Четири начина да се даде скорост на осиновяването

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sky
  sky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз и жена ми живеем от 12г. в чужбина. Доста често сме водели разговори на тема осиновяване, дори бяхме почти решили да дадем радост и нормален живот на едно или две деца, та били и малко големи, НО законът се промени и сега ни третират като чужденци, понеже не живеем в България. Едно такова осиновяване трае години и струва около 20 хиляди.
  Жалко, че няма да успеем да дадем това, за което си мечтаят всички деца, мама и татко

 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Осиновяването се приема като добър изход само за двойки с репродуктивни проблеми, а това може да бъде променено."

  А как точно? Това е свързано с големи културни проблеми.

  Още повече, че много хора възприемат осиновяването на непознато дете като скок в неизвестното. В крайна сметка, всички сме учили генетика в прогимназията. И всички сме виждали живи примери как някои хора като по компютърна програма повтарят много неща от живота на своите родители.

  Ако вярвахме в прераждането, може би щеше да е друго отношението - ама този вид вярвания сега не са масово разпространени.

  Или ако възприемахме даването, жертвоготовността и обичта към първоначално непознато дете като висша ценност? Ама явно засега малко хора биха направили такова нещо в собствения си живот.

  Все пак, може би някой хубав роман или филм на тази тема би оказал някакво въздействие. Ако не греша, ние май нямаме в нашата литература много творби, посветени на осиновяване, или на живота в домовете за деца, или на селищата от типа SOS и т.н.

 3. 3 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Няма да забравя как минавайки край оградата на дом за изоставени деца в Борован малчуганите отвътре питаха минаващите "Чичко, ти моя баща ли си?" А като влезнах да говоря с администрацията за едно дарение децата ме оградиха и ме питаха "Чичо, ти за мен ли си дошъл"? Много от тях бяха явно с проблеми, но някои бяха напълно здрави, изоставени от родители и то не само мургави.

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Осиновяванията са блокирани заради много фактори. Един от тях е, че кризата последните години си оказва въздействието. Българските осиновявания са обречени при отчайващо ниският жизнен стандарт за доста българи включително и при тези желаещи да осиновят дете. Един друг фактор има обаче още по затрудняващ този процес. От около 8-10 години в Агенцията за Закрила на Детето има една групировка служители и психоложки ,които обичат да казват ,че те не осигурявали деца за осиновителите, а имали задача да осигурят осиновител за всяко дете. На пръв поглед звучи много благородно , ако не беше лицемерно. Защото не можеш да не се интересуваш поне малко от желанията на кандидат-осиновителите какво да бъде предложеното им дете. Не може като ти дойде кандидат да му дадеш първото дете което ТИ СИ ПРЕЦЕНИЛ и нищо друго. На кандидат-осиновителите се казва в прав текст или заобиколно : ‘Или взимате това дете или изчезвате от списъка като кандидати ‘ Това е много гаден шантаж , който само български държавен чиновник може да измисли. И го казват хора, които всъщност никога няма да осиновят дете, още повече ценге, но демонстрират уж принципност. Чуждестранните кандидат-осиновители също са мотани с идеята да им се дадат тежко увредени деца. Повечето от чужденците имат все пак висок стандарт и могат да им осигурят адекватни здравни грижи, консултации и операции в страните си и накрая склоняват. Процесът е обречен и заради безконтролната раждаемост при циганите (90% от децата в домовете са от тях) като влизащите деца са многократно повече от осиновените. На този фон бодрото декламиране на властта пред висши служители на ЕС , че всички деца ще бъдат изведени от домовете в най-близко време е чисто опашато балканско шикалкавене , което няма как да се случи. Ама какво да говорим. Както са свикнали да лъжат собствения си електорат , така се пробват и пред западняците , ако мине мине, ако ли пък не, то и без това ще дойде друго правителство, то да му мисли какво ще им обяснява за липсата на напредък...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Бих осиновил, но ме отвращава перспективата да контактувам със съответните държавни учреждения. И да: бих осиновил циганче без проблем.

 6. 6 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  Мои познати осиновиха дете. Избора на детето беше от подобна комисия. Повярвайте ми, комисията си беше свършила работата перфектно.

 7. 7 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Слава бог!Накрая един интелигентно написан коментар на фона на ужасната боза -Русева, Андролова и други знайни и незнайни мислители -която минава за журналистика и дори бива адмирирана от кръг обожатели.Впрочем авторката е специалист, а не журналист и това се чувства в сериозния и аргументиран начин на излагане на проблема.Бих добавила, че е задължително международните осиновявания,освен да се насърчават, да се осъществяват под изключително строг контрол, за да се предотврати използването на децата за органи, а също така да се улеснява осиновяването от чужденци на деца с физически и други увреждания.

 8. 8 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  От 6 години съм подала документи за осиновяване на дете. Имам свое биологично дете и още когато кандидатствах в началото попитах дали това ще създаде някакви затруднения. Учтиво ми беше отговорено, че това не е проблем. Оказа се обаче, че не е точно така. По негласно споразумение на членовете на комисията моето заявление не се разглежда, именно поради факта, че имам свое дете.
  През тези 6 години са ме канили два пъти и двата пъти за деца от ромски произход. Най-интересното е, че и при двата пъти се обадиха по телефона и му попитаха какъв цвят са моите очи и тези на съпруга ми......!?
  Искали са ми пари " под масата" и макар да имаме тази възможност, съпругът ми е твърдо против да купи това дете като парче месо.
  Мисълта ми е, че сте доста прав за шантажа.

 9. 9 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 684 Гневно

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":
  Вашият коментар само потвърждава тезата за предразсъдъците на българите!

  Когато жена е бременна, Вие знаете ли приемайки тази бременност дали детето е момче или момиче, дали очите са му сини или кафяви, дали ще е непослушно или затворено в себе си или дали, не дай си Боже, няма да се роди с увреждания?!

  Ми дайте да си избираме децата и да осиновим всички руси и синеоки и да оставим другите в домовете, а?!

  Да не говорим, че тежко увредено дете не се "дава" току-така, а трябва първо кандидат-осиновителя да разполага с необходимите условия, за да го отглежда. И доста голяма част от чужденците, които осиновяват такива деца са тук точно с тази цел - понеже могат и искат да дадат нормален живот на такова дете, а не защото "са мотани с идеята да им се дадат тежко увредени деца".

  А що се отнася до "циганетата", както ги определяте, явно Вие не можете да осиновите такова, а не някой чиновник!!! В крайна сметка, това са деца!!!, а не циганета, българчета, турчета! И социалните домове не са магазини!!! Аз имам приятели осиновители на мургави деца и децата са такива, каквито ги отглеждат и възпитават!

  Засрамете се!

  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 10. 10 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#9] от "Rossi Marinova":

  Не мисля, че правилно сте разбрала др.дулитъл. Никъде в неговия пост не е казано, че не иска такова или онакова дете. Това което казва е, че бъдещите родители също трябва да имат думата. С жена ми имаме наше дете, но плануваме да осиновим поне едно. Мисля, че е важно да мога все пак да имам някакъв избор, както и дъщеря ми, в крайна сметка ние ще съжителстваме с него, ще го отглеждаме, ще го обичаме.
  Колкото до децата с увреждания, има хора, и у нас, които имат желание да осиновят, но нямат материалната възможност, както и поне минимална квалификация. Мисля, че в тази насока АСП може да направи доста и да предоставя на такива хора поне възможност за безплатно обучение и някаква материална база.

 11. 11 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavtaf":


  [quote#4:"Dr_Doolittle"]И го казват хора, които всъщност никога няма да осиновят дете, още повече ценге, но демонстрират уж принципност. Чуждестранните кандидат-осиновители също са мотани с идеята да им се дадат тежко увредени деца. Повечето от чужденците имат все пак висок стандарт и могат да им осигурят адекватни здравни грижи, консултации и операции в страните си и накрая склоняват. [/quote]

  Ако това е аргументацията на правото да имаш избор, искам да питам Вие как я разбирате?

  Иначе, Вашата аргументация звучи малко по-смислено до момента, в който можете да ми отговорите на въпроса как Вашата дъщеря би имала право на избор при поява на нейно биологично братче или сестриче?

  Що се отнася до механизма на подбор в институциите, със сигурност може много да се подобри и може дълго да се спори върху моралния аспект.

  По-важно е кога обществото ни ще промени мисленето си и ще разберем, че деца не се избират! Тогава и институциите ще се променят със сигурност.

  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 12. 12 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Вместо да правят глупави и по-глупави предложения, да земат да гласуват закон подобно китайския - до две деца държавата помага. Всеки си преценя ще може ли да издържа повече. Така сред някои прослойки няма да има интерес да се ражда заради помощите,а просещо дете да го взимат в институциите и да го дават за осиновяване... може да се измисли ама трябва някой да седне да мисли с главата си ,а не със задника.

 13. 13 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#11] от "Rossi Marinova":

  Ами осиновяването не е съвсем същото като раждането на дете в семейството. Особено за другите деца. Най- малкото по време на бременността са имали време да свикнат поне с мисълта, че ще си имат братче или сестриче. След раждането по един или друг начин участват в отглеждането на бебето, и го чувстват донякъде като свое.
  Съвсем различно е един ден да му доведете дете, да речем на 2 годинки, което не познава, то навлиза в личното му пространство, без предупреждение.
  Разбирам и Вашите аргументи, и като цяло съм съгласен с Вас. Но не смятам, че трябва осиновяването да става на тото принцип, просто е безлично.
  Мисля също,че малко подценявате осиновителите. Не смятам, че са само хора, които да избират "русичките със сини очи". Има много хора, които осиновяват, защото са изпитали нещо спрямо определено дете, независимо дали е циганче, българче, китайче или каквото и да е.
  Или ако например моята дъщеря има добър контакт с някое дете и реша да осиновя точно него, защо трябва да ми кажат, "не, не може да осиновите това, ще осиновите онова или никое"?

 14. 14 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  истината е една - българите не искат да осиновяват циганчета, нека си го кажем правичката, а над 90% от изоставените са от този етнос.
  Дори приемни родители отказват да се грижат за такива деца. Не ни е виновна държавата, а ние сме си виновни. В другите държави не могат да се доберат до дете за осиновяване, но ние сме с претенции

 15. 15 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Кандидат-осиновителите да бъдат подпомогнати емоционално и психически.
  И най-вече финансово!

 16. 16 Профил на ugabuga
  ugabuga
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Процедурите по осиновяването трябва да се улеснят, за да могат хората да имат по-голям шанс и да им спестят нервите. Едни познати се бориха около 4 години, докато успеят.
  Относно осиновяванията на циганчета, проблемите са много - като се почне от въпроси - защо мама и тати са светли, а аз тъмен, та се стигне до това, че едно циганче изкарало 7-години в гетото, вече си е жив Циганин. За това трябва повече информация и работа с психолози, за да се приемат и тези деца от осиновителите.
  А иначе съм с 2 ръце за затвор за майките, които изоставят децата си, НО СИСТЕМНО. Има циганки, които ги зарязват зимата, вземат ги лятото да просят, после ги връщат. Или които оставят 3-4-то дете. Това ако не е за затвор, не знам за какво е. И като ги затворят - да работят там, докато децата не бъдат осиновени или не станат пълнолетни.

 17. 17 Профил на hristototev
  hristototev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ВСИЧКО Е ВАЖНО, НО ЖИВОТЪТ Е НАЙ-ВАЖЕН И ПОРАДИ ТОВА, НАИ-ВАЖНО Е НОРМАЛНИ ХОРА ДА СЪЗДАВАТ НОРМАЛНИ ДЕЦА В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА!!!!
  В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЩЕ ЧЕТЕМ СТАТИСТИКИ КАК СЛЕД ........ ГОДИНИ ЩЕ СЕ ОБЕЗЛИЧИМ ОТ СВЕТА.....

 18. 18 Профил на avkovbg
  avkovbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпроса ми е към автора на статията по повод следното твърдение:
  "В момента процедурата е максимално опростена, лесна и бърза, но това изобщо не е известно, напротив - хората по презумпция се страхуват от нея".
  Запозната ли сте, госпожо, в подробности с процедурата в България по осиновяване, за да твърдите, че тя е максимално опростена, бърза и лесна? В момента с мъжа ми преминаваме точно през тази процедура и тръдим, че тя е дълга, дискриминационна и твърде усложнена. Възмущението ни стигна до там, че започнахме да проучваме процедурите по осиновяване във Великобритания и във Франция и твърдим, че в тези 2 страни процедурите, изискваните документи и начин на протичане на процеса е изцяло обърнат към хората, към кандидат-осиновителите с единствената цел да им се окаже психологическа и морална подкрепа. Можем надълго и на широко да говорим по въпроса, но само за Ваша информация ще Ви кажа, че в България, "опростена, лесна и бърза", както я наричате, процедура, изисква от кандидат-осиновителите 4 различни документа за здравословно състояние, свързани с ходене в 4 различни институции, за издаването им. В споменатите страни документът е 1, който се издава при посещение само на 1 лекар, освен при извънредни случаи. А какво ще кажете за следното: при самото осиновяване, цялата камара от здравни, съдебни и др. документи трябва да се набави отново с нова дата. За нас това означава, че държавата гледа на кандидат-осиновителите като на едни потенциални престъпници или болни хора, които трябва да носят от 100 кладенеца вода да се доказват какви са или какви не са. Агенция "Закрила на детето" следва да се занимава със закрилата на всички деца в България - с биологично родените и отгледани и с осиновените и изоставени. В кое нормално семейство, което е мало късмета да се сдобие със свое рожденно дете въпросната агенция извършва регулярни проверки на съдебния и здравен статус на родителите, за да се увери, че детето живее в добра и сигурна среда??? Не е ли това дискриминационно отношение към кандидат-осиновителите? И не на последно място, смятате ли, че държавата предлага по-добри условия за отглеждането на 1 изоставено дете отколкото хора, които мечтаят да имат детенце, макар и не тяхно биологично, за да ги поставя пред подобни унизителни процедури?

  Предвалително благодаря за отговорите Ви!

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#9] от "Rossi Marinova":

  Приличате на засегната госпожа от посочените фалшиво загрижени институции. Твърдя ,че процедурите по осиновяванията са изтъкани от лицемерие, диктат, формализъм и бюрократизъм. В държава , където не се осигуряват нормални условия за отглеждане даже на едно собствено дете в семейството, благодарение на ниския жизнен стандарт и с любезното съдействие на поредното правителство, се предявяват огромни претенции по отношение на осиновителите, благоволили да направят тази стъпка. Затова и осиновители и приемни родители са бързо обезсърчавани от уж услужливите институции. Да, не може държавна институция да има по-големи претенции към осиновителите отколкото самата държавна институция прави за децата в самите държавни домове (а то е нищожно) или е направило за гражданите си и техните родени собствени деца. Колкото за предразсъдъците не винаги предразсъдъци са отрицателни нагласи и или някакви неправилни представи за дадено нещо. Често предразсъдъците са впечатления и решения взети на базата на предишен жизнен опит. Както искайте го квалифицирайте , но не желая ценге с майка пуфкала като комин през цялата бременност. Не го позволявам за собствените си деца , не го искам и за тези които бих осиновил. Здравният статус, миналите заболявания и фамилната анамнеза на такива циганки е под всякаква критика и като правило тази информация не е известна. Не бих осиновил дете от цигански произход и защото знам за доста случаи в които след това циганите родители незнайно как са се сдобиват с информация за осиновителите и меко казано ги тормозят. И изобщо осиновителите не са ви някакви неодушевени предмети на които да налагате вашите решения. Няма как да демонстрирате истинска загриженост към изоставените деца , ако не се отнасяте добре и уважавате кандидат-осиновителите. А фактите говорят ,че не ги уважавате. Впечатлението е , че те са някакви лица на които прехвърляте отговорността и не ви интересува те какви чувства имат стига да вземат детето, да се разкарат и да преминете към следващото дете по списък.
  Впрочем интересно ми е дали има някой в т.н. Агенция за Закрила на Детето, който да е осиновил дете от институция и то със сериозно хронично заболяване. Едва ли. Не можете да отговорите и защо осиновяванията ви не вървят нито за българи , нито за чужденци които пък нямат предразсъдъци....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на avkovbg
  avkovbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":

  Здравейте,
  радвам се, че повдигате темата за здравния статус - ето още един парадокс в цялата процедура по осиновяването: докато кандидат-осиновителите ги разпъват на кръст за здравния им статус, то за бъдещото осиновено дете в много случаи не се знае абсолютно нищо за фамилната му анамнеза, за здравния статус на родителите му, а и на самото дете. Вярно е, че в една част от случаите бащата не се разбира кой е. Но какво прави Закрила на детето? Чака да се роди едно нещастно изоставено дете и чак тогава да се намеси, вместо да профилактира процеса, като има свои представители в родилните домове, които още щом получат информация, че една майка ще изостави детето си, да задействат цялата машина, в която да се събере нужната информация за здравния статус на детето и поне на майка му. Считам, че това би бил един цивилизован и коректен подход както към кандидат-осиновителите, така и в последствие към самото осиновено дете.

 21. 21 Профил на sislie
  sislie
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не ви разбирам.
  Първо, как може набавянето на 10-15 документа да е предела на емоционалните и интелектуални ви граници. Аз ги извадих за 5 работни дни и всички институции ми съдействаха, щом разбраха за какво иде реч.
  Второ, хората от Закрила на детето с които работих, казвам работих, щатото общо я свършихме тая работа и аз напълни им сътрудничих, бяха изключително добронамерени и водихме нормални човешки разговори за живота по време на проучването. Никой не е проявил неуважение към мен. Никого не съм познавала, живея в тови град от няколко години.
  Трето, бях избрана за дете, което отговаряше на моите общи представи и изисквания, които бях посочила. Тук също не съм третирана с неуважение. Ден след вписването ми в регистъра. И да, за децата се търсят родители, а не обратното. Което не изключва факта, че социалните винаги гледат на напаснат двете страни.
  За мен системата проработи добре. Аз играх по правилата и по правилата "спечелих". Не съм се конфронтирала с никой, никой не го е правил с мен, тъкмо обратното.
  Сама съм осиновила детето си. Не знам за бремеността, но от нейните резултати съдя, че тя е била много красива циганка, много трява да е била будна и природно интелигентна. Благодаря й за прекрасното създание, което по волята на съдбата стана мое. И дори едни ден да си скубя косите, което не е изключено, живота поднася какво ли не, важен е пътя, който сме минали, усещането, което ми е дала, емоцията, спомените.
  Вижте, в случая всички като родители искаме крайния продукт да е добър, но най-важен е пътя, които ще изминем заедно.
  Най-важно е преживяването, това което ще си дадем една на друга. То е незаменимо. Без значение какво ще се случи в бъдеще.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK