Невидимата кражба

Невидимата кражба

© Иван КутузовВъв Великобритания плочките на доминото започнаха да падат… След закриването на една от най-старите и популярни вестникарски марки на Мърдок – "Нюз ъф дъ уърлд", с постовете си се разделиха журналисти от високия медиен мениджмънт, както и висши полицаи от Скотланд ярд. Но нещата не спряха дотук, а минаха в ръцете на парламентаристи, следователи, прокурори…


Всичко тръгна от разкритието, че са били подслушвани жертви на престъпления. При цялата му многопосочност в основата на скандала е нарушаването на човешкото право на лична неприкосновеност - въпреки или може би тъкмо заради всички условия за бламирането му, които краят на ХХ и началото на ХХІ век предлагат.


На първо място, те са технологични. Средствата за подслушване, снимане и следене са дотолкова разпространени и усъвършенствани, че жизнената ни среда – от говоренето по телефона, през пазаруването в супермаркета до сърфирането в интернет, е станала паноптична. Няма къде да се скриеш. Стига някой с власт или пари (впрочем "услугата" става все по-евтина) да прояви любопитство към теб,
негов си – връзките ти, идеите ти, навиците ти…


Само допреди едно-две десетилетия СРС-та бяха екзотична тема. Дори зловещата ДС разчиташе главно на информация, качена на "биологичен носител" – на агенти, внедрени в частните общности, които устно или писмено да донасят за тях. Днес това звучи едва ли не романтично…


И работата не е само в нарасналите до научнофантастични размери възможности за събиране на подобна информация, но и в непрестанно растящия й "черен пазар". А и в постепенното му легализиране. Големите обороти на него се правят от политиците и медиите.


Първите така се борят с опонентите си или поне със страховете си, а вторите чисто и просто увеличават приходите си. Нищо, че това са символни и материални ресурси, трупани в последна сметка в режим на престъпление. Извършителите му се ползват от алибито на националната сигурност и на масовия интерес. Един вид – правим го не за себе си, а за държавата или аудиторията. Така че свиквайте…


И хората не само свикнаха, но доброволният отказ от лична неприкосновеност се превърна в един от "секси" процесите на съвременната публичност. Негови бенефициенти, от една страна, са звезди – в киното, шоуто, спорта… За да са такива, те непременно трябва да


хвърлят в зиналата паст на феновете си парчета личен живот


В сделката вече са допуснати и обикновените хора, които срещу някой лев, а и само срещу популярност са готови да разголят тяло и душа. И в двата случая това става с посредничеството на медиите в стратегиите на колективното воайорство, осигурено от жълтите и риалити форматите.


Границата между желанието и принудата тук обаче е повече от плаваща. Продавачите на личен живот – професионалисти и натуршчици, често после се чувстват употребени. Което още от времето на Мерилин Монро е формулирано в неписан закон: "Няма щастливи звезди". Но пък и никой не може да те спаси от собствените ти илюзии, защото с изключение на правото на живот част от всяко друго право е и доброволният отказ от него.


Иначе би било задължение. Днес личната неприкосновеност носи много повече дивиденти, ако я превърнеш в стока, като сам си я свалиш, от което няма как да не девалвира дори в очите на милионите потребители на жълти медии. А тя е атакувана не само от тях, но и от сериозните им конкуренти. Вярно, че те се интересуват преди всичко от публичните фигури и обектите на журналистически разследвания, т.е. правят го в обществен интерес. Но категорията е достатъчно хлъзгава, за да остави подозрението за


боричкане на всички медии пред ключалката


– кой ще избута другите и пръв ще погледне през нея.


Още по-актуален източник за девалвацията на личната неприкосновеност са социалните мрежи. Те създават широки комшулуци между частното и публичното пространство и те подтикват да се превръщаш в папарак на собствения си живот.


Сякаш всички изглеждат доволни: аудиторията получава зрелище, съпоставимо по въздействие само с публична екзекуция; медиите – несъпоставими с нищо приходи; властта – начин да се пази и възпроизвежда независимо от качествата си; звездите се изкачват все по-нагоре по своя Олимп, а никому неизвестен участник в риалити има шанс да ги последва. Но това е само на пръв поглед.


Зад карнавалната маскировка, както показа скандалът с Мърдок, стои един несломим десен консерватизъм, присъщ за развитите западни общества. Това, че до вчера си чел "Нюз ъф дъ уърлд" не е причина утре да не скандираш "Спрете го!". Причина е да го направиш. Защото битката засяга самата философия на либералните демокрации. Без защита на личната неприкосновеност рано или късно попадаш в роман на Оруел.


Тоталитарните общества се характеризират именно с това, че нямаш нищо свое, че дори мнението и тялото ти не ти принадлежат. Така е и в затвора. Западният човек знае или поне усеща "с кожата си", че пренебрегването на правото на лична неприкосновеност се излежава. То охранява единствената територия, на която азът може да се чувства свободен. Без нея изчезва и самият аз.


Известно е например, че предвестник на реалната телевизия е експериментът с американското семейство Лаут – млади, влюбени, красиви, но бедни, заради което се съгласяват една "кабеларка" да монтира камери в дома им и 24 часа да предава директно оттам.


Резултатът е, че много преди да изтече договорът им, те се разделят и така не само не взимат мечтаната сума, но губят любовта и мечтите си. Въобще онова, което доскоро са наричали "аз". Техният случай е предупреждение, в което следващите десетилетия за съжаление не искат да се вслушат. Поне докато не опре ножът в кокала…


Макар сюжетно да нямат нищо общо, скандалът с Мърдок и проявите на вандализъм в британските градове са две страни на една монета. Първият е продукт на публична агресия към частния свят, а вторият – на частна агресия към публичния. Те проявяват опасното нарушение на


баланса между публично и частно, между общо и свое


У нас тази година също имаше шумен скандал с подслушани телефонни разговори и нерегламентираното им изнасяне в пресата. Но той потъна в ценностна меланхолия, в Карамазовото "Все дозволено", както впрочем и съществуването на огромна медийна територия, на която се трупа информация, ако не в пряко нарушение на правото на лична неприкосновеност, то поне в откровено безразличие към него.


Вероятно причините за това донякъде са и в нормативния дефицит - като се започне от Закона за радиото и телевизията, който трябва да дефинира понятието "обществен интерес", и случаите, когато личната неприкосновеност може да бъде нарушавана в негова полза. И тъй като пресата е традиционната сцена на такива скандали, си заслужава да се помисли дали този закон да не стане специализиран за медиите въобще.


И в други закони е необходимо да се предвидят модерни разпоредби за надеждна охрана на това конституционното право, засягащи включително и работата на службите. Медиите биха могли и на "собствен ход" да компенсират липсата на законови норми по пътя на саморегулацията си, като ги включат в своя Етичен кодекс.


Но колкото и да са добри законите, спазването им опира до ефективността на съдебната система, а у нас тя трудно се справя с посегателствата и върху по-защитени права като тези на живот и на собственост.


Затова шансът нещо да се промени може да дойде главно по пътя на гражданската активност. В по-сложна културна перспектива това значи най-после вътре в себе си да се освободим от комунистическото наследство. Защото, както споменах, личната неприкосновеност принадлежи на по-големия комплект на правото на лична собственост и немарата към него е


една от неизживените инерции на комунизма


когато всичко трябваше да бъде общо. Това днес спокойно може да бъде и точка от манифеста на жълтата преса. Левичарското незачитане на чуждата собственост се трансформира в глад за жълти новини, в превръщането на погледа през ключалката във водещ комуникативен модел.


Медийният ефект от реабилитация на личната неприкосновеност в общественото съзнание ще доведе – най-после! – до разграничаването на качествената от жълтата преса, разпадането на хибридния им модел. Докато това не се случи, таблоидните издания ще взимат все по-голям дял от пазара, а останалите ще се опитват да приличат на тях.


*Авторът е медиен експерт, председател на Съвета за електронни медии


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  това са го публикували, защото все пак е успял да намери за какво да обвини комунизма (съответно и курсив).
  А иначе е едно оплакване, което младите (по презумпция) няма да разберат.

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Защо ли първото, за което се сетих след прочитането на статията, беше как авторът всеки ден седеше в студиото на "Нова телевизия" при сестра си - тогава програмен шеф на медията, и обсъждаще и защитаваше дебилното поведение на някакви духовно осакатени нещастници - участници в поредния "Биг брадър" - "Биг брадър фемили" или нещо такова? Кога е искрен Георги Лозанов? Когато пише иначе не толкова неверните неща тук или когато е водещ в риалити предаване, срещу което уж е против? А и не знам доколко има право да говори против "левичарското незачитане на чуждата собственост", при положение, че е от семейство, което е изповядвало левите идеи в комунистическата им разновидност, и то доста години и със съответните облаги от това. Да споменем и работата му във вестник "Култура", бившата "Народна култура", с гл. редактор комунистката Копринка Червенкова, по-късно направила се на дисидентка - похапваща във френското посолство, тогава, на оная прословута закуска.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 561 Неутрално

  казвам ти дъще - сещай се снахо - ако е незаконно подслушването значи ние сме най-големите балъци - плащаме по 100 000 000 лева на година за привилегията да ни подслушва цецо

  dnevnik са част от статуквото!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Четох до "автор: Георги Лозанов".
  Мерси, но нямам нужда от неговото мнение.
  Не мисля че този човек има на какво да ме научи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Не знаех, че западната преса страда от синдрома на комунизма. Доста плоско обяснение на оруеловия синдром на всевиждащото око. Иначе прав е преждепишещият, че това си е обикновено оплакване.

  Sic transit..
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  '' От Георги Лозанов ''

  Само за инфо искам да знам, дали това е онзи ''въртелив'' дрогар, който дефилира по партита с небрежна прическа и папионка. Не, че съм клюкар, а за да знам дали да коментирам статията де, или да си замълча тактично пред словоизлиянията му. И предварително се извинявам, ако статията е писана от друг, със същото име..... !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  "Авторът е медиен експерт, председател на Съвета за електронни медии"

  http://tinyurl.com/3rjzap7

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  [quote#4:"Десен"]Мерси, но нямам нужда от неговото мнение.
  Не мисля че този човек има на какво да ме научи.[/quote]

  Мда, типично мнение на балкански субект, който ПОЧТИ всичко знае, акъл не иска, само пари....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#7] от "Dehumanizer":

  Знаех си, че иде реч за гого лозанов .....
  Та вместо гого да чопли и дипли Острова, що не ни осведоми как краси гергов назначи за програмен директор в бтв, зетя на вуйчо ваньо ? Знам, че вуйчо и красито са стари дружки по край лиценза на бтв в далечните отминали години. Много от Вас ще скочат на вокна с мен. Ще вземат да ми разясняват с пяна на уста, как едното няма нищо общо с другото . Да, да, ама не ....... по Петкобочаровски де . Имаааааа, имаааааааааааа много общо. Ся гого се възмущава от следеното и подслушването. Нали ? А от тоталното промиване, зомбиране и инприйтване на мозъците на мат'ряла, не се ли възмущава ???? Не ? Лошо гого. Много лошо. По-лошо е да създаваш зомбита и покорно стадо, от колкото да следиш и подслушваш НЕ покорните офффци. Та това се случва от юли месец на сам. Дугаря костОFF , влезе в домовете ни. Преди никой не му обръщаше внимание, и го канеха от дъжд на вярър, а сега вече е чест гост на медията и на домовете ни. Мамка му! С едно назначение-два заека отстреляха куклуводите. Хем италианския зет го туриха на доходна длъжност, хем вуйчо ще ни говори за ''демокрация'' по най-гледаната телевизия. И това благодарение на червения назначен капиталист и мутроолигарх краси гергов . Пък и да не забравяме, че услужливия червен демократ, предпочете сигурноста пред свободата . Та ей тва гого да напише, а не АЗ . Да напише как се правят услуги по партийна линия у България . Аре очаквам тъмно червени.....опссссссссс тъмно сини оплювки .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Вярна и добре защитена теза, макар и твърде многословно за вкуса ми.

  "Левичарското незачитане на чуждата собственост се трансформира в глад за жълти новини, в превръщането на погледа през ключалката във водещ комуникативен модел."

  Илюзията, че ако богатите обеднеят бедните ще забогатеят има своя паралел и в света на медиите - пикантериите и тайните на богатите и/или известните не могат да направят аудиторията богата или известна. Богатеят само собствениците на жълтите медии.

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Последното изречение относно персоната, дарила ни с тази новаторска монография, да се чете:

  Авторът е НАЗНАЧЕН ЗА медиен експерт, председател на Съвета за електронни медии.

 12. 12 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Любопитна статия. Наред с малко тежката и конструкция, са формулирани някои, меко казано спорни тези:
  1. "Аферата Мърдок и проявите на вандализъм са двете страни на една монета, продукти на нарушеният баланс между публично и частно"
  .................
  Баланс между публично и частно в обществото никога не е съществувал исторически, иначе щяхме да сме постигнали в някакъв момент утопичният модел към който са се стремили много древни и настоящи философи.
  2."Левичарското незачитане на чуждата собственост се трансформира в глад за жълти новини, в превръщането на погледа през ключалката във водещ комуникативен модел."
  .....................
  Гладът към "зрелища" е масов поведенчески инстикт,датиращ от древността, за това казваме често, че от Древният Рим до сега нищо ново не се е случило. Човешките инстинкти и модел на масово поведение са останали същите векове наред.
  3. "Зад карнавалната маскировка, както показа скандалът с Мърдок, стои един несломим десен консерватизъм, присъщ за развитите западни общества. "
  .......................
  Реакцията на Камерън по казуса "Мърдок" не е продиктувана от консервативните му убеждения, а от определени политически интереси. Да си припомним, че в миналото Маргарет Тачър ползваше на драго сърце услугите на "машината" Мърдок въпреки консервативната си принадлежност.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  [quote#2:"Dehumanizer"]Кога е искрен Георги Лозанов?[/quote]

  Гого е начетен и артикулиран писач. Вероятно е запознат с практиката на Oxbridge и the Ivy League: да формират кръжоци по дебатиране и да карат единия отбор да защитава една кауза, а другия - точно обратната, и на следващия ден да ги разменят.

  Това няма нищо общо с изказването на лично мнение и гражданска позиция, каквито Гого изначално не притежава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 882 Любопитно

  Не познавам нито този Лазаров,нито преди няколко дни един тал Станчев.
  Само еди въпрос-от къде вадите този нафталин????
  Поне препечатайте и ли преразкажете някоя статия,вместо "еминенсии"от такива "величини" да правят напъни в писането.

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 15. 15 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Тази статия е абсолютно блаблабла + крадецът вика дръжте крадеца.
  И аз съм го засичал да коментира Биг Брадър.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 16. 16 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":

  В случая, не си прав ... Другаря Лозанов, наистина няма какво да каже ... мнението му много често е според посоката на вятъра.
  За повече от десетилетие като председател/член на СЕМ, има власта поне малко да сложи ред в БГ медиите ... но не, сега ми пише за Мърдок, на умряло куче нож вади.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 17. 17 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  "Но пък и никой не може да те спаси от собствените ти илюзии, защото с изключение на правото на живот част от всяко друго право е и доброволният отказ от него." Това твърдение не вярно! Аз самия, Ти самия,
  Той самия! Ние можем да се спасим от това!И то не с отказване от най- висшето право и дар от оня, чието име не бива да се споменава, правото на живот, а именно за да защитим това право. Не само за нас, а за всички като нас!
  "като се започне от Закона за радиото и телевизията, който трябва да дефинира понятието "обществен интерес". Това понятие не следва да се дефинира в специаслна законова норма, а в обща. И като морална такава.Д-р Щарке казва" Изкуството на живота се състои в това, да признаем нравствения закон и да му се покоряваме от дълбочината на душата си".
  Статията задава много въпроси.Кого обаче обслужва и какво цели авторът!?
  Това как се е представил пред обществото и публичната оценка за него, говори много повече от казаното тук от него!

  apoloniy
 18. 18 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Все имам чувството, че от тоя освен готвач, друго е невъзможно да произлезе. А взел да ни говори за дигитализация на милицията. Айде, разкарайте се! Достатъчно оправихте държавата.

 19. 19 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Любопитно

  След като и Г. Лозанов взе да ни учи кое е и кое не е демократично в медиите наистина има нещо гнило и в България. Дали не е той самият?

 20. 20 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Лозанов ли чука минусчета?Или СЕМ?

  apoloniy
 21. 21 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#18] от "krummm":

  Този тип е професионален алкохолик! Това е единственото, което става от него и той вече е постигнал завидни висини!
  А готварството си е направо висша магия - отдава се на малцина!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1414 Весело

  Гошко, ти нима не знаеш, че народа живее чужд живот... ??? То и за това му се продава илюзия, зрелище...! Ако никой не се интересуваше от чуждия живот, но се интересуваше от своя май поле за изява на подобни жълти драскачи надали щеше да се намери.

  Телевизия не гледам и жълта преса не чета... но пък за сметка на това си имам интересен личен живот, ама той си е само за мен

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нищо чудно няма! Накъдето му е "накривена" папионката, натам са и "коментарите" му!

 24. 24 Профил на vladoivankov
  vladoivankov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Анкета за свободата на медиите в България: http://www.aej-bulgaria.org/2011/08/jurnalisti-svoboda-na-slovoto/
  Има и вариант за медийни експерти: http://www.aej-bulgaria.org/2011/08/experts-svoboda-na-slovoto/

 25. 25 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#1:"batekure"]това са го публикували, защото все пак е успял да намери за какво да обвини комунизма[/quote]

  [quote#5:"antropos"]Не знаех, че западната преса страда от синдрома на комунизма.[/quote]

  Глупости, просто се опитва да си бетонира поста, затова са и тези глупости.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 26. 26 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 608 Неутрално

  статията е за свободата и е добра, но никой в БГ не иска свобода, а иска салам

  BG e мини империя на злото.
 27. 27 Профил на milali
  milali
  Рейтинг: 395 Неутрално

  наистина е добра статията, само дето не казва добри неща...

 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  На фона на останалото съдържание на вестника тази статия е просто бисер. (Съдържание - в смисъла за това, което ни е полазило) Не се съгласявам с всичко, но все пак е обнадеждаващо, че някой в тази държава си е направил труда да мисли по някакви обстоятелства.
  По скоро чета съдържанието като: " Думам ти дъще - сещай се снахо"

 29. 29 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 769 Любопитно

  http://www.stancianegra.com/2011/07/blog-post.html

  Било някъде към средата на 19 век. Грамотността във Великобритания ставала все по-масова. Новочетящата работническа калса обаче, не се чувствала особено привлечена от лорд Байрон и Уилям Блейк. Нуждаели се от нещо по-евтино, дотъпно и разбираемо, а пресата била готова да им го предложи. На 1 октомври 1843 г. излиза първият брой на "News of the World" (Новини от света), цената му - едва 3 пенса. Вестникът бързо се отвърждава като основен "доставчик" на пиперливи клюки, шокиращи разкрития и криминална хроника. Журналистите често преписвали дословно от полицейските сводки за публичните домове, скитниците и "неморалните" жени на Викторианска Британия.
  100 г. по-късно NotW вече е сред най-популярните вестници в англоезичния свят с тираж над 8 мил. През 1968 г. Рупърт Мърдок печели надпреварата с Робърт Максуел и придобива многотиражният седмичник. На следващата година Мърдок придобива "The Sun". Отново за сметка на Максуел и с активното съдействие на синдикатите. Австралиецът обещава да запази работните места в печатницата си и да превърне всекидневника в "прям и честен вестник", който да продължи подкрепата си за лейбъристите. По-късно Мърдок ще признае: "Все още съм изумен от лекотата, с която навлязох в британската преса". Някъде там духът излиза от бутилката.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 30. 30 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Чети бе, Гого, чети, и по-рядко пиши!
  НИКОЛАЙ БЕРДЯЕВ. ИЗВОРИ И СМИСЪЛ НА РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ. С.1994, стр.190:
  " У пророците, в Евангелието, в апостолските послания, у по-голямата част от учителите на църквата намираме осъждане на богатството и на богатите, отричане на собствеността, утвърждаване на равенството на всички хора пред Бога. У Св. Василий Велики, особено у Св. Йоан Златоуст, можем да срещнем такива резки съждения за социалната неправда, свързани с богатството и собствеността, че пред тях Прудон и Маркс бледнеят. Учителите на църквата казват, че собсвеността е кражба. Св. Йоан Златоуст е истински комунист, макар че, разбира се, не от капиталистическия комунизъм, не от индустриалната епоха. С голямо основание може да се твърди, че комунизмът има християнски или юдео-християнски източници."
  Чети, Гого, чети...

 31. 31 Профил на Йордан Матеев
  Йордан Матеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моята гледна точка: http://iordanmateev.blogspot.com/2011/07/blog-post_21.html

  Икономика на всичко: http://iordanmateev.blogspot.com/
 32. 32 Профил на disastrous
  disastrous
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Първо:

  Интересът към "жълтинките" не е свързан с комунизма. Жълтинки има навсякъде по света и те са интересни за (в най-добрия случай) над 50% от населението, независимо чрез каква медия и в какъв формат се разпространяват.

  Второ:

  Относно:" Медийният ефект от реабилитация на личната неприкосновеност в общественото съзнание ще доведе – най-после! – до разграничаването на качествената от жълтата преса, разпадането на хибридния им модел."

  Това няма как да стане. Хибридният модел продава. Той кара глупавите да се почувстват малко по-умни, защото не четат само простотии, а и нещо по-сериозно, а умните да задоволят човешката си нужда от простащина без да накърнят самочувствието си, четейки откровенно жълти вестници.

 33. 33 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Медиите продават това, което се търси. Те най- добре отразяват морала на съвременното общество, стремежите и интересите му. Свободата е категория, която все по-често не значи нищо за съвременния човек при масовата социализация на цивилизования свят .В България положението е още по- трагично от години. Факт е, че на всички избори гласуваме за поредния месия, който "да ни оправи". Медиите допринесоха не малко за тоталния морален упадък на нашето общество и това стана под благосклонния поглед на СЕМ, ръководен от автора. Тогава как да разбираме тази статия?

 34. 34 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Не чета Георги Лозанов, защото е казано "по плодовете им ще ги познаете - бере ли се грозде от репей или смокиня от тръни". А резултатите от работата на СЕМ, чиито председател е той, се видни за всички.

 35. 35 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Георги Лозанов е свръхинтелигентен човек и експерт в областа на електронните медии. За съжаление работата му като председател на СЕМ като че ли не е подобрила чувствително нездравословния климат в българското медийно пространство.

  Тази му публикация е характерна за него - перфектно написана като изказ, но безфокусна, разнопосочна, като повечето негови други писания, от чието публикуване не произлиза нищо.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK