В защита на забранената дума

В защита на забранената дума

© Иван Кутузов- Значи отказваш да ми я кажеш? Да не е мръсна? Или приканва към насилие?


- Нищо подобно. Тази дума е чиста, честна и изключително спокойна. И именно тук личи далновидността на законодателя. За гнусните и непристойни думи бездруго съществува неизречена забрана, макар и не категорична... Ако останеш сред нас, един хубав ден и ти ще установиш коя е забранена, изведнъж, почти неусетно. Така стоят нещата, душо. Ще я прихванеш от въздуха.


Дино Будзати, "Забранената дума"
Коя може да е най-опасната дума, за да бъде поставена под ембарго там, където "гражданите са овце"? Коя е тя, щом е достатъчно "на властта да й хрумне какво не бива и всички веднага са се усетили, по силата на някаква телепатия"?


Будзати ни оставя сами да стигнем до отговора, превръщайки в ребус диалога между Джеронимо, който живее в този странен град от двайсетина години, и неговия гост, опитващ се да разбере коя е тайната дума.


Все пак авторът ни я подсказва, когато на два пъти я замества с бяло петно/дупка/празнота, които поглъщат погледа като бездна:


"- Но нали имаме       поне да разговаряме. Тук няма никой да ни чуе." - казва озадаченият гостенин.


"- А       ? Най-висшето богатство! Ти някога я обичаше. Бе готов на всичко само и само да не я загубиш. А сега...." - възкликва пак той, като продължава да не се досеща, макар Джеронимо да му обяснява, че забраната се е просмукала в духа на хората; докоснала е вече и сетивните им възприятия.


Дотолкова ги е докоснала, че ако някой спомене забранената дума, другите не я чуват, а ако я срещнат написана черно на бяло, виждат само дупка в текста и си мислят: "Каква немарливост, тук е пропусната дума..."


Когато през 1958 г. Будзати събира най-добрите си разкази в сборник, в света са забранени не една, а много думи. В Конго например това е "радост". В Сомалия – въпреки многото диалекти на враждуващите и досега племена, под възбрана попадат "искам" и "глад".


Много преди това в Съветска Русия - пред ХVІ конгрес на ВКП(б), Сталин казва: "В периода на победата на социализма в международен мащаб националните езици неминуемо ще трябва да се слеят в един език с не повече от десетина хиляди полезни думи."


И макар през 1950 г. в интервю за "Правда" той да се отрича от доктрината на лингвиста Николай Яковлевич Мар, който смята, че ще се стигне до създаването на всеобщ световен език с ревизиран речников фонд, Йосиф Висарионович отново уточнява, че "базата" ще определи кои са тези малко, но полезни думи в "социалистическия руски", тъй като "сферата на езика е далеч по-широка от сферата на действие на надстройката."


След време, през 1966 г., и в Китай ще бъде направен опит да се забранят десетки думи. Тогава четвъртата и последна съпруга на Мао Дзедун – Цян Цин, издава циркулярно писмо: "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани...


Нашият враг са учените тирани, които говорят на неразбираем език, за да заглушат класовата борба." По нейно нареждане веднага е създадена комисия от не особено образовани хора, която трябва да направи списък на "неразбираемите понятия". В него попадат: чета, трудно, мисля, грижа се, хвърчило, играя, усмивка, търся, щастие, колебая се...


Разбира се, далеч преди това Оруел ще предупреди за новговора, който "се отличава от останалите езици преди всичко по това, че с всяка изминала година речникът му не се обогатява, а обеднява". И ако зловещата му антиутопия се осъществява почти в чист вид в Камбоджа при управлението на Пол Пот през втората половина на 70-те години, опитите няма да спрат и до днес, макар не толкова брутално.


Един пример:


В края на април т.г. Дирекцията по телекомуникациите в Турция постанови да не се използват в наименованията на интернет страниците 138 думи, които са определени като "неприлични" или "провокативни". Наред с такива като порно и секс в списъка са и английските teen, mature, girl, fire, animal, beat, както и съвсем безобидните мащеха, снаха, гол, възрастен и горещ. Забранена е също употребата на думата... забрана.


На 20 август законът влиза в сила и според опозиционната Народнорепубликанска партия заплашва със закриване 120 000 интернет страници. Както си му е редът, в него са предвидени зверски глоби, а към надзорния медиен орган в лицето на Дирекцията по телекомуникациите ще бъде създадена надзорна комисия – нещо като "полицията на мисълта", която ще следи за нарушения.


Друг пример:


Представените тези дни законопроекти за защита на българския език (единият на депутата от БСП проф. Любен Корнезов, а другият – на атакистите Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов) попадат в абсолютно същия контекст като нелеп опит за ограничаване на свободата на изразяване. Тук обаче – при това в държавата, чийто премиер уж на шега забрани частицата за бъдеще време "ще", а слабо известен депутат от ГЕРБ искаше като Цян Цин българският език да стане разбираем "за баба Пена от Бусманци" - този опит се схваща като нещо безобидно.


А предложенията са плашещи. Корнезов, който дори не е проверил, че изразът "драсни-пални-клечица" не е на акад. Балан, а на проф. Иван Богоров, и като "большой ученый" се изказва с непосилната лекота на мекия си говор и за езика, и за евтаназията, предлага да се създаде 17-членна (!) Комисия за опазване от чуждици и развиване на българския език.


"Атака" очаквано стига още по-далеч: към Министерския съвет да има Съвет, който ще утвърждава и изпраща в Държавен вестник правила за ползване и списък с нови думи. Контролът по спазването на неговите разпоредби пък ще се осъществява от "езикова полиция", която ще има правото да изисква всички необходими данни и документи, свързани с българския език.


Длъжностните лица ще издават и предписания със срок, в който нередностите да се отстранят. Естествено ще има и глоби...


В случая не става дума само за дефицит на компетентност и не той е същинският проблем. Не е проблем толкова и дебелашкият популистки напън за предизборно бранене на българщината, нито отколешната цел на електорално спихналата се "Атака" да направи поредния балон от дъвката "сваляне на новините на турски език по БНТ".


Онова, което е наистина плашещо, е духът на двата проекта. Склонността към ограничения, санкции, забрани, заплахи, спуснати отгоре заповеди издава манталитет, за който забранената дума в града на Джеронимо, меко казано, не представлява висша ценност.


Да, стремежът към провинциалното ни капсулиране е жалък и смешен и в този смисъл заслужава подигравки. Представяйки си го обаче като брънка от веригата на вече случили се саботажи върху възможността да бъдем отворено общество, което живее пълноценно чрез смислени перспективи, е нужно нещо повече от хихикане.


Да, мнозина може би ще възразят срещу кошмарните аналогии. И те наистина са хипербола. Но хипербола, която се е реализирала и продължава да се реализира в страни, където "гражданите са овце", а думите отдавна не плашат, защото са превърнати в кухи коруби.


Дали и България не отговаря на това описание? Дали и тук не се е стигнало до бялото петно/дупката/празнотата, поглъщащи погледа като бездна?


Вдишайте и издишайте. И ще почувствате какво плува във въздуха. Ако не се задушавате – ето го отговора. Прихванали сте го ей така, изведнъж. Или, както казва Джеронимо, почти неусетно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Весело

  Може ли някой да ми преведе месечина на английски?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":муунлайт бейби

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 5. 5 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#1:"geny77"]Браво !
  Коментара е излишен... [/quote]

  Аз пък най-мразя такива коментари. Моля Ви направете коментар, с едно браво няма да получите "служебно" +.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 6. 6 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани...
  Нашият враг са учените тирани, които говорят на неразбираем език, за да заглушат класовата борба." По нейно нареждане веднага е създадена комисия от не особено образовани хора, която трябва да направи списък на "неразбираемите понятия". В него попадат: чета, трудно, мисля, грижа се, хвърчило, играя, усмивка, търся, щастие, колебая се...

  Колко познато, но забравено.
  Какво ще мога да направя ако думата мисля, е забранена?Но това не е проблем, ако не мога да чета. А ако чета малко. И филтрирано.Ами ако този който не обича да чете има съсредоточен в себе си огромен ресурс от власт. И се обгражда със себеподобни, в сравнение, с които изглежда в очите си велик. Или се мисли за този, чието име не се споменава без причина.
  Пак много ме караш да мисля Люба!
  Ами ако някой мрази да мисли!
  А мисленето ни кара да задаваме въпроси!
  И да търсим отговори.


  apoloniy
 7. 7 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Тия дни, сякаш случайно и защото си взех електронен четец, си изтеглих и препрочитам една отдавна четена книга: "Архипелагът Гулаг", на Солженицин. И както си седя и си чета, радвайки се на модернизацията, разбирам, че живея в страниците й, а в същото време, от години си мисля, че с това е било приключено.

  Нищо подобно!

  Ако на някой все още не му е попадала книгата, направете си труда, трудно се чете, но си струва.

 8. 8 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 795 Весело

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Всъщност "moon" е точно месечина.

 9. 9 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#4] от "Белия Негър":
  До коментар [#8] от "Stardust":

  Я тогава се пробвайте с Месечко?

  Я на Любослава Русева предлагам да и сберем пари за екскурзия до френската Ривиера, та да загърби малко негативизма.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До #7- ririculous- Вземи прочети и романа му "Ракова болница", няма да сбъркаш!

 12. 12 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Типично за примитива - иска да вкара всичко в рамки.
  И то рамки изработени лично от него.
  Кубове, квадрати, бетонови тикви!

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Разстроено

  Като "коментар" на поредното чудесно писание на Люба само следните 2 вица от соца:

  1. Попитали Радио Ереван: Могат ли мъжете да забременяват?
  Не, отговорили то, но опитите в (изберете думата?) продължават.
  2. Попитали Радио Ереван: Могат ли българите да донесат пръст от лунага? Могат, отговорило то, ама среден....

  ПП. Не ми се мисли дори за вицовете на Него и най-новото време, защото като си дам сметка какъв "елит" ни "управлява" направо свят ми се завива...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 900 Гневно


  Ето го най-важното: "Онова, което е наистина плашещо, е духът на двата проекта. Склонността към ограничения, санкции, забрани, заплахи, спуснати отгоре заповеди издава манталитет....."

  В 'демократична" България "патриоти" и "борци за социална справедливост" ( ха-ха) се опитват да пробутат отново уж отречените методи на "администриране" чрез "ограничения, санкции, забрани, заплахи, спуснати отгоре заповеди".

  Не се опитват да помогнат за повишаване на грамотността, за ограмотяване на циганите и "баба Мара от м@йната си", не.
  Опитват се ОТНОВО, ПАК да въвеждат, ДА ПОТРЕТИМ: "ограничения, санкции, забрани, заплахи, спуснати отгоре заповеди".

  Искам да попитам мух...ците от Атака: абе, интелектуално немощни люде, КОЙ ОПАЗИ българският ни език през вековете на османско робство?!

  Вероятно от Атака и БКП си мислят, че султаните са издавали фермани за чистотата на българския език!

  Докато не се забрани на ВСИчКИ свързани с фашистката национална-социалистъичеса партия, ДС и рапресивните структури на тоталитарната държава да заемат КАКВИТО И ДА Е държавни постове ще имаме постоянните опити за "ограничения, санкции, забрани, заплахи, спуснати отгоре заповеди".
  Както вижданме и ГееееРБ имет същия манталитет - "ограничения, санкции, забрани, заплахи, спуснати отгоре заповеди".
  И затова полицаят дръзнал да каже истината за подкупите към МВР, наречени от "бореца" за "корупция" Цветанов -"дарения", щял да бъде съден.

  НЕ НАГРАДЕН ЗА ДОБЛЕСТТА СИ, А СЪДЕН!!!

  БКП/Д(П)С/Атака/ГЕРБ

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 15. 15 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Месечина на английски е monthertine

  Истината е висша ценност
 18. 18 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Още една блестяща публикация от Любослава Русева. Интелигентно, вярно, граждански ангажирано.
  [quote#0:"Статия"]Вдишайте и издишайте. И ще почувствате какво плува във въздуха. Ако не се задушавате – ето го отговора. [/quote] Просто няма какво да се добави повече...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1137 Весело

  Браво на Любослава Русева!
  Много я харесвам и винаги чета и препрочитам нейните статии.
  Малко встрани от темата се сещам за един израз на проф. Владко Мурдаров.
  Той казва - ако не бяха чуждиците в българския език сега щяхме да мучим!

  Машини прости, народ неук.
 21. 21 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#19] от "Майстор Балкански":

  Нека цъка!
  Виж:
  [quote#6:"Apolon ot Tiana"]"Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани...
  Нашият враг са учените тирани, които говорят на неразбираем език, за да заглушат класовата борба." [/quote]
  Може пък да стане нещо от него.
  Един печатар се издигна до генерален секретар и председател на държавния съвет.

  apoloniy
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  '' "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани...
  Нашият враг са учените тирани, които говорят на неразбираем език, за да заглушат класовата борба."

  Истината е, че тихо мълком си ни направиха тъпи офффце. Говоря за България . С уникални тъпотии ни промиват мозъците от 1 до 12 клас, че чак не е истина . Висшето ни е под всякаква критика. Единствения варианте е образование в чужбина . Обаче колко родители могат да си позволят лукса децата им да учат в швейцарски колежи, и западни университети??? Малко, много малко. Значи какво се получава на практика ? Получава се една полуграмотна, да не кажа и неграмотна маса от млади хора . Тяхната амбиция и мисъл се свежда до БМВ, Пòрше......силиконова кака.........Версаче.......клубове от сорта на Версай и Червило ........ и пр. През последните 22г. ни създадоха като под калъп. Тъпи, елементарни и ограничени . Нямаме собствено мислене, пък да не говорим за критично такова . Тотални тъпи зомбита сме . Та какво да очакваш от нас ? Ми нищо . Но пък сме адски удобни на властимащите у България . Неграмотната и невежа офца по-лесно се комтролира и не е опасна . Направиха ни удобни и безопасни .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#7] от "ridiculous":

  Не преувеличавай.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 26. 26 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#24] от "ARRI":

  С две думи - консуматорско общество Ако човек е това, което яде, ние сме онова, което (избираме да) консумираме в медийното пространство!

  Казана дума - хвърлен камък; нищо чудно, че някои се боят от камъните априори

 27. 27 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#6:"Apolon ot Tiana"]"Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани... [/quote]

  Меркел?*

  * и производните му, младежките движения на парламентарно представените партии.

  Кой, по напред?

  Хитростта пречи на мисълта!
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Аз се обявявам твърдо за прочистване на родния ни език от всякакви думи, неразбираеми за Бойко Борисов и партийния актив на ГЕРБ.

  Може да останем с 500 лексикални езиници (сред които един единствен глагол: да го еба), но поне ще се разбираме като граждани за европейско развитие на България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#16] от "Drun_drun":

  Като човек, който заема позиция по темата демонстрирате забележителна липса на познания по български език. "Неориентирана" не е точната дума за човек, имащ ясна позиция и успяващ да я докаже с неуспели аналози от миналото. Да не забравяме, че само идиотът се учи от собствените си грешки. Умните се стараем да се учим от грешките на другите.

  Иначе и преди съм казвал във форума мнението ми - българският език, както всеки друг, трябва да еволюира. Нищо лошо няма в навлизането на чуждици, това прави езикът много по-еластиен на новостите. Ако чакаме някакви нискоинтелигентни политически проститутки да измислят преводи на думи като "таблет" ще си умре оттатък Стената.

  Иначе жалко, че няма плюсове на статиите и журналистите. Люба щеше да ги обира.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 30. 30 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "dodge_ram":

  500 са много. Достатъчни са магистрали, околовръстното, спортни зали, метро

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 31. 31 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#21:"Apolon ot Tiana"]Един печатар се издигна до генерален секретар и председател на държавния съвет... [/quote]

  ...а един пожарникар се издигна до бодигард на същия, и после дори застана на неговото мЕсто...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 32. 32 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Опитай с Горан Брегович...

 33. 33 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Бай Гъцо Мърдавицата и въргозуняка*
  Петър Незнакомов

  По образци от известни селски белетристи

  Бай Гъцо Мърдавицата, сухоляв сгугушен парясник на около петдесет лазаря, с бутурясало рофито лице и клепясали от стара неизлечима балънма уши, излезе на сундурмата на новата си двуетажна, току-що измазана къща, прозина се до разгъчване (затуй му викаха и Гъцо), задръгна със скукушинени пръсти голия си кирливожълт корем, който се пелтееше като качамак изпод разпраната риза, па ръшна с нога бозолявото келаво псе на име Мърлю, което хръпаше току на чеперека, свило предните си сгъчкани и омъждуляни от ровляк лапи под приличната на туфа муцуна. Псето се кътландиса, бафна два-три пъти сънливо по стопанина си, пребаца с подгъзурен куйрук разлятата помия по двора, па се шмугна у дребака между кочината и мръсовината.

  - Къде пак бря? - кукна от горната одая стрина Пъца Гуджовкина, вдовицата, дето шъташе на бай Гъца и от време на време му подслаждаше животеца. Тя беше гърдунеста, сбабичосана вече жена, обута в ръждоляви окъсани джорапи, закрепени с джантер за пездерицата. - И що ти е криво пцето, та го буторяса?

  - Млък ма, навро! - гъгна връз нея бай Гъцо. - Туй псе я че го разчекнем с гьостерицата, а ти да не го буторясам. За пцето кърпел, тъй си знам язе. Разлигавиш ли го, оно че ти се качи на келя...

  И без да обръща повече внимание на стрина Пъца, бай Гъцо се затътряви към обора да навиди болното от краста турмаче. Той шляпаше с гумените цървули из помръзляка, мина край барабината, обра с крак насърбаната от снощи пенюга и като все още попържаше и мрънкявеше под нос, влезе в обора. Удари го гъста фанара от биволски пръждавици, смесена с воня на уруглица и пикня. Бай Гъцо се спря на цепленката, швиркна с уста и краставото турмаче, изглежда, го усети, защото от полутъмната жежчава се счу радостното му брецане, а веднага след туй скюсканата от болестта чутура на хавайнчето се завря в гърделя на бай Гъца и почна да му се лади и бъцка като малко сополявче.

  - Пъш де! - взе да жъмка главата на турмачето бай Гъцо. - Я какво ме изглафа целия, кьорчо-кьорава!

  Но гласът му не звучеше сърдито, а по-скоро гълчаво. Бай Гъцо се бе превързал с оная престара селска обич към болното турмаче, иначе отдавна да му бе пуснал кръвняка или да го бе трампосал на някоя оривица.

  Докато турмачето и човекът се лабацаха един друг, откъм темнявата пърлица на обора изведнъж се счу тупурдия, сякаш скопяваха нерез, после оттам изскочи като бесня страшен цървен дзвер и се хвишна право на гърба на бай Гъца.

  - Леле, въргозуняк! - извреца бай Гъцо и се юрна към манаря, но дзверът го ръмкаше по гъзиняка и озгор и не му даваше да изщрапка до яснеца под сводовището. Сърцето на бай Гъцо прекина, прекина еднаж-дваж, па се бишна нагор, заседна в гръцмуля и ни насам, ни натам.

  И кой знае как щеше да завърши тая дунанма, ако бай Гъцо не беше щрегар човек и не даянеше на ръмкане. Докато дзверът крежаваше с некти връз него, той изведнъжка си спомни, че е атеист и като такъв не бива да верва в разни богове, светии, гяволи и въргозуняци. Тази мисъл му даде криле, той се сбабуни на две, запрошна дзвера от гърба си, обърна се и видя, че той наистина не е въргозуняк, а църната мачка на комшията чичо Дърмо Крижавия, която се бе омърляла прездене си и си бе намерила котило в темнявата пърлица.

  - Да ти и... намерата, гадина неприклопена! - изглафа през зъби бай Гъцо, па като фана за дръжляка една гьостерица, па като зачепрасти, та ни въргозуняк остана, ни турмак, ни обор...

  Така атеистът бай Гъцо Мърдавицата се пребори със суеверието.

  1966 г.

  *Въргозуняк у наше село викат на караконджула (б. а.).

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 34. 34 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Правилно говорят хората от Банкя.

 35. 35 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dehumanizer":

  Браво, чудесен постинг, право в десетката, просто няма нужда от други коментари.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 36. 36 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dehumanizer":


  МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ!!!

  АХАХАХАХАХАА-ХИИИ

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 37. 37 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Прекрасна статия, както винаги. А за дейността на такива "законотворчески" личности ... винаги, когато приближат избори, се започват все разни недомислици като тия за езика. Той и сам си се развива все пак ...

 38. 38 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#11] от "kimba3":

  Благодаря ти за съвета, ще се вслушам. На времето не ми е попадал май.

 39. 39 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Четвърти километър

  Шефът на НАП Стефанов вика: „Безспорно „Лукойл" е най-големият данъкоплатец, но това не ги поставя над закона. Възложих на моите анализатори да направят сметка и се оказа, че 15% от приходите на НАП ги внася „Лукойл".
  15%, а? Ми що бе, пич, да ми прости Господ преувеличението, не възложи на твоите анализатори по-рано да ти сметнат, та да не бъбряш глупости? Зер не каза миналата седмица, че внасяли 25%? А когато премиерът поддакваше на Златев, че внасяли даже 40%, ти гузно мълча! Ама не са и 15%! Посмали, Манго, още посмали!
  А като го питат журналистите верно ли рафинерията от 2 г. не била внасяла корпоративен данък, вика: „Не го знам това. В България хазната се пълни от косвени данъци. От ДДС, от акцизи и осигуровки…” Ами да, от това се пълни, ние с гайдите я пълним! А такива като „ЛУКойл” си пълнят други работи!
  В четвъртък, при първата копка на ремонта на пътя Ямбол – Елхово, министър Дянков също ще се изпусне по темата (Борисов и Плевнелиев не сколасват, та се налага да се включи и Дянков да копа): „Всички са печелещи от случая с "Лукойл". Държавата печели, защото показа, че трябва да се изпълняват законите. Печели и браншът, след като стана ясно, че и най-големите фирми вече ще си плащат данъците.”

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 40. 40 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#18:"Майстор Балкански"]Интелигентно, вярно, граждански ангажирано.[/quote]
  Иха, кажи го по-бавно, че да го запомня.

  По-скоро провокираща е статията на Люба Русева, отколкото нещо друго. Иначе технически добре оформена, владее словото и емоциите на читателя но не може да завладее мисълта.

  Yet another blue planet.
 41. 41 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#40] от "uran":

  За разлика от Четвърти километър, което го изчитам на един дъх! Затова съм го постнал, да се усети разликата!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 42. 42 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#7] от "ridiculous":

  Виж и книжката на лорд Беттел „Последната тайна“, може и да промени мнението за ГУЛАГ. А "Задочни репортажи за България" ми звучи толкова актуална и днес...

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 43. 43 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dehumanizer":

  Това е пълно с прекрасни, неславянски и предимно Български думи Който го е срам от тях, да се прекръсти от Гандю Баев на Гаврил Кръстевич и да откаже Нобеловата награда за Мир

  Истината е висша ценност
 44. 44 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dehumanizer":

  келяво, не келаво псе

  Истината е висша ценност
 45. 45 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ...Имам в предвив, не че ГУЛАГ е било нещо приемливо или близо до цивилизацията, а че Чърчил и Рузвелт не са били по-различни от Сталин.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 46. 46 Профил на small
  small
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Зачи вече е ............. !И тогава...........!Майка .................... !Нов Български език!

 47. 47 Профил на small
  small
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "...Оруел ще предупреди за новговора, който "се отличава от останалите езици преди всичко по това, че с всяка изминала година речникът му не се обогатява, а обеднява".

 48. 48 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#41] от "Курт Деликуртев":

  Някой беше казал, че "мракът е липса на светлина", "дяволът е отсъствие на Бог" и т.н. Звучи добре но не е безусловно вярно. Невежеството и глупостта не са просто отсъствие на знание и разум. Те са сила и то голяма сила, която лесно се управлява от ниския етаж на емоциите. Прочее. Пътят на разума е труден и скучен, но това е пътят на физическото и душевно здраве и материалния просперитет, без които всичко друго отива на заден план. Щастие и справедливост има само при наркодружинките, снабдени с достатъчно суровина за духовно извисяване.

  Yet another blue planet.
 49. 49 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Другари,
  Виждам,э че има доста едностранни тълкувания върху езика.
  А някои се и възмущават - защо се бил задръствал с чуждици?
  Вижте сега другари,
  Основната функция на езика е, да дъвче храната. А не да говори. Защото, който много говори, обикновено няма какво, да дъвче. И ако от Руското посолство, подхвърлят нещо за дъвчене - неизбежно нахлуват русизми. Ако пък езикът е зает с хамбургери - неизбежно нахлуват американизми.
  И проблемът не е в езика другари, а в апетита на дебелото черво. В него са заложени, както всички мотиви на външната политиката, така и на парламентарната риторика.
  Пък после, аз съм бил крив, че съм ограничавал речниковия фонд. Ако не го бях направил, речите на някои другари от Политбюро, щяха да са по-дълги и от руло тоалетна хартия.

 50. 50 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  66 години антиобразваност, псевдокултура и едно живо животозаблуждение, че едно реално псевдостроителството на
  материални бездуховни свързаности каквито и да са те, могат да ги заместят.

  Такива и подобни понятия като култура и образованост са много по утвърждаващи отколкото какъвто и да е процес на материално съзиждане поради краткоста му на съществуване, както и с предубеденоста, за полезност.

  Бързо променящата се реалност е живо доказателство за това. Ежедневно и безкомпромисно.

  Липсата на интелект или по-скоро отказа на обществото от такова понятийно разбиране за живеенето, неминуемо поставя страната в всякъкв вид тежка зависимост.

 51. 51 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#10] от "kimba3":
  Не е "салюти", а "салути".

 52. 52 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Поздравления за избраната тема и за позицията!
  И един допълнителен щрих към нея: Погледнете как се развива през годините правописния речник: става все по-"демократичен
  " и по-"демократичен". Вкарват се взиможности за няколко правописа и ударения на една дума. Така все повече хора стават "грамотни". Това е академичната подкрепа за изпълнение на повелята "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани".

 53. 53 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Казал си нещо. Който разбрал - разбрал. Ако е разбрал, излишно е да му обясняваш. А ако не е разбрал, няма смисъл да му обясняваш, щото няма да разбере. Никога не обяснявай!"
  Димитри Иванов, в-к Сега, Август 2011 г.
  С малка добавка от мен - ... ако не е разбрал или не иска да разбере ...

 54. 54 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Моля за извинение: не "как се развива през годините правописния речник", а "как се развива през годините правописният речник"

 55. 55 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#23] от "crime_pays":
  О, да общество от немислещи хора е мечтата на всеки диктатор. Иначе колективното и кресливо харесване на нещо или някого ми задейства мисловната дейност неволно, без да искам, просто наследство от недалечното минало.

 56. 56 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пловдивски":
  Не съм заемал позиция по темата, а по начина, по който я е подхванала Л.Русева - претенциозно, маниерно и отвлечено.По темата за чистотата и богатството на българския език има далеч по-добри статии.

 57. 57 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 844 Весело

  " И Господ рекъл: Нека бъде светлина!"
  Това е от "Дешифриране", на Скот Павлоу мисля. Книгата е прекрасна, а изводът е, че ДУМИ е имало преди светлината. Изключително важен е начина на изразяване! (на мен малко ми се губи)

 58. 58 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Неутрално


  -„Гладният се не учи, вързаният се не възпитава, и битият не може да пее.” .”/Христо Ботев/

 59. 59 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1306 Разстроено

  А може ли госпожицата/госпожата,да ни осветли защо говорителите по телевизиите и същите по радиопредаванията втълпяват на зрителите и слушателите израза *хубава вечер*?Да не говорим за *е-кане* и *а-кане*,за грешния словоред т.н.?Недоучените *журналисти*,пръкнали се в последните години,са достойни заместници на добриджуровата щерка,обявяваща едно време *квадринале на иСкуствата*!

 60. 60 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 409 Весело

  Аз предлагам в българския език да остане само една-единствена дума. Думата "ТАКОВА", става и за глагол и за съществително и за прилагателно.
  Как възвишено ще звучи - ДА ТИ ТАКОВАМ ТАКОВАТА!
  Кой както ще да го разбира!

 61. 61 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#9] от "Wornoxmaniak":

  Уорни, когато капацитети от ранга на Корнезов и на Сидеровите кръстоносци започнат да шетат из езиковото пространство със забрани, знай че "негативизмът" е съвсем позитивен.
  В горното изречение имам поне три чуждици, които не правят изречението "незаконно". Нали? Едната даже е цитат.
  "Онова, което е наистина плашещо, е духът на двата проекта. Склонността към ограничения, санкции, забрани, заплахи, спуснати отгоре заповеди издава манталитет, за който забранената дума в града на Джеронимо, меко казано, не представлява висша ценност.

  Да, стремежът към провинциалното ни капсулиране е жалък и смешен и в този смисъл заслужава подигравки. Представяйки си го обаче като брънка от веригата на вече случили се саботажи върху възможността да бъдем отворено общество, което живее пълноценно чрез смислени перспективи, е нужно нещо повече от хихикане."
  Нужно е и абстрахиране от политическите пристрастия, защото това което се предлага е чудовищно.
  Един подарък от мен: http://www.marxists.org/archive/marx/works/1842/02/10.htm

  Ecrasez l’infâme
 62. 62 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#60] от "kalcho_krivija":

  В този дух аз пък предлагам в Българския език, да се забранят думите "ама" и "но"!

  Употребата им да се наказва жестоко (да се лежи ефективно или обществено полезен труд в някоя циганска махала, там където подобно "триумене" (така характерно за Българина) просто не съществува)) а при рецидив да се прибягва и до разстрел!

  Хитростта пречи на мисълта!
 63. 63 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#61] от "Graf":

  На тези само като им чуя имената - КорнеЗов и СидеРов и съм наострил ушите като палаш у папур!

 64. 64 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  То тогава и ПП 'Атака' ще трябва да се преименуват на ПП 'Нападение',
  а ако не се използват и думите 'политическа' и 'партия' (щото и те са чуждици)
  ще трябва вместо Политическа Партия Атака да се наричат
  'Взаимно-спомагателна Сбирщина - Нападение'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 65. 65 Профил на pjw
  pjw
  Рейтинг: 509 Неутрално

  А пък аз се сещам за Исмаил Кадаре "Нишата на позора". искрено препоръчвам това четиво на всеки, който се интересува от техниките за обезмозъчаване на един народ. Първо: Отнемаш им езика, най-напред заличаваш прилагателните ... и т.н. и т.н.
  Забележително четиво, писано от албанец (!) с адресат Голямата империя ... Доколкото знам, книгата вижда бял свят само благодарение на личното приятелство на автора с Енвер Ходжа, явно цензорите много-много не са я чели.
  Иначе статията е добра, но мъъъъничко непълна. Липсва намерение, призив, "нещото, което да се направи"... само като споделено наблюдение е чудесна.

 66. 66 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1116 Весело

  Виждам, че червените чутури не спят. Авторката била неразбираема, не добре психически и т.н. Другаре - никой вече не ви се връзва на селските номера. Пийте по една пърцуца и нахлупвайте ушанката.

  П.С. Статията е много добра - забраняването на думи и ограничаването на комуникацита е лелеяна мечта на всевъзможни диктатори и диктаторчета. Все пак речта е едно от малкото неща, които ни отличават от маймуните, а маймуни лесно се управляват.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 67. 67 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  По принцип концепцията е вярна. Не трябва да има забранени начини за общуване, най-малкото, защото само забраната подсилва интереса към забраненото, дори и да е най-голямата тъпотия на света. НО (цитирам):

  "Доколкото изпитът е основан върху съществуващите Държавни образователни изисквания за учебно съдържание, проверката е ориентирана спрямо разписаните в този нормативен документ компетентности."

  "Природата е храм, чиято сакралност е гарантирана от тайнствеността и спокойствието от неразгадаемото величие на трансцедентното, от човешката нищожност пред него."

  Това как ви се струва, авторе?
  Щото на мене ми се струва, че поне в учебниците по български език и литература трябва да се въведе някакъв порядък с използвания език и поне докато хлапетията завърши, да бъде обучавана как се говори и как се пише на БЪЛГРСКИ. След това ако ще да общува помежду си и на патагонски, ако това повдига по някакъв начин самочувствието й.
  Иначе ще виждаме по форумите правописни бисери като "магиЙ", "тЪка", "кОпува", "4овек", "слу6ател" или понятия ка то "адвам", "листвам", "логвам" др., което не е заемка, а някакъв pigeon english.
  Едно време беше тръгнала една мода да се пише на т. нар. "маймуница" или "шльокавица". Не си спомням някой официално да е налагал забрана с министерски указ. Просто модераторите по някое време решиха, че все пак живеем в България и нещата се регулираха от самосебе си.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 68. 68 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  Като ни ви харесва Русева, напишете вие нещо по темата:"Представените тези дни законопроекти за защита на българския език (единият на депутата от БСП проф. Любен Корнезов, а другият – на атакистите Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов)".
  Кво мрънкате пак? Що не мрънкате, като някакви идиоти искат да ви затворят устите, да ви изгладят мозъците и да ви зомбират като рекламите на Лидл?! То не че не е факт това.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 69. 69 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Откъде знае авторката, че партия "Атака" се била "електорално спихнала"? Правила ли е социалогически анкети или просто промива читателските мозъци срещу заплащане?

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 70. 70 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  С тези милиционери начело на държавата няма да се уччудя ако узаконят и цензурата.
  А от Атака ме учудват, че уж мразят всичко турско, а точно техните остарели и тъпи закони искат да прилагат в България

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 71 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#69] от "о. Павел":

  Има си авторката мнение и наблюдение. След като Атака си показа двете лица, съм склонен да и се доверя. Особено за по-интелигентната част от електората.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 72. 72 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "Okoto":

  Няма нужда да изпадаме в писателска истерия.
  Повечето форуми в Дневник, като например настоящия, само (пренебрежимо) замърсяват необятното море от информация.

  Yet another blue planet.
 73. 73 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#67] от "rapidfire":

  А ти всъщност "за" ли си чистотата на езика да се определя със закон?
  Защото изучаването на чистия Български език и работа на съответните учени, експерти, педагози. Както и на добра образователна програма. И аз мисля, че всичко това ни учи добре на правилен Български.
  За да не случват недоразуменията в нормативни документи да има правописни, стилистични или логически грешки е нужно във властта и администрацията да попадат грамотни хора.
  А най - важната част от тях (хората във властта) се избират от всички нас.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 74. 74 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":Мontly moon, хахаха Не можах да измисля друго..

 75. 75 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#49] от "joseph_stalin": Не се прави на умен, мисля, че хората тук са достатъчно интелигентни, за да си губят времето в четене на подобни глупости

 76. 76 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Турция.."Наред с такива като порно и секс в списъка са и английските teen, mature, girl, fire, animal, beat, както и съвсем безобидните мащеха, снаха, гол, възрастен и горещ. Забранена е също употребата на думата... забрана".
  Никаква изненада - промиване на мозъци..тотално оглупяване на нацията..никакво развитие към цивилизацията..мрак и безкрайна мъка..

 77. 77 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#72] от "uran":

  Имаме нужда от мислещи и активни Граждани, които реагират адекватно на идиотизмите, бълвани от партии като БСП, Атака и др., мутри като Трактора и Ковачки и президенти като Гоце. Имаме нужда от позитивната енергия на свободното и живеещо в среда на модерна законност общество, което най-после е забравило, че е било ужасно дълго време общество от роби и робовладелци.
  Форумите за щастие не горят като книги, но за нещастие се спират с едно копче.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 78. 78 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#77] от "Okoto":


  [quote#77:"Okoto"]Форумите за щастие не горят като книги, но за нещастие се спират с едно копче. [/quote]


  Ако може да допълня:
  Или се убиват бавно с неправилно "менажиране" или неясни системи за точкуване (нужно неизвестно на кого?)

  Хитростта пречи на мисълта!
 79. 79 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 885 Весело

  Препоръчвам на целият български Народ да прочете
  "A Confederacy of Dunces" на John Kennedy Toole

  Поздврави и бау бау

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 80. 80 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#7] от "ridiculous":
  Аз пък препрочитам "Бесове" на Достоевски - там има пророчески определиния на социализъма и комунизъма, както им викаше Т.Ж. И то през 1872! А "Гулаг" излезе у нас само проформа - тиражът е 5000 бр. и сега вече е антикварна рядкост, а трябваше да се учи в училащата, за са знае, че между нацизма и комунизма няма никаква разлика!

 81. 81 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Голямо МВР, големи дарения - да рече човек, че си вършат работата забележително добре и хората се чудят как да им се отблагодарят.

 82. 82 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Много добра статия. Все по-рядко се срещат мислещи журналисти и все по-често слуги на неясни сили и хора повтарящи каквото им е втълпено... Невъзможността на някои от коментиращите да разберат статията и яростното й оплюване, показва колко добре работи схемата вече 22 а може би и 67 (от 44-та) години насам...

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 83. 83 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 664 Неутрално

  думата която трябва да се научи е СВОБОДА -това е правото на избор

  BG e мини империя на злото.
 84. 84 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Поздравления към авторката за написаното и към редакторите за бупликуването!

 85. 85 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Разберете го, българският език е на доизживяване.
  Е как па така, ще кажете.
  Еми - е те така те! Това ще кажа аз.
  Доминира тоз език на който е културното влияние.
  България културна не произвежда, а потребява.
  98 от 100 филма са на английски, 1 на френски или немски, 1 на български. Влезте в бар, опера дискотека - всичко е на английски.
  Страшното е не това че потребяваме, а че не можем да произведем нищо на български. донякъде и заради това че на български моментално значи "второ качество стока". По същата причина поради която Дянков и Кристалина ги избраха от чужбина а не от България.
  Самата дефиниция на културата вече е свързана с нещо произведено извън България. А тука - тука остават само андрешковците, милиционерите, и тия оцъклени попотили се олигофрени като комунистчето Корнезов.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 86. 86 Профил на Сава Мутафов
  Сава Мутафов
  Рейтинг: 598 Весело

  Преложение:

  В списъка на забранениет думи да се добавят ТИКВА и БОЛЕН.

 87. 87 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#77] от "Okoto":Да, имаме нужда от много неща, но фактите са обратни. Повечето неща от които имаме нужда, всъщност изчезват, да ги изброявам лИ?
  Въпросът е: кой е виновен за това състояние на БГ, на езика ни и всичко останало.
  Присъединявам се към тези, които считат че преживяваме тотална хуманитарна катастрофа, и езиковите проблеми са бледа част от нея.

 88. 88 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#73] от "Gopeто":

  "За" съм. Става дума да се направи закон според който учебниците ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се пишат на понятен за съответната възрастова група език.
  А не всеки университетски преподавател да се поупражнява как се прилага copy-paste от някоя своя монография, да нарече въпросното недоразумение "учебник" и да го налага като задължителен стил на изразяване.
  За това трябва закон.
  За останалото - приведох съвсем ясен пример как се прави. Някой поде инициативата и успя да убеди останалите да го последват. Нещата не се правят с насилие, но и със затваряне на очите не става.
  А като гледам как се пише дори в този форум, не знам кое ни учи на правилен български език.
  Вестниците престанах да ги коментирам отдавна.
  А глупостите на "Атака" стават само за учебници по психиатрия, разбира се.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 89. 89 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 885 Весело

  За забраненото-контролирано на слово тоталитаризма е ясно!За него по-добре от Orwell никой не може да го напише."Oldspeak и" Newspeak"
  Но времената се менят и всичко се развива.Контрола днес не е Партиен а "Монетарен"
  Нещо за "купеното" слово?
  За манипулираното слово?
  За словото полуистина което не е цялата истина?

  При медии- корпорации,при корпоративни интереси и знайно от къде идва заплащането ...........го оставям "No comment"!

  Чао ви до утре.

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 90. 90 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 623 Неутрално

  без коментар
  /погледни подписа/

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 91. 91 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#88] от "rapidfire":

  Да наистина форума е пример, как могат да се налагат добри практики без да е необходима намесата на държавата. А що се отнася до учебниците, не само по Български език, те ще бъдат каквито трябва, когато има съвременен работещ закон за образованието.
  За последното обаче е нужна политическа воля Образованието да е приоритет. На сегашното определено не е. Не само заради първенството на магистралите. Показателно беше как с лека ръка Премиера се освободи от министъра на Образованието и го направи кмет. С което доказа, че община София е по-важна от образованието. Жалко, че е факт. А лошото е, че нито една сериозна политическа сила не мисли сериозно за образованието.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 92. 92 Профил на tschetatel
  tschetatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пловдивски: До коментар [#28] от "dodge_ram"
  "500 са много. Достатъчни са магистрали, околовръстното, спортни зали, метро". Но вие забравихте: "реших", "направих им", "построих ви", "...... време отделих и на овчари, и на козари, и на производителите на ягоди", " ...ми е е необходим още един ден, за да разреша този проблем". Но с това лексикона на въпросния герой още далеч не се изчерпва. Да ни е жив и здрав!
  В Крак с Времето - vkraksvremeto.org

 93. 93 Профил на tschetatel
  tschetatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста време отделих и на овчари, и на козари, и на производителите на ягоди, подчерта той и допълни, че му е необходим още един ден, за да се разреши този проблем.

 94. 94 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абсол#тно съм съгласна. Онзи ден си позволих да напиша нещо подобно на фейсбук, но коментарът ми дори и не привлече вниманието на спорещите за това чий проект е по-тъп - този на Корнезов или на атакаджиите.
  До коментар [#87] от "А, чашката":

  Mt
 95. 95 Профил на т
  т
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Поставям тук коментара си от другата статия по темата от в. Капитал:

  Хубаво е, че се дебатира относно чистотата на езика, но не чух някой да дефинира какво разбира под "чистота на езика". Защото ми се струва, че това е поредният епизод от повдигането на някакъв (псевдо-)национализъм в България. (Както и в много страни в Европа; да се надяваме, че повечето ще си научат урока от Норвегия...).

  Езикът е сложен код на общуване между хората и той се променя постоянно. Ако спре да се променя, значи е мъртъв. Повечето езици, които са официални за дадена общност имат някакъв регулаторен орган и функцията на този орган може да е най-разнообразна. В езикознанието се говори за прескриптивизъм и дескриптивизъм. Това са две крайности на скалата на това каква е функцията на регулаторния орган (и на изучаването на езика по принцип). Според едните регулаторният орган трябва да поставя правила за ползването на езика, а според другите, той трябва да следи промените в езика и просто да ги документира (например в речници и граматики). Разбира се в повечето общества функцията на регулаторния орган е някъде по средата и може да варира много. Например в Дания приемат повечето промени в езика с отворени обятия, а в Исландия специална комисия измисля нова исландска дума за почти всяко ново понятие и полага огромни усилия да изкорени всякакви диалектални различия. Не е наша работа тук да решим кое е по-доброто. В много държави има университетски програми по езикова политика (language policy), в които се подготвят кадри, които да изготвят такава политика. Къде на скалата ще бъде българската политика би трябвало да зависи от това какви са нашите нужди.

  Българската езикова политика традиционно е доста консервативна (т.е. прескриптивистка). Когато е стандартизиран българския език са взети граматически, лексикални и фонетични феномени от различни диалекти (например деепричастие има само в отделни говори в югозападна България и в границите на днешна Р. Македония; изключително сложното спрежение на глаголите е характерно за източните диалекти и много малко хора от западна България всъщност могат да спрягат глаголите винаги правилно, включително много журналисти; пълният и краткият определителен член за м.р. е изцяло измислица...). С други думи, стандартният български език не е просто един диалект, който е приет за стандарт, а сбор от части от много диалекти, т.е. никой българин не говори вкъщи стандартен български (поне не в нормална ситуация). В същото време в българското общество се гледа с лошо око когато хората използват диалекта си, което води до все по-голяма пропаст между стандартния език и диалектите (т.е. истинския език, който хората използват). В диалектите няма абсолютно нищо страшно и лошо, както и в чуждиците. Българският език вече е заел много думи от съседните езици, руски, френски, английски, немски и нищо не се е случило. И няма и да се случи.

  Моето лично мнение (без да съм експерт по български език или езикова политика) е, че трябва да се променят някои правила (например за пълния и краткия член, който се използва правилно от не повече от 100 души в България; кой/кого - това е естествено продължение на отпадането на падежите в българския език...). Освен това би могло да се помисли за обособяването на поне два стандарта на българския език (източен и западен), освен банатския, който вече съществува.

 96. 96 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#85] от "Десен":..Все пак "некои" сме си тук! Много трудно може някой да повлияе на традициите ни, спокойно! Може да знаем чужди езици, но пък сме и добри учители по български - поразходете се край морето

 97. 97 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":

  Blue Moon

 98. 98 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Авторката печели вниманието ми с:

  1. Широка обща култура
  2. Способност за аргументирано писане
  3. Безупречно (почти) познаване на граматика и стил.

  Имайки предвид, че 90% от нейните колеги не могат да постигнат 1 и 2, а са зле образовани за 3, някакъв опит за кодифициране на езика ще им е от полза ( на тези 90% от журналистите), а те могат да продължат да не спазват нормите. Както е и сега. Ако все още четем на някакъв нормален български език вестници, това е, че по-големите от тях могат да си позволят коректори, повечето от тях с още най-много 10 г. работен стаж преди пенсиониране. След това поколение идва истинската неграмотност и грамотните ще са абсолютна рядкост.
  Естествено, закон не може да реши тези проблеми, но и едва ли ще е някаква цензура, от която и няма нужда, че медиите са обсебени от новобогаташи, за които първо, няма никакви правила, второ - езикът и ясното изразяване са последна грижа.
  А и нивото на автоцензура е поразително задължително високо, за да е нужна цензура.
  При положение, че в Института по български език са останали доста объркани хора и явно не се занимават с това, което трябва, нищо учудващо, че други объркани хора пишат закони за езика.

 99. 99 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Здравейте Любослава,
  днес прочетох първо вашата статия,за лошата дума, която ние
  отхвърляме/отричаме или се боим от нея та прибягваме даже до Закона.А реакцията на Атака е необяснома за мен-стожера на гражданските ни свободи в Парламента.Думата щом е създадена няма значение дали в низшите или висши съсловия тя е вид сигнал,опит за корекция на нещо скрито като контраст.Хвърля ни в реалността брутално и предизвиква все пак реакция и е по добра от пълната безидейност.Била без стил и етика-зависи-от гледната точка.

 100. 100 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1018 Весело

  Отишъл Сака при Сака да си сака сака. Сака не сака да сака, че Сака си сака сака...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK