Редакционен: Въпрос на модел

Заради липсата на кадри в определени области компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, обмислят да напуснат страната и да се насочат към съседни страни, обяви в петък Българската стопанска камара. По данни на организацията само 20% от студентите се обучават в най-търсените от бизнеса технически и инженерни професии специалности и от камарата за пореден път предлагат държавата да финансира само специалности, които са нужни на икономиката, като въведе и финансови стимули за бизнеса да инвестира в образованието.


Проблемът наистина е тежък и всички данни към момента сочат, че ще продължи да се задълбочава. А фактът, че пазарът на труда е залят от безработни висшисти, е парадокс само на пръв поглед. Няма нищо по-лесно в България от това да получиш диплома от университет - университети колкото и където щеш. Но в крайна сметка единствено качеството на знанията и уменията е това, което има значение.


Докато университетите се борят за по-голям брой студенти, от който на практика зависи финансирането им, системата ще продължи да произвежда скъпоструващи и потенциално безработни "специалисти". В нейните рамки отпускането на повече средства за определени специалности ще доведе преди всичко до масовото им разкриване под път и над път и неизбежното им "балонизиране".


Една полезна обратна връзка по темата впрочем е оживената дискусия на сайта на "Дневник", в която участниците да засегнали важни, но обикновено подминавани с мълчание аспекти и причинно-следствени връзки. Като начало някой трябва да (си) отговори защо кадърните млади хора масово напускат страната. А отговорът далеч не е свързан само с по-доброто заплащане. Въпросът с много по-повишена трудност е свързан с ценностната система, включително и с това какъв модел на отношение към труда и личностното развитие налагат т.нар. успели тук.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK