Мнение: София тъпее*

автор Стефан Попов


Тъпее и още как: затвaрянето на ул. "Шишман" е невъобразима тъпотия. Тя се е образувала първоначално в селяшкото съзнание на някой екопримитив, който има схематична идея за градски живот, а характерните градски комуникации и динамика са му изконно чужди, плашат го и скрито бленува как да се отърве от тях, без да напуска града. Такъв психосюжет не е необясним предвид данните за заселване на София от страната. По-трудно обяснимо е защо персонажите в столичния парламент и кметът подкрепят муниципалната травестия с пулмологическото име "София диша". Какво точно си мислят тези хора там? Или просто пореден пъргав тарикат е успял да парализира ума им с някаква секси идейка в категория "популистки минимализъм". Нещо като "Оставете тия глупости с престъпност, избори, еврофондове и пр. Радвайте се на малките неща".


В момента на писане на тези редове часът е 12.30 на обед, понеделник. По протежение на "Шишман" има 10 човека, което е близо до никой. И този никой в комбинация с железни ограждения и забранителни знаци създава празничното настроение, за което си е мислел проектантът от ливадата: хората са вяло стреснати, притичват като сенки насред бял ден. Собственикът на плод-зеленчука на ъгъла на "Шишман" и "Славянска" ми каза: "Абе тия огради ме стряскат малко, гледам изнервят и други хора." Като се приближих до "Гурко", се обърнах и погледнах към Народното събрание: ами прав е, виждат се трима-четирима човека и каскада от забранителни знаци.
Най-запразнили са продавачите в магазините. Не спират да се оплакват как полицаите не ги пускат да зареждат магазините си. Същият плод-зеленчук беше затворен в събота и неделя за пръв път, откакто е в тази махала.


Всеки ден, откакто са затворили улицата, гледам някакви нещастници на ръка да пренасят стоката си от съседни улици с множество курсове. Може би и това е празнична идея. Когато излезеш по-рано сутрин, можеш да видиш между две пресечки гневни хорица да разнасят такива товари, прилича на бит пазар. Оня ден някакъв носеше две големи риби, не разбрах какви, от които течеше вода, но беше любопитно, особено за децата, да го гледат как ги е хванал с цели длани пъхнати в хрилете им и ги влачи по асфалта на сакралната улица. Всъщност най-голяма радост и ваканционна глъчка създават тихите псувни на продавачите от магазините.


Целият квартал е отцепен като при атентат; или като при възстановка на атентат, каквато показаха по телевизията в Норвегия. Отвсякъде в голямото каре има забрани за влизане на автомобили. Това също е радост голяма, защото всеки шофьор от квартала има шанс да нарушава знаците, а след това да поприказва с полицаите и вместо глоба да си споделят какви откачалки са тия от общината. Не само е радостно и празнично, но може да бъде развито като програма по community policing, в която съществен компонент е изграждане на доверие между хора от малката общност и полицията. На полицая му е много приятно да се ругае общината, защото тя през ден го праща на такива звездни мисии.


По света се затварят улици с определена цел обикновено само в събота или неделя. Миналия месец видях авеню "Пенсилвания" затворено по този начин в близост до Белия дом и покрай гигантските сгради на ФБР и Департамента по земеделие. Това е нормално, редно е, дори е желателно. Но да затвориш една централна улица в столицата просто ей така на, без намерение за конкретно събитие, но затова пък цял месец, това не може да е друго освен прииждане на някакъв горянско-пасбищен произвол насред града.


На човек, който интуитивно вдява нещо за спецификата на градската среда и града, какви са естествените й форми на празничност, как тя може да се весели, каква карнавалност и театралност й е присъща и пр. това му е непонятно. Да инсталираш една пустинна празнота в центъра на града, да проектираш каменен планински пейзаж между иначе кокетни, сега обезлюдени магазини, та дори да се хвалиш с това... не, това не е много добре... Има нещо общо с произхода на агрегата "работническо-селска власт", но пренесен в постсоца, декориран с екоелементи и лобистки нарцисизъм.


Сега е 8.45 вечерта, но прилича на 4.00 сутринта. Няма никой, магазините, много от които обичайно работят, са затворени, напомня неповторимата 1991. Изтърбушен от естествената си динамика и шум, от комуникациите, които са самият град, от шарената търговия, този "Шишман" се е прострял там като някакъв асфалтов питон да плаши децата, а големите да се чудят какво да направят, че да не им стои така оцъклено безсмислен.


И така човек се освобождава и размечтава: Защо, като отворят "Шишман", не спрат Перловската река и пуснат велосипеди по коритото; може да се казва "София върти". След нея да отклонят падащите ветрове от Витоша; може да се нарече "София мисли" и да бъде ден за размисъл преди изборите. Може един ден в месеца половината тролеи да се движат както досега, другата на заден ход – "София танцува". И всички малко артистични проекти да се интегрират в "София се разхълца".


Бел. ред. - инициативата на Столичната община "София диша" стартира на 6 август и затвори ул. "Шишман" до края на месеца.


* Препечатва се от Мediapool


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 479 Весело

  Авторът тъпее*

  * Лично мнение

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  тоя се е надрусал,дали стреля по хората ????

 3. 3 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално
 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Защо не може статиите да бъдат оценявани отрицателно?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "darkstar":

  явно сме писали коментарите си едновременно

 6. 6 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 897 Неутрално
 7. 7 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 529 Весело

  Стефане, Стефане, тъжен човек си ти. И гневен. Всъщност няма какво хубаво да с екаже за статията и за теб самия (съдейки по статията).

  Интересно ми е и защо си решил, че по презумция улиците трябва да са претъпкани с хора по обяд в най-горещия месец от годината. И още по-интересно ми е защо не си наминал къмто вечерта.

 8. 8 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нека авторът се разходи по която и да е софийска улица в 12:30 през АВГУСТ и да намери повече хора!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 9. 9 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хахаха - обичам такива непокорни мнения! Кеф - дано в Дневник по-често да има подобни таралежи.

  "И така човек се освобождава и размечтава: Защо като отворят "Шишман" не спрат Перловската река и пуснат велосипеди по коритото; може да се казва "София върти". След нея да отклонят падащите ветрове от Витоша; може да се нарече "София мисли" и да бъде ден за размисъл преди изборите. Може един ден в месеца половината тролеи да се движат както досега, другата на заден ход – "София танцува". И всички малко артистични проекти да се интегрират в "София се рахълца". Хахаха!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Стефчо, прав си, ама донякъде. Всъщност би било чудесно, ако целия център се затваря за коли. Ама пък ти можеш да вземеш да се гътнеш тогава, знам ли...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 531 Весело
 12. 12 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Забавен текст. Явно авторът смята всичко, което не е задръстено с коли за провинциално.

 13. 13 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Авторе, тъпият си ти!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 14. 14 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#12] от "Stardust":

  Явно от селото, от което идва, притежанието на кола е върхът на житейското благополучие!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 15. 15 Профил на Chievo
  Chievo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Авторът е рядък екземпляр. Вероятно никога не е слизал от автомобила си и тежи 200 кг. В тази връзка му е трудно да си занесе г*за до заведението, без да паркира на тротоара пред него.

 16. 16 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Авторът, г-н Стефан Попов, да отиде до поне няколко евро-града (и сега ще изредя тези, които познавам в "лична среща" - Будапеща, Амстердам, Прага и Залцбург) и сам да се увери, че много малко от улиците в центъра всъщност са отворени за автомобили.

  Всичко живо се разхожда по тях и никой не мрънка. Разбира се, в нормалните градове бизнесът е изнесен извън центъра, но това е тема за друга статия. Или отворено писмо.

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 17. 17 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 507 Неутрално
 18. 18 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Смислена гледна точка, която ни спасява от така лесното и безкритично интернализиране в ценностната ни система на "новите стереотипи" като "еко", "зелено" и т.н.

  generator
 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Ама наистина ли са я затворили за цял месец?
  Аз си мислех, че само за събота и неделя.
  Верно е простотия. Та в София ими толкова много места където да се провеждат тия неща.
  И защо ли точно пък Шишман са си харесали, се чудя?
  Иначе мислех си да намина, ама от репортажите по медиите се разбра, че е сборище на пълни некадърници и халтураджии, които на нормално място най-малко биха ги освирквали, ако не е и набили.
  Комсомолска работа.

 20. 20
  Eric Cartman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Автора е голем глупак.
  Може ли редакцията да добави нота под линия или коментар дали същия живее на тази улица или в непосредствена близост до нея?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#20] от "Eric Cartman":

  Търговска?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Доста авангардни идеи е нахвърлял авторът, ама даскалицата която е поставена за Кмет ще вземе да ги прилага, та Стефчо мое да го удари дамлата от възмущение...

 24. 24 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ОК, не търговска в пълния смисъл на думата, но улица с не малко заведения и магазини. Доста по лесно е хипарите да идат в гората отколкото да се изнесат бизнесите.

  Is there no standard anymore?
 25. 25 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да, разбира се, че на Стефан Попов ще му се струва странна улица, по която не вървят димящи метални кутии, защото е само една. Като затворят половината център за коли и ги свалят от тротоарите, което ще стане един ден, вече ще му изглежда нормално.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 26. 26 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "Eric Cartman":

  Защо мислиш, че всеки, който е доволен от идеята, е хипар? И какви ултра-мега-бизнеси има на "Шишман"? Съгласен съм, че идеята е реализирана малко постно, но все пак е нещо. И съм на мнение, че по-лесно е да се изнесат 12-годишните трошки 3-4 ръка от града, отколкото хората, които ти наричаш хипари.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 27. 27 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Стефан е прав донякъде, но само донякъде. Първо - в почти всички големи градове по света има подобна практика - и то през някой от делничните дни, когато на улицата се прави например пазар за дрехи или нещо друго. Но там няма заграждения и полицаи, защото местните шофьори не са като нашите квартални джигити - именно те са със селски манталитет и дупчат гумите на всеки, дръзнал да паркира пред техния блок... Второ - идеята София диша е прекрасна, но може би като всичко българско не е добре изпипана - все още тя си няма своя облик, например редуването на кино, театър, музика не е много удачно. Би трябвало да се изчисти - например само модерна музика за тийнейджърите + татуировки + приложно младежко изкуствоарт, т.е. да се намери публиката. Лично моето мнение е, че цялата Шишман би могла да се затвори за постоянно, това няма да е проблем за автодвижението, и да свърже подготвящата се пешеходна зона пред СУ с градинката на Седмочисленици и Попа - все младежки пешеходни средища. Тогава съм сигурен, че Стефан ще види друга гледка

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 28. 28 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ако бяхме нормално общество нямаше да има ограждения, а просто всеки щеше да спазва забраната или препоръката.
  Иначе - да... много е трудно човек да направи някое друго усилие и да походи малко пеш, най-малкото незрдавословно е.
  И още нещо... на тези централни тесни улички изобщо трябва да бъде забранено паркирането или да се плаща абонамент... та малко да се цивилизова плебса, че като живее в центъра не е фанал дедо Боже за брадата да си паркира без пари.

  Жената е покана за щастие
 29. 29 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Весело

  баси смешната статия! тоя повърхностен нихилизъм ще ни съсипе в най-скоро време.

 30. 30 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Весело

  "този "Шишман" се е прострял там като някакъв асфалтов питон да плаши децата, а големите да се чудят какво да направят, че да не им стои така оцъклено безсмислен."
  Хахахаха!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 31. 31
  Събина
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#21] от "Десен":

  RiskMonitor - http://www.riskmonitor.bg/bg/team

  "Стефан Попов (1957) е завършил СУ "Св. Климент Охридски" (1985). Доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк (1996). Програмен директор в Центъра за либерални стратегии (1996-2004). Председател на Настоятелството на Институт Отворено общество (2000-2006). Има специализации по конституционна политика (Виена, 1994 и Фрибург, 2003), международна сигурност (Вашингтон, 1999)."

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 33. 33 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 633 Любопитно

  М да...Не давайте думата на такива "автори"че все едно си влязъл в най - мръсния нужник и дишаш ли, дишаш....

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 34. 34 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#26] от "Гилгамеш":

  Защото ако зора ви е да плетете на една кука и да седите на стола на Миро каризмата, има много места на които да го правите, но не. Колите та колите. Цялата работа е за да се блокира движението в центъра и на шофьорите да им е гадно. Целта на улицата е хора и товари да преминават по нея, а не да си правите фестивали. За подобни събития още древните са измислили форуми, агори, пазари и т.н. Нито колите, нито хората трябва да се изнасят от града, а всеки да си знае мястото. Доколкото си спомням по Шишман има колчета, така че не може да се каже, че паркиралите коли пречат на пешеходците.

  Is there no standard anymore?
 35. 35 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Безумно тъпа статия за невъзможността на търговците да си зареждат магазините. Случайно пропускаща факта, че те могат да направят това между 22ч и 6ч. Тъкмо щях да повярвам в тази измислена драма, но за щастие се сетих за съществуването на бул Витоша и още стотици пешеходни търговски улици по света. Търговците по тях някакси не само успяват да заредят магзините си, но и да ги направят по-печеливши, възползвайки се от пешеходността на улиците.

  От цялата ситуация можем да заключим, че промяната е едно от най-трудните неща, които могат да се случат.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 36. 36
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 37. 37 Профил на Джефри Лебовски
  Джефри Лебовски
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Dafuq is this?!

  Dafuq was that?!

  Whatever you like !
 38. 38 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 426 Гневно

  Авторът наистина тъпее. Повечето Европейски столици (пък и не само сотлици) са отделили доста голяма част от стария си исторически център като пешеходна зона със специален статут, т.е. от там минава градски транспорт, автомобили на живущи и служебен транспорт. Има и една друга новост, че определени централни квартали в Испания (може и другаде) да речем са затворени за автомобили със същите изключения (като не стават на пешеходни зони) с цел намаляване на трафика и паркиращите в тях. Освен това има други в чийто център се плаща, за да влезеш (Лондон, Стокхолм, др.) и такива, в които въобще не може да се движи автомобил -- Милано в една неделя от месеца.

  Има едно нещо за, което е прав относно "София-диша" и това е достъпът на служебен транспорт. От кметството казаха, че от 22:00-06:00 достъпът е свободен, което разбира се не е най-оптималното решение.

  Всичко се решава с чука и майката!
 39. 39 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От дете помня ул. "Шишман" , там живее леля ми, после бях ученик в 7.-мо .
  Идеята е супер ! Така трябва да станат пешеходни и други улици. Все пак са необходими определени часове за зареждане на магазините - например сутрин и вечер, освен това улицата обезателно трябва да се озелени.

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#24] от "Eric Cartman":

  И как точно спирането на колите пречи на магазините? Освен за зареждането, което не е толкова трудно, напротив - пешеходните улици са значително по-подходящи и доходоносни за магазинчетата и кафетата. Затова обикновенно ги има в пешеходни зони и ги няма на Цариградско.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Мдааа, много провинциализъм и интеУектуаУен напън лъха от статията. Преди доста години, срещнах едно същество от женски пол, родом от Ямбол, която си беше хванала богат немец за гадже и живееше с него в Драгалевци, в чудесна двуетажна къща. Та тя все напъваше да си вземат апартамент в Центъра, че така се чувствала "на село"...Та и с авторът работата май е същата...Трябва да се живее в центъра и да може да си паркираме возилото пред входа.

  И само за свединие - родният ми дом е на 300 метра от черквата св. Неделя, приемана за идеален център.

  PHILIP
 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "bgpainter":

  О, дори огражденията не пречат на вандалите! Виж в "Новините от нас" за какво става дума.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Като цяло инициативата е приятна, но определено оставя впечатлението за нещо недомислено. Дано за друг път се поучат всички - търговци, общинари и другите засегнати и да го направят по-добре - да е измислено как да стават доставките, как да станат по-приятни различните мероприятия, как всичко да е по-приветливо.

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 45. 45 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!":

  Дали не е трудно зареждането? Кой доставчик ще идва по нощите само за да зареди един магазин? Да се обяви за пешеходна зона е едно, да се затваря чат пат е друго. Аз нямам против да стане пешеходна зона. Да кажат на собствениците, че това е положението и те после ще си правят сметката. Имам против да се затваря спорадично и излишно да се затруднява движението.

  Is there no standard anymore?
 46. 46 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "Eric Cartman":

  А всъщност е напълно нормално магазините да се зареждат именно нощем. Така няма да има камиони и баничарки, които денем пречат и на коли, и на пешеходци. В един момент и това ще стане практика, както е в нормалните страни, по които искаме да се равняваме.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 47. 47 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  образователното ниво на народонаселиенито пада драстично, начинът на мислене, издава безкрайна чистота на мозъчната тъкан - чиста от към натрупвания. Такива са реалностите - в гладките и чисти като улица от времето на боклукчийската война между Станишев - премиерът и Борисов - кметът, глави на сегашният герб-административна кинетика. Само в местните ширини, може така механично да се пренася опитът от същинска Европа. Вие - авторът си мислите, че това е родено в селските мозъци на софийската администрация? Много и ужасно грешите - те, горките не мислят, те са като жаба в железария - търсят си подкови.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 48. 48 Профил на Станислав Касчийски
  Станислав Касчийски
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  То бива арена на различни мнения, ама чак да препечатвате нечии видими глупости... (Не че не се чудя защо и Медиапул са го публикували де...)

  www.kaschiyski.com
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#45] от "Eric Cartman":

  Е нали са много магазините, що доставчиците да идват само за един? Нещо се губиш в собствените си теории

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Весело

  Йорданка е умна кметица
  Реши тя да затвори улИца.
  Избра за нас централната "Шишман"
  Но днеска рече: "Станах пишман!"
  Направи я на пух и прах Попов
  От Рискмонитор виден философ.
  Читателска врява веднага се вдигна
  Кметицата стене: "Не мога да мигна!"

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 51. 51 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нещо не разбирам Дневник от поддръжници на идеята защо публикуват вече втора статия срещу инициативата. Прекалено хубавото явно не е приятно на българите, на тях задръствания и шум от двигатели им дай! А зареждането на магазини може да се прави до 10 часа сутринта. Стига в доставките да се направи елементарна организация, разбира се

 52. 52 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Според заключението на този текст излиза, че там където няма автомобили е провинциално, тъпо и не може да има нормален социален живот. Извод, който е напълно очевиден rofl
  Като цяло това е една чудесна статия, все едно Джерами Кларксън я е писал

 53. 53 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#49] от "Тони!":

  На улицата има само един тип магазини и идва само един доставчик ли? Айде не се прави на неразбрал.

  Is there no standard anymore?
 54. 54 Профил на olddog
  olddog
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Автора просто си има мнение и си го казва. Коментарии от типа автора е "тъпак" показват единственно малоумието на коментиращия. Просто напиши своето мнение, своята позиция по проблема ако имаш таково и го защити с аргументи. Най тъпия и примитивен аргумент в дискусия е личната обида или нападка. Просто всичко опира до интелектуално ниво.

 55. 55 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ...еми винаги ще има хора от двете страни на екватора...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 56. 56 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  В момента на писане на тези редове часът е 12.30 на обед, понеделник. По протежение на "Шишман" има 10 човека
  ----------------------------------------
  Айде бе!!! 10 човека??? Явно автора е късоглед и вижда на 5 метра само.
  Пък и нещо не схващам смисъла на цялата тази статия. Изглежда, че според автора, магазините не работят, защото не движат таралясници по улицата, няма паркирали една върху друга коли и няма непрекъснато задръстване. Джелезнъ лигика, Стефанаки!!!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 57. 57 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 740 Весело

  Тутакси заминавам да кажа на Великия херцог на Люксембург, братовчед на половин коронована Европа, че има "селяшко съзнание на някой екопримитив". С неговия произход подобен на този на агрегата "работническо-селска власт", но пренесен в постсоца, декориран с екоелементи и лобистки нарцисизъм, и пълната липса на конкретна цел, този виден селтак, има затворена улица, обърната в пешеходна зона, пред преставителния му дворец!!! На всичкото отгоре, плаши децата

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 58. 58 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 740 Весело

  Сетих се, че трябва да известя абсолютно всички притежатели на магазини и ресторанти (един от които 3 звезди!!!), че трябва да направят революция, защото имат сериозни ограничения със зареждането, имайки предвид, че почти целият исторически център, в който е основната шопинг зона, е... ЗАТВОРЕН :О

  Тези балами, дори не знаят колко са нещастни и пред какъв фалит са изправени

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 59. 59 Профил на nmemory1
  nmemory1
  Рейтинг: 374 Весело

  Авторчето, пиши си глупавките блогчета другаде. Не знам колко си платил на тия от дневник да ти пуснат хейтърското матриалче,( щото тия тук имат навика да прибират джобните на отчаяни предприемачи като тебе), но не ни занимавай нас с жалките си опити за нестандартно мислене. Бъди реалист и разбери че където няма автомобил в тая мизерна столица, там има най-живот.

 60. 60 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой е клонирал Карбовски ...,даже е прекалил в някои детайли

 61. 61 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Малко в повече ми идва това мнение, но всеки има право да изрази позиция.
  Мен лично ме дразни повече неспособността на МВР да се справи например с движещите се по "Граф Игнатиев" коли, така че се съмнявам да сме дорасли за това просто да се сложат знаци за забрана за влизане. То не са дарители, френдове на началството, всичките му там служби та чак до редови тарикати дето мислят, че закона не е за тях. А редовото ченге само вдига рамене - каквото каже началството.

 62. 62 Профил на Third World Good Looking
  Third World Good Looking
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Автора наистина е тъп като антична брадва. Мислене тип "ако нема далавера закво да се праи" и съответно всички, които правят нещо е за далаверата са "еко", "зелени", вятърничави и общо взето нехрани-майковци. А пък ако вземат, че му нарушат и спокойствието с техните "инициативи", е тогава падат до най-нисшото стъпало в природата: провинциалисти.

  За съжаление в духа на правото на мнение на всеки, колкото и тъп да е, трябва понякога да чуваме и такива диарии.

 63. 63 Профил на Valery Schwarz
  Valery Schwarz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  О, колко сме готини, дишащи, свежи, неконвенционални, анти-истаблишмънт, неформални, еко, веган, уикан и не знам още какво като затворихме една улица.
  Най-вече онези, които отидоха с колите си да походят пеш по "Шишман".
  О, чакай, поспри сърце хейтърско! То там имало изкуство, пърформанси, култура...
  Да де, таман там им е мястото, на улицата, защото освен оня зверски бетонен мастодонт Ендека няма кой знае колко места за култура в иначе културния ни град.
  И преди да зарИвете срещу автора, който сръчно прекалява с хейта, помислете що не заревете срещу тия, които десетилетия ви залъгваха с "пешеходната Витошка" и не са построили ни един Културен дом като хората.

 64. 64 Профил на lewboi
  lewboi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  бих искал да помоля всички които критикуват статията да си припомнят, че
  има свобода на словото
  медиите отразяват безпристрастно всички гледни точки
  браво за смелостта на Дневник да се изправи пред ПР-а на ГЕРБ-овата кметица.
  напомням че ежедневно по ГЕРБ-овите телевизии ни заливат с тази "новина" която очеизваждащо не се споделя от несофиянците

 65. 65 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ма защо да се мъчим само с Шишман бе? Да затворим центъра, целия, направо, какво ми играете на дребно? Имало много хора, трафик - еми има. И за да не решаваме истинския проблем, ще държим народа настрана от проблема ... найс.
  Защо да мислите, като може и да не мислите.

 66. 66 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#64] от "lewboi":

  Правото на свобода на словото не означава право на обиди, а авторът прави точно това. От какви висини си го позволява? Иначе именно правото на свобода на слово ни позволява И на нас, да критикуваме изказаната мисъл, стига да спазваме добрия тон.

  Колкото до самата статия, всъщност не трябваше и толкова да я коментираме, Добри Войников се е справил със сюжета много добре още едно време .

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 67. 67 Профил на alkash1o
  alkash1o
  Рейтинг: 217 Весело

  На селяните им липсва селския мегдан,
  затова са затворили " Шишман" ...

  Проектът "Бойко": http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=360
 68. 68 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Аз се присъединявам към автора.
  Всяко нарушение на някакъв създаден с години ред, при това ВРЕМЕННО, не е приемливо.
  Не може тука има - тука нема, това не е ред, това е БЕЗРЕДИЕ, при това узаконено. Паркът е на 200 м.- кой спира там да се диша, рисува, пее.
  Нека "Шишман" да стане пешеходна - ОК!
  Но днес диша, а утре се задушава и после пак - не е метода.
  Прозира някаква популистка или рекламна акция!

 69. 69 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Най-добре "столичаните" да си вземат столицата и да си я преместят в Пловдив, че да им мине най-накрая. И софиянци найстина да почнат да дишат!

 70. 70 Профил на pepetia
  pepetia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Попов,
  примитивът сте Вие.
  Мисленето и разсъжденията Ви са съвсем типични за повечето балканци, според които, ако не си караш колата, значи си някакъв беден селяндур. Същото заключение важи и за градския транспорт, който е за старци и вмирисани бедняци. Вашата прекрасна особа не би си причинила неудобството и унижението да се качи в метрото, да не говорим пък за автобус или трамвай...Може би тролей? Никогаш!
  Ами, гусин Попов, какво друго да Ви кажа, освен че сте едно назадничаво и далеч не европейско същество, на което мога да препоръчам да се изсели в крайните квартали около столицата. Можете да се хвалите, че живеете в събърбите на София. Там няма да Ви ограничават и ще можете да си се возите на колицата колкото си искате. И да Ви е спокойно на душата. И да не ни занимавате с недомислените си умоизлияния!
  Останете си със здраве, мистър Попов, и не забравяйте да спирате на пешеходните пътеки поне!

 71. 71 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Пешеходната улицата има някакъв чар. Спокойно е без точещите се бавно по улицата в колона автомобили и наблъскани по малките тротоарчета! Следобед е пълно с хора, бистрата и кафенетата са изкарали маси на улицата, като в средиземноморски град, архитектурата на улицата предразполага. Повече хора има по магазините...Зареждането по друго време е неудобство за търговците, но е слаб аргумент срещу затварянето на Шишман. София има нужда от много повече пешеходни зони в претъпкания с автомобили център!

 72. 72 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дневник трябва да забрани писането и публикуването на статии в състояние на яд и злоба.
  Тази статия е връх на простащината ширеща се между "журналистите". Още някоя и друга статия като тази и Дневник ще се превърне в помиярски вестник.

 73. 73 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#69] от "asenpp":

  Пловдив-столица на България-подкрепям!

 74. 74 Профил на n3tm0nk
  n3tm0nk
  Рейтинг: 576 Неутрално

  В България има достатъчно градове, които можеш да обходиш от край до край за 15-20 минути. Ако на някой му се ще да ходи нон-стоп да се премести и да ходи на воля. В големия град (особено столица) общината трябва да мисли как да облекчава трафика, а не как да създава безмислени инициативи от тип "да прегръщаме дърветата". Явно някой е заблудил СО, че това ще е много "зелено" и "модно".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK