Редакционен: Въпрос на модел

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Предлагам от дневник, да се направи едно задълбочено проучване колко фирми от посочените области има в България, колко човека работят в тях, и колко кадри се търсят, и ще се види, че и това са поредните приказки, ей тъй на, за да се оправдае липсата на инвестиции! Демек, сега ще си стоим бедни щото нямаме кадри, и образванието е лошо! На крив .. образованието и комунизма, все ще му е виновен!

 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1158 Весело

  Пак ще го напиша - за да завършиш техническа специалност, определено трябва да имаш желание и способности! Завършването на такава отнемо многократно повече време за подготовка и посещаването на университета е повече от препоръчително. Хората, които инвестират в такова образование не са там само заради чалгата и секса (до преди години за да икономисат и казармата). Същите тези не биха се съгласили да работят като дюнерджии или да им плащат като на такива за разлика от голяма част от "икономистите".
  Това, че бизнесът не можел да намери кадри за подобни специалности е пълен смях! Просто това, че секретарките им са икономисти и работят за 600 лева явно им е повлияло и са помислили, че и инженери ще намерят за толкова! Е очаква ги студен душ! Българското образование произвежда достатъчно кадри, просто бизнесът ни нито инвестира в тях, нито иска да плаща подобаващо възнаграждение. Целта е да експлоатират на готово - еми няма да стане! Нека да преместят "бизнеса" си - това ще е бърз фалит за тях!

 3. 3 Профил на fulcrumbg
  fulcrumbg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  #2 - Много добре казано, аз познавам хора със средно специално, които имат повече знания от някои висшисти и то, само защото са учили , или най-малкото са харесвали това, което правят. За съжаление през последните 20 години нещата отиват само надолу......

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Докато въпросът опре до кадрите, първо трябва да се родят потенциалните кандидати за такива кадри. В последните години пред родилните отделения не можеш да се разминеш от мангали, с видеокамери, даже с музика на живо посрещат поредното си творение. Българчета - тук там някоя плаха група посрещачи и то през 2-3 дни. Много тъжно е да се види това "бъдеще" и кадрите, които са се запътили към него

 5. 5 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#1] от "ban":
  В случая съм съгласен. Виждал съм какво е положението в такива фирми и общо взето не проблема с липсата на персонал е решаващ, а управленските умения и въобще работата с хора е проблем на повечето български фирми.
  А че качеството на образованието вероятно не е добро ... да, обаче не то е решаващо. Важното е какви са хората, а дипломите, поне у нас, не значат почти нищо.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  Повече от 20 години "бизнеса" се държи като башибозук, сега какво очаква, пък и заплашва?

 7. 7 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Българският бизнес иска вищисти с най-малко 5 годии трудов стаж,и ако може да работят за едното благодаря още по-добре.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  "държавата да финансира само специалности, които са нужни на икономиката, като въведе и финансови стимули за бизнеса да инвестира в образованието"

  Какви "финансови стимули" му трябват на бизнеса? Пак се искат стимули от държавата, но защо? Бизнесът може да си търси сам подходящи студенти и да им дава "стимули" - стипендии, за да се образоват по-добре и след това да ги наема. Така се прави по "белия" свят, без никакви държавни стимули.

 9. 9 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Колко фирми в България имат производство, което налага наличието на инженерни кадри? Деиндустриализацията беше основен вектор в разрушаването на България и резултатите са налице! Крайно време е да открият висши и полувисши учебни заведения за магистрални труженички!

 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хм, да попитам "бизнеса", особено този, който се оплаква (има за какво), кога негови HR-и са се разходили до съответните университети (то всичко стана университет) и са направили справки за изявени студенти, говорили са с преподавателите им, с предпочитане водещите практикуми, и най-важното - са предложили на тези студенти практика в собствените си предприятия, евентуално стипендия и изобщо - са си ги "набелязали" и "обработили" (вкл. някаква форма на заем и договор за около 2 до 4 години работа при тях)???

  Това се отнася преди всичко за приложните висшити, щото у нас "развойни" отдели към предприята са в сферата на ненаучната фантастика или фентъзито.

  Те какво очакват от студентите - да се обучават "на тренажори" без никаква или символична "практика" и да излезнат "прет а порте"? Без тяхна помощ??? Е, нЕма как!!!

  И няма какво да плачат за "държавата да финансира САМО това, което ни трябва". Не държавата, а бизнесът трябва да финансира това, което му трябва. А държавата, данъкоплатците, финансират дългосрочно - това, което изневиделица може да потрябва след 5-10-15-...-50 години. Поне на теория и при близки до идеалните условия.

  Ако "бизнесът" (и тук с извинение) взема участие, то трябва да е активно (или проактивно, както е модерно да се казва), а не само да мрънкЯ!!! Когато бизнесът почне да си "отглежда" специалистите, останалите - манкьорите и купуващите дипломи, ще останат без работа и нещата ще се поизчистят.

  Да, ама за това трябва да има истински и СТАБИЛЕН бизнес, който може да залага цели за след ПОНЕ 5 години!!! А те такова дживотно у нас нема! Дори сред чуждите компании. И за това вече е виновна държавата. Защото избори се правят на 4 години и след тях толкова неща се променят, че истинските бизнеси, дори и да искат, не могат да планират инвестиции за достатъчно дълъг период. Дори в човешки ресурси.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Писали сме едновремено! Е, аз доста по-напоително .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Но в крайна сметка единствено качеството на знанията и уменията е това, което има значение.٠
  ................................................
  Като начало някой трябва да (си) отговори защо кадърните млади хора масово напускат страната.
  ..........................
  Въпросът с много по-повишена трудност е свързан с ценностната система, включително и с това какъв модел на отношение към труда и личностното развитие налагат т.нар. успели тук."
  Дневник, ٠авторът започва с твърдение, което е поставено под изключително съмнение при съществуващата реалност в България. Кажете ми какви умения има Фидосова например, или Лъчко Мозъка, или Златка плеймейтката, или Николета и и сие силиконови красавици и безмозъчни водещи, като Митьо Пищова и Найден?
  Следва : „Като начало някой трябва да (си) отговори защо кадърните млади хора масово напускат страната.” – Естестено е, че високообразованите млади хоря не искат да прислугват на мутри и мутроолигархията, която се е сляла с държавната и политическата власт. И когато ртъководителят на тази власт най-цинично ги нарече, моите кучета, които трябва да се държат изкъсо и изпрати високо квалифициран магистър завършил с много труд и лишения, качествено образование в страна на ЕС, в университет сред първите 100 в световната класация, да „оди да гледа животни” или да „копа картофи”, щото и той е копал картофи ( естествено отправната точка на този индивид идва от центъра на неговата нарцистична самонадеяност и природа ), тези високо оценени хора ще отидат там, където ги ценят и има нужда от тях. За да създават принаден продукт творят национално богатство за други страни с много по-умни, качествени и уважаващи своите сънародници политици и лидери.
  „Въпросът с много по-повишена трудност е свързан с ценностната система, включително и с това какъв модел на отношение към труда и личностното развитие налагат т.нар. успели тук." – за кого въпросът е с „много по-повишена трудност”? Подценявате аудиторията или авторът следва да каже Б след като е казал А.
  А мнистърът на ОН, след като е професор по Египтология, сигурно много по- добре от нас знае коя е била най- голямата библиотека в света и едно от седемте древни чудеса, знае за текстовете от Ал-Хамади. Министърът на финансите би с;ледвало да знае, че в период на криза трябва да се създават инженери и други специалисти създаващи принадена стойност, защото при първите признаци на оживление именно такива кадри, а не тези преразпределящи националния доход,брутния продукт, ще се търсят.
  Но, както казва не казва „Шестака” с апартаментите: Нямат политическа воля и мъжки кураж( дупета) да да се противопоставят на кухата тиква и да наложат това в държавната образователна политика.
  А тиквата гледа само носа си и мускулите си, които много обича да показва на журналистките, (но понеже надебеля, набляга на тена си).Неговите перспективи са до обяд, после след мачлето, друго. И убеждението, че ще бъде поредният диктатор управлявал най-дълго. И какво от това? Утре ще започне да се напикава, но наистина ли трябва да го траем дотогава.
  Защото не сме вързани, слепи и безразлични за бъдещето на България и нейните читави хора! Това е, Дневник!

  apoloniy
 13. 13 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 524 Гневно

  [quote#9:"kirkor"]Деиндустриализацията беше основен вектор в разрушаването на България и резултатите са налице! [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Бедата е, че резултатът е траен. Няма кой да създаде нови предприятия и няма как да се квалифицират кадри за тях. Питам се къде бяха НТС, БАН, Стопанска камера, Промишлена палата и т.н. когато филолози, адвокати, историци, философи, артисти, "икономисти" разрушиха основите на икономиката ни.

 14. 14 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Хубава тема, обаче тезата е, меко казано, грешна. Ето защо (според мене, разбира се):
  1. Завършили сте за учител в про- и гимназиален етап. Тръгвате да си търсите работа, обаче ... За да започчнете да работите като учител ви трябват такива връзки, че в един момент се питате "Абе аз за тая заплата ли се борих?" Да не говорим за нервите (учениците са ви най-малкия проблем- за два-три месеца, ако сте си учили методиките и имате за 2 ст. акъл в главата, нещата влизат в графа "Поносимо", всякакви безумни съвети (учителски, "приятелски", извънкласни дейности и въпроси от сорта "Еди-кой си ученик защо не е бил в час докато е забелязан да пуши?". Заобиколен сте само от вдетинени бабички в предпенсионен период.
  Учениците не уважават учителите си. Тези от учителите, които успеят да спечелят уважението на учениците (понеже РАБОТЯТ) не се задържат в онази отровна атмосфера.
  Извод: Излизат едни "среднисти", за чиято обща култура и умствен капацитет можете да прецените още от абитуренския им бал.
  2. Взимате този "матрял" на работа и установявате, че той не може да пише, не може да стои на едно място повече от два часа без да сътвори някоя глупост и, което е най-лошото, като му кажете "Свърши еди-какво си!" отговаря "Ти ли ще ми кажеш!" Следва уволнение или, ако не можете, просто го игнорирате.
  3. Малцината, които са успели да съберат някакви знания и умения и знаят какво значи някой да ти НАРЕДИ нещо (99% от тях са придобили някакво понятие за нещата от живота заради семейната среда), всъщност са потенциални емигранти.
  4. Шефът ти може да е мутра, сутеньор, измамник, бивш затворник и т. н. докато си студент или още не си навършил 30 г. и си мислиш, че нещата не са това, което виждаш, а това, което ти казват че са. След тази възраст (пряко сили) или си си намерил работа в клон на западна фирма в България, или си емигрирал, или си глупак. Не може шефът ти да не знае кога се пише главна буква и да се изживява като най-великият мениджър.
  Истината е, че българинът в наши дни не може да пише (за доказателство вземете който и да е вестник и вижте колко грешки в правописа и пунктуацията има въпреки курсове, дипломи, редактори и т. н. и т. н.), не може да смята (иначе щеше сам да пресметни, че 300 км. магистрален път не стигат само за АМ "Тракия", т. е. от София до Бургас), не може да произвежда (иначе щяхме да си запазим поне 50% от производството от комунизма), не става за спортист (медалите вече са по-рядки от валежите в Сахара) и т. н. и т. н. На един такъв индивид като му дадеш диплома от Пернишкия университет (примерно) и той вече си мисли, че е на върха на световната цивилизация. Нищо, че по-далече от Слънчев бряг не е стигал- нали може да изпие 20 бири с литър ракия за една вечер и да оцелее.
  Та не от университета, а още от предучилищна възраст всичко е объркано. До унверситета щетите, нанесени на "младежта" са толкова големи, че за повечето от тях са непоправими.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 15. 15 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  истина е, че е трудно да намериш например свестен инженер.
  Както и че модела е поначало сбъркан. В момента едно 80% и повече от студентите киснат по ВУЗ-овете само за да вземат 'више', не за да получат знания. Затова и се нароиха толкова псевдо-университети, и висшето образование девалвира тотално.

  Решението е платено висше образование.
  Тогава ще учат тези, които искат наистина да учат, и ще настояват срещу парите си да получават знания. И ще учат това, което считат, че ще може да ги изхранва, т.е. предлагането ще стане по-близко до търсенето. Измислените ВУЗ-ове ще изчезнат, поне повечето. Ще спре и захранването на чужди икономики с безплатно обучени кадри за сметка на данъкоплатците.

 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#14] от "Boriaz":

  Така е. Хора, които излизат неграмотни от средното училище (впрочем нещо немислимо в България преди 9.9.1944, та и до по-късно) няма как да се ограмотят в университета (той не е и за това) и затова наблюдаваме това, което наблюдаваме. От едната страна - работодатели, които искат човек с висше, два езика, компютър, пет години стаж, ако може и да е на 25 години, да работи по 10 часа на ден за 400-500 лв., а от другата страна полуграмотен висшист, с нездрави влечения към алкохола, чалгата и кръчмарските певачки (придобити от живота в т. нар. Студентски град) и желание за 1000-1200 лв. стартово. Тук не споменавам туй, що е читаво и се стяга да заминава да следва или да работи навън. То не влиза в сметката, защото няма да остане в България.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 17. 17 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "обмислят да напуснат страната и да се насочат към съседни страни"
  Мобилността на капитала винаги е била по-голяма от мобилността на работника, но България е на път да стане потресаващ обратен пример. И то защото кадърните млади хора държат на труда си и на личностното си развитие и точно чрез него. И не само заради по-високото заплащане заминават навън, учат и не се връщат. Прадоксално ли е, че в чужбина градят самоуважение, каквото в Родината си често преценяват като за застрашено?
  Дъщерята на моя позната наскоро завърши презряната икономика и я взеха на работа в Ернст енд Янг в Лондон. От студенската скамейка. Тук, както някой писа по-горе, щеше да я чака кариера на секретарка. По-късно счетоводител?... Ама детето искало да бъде икономист. "Оффф, счетоводител, икономист, много важно!" Ние ли сме по-умни или Ернст енд Янг? Кой дава шанс в сремежа за развитие и в крайна сметка печели от него? Който го иска наистина, той успява и да го направи.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 18. 18 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"ban"]Заради липсата на кадри...компании...обмислят да напуснат страната и да се насочат към съседни страни... [/quote]
  Нашата компания вече се изнесе от България. Не поради "липса на кадри", а заради липсата на пазар - малко останаха платежоспособните българи, и намаляват все повече.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 19. 19 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#16:"Dehumanizer"]От едната страна - работодатели, които искат човек с висше, два езика, компютър, пет години стаж, ако може и да е на 25 години, да работи по 10 часа на ден за 400-500 лв.[/quote]
  Недей да обобщаваш на едро. Има работодатели които предлагат добри условия, не очакват да блъскаш 24/7, да си излязъл от ВУЗ с практически знания и т.н. Но дори те не могат да си намерят подходящи хора - поне що се отнася до технически специалисти. За специалности с които пазара е наводнен, като икономисти и юристи, е нормално да се предлагат ниски стартови заплати - средното ниво е по-ниско и от ниските заплати, а процеса на намиране на точен човек чрез проби и грешки е скъп. Огромното количество доведе до повсеместно ниско качество, и откриването на малцината свестни е трудна работа. Студентите трябва да се намалят поне наполовина, от ВУЗ-овете да останат само тия от преди 89-та, и образованието да стане платено. Може би безплатно само за първите по успех 5%.

 20. 20 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Бизнесът в България е не по-малко мрънкало от целокупното население.

  В Америка, например, фирмите не са седнали да мрънкат на държавата, а ходят по университетите, правят презентации, гледат да създадат интерес у студентите. Междувременно правят интервюта на място и си подбират хора.

  Оставям настрана това, че финансират колежите по специалностите, към които имат интерес, защото и преподавателите, и базата трябва да са добри, за да произвеждат добри студенти.

  Изобщо, в техен интерес е, те вземат мерки.

  Тук само мрънкат на държавата.

  Ту държавни поръчки нямали, ту държавата не им произвеждали кадри. Всичката тежест за данъкоплатците, а печалбата за "бизнесмените".

 21. 21 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#18] от "Майстор Балкански":

  Ами те служителите са и потребители.

  Ниското заплащане води до липса на платежоспособно търсене.

 22. 22 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  Когато си прав не мога да не ти поставя +

 23. 23 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Моята фирма е в такъв бранш и ще ви кажа, че вече нито от гимназиите, нито университетите излизат някакви специалисти, които да могат нещо да работят. Аз си вземам хора с мерак и без никакво специално знание и за 2-3 години ги правя някакви специалисти. Това естествено си е за моя сметка, на няма друг вариант. Проблемът естествено не е в учащите се. Всички учебни заведения залагат на лесното и евтиното. Бившите техникуми по механотехника например изобщо не обучават нито стругари, нито оператори на металорежещи машини с ЦПУ, макар, че има голям глад за такива кадри. Просто няма такива специалности. Университетите разчитат все повече на тебешира и проектора, а студентите нямат хабер от нищо. В учебният процес трябва да е заложен поне 1 ден в седмицата за практическо обучение, където трябва да се опознаят основните машини и техните възможности. Нали не си представяте доктор, който да не е извършвал дисекции на трупове. Така няма как да се създаде инженер или конструктор, които да не познават възможностите на машините, свойствата на материалите и т.н. Инженери не се няма как да подготвиш само с тебешира.

 24. 24 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Освен това ще ви кажа, че нашите фирми не дават високи заплати и не отделят пари за обучение, защото от никакъв честен бизнес в България не се печели. Тази територия е разграден двор. Митниците допускат държавно субсидирани китайски стоки обмитявани на 100 пъти по ниски цени он тяхната реална себестойност. Как при тази нелоялна конкуренция някой нормален производител да спечели пари. Това, че все още има живи сред нас си е виш пилотаж. Естествено, че у нас няма за какво да дойдат или останат чужди инвеститори в производствения сектор. Просто ние сме малък пазар с неплатежоспособно население затънало в дългове. Но единственият път за измъкване от блатото минава през прпоизводството и увеличаване на реалният износ не на суровини или ишлемета, а на произведени в България крайни продукти.

 25. 25 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Докато не намалее бройката на университети, респективно висшистите-няма да се оправим. Няма какво да се лъжем, но кадърните деца още след средното си бият камшика навън. Тук остават бачкаторите. Разликата през годините е, че сега те започват да работят веднага след гимназията, но поради липса на каквито и да било критерии за отсяване, паралелно са приети и студенти. След 5 години те вече са бачкатори с виШо.

  Докато образованието не стане платено, шансове няма. Западния модел е достатъчно добър. Влизаш първа година, кандидатстваш в някоя компания за стаж и стипендия. Ако си достатъчно кадърен, компанията те харесва, поема ти обучението или студентския кредит. Вярно, после няколко години си длъжен да работиш за нея, но в това няма нищо лошо. И не случайно и в западна Европа, и в Щатите студентът няма право на повече от 20 часа легална работа седмично. Няма кампуси със заведения и дискотеки, а с библиотеки. Хората са с ясното съзнание за какво са там.
  У нас висшето образование е единствено с търговско-увеселителна цел + хранилка за университетски преподаватели в предпенсионна и пенсионна възраст.

 26. 26 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 956 Любопитно

  "...Заради липсата на кадри в определени области компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, обмислят да напуснат страната и да се насочат към съседни страни, обяви в петък Българската стопанска камара..."

  Че има спад в качеството на обучението на днешните млади специалисти, спор няма. Но за нашите чорбаджии "кадрите" трябва да работят за срамно ниски заплати и да отговарят на множество критерии, често абсурдни и взаимноизключващи се. Например, млад по възраст специалист до 30 години, с 15 годишен трудов стаж, поне два западни езика и пр. и пр. За 300 лева.
  Ама в Абсурдистан кое не ни е абсурдно, та и това да прави изключение?

 27. 27 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Оставете държавата на мира.При толкова много университети ако наистина трябват инжинери ще ги подготвят.ПАЗАРЪТ НЕ ТЪРПИ ВАКУМ

 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мария Антоанета":

  Докато образованието не стане платено, шансове няма[/quote]

  Не сме ли твърде щедри?!?
  От данъците си плащаме за образование, но се налага да се плаща и за частни уроци, пак от данъците за сигурност, но вече няма дом без СОТ и решетки, плащаме здравни осигуровки, но също така и "консумативи", долекуване, прегледи...

 29. 29 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#14] от "Boriaz":

  Яко, чак се просълзих! ++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Тез наште компании от споменатите браншове нещо ги е напекло слънцето.
  Разликите в заплащането във всички (вкл. Албания и Македония) съседните страни за квалифициран инженерен труд е с пъти по-високо отколкото у нас.
  Поне това да бяха проверили, преди да се изцепят така калташки.

 31. 31 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Само един щрих към вече коментираното.
  Цитирам по памет ИФидосова:
  'Ако спечелим местните избори в гр.Лом, обещавам да открием филиал на някой университет тук.'
  Такива парадокси също доведоха до краха на качественото образование.Това не може да се постигне с увеличаване на броя на университетите и филиалите им,които вече са с много по-голям капацитет от броя на кандидат студентите.
  Кандидатствай и влизането е сигурно.Дипломата също.
  Няма го онзи стремеж за знания и умения/с малки изключения/, а и последващата мотивировка на уважаван и добре платен специалист не е налице.
  Малко са и фирмите,които постоянно дообучават служителите и специалистите си. Било поради свиване на пазара/приходите от вече колко пъти 'преодоляната криза' и неадекватността на управниците да вземат правилните и належащи решения,стимулиращи малкият и среден бизнес.
  Ще си останем с колекцията от лентички на ББорисов.
  Защото без просперираща средна класа,моторът на всяка икономика, няма и търсене на добре образовани и креативни специалисти. Но висшисти/дипломанти за фукня и болни амбиции - с лопата да ги ринеш, а после горецитираният ще ги посъветва да хващат овчарските геги и мотиките.
  Как такива,като 'високообразованият' ни премиер,изпращащ журналистката Жени Марчева да се люби с АМ 'Люлин', да направят образователна реформа, обслужваща бизнеса, а не чалготеките?

 32. 32 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тия станаха вече много нагли. Ся пък държавата да им произвеждала само инженери. И кат са напълни с инженери сигур ша искат да им произвеждат нещо друго и т.н.
  Държавата трябва да действа в полза на цялото общество и да осигурява специалисти във всякакви области.
  А работа на бизнеса е да финансира и стимулира специалности каквито му трябват.
  Това е нормалната логика на нещата, но не май и за родния т.н. "бизнес".

 33. 33 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Boriaz":

  ++++++++++++
  Прибави и 5. Делегиран бюджет - парите вървят с ученика и студента, ако го отстраниш от училище или скъсаш на изпит, ти намаляват бюджета и става ясно, защо отдавна обучаващият не се "обучава", а се "съхранява" до завършване на съответната степен на образование, дори да не знае цялата азбука.

 34. 34 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  към бизнеса бих задал няколко въпроса:
  1.Този бизнес знае ли колко и какви кадри му трябват да речем поне за две години напред?
  2.Иска ли този бизнес да инвестира в образованието на бъдещите си кадри?
  3.Знае ли къде се "произвеждат" неговите кадри- в кое висше учебно заведение?
  4.Използвал ли е досега програма за обучение на стажанти?
  5.Оценява ли достойно образованието на свойте служители?

  Ако си отговори с "да" на тези въпроси,смятам , че този бизнес ще си намери подходящите служители и не се оплаква от липсата им- той просто ще инвестира за тяхното развитие(завършване и изграждане). Другите,дето плачат е защото искат безплатно( без инвестиране в образование и без достойно заплащане) да вземат отнякъде добри работници- просто няма да стане и ще се задоволят с посредствените и неможещи ,които за съжаление нашите университети произвеждат достатъчно.


 35. 35 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  Значка, хем си прав хем не си ...

  Университетите трябва да се съобразяват на бизнеса какви кадри му трябват, а на бизнеса, да почне да инвестира в кадри!

  Вина тук носят, както ти си го казал, недалновидните менажерчета, но и още по закостенелите "хабилитирани" деканчета, ректорчета ... и все имам чувството, че и двете страни са всъщност една и съща порода гнусни хиени!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 36. 36 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dehumanizer":

  Дехюми, аре стига с тия манипулации ... преди 9.9.44 ... след ... , а ако знаеш какво е било преди Христа ... вземи да живееш в настоящето, не в миналото - помни го, но не стой там ще остарееш преждевременно!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 37. 37 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ментор":

  ++++++++

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 38. 38 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Време е балонът на висшето образование в България да се спука!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK