Оруел отвъд фиордите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (479)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с автора- този терористичен акт бе роден от управляващата култура на посредственноста и политическата коректност.

  Колкото повече богатите дамички настъпват всички които имат някакво по-ясно изразено мнение, толкова повече радикализма печели нови последователи под този 'мултикултурен' капак.

 2. 2 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Този цитат е много точен:

  "Тази крайно идеологизирана ултралява парадигма агресивно и безпрекословно гласи: всяка цивилизация, всяка социална утопия, всяка етническа екзотика и всяка човешка "другост" притежават универсални, природни и абсолютни достойнства.

  Но само една форма на връзка между половете и поколенията – "традиционното хетеросексуално семейство", само една раса - бялата, само една цивилизация – юдеохристиянската, само една култура – европейската, и само една икономическа система – капитализмът, не могат да имат нищо друго освен пороци и трябва
  да се извиняват на всички заради самото си съществуване!"

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 3. 3 Профил на erasmus_student
  erasmus_student
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Много добър анализ.

 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Никой не може насила да го прати да се порадва на творческите свободи в Куба и Северна Корея, чиито режими възхвалява."

  Да, доста народ се бара ляв интелектуалец, но кой знае защо не ще да ходи да живее в държавите, в които идеите му са на власт.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Направо не вярвам на очите си, че Дневник се „престрашават" да публикуват толкова политНЕкоректна статия.
  Иначе, браво!!!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 6. 6 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "Преди месеци цензорските й ножици неумолимо заскърцаха по страниците на "Хъкълбери Фин"."

  "Тази крайно идеологизирана ултралява парадигма агресивно и безпрекословно гласи: всяка цивилизация, всяка социална утопия, всяка етническа екзотика и всяка човешка "другост" притежават универсални, природни и абсолютни достойнства."

  И двете неща не са верни. Няма западна академия, която би цензорирала "Хъкълбери Фин." Ако това се бе случило, щеше да е голям академичен скандал. Ако скандалът се е случил, а аз съм го пропуснала, ще съм благодарна за линкове.

  Второто: левите парадигми издигат в ценност културните различия и отричат културната универсалност. УЛТРАлевите може и да говорят за такава универсалност (макар че това според мен авторът си го изсмуква от пръстите), но те нямат никакво влияние, защото са лишени от смисъл.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 7. 7 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Между другото цензорирането на книги действително често се случва в САЩ, но не от лява политическа коректност. В Тексас например чайовете искат да изхвърлят Томас Джеферсън от учебниците по история, защото е имал роби. В щатите от т.нар. библейски пояс, редовно се цензурират маса книги, предвидени в учебната програма на публичните училища, на принципа на религиозната коректност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 8. 8 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#2] от "Okoto":

  Крайните изказвания на Зонтаг никога не са били влиятелни в американската академия. Не се хлъзгай толкова лесно по неподкрепени твърдения.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 9. 9 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Няма "леви', "десни' интелектуалци, интелектуалец ли си имаш отговорности и живот за пример и за следващи поколения.Интелектуалеца е коректив на всяка партия / по презумция/.Като лично мнение смятам че, в България, с малки изключения интелектуалци няма.Както и богати хора, да има хора с пари, но не са богати?богатството/истинското/ е комплексно.

 10. 10 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Фрагмента е поучителен и задоволителен!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 11. 11 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#6] от "7777":

  Виж това нещо от VenRus 2008, което тя пусна вчера. Беше го открила някъде:

  "Преди Коледа в едно китно градче в една китна западноевропейска държава в общината получават оплакване от мюсюлманин, че от прозореца си вижда елхичка в отсрещната сграда, което е в противовес с религията му. Вместо да го посъветват, да си дръпне пердетата за да не се дразни, нареждат на човека отсреща да свърши тази работа или да премести елхата така, че да не се вижда. На друг ислям изповядващ баща (в скандинавска страна) му пречело, че в детската градина учителката е без забрадка. Реакцията - веднага се намира учител, без никой да пита, че на останалите родители нищо не им пречи. В последното издание на "Чичо Томовата колиба" думата "негър" е сменена с "роб" (ако не се лъжа). В НОРВЕЖКОТО издание на Пипи Дългото чорапче, баща й вече не е "вожд на негрите" а някакъв си вид старейшина. И пак в Норвегия - в детските книжки и букварчета е забранено да се изобразяват прасенца, за да не се получават възражения на религиозна основа. Интернет имаш - проверявай. И се фокусирай върху "Докога ще се мъчим да държим овце и вълци, кокошки и лисици в една ошара?" Къде е границата? Там където ще се получи иск за дорисуване на бурка върху Мона Лиза ли? Границата е там, където ти писва и почваш да стреляш. Колкото и грозно да е деянието.

  Как би трябвало да бъде в една истински развита демокрация.
  Ако учителката в детската градина не носи забрадка и това не ти е според разбиранията, е редно да обясниш на щерка си, че живеете в общество, в което важи "разни хора, разни идеали". Болшинството от хората не се придържа към нравите и традициите, на които са свикнали от Близкия изток, но тези разлики трябва да се толерират, защото тези хора си имат права. Осигуряват ни на нас права, но си имат и техни. Не бива да се гони учителката от работа.
  Ако в букварчето има нарисувано и прасенце (не само кученца и котенца - по възможност с панделчици), се обяснява на детето, че ние може и да не харесваме такива животинчета, но е добре да се знае, че има и хора, на които не им пречат.
  И т.н. Начини има. Но някой някъде си ги е нарочил за не-политкоректни и мачка правата на местните, което е задължително да се възприема като единственото правилно решение и не подлежи на оспорване. Дори и на коментар. Нищо, че в конституцията друго пише. "

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 12. 12 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#8] от "7777":

  "Лидерите на управляващата "Норвежка работническа партия" твърдят, че увеличаващата се популярност на Прогресивната партия и други подобни групи в Скандинавия ги е накарала да започнат набиране на млади членове от имигрантски семейства."

  Това как ти изглежда?

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 13. 13 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Разстроено


  Напълно съм съгласен с изводите на автора.

  "Мултикултурализмът се разбира не като констатация, че съществуват много и различни култури, а като забрана те да бъдат оценявани според морални, естетически и етични критерии."

  Натрапените на всички "Мултикултурализмът" и "политическа коректност" разрушават тъканта на обжществото.
  Всяко общество може да существува при условие, че има поне няколко общоприети норми за морал, добро - лошо, допустимо - неприемливо.

  На плоскостта на "политическата коректност" циганите не учат ( не смятат дова за добро и нужно), крадат ( не смята това за зло и недопустимо) и забременяват деца по на 12-13 години и макар това да е забранено от закона ( поради много разумни обективни причини), за тях законите не се прилагат.

  "Културни различия", с които 'либералите" настояват да свикнем.

  Очевидно постепено свикваме - българчетата затъпяват, а краденето вече е едва ли не задължително - особено за т.н. "елит", който "гради европейското бъдеще" на България и "се бори за права и свободи", за "социална държава" и с "престъпността и корупцията".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 14. 14 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Абсолютно гениална статия!!! Най-добрата , с голяма разлика , която съм чела досега в Дневник!

  Позадравления за автора и дано повече хора я прочетат , и най-вече - разберат!

  Hamster
 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#11] от "Okoto":

  Вен Рус това може и да си го е измислила, макар да не изключвам възможността да има такива хаховци. А Хъкълбери Фин е такава класика, че не мога да повярвам, че цензурирането й, ако е имало такова, може да се е разминало без скандал. За сведение, аз съм преподавала и расисткия "Birth of a Nation" и никой не ме е цензурирал.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#12:"Okoto"]Това как ти изглежда? [/quote]
  Като опит за интеграция.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на muncho
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#17] от "muncho":

  Ей, ти, Мунчовице, не разбра ли, че нито Арабски халифат ще има, нито Европа ще допусне да се поислямчи? Ти си абсолютен антиевропеец и проповядваш несръчно исляма!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 19. 19 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Дневник най накрая пусна един сериозен и дълбок анализ за проблема , а не блудкавите и сълзливи като турска сапунка мнения.

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Поздравявам журналистите от в. "Дневник" и редактора им за публикуването на тази статия! Поздравления и за автора на статията!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  "никой утопичен колективизъм не е десен"

  С други думи, хитлеровият арийски колективизъм не е десен? Може би Хитлер е крайно-ляв, тоест анархист? (И не, това че партията на Хитлер се е нарекла сама национал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА не значи нищо, така както това че Жириновски се е нарекъл либерал не значи нищо).

  И къде изобщо Брейвик мечтае за някакъв утопичен колективизъм?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 22. 22 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#16:"7777"]Като опит за интеграция. [/quote]

  Ти наистина си лумпенизирана, това първо е нарушение, защото повечето от децата са нямали 18 години, а и неморално. Никаква интеграция не е било, а партийно агитиране.

 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#22] от "The Chicago Boys":

  Откъде знаеш, че е било партийно агитиране? И как това оправдава избиването им?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на 4140
  4140
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "7777":

  Бърз линк за Хъкълбери Фин - http://www.guardian.co.uk/books/2011/jan/05/huckleberry-finn-edition-censors-n-word
  Има още много по темата - гугъл

  И скандал имаше. Това, че не се чу тук нищо не означава

 25. 25 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  "Този виновник няма човешко име, защото представлява цяла интелектуална формация, наречена "политическа коректност"... "

  Крадеца вика "дръжте крадеца!"

  "Тази крайно идеологизирана ултралява парадигма агресивно и безпрекословно гласи: всяка цивилизация, всяка социална утопия, всяка етническа екзотика и всяка човешка "другост" притежават универсални, природни и абсолютни достойнства."

  Всъщност, това не е нито идеологизирана, нито крайно-лява парадигма. Това е принцип, до който човечеството е достигнало с цената на робството, войните, колониализма, милионите убити невинни, и океан от човешко нещастие. Това е признание, че универсален критерии не съществува. Че никой човек не стои над другите по рождение. Това е принципа, че всички хора имат равни права. Това е просто хуманизъм. Това е елементарна толерантност и цивилизованост . Това е добро възпитание, в следствие на което човек се отнадся с уважение към другите...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 26. 26 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  "Но само една форма на връзка между половете и поколенията – "традиционното хетеросексуално семейство", само една раса - бялата, само една цивилизация – юдеохристиянската, само една култура – европейската, и само една икономическа система – капитализмът, не могат да имат нищо друго освен пороци..."

  Глупости и измислици на търкалета. Никой сериозен човек не е твърдял това. Виж, ако някой се чувства виновен, това е друг въпрос..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "Тя изгради своя тоталитарен езиков кодекс сякаш в свят, описан от Оруел, където всякакви обозначения на пол, раса, нация, качества и религия са забранени."

  И това не е вярно. Който изобщо е имал досег с американската академия или публичните институции знае, че формулярите им включват запитване са това от коя раса, пол илин религия си, като разбира се имаш право да откажеш тази информация.

  Не подкрепям политическата коректност, защото тя е замазване на проблемите, които уж се опитва да разреши. Подкрепям инициативата на "Дневник" и да публикува различни мнения по темата за атентата. Но Яни Милчев е написал откровени глупост, извадени от контекст.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#24] от "4140":

  Благодаря за линка. Статията ясно заявява, че идеята за цензурирането е на ЧАСТЕН издател от Алабама. Същата порстотия като с цензурирането на Джеферсън в Тексас. Това НЕ е хванало дикиш в амриканската академия. Между другото в същата тази статия е цитиран преподавател по литаратура, който окачествява издателят като откачалник. С пълно право.

  Яни Милчев манипулативно е извадил от контекст решението на ЧАСТНИЯ издател да цензурира книгата и го представя като официална политика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#24] от "4140":

  И къде е бил скандала? Кой влиятелен американски унивеситет е заменил оригиналния текст на "Хъкълбери" с 'политически коректния'?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#26] от "muncho":

  Нима майкъл мур не направи няколко милиона от упражнения да критикува най-злата от всички злини- САЩ?

  Как щяха да бъдат направени, какво остава и коменитарани, ако беше направили 1-2 филма за някой от китайските културни традиции останали от време оно до наши дни от мляскане на масата до супата от бебета? Защо всички се надпреварват да критикуват окупацията на САЩ в Ирак, а ако някой нарече китайците в Тибер- варвари бива осмиван?

 31. 31 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  "Мултикултурализмът се разбира не като констатация, че съществуват много и различни култури, а като забрана те да бъдат оценявани според морални, естетически и етични критерии. "

  Пак глупости на търкалета и смесване на понятия. Мултикутурализмът просто означава правото на всеки човек да е индивидуалност, вместо държавата да му налага някаква "култура". Нали ужким сте за това господа "десни"? За индивидуализма? Защо тогава да не може хората да се обличат според вкуса си и да изповядват религия различна от тази на мнозинството?
  И не, не е забранено да се оценяват нещата. Забранено е насилието срещу нещата и хората, които някой крайно-десен християнски фундаменталист СУБЕКТИВНО счита за вредни. Ключовата дума е СУБЕКТИВНО. Вашите "морални, естетически и етични критерии" господа псевдоконсерватори НЕ СА УНИВЕРСАЛНИ и никой не е длъжен и не ги споделя. Иначе да, можете да не харесвате и да оценявате когото си искате. Не можете обаче да нападате хората и не можете да ги обиждате. За това в правовите държави се ходи в затвора..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#30:"Трезвен"]Нима майкъл мур не направи няколко милиона от упражнения да критикува най-злата от всички злини- САЩ?[/quote]
  М. Мур го намират за манипулативен дори и демократите. Подкрепата за него е много малка. Та ако е направил милиони не е от висока гледаемост на филмите му. За сметка на това простотиите на Глен Бек имат купища привърженици.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#30:"Трезвен"]Защо всички се надпреварват да критикуват окупацията на САЩ в Ирак, а ако някой нарече китайците в Тибер- варвари бива осмиван? [/quote]
  Окупацията на Ирак влоши стандарта на живот на американците от средната класа. Затова я критикуват. А китайците редовно са наричани варвари за окупацията на Тибет и редовно им се търси сметка за това. Преди пет години, мисля, в Музея на съвременното изкуство в Чикаго имаше изложба за Тибет и китайското представителсвто възнегодува, че Тибет бил представен като отделен от Китай. Американската страна им отговори в дух "we'll have to agree to disagree" и изложбата си остана в първоначалния вид.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Гледам, че никой не ми отговаря по същество. Тъй като уважавам мненията на редица от вас--Окото, Трезвен и пр.--се надявам, че ще проверите твърденията на статията за себе си: като рационални, дясномислещи хора, вместо да залитате по популистични дрънканици, пък били те и от дясна перспектива. Чао от мен.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 35. 35 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Не знаех за "гениалните прозрения" на Зонтаг, а съм я чела в курс по фотография. А естествено в повече колежи в Щатите професорите са левичари, и нейните прозрения хич не им пречат. И най-лошото е, че за тях е съвсем нормално да говорят с подигравка за който им хрумне десен лидер-- това в клас, не в лична среща-- обаче иначе са много "толерантни".

 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#35] от "Malena":

  Нямам такива впечатления.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "7777":

  Не бе в училищата щяха да вкарват цензурирана версия, не знам дали си го чела ама има много политически неправилни неща в него и не е много за деца(не че те не ги знаят тия неща, ама учителките се изчервяват) ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 38. 38 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Значи не бъркаите глобализма с политическата коректност, левите убеждения, комунистическия строи ... не е едно и също. Господин автора само ще кажа да се скрие и да поживее по света малко и тогава ще разбере какво как е очевадно на меки позиции по посолствата по света(израснал в саксия, в по наши семеиства) не значи че има опит и цитирането на автори още повече полказва абсолютното безсилие да подкрепи логично тезата си ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 39. 39 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Допълнение [#38]

  наши да се разбира комунистически

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 40. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#37] от "ivanchoLA":

  Училищата в САЩ, както знаеш, имат изключителна самостоятелност при избирането на литературата и изданията, по които преподават. А това че учителките се изчервяват е проблем на учителките.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 41 Профил на Malena
  Malena
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#36] от "7777":

  Ок, аз обаче имам

 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#41] от "Malena":

  Именно. Нито твоите, нито моите ЛИЧНИ впечатления са отражение на голямата картина.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#40] от "7777":

  Абе в някои от bible-belt states беше ... нали знаеш лелките като моралното израстване на отрочетата им е под въпрос почва ох, ах пo Фокс ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#43] от "ivanchoLA":

  Да. В байбъл белта и сега преподават цензурирани версии на "Алената буква" например. Казваш, че се възмущават на моралната деградация по Фокс? Не мога да повярвам.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#36] от "7777":

  Аз пък имам точно такива впечатления.

  Hamster
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Винаги ми е било чудно защо някои хора използват хиляди думи,за да обяснят какво имат предвид и накрая пак са неразбрани.Мотивите на норвежкия убиец са пределно ясни-той смята,че културата и начина на живот на мюсолманите не съотвестват на ценностите и културата на европейската цивилизация.И чрез допускането на мюсолмани в Норвегия тези ценности са поставени под заплаха,поради факта че новодошлите не приемат тези ценности и култура като свои.И за навлизането на мюсолманите в страната,където живее според него е виновна управляващата партия.И поради това насочва гнева си към нея-не избива случайни минувачи,а именно активисти на партията.За съжаление повечето младежи.Така ,че това са мотивите на Брейвик.Естествено той е луд-нормален човек това не би го направил независимо от мотивите си.Така че няма нужда от сложни обяснения -но автора на статията е философ и я е написал типично по философски.

 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#45] от "Karla Sinclair":

  Ми не ви знам в какви училища сте били. В моите (като студентка и преподавател) е имало и залитащи много наляво, и залитащи много надясно и всичко по средата. И никой не е бил цензуриран, макар че скандали е имало. Най-големият скандал беше по повод на преподавател по инженерни науки, затова че в час по някаква механика, вместо да си преподава механиката, вилнял срещу друг преподавател, също инженер, който отричал Холокоста. Номерът е, че вторият отричал Холокоста в частни разговори извън час. Та първият беше санкициониран; отрицателят не, защото не е вършил нищо незаконно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#46] от "kermit":

  Именно. Яни Милчев използва норвежката трагедия, за да сподели собственото си недоволство от света. Нищо лошо. Негово право е.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Има подобен пример в нашето общество-болшинството от българите не харесват циганския начин на живот-неплащане на данъци,кражбите,неспазването на елементарна хигиена,отношението към собствените си деца,неграмотността им.И в момента,в които циганите започвата да спазват елементарни правила и омразата към тях от страна на българите изчезва.Познавам такива цигани и към тях няма негативно отношение-напротив българите се радват на такива хора.

 50. 50 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  За да ИЗБИСТРИМ кухите фрази на автора, нека слезем в дяволското гърло, там при сатаните, които дъвчат кокалите ни и се оригват на месо. В духът е ИСТИНАТА! Духът е оня който на дели. Всяко живо същество, НОСИ СВОЯ ДУХ, който не умира. Дори и в най-тежкото му състояние, в жрелото на дебела, за него няма спане. ТОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ! До като у нас, духът диктува НАШЕТО БЪДЕЩЕ, нашата ТОТАЛНА ПЕРФЕКЦИЯ, ТОТАЛНА ХАРМОНИЯ, МИР, ПРОМОЦИИ, РАЗБИРАНЕ, ЗНАНИЕ, МЪДРОСТ, КРАСОТА, ОБИЧ и ИСТИНА НАД ВСИЧКО, духът на сатаните КРИЕ, ГНЯВ, ОМРАЗА, ПОДЛОСТ и ИЗМАМА, така се формира едно духовно царство, което СЪЩЕСТВУВА от СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА и ЧОВЕКА. Мечтите на антихуманността РАСТАТ, УМУВАТ и се РАЗВИВАТ в съзнанието на сатаните, като душевни кълнове вътре в гърлото на дявола.
  Това бе оптично уточнение на фрагмента на автора и не е нито АКЦИЯ или РЕАКЦИЯ за ухажване и провокация на мнения.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 51. 51 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#44] от "7777":

  Ми как иначе, ние в ЛА сме пазители и разпространители на наи-всшата форма на морал и поведение на световно ниво ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 52. 52 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#49] от "kermit":

  Да познаваш в сънищата си, БГ е толкова расоиско общество че ККК би им завидяло ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И кое му е расисткото на българското общество?В България за разлика от Западна и Северна Европа е нямало масови антиеврейски погроми,нито погроми над цигани,или пък кланета на турци след 1878г.

 54. 54 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е една крайно манипулативна статия, която на практика преповтаря част от твърденията на масовия убиец и така се опитва да обясни зверствата му. Да се твърди, че мултикултурализмът е причина за тях е абсурдно. В цяла Европа и САЩ, тъй наречните от него "политически некоректни" изказвания са всъщност нормата. Меркел, Саркози, и Камерън обявиха провала на "мултикултурализма", нищо че такъв на практика никога не е имало. Всички в Европа се надпреварват да защитават културната идентичност на нациите си, дебати за ограничаване на имиграцията се водят навсякъде от години, крайно-десни партии са коалиционни партньори в не едно европейско правителство, забраниха бурките във Франция и Белгия, а в други страни го обсъждат. Никой никъде не прави комромиси с общоприети човешки права, защото били в разрез с нечия култура и демократичните закони се прилагат спрямо всички. Ако някой се опитва да налага собствените си разбирания за морал и ценности, то това са представителите точно на дясно консервативните среди, които в статията са представени като потиснати жертви на тъй наречената политическа коректност. Ако нещо е плашещо, то е че възгледите на автора всъщност се приемат от голяма част от хората за нормални – вместо толерантмост към различните от нас се пропагандира лов на вещици. Че белите хетеросексуални мъже са заплашени от дискриминация е чиста глупост. Това, че хора с различна идентичност отстояват правото си на съществуване и равнопоставеност не е заплаха за белите мъже протестанти, въпреки внушенията на автора, за когото различното е еквивалентно на застрашаващо. Само хора неуверени в собствената си идентичност виждат заплаха в "другите" и различните.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#54:"guest"]Меркел, Саркози, и Камерън обявиха провала на "мултикултурализма", нищо че такъв на практика никога не е имало. [/quote]
  Така ли? Сигурно построените джамии са изразител на изконната християнска цивилизация по тези земи– Германия и Франция

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Гневно

  [quote#54:"guest"]Само хора неуверени в собствената си идентичност виждат заплаха в "другите" и различните.[/quote]
  Ако и ти закъснееш за съдебно заседание в СГС, защото на някакви тиквеници- мюсюлмани или е хрумнало противозаконно да се молят върху публична общинска собственост - тротоара и поради ремонт на булеварда ти е трудно преминаването, въпреки , че си тръгнал 1 час и половина по-рано за съдебна зала, тогава ще ми кажеш как се чувстваш! Изказването ти показва , че си нямаш и представа от реалните проблеми във Бг.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#56] от "dqdomart":

  Яни Милчев не пише за България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Относно пост № 56- "мюсюлмани или е хрумнало" да се чете "мюсюлмани им е хрумнало"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До "dqdomart"

  Всеобща декларация за правата на човека: "Право на свобода на мисълта, съвестта и религията; право да смени религията/убежденията си и да ги изповядва свободно"

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#55] от "dqdomart":

  Тези джамии не са били построени без разрешение. Ако на коренното население не им харесва, имат пълно право да протестират, както вече са правили, и да се борят за премахването им.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 524 Неутрално


  Много провинциално и примитивно написана статия, авторът не познава сложната европейска реалност, нито европейската история и се ограничава на рецитира преизтъркани клишета: "ляво", "дясно", "мултикултурализъм", ""политическа коректност", "интелектуалните авторитети"...

  Твърде елементарно е написано всичко, подхожда за примитивен читател, неспособен да мисли извън посочените категории.

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 62. 62 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Определено не смятам, че реалните проблеми в България опират до религиозните права на мюсюлманите, без да коментирам огромното неудобство, което са ви причинили политическите мероприятия на ДПС и Атака.

 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#57] от "7777":
  България е член на ЕС и цялото вторично законодателство- по отношение на човешки права , правоприлагането им на територията на държави- членове на ЕС - я задължава да приеме поне част от "мулти-култи' идеята, въплътена в еврорегламенти и евродирективи, които се явяват действащи закони.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#60:"7777"]Ако на коренното население не им харесва, имат пълно право да протестират, както вече са правили, и да се борят за премахването им.[/quote]
  Вижте съдържанието на пост № 63

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#55] от "dqdomart":

  Па не си го сгрел, значи мултикултурализма е фасада на Европеиския расизъм.
  Докато в САЩ се смесвтат културите и хората по този начин става по добро общество, където които иска и има капацитет просперира без оглед на произход и всички сме Американци ... В Европа чрез теорията на мултикултурализма замаскират абсолтното нежелание да се асимилират тези хора поради преобладаващото мнение че (Западно)Европеиците са по по наи от останалите включае от САЩ, Австралия, Канада, Източна Европа и тн ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#62] от "guest":
  Хм...не говорим за религиозни права, а за нарушаване на 2 наредби на СОС от главното мюфтийство - аспекта е доста по-различен.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#54] от "guest":

  Ти си нямаш никакво понатие от истинското положение на нещата, ама никакво! Ще видиш до десет години кои партии ще вземат властта в ЕС благодарение на идиотщините на Мулти-Проститулти управниците досега!!!! Ти не си наясно какво значи да те мачкат пришълци от Северна Африка в сърцето на Европа!!!!! Действителността ще бъде жестока - ще се сблъскат двете крайности и ще има много кръв!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 68. 68 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#63] от "dqdomart":

  Същевременно страните на ЕС не са тоталитарни. Гражданите могат да гласуват за политици и партии, които не споделят идеите на равноправието, така както е заложено в тези харти, и постепенно да ги променят. Разбира се, ако недоволните спечелят съмишленици за каузата си. Освен това членството в ЕС не е задължително. България е член на ЕС с благословията на мнозинството от гражданите си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 69. 69 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#65] от "ivanchoLA":

  Пишеш най-неверните неща! Безобразие!!! Европейците били лошите! А Щатите вдигат ли стената по границата с Мексико? А гледал ли си филма, в който плачеха слез изборите старите пушки от Средните щати, защото страната отивала на кино???!!! ЗАРАДИ ИМИГРАНТИТЕ!!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#68:"7777"]. Освен това членството в ЕС не е задължително[/quote]
  Нямам нищо пяротив членството на България в ЕС. Желая ревизия в политиката на ЕС относно политиката й спрямо легалната имиграция от Африка, кардинална промяна в основата на "мулти-култито"- предпочитам основата му да се формира не върху твърде различни цивилизационни обществени, културни и социални модели, а върху сходни, взаимопонасящи се етнокултури. Има огромна разлика между начина на живот и цивилизационната основа на един европеец и на един имигрант, идващ от Африка, който носи твърде често несъвместима със европейската своя култура. Както се казва в статията: "Най-грубо казано, ако някакъв изверг изнасили и убие момиченце, и ако такъв акт съществува например в традиционните жертвоприносителни ритуали на племето нгомбо-мгнонго, ние сме длъжни "коректно" да приемем, че е извършен "трансфер на етнокултурна другост", а не чудовищно престъпление."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#61] от "apollon":Охоооо, вижте го:

  [quote#61:"apollon"]Твърде елементарно е написано всичко, подхожда за примитивен читател, неспособен да мисли извън посочените категории. [/quote]

  Не, ти подхождаш като откъснат напълно от реалния живот!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 72. 72 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#69] от "Хипчо":

  А че те старите пушки, хипчо, да не би да са наследници на команчите? В САЩ всички, които не са наследници на индианците са от емигрантски прозиход или емигранти. А Европейските страни, в които има голяма емиграция от Африка и Азия приемат пришълци най-вече от бившите си колонии. Пито-платено един вид.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 73. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#70:"dqdomart"]"Най-грубо казано, ако някакъв изверг изнасили и убие момиченце, и ако такъв акт съществува например в традиционните жертвоприносителни ритуали на племето нгомбо-мгнонго, ние сме длъжни "коректно" да приемем, че е извършен "трансфер на етнокултурна другост", а не чудовищно престъпление." [/quote]
  Това е параноично преувеличение или, айде да сме по-щедри, щото Милчев е литератор: хипербола. Правата на децата се спазват в Европа. Ще приема че обратното е вярно, когато ми се представят реални доказателства за такива случаи.

  Иначе, организирай се и действай за промените, които искаш да постигнеш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 74. 74 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#67] от "Хипчо":

  Да, наистина въпреки че съм живяла в сърцето на Европа никой никога не ме е тъпкал, най-малко пък "пришълци от Северна Африка". За сметка на това съм виждала как полицията спира хора за проверка по расов признак. Интересното е, че хора, които тук защитават крайно десни възгледи биха били изгонени от същите тези крайно десни привърженици на базата на същото това мислене вън от техните европейски нации като нечист и корумпиращ примес...

 75. 75 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#69] от "Хипчо":

  Значи простите и некомпетентните хора винаги си търсят оправдание в имигрантите и в средните щати са главно и двете, наричат се също "щатите за прелитане" ... повече няма какво да коментирам какво са казали реднеците ... оградите са повече да се симулира активнотст отколкото нещо друго ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 76. 76 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#59:"guest"]Всеобща декларация за правата на човека: "Право на свобода на мисълта, съвестта и религията; право да смени религията/убежденията си и да ги изповядва свободно" [/quote]

  Идеята различни култури да съжителстват не една територия / държава изглежда много "либерално", но животът я отрича.

  Всяко общество може да съществува САМО ако споделя поне минимално количество общи морални ориентири.

  Някой народи в Азия намират за нормално да облекчават публично естесвените си нужди по улиците.
  Дригаде ралигията повелява да се колят на площадите кози за да "гадаят" по вътрешности.

  В "еропейска" България пък, някой "европейски граждани" смятат, че няма нужда от образование, че е правилно вечер да се краде от нивите на бабите и дядовците по селата, но не и да се копа денем, че животът е крадене - ядене - е..не, кючеци, ....ама и социални помощи.

  И това трябва да продължи, понеже така са живели предците им от хилядолетия, т.е. това е "културата" им и ........"мноо'о хубо пеат, баце"!

  В името на обществения успех обаче, трябва да се забрави тоя "мултикълтуризъм" и с руск да загубим "културните достижения" на циганите да ги принудим да се учат, да УЧАТ, да се ОБРАЗОВАТ и най-после да станат едни "скучни"... и "не-цигано културни", т.е. да ги "асимилираме".

  У-у-у , грозна дума! Ама единствено решение!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 77. 77 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#74] от "guest":

  Това е иронията. Нашего брата, които не са пътували много освен като туристи, си въобразяват, че автоматично се класират за бели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 78. 78 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#76] от "Demokrat":

  Хм, не знам някой някъде да защитава престъпване на закони, в името на "мултикултурализма". Да не изопачваме нещата...

 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#73] от "7777":
  Запознат/а ли сте с етноса"цигани", племеннитите им различия и проблемите при интеграцията им във България ? Както и с незаконните бракове между деца от този етнос?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#78] от "guest":
  Държавата се нарича "България". Над 10 календарни години ромските гета в най- големите бг. градове не плащаха потребените от тях еленергия и вода, не плащаха елементарни данъци за обитаване на замята, върху която живееха, не бяха проверявани от НАП, трудно се допускаше полиция в тези квартали.... Всички други бг. граждани попадаха под действието на закона и се чувстваха дискриминирани. Проблема е обширен и просто не мисля, че е нужно да се обсъжда тук.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на erasmus_student
  erasmus_student
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Като студент в Ротердам, Холандия, заявявам че 99% от престъпността там идва от мароканците и мюсюлманите като цяло. Не съм расист, но Европа трябва да се оттърве от тази група хора, които по цял ден не работят, занимават се с престъпления и издевателстват над холандците!!!!!

 82. 82 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#80] от "dqdomart":

  Проблемът е в България и тези, които си избираме да я управляват, не в европейския мултикултурализъм, за който става дума в статията. И даденият пример е един от наи-малките проблеми на беззаконност, корупция, неплащане на данъци и т.н., които се ширят в страната. Но пък е много удобно да се вторачим в ромските гета...

 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#79] от "dqdomart":

  Да, запозната съм. Не приемам педофилията между ромите (или които и да било други). Обаче не виждам това какво общо има с мултикултурализма. Политическата класа оставя ромските деца на произвола на съдбата, не щото уважава чуждите традиции, а за да си осигури електорат. С което дискриминира и ромските деца, и нас.

  А сега ми обяснете какво общо имат нашите роми с норвежкия атентат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#82:"guest"]Проблемът е в България и тези, които си избираме да я управляват, не в европейския мултикултурализъм, за който става дума в статията[/quote]
  Да- явно не знаете някои факти...Моля, запознайте се -
  http://zonabg.info/Politics.30_31/6716.Franciq-zapochna-deportiraneto-na-ciganite-ot-Romania-Bulgaria/

  http://e-vestnik.bg/9885

  http://bg.altermedia.info/?p=14065

  http://www.mlsp.government.bg/decade/default.asp

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#83:"7777"]А сега ми обяснете какво общо имат нашите роми с норвежкия атентат[/quote]
  Моля, посочете ми дефиниция за "мултикултурализъм", която да е официално възприета във ЕС и която да се посочва в негови официални документи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#84] от "dqdomart":

  И какво трябва да доказват тези линкове, първият от които не се отваря? Че ромите ни са престъпници, щото ние българите сме много мултикултурни? Че французите не ни искат ромите, щото французите са много мултикултурни???? Как изобщо вашите линкове потвърждават тезата на Яне Милчев, че в западния свят е много кофти да си бял мъж?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#85] от "dqdomart":

  Мултикултурализъм е академична дефиниция. Хартата за правата на човека, която някой цитира по-горе, е правното изражение на мултикултуразлизма в ЕС. Какво се опитвате да кажете?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Мдаа, можете ли да си предстваите, че това.. същество - dqdomart - работи като .. адвокат! Същество, което не знае основния принцип на съвременното право - че отговорността е ЛИЧНА, а не групова, етническа, религиозна или някаква друга и че е недопустимо да се приписват престъпления на цели групи заради действията на отделни техни членове, дори 99% от тях да ги вършат. Разбирате ли сега, защо съдебната система на България е най-жалката в цяла .. Африка?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 89. 89 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И да, отговорност за престъпления МОЖЕ да се приписва на идеологии. НЕ на етноси, защото хората в рамките на един етнос са различни.
  Така например престъплението на норвежеца е директно следствие от крайно-дясната му, ислямофобска идеология.
  Окупацията на палестина е пряко следствие от ционизма.
  И така нататък...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 90. 90 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Точно това е проблема на "политическата некоректност", с други думи расизма - че поставят хора под един знаменател не на базата на човешките им качества, а на базата на цвета на кожата или религията им, екстраполирайки някакви най-често въображаеми престъпления върху всичките членове на групата, пренебрегвайки тяхната различност. За това става дума. Срещу това е авторът на статията - той иска да му се позволи да обобщава и да дава оценки. Примерно като хванат един българин да краде еврофондове, той иска да има право да каже политически некоректно - "ето виждате ли, българиТЕ са крадци на еврофондове"...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 91. 91 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И не, никой никога не е обявявал престъпления за "културна особеност" и никой никога не е пледирал да не се наказват престъпници заради "културните им особености". Това е измислица на крайно-десните. И "ако някакъв изверг изнасили и убие момиченце" никой привърженик на мултикултурализма няма да нарече това "културна особеност". Така ще го нарекат крайно-десните, но само ако извършителят не е бял. Ако е бял, крайно-десен християнски фундаменталист, ще кажат, както казва и автора на статията, че е просто луд..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 92. 92 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Много добра статия! Не съм съвсем съгласна с всичко написано, но на мен също ми се струва, че основният проблем в днешния объркан свят се корени в лицемерието, в което сме принудени да живеем. Не е нормално да се промиват мозъците на децата с високопарни глупости като "социална справедливост", "солидарност", "равенство" и същевременно същите тези деца всеки ден да стават свидетели на точно обратните примери. Защото хората не са "солидарни" нито са равни. Просто не им е в природата да са такива. Какво например в биографията на "социалиста" Доминик Строс Кан може да е пример за "солидарност", равенство или "социална справедливост"? И дали французите наистина не виждат никакво противоречие, та са готови да го изберат за президент?
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Доминик_Строс-Кан

 93. 93 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#92:"katiya"]Защото хората не са "солидарни" нито са равни. Просто не им е в природата да са такива.[/quote]

  Грешка. Само на дясно-"мислещите" хора не им е в природата да са солидарни и да приемат другите като равни. Нормалните хора са солидарни по между си и се приемат за развни. Причината дясно-"мислещите" да не разбират тези понятия - равенство и солидарност е в психическата им недоразвитост. Всички деца минават през етапа на егоизма. После се научават да споделят и да си сътрудничат. Научават се дауважават другите и да обичат. Дясно-"мислещите" са просто хопра, които са останали на етапа на егоизма. По класификацията на Фройд това е "анално-садистичния период". Това обяснява и склонността им да трупат пари..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "7777":
  Разгледайте тези текстове и се опитайте да намерите връзката между тях.
  Хартата за правата на човека
  ДЯЛ III
  РАВЕНСТВО
  Член 20
  Равенство пред закона
  Всички хора са равни пред закона.
  Член 21
  Недискриминация
  1. Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, рождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация.
  2. В областта на прилагане на Договорите и без да се засягат техните особени разпоредби, се забранява всяка форма на дискриминация, основана на гражданството.
  Член 22
  Културно, религиозно и езиково многообразие
  Съюзът зачита културното, религиозното и езиковото многообразие.
  Член 52
  Обхват и тълкуване на правата и принципите
  1. Всяко ограничаване на упражняването на правата и свободите, признати от настоящата Харта, трябва да бъде предвидено в закон и да зачита основното съдържание на същите права и свободи. При спазване на принципа на пропорционалност ограничения могат да бъдат налагани, само ако са необходими и ако действително отговарят на признати от Съюза цели от общ интерес или на необходимостта да се защитят правата и свободите на други хора.

  Конституция на Р. България
  Чл. 13. (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
  Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.
  Чл. 46. (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.
  Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
  (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#94] от "dqdomart":

  Що не си кажете в прав текст, каквото имате да казвате? Твърдите, че културното многообразие и равенството пред закона се изключват взаимно ли? И пак: какво общо има това с деянието на Брейвик?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  А сега разгледайте тези членове от върховния закон - Конституцията и забравете опитите на некадърната тъпата патка "адвокатка" да го изврати :

  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#95:"7777"]Твърдите, че културното многообразие и равенството пред закона се изключват взаимно ли?[/quote]
  Твърдя, че личните и неотменими права не са безгранични при упражняването им- включително правото на вероизповедание, когато - чл. 57 ал. 2 от КРБ "(2) ....... то накърнява права или законни интереси на други", както и "Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите. "

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Т.е. личните права са НЕОТМЕНИМИ, НО УПРАЖНЯВАНЕТО ИМ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОГРАНИЧЕНО, КОГАТО НАКЪРНЯВА ПРАВАТА ИЛИ ЗАКОННИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ДРУГИ.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#97] от "dqdomart":

  [quote#97:"dqdomart"]Твърдя, че личните и неотменими права не са безгранични при упражняването им- включително правото на вероизповедание, когато - чл. 57 ал. 2 от КРБ "(2) ....... то накърнява права или законни интереси на други", както и "Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.[/quote]

  Дотук съм съгласна. А сега обяснете как упражняването на правото на вероизповедание на конкретни норвежски емигранти е нарушило правата на Брейвик. Или дайте други примери, в които европейски правителства са зачели правата на мюсюлманите, нарушавайки по този начин правата на християните.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#98] от "dqdomart":

  ПП. Не ви цакам аз минусите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK