Дими Паница

Дими Паница

© ДневникМалцина са знаели, че Дими Паница е заболял тежко, затова и вестта, че на 28 юли си е отишъл завинаги, прозвуча като невероятна.


Дими (Димитрий-Иван Евстатиев Паница) е роден на 2 ноември 1930. Потомък е на големия възрожденски род Паница, от който са произлезли опълченци, герои от Сръбско-Българската война, поборници за освобождението на Македония, политици и военни от Българската армия до 9 септември 1944.


Прекарва детството и юношеството си в София, в голямата и уникално красива къща на бул. "Цар Освободител" (срещу Университета), която няколко десетилетия е била посолство на Китай, а наскоро след реставрация стана седалище на т. нар. клуб на богатите.
Дими Паница напуска България като политически емигрант през 1948 г. и прекарва по-голямата част от живота си между Западна Европа и САЩ. Съвсем млад започва работа в списание Reader’s Digest, а в средата на 60-те оглавява европейския офис на изданието. Пенсионира се през 1994 г. като заместник-главен редактор.


Веднага след падането на комунизма той се връща в България, за да създаде и да подкрепя финансово десетки граждански инициативи.


Основава през 1991 фондация "Свободна и демократична България", в чиито дейности са "Социален комплекс "Св. София" - в помощ на бездомни деца и младежи; организиране на международна конференция "Карнегиевата анкета и Балканите днес"; програма "Гражданско общество", включваща учредяването на "Джуниър ачийвмънт" - България, програми за журналистически обмен на Балканите, Българско училище за политика, програма "Студентски дискусионни клубове"; ежегодните журналистически награди "Паница" в продължение на 10 години; последвалата я ежегодна награда за гражданска доблест,  създаване на Outward Bound® - България - превенция на наркомании; издания, свързани с гражданските права, приемната грижа; семинари, хуманитарна помощ, стипендии...
Преди 10 години той дари на Американският университет в България 8500 книги.


Едно от големите граждански начинания на Дими Паница е всенародната подписка и петицията за връщане на българските архиви от Русия.


Приятели и граждански сдружения почетоха паметта на Дими Паница. Животът му ще продължи в нашата дейност,  написаха в обръщение създадените от него организации. У правителният съвет на училището за политика реши то да носи неговото име.


За активната си работа за укрепването на гражданското общество в България  е удостоен с медал "За заслуга" на Съвета на Европа, орден "Стара планина"- първа степен, и титлата "Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република".


Той е първият българин, удостоен с най-високото отличие на "Кингс колидж" в Лондон -"Почетен настоятел", за заслуги към развитието на журналистиката и гражданското общество. "Кингс Колидж" е сред най-старите английски университети, основан през 1829 г.  Заедно с Димитър Паница същото отличие е получил и световноизвестният перуански писател Марио Варгас Льоса. 


Големи печатни издания в САЩ, сред които "Вашингтон пост" и "Сан Франциско кроникъл", публикуваха In memoriam за Дими Паница.


От 10.30 до 17.00 ч. във вторник в офиса на училището за политика на ул. "Иван Шишман" 17 ще продължи да бъде отворена книгата за съболезнования . А от 15.30 ч. същия ден ( вторник) в столичния храм "Света София"  ще се състои тържествена заупокойна служба в негова памет.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK