Пуризъм и популизъм

Пуризъм и популизъм

© Иван КутузовЕдна от любимите популистки заигравки на българските депутати е да предлагат закон за българския език. Напоследък дори сякаш се състезават. Първо депутат от ГЕРБ се закани да внесе такъв законопроект, после скочиха и от "Атака", но в крайна сметка най-чевръст се оказа Любен Корнезов, който вече официално е внесъл законопроекта си в деловодството на Народното събрание. (Търсещите забавления в летните жеги могат да го изтеглят от parliament.bg/bg/bills/ID/13645.)


Щом толкова различни политически сили се заканват да направят нещо, това обикновено означава едно: че се търси


предизборното одобрение на консервативната публика
която обича да затиска всекидневните си проблеми с по-възвишени тревоги – било за "чистия български език", било за драгоценната "национална идентичност". Че тия неща не се опазват със закон, е ясно за специалистите, но хората искат "да се вземат мерки". И депутатите им ги дават.


Законопроектът на Любен Корнезов е прицелен в две посоки. Първата няма нищо общо с филологията, защото засяга употребата на български език в институциите и публичното пространство, като разширява обхвата на задължителност. Предложенията на Корнезов за задължителна употреба на български език в работата на държавните институции звучат разумно, защото просто конкретизират конституцията.


Едва ли някой ще възрази, че държавните органи трябва да издават нормативните си актове на български език или че българският е езикът на съдебните процедури, решения и т.н. Вносителят обаче не е спрял дотук, а прехвърля задължителното използване на български език от институциите в публичното пространство въобще.


Съгласно чл. 6, ал. 7 българският език е задължителен "при предаванията, съобщенията, рекламите по радиото и телевизията и публикациите в печата". Ясно е, че законът иска да затвори вратата за предавания не на португалски или суахили, а на турски. В тази си част законопроектът е


откровено атакистки и гъделичка патриотичните струни


Интересно какво мислят съпартийците на Любен Корнезов по въпроса и особено кандидатпрезидентският щаб на БСП.


Какъв език е допустим в публичното пространство е политически въпрос, засягащ формите на представителство на различните групи български граждани. Този въпрос може и трябва да се дискутира, но именно като политически въпрос, а не да се прокарва решение през задния вход, сякаш орязването на правата на турското малцинство е следствие от любовта ни към езика на Вазов.


Подобен по дух е и чл. 12, който разпорежда, че "чужди езици се изучават официално в държавни и частни училища съгласно утвърдените програми от министъра на образованието и науката". Излиза, че никъде другаде не може да се учи чужд език, например вкъщи.


Втората посока, в която се цели законът на Корнезов, вече се отнася до "хубостта" на езика. По стара пуристка традиция вносителят се е нахвърлил срещу чуждиците. Дефинирал е откъде само може да се "обогатява с нови думи и изрази" българският език – "от народното творчество, достиженията на науката и литературата", постановил е, че "изрази и думи от други езици се заменят с български, които възпроизвеждат техния смисъл",


великодушно е разрешил употребата на диалектни думи


и израза, но само "в литературните произведения и журналистиката" (т.е. не и в дома на баба Пена от Бусманци, за която се беше загрижил един депутат от ГЕРБ, и той мераклия да кове закон за езика).


Никой никъде не е успял да нареди на езика кои чужди думи да възприеме и кои да изхвърли. Затова и особено нелепо звучи частта в закона, която предвижда учредяването на специална комисия с представители от БАН, Съюза на писателите, Софийския университет, Съюза на журналистите и Съюза на юристите, която основно ще следи за чистотата на езика и ще "приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския език". Равностойни думи няма, както няма и пълни синоними.


Дори когато имат идентично значение, "чуждата" и "своята" дума имат различни стилови и контекстуални отсенки. Затова в езика има място и за "барбекю", и за "скара". Да не говорим, че в много случаи чуждата дума е стилово неутрална и просто е по-подходящата в нормална комуникация, отколкото евентуалното й "родно" съответствие. На когото не му е ясно какво значи това, да опита да намери чисто българско съответствие на "секс шоп" или "гей парад".


Целият законопроект е изграден върху представата, че българският език е нещо единно и хомогенно, към което трябва да се подхожда винаги и навсякъде с един и същ аршин. Всъщност езикът е система от диалекти и социолекти, а комуникативните ситуации са различни и се подчиняват на различни прагматични правила. Тези разлики са най-ясно видими именно в подбора на лексиката и всеки закон, който се опитва да налага норми и да уеднаквява, ще поражда единствено смях.


Впрочем кой ще следи дали говорим "правилно"? Полицията?


Или бдителни граждани ще уведомяват комисията за забранени чуждици?


Истината е, че мнозина от нас не харесват думи като "тренинг" или "плеймейтка", но това е, защото просто инстинктивно се съпротивляваме на новата, непрестанно променяща се реалност, която ни връхлита. И понеже не можем да контролираме реалността, се захващаме за езика. А депутатите са винаги готови да предложат някой мехлем за безпокойствата ни.


Че "мехлемът" на Корнезов е комичен, изглежда достатъчно ясно. Законът обаче може да стане и опасен, защото допуска форми на бюрократичен контрол върху комуникацията в публичното пространство. А това е политически, а не езиков проблем.


*Авторът е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1993 г. е редактор в "Литературен вестник". Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 694 Весело

  Направо Jututunska juhahaha е написал Корнезов.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Още Балан е казал, че вместо "кибрит" требва да казваме "драсни-пални клечица"!

  Проклета да е Русия!
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Мдам ...
  Въобще "мехлемът на Корнезов" не е комичен.

  Без съмнение такова прокрустово ложе за кипящия живот няма не само бъдеще, но даже и настояще. И дори да се намерят 50-тина дебила да го приемат (щот' т'ва е "стандартният" кворум, ако сте си направили труда да забележите покрай информациите дори и за силно спорни закони) - пак ще си остане най-много на бумага. За кратко и ще го отменят. Няма как иначе.

  Проблемът аз го виждам в друг аспект - че въобще им хрумва!

  Понеже това не им иде "из отнетре", а е 100% сигурно плод на размисли и страсти над социологически партийни проучвания, излиза, че в китна Българийка има една стабилна, достатъчно многобройна, за да е интересна за политиците, и най-вече "активна" група, която "кълве" на такива идиотии.

  И явно, че нейната относителна тежест нараства.
  Щом освен Болен Лидеров от там черпят и гербавите, и разните "нови от СКАТ", и Ярето, и Каракачанов, а сега даже и столетницата протяга костелива ръчичка.

  Тъжна е картинката на общество в което лумпените и тарикатите играещи патриотарските им предводители задават тона за песен.
  И картинката е тъжна, и битието. А и бъдещето обикновено ...

 4. 4 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 688 Весело

  [Впрочем кой ще следи дали говорим "правилно"? Полицията? ]
  ===================

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 5. 5 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 566 Весело

  [quote#2:"КДС"]вместо "кибрит" требва да казваме "драсни-пални клечица"[/quote]
  А ти защо пишеш на диалект? Защо ти пишеш на диалект? Защо на диалект пишеш ти? А? Защо?

  "Гърбосложен на кревата аз жадувам твоя стан"
  - имаше такава пародия от Смирненски

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#4] от "schwarz":

  Не се смей!

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/07/24/1128434_vseki_kandidat-kmet_na_gerb_-_s_plan_za_obshtinska/

  Както казва героят на Джек Лондон - ако знаете, че ще вали супа какво ще правите?
  Ще си купувате лъжици!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Българският език е жив и като такъв не може да подлежи на "овладяване" от какъвто и да било закон.
  Статията е хубава, а изводите и са правилни. Лесно може нещо смешно да се превърне в опасност за свободите на гражданите, когато "инициативата" е в ръцете на откровени лъжци, демагози и простаци!

 9. 9 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 566 Неутрално

  А на пълния член му се е разминало май. Нищо не се казва по въпроса, хем отдавна му се точат
  Не го забраняват защото има разни смущаващи синоними, за които никой не би твърдял, че не са български. :Р

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 10. 10 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Много добре казано!

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  ''Истината е, че мнозина от нас не харесват думи като "тренинг" или "плеймейтка",


  Бабчето ми е разказвала, че на днешните златотърсачки на времето са им казвали ''дами с леко поведение и неограничен достъп'' . Особено на ''неограничен достъп'' съм се смял яко. Ама си е така . Те на никой с дебел портфейл не ограничават достъпа до себе си.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "Драспалка" е по-практично предложение от малоумното "драсни-пални клечица", но пак не се прави така с думите.

  Все едно на автомобила да викаме "врътни-пали-газ-каруца", хе.

 13. 13 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#7:"ARRI"]Магазин за атрибути[/quote]

  Магазин и атрибут са силно български думи. Еле артибут

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В света на 12 часа път до Ню Йорк и на 150 лв до Лондон, българският език е осъден на бавно умиране.
  Маняна ний сите ша шпрехами инглилизки.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на morchagan
  morchagan
  Рейтинг: 8 Весело

  Това за чуждиците наистина е смешно. Скоро почнах да уча един чужд език, където намерих думи като гурбет, хич, хем, хал, леген, бадем и пр. И тях ли ще ги сменяме? Въобще "думи от чужди езици" са сигурно 60 процента от тези в българския език.

 16. 16 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Не е чак толкова трудно да се намери българска дума за секс шоп - "магазин за сексуални и полови пособия" (думата "секс" съществува официално в БГ речник). А за гей-парад е още по-просто, но срамежливите политици ще се изчервят - "хомосексуален парад" или само "хомо-парад", хората ще се досетят!

 17. 17 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "защото просто инстинктивно се съпротивляваме на новата, непрестанно променяща се реалност, която ни връхлита. И понеже не можем да контролираме реалността, се захващаме за езика."

  Новата реалност ни връхлита ...

  Ох, език мой, враг мой!

 18. 18 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Весело

  Въй, ами аз работя в РЕДАКЦИЯ, отмарям във ФОРУМ или дремя пред ТЕЛЕВИЗОРА с ХАЛБА БИРА. Често чета ИСТОРИЧЕСКА или ФИЛОСАФСКА ЛУТЕРАТУРА.

  Сега каво ще правя, като всички набрани с главни букви думи са чуждици?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 19. 19 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Забелязахте ли, че уважаваният от мен автор (сигурен съм нарочно!) е сложил в заглавието две ЧУЖДИЦИ?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 20. 20 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#16:"bozkata"]"хомо-паад"[/quote]

  Хомо ((homo-, homoeo-), подобен
  Парад (фр. parade, исп. parada, от лат. paro)

  Де намери нещо на български?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 21. 21 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#9] от "metalogy":

  Въобще не му се е разминало нито на пълния член!

  Ето цитат от мотивите на Корнезов към законопроекта:
  "А нашия български език идва от древността,
  от равноапостолите Кирил и Методий."

  Както виждаш пълния член го няма, а езикът ни е измислен от Кирил и Методий...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  [quote#21:"kilgore"]"А нашия български език идва от древността,
  от равноапостолите Кирил и Методий." [/quote]

  Ха-хааа!

  Още древните римляни са се питали:
  Кой ще опази пазачите?

 23. 23 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "КДС":

  Това е една много разпространена заблуда. Има някои такива заблуди, хващат корен и всички вярват, че са истина, защо се получава така не знам. Балан наистина е бил радетел за чистотата на българския език и е искал да се чистят чуждиците но е бил наясно че нито е лесно, нито може да бъде самоцел. Та един негов опонент ( България открай време е била богата на присмехулници) го е избъзикал, че на кибрита трябва да се казва драсни-пални-клечица и това кой знае защо става известно като предложение на Балан. По принцип истината е по средата, нито непременно трябва да се чистят всички чуждици, нито да се прекалява с тях. Ататюрк е бил поставен пред такава дилема, защото когато сменя йероглифите с латиниця, се оказва, че повече от 70% от думите които ползва администрацията и културните хора в Турция са от арабски и персийски произход. А турския език на простолюдието е по-чист но беден от към думи. И затова там много повече се е вихрило езиковото инженерство, но не съм чулнякой турчин да осмива това. Например днес компютър на турски е билгисаяр, не ползват думата компютър щото е чуждица, а билгисаяр. Което буквално означава сандък със знания. На мен ми е смешно, предполагам и на вас, но турците са му свикнали, ползват си го и не им дреме.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 24. 24 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Неграмотен "dhk13", отвори речника на българския език и ще намериш и думата "секс" и думата "хомо" официално присъстващи там. Но ако искаме по-селски можем да кажем "педе-парад" или "парад-педе", също така съвсем български и не по-дълго от англо-саксонския оригинал.

 25. 25 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  [quote#23:"donchoquihote"]Например днес компютър на турски е билгисаяр, не ползват думата компютър щото е чуждица, а билгисаяр. [/quote]
  Предполагам, че поради това турците и французте (те също са "изобретили" дума за компютъра) са сред водещите нации в компютърните и високите технологии в електрониката?

  Целият нормален свят ползва термини от всякакви езици за да може учените да се разбират по-добре. Нормално е...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 26. 26 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  ++++++++

  Моралът не е порок!
 27. 27 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 446 Неутрално

  На невежите "чистунци" като "dhk13" трябва да им се обясни, че след Освобождението от "братята" турци, възрожденците, следвали в Париж, Виена, Берлин и др. прочистват обеднелия български език от турски думи и ги заменят с френски, немски и др. Затова тиквеник, днес казваш шосе, булевард, асансьор, конфитюр и мн. др. и не ти пречи. За наше щастие те са исхвърлили падежите и склоненията на старобългарския и са създали един модерен новобългарски език, с който можем да се гордеем днес!

 28. 28 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#24] от "bozkata":

  Понеже съм "неграмотен", осветли ме от къде са етимологиите на двете думи които съм използвал за пример? Подозирах, че са от речник, но тъй като твърдиш обратното, ще ти повярвам...

  Какво искаш - чист български от чуждици, или - това да, това не? Моля за яснота?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "kilgore":

  Точно за същото нещо аз имам двойка по БЕЛ и тая коза даскалицата ми развали целия успех на дипломата. Накрая завърших с 5, но горчивината остана.
  Нашите сънародници, великомъчениците Кирил и Методий, дето ни дадоха нашия език ....
  Викам, ама госпожо (тъкмо бяхме минали от другарко на госпожо), ама госпожо, те не са мъченици и не са наши сънародници, не са ни дал ии език ами азбука...
  Тая изби паркета отвсякъде. Мислех че ще и се пукне някоя вена от злоба. От тогава си знам че само извънредно тъпо говедо може да стане даскалица по БЕЛ.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Хм. Да му изтръгнеш езика на автора. Със змийска отрова е напоен. И понеже не казва нищо, хищнически се опитва да убоде теза, която сам създава. Политик ще стане от това момче. Дано не се самонарани.

 33. 33 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "dhk13", "Какво искаш - чист български от чуждици, или - това да, това не? Моля за яснота?" ¨ Я ни обясни "грамотни", на какъв език език е написано това и колко имаше по граматика? Ако не си разбрал, отиди при учителката ти по български, прочети ѝ моя постинг, потърсете заедно грешките, а след това тя ще ти преведе какво съм искал да кажа!

 34. 34 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Българският език е абсолютно задължителен за всеки роден в България, все едно кой му е майчиният език. Всички обществени постове трябва да имат ценз за Български език и всички държавни и обществени услуги трябва да се предоставят само на Български език за родени в България хора.

  Истината е висша ценност
 35. 35 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ако с диалект се прави държава - Македония е първа!

 36. 36 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всяко нещо, защитено само със закон, рано или късно умира. Китайците дали имат закон за китайския !? Въпросът е риторичен естествено !
  Чудно защо авторът смята, че крайностите в законопроекта ще засегнат турския, а не циганския и най-вече английския, който е много по-застъпен в публичното пространство. Стратегиите за глобализация залагат на английския като международно езиково средство, което значи че или евентуалния закон няма да се спазва спрямо английския, или българската държава ще влезе в конфликт с евроинституциите, с различни американски и други представители в бизнеса и държавата.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 37. 37 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#31] от "Десен":

  И език са ни дали. Старобългарският е синтезиран от солунските диалекти с превода от гръцки на Библията и са измисляни нови думи, като "благодаря". Както знаеш, славянският не е бил официално говорим език в България преди покръстването, нито е бил езикът на мнозинството

  Истината е висша ценност
 38. 38 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  [quote#31:"Десен"]
  Викам, ама госпожо (тъкмо бяхме минали от другарко на госпожо), ама госпожо, те не са мъченици и не са наши сънародници, не са ни дал ии език ами азбука... [/quote]
  Смешно е че те даже и азбука не са ни дали. Направили са глаголицата, ама като е тръгнало още 100 години ще празнуваме как са ни дали и език, и азбука, и всичко.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/Glagolica.png

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#18] от "dhk13":

  Халба каква и е етимологията, че я слагаш там?

  Истината е висша ценност
 41. 41 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#21] от "kilgore":

  Езикът НИ Е измислен от Кирил и Методий. Прочетете малко по темата за старобългарския и кои са новите думи в него, както и как се приема той от неславяноговорящото мнозинство в България по това време. прегледайте и археологията за славянски землянки и абоби

  Истината е висша ценност
 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#35] от "moon74":

  Не е точно така. И според някои немски езиковеди холандският е диалект на немския. А фламандски белгийци са ми казвали, че езикът им бил холандски, не фламандски. Разбира се, има и фламандски белгийци, които стават агресивни, ако им кажеш, че говорят диалект на холандския.

  Разликата между диалект и език много често се прави по политически, не по езиковедски, причини. Говорещите различни китайски "диалекти" например често изобщо не се разбират помежду си, освен с писане, което обаче, както знаете, е символно, а не фонетично или морфологично.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#33] от "bozkata":

  № 39 е до това!

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 44. 44 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Всъщност българският (прабългарският) се води мъртъв език.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 45. 45 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Добре, вероятно си права. Да четем тогава Умберто Еко. На български говорят и извън България. На турски говорят в България, говорят и на руски, албански. За да означим нацията си, значи трябва да си служим със знаци ли? Каква е връзката между езика и държавата? И какво тогава е езичник?
  До коментар [#42] от "7777":

 46. 46 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#40] от "raylight":

  "Der Humpen" (произнеси го на немски и после на български)
  "Халба е голяма чаша за бира."

  Двата цитата в случая са от "wikipedia", защото ме мързи да търся по-сериозни источници. Принципът е същият по който "талер" става "долар" или "Валдемар" - "Владимир"...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 47. 47 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  "секс шоп" - "дюкян за полови потреби"

  "гей парад" - "скотоложка обиколка"

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 48. 48 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#44] от "Iron Maiden":

  Той и тюркски се води, затова и е мъртъв. Ако се забележат думите, които доказано са останали от него, види се граматиката и се съпостави със съвременния Български език, ще спре да се води

  Истината е висша ценност
 49. 49 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Винаги ще се намерят група пресметливи политици, както казва автора на статията, но каквито и ползи да се опитат да съберат, негативите ще са в пъти повече от тях. В действителност всички тия "радетели" са истински динозаври и що се отнася до реалността на младежите, по-мъртви даже и от тях.
  Ако някой искаше да промени нещо в това отношение, трябва да започне с корупцията и престъпността, та да не се срамуват хората от реалността в страната си. Която е отчайваща, но - непроменима, точно заради същите тия политически динозаври. Които далеч не са само в БСП, а са си в цялата политическа класа.

 50. 50 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#49] от "woland":

  И аз казвам, да оставим езиковото инженерство за 19-и век, където му е мястото. Каквото е сторено - сторено

  Истината е висша ценност
 51. 51 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Кьорав лингвист не виждам тук.

  "Секс шоп" на български е "хуйопродавница".

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 52. 52 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dehumanizer":

  Събор на мъжеложци

  Истината е висша ценност
 53. 53 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#47] от "Dehumanizer":
  Или, да ги заменим с приетите и приети вече в народа две думи, добре познати от миналото: Педерастка манифестация.
  Как беше в оня виц, "педераст в добрия смисъл на думата"
  Това в кръга на шегата, разбира се, да не го вземе някой насериозно

 54. 54 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#51] от "Iron Maiden":
  Яко +++++++++++++++

  До коментар [#52] от "raylight":
  Да, точно, макар че вероятно повечето хора не знаят какво значи думата, малко старомодно, но - точно.

 55. 55 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#54] от "woland":

  Да са ни живи и здрави преводачите на новите книги в жанра фентъзи, от които научаваме вехти неща А също и роднините - филолози

  Истината е висша ценност
 56. 56 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Пуризъм и популизъм -
  към комунизъм!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 57. 57 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Някой знае ли как изглежда закона за Английския език, че той е доста успешен. При него търговския баланс е положителен, експорта му е по-висок от импорта..

 58. 58 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#52] от "raylight":

  Коректно и точно преведено!

  Предполагам, че атятоласите в Иран биха го приели с най-голяма радост и биха приложили шериата в цялата му строгост! Аллах акбар!

  P.S. Страхувам се, че в поста ми има ирония (ако някой не я е разбрал - това е за негова сметка) и е извън темата, за което отвово моля модераторите за снисхождиние...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 59. 59 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#58] от "dhk13":

  Моето не е обидно. Мисля, е терминът е по - добър от "педераст", "хомо" и прочие

  Истината е висша ценност
 60. 60 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#46] от "dhk13":

  Хумпен - халба? С тоя типичен Български суфикс накрая?

  Истината е висша ценност
 61. 61 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#58] от "dhk13":

  Снизхождение

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#52:"raylight"]мъжеложци[/quote]
  Определено не е обидно... Поне повечето жени с които съм бил, бяха такива (не са много. Не се хваля)... Имаше една-две които предпочитаха обратното...

  Това беше увод, защото не ми каза, как ще наречеш лесбо-порада? Или те не влизат в "гей"?

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 64. 64 Профил на dhk13
  dhk13
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#60] от "raylight":

  Хелга - Олга? Припомням - Валдемар - Владимир? Да не ти давам други примери, защото може да те засегнат...

  "Никога не съм се отнасял сериозно към себе си, винаги съм се отнасял сериозно към мненията си!" Честъртън
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Според мен не е популизъм, аз също използвам много чуждици и направо чужди думи и изрази, но може да са прави в някаква степен, езикът ни много е обеднял, заради твърде многото чужди употреби, а езикът и културата са силно свързани - напоследък определено ни липсва второто.

 67. 67 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Законопроектът на Любен Корнезов е прицелен в две посоки. Първата няма нищо общо с филологията, защото засяга употребата на български език в институциите и публичното пространство, като разширява обхвата на задължителност.

  И защо институционалните и публични употреби на езика да нямат общо с филологията, а с кое имат общо тогава?

 68. 68 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Плюс, че законът е определено прицелен в англицизмите, а не както му се струва на БП, че е "атакистки", но БП като българист, а не англицист, може би не може да забележи това

 69. 69 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Статията е откровено глупава, и макар че изобщо не съм "пуристка" мисля, че законът си е съвсем на мястото, щото колкото и БП да си защитава своите литературни и теоретични чуждици - които все пак са привнесени с някакъв що годе "филологически усет", то нещата далеч не стоят така в други области - БП може да си направи труда малко да се ориентира в ситуацията

 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#3:"xm..."] излиза, че в китна Българийка има една стабилна, достатъчно многобройна, за да е интересна за политиците, и най-вече "активна" група, която "кълве" на такива идиотии. [/quote]

  Кълве. Даже и по копчетата отдясно е клъвнала. Към този момент се оказват 25%.. 5 минуса срещу 20 плюса имаш...
  Е, застанеш ли срещу такава статистика и ти иде да направиш таман два закона за езика... Еле пък, ако се бориш за место в парламента.
  Някои мастити "законници" се опитват да заприличат на заобикалящото ги мнозинство, па и успешно.. Корнезов до Фидоска... И на сурат мязат, на тежест и на ищах. Да са у властта.
  Баф ги и у прасетата...

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Ясно е, че законът иска да затвори вратата за предавания не на португалски или суахили, а на турски.

  Нещо лошо да вижда някой в това??? Нима туркия няма закон за защита на нацията и туркизма? Защо трябва да използваме тн цивилизовани мерки срещу потенциален враг който с мисленето си е в 13-14 век?! Ако не сте убедени в това само следете коментарите на мойто аверче Galata в тия форуми и ще ви стане ясно....

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#64] от "dhk13":

  Хелга - Олга е едно, Хумпен - Халба е като диван - спектрометър

  Истината е висша ценност
 74. 74 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#63] от "dhk13":

  и за какво ми е да се занимавам с гей паради и прочие? Дадох пример за Българска дума за хомосексуален в класическия случай. Лесбийка си е добра дума, от Сафо насам

  Истината е висша ценност
 75. 75 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#64] от "dhk13":

  Не се засягам, освен от обидни намеци, че мога да се засегна

  Истината е висша ценност
 76. 76 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Искам закон в лингвистиката, който да доведе до преобразуване от "мп" в "лб". Не се притеснявайте да си измислите, такъв, ако не намерите, то тия науки така се градят - на плаващи пясъци, все пак са науки за човека

  Истината е висша ценност
 77. 77 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#64] от "dhk13":

  А, вие, между другото не сте възпитан. Интелектът нищо не струва без скромност, която да му припомня, че и други хора имат такъв

  Истината е висша ценност
 78. 78 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Речник на чуждите думи в българския език (1982)

  Халба, ж., нем. Halbe
  1. Голяма чаша за бира с вместимост 1/2 литра.
  2. Количеството течност, която се вмества в 1 халба.

  Въпрос към немско-говорящите: Има ли нещо общо между "халба" и "колба"??? Не е подвеждане, просто на мен ми звучат достатъчно близко и е възможно да имат общ произход.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 79. 79 Профил на ueli_steck
  ueli_steck
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Чл. 3 Държавните органи, длъжностните лица и гражданите са длъжни да защитават българския език, както и да съдействат за неговото развитие. - внимавайте как пишете във форума, че може да има къртица!

  Чл. 29. (1) Длъжностни лица, които отказват да изпълнят повелителни разпоредби на закона,се освобождават от длъжност с решение на Комисията за опазване и развитие

  Чл. 27. Въз основа на актовете председателят на Комисията за опазване и развитие на българския език или упълномощени от него членове на комисията издават наказателни постановления.

  http://parliament.bg/bills/41/154-01-78.pdf

 80. 80 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#79] от "ueli_steck":

  По тези точки ВСИЧКИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ трябва да получат наказателни постановления!!!

  ___
  Законът е идиотски! Първо да направят така, че българските бюрократи да ползват правилен и грамотен български език. За това не е необходим закон, а само един изпит за езикова грамотност при кандидатстване за работа. Да бъде включено в длъжностните им характеристики и при повече от 5 нарушения да бъдат понижавани или уволнявани. Да не говорим, че правописът се усвоява главно до 4-ти клас, айде, от мен да мине - до 8-ми клас! А за бюрократите от всякакво ниво минимумът образование е средно!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 81. 81 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#78] от "Музар":

  Може ли да са с общ индевропейски корен или по линия на латинския?

  Истината е висша ценност
 82. 82 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#78] от "Музар":

  Халбе - половница

  Истината е висша ценност
 83. 83 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#34] от "raylight":

  Пич, всичко това е написано в конституцията. Не виждам какво повече може да се направи от Народното Събрание по въпроса. Ако ще си оправдават заплатите - по-добре да ходят на море. И без това отпуските така и така ще им платим.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 84. 84 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Блажени са бедните духом"....
  Смешно е когато шепа неграмотници имитират загриженост за чистотата на българския език и умуват как той да се прилага, за да трупат евтини политически дивиденти. Хората, които можеха да респектират с ерудиция и знания в парламента, попаднали случайно в този "рай" на неграмотността отдавна избягаха.

 85. 85 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#2] от "КДС": Да Балан е допринесъл много за съвременния български език. Въвел е думи като "самолет" и "влак", вместо чуждиците "аероплан" и "трен". Но аз лично не знам тогава да е имало специален закон за българския език.
  Поправете ме ако греша

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 86. 86 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#81] от "raylight":

  Предполагам, че имат общ корен - латински или дори гръцки. Но двете думи са привнесени в българския от различни езици и към тях е приложена различна транскрипция. Хм, нещо като Khan и Han. Това е пирон в ковчега на този закон - народите обменят думи от езиците си. Чуждиците по принцип не са плевели, е, не винаги. Повечето идват със специфичен смисъл според времето и източника си, като обогатяват езика-приемник. Обаче чуждиците, използвани от неграмотни хора с публично влияние са плевели. И имат точно такова развитие - избуяват, колкото и да се опитваш да изкубнеш корена им. Проблемът е, че коренът на плевелите в езика не е в думите, а в неграмотните хора. Да направят закон за грамотност, ама как да стане, като самите законотворци нямат грамотност???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 87. 87 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#82] от "raylight":

  Да, добра дума измисли! "Hälfte" (half на английски) и "ft" да преминава в "b"???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 88. 88 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#82] от "raylight":

  Ако трябва да го изговоря, по-лесно ще ми е с "половИница" . В твоя вариант се натрупват прекалено много съгласни и става по-трудно артикулирането на думичката

  Имах съсед с изключително силно изразен холеричен темперамент - толкова бързо говореше, че се налагаше да слага гласни тук-там, за да успее да изстреля думичките. Например казваше "пигУмей" вместо "пигмей"

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 89. 89 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#47] от "Dehumanizer":

  Обаче и "дюкян" идва от френското du coin, попреминало през балкански фонетични влияния. Пак не е достатъчно "пуристично."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 90. 90 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#51] от "Iron Maiden":
  До коментар [#52] от "raylight":

  Браво!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 91. 91 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#89] от "7777":

  ОК. Махаме "дюкян". "Купчийница (продавница) за полови потреби и плътски разтухи".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#79] от "ueli_steck":
  Ааа, защо г-н Корнезов в чл. 27 от законопроекта е привнесъл административно производство - издаването на наказателно постановление обикновено се предхожда от съставяне на АУАН- акт за установяване на административно нарушение...
  Даааа- отговора е в чл. 28 от законопроекта и ЗАНН... Но най -много ми харесва съдържанието на чл.29 -
  "Чл. 29. (1) Длъжностни лица, които отказват да изпълнят повелителни разпоредби на закона,се освобождават от длъжност с решение на Комисията за опазване и развитие на българския език.
  (2) Решението за освобождаване подлежи на съдебен контрол по общия ред. "

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#91] от "Dehumanizer":

  Супер!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#91] от "Dehumanizer":
  Май имате усет към българският език Харесва ми Вашият "превод" на новобългарски език на словосъчетанието от чуждици "секс шоп"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#91:"Dehumanizer"]Купчийница (продавница) [/quote]


  Абе, направо - тържище! К'во да уточняваме кой купува, кой продава, а???

  А наскоро прочетох страхотен превод за Show - "позорище". В един фентъзи роман, цяла поредица, с разни такива новоизковани думички... Голям кеф!!! И страшен преводач!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 96. 96 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#95] от "Музар":

  Позорище е театър на сръбски. Не е новоизкована дума. А на чешки театър е дивадло: пак готина дума.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 97. 97 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#89] от "7777":

  Хихик! На мен "дюкян" си ми звучи съвсем ориенталски! То пък било франчушко!!! Само си представи какви ще ги върши тази Комисия по чистотата на езика и в какви политико-историко-езико- идиотизми ще се вкара (или нас, както обикновено става)!!!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 98. 98 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#93] от "7777":

  Да, вече започнах да си представям ваяни на струг вибратори от варен бук с пирографирани рози и стихове по тях:

  "В мойта бедна стая,
  няма нищо в нея,
  освен музиканта -
  душата на Орфея.

  Леглото ми е бедно,
  недейте ми се смя,
  във него вий не знайте
  как сладичко си спя.

  Покривка аз си нямам,
  възглавница от пух.
  С мен да спи обичам
  богинята Амур."

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 99. 99 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#96] от "7777":

  Е, не знаех. Но на полски или чешки "Позор" е "Внимание!", и няма българския негативен смисъл...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 100. 100 Профил на Charlie Harper
  Charlie Harper
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#53] от "woland":

  Кофтито е , че и "педераст" и "манифестация" са също чуждици , както и "кофти" всъщност

  58
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK