Извънбюджетни болни

Извънбюджетни болни

© Иван КутузовУниверситетска болница спря приема на болни с онкологични заболявания за два месеца. Областна онкологична болница алармира, че е пред ликвидация. Между двете съобщения няма връзка. На пръв поглед.
Онкологичната болница, за която стана дума, през 2010 г. е изразходвала за лечение на болни 5.2 милиона лева.


През 2011 г. е била принудена да подпише един договор с Националната здравоосигурителна каса (задължителен прогнозен бюджет) и един договор с Министерството на здравеопазването (държавна субсидия) за общо 3.5 милиона лева. Броят на болните, които обслужва за първите шест месеца, бележи ръст от 20%. Сумарно


20% повече дейност при 33% по-малко пари
Простата сметка показва, че през последното тримесечие на годината тази болница не само няма да има пари, с които да осигури лекарства за онкоболните, но няма да може да изплати и трудовите възнаграждения на персонала. В тази ситуация тя ще спре да работи в началото на октомври. Алтернативно може да натрупа дълг и да последва съдбата на болницата в Девин.


Добилата вече национална известност заповед на директора на университетската болница се мотивира с нарасналия брой болни при ограничение на годишните разходи. С нея, освен че се спира лечението на новооткрити болни за два месеца, се дава указание същите да се насочат към техните областни онкологични центрове, сиреч към онази другата болница, която алармира по същото това време, че е пред ликвидация.


Да се поставим за момент на мястото на една болна


която условно ще наречем Мария. Наскоро са й открили рак на гърдата. Силно притеснена, Мария отива в областната онкологична болница. Лекар казва на Мария, че парите на болницата са изчерпани и не могат да й осигурят съвременно лечение. Съветва я най-приятелски да потърси лечение в университетската болница. Мария взема първия автобус и заминава за София.


Нарежда се на опашката пред кабинета и когато идва нейният ред, спокойно й обясняват, че трябва да отиде в областната болница, защото университетската няма да приема такива като нея през следващите два месеца. Къде да отиде Мария? На кого да се оплаче? На министъра? Той току-що каза по телевизията, че лекарства има за всички.


Здравните власти винаги отричат да има проблем. За тях е най-лесно да кажат, че лекарства има за всички. Единственият индикатор, на който се опират, са оплакванията на болните. По-точно онези от оплакванията, които са стигнали до тях. Тоест, когато здравният министър бодро обявява, че няма проблем с лекарствата за онкоболни, това означава само, че в МЗ не са постъпили няколко хиляди жалби през последния месец. Нищо повече.


Колко от тези, на които им е спряно, забавено или сменено лечението, сядат веднага да пишат жалба на министъра? Колко от тях изобщо знаят какво лекарство и колко пъти трябва да вземат? А ако не знаеш кое лекарство трябва да вземаш, как да знаеш, че не ти го отпускат или вместо него ти отпускат друго, далеч по-неефективно?


Ако все пак Мария е една от малцината, които са се информирали, и напише жалба до министъра, ще получи следния отговор: "От 2011 г. лекарствата не се купуват от МЗ, а от онкологичните центрове, затова адресирайте жалбата си до тях."


Недостигът на лекарства за онкоболните е хроничен


Размерът на този недостиг не е известен, защото този, който може, няма интерес да го измери. Има само косвени данни. Някои смятат, че едва 1/3 от всички болни с онкологични заболявания се лекуват lege artis.
Какво направи правителството през 2011 г., за да реши проблема? Прехвърли го на онкологичните центрове и болници. Същите получиха годишни бюджети. Чрез бюджета се лимитират парите, а оттам и болните. Нашата Мария се оказа извънбюджетна. Както и хиляди като нея.


Такива са печалните резултати от социалното инженерство. Чиновникът определя къде и какви болници да има, колко и какви болни да приемат, какви бюджети да им отпусне. От гледна точка на чиновника това е перфектната организация. "Добре подредената" по този начин система има само един недостатък – не може да отговори на потребностите и хиляди болни остават без лечение. Всеки път


когато администрацията си въобрази, че знае по-добре


какви са нуждите на хората от самите тях, се стига до същите плачевни резултати.


Най-смешното в случая е, че бюджетното здравеопазване е записано като цел в политическата програма на БСП. Правителството на ГЕРБ стриктно я изпълнява. Може би защото в собствената му програма не пише нищо.


Има ли решение проблема с лечението на онкоболните? Да, и то е пределно просто. Махат се всички субсидии и бюджети. Болният избира къде да се лекува, а парите за неговото лечение отиват в болницата, която е избрал. Лекарствата се реимбурсират от НЗОК. Колкото са нуждите, толкова ще се плати.


Не вярвам сегашното правителство да го направи. Надявам се поне да осигурят още малко лекарства. Днешната ситуация наистина не е драматична. Тя обаче е сигнал за предстояща криза. Очертава се дефицит на лекарства за онкоболни през последното тримесечие на годината. За да се предотврати или поне смекчи, трябва да се действа сега.


*Авторът е учредител на Център за защита правата в здравеопазването

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 454 Гневно

  За лекарства няма пари ... но виж, за спортни зали и стадиони има.

 2. 2 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  И пак най-важният въпрос. Защо изобщо плащаме здравни вноски след като не получаваме нищо от държавата срещу тях?

  Кирил Кирилов
 3. 3 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1459 Разстроено

  Авторе.., за жалост онкоболните явно не са с приоритет, защото те няма как фиктивно да бъдат лекувани, а от там и няма как покрай тях да се източва здравната каса.

  Жената е покана за щастие
 4. 4 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1021 Гневно

  Едно разумно решение на проблема предлага Стойчо Кацаров, но освен потърпевшите болни има ли кой да го проумее. За правителствената политика в областта на здравеопазването и социалната политика просто нямам думи, или по - точно има само една и тя е геноцид. Обяснете го на онкоболните деца и възрастни, господа управляващи, че им предстои да спортуват в модерни сгради и да пътуват по модерни магистрали. А на някои олигофрени трябва да се обясни, че моралния критерий на едно общество се измерва най - вече в грижа за болните и децата!

 5. 5 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Здравните вноски в БГ одавна са данък будала за субсидиране на правителството, а НЗОК е една от най-вредните и порочни структури.
  Колкото по бързо се закрие и се даде право на хората да се осигуряват в частни фондове (гарантирани от държавата) толкова по бързо ще се оправи здравеопзването в БГ.
  обаче май правителството няма интерес от това защото тогава ще трябва да плаща реални осигуровки за държавните служители, децата и пенсионерите.
  циганите остават извън здравната система поради не плащане на вноски ... а идват избори ....

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Мой комшия е шеф на районна здравна каса.Не го пиша от завист ,ама вилата му наблизо е ...достойна за завист.Каква ли му е заплатата?!

 8. 8 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 434 Неутрално

  дреме ни...нали има за права за а група пари (1.8 милиона, 1.8 милиона пришки да им излезат на г..ъ), зали строим, абе страшна работа...а тия онкоболни вълци ги яли, тамън, като пукясат няма да им се плащат пенсии...

 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#8] от "martin187ism":

  Да, но няма и да издържат наличните пенсионери. Много онкоболни са в трудоспособна възраст.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#7] от "globus":

  Доста по малка от колкото си мислиш, но определено и не познавам директор на НЗОК който да се издържа от заплатата си.

 11. 11 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  [quote#10:"Quo Vadis?"]Доста по малка от колкото си мислиш, но определено и не познавам директор на НЗОК който да се издържа от заплатата си. [/quote]

  Ако сте прав,значи краде от здравето на болни хора!
  Няма да му говоря вече и като го няма ще му пикая в градината!

 12. 12 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#11] от "globus"

  ми преди няколко месеца се извърши най голямата кражба от здравето на болните, 1,4 млрд от резерва на здравната каса бяха национализирани.

  Относно Здравната каса мога да ти гарантирам това - в районите клонове на здравната каса заплатите определено са мизерни и са съизмерими с тези в общинската администрация.
  А от това че няма да му говориш нищо няма да спечелиш, по добре се дръж добре с него и гледай на него като на съсед а не като директор на Р/НЗОК, все пак живеете заедно.

  За грешките в системата ще имаме възможност да се опитаме да коригираме нещата с вота си през есента.

 13. 13 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Като няма работеща здравна информационна система, от една страна, и ясна визия за здравеопазването - от друга, най-лесното (и може би - единствено възможното) е да ограничиш отделните здравни звена с фиксирани бюджети - пък те да се оправят. И резултатът е видим - да краднем откъдето можем и както можем, а проблемът на давещите се - проблем на самите давещи се...

 14. 14 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  [quote#12:"Quo Vadis?"]А от това че няма да му говориш нищо няма да спечелиш, по добре се дръж добре с него [/quote]

  Съгласен,ще му говоря,но само глупости и ще го псувам наум!
  А в градината му няма да пикая,но само заради розите,които нямат вина за липсата на лекарства за онкоболните!

 15. 15 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Срамота е да не си обгрижваме смъртно болните, раковоболните и болните деца.
  Общество което е загрижено за бездомните кучета, а не за своите болни деца и старци, жени и т.н. НЕ СТРУВА НИЩО!

  Само ни приказват глупости относно лекарствата, а крадат здраво, пове4е от всички досега.......

  Срамота е за бездушието с което приемаме това....
  Тъпи сме, алчни сме, мързеливи сме, мръсни са ни душите....

 16. 16 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 752 Гневно

  Гробария ,държавата на абсурдите,калинките ,тиквите и геноцида.

 17. 17 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Работех 17 години и се осигурявах на много хубави заплати. През есента на миналата година останах без работа и след два месеца - и без здравни осигуровки. Питам се, защо съм плащал толкова време здравни вноски, след като заради едно прекъсване не мога да ползвам уж безплатното лечение?! Най-добрият вариант е здравна карта - имаш си внесени пари и те следват навсякъде. Тогава болниците ще се утрепват да ти осигурят условия и да те приемат с парите ти. А, да.. Тогава бедните мангали, пардон цигани, ще бъдат лишени от здравеопазване. Но тях и без това това не ги интересува.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 18. 18 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#17] от "demonoid":

  Така е защото си имал нещастието да се родиш в Гробария
  страна с райска природа управлявана от дяволи в човешки образ.

 19. 19 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много добре написана статия.
  Добре като статия, като изводи и заключения, касаещи ролята на държавата...Не ми се говори.
  При онкоболните няма "възвращаемост" на средствата. Те не изглеждат представително като една Спортна зала например или магистрала. При тях лентички не се режат.
  Същото е положението при болните от ХБН. Около 600 от тях са в листата на чакащите за трансплантация. 37 бъбречни трансплантации са направени през 2010 година.
  На хемодиализно лечение са около 2800-3000 пациенти. На много от тези хора трансплантацията е единственият начин за нормален социален живот.
  Същото е положението и за хората в неравностойно положение. Променят критериите при кандидатстване за личен асистент. Освен това, кандидатите ще трябва да правят всяка година самооценка на нуждите си. - Що за малоумие?
  Както и при ТЕЛК комисиите. Пациент с доказана диагноза, е длъжен едва ли не всяка година да се явява пред комисията. Сякаш отрязания му крайник ще регенерира, или ще му "поникне" трети бъбрек, и дадената група инвалидност ще се промени.

  №4 danailov, го е казал правилно, геноцид. Силна дума наистина, но политиката на държавата към определени социални групи към момента е точно такава!

  П.С. Още много мога да пиша по темата. Това е видимата част на хаоса, безхаберието, бюрокрацията и некомпетентността в сферата на здравеопазването.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 20. 20 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "Tai Lung": Ако задълбаем още малко, ако можем разбира се, ще установим, че проблемът на здравеопазването, както и да го въртим и да го сучем, е системен -проблем на неработеща икономика! И така е във всяка сфера- здравеопазване, образование, транспорт, сигурност, култура - всичко каквото се сетиш. Освен бизнес сферата на съответното правителство. Сегашното печели от асфалтиране на пътища и мозъци. Предишното - от други по-високотехнологични, но също доходоносни дейности. Очевидно при капитализма такива са правилата на играта- играеш- пичелиш . Въпросът за оцеляването на мнозинството обикновени хора ( недостатъчно алчни за да играят по тези правила) е да изберат по-малкото зло - хората, които хем вършат работа на ползу роду, хем вземат своето (но не скандално много). Някакси така започвам да схващам нещата, разбира се ако приемаме тези "правила". Ако ли не - трябва да хващаме нов път!

 21. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Абе нация, Вие не схванахте ли, че умишлено Ви ограничават достъпа до здравеопазване ? Който има кинти ще замине за чужбина и ще се лекува, който няма ша мре тук и тва е . Геноцида е факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Лошото е, че здравеопазването като цяло, а онкологията в частност, са безбожно скъпи "удоволствия". Работя в областна болница, имаме 47 легла с около 1600 хоспитализации на година и с няколко десетки хиляди посещения на амбулантни пациенти. Бюджетът ни за лекарства на година е около 180 млн. CZK (ок. 14.5 млн. BGN). Еми не стигат. На целодържавно ниво също не стигат парите.
  Това, което може да се направи не е изобщо популярно - издават се т. нар. стандарти, които трябва да се покрият от т. нар. стандартна осигуровка. Ако плащаш повече - повече. Или ако си плащаш кеш (не е много възможно в онкологията - цените са от около 30 до към 30 000 лева на опаковка лекарство, а курсовете са в много опаковки). Стандартизацията на грижите в медицината изобщо обаче ни чака - не може да се живее на вечен дълг.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Години наред слушаме за недостига на лекарства за онкоболните.Това е позор.Мразя соцвремето но дори тогава такова бездушие не си спомням.Тогава поне нямаше такива лекарства.Сега има ,но са недостъпни.Трябва обаче да ни е ясно,че касата не може да реши въпроса,няма как след като повече от 1милион не плащат здравни осигуровки.Не се е чуло да се проведе кампания за по масово участие в тази по същество взаимоспомагателна каса.Няма да е по-лазлично и ако има частни фондове.Просто рефлексите от миналото не са отмряли,"искаме си безплатното здравеопазване!"

 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Здравейте, бих желал да влезна във връзка със вас.
  Ако желате изпратете ми е-маил или телефон за връзка на dgdimitrov@seznam.cz

 25. 25 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":
  [quote#22:"PavelCZ"]които трябва да се покрият от т. нар. стандартна осигуровка.[/quote]
  И друг път сме дискутирали подобни теми. И почти винаги сме били на едно и също мнение.
  Верно е, че тези области в медицината са "безбожно скъпи", нали ще ме извиниш за израза, но стандарта в Чехия, въобще, ама въобще не може да се сравнява с тоя в България!
  Говорил съм и с колеги работещи в Унгария. И при тях нещата не са по "розови". Но все пак някак успяват.
  Ние тук пак сме върха! Неосигурените/здравно/ вече са почти 2 милиона! Що за държава!? От почти 7 милиона...
  И очакваме адекватно здравно обслужване?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 26. 26 Профил на Google
  Google
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Българските онкоболни, бидейки малцинство в държава с нефункционираща демокрация, нищо добро не ги чака. Истината е, че ако не ти се стовари на главата, нямаш и бегла представа за какво иде реч. Благодаря на автора (и на Дневник), че ме образова малко за тази тежка тема.

  Don't be evil
 27. 27 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#25] от "drakar65":

  Ами това е резултат от европейската концепция за "мандаторно осигурени"- т.е. такива, за които плаща държавата - деца, пенсионери, учещи до 26 години, военослужещи, инвалиди и безработни. То е много хуманно, но скъпо в условията на малко произвеждащи блага. Системата би трябвало да се ограничи само за пенсионери (внесли са с труда си в общото благо в миналото), инвалиди и деца до 15 години (тези категории не са трудоспособни). Като би трябвало да се направят по-строги критериите за инвалидност - при нас поне всеки, който го боли гръб можеше (до неотдавна) да се пробва за инвалидна пенсия и често я получаваше.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 28 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "PavelCZ":
  [quote#27:"PavelCZ"] при нас поне всеки, който го боли гръб можеше (до неотдавна) да се пробва за инвалидна пенсия и често я получаваше. [/quote]
  За жалост все още е така!
  Тези които наистина имат нужда от подобни социални помощи/не харесвам тази дума, но така е формулирано/ от държавата са докарани до унижение, едва ли не да се молят за това което е записано в Конституцията и не се спазва!

  А иначе съм виждал якички момченца, притежатели на също така яки джипове за хиляди евро, но имащи група инвалидност!

  И това се приема за нормално!
  Това не мога да приема! Що за държава!?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 29. 29 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Павле,
  не знам дали си давате сметка колко важно за някои хора се оказва присъствието Ви тук.
  Получих сърдечни думи на благодарност от моя близък, на когото дадох Вашите координати!
  Препращам Ви ги, защото си мисля, че те фактически са за Вас -за човещината Ви, за отзивчивостта Ви и за компетентните съвети!
  Към неговите благодарности добавям и моите!

  The best way out is always through Robert Frost
 30. 30 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ЕС не дава пари за здравеопазване, а дава за магистрали, като по този начин изсмуква и значителна част от малкото наши собствени средства за благоустрояване на "европейската" територия. Отделно грандомани като ББ строят спортни зали, стадиони и още не знам какви Луври и паметници, разхождат всеки ден кортежи из цяла България за рязане на ленти, за да се увековечат! За тях хората са матр'ял и нищо повече! Няма ли най-после този матря'ял да загрее, че е изтривалка за самопровъзгласилите се божества?!

 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1531 Разстроено

  Всичко в БГ е обърнато и изкривено.... Какъв ЕС, какви 5 лева, след като "хиляди болни остават без лечение"!???
  Това е избиване на собственото население, планирано от чиновници, които хем са безхаберни, хем са безчовечни.

  Потресен съм от това че авторорът е написал: "Днешната ситуация наистина не е драматична." Това че цинизъм и липса на ЧОВЕЩИНА! Всеки онкоболен, който не получи СВОЕВРЕМЕННО и адекватно лечение, с модерни лекарства - това не е драма, това е трагедия, това е страдание, това са семейства които са засегнати, това са разходи и загуби....

  Но на пожарната команда не и пука; тя толкова НЕ може!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Има ли решение проблема с лечението на онкоболните? Да, и то е пределно просто. Махат се всички субсидии и бюджети. Болният избира къде да се лекува, а парите за неговото лечение отиват в болницата, която е избрал. Лекарствата се реимбурсират от НЗОК. Колкото са нуждите, толкова ще се плати."
  ........................
  Звучи логично, но защо да е просто като може да е сложно и неефикасно. А там е "силата" на всичките ни системи, особенно здравната. И до като тези бюрократични простотии съществуват, потърпевши ще продължат да съдят М-во на здравеопазването, както това направи Теодора Захариева. Лошото е, че отново тези които са виновни не им пука, защото плаща БГ данъкоплатецът.

 33. 33 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#25] от "drakar65":

  Преди 22 години БГ и Чехия имах доста близък стандарт. Разликата е че там успяха в доста голяма степен да отстранят комунистите от власта и да изградят гражданско общество, а в БГ вече 22 год всякакв ДС/БКП креатури са на власт.

 34. 34 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Хора - това, което се прави с онкоболните е престъпление!!!
  Не може да се оставя без лечение човек с каквато и да е диагноза, просто не може!
  Иначе се връщаме в годините на сталинизма - няма човек, няма проблем.
  Зная, че парите в бюджета са проблем, но това не е оправдание - нищо не е по-ценно от човешкия живот.
  За мен това е най-слабото министерство на това правителство - затова и станаха толкова промени.
  Помислете и за тези хора, г-н Министър - когато си правите бюджета!

 35. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#17:"demonoid"]Тогава бедните мангали, пардон цигани, ще бъдат лишени от здравеопазване. Но тях и без това това не ги интересува. [/quote]

  Изобщо не си прав - те не са заинтересувани да плащат за здравеопазване, но са много заинтересувани да го ползват. За най-малкото се натискат да лежат в болница по една проста причина - приемат ли те вътре, лекарствата са безплатни. Иначе си ги плащаш от джоба. Затова болниците са пълни с цигани - не че са по-болни, а просто знаят как да си ползват правата.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 36. 36 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "theanalyser":

  Всъщност има един проблем и той се нарича Правителствена болница. Докато там и във Военна лечението на депутатите и министрите е безплатно, нищо няма да се промени.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 37. 37 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 434 Разстроено

  След като всички сме единодушни, че в момента се провеждат едни от най-целенасочените и масови политики на геноцид над все по-бързо топящия ни се народ, ЗАЩО ДРЕМЕМ?? Защо сме само зад компютъра? Та нали утре и ние ще се озовем в положението на Мария - ако ДНЕС не сме си извоювали ПРАВАТА, за които сме си плащали точно толкова, колкото Бойковината ни е поискала, как ще си ги искаме и отстояваме, когато се разболеем? Зарежете оня сбъркан грандоман - той даже не заслужава името му да се чете и говори, ами хайде да ги измитаме!!! Гадното е, че няма ама никаква алтернатива - на кого да се довериш!? Остават 2 пътя: леталният, който ГЕРБарите ни налагат, и този на емигранта. Кое избирате - да живеете или да умрете? Приемайки престъпната геноцидна политика сега, си подписваме смъртта утре!

  Истината е някъде там ...
 38. 38 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#19] от "drakar65":

  Много интересно мнение. Ако се доразвие, излиза, че когато в страната ни започне да се печели повече от ума и труда на хората и по-малко от далавери и мошеничество, тогава човешкият живот ще стане ценен не само в етичен, но и в икономически смисъл.

  И тогава би имало смисъл от добро здравеопазване, което ще може да покаже, че има възвръщаемост.

  При икономика, движена от измама, а не от качествени хора, нито образованието, нито здравеопазването истински са възвръщаеми инвестиции.

  Тъжно заключение.

 39. 39 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За сметка на това милиони се сипят за църкви...очевидно е че онкоболните им остава само да се молят за душите си...

 40. 40 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "ot4eto":

  Това може да изглежда не по темата, но всъщност е свързано.
  Влагат се много големи суми за реставрация на манастири, защото се подготвя нов удар - така наречения религиозен туризъм. Не си мислете, че става дума за някакви религиозни чувств Това ще бъде един печеливш бизнес, който българските и руските мутри ще овладеят.
  Разбира се, за онкоболните няма да има пари...

  The best way out is always through Robert Frost
 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Трябва да има държавно, безплатно, финансирано от бюджета здравеопазване, което да покрива точно такива нужди: лечение на онкоболни, хрониодиализа, хирургични интервенции и др. . Държавата не би могла да издържа голям брой здравни заведения, поради което за задоволяване нуждата от здравни услуги, по естествен път ще се развие системата на частното здравеопазване: кешово и осигурително. Сегашните държавни болници (суверенна народна собственост) функционират абсолютно нередно като частни. Кой им дава право да правят бизнес там, където не са вложили дори 1 стотинка!

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#40] от "Realistka":

  Как може хората зорлем да станат религиозни, ако това не го носят в себе си и нямат тази потребност?

  По темата - http://bnt.bg/bg/productions/75/edition/15742/bnt_taksi_18_uli_2011 - както е видно от този разговор, а и от други казуси - като на г-жа Мая Кривошиева - държавата няма стратегия за онкоболните. Ако гражданското общество не се самоорганизира в тяхна помощ, те са обречени (без значение от вида, степента на заболяването и шансовете, дори минимални за облекчение). До тези изводи стигам.

 43. 43 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "Realistka":
  [quote#40:"Realistka"]Влагат се много големи суми за реставрация на манастири, защото се подготвя нов удар - така наречения религиозен туризъм.[/quote]
  Нищо лошо. Дори напротив. Съгласен съм. Източноправославен съм и се радвам на подобни жестове от страна на държавата, макар, че доколкото зная Църквата е отделена от държавата.
  Ако можеха храмовете и манастирите да излекуват тялото ни, то тогава душата ни би била при тях.
  Но не става. Храма лекува душата, лекаря тялото.
  Може би в отвъдното, ще се почустваме себе си...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jogy":

  за лекарства няма, за зали и магистрали има .. на пръв поглед вярно. Всъщност подобни тези са повърхностни. Утре като стане някой пътен инцидент ще ревнеш, че нямало пътища. Една държава има нужда и от зали, и от пътища, и от много други неща. А дори целокупния държавен бюджет да отиде за здравеопазване, пак няма всички да са доволни.
  Номера е да се оправиш с наличния бюджет, в него има много резерви.

 45. 45 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#7] от "globus":

  Той от заплата не е направил вила, моля ти се...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 46. 46 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "Quo Vadis?":

  Както един познат казва в НЗОК проклятието било ... " Дано да живееш само на заплата!"

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 47. 47 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А сега да сложим шапкат ана здравната администрация ...

  - Колко от онкоболните оцеляват?
  - Ами ... около 10% ...
  - А защо да плащаме за останлите 90%?
  - Амиии ... защото преди лечението не се знае кои точно случаи, ще попаднат в тия 10%
  - Тогава, ще намалим средствата, като лимитираме бюджетите, пък ...

  И на мен в главата ми се въртят две неща:
  1) Естествен отбор
  2) Абе, аз ако взема да влезна в тия 90%, мога ли да им @ба майката на управляващите - Андерш показа как, някое чеверменце на палтки разпинати от армията или влизане в парламента с един куп листовки ... информативни ...

  А иначе наесен, гласувайте за ГРОБ.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 48. 48 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#17] от "demonoid":За мангалите и за чиновниците не си прав. Колкото повече пари на светло получаваш,толкова по-голям донор си за тях. Ако държавата проразпределя над 42% нали разбираш ,че при 270 лв те са едно число,а при 1500 са друго. Значи Българската държава кого преебава се пита в задачката ? И веднага се отговаря- 90% са българите и 10% - турци,арменци и други.Ако осигуритлните ти вноски,които сега са си проЗД данък ,са си осигурителни вноски и ти влизат в личната ти пенсионна и здравна сметка е съвсем различно. Няма надписани лечения ,лекарства и други.Въобще борбата срещу корупцията е на други нива и съвсем ограничена.Защо тогава не се прави? Аме щото няма да има корупция и далавери.Парите са си твои.Не могат да ти ги вземат,ако не се подпишеш.Сега що да не се подпишеш,когато получаваш нещо без пари. Това ,че другия получава много срещу твоя подпис ,какво те засяга? Това не са твоите пари.Да ,ама са моите. А аз може да се подпиша за твоите пари. И тъй като ламята си е една- една муртополитическа сган,която ни краде - без да ги изритаме - няма да стане.

 49. 49 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Предложения за промени в системата за здравно осигуряване в контекста на развитието на здравноосигурителния модел в България:
  1. Запазване и развиване на солидарния модел на здравно осигуряване, като доброволното здравно осигуряване е неразделна част от системата за здравно осигуряване в страната. Задължителното и доброволно здравно осигуряване са две взаимно свързани и допълващи се системи.

  2. Въвеждане на допълнително задължително здравно осигуряване, с вноската от което да бъде финансиран допълнителния задължителен пакет здравни услуги, като чрез демонополизацията на НЗОК се създаде пазарна среда на здравни услуги. Създаване на условия за допълнително финансиране на здравната система чрез финансиране на допълнителен задължителен пакет от здравни услуги в условията на конкуренция между здравноосигурителните дружества.

  3. Конкуренцията между здравноосигурителните дружества ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги, а чрез финансовия ресурс, който ще управляват заедно здравноосигурителните дружества и НЗОК ще се упражнява много по- строг контрол върху разходите за здравните услуги.

  4. Дефиниране и остойностяване на три пакета здравноосигурителни услуги:
  • Основен задължителен пакет здравни услуги – покрива се от НЗОК;
  • Допълнителен задължителен пакет здравни услуги (надграждащ основния) – покрива се от частни здравни осигурители;
  • Доброволен пакет здравни услуги (надграждащ първите два пакета) – покрива се от частни здравни осигурители.

  5. Създаване на възможности за оптимизация на мрежата от здравни заведения, която ще работи при пазарни условия и конкуренция между здравноосигурителни дружества, както и създаване на възможност за директно въздействие на потребителите на здравни услуги върху здравноосигурителното дружество - осигурените лица могат да се прехвърлят в здравноосигурително дружество, което предлага по- качествени услуги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK