Второто голямо свиване

Второто голямо свиване

© Иван КутузовЗащо всички продължават да наричат финансовата криза Голямата рецесия? Терминът е предпоставка за погрешно и опасно диагностициране на проблемите, което противопоставя САЩ на останалите държави и води до погрешни прогнози и погрешни политики.


Терминът Голямата рецесия създава впечатлението, че икономиката следва контурите на типичната, но по-дълбока рецесия - нещо като наистина лоша настинка. Това е причината анализаторите, които сравняваха случващото се с рецесиите в САЩ след Втората световна война, да объркат прогнозите си толкова сериозно.


Много политици живееха с убеждението, че това е просто една дълбока рецесия, която може да се овладее със стандартни инструменти - дали на фискалната или на паричната политика.
Истинският проблем на глобалната икономика обаче е прекалената задлължнялост. Единственият изход е да се балансира богатството между кредиторите и длъжниците. Това може да бъде постигнато


посредством фалити, финансова репресия или инфлация


По-коректен, макар и не толкова успокояващ, термин за продължаващата криза е "Второто голямо свиване". Кармен Рейнхарт (от Университета в Мериленд) и аз предложихме това название в книгата си от 2009 г. озаглавена "Този път е различно" (This Time is Different). То е изведено от диагностиката на кризата като типична финансова криза, но не и като типична дълбока рецесия.


Първото голямо свиване естествено е Голямата депресия - по Ана Шварц и късния Милтън Фридман. Свиването се отнася не само до производството и заетостта, както е при нормална рецесия, а и до дълговете, кредитите и намаляване на задлъжнялостта, което отнема години.


Защо задълбаваме в семантиката -  представете си, че сте се разболели от пневмония, а си мислите, че сте хванали само по-силна настинка. При тази ситуация лесно можете да вземете грешно лекарство и да очаквате да се излекувате много по-бързо.


При типичната рецесия завръщането към растеж възстановява нормалното функциониране на системата. Икономиката не само наваксва загубите си до една година, но и обикновено се завръща към дългосрочната си тенденция на растеж.


Ситуацията след типичната дълбока финансова криза обаче много често е крайно различна. Обикновено отнема на икономиката повече от 4 години само за да достигне производството на  глава на населението от предкризисния пик. Различни макроикономически показатели като БВП, заетост, дълг, цени на имотите и дори фондовите пазари в момента


говорят по-скоро за дълбока финансова криза, отколкото за рецесия


Много анализатори са на мнение, че фискалните стимули са се провалили, тъй като не са били достатъчно големи за овладяване на Голямата рецесия. При Голямото свиване обаче проблем номер едно е задлъжнялостта. Ако правителствата със стабилни кредитни рейтинги желаят да разпределят ограничените ресурси ефективно, те трябва да наложат стратегии за намаляване на дълга и за ограничения.


Правителствата например могат да улеснят отписването на ипотеки в замяна на участие при бъдещо покачване в цените на имотите. Аналогичен подход може да се предприеме и на държавно равнище.


Гласоподавателите в стабилните европейски икономики могат да бъдат убедени да участват в много по-голям спасителен пакет за Гърция (който е достатъчно голям, за да проработи). В замяна на това обаче те ще очакват по-големи вноски през следвашите 10-15 години, ако растежът на гръцката икономика се окаже по-голям от прогнозираното.


Съществува ли алтернатива на политическо зацикляне и нерешителност?  През декември 2008 г. настоях, че единственият политически подход да се подпомогне процесът по намаляване на задлъжнялостта е


да се повиши инфлацията - например до 4-6%, за няколко години


Инфлацията естествено представлява несправедливо прехвърляне на капитала от спестителите към длъжниците. Този трансфер обаче е най-бързият начин за ускоряване на възстановяването. В крайна сметка той ще се случи по един или друг начин, както Европа научава по трудния начин.


Някои анализатори възприемат предложенията за увеличаване на инфлацията като ерес. Големите свивания обаче за разлика от рецесиите са много редки събития, случващи се веднъж на всеки 70-80 години. Това са времена, в които централните банки трябва да пожертват част от доверието, което трупат в спокойни години.


Определението Голямата рецесия се появи, тъй като повечето анализатори и политици предприеха погрешен подход. За жалост вече си личи колко неправилна е била тази оценка.


Като си признаем, че сме използвали погрешно наименование на кризата, ще сме поели първата стъпка към намирането на решение. Историята показва, че рецесиите биват преименувани, когато пушилката се разсее.


Възможно е това да се случи по-бързо, ако изоставим термина Голяма рецесия и приемем нещо по подходящо - като Голямото свиване. Прекалено късно е да поправим грешните прогнози и неадекватни политики, които белязаха периода след финансовата криза. Все още обаче можем да тръгнем в правилната посока.


вторът е преподавател по икономика  в Харвардския университет, бивш главен икономист в Международния валутен фонд. Текстът е предоставен от Project Syndicate 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Пари нема, действайте !"

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 2. 2 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ключовият момент в статията е този:
  "Истинският проблем на глобалната икономика обаче е прекалената задлължнялост. Единственият изход е да се балансира богатството между кредиторите и длъжниците. Това може да бъде постигнато
  посредством фалити, финансова репресия или инфлация"

  В едно интервю Рогоф ( международен майстор по шах м/у другото) обясни много ясно защо фалити и финансова репресия не са между възможните опции. И когато го питаха за инфлацията той само се усмихна. А книгата му си струва макар и да е трудна за четене.

 3. 3 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Поредната статия, написана от умен човек, но по поръчка. Естествено, че фалитите и финансовата дисциплина са лекарството, но това означава да фалират и доста от съвременните мастодонти в много сфери. Финансовата дисциплина пък не е по вкуса на кредитните интитуции. Затова се прибягва до това, което ще удари разумните хора, които не са се набълбукали с кредити.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  [quote#2:"drake"]И когато го питаха за инфлацията той само се усмихна.[/quote]

  "да се повиши инфлацията - например до 4-6%, за няколко години.
  Инфлацията естествено представлява несправедливо прехвърляне на капитала от спестителите към длъжниците."

  Е, че е несправедливо, несправедливо е, но само ако се абстрахираме от периода, в който "длъжниците" са прехвърляли капитал към "спестовниците". Рогоф добре знае тази подробност и е сигурен, че обратният процес няма да убие пестеливците, но ще даде възможност и сили на хамстерчетата да въртят колелцето. Пак.
  Щото, ако убием хамстерите посредством фалити, финансова репресия или друг инструментариум за да спасим спестовниците, последните ще трябва да влезнат в аквариума и да тичкат в колелцето..
  Кенет не вярва, че това е възможно и се усмихва...

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  В общия случай може и да е вярно, но на индивидуално ниво това е съпер несправедливо... Особено за тези, които са затягали колани!

 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тези съвсем откачиха!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1480 Весело

  [quote#3:"Master of puppets"]Поредната статия, написана от умен човек, но по поръчка.[/quote]

  Разбира се че е по поръчка... Нека да се досетя от кого - еврейската конспирация (гусинът все пак си е евреин, та дрънка)...

  Няма умора....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И в цялата статия какво умно прочете?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Граф, номер 4

  Прав си. Инфлацията по принцип е несправедлив механизъм за преразпределение -- спомни си България от 91-97 година. В по-развитите и задлъжнели страни инфлацията може да донесе и някои блага на потребителите. Но гадното на инфлацията е политическите последствия от нея: инфлацията убива средната класа, а демокрацията се крепи на нея или поне на масовата вяра на хората, че принадлежат към средната класа. Но от това ,което си написал оставам с впечатлението, че си фен на умерената инфлация в рамките на закона ( по Хашек). Така и вълкът сит и агнето цяло. Звучи добре , но в историята нищо не върви по план.

  М/у другото: не знам дали си чел книгата на Raghuram G. Rajan, "Fault Lines". Човекът е доста умен и знае какво пише. В гугъл букс има има доста щедро отпуснати пасажи от книгата така че ако те мързи да си я купуваш там има. И говори точно по темата за средната класа, инфлацията и политиката.

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  До коментар [#9] от "drake":


  [quote#9:"drake"]Но от това ,което си написал оставам с впечатлението, че си фен на умерената инфлация в рамките на закона ( по Хашек).[/quote]

  Само коментирах едно изречение за една усмивка. На Кенет Рогоф усмивката.
  Инфлацията в България в периода 1990 - 1997 беше грабеж. Помпаше парите на всички, в кесиите на една шайка разбойници, добрали се до кредитния ресурс на банките и до активите на страната.
  Та така с инфлацията.

  Raghuram G. Rajan ? Е, вече си обвинен в левичарство и в нездраво кейнсианство....
  Само изчакай.

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  Според мене авторът просто казва, че мерките, предприети досега, не са в правилната посока. не ми се струва да налага тезата, че "това е пътя, и истината, и животът", по-скоро май казва какво би могло да се предприеме, но не е било направено.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":


  [quote#5:"nqma zna4ka koi"]В общия случай може и да е вярно, но на индивидуално ниво това е съпер несправедливо... Особено за тези, които са затягали колани![/quote]

  Кенет Рогоф не е мисионер от ордена на капуцините. И му е през шапката локалната несправедливост. Рогоф е загрижен за системата с хамстерите. Искрено загрижен. И за животинките и за опасността да обърнат аквариума, да хукнат из мазите и се превърнат в плъхове...
  А колелцето? Кой ще върти колелцето?

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Граф,

  Рогоф си е опекъл работата, той може да се усмихва на спокойствие. За инфлацията в България какво да кажа....още си спомням с "умиление". Колкото повече минава времето толкова повече се учудвам на толкова колко бързо забравят хората. Чел съм ,че в Германия хората още помнят големата инфлация нищо че са много малко хората ,които са я преживели. А при нас диктатурата на червените длъжници ,която доведе до хиперинфлацията е вече част от миналото: страницата е затворена , забравете.

  А който иска да ме обвинява , аз не съм левичар ,но не съм и кон с капаци. Единствената партия на която съм бил член е Бирената Партия. Това сериозно. А девизът на партията бе " Чрез светло пиво към светло бъдеще". Това според мен е нов и нестандартен метод за измъкване от кризата.

 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1236 Весело

  Хе-хе, подир предишните юдеи "другари, дайте да дадете" сега за разнообразие са пуснали и юдей - инфлационист.

  Сега да обясним що тая идея с изтриване на държавен дълг в основна валута чрез инфлация нема как да стане на практика.

  Първом че инфлацията автоматично ще вдигне лихвите на новото финансиране, което ще компенсира обезценката

  Втором - требе първом се изясни въпроса кой на кого има да дава
  Видно от картинката http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-70917-7.html само 30% от сащския държавен дълг е външен. Демек и да се постигне единодушие по въпроса "дайте да преебем китайци, японци, арапи, руснаци и прочее унтерменши" , едновременно с тях гризват дървото и останалите 70% кредитори, които видно от картинката са:

  - юдеите от феда
  - социални каси
  - държавни фондове
  - пенсионни фондове и юдеите от сащски банки

  Е как си го представяте горните да седят кротко и да гледат как им се изпаряват активите?

  Прочее кой разбира е хубаво да разгледа и другите картинки от серията, че бая народ пише неподготвен

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  [quote#14:"dosetliv"]Сега да обясним що тая идея с изтриване на държавен дълг в основна валута чрез инфлация нема как да стане на практика. [/quote]


  Вече е правено. Таман два пъти. Първият път от Рузвелт, а вторият - от Никсън.

  [quote#14:"dosetliv"]Първом че инфлацията автоматично ще вдигне лихвите на новото финансиране, което ще компенсира обезценката [/quote]

  Ъхъ..
  През 1993 - 1997 тъй обясняваха на хамстерите от кенефа. И хамстерите търчаха в колелцето, банките даваха по 70% годишна лихва..
  Пей сърце. Хамстерите трупаха пачки...
  Ако лихвата на ФЕД остане 0.25, а инфлацията 4.5% фиксираните кредити ще се обезценят. До степен да бъдат плащани.
  Забравяш целта. Хамстерът да остане жив и да се плоди и тича.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Ц-ц , говорим за конкретния случай

  "Вече е правено. Таман два пъти. Първият път от Рузвелт, а вторият - от Никсън."

  И колко са изтрили тогава и колко треба сега, като се вгледаш в картинката?
  http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-70917-4.html

  За останалото сравнението е некоректно. Тука става въпрос за световна резервна валута, а не за бантустана. От фиксирани дългосрочни лихви и инфлация губят банки, и колко смяташ че ще искат % за нови кредити, за да избият инфлацията и загубата?

  "Ако лихвата на ФЕД остане 0.25, а инфлацията 4.5% фиксираните кредити ще се обезценят."

  Да бе, да! Ше седят юдеите от феда да дават с лихва 0,25% , пък в същото време говермента има да им връща 1,7 трильона, дето се обезценяват с по 6% годишно. Че те били големи ахмаци тез юдеи.

  Със същия % се обезценяват и социални и пенсионни фондове. Което значи че трябва да се допълват пак чрез бюджета, или с по- големи данъци, или с нови кредити - тоя път на 8% лихва.
  И пак сме на изходна позиция - оскъпяването на новия дълг е по- голямо от обезценката на стария.

 17. 17 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1466 Весело

  Естествено, че Рогоф защитава хамстерите.
  Я си представете, че се защитят спестителите - фискални политики, ограничения на харчовете, фалиране на разюзданите потребители - кеф.
  Обаче:
  - спестителите продължават да бъдат спестители
  - тия дето са се опарили и фалирали, следващия път и те ще са спестители..

  и кой ще потребява ?
  никой!

  И световната икономика отива в кенефа.
  Оттам нататък действията са непредсказуеми

 18. 18 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#13:"drake"]" Чрез светло пиво към светло бъдеще"[/quote]


  Ха ха ха. Веднага ставам член.

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Настрадин ходжа се оплаквал, че тъкмо научил магарето си да не яде и то умряло.

 20. 20 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Хареса ми статията. Само не ми е ясно как се и кога се определя "прекалената задлължнялост". Дане е нещо като "след дъжд качулка"?

  [quote#5:"nqma zna4ka koi"]В общия случай може и да е вярно, но на индивидуално ниво това е съпер несправедливо... Особено за тези, които са затягали колани! [/quote]

  Да де, но това което казава преди това ми звучи логично. И двете страни имат вина за създадения проблем и ако това e начинът да се реши е (може би) справедлво?

  [Истинският проблем на глобалната икономика обаче е прекалената задлължнялост. Единственият изход е да се балансира богатството между кредиторите и длъжниците.]

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  [quote#16:"dosetliv"]Което значи че трябва да се допълват пак чрез бюджета, или с по- големи данъци[/quote]

  Напипал си копчето. За данъците...
  Е, пълно щастие няма, но на никой не му се ще да се сблъсква с пауперизирани изроди, а класическото решение, което до 1941 работеше, вече е много трудно...
  Бе щом и ония дето се хранят с трева в Индокитай гърмят под земята и предизвикват земетресения...
  Анализът "разходи-ползи" показва, че няма смисъл...

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1236 Любопитно

  До коментар [#21] от "Graf":

  Чекай, викам си, да проверим емпирически корелацията, че да не дращим теоретически на аба:

  Инфлация в САЩ - http://www.usinflationcalculator.com/inflation/historical-inflation-rates/

  Лихви по 10 годишни децеката - http://www.federalreserve.gov/datadownload/Output.aspx?rel=H15&series=0b82b42463f45dbb8fc097de06640ffc&lastObs=&from=&to=&filetype=csv&label=include&layout=seriescolumn

  Извод - доходът от децеката побеждава инфлацията.

 23. 23 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Весело

  Номер 18 Хито,

  Добре си дошъл. Това е официалния девиз. Неофициалният е "По-добре корем от бира отколкото гърбица от работа".
  А според мен бирата може да ни извади от настоящата криза. Ето как:
  1. Вместо да се наливат огромни суми в спасяването на банки-черни дупки се емитират безплатни бирени ваучери. Те се раздават на населението.
  2. В резултат консумацията на бира скача рязко. Увеличава се и консумацията на свързани продукти: чипс, пуканки , пържени картофи и т.н.
  3. Увеличената консумация на бира по този начин ще стимулира и фермерите , особено производителите на хмел.
  4. Увеличената консумация на бира ще заздрави политическата стабилност. Да се прави революция на няколко бири никак не е лесно. На хората им се доспива. Семейните ценности също ще са защитени: мъжете няма да кръшкат , а ще седят пред телевизора с бира и чипс в ръка.
  5. Безплатните ваучери ще стимулират появата на вторичен пазар , на който тези които не пият бира могат да продават на биролюбците. Така ще се раздвижи и потреблението.
  6. Бирата има важно здравословно значение защото действа на камъните в бъбреците. По този начин намаляваме разходите за здравеопазване.
  7. Отдавна е доказано ,че в Европа има зона на бирата и зона на водката. Страните от зоната на бирата са доста по-развити в икономически план от тези от зоната на водката. Увеличената консумация на бира ще спомогне за приобщаване на повече страни към зоната на бирата. Гърция е специален случай тъй като потребява основно узо , но ако се присъедини към зоната на бирата това ще им помогне да повишат продуктивността си и да започнат да плащат дълговете си.

  Ето ти и готов макро план. Има някои малко проблеми с него ,но Меркел и Саркози могат да заемат от него. При много евтино: споделям го за една каса бира по техен избор.

 24. 24 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Един прост въпрос как ще се създаде инфлация ...?

  "Който не работи 'той и да не яде"
 25. 25 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#24] от "Power +":

  С печатане на пари. Ти какво мислиш правят в момента. Само дето не предвидиха, че тия пари, които ги напечатаха, вместо да отидат в населението, накупиха петрол, злато и храни и ги набалончиха.

 26. 26 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 828 Неутрално

  През 1999г. България тръгна ускорено напред. Можеше ли да е по-добре? Винаги може да е било по-добре, напр. да бе направена наистина ефикасна пенсионна реформа, а не частична (имам предвид пенсиите на силовите структури, да си получават пенсия след 60 год., и създаване на лични пенсионни сметки). Така бе оставена вратичка за нови посегателства върху пенсионните фондове, което бе направено от Станишев и Борисов.
  Всъщност на комунетата това им е в кръвта - да харчат и усвояват (присвояват) народни (бюджетни) пари. Било то чрез мегаломански проекти, било то чрез обществени поръчки. След 2001г. в гьола на Белене потънаха вече 1 300 000 000 евро, а пенсионният фонд отново е източен. А ако не бяха тези идиоти жълти, червени, и ГЕРБерски комунета, България щеше да е в много по-добро състояние, за да посрещне предизвикателствата на настоящата рецесия.
  А не е ли време веча за национални протести във връзка с пропиляването на пенсионните средства за изплащане на младежки пенсии на силоваците от репресивните служби?

 27. 27 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не е задължително с печатане на пари да се създаде инфлация САЩ сега след стимулите отново се борят с дефлация ,както и в Япония .Това е супер противоречиво и изобщо не е задължително да дойде инфлация чрез печатане на пари в момент да задлъжнялост и ако имаш да връщаш 100 000 дори да ти дават евтин кредит разумния човек не би взел...проблема при дефлация е не è няма пари ,а няма кой да го усвои ,само да не ми казват ,è лихвените проценти ще създадат инфлация ....

  "Който не работи 'той и да не яде"
 28. 28 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В стремежът си да направи по-разбираеми тезите си, авторът ги елементаризира, а често стига до твърде спорни изводи.
  Как ще бъде наречена сегашната криза не е от толкова голямо значение. Аналогията с настинката която се оказала пневмония е също неточна. Още през 2008 беше ясно, че не става дума за болест, а за имунна недостатъчност на системата. Общото между всички засегнати е неспособността за справяне с натрупаните дългове. Изводът е верен, но веднага следва невярното заключение:
  "Ако правителствата със стабилни кредитни рейтинги желаят да разпределят ограничените ресурси ефективно, те трябва да наложат стратегии за намаляване на дълга и за ограничения."
  Вече знаем, че голяма част от рейтингите са фалшиви или конюктурни. Тези които имаха едни от най-стабилните рейтинги се оказаха и най-затънали в дългове и проблеми.
  Няма еднозначно решение и черно-бяла диагноза на сегашната икономическа ситуация. Едно е ясно, трябва съгласувани действия и поне частична справедливост в разпределяне на тежестта от взетите непопулярни мерки. Използването само на инфлацията като инструмент за потискане на негативните последици е несправедливо за тези които са се опитвали да спазват финансова дисциплина.


 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#26] от "shumkar":И като тръгна напред, защо му биха шута на твоя идол през 2001 година ? Първият, дето обеща наистина да тръгне напред, измести твоя циганин. Завинаги.

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#28] от "vperfanov":Част от проблема е, че жителите на Големия брат бяха свикнали твърдо да живеят на кредит, както я кара цялата им страна. Идва тук един професор -икономист и зададе въпроса : "Колко спестявания имат янките на глава от населението ? " И сам си отговори "Нула! Имат средно дългове за 70 000 щ.д. "

 31. 31 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#9] от "drake":

  Включвам се само, за да подскажа, че книгата, която си препоръчал, може да се изтегли в пълната си версия от сайта на Гигапедия: library.nu
  Регистрацията и тегленето не струват нищо.

 32. 32 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Няма да се плашите! Великият икономист и пожарникар каза, че няма да има повторна криза. Докато другите се занимават с някакви си кризички, той не спира да реже ленти. Лентите са осигурени, ножиците режат добре. Каква криза?

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Не бях чел тази статия, когато в другата тема споменах, че единственото лечение е инфлация. Тя според мен ще лекува две болести едновременно. Хем ще намали длъговото бреме, хем ще позволи на прасетата да позатегнат коланите. В страните в добро финансов здраве инфлацията може да бъде компенсирана с повишаване на доходите, а при тези по южната ос и Ирландия да се мине на диета.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#24] от "Power +":
  До коментар [#25] от "rainbou1":

  Въпросът е прост, но няма прост отговор. Само с печатане на пари не става, защото няма кой да ги усвоява. Сега какво става? Банките си увеличават ликвидността и паркират парите на сигурно за нищожни лихви, но се стискат да дават кредити и да инвестират, което си е техния бизнес. Средносрочно, докато икономиките не тръгват истински и не се увеличават доходите на работещите, както и заетостта, има опасност от дефлация и това ужасява политиците, защото държавите са натрупали страхотни дългове.

  heruvim
 35. 35 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хаха - и този дето му би шута, на кого го би всъщност? На себе си.
  10 години цар и доган, цар, доган и комунисти, а сега и тикви. яя
  Няма нормален народ, който да се вкарва толкова автоголове

 36. 36 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Отнася се до 29, пардон

 37. 37 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 729 Любопитно

  Аз съм спестител. В смисъл, че нямам кредит и имам някой лев настрана. От къде на къде моите пари ще стават по-малко, за да може някой мазен лентяй да си плаща кредита за плазмата и циците на жената? Нещо не ми се види правилно.

 38. 38 Профил на erez11
  erez11
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "drake":

  без академичен бекграунд книгата им с райнхард е невъзможна за разбиране. иначе рогофм ррубини и николас талеб си остават май единствените, които имат що годе реална представа какво се случва.

 39. 39 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#37] от "znayko84":

  На теб може и да не ти се вижда, но това е действителността. Прочети книгата "Конспирацията на богатите" на Робърт Киосаки и ще ти се проясни картинката. Saver are losers and debtors are winners.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 40. 40 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 568 Неутрално

  "Истинският проблем на глобалната икономика обаче е прекалената задлължнялост."

  Еми как няма да е, като по същество в монетарната система е заложено парите да се мутиплицират (умножават) безконтролно (лихви, печатане, банкови влогове и кредити). Всъщност вече половината пари в света са измислени и нямат никакво покритие, как очаквате, че ще свърши всичко това...
  За мен сега започва интересното и се радвам, че ще стана свидетел... ß-)

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#23] от "drake":
  При Сарко няма как да мине. Французите са на вино.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Наблюдавали сме не една финансова криза и успешният изход от всички тях неизменно е бил следствие от решения, които са едновременно смели, технически изпълними и социално отговорни. Подходът на трансатлантическите лидери не отговаря на нито едно от трите условия. САЩ и Европа дори не са се опитали да идентифицират основния проблем, а именно, че развитите страни са жертва на глобализацията. Пътят на възстановяването минава не през "нови" строителни суперпроекти, а през повишаване на квалификацията на служителите, ръст на износа и инвестиции в инфраструктура и зелени енергийни проекти. Другото, което се случи си е само едно следствие..

 43. 43 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кризата е оправдателната присъда на алчността.

 44. 44 Профил на aardvark
  aardvark
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#42:"mik2"] Пътят на възстановяването минава не през "нови" строителни суперпроекти, а през повишаване на квалификацията на служителите, ръст на износа и инвестиции в инфраструктура и зелени енергийни проекти. Другото, което се случи си е само едно следствие..[/quote]

  Че строителните суперпроекти не са ли инфраструктура, драги?
  За останалото до голяма степен съм съгласен, само дето не си обяснил откъде да идват тези пари за инвестиции, при положение, че бизнесът изнемогва в момента, а пък държавните дългове почти навсякъде са много големи.
  Ключът към палатката май че е в образованието - реструктуриране и подобряване на връзките с бизнеса. Или поне тук при нас изглежда да е така. А, забравих, и реформа на държавната администрация. Убийте змея, та да му ползваме съкровището.

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  Интересен поглед върху ситуацията и има много голяма истина!Май най-накрая всички ще почнат да печатат пари/САЩ вече го правят здраво/ ,за да се измъкнат от това положение!Само шв.франк ще остане стабилен ,защото там хората не са алчни кретени/като онези отвъд Океана/и си водят консервативна банкова и финансова политика от карай време!Аз не си спомням някоя швейцарска банка да е фалирала от много години насам!Просто в Швейцария хората знаят много добре какво правят и какво целят/на случайно те контролират почти 4% от световните финанси/.

 46. 46 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 714 Гневно

  Цитат: предлага се "да се повиши инфлацията - например до 4-6%, за няколко години. Инфлацията естествено представлява несправедливо прехвърляне на капитала от спестителите към длъжниците." Това е все едно да присадиш на болен бъбреци от здрав, но да биеш здравия. Кенет Рогоф, очевидно, е най-обикновен и елементарен икономист. Освен това, финансовото му късогледство не му позволява да констатира че кризата вече не е само финансова, а всеобхватна и системна.

  проф. д-р Боян Дуранкев
 47. 47 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да съгласен съм че кризата не е само финансова ,а е всеобхватна ...работна ръка,как инфлацията ще насърчи компаниите да инвестират?..,инфлацията не е панацея ...инфлацията не задвижва икономиката ...Великобритания има инфлация към 5,6% и какво ...няма инвестиции,експорт и тн ...айде стига с евтини решения

  "Който не работи 'той и да не яде"
 48. 48 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Номер 31,

  Благодаря ти много. Това беше много полезна информация.

 49. 49 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Съгласен съм с оценката ти за книгата на Рогоф. Наистина трябва известно обучение ,за да се разбере. Ако някой иска по-популярно обяснение Нийл Фъргюсън е написал "The Cash Nexus", издадена е през 2000 година, доста преди началото на настоящата криза. Струва си да се прочете най-малкото заради връзката между политика и финанси и заради начините за излизане от кризата. Дискусията му за разпадането на монетарните съюзи също е много интересна ( тук не искам да коментирам някои от другите книги на Фъргюсън, които са написани набързо, човекът е имал нужда от пари-- разбирам го напълно).
  Алън Милвард има много хубава книга "The European Rescue of the Nation State " Подобно на Рогов не се чете лесно. Но последната глава на книгата има някои доста мъдри мисли за еврото ( преди въвеждането му).
  Тук се изкушавам да спомена и Хаймън Мински "Stabilizing an unstable economy" , но да спра дотук.

  От тройката, която ти спомена Рубини-Рогоф-Талеб, лично аз мисля ,че Рогоф има най-добра представа. Но каквото и да си говорим, никой няма кристално кълбо. Какво се случва в момента ще разберем чак след доста време. Също както Джоу Ен Лай ,който в края на 40те години бил запитал какво мисли за Френската революция от 1789. Отговор: "Твърде рано е да се каже" Та така и ние.

 50. 50 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1236 Весело

  Печатарите пак се развихрили. Печатат, значи, долари , и после хеликоптер Бен ги фърля отгоре, народа граби, харчи и дига инфлацията да обезцени дълга.

  От юли 2008 до юли 2011 всичкото напечатан долар е 195 милярда $ - http://research.stlouisfed.org/fred2/data/CURRNS.txt
  В същия период инфлацията пада от 5,6% до отрицателна и после стига до настоящите 3,6%
  Пак за същото време държавният дълг расте с 4 трильона.

  Тъй че обясненията с печатането са ялова работа.

 51. 51 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 605 Неутрално
 52. 52 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  дневник, кога ще постнете статия, която не е от проджект синдикът - където за да те публикуват трябва да си маркист, кейснианец, и/или неокласик.

  пример за малоумие:

  "Единственият изход е да се балансира богатството между кредиторите и длъжниците. "

  какво трябва да означава това??

  дневник чували ли сте за австрийската школа??? за всичките онези икономисти, които още през 2000-та година нарекоха "просперитета" с истинското му име - балон и т.н.

 53. 53 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  без да съм макрофинансист, а с микро се справям добре, имам право на мнение,а то е-кризата не е финансова, а на идеология и то сериозна.Няма водеща идея. Това, което беше вече никой не го иска,старото не работи, а ново няма.

 54. 54 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"drake"]Чел съм ,че в Германия хората още помнят големата инфлация нищо че са много малко хората ,които са я преживели.[/quote]

  Един хляб е струвал няколко милиарда райхсмарки около ПСВ! Дигането на инфлацията как да стане, по команда?

  Много по-добре е да се въведат държавни регулатори на финансовия свят.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 55. 55 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "drake":

  Не съм съгласен че само инфлацията ще спаси света. Да не говорим пък ,че тя е за сметка на спестителите и по-бедните. Така че, нека тези които ни вкараха в джаза да си поемат отговорността и да фалират, ако имат доблестта...мдааа, не само че нямат доблест, ами нямат съвест и гражданско самосъзнание. Едниственото което ги движи е да се възползват от обществото за собствена угода.... Както каза някой по-горе - Щвейцария е моделът за подражание. Там нещата са умерени и хората не се гърчат от постоянен приток на алчност

 56. 56 Профил на Peter Yovchev
  Peter Yovchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този нахалник, наместо да си изгори всичките дипломи, титли и публикации и да си посипе главата с пепелта от тях, защото именно заради мозъци като него сме се докартали на това дередже, седнал да дава оценки и акъли пост хок.

  Икономическата наука в момента е нещо като средновековната медицина - сравнително добре е квалифицирала болестите и причините за тях, понякога ги разпознава - понякога - не, но лекува само по два начина - с вендузи или с пускане на кръв.

  Финансовата криза е следствие, не причина - причината е дълбоката философско-екзистенциална криза на съвременното общество, в което индивидите очакват повече от това което им се полага - заради развитието на технологиите, науката и екстензивната икономика. Само преди две поколения дори най-богатите в света не са се раздвали на благосъстоянието, което в момента има голяма част от населението на развитите държави. Днес хората се трудят не със съзнанието, че плода от дейността им ще бъде полезен за останалите, а с цел да си осигурят по -висок стандарт - това е най-ярко изразено в САЩ, където парите, които според класическите капиталистически схващания са средство са се превърнали в цел и дори в самоцел.

  Изходът според мен е точно обратният на този, който предлага авторът - да се върне златния стандарт, което ще намали парите в обръщение, оттам платежоспособното търсене, потреблението и ще отсее необходимите от излишните блага, които получаваме в момента.

 57. 57 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#56] от "samuelson":

  Ами по твоята логика аз мога да те пратя да живееш в горски джендем , където хората съществуват относително спокойно.
  Какъв е проблема на съвременната икономика ?! Тя следва естествения ритъм на прогреса - две крачки напред 1 назад! А може би проблема е че ти си некадърен да се адаптираш, може би !? Или че сложните финансови инструменти са "вредни" просто защото не ги разбираш ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Тоя и Рогоф е голем майтапчия!
  Кви "настинки", кви "пневмонии", кви "хапчета" кви пет лева!
  Още по просто е: "Представете си, че след като и баща ви и дядо ви и вие сте живяли на кредит в един хубав ден просто никой не ще да ви даде и цент за да си посрещнете най-насъщните нужди." Или само най-жестоките лихвари от заложната къща в махалата биха приели семейния ви полюлей при възможно най-дивашките условия.
  В същото време отвън на улицата минава вехтошаря, жълтурко с малки черни и дръпнати очички (между другото и на него дължите много пари), който е готов да купи същия полюлей, но вие поради някакви се ваши причини сте решили, че ще е страшно обидно да си продадете тоз прекрасен полюлей (купен от дядо ви също на кредит навремето) на някакъв си жълтурко, който на всичкото отгоре говорят че биел децата си.
  От цялата история поне би трявало да е станало ясно, че много полюлеи ще сменят собствеността си в следващите
  5-10г и нещата ще си дойдат на мястото си.
  Струва ми се обаче, че някой все пак си мисли и се надява, че може да си опази семейната реликва, независимо дали става въпрос за полюлей, автомобилен производител или нефтена компания.

 59. 59 Профил на Peter Yovchev
  Peter Yovchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#57]

  или прекалено добре ги разбирам "инструментите"...

  предлагам ви следното - аз няма да споря за футбол с Вас , защото съм абсолютен лаик, а Вие да не спорите за икономика и финанси с мен.

  Проблемът на съвременната икономика е че за 40 години не съм си сменял домашния телефон, докато в момента за джиесем на 2 години няма подходяща операционна система и резервни части.

  Колкото до моя скромност, мойта лодка плува съвсем нормално в бурното финансово море, защото това което се случва в момента го бях предвидил преди 15 години и съм взел съответните мерки и теглилки.

  Когато спорът по същество премине в личностен - значи си го спечелил - древна китайска мъдрост.

 60. 60 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Монетарна криза не може да бъде решена с монетарни средства. В света вилнее финансова война,къде е ООН?

 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Тоз господин Кенет ги плещи едно към едно кат нашенския Лильов кога фалира комунизъма и в дебата с Жельо през 90-те разтягаше локуми - "Ама как ще приватизараме? То сега у нас никой нема капитал да купи и ще додат ония страшните от Запада да ни изкупят и земята ще се продъни."
  Е, ние рупахме жабетата. И на Румен Гечев, и на Иван Ангелов и на Луканов кога като един съще Бен Бернанке раздаваше леввове на сульо и пульо по милиционерска линия.
  Накрая с инфалцията пенсионерите платиха ( и още плащат) масрафа.
  Поне малко от малко да беха прочели съвременната история на Източна Европа, да вдянат кво ги чака ако са тръгнали по тоя път. поне Дженерал Мотърса да бяха го пуснали на РМД приватизация и след две-три врътки на мениджмънта да си намерят китайските чорбаджии.
  Фалитите са неизбежни.
  Инфлацията не е решение.
  Просто, защото тамошните "пенсионери" не са като нашите, уплашени от деситилетия комунистически терор и готови да рупат жабетата бадева. Защото отвръзването на инфлацията в Европа-Америка удря директно по джоба на хората спестявали деситилетия и пенсионерско-младежки бунтове ще изметат политическата каста, барабар със всичките им анализатори за по-малко месец.

 62. 62 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Хидко номер 55,

  Никъде не съм казвал ,че инфлацията ще спаси света. Изобщо: спасяването не е моята специалност, то е работа за попове и политици. Ние тук само си бърборим за това какво се прави в случай на лавина от дългове. Исторически има следните опции: 1) Дългът се анулира по заповед на властта: старо , но златно решение от средновековието, днес не работи; 2) Принудителна конверсия: на кредиторите се съобщава ,че ще си получат парите ,но не на падежа, а някога. Това е било популярно, днес се прилага в случая с кредиторите на Гърция, но не е универсално , а много частно решение; 3) Вдигане на данъците: политически и икономически непопулярно; 4) Намаляване на социалните привилегии и пенсиите-- също като в т.3; 5) натоварвана на следващото поколение с дълга с помощта на счетоводни, медийни и други трикове от типа " пушек и огледала": тук предимството ,е че следващото поколение още няма право да гласува а щастливо си играе по детски площадки, училищни дворове и се интересува от разни поп певици, които му пеят за сълзи от несподелена любов, а не сълзи от дългове; за жалост триковете са работили преди ( дълговата криза от 1982 примерно), сега вече положението е по-сериозно и 6) комбинация от 2,3,4 и 5. Последната опция според мен е най-вероятна.

  Основният въпрос в случая с опция 6, ако перифразирам известният мислител и филосов Любо Пенев, е " Кой ще духа супата?". Опциите са: 1) богатите; 2) бедните; 3) средната класа; 4) болните ; 5) пенсионерите и 6) следващото поколение. Според мен отговорът на този въпрос ще е бедните, средната класа, болните и следващото поколение. Богатите , поне в САЩ, винаги ще нахранят народонаселението с хубави приказки за морал, семейни ценности и т.н ( Бъфет скоро писа по този въпрос, имаше и много добро интервю с Чарли Роуз). Пенсиите в САЩникой няма да ги пипа защото пенсионерите са много активни гласоподаватели и AARP са по-добре организирани от еврейското, финансовото и оръжейното лоби взети заедно. Болните също могат да се вредят защото поне в САЩ ,който се е заканил да реформира Медикеър и Медикайд , откъдето идват едни от сериозните проблеми с бюджетния дефицит--- той не е прокопсал. Следващото поколение вълците го яли, политиците винаги мислят до следващите избори; на никой не му пука какво ще става след 20 години.

  В Европа нещата са още по-зле според мен защото населението застарява, социалните привилегии са значителни, данъците високи, емигрантите не могат да работят ,за да поддържат цялата тази система, а политици които да я реформират няма. Те в ЕСБ съвсем доскоро обясняваха , че Гърция няма как да фалира. Европейските политици също не са образец за смелост...така че си прави изводите сам.

 63. 63 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  JP Morgan и Goldman Sachs понижиха прогнозата си за ръст на БВП на САЩ.
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/08/jp-morgan-goldman-sachs.html

 64. 64 Профил на kokou1
  kokou1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кризата определено е на системно ниво - видно е че власт имащите не знаят какво да правят за да спасят ситемата - това се разбира отлично от пазарите и поради това са тези луди движения.
  По-интересният въпрос е - изчерпан ли е капитализмът като система?
  Ще станем ли свидетели на краха на още една обществен строй само за няколко десетилетия и какво ще дойде след това?
  Какъв ще е новият световен ред?

 65. 65 Профил на Peter Yovchev
  Peter Yovchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кризата е най-вече на индивидуално ниво.

  Не знам защо племеникът ми си мисли, че заслужава маратонки за 300 лева, айтюн за 600, смартфон за 1000, лаптоп за 2000, с който да строи ферми във фейсбук, наместо да помага на дядо си и баба си в семейната ферма, докато моето поколение се задоволяваше с китайски кецове за 5 лева и евентуално касетофон за 80. Родителите ни като деца са били щастливи, ако е имало възможност да им купят дрехи и обувки. Дядовците и бабите ни като деца пък са били щастливи, ако е имало какво изобщо да ядат. Ако следващото поколение реши, че изначално му се полага майбах и совалка, значи наистина с капитализма в този му вид е свършено.

 66. 66 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  "...Инфлацията естествено представлява несправедливо прехвърляне на капитала от спестителите към длъжниците. ..."
  Това наистина е най-вероятна стъпка, но трябва да разберем причините за кризата в която задлъжнялостта не е проблем, а следствие. Всичко започна с борбата на САЩ срещу тероризма и огромните разходи свързани с нея. Това позволи на икономически изостаналата на светлинни години Русия да започне тиха война за унищожаване на икономическото превъзходство на Запада. Първатацел беше да му прибере парите. След координирани атаки по пазара Русия успя да вдигне цените на петрола, металите и другите суровини 5-10 пъти. И това веднага би довело до инфлация ако го нямаше удара по западната икономика чрез Китай. Русия дава на Китай евтини горива и суровини на дъмпингови цени. Китай произвежда от тях евтини стоки и ги продава в САЩ и Европа на безценица, като при това даже и печели. Поради криворазбрани интереси и липса на грамотни икономисти, западните правителства не вземат никакви мерки. Западните производители са притиснати в ъгъла от този дъмпинг, който ги кара да произвеждат на загуба и затварят завод след завод. Много от тях си местят производството в Китай, като си мислят, че така ще оцелеят, но там ги окрадоха до шушка. Така и производителите фалираха, а и работниците останаха без големите си доходи. Това доведе западният модел - "изяш днес, пък ще платиш утре" до крах. Сега парите не са нито в западните производители, нито в техните спестители, а в износителите на петрол, суровини и основната част в непазарната крадлива държава - Китай. Естествено, че друг път освет обезценка на тези пари няма. Русия обаче има нов план. Тя се опитва да измести долара като платежно средство при сделките с петрол и да го замени с рублата. В цялото ОНД сделките се сключват само в рубли. Дори и при износа за Турция всичко се смята в рубли. Западният свят трябва да осъзнае, че се намира в състояние на нтеобявена война, която просто се води с икономически средства и цели да го срине. Ако си извади главата от пясъка, лесно ще налучка верния път.

 67. 67 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#66] от "proizvoditel":

  Страшно верен коментар си написал приятелю. БРАВО !!! Явно все повече ставаме тия, които сме прогледали.

  не съм избягал
 68. 68 Профил на ramires
  ramires
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Уважаеми господа икономисти и опитни бизнесмени, с удоволствие и интерес четох всички коментари по темата, но ми се иска да ви попитам дали е удобно да ви помоля за една прогноза по отношение на швейцарския франк - дали ще успеят да го овладеят или ще продължава да препуска главоломно все по-нагоре? Въпросът ми е жизнено важен, защото имам сериозен кредит в тази валута и трябва да улуча момента, за да превалутирам в евро - сегашното положение е трагично - апартамента който съм ипотекирал "се клати" сериозно поради все по-високите вноски, които съм принуден да внасям! Благодаря ви предварително!

 69. 69 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е как теглиш кредит във франкове, човече? Ти добре ли си?
  Франкът винаги е отбелязвал на дългосрочна база само и единствено покачване спрямо останалите валути.
  На теб не ти трябва прогноза а някой който може да смята.
  Освобождавай се по-бързо, като издебнеш момента на спад и превалутирай в $ или €.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK