За радост на кучкарската мафия

През 2004 г. България ратифицира Европейската конвенция за закрила на домашните любимци, с което пое ангажимент да прилага ефективните практики в управлението на своите популации от кучета и котки. Това задължение виси и сега неизпълнено.


Точно седем години по-късно на сайта на Столичната община изненадващо бе публикувана Проектопрограма за контрола на бездомните кучета в София през 2011-2016 г. Инициативата за този документ не бе оповестена предварително и той очевидно е бил разработен тайно от анонимни автори, като участието на всички заинтересувани страни е осуетено.Столичната община тайно разработи програма до 2016 г.Основните разходи по този проект са за "Мерки, свързани с кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране на безстопанствени кучета". Общо 2 800 000 лв. са предвидени за изграждането на приюти и кастрационен център в допълнение към сега действащите четири обекта.


Други  500 000 лв. са посочени за изграждането на осиновителен център, неопределени засега са средствата за увеличаване броя на ловните екипи от 4 на 10. Последното предложение няма разумно обяснение, след като официалните данни показват, че всеки от сега действащите екипи на "Екоравновесие" извършва средно между 4 и 5 залавяния за работен ден.


Скритата бомба е заложена в наливането на милиони за експлоатацията на бъдещите съоръжения след тяхното изграждане. Докато проблемът със свръхпопулацията от домашни кучета отново не е засегнат изобщо. Според изследване на "Маркет линкс", проведено в София през 2009 г., тогава местната популация вече наброяваше 250 000 животни.


Общината и днес не предвижда схема за доказани от световната практика мерки срещу нежеланото възпроизводство на домашни кучета като субсидирана стерилизация например, както и финансиране на образователни програми по проблема.


Предлаганите скъпоструващи мерки отново са насочени основно към безстопанствените кучета, т.е. към третирането на синдрома вместо на причината. И одобрението на този проект би означавало за София пореден провал. От 2007 г. досега вече са налети безрезултатно около 5.5 млн. лв. в общинския приют плюс стотици хиляди в частния приют в село Горни Богров.


През пролетта националният омбудсман призова държавните институции да се ангажират с ясна национална стратегия по проблема със скитащите животни. В началото на юли и Националното сдружение на общините настоя за спешна промяна на Закона за защита на животните и преосмисляне на вменените на общините отговорности за преодоляване на проблема с безстопанствените кучета.


Фаталният порок на сегашния закон е вкоренен в пълната липса на мерки срещу свръхпроизводството в популацията от над един милион домашни кучета. Вместо това общините бяха задължени да изграждат приюти и да издържат проекти за кастрация на безпризорни животни.


Сякаш напук на всички Столичната община и партньорите й прокарват своя си дневен ред. И изглежда, че поредната бюрократична инициатива далече не е ограничена просто до изграждането на нови съоръжения, последвано от постоянното наливане на милиони в тяхната експлоатация. Тъй като същинската дейност на приютите все пак се състои в събирането и разпределянето на скитащи животни, в немалко райони по света това означава и тяхната продажба на частни предприемачи.


Последното изследване на фондация "Анимал програмс" върху приютната система на България показа, че тази практика процъфтява у нас. В София например през 2007-2010 г. са се появили най-малко 40 000 нови нежелани кучета плюс голям брой изгубени домашни любимци, като повечето от тях в действителност са станали жертва на неотчитано залавяне и нелегално разпределение.


Тази политика осигурява на кучкарската мафия едновременно финансиране с милиони и свръхпопулация от десетки хиляди нежелани животни. Така вече при три правителства България систематично нарушава Европейската конвенция за закрила на домашните любимци. А добрата практика в сектора означава независимост от интереси, които  ни задължават да плащаме за улици и приюти, пълнени отново и отново с нежелани животни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мафията си има държава ! Това е ...
  Ама матриала памет няма.Той само слуша и гледа ТЕЛЕвизора ,който показва някого постоянно и след това,омагьосан и зомбиран от дългото гледане гласува за НЕГО и ето ти резултата.

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 2. 2 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ай! Ма то да имаш безстопанствени кучета май било по-изгодно от това да имаш един булевард за годишно "закърпване", а? Горките животинки, станали са дойна цица за някои.

  Интересно, точно тоя БВП (все пак са услуги с публични средства, нали? ) как от МФ го хващат като "бял" или като "сив" с методиката за определяне на "сивия" БВП (новина май в предишния Дневник).

  Още не мога да спя, много искам да я докопам тая методика, някой няма ли да помогне, бе?

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 3. 3 Профил на lyolyo
  lyolyo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е интересно защо до сега нито веднъж не видях във връзка с bездомните кучета да се засегне проbлема с отговорността на стопаните, които редовно изхвърлят домашните си (раз)люbимци. Почти всяка седмица в моето населено място хора от bлизкия град изхвърлят по някое вече отгледано, а често и доста породисто куче. Най-гадният случай bеше, когато тази зима! изхвърлиха красива bременна женска и тя отгледа кученцата си в bлизката улица, на снега (роди 5). Какво става с регистрацията (с чипове) на домашните люbимци и дали това ще доведе до поне малко по-голяма отговорност в тези bезотговорни стопани?

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 786 Неутрално

  "всеки от сега действащите екипи на "Екоравновесие" извършва средно между 4 и 5 залавяния за работен ден."

  защо не минат през нашия квартал (красно село) - ще заловят не 4-5, а 40-50, и то не за цял работен ден, а за един час.

 5. 5 Профил на Андрей Куртенков
  Андрей Куртенков
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Очаквам кандидат-кметовете най-сетне да съберат смелост и да започнат да наричат нещата свързани с проблема с истинските им имена - както в столицата, така и навсякъде из страната.
  Никога няма да има решение, ако те продължават да се подмазват на кучозащитническите организации и да им пълнят джобовете.

 6. 6 Профил на animalprograms
  animalprograms
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност, т.нар. "кучезащитници" нищо друго не защитават, освен частните си интереси. Те са в основата на конфликта хора - животни, защото техният поминък зависи от кризата със свръхпопулацията. Самите животни са просто оставени на произвола на хората и винаги са жертва. Истинските защитници, за какъвто се считам и аз, не са противообществени типове и винаги търсят изход от кризата.
  Колкото до "подмазването" от страна на кметовете, такива кметове всъщност са поръчителите. Те използват кучкарите - мафиоти за да експлоатират до безкрайност градовете като ферми за кучета, в които невежият електорат просто изхранва стоката им.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK