което са сега.


Едва ли е само израз на непрофесионализъм фактът, че държавните фирми дори не са поискали обезпечаване на разсрочваните си вземания от приватизирания комбинат със залог на активи. Затова кредиторите, сключили такъв залог, получават голяма част от парите си, а държавата в лицето на  НЕК, БДЖ и "Булгаргаз" пие студена вода. А това, че докато са разсрочвани дългове към железниците, те са субсидирани пряко от данъкоплатците, си е нагледно безобразие. 


По-важното в случая е, че поуката от "Кремиковци" не се състоя. Защото никой не пое дори само на думи някаква част от отговорността. Така казусът остана знакова илюстрация на формулата на българския преход - приватизация на печалбите, одържавяване на загубите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Кучетата си лаят....

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 2. 2 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Защо говорите така виевато, "Дневник"?!? Не замазвайте истинското състояние на нещата - "Кремиковци" беше поддържано на изкуствено дишане от всички правителства, защото данъкоплатците плащат всички загуби. И никакъв страх от социално напрежение няма - това и вие не го вярвате, нали.
  Пет пари не дават управляващите за никого, освен за своите интереси. Единствената причина са пари,и то много пари. От джоба на данъкоплатците в....нечий дълбок джоб. Сори, ама не минава.

 3. 3 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "tily_lily":
  бе да кажем, че по времето на одс имаше такъв проблем - виденовата зима беше прекалено скорошна.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 4. 4 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1192 Разстроено

  "формулата на българския преход - приватизация на печалбите, одържавяване на загубите."

  По-точно едва ли може да се каже , но зашо виновните за това не са на полагащото им се за тези деяния място ???

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Любопитно

  До коментар [#4] от "crime_pays": А какво да кажем за гласоподавателите, които като овце ходят и гласуват водени от емоции? Заради наглостта на Доган избраха бабаита, които ИМ ДАВА СОБСТВЕНИТЕ ИМ ПАРИ ))))))))))

  Колко от нас са пробвали да наложат на себе си, семействата си, приятелите си логичното мислене?

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз пък се радвам, че най-накрая затвориха този генератор на отпадъци и пушек. И не разбирам воплите на оставащите без работа 8000 "металурзи" - София не е провинцията и може да поеме 8000 квалифицирани безработни. Виж, ако ставаше въпрос за провинцията, щеше да е катастрофа. А загубите на НЕК, БДЖ и "Булгаргаз" са нещо изкуствено, както и половината неща в милата ни родина - просто е още един повод да бият тъпана и да обявят, че са на загуба, а печалбата да отиде в партийните каси - да сте видели подобен анализ за частни фирми?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А сега и БДЖ трябва да уволнява (надяваме се и обещаха че ще оптимизират бройките на "шефчетата", а не на "машиниститИ"

  и клиентите на НЕК ще трябва да ИМ възстановим вземанията (ДКЕВР ще се съгласи с поредните увеличения къде ще иде).

  Не е хубаво да се псува на прожденната дата на Левски, а така ми се иска...

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 8. 8 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Така казусът остана знакова илюстрация на формулата на българския преход - приватизация на печалбите, одържавяване на загубите."
  =============

  Кучетата си лаят..., а преходът продължава.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 9. 9 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#2:"tily_lily"]И никакъв страх от социално напрежение няма - това и вие не го вярвате, нали. [/quote]

  В много случаи протестите бяха подстрекавани.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 10. 10 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Колко прилича на възможно бъдеще при Гърция ...

 11. 11 Профил на chichekov
  chichekov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А, защо никой не споменава продажбата на Кремиковци за 1лв.

  Кой го направи и кои се облагодетелстваха...?

  Ако, някой си направи труда, да си спомни и проследи родословието им - отново ще се окаже , че "всички сме си роднини"...
  Ами, като сме "роднини" - на кого се сърдим ... ?

 12. 12 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Първият параграф напомня на старото определение на социализЪма у нас - в началото беше грешки на растежа, след това стана растеж на грешките... Има още доста да им сърбаме попарата.

 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Кремиковци е поредната демонстрация, че отклоняването от принципите на здравия разум никога не води до нищо добро в дългосрочен план. Загубите от поддържането му на изкуствено дишане са милиарди, изобщо не се изчерпват с тоя дълг към 3 фирми - между другото, управлявани също толкова безхаберно, колкото и Кремиковци, затова и допуснали натрупването на подобен дълг.
  Изобщо какво става - наливаме пари в Кремиковци, за да "работи". Покрай "работата", загуби трупа БДЖ - наливаме пари и там. Загуби трупат и НЕК и Булгаргаз, съответно плащаме повече за енергия, която се калкулира в цената на всички стоки, които стават по-трудно продаваеми, което........
  Истинският размер на загубите е невъзможно да се оцени. Ако се придържахме към здравия разум, щеше да е съвсем различно. Кремиковци щеше да спре преди 10-15 години, хората щяха отдавна да са се преквалифицирали и намерили друга работа, а пропилените милиарди - евентуално вложени в нещо разумно.

 14. 14 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Весело

  Любопитно е ,трябва ли да продължаваме да плачем,че Костов продаде Кремиковци за 1долар:/и 6оо милиона дълг/.Питам ,защото имам впечатление,че това е едно от най-големита престъпления на прехода,предвид безкрайно честото му цитиране

 15. 15 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  С тази политика на деиндустриализация ще стане както със селското стопанство - да внасяме почти всичко и да не изнасяме почти нищо! И ще станем държава по модела на ББ - магистрали за бързо придвижване на гостите и обслужващ персонал за гостите на всички етапи от пребиваването им в 5-милионната циганска България! Радвай се Родино, ще се прославиш по света с евтини курорти и още по евтини курви!

 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван Митев":Каква Гърция ти се привижда?Та тие и след 10 години няма да сме близо до Гърция.Ние вървим към Буркина Фасо,а не към Гърция. Пенсиите на гърците-400- 500 евро на месец ще ги сънуваме с години.

 17. 17 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#14] от "Чико":След това обаче дълговете бяха опростени и натрупа още толкова дълг. А купувачът го продаде и сега е горд собственик на ОЦЗ Кърджали. Ония ,които са го купували ,не са били държавни чиновници за да го купят без да мислят. При Сашо Д.Дамбовеца каза ,че даже и сега една част от Кремиковци има място на пазара и то не е девета глуха.

 18. 18 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "cobanmaala":

  Здравейте cobanmaala,

  става дума, че Гърция може да е с бъдеще, подобно на развитието на "Кремиковци"

 19. 19 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван Митев":Нещата са несравними. В различни координатни системи са .А и страните ни са в различни социални системи. Те са в системата на социалния капитализъм- ЕС ,а ние сме в система от началното натрупване на капитала.
 20. 20 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#19] от "cobanmaala":

  Здравейте cobanmaala,

  общото между "Кремиковци" и Р. Гърция е, че са участници в стопанския живот.
  Както "Кремиковци" фалира, по идентичен начин е възможен и фалит на Р. Гърция, при който да останат неудовлетворени вземания на кредитори.

 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван Митев":Смешки. Кремиковци го фалираха нашите мутрополитици,които преди това го окрадоха,а още по точно окрадоха нас.Няма да обяснявам как. А Гърция е част отсоциално-икономическия и политически съюз ЕС ,т.е част е от една държава. Затова тази част не може да фалира.Не могат и да я нападнат като нас с машите си МВФ и СБ световните мутрополитици и да я опоскат защото имат начело си държавници ,а и народът и знае какво пази - пази себе си и държавата си- затова воюват всеки ден на площадите.Те разбират ,че ако се примирят,ще ги натравят нови "роби" .

 22. 22 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "cobanmaala":

  Здравейте cobanmaala,

  да, това което пишете е вярно.

  Реално фалитът е фалит и това е процес при всеки, който не отговаря на изисквания на пазарна икономика.

  Подобна ситуация е налична и при дъжава Р. Гърция.

  Какво ще стане - бъдещето ще покаже.

  Моята теза е, че Р. Гърция може да фалира, както това се случи с "Кремитовци" и се е случвало с много други държави.

  Реално фалит на Р. Гърция не означава премахване на тази държава, а ще доведе до конкретни щети за участници в стопански живот.

 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар 22.Митев,разликата между икономическия субект и частта от ЕС е много голяма. Няма да повтарям ,че координатните системи са различни. Само ще кажа,че Гърция ,като пълноценна част от ЕС не може сама да фалира ,именно защото е част от съюза. Затова ЕС ще отпусне още 120 млрд евро на Гърция.Защото Гърция вече не е оная самостоятелна страна Гърция,а част от ЕС. И "фалитът" на Гърция няма да се изразява в девалвация на драхмата ,а в "девалвация" на еврото, което не е девалвация с голямо Д ,а само обезценяване ,т.е печатане на евра с което прахосничеството на гърка го плащаме всички,свързани с еврото.

 24. 24 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#23] от "cobanmaala":

  Здравейте cobanmaala

  пишем за сходни неща от различни гледни точки.

  Това, което пишете е вярно.

  Също така, и при двата случая на фалит, съответни кредитори на тези "различни" участници в стопанския живот реализират загуби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK