Редакционен: Работещите въртят едни пари

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  "И ще получат ли някога работещите в България правото сами да избират как и къде да се осигуряват за старините си?"

  Едва ли! Въвеждане на индивидуални партиди е решението, но то е много скъпо и би засегнало веднага голям брой от сегашните пенсионери и за това е прекалено непопулярно за всяко управление. Единственото спасение е да се надяваме, че скоро пак ще има подобен на предкризисния разтеж и да се гласува почти целият бюджетен излишък да отива за пенсионна реформа!

 2. 2 Профил на dandybg
  dandybg
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Че то е много удобно да кажеш "ами имаше пари но дошъл някой си и ги похарчил (откраднал) " и в крайна сметка "ни лук ял,.......
  Ами като е така защо до сега няма един подведен под съдебна отговорност,защото излиза ,че парите които са давали бащите ни са отивали в нищото.Ами к'ва е гаранцията че и днешни пари няма да идат там и за к'во изобщо си клатят езиците с излишни приказки....за това кой,какво бил откраднал и други подобни...

 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  35-40 години трудов стаж, редовно плащани осигуровки върху реалната заплата и в крайна сметка нищожна пенсия. Това получиха като наследство от социализма хората, които са работили в неговата епоха.
  ----------------------------------------------------
  ЗА голямо съжаление на пенсионерите,а на следващите избори да гласуват отново за БСП/БКП.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 4. 4 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Значи вноските ми от1978 година до стартирането на сегашната пенсионна система са отишли в нищото?Не ме интересува,искам си парите.

 5. 5 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  А работещите като кираджийски магарета влачат пенсионери, мангали и всички дембели паразитиращи на държавната хранилка на гърба си. Как да има интерес от въвеждането на персонални партиди след като Сизиф все трябва да бута и да бута за ония от по-горе.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#3:"rodos"]35-40 години трудов стаж, редовно плащани осигуровки върху реалната заплата и в крайна сметка нищожна пенсия. Това получиха като наследство от социализма хората, които са работили в неговата епоха.
  ----------------------------------------------------
  ЗА голямо съжаление на пенсионерите,а на следващите избори да гласуват отново за БСП/БКП.
  [/quote]
  Родосе, абе ти не видя ли, че това всъчщност е ситуацията след пенсионната реформа на това Правителство! Голямата част, от хората работили при социализма вече отдавна са пенсионери, макар някои с малки пенсии, докато повечето работещи при капитализма, няма и да дочакат до пенсии!

 7. 7 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Неточна е теза на автора. Пенсионният фонд преди 1989 беше капитализиран и печалбите от инвестициите генерираха парите за социалните фондове.
  Но всичко това бе практически подарено или разграбено.
  Моделът, при който работещите в момента генерират пари за изплащане на пенсии е по принцип обречен, защото базата /броят на работещите) вече само ще намалява.

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Причината - фондовете за държавно обществено осигуряване преди 10 ноември 1989 г. влизаха в общия държавен бюджет, откъдето се харчеха за всякакви нужди и в крайна сметка "изгоряха" в обявения от Андрей Луканов фалит на държавата.
  =====================================
  Защо си мисля, че милиционерите искат да практикуват както при фалит на фирма ? Социалното Осигуряване респективно НОИ трябва да съхранява пенсионните данни 50 години тоест до 2046 година по закон и затова в архивохранилищата в Пловдив, Търговище, Силистра, тетевен, Бургас, Видин, Враца, Монтана, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и най - голямото в с. Невестино - Кюстендилско се съхраняват разплащателната документация където работят центрове за електронна обработка на информацията която се сканира за всички налични документи от 01.01.1976 год. до 31.12.1996 год. а след тази дата информацията е качена в Персоналния Регистър на НОИ и всеки може да я види.Министерство на Финансите на Република България е принципал на НОИ съответно правоприемник на Министерството на Финансите и Държавн Социално Осигуряване на Народна Република България и съответно правоприемника трябва да се погрижи за пенсиите на осигурените така както се грижи да изплаща многомилиардният Държавен външен дълг натрупан от Народна Република България.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  При социализма -
  с пенсии унизени,
  при Б. Б. -
  пенсии замразени!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДОЛУ ГЕРБ, ако тия останат на власт, гладът ще стане масов спорт. При ББ и ЦвЦв е по лошо отколкото при социализма даже. По големи некадърници и популисти историята не познава.

 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban": Голямата част, от хората работили при социализма вече отдавна са пенсионери, макар някои с малки пенсии, докато повечето работещи при капитализма, няма и да дочакат до пенсии!
  ------------------------------------------
  Голямата част работили при социализма получават МНОГО МАЛКИ ПЕНСИИ,а работещите при капитализма след като не са осигурени естествено е да не ги дочакат.Това е резултат на водената политика от десетилетия.


  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До миналата година ви плащах 3-4000 годишно - на вас ви се видяха малко.Сега.....дядовия .... за свирка 0 0.След декември поне още 100 000 ще направят същото и ще спрат дейност още толкова фирми а тъпите милиционери даже и не се сещат за какво става въпрос

 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#7:"focusnik"]Пенсионният фонд преди 1989 беше капитализиран и печалбите от инвестициите генерираха парите за социалните фондове. [/quote]

  А, стига, бе! Капитализиран преди 1989??? Ей, ти с кого се майтапиш??? А фалитът на държавата при Луканов къде вместваш в това "капитализиране"???

  Да не минавам на теми от преди 1944, че ще стане страшно!?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Причината - фондовете за държавно обществено осигуряване преди 10 ноември 1989 г. влизаха в общия държавен бюджет, откъдето се харчеха за всякакви нужди и в крайна сметка "изгоряха" в обявения от Андрей Луканов фалит на държавата. " Тези пари бяха дадени на определни партийни "хора" или на техните синове, за да се изнесат през 1989г.-1990г. от България, бяха откраднати от бг. народ и след като се завъртяха 2-3 пъти в чужди банки и дадоха лихви, поставиха финансовите основи на първите големи "частни" фирми във България. Само заради тези факти крадците на държавният пенсионен фонд, както и онези, които са им ги "поверили", трябва да получат доживотни присъди.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#3] от "rodos":

  Който и пенсионер (по лично наблюдение) да питаш ще каже че Костов им е "изял" пенсиите чрез деноминацията. Чудя се само дали сами стигат до този извод или някой им го подсказва.

 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ще се опитам да обясня очевидното:

  През 1997-8 (което е 9-10 години след вътрешно-партийния преврат от 1989) беше отделено социалното осигуряване от Бюджета. До тогава парите не се брояха. Остана "на първо време" НЗОК, НОИ и Безработица, които да поддържат хората, работили и ограбвани през комунистическо (управляващата партия се казваше Комунистическа). Целта беше в рамките на 20-25 години тези хора да бъдат подсигурени от обществото. Но младите да имат възможност да избират къде да се осигуряват и застраховат. Да, ама следващият етап от реформите - преминаване към частни фондове за осигуряване, беше саботирана още от правителството на ЦарОт. Въпреки, че у нас навлезнаха някои стабилни осигурителни компании, техните "пакети" са извънзаконни. Сегашното правителство направи нещо, което и предишните наследници на БКП не посмяха - национализира здравни и пенсионни вноски. Това е една от големите издънки, но ефектът ще се види едва след 5+ години. А само след година-две ще се подпали цялата система, щото сегашните я върнаха на релсите от комунизма, но без тоталната държавна поддържка. Дори наопаки - използваха натрупания ресурс за закърпване на бюджета и натъкмяване на някои макроикономически показатели.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "neznaiko_2011": Не ме интересува, искам си парите.

  Няма да си получиш парите, именно защото не те интересува. Крайно време е да те заинтересува кои мутри и номенклатурчици продължават да управляват твоята страна и да се замислиш за кого да гласуваш следващия път! Както веднъж се изказах тук - има една партия - най-многолюдната в България - ПНКС - Партията на Недоволните Кибици и Сеирджии, или както някои го разчитат - Партията на Нещастните Кибици и Сеирджии. Ти да не си от тях?

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Виж, със сигурност парите зад граница, за определени хора, се изнасяха поне (!) от 1982!!! Без да мога да проследя генезиса на нещата, смятам, че е бил около 1956-59, след развенчаването на "култа към личността", т.е. след смърта на Сталин. Говоря за у нас, и за конспирация извън наложената от СССР. Част от висшето партийно ръководство явно са си дали сметката, че всяка "смяна" на вожда води до сътресения... Аз познавам децата на тези функционери. Точно през 1982 водихме разговор, в ранните сутрешни часове, за бъдещето на соц-системата. Според тях, а и образованието им беше в тон, тази система нямаше бъдеще. Тези деца на ком-функционери имаха много, ама много по-капиталистическо виждане от мен - обикновена соц-УФЦЪ! И аз го чух с ушите си, но не вденах!!! Разбираш ли за какво засдръстване става дума!!!

  Някой ден ще напиша повече, днес нещо не ми е ден... Имам ангажимент рано сабалем и не ми се присеща за тези неща тепърва...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#17:"Илия Милушев"]Няма да си получиш парите, именно защото не те интересува. [/quote]

  Абсолютно вярно!

  Тези дни се замислям по разни поводи - определено масата хора, не само оформилите се през комунистическо, изобщо не смятат, че трябва (вече поне може) да направят нещо от себе си, за да променят обстановката. Ами, направо минават на ниво животно - приспособява се към средата, за разлика от Човека, който приспособява обстановката (в случая политическата) към себе си. Но за това трябва усилие и воля. А, и усещане за себе си!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на franky
  franky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар":

  Много точно казано. Поздравления! Някой ден наистина трябва да напишеш нещо по-дълго по този въпрос.

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#20] от "franky":

  Цял ден го "обговарям" с приятели и се изтощих. Дано не го сложа в "блокирани мисли" и наистина го напиша. Още по-добре ще е, ако И АЗ ГО НАПРАВЯ! Тоест тръгна да правя нещата, които поне малко мога да променя. За сега просто щракам по клавиатурата... Ама като ми писне...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 411 Неутрално

  “И ще получат ли някога работещите в България правото сами да избират как и къде да се осигуряват за старините си?”
  .......
  Отговорът е „НЕ“. Това тук си е бившата турска изостанала провинция Булгаристан - „държава“, като Дагестан, Узбекистан, Казахстан ...

  Хората тук изтрещяват дори, като им кажеш, че криворазбраното им русофилство и подарената им свобода не са = на патриотизъм.

  Булгаристан не е нито Германия, не е Франция, Испания, не е и „кризисна“ Гърция, не е дори Чехия или Хърватия. 23-те години „преход“ го доказват изцяло.

  Може сега да е модерно и по изцяло зависимите и манипулирани булгаристански медии да говорят за „гражданско общество“ , но руските губернии и техните крепостни селяни са обречени …

 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 763 Неутрално

  решението, както са казали и по-горе, може да е само едно - индивидуални пенсионни сметки, които никой няма право да пипа. Дори няма нужда тия сметки да са в осигурителни фондове, ако осигуряващият се не го желае. Просто всеки трябва да е задължен да заделя някаква минимална сума, и по желание да внася колкото иска над минимума.

  В момента осигурителна система няма. Парите които осигуряващите се внасят днес не отиват за техните пенсии, а за плащане на текущите. На практика човек няма никаква полза да внася осигуровки (нито пенсионни, нито медицински) , защото те не му гарантират абсолютно нищо - просто парите влизат в един общ кюп, от който се издържат всякакви паразити.

 24. 24 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 944 Любопитно

  "...35-40 години трудов стаж, редовно плащани осигуровки върху реалната заплата и в крайна сметка нищожна пенсия..."

  На всичко отгоре и тая мизерна пенсия се вижда голяма на Бочо и кенеф команда, и тя не се индексира вече цели две години. Инфлацията я направи още по жалка и нищожна, но това въобще не притеснява УПРАВЛЯВАЩИЯ МАТРИЯЛ. Щото се чувстват свръхчовеци, види се...

 25. 25 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 944 Любопитно

  [quote#23:"Ментор"] просто парите влизат в един общ кюп, от който се издържат всякакви паразити.[/quote]

  Е не точно ВСЯКАКВИ, а добре охранени шопари с претенции за национална значимост. Ама пуста дрянова тояга, кога ли ще заиграе...

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2202 Весело

  До коментар [#15] от "Big Muzzy":

  Явно не са разбрали как правителството на Иван Костов е провело разследване, осъдило е банкерите мошеници и конфискувало имуществото, придобито с парите и на Държавното социално осигуряване (Туристспортбанк и Емил Кюлев), и на спестяванията на пенсионерите. Или погрешно са го разбрали, че от приватизация за жълти стотинки щели били да им се увеличат пенсиите със стотици левове. Или пък вярват, че Емилия Масларова, Орешарски и команда са създали "Сребърнитя фонд" за тях, а не за себе си.
  Така е като се говори с формули и знаци вместо икономически обосновки се получава "грешка в превода".

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2202 Весело

  До коментар [#23] от "Ментор":

  То това решение се изпълнява и в момента - виж нарастването на спестяванията с повече от 3 млрд. лв. Ама защо ли икономическите гурата са притеснени от този факт, та плашат с дефлация, стагфлация и перфорация. Да не би да е от пропуснатата полза от комисионна за управление на чужди пари!?

 28. 28 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 813 Неутрално

  "Причината - фондовете за държавно обществено осигуряване преди 10 ноември 1989 г. влизаха в общия държавен бюджет, откъдето се харчеха за всякакви нужди и в крайна сметка "изгоряха" в обявения от Андрей Луканов фалит на държавата."
  ...
  Няма пенсионер в България, който да проумее този елементарен, от гледна точка на интелектуална сложност очеваден факт. За него (пенсионера), омразният Иван Костов му е изял пенсията.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Така като преценявам, или ще вдигнат данъците и осигуровките с някой нов праг, или ще се изсулят ГЕРБ-аджиите като пр*дня из гащи, както Тато и компания, когато тотално осраха положението в България. Не знам защо, но се сещам за "Голямата депресия" във вариант само за България.

 30. 30 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Няма пенсионер в България, който да проумее този елементарен, от гледна точка на интелектуална сложност очеваден факт. За него (пенсионера), омразният Иван Костов му е изял пенсията." Какйво пречеше на любимия ти Иван Костов и на неговите предшественици и наследници - приватизатори да заделят в сребърния фонд поне половината, ако не и всички постъпления от приватизацията? Защото в изграждането на тези активи са отишли и пенсионните фондове и още много други работи! А те предпочитаха да харижат натрупаното и да излапат приходите! Усети се Станишев, но беше вече късно! Такава гавра с предишното поколение няма в друга държава от "Нова Европа". А относно интелектуалните възможности, провери си своите, промит мозък такъв!

 31. 31 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#27] от "wanderer": Не се радвай на спестяванията! Голямата част от тях са на бизнеса, поради лошия инвестиционен климат. А народът прави депозити на бели пари за черни дни от продажбата на нивки, селски имоти и т. н. Интересно е, кой и как ще "забърше" тези спестявания?! както гледам опити за това се правят в глобален мащаб ...

 32. 32 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#30] от "kirkor":

  Пречеше му, че любимият ти Жан Виденов остави без пукната пара цяла България и трябваше да почне от нулата Иван Костов, за да остави в края на управлението си една възстановена държава. Държава която отново да бъде опоскана от твоите хора - ей това му пречеше!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 33. 33 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "Илия Милушев":
  Не съм от изброените от вас партии.Не съм гласувала заТикваров,ако това намеквате.И освен това страшно много ме итересува за какво се харчат парите ми.Думите ми са извадени от контескта.

 34. 34 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "charlyb": Не виждаш ли бе, мозъко промит, че с финансовите далавераджий не могат да се справят световните сили, камо ли нашите?! Ако можеш, освен да пишеш и да четеш, отгърни отчетите за 1995 година и ще видиш, че е от най-силните години на прехода! Виденов, млад-зелен обра бакийте и на пирамидите, и на нароилите се по времето на Луканов, Фил и Беров банки. Грешката на Виденов беше, че погаси , мисля два милиарда външен дълг. Има една дърта маймуна Кирил Вълчев, който се скри в шумата, но за безразборното финансиране на банките от БНБ е виновен той! А да се източат тогавашните банки - еднодневки беше въпрос само на нечия воля! И тя бе инспирирана от приятелите на твоя приятел. Да обяснявам ли още или ти прегря мозъкът? Дмитри Иванов лансира наскоро мъдра мисъл: "Не обяснявай! Казал си нещо. Който разбрал, разбрал. Който не е и да му обясняваш няма да разбере!" Особено, ако е тъп! /Последното е от мен/.

 35. 35 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Извинявай, Тодор Вълчев!

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#3] от "rodos":Да, защото до следващите избори ще карат с пенсиите на Станишев !

 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Трудът на работещите преди 10 ноември, колкото и да се лъже , бе капитализиран- в хилядите държавни предприятия. След 10-ти обаче, нашите "демократи" реституираха само собствеността ,а резултата от капитализирания труд - разграбиха.Това,което още се приватизира за жълти стотинки,т.е краде се, не е създадено от "демократична" България.Да не говорим, че макар и стара , базата на образование, здравеопазване ,армия ,полиция и т.н. пак е създадена, построена тогава.

 38. 38 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Весело

  Криза, финасов колапс, ограбени фондове, липса на пенсии... грешниците ще измрат! Това е!

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#5] от "sniper":Тия "дембели" - пенсионерите са построили всичко това, дето дембелите-демократи продадоха за комисионни , а в пенсионните фондове не влезе нищо.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#9] от "berbenkov":Глупости дращиш ! При социализма с пенсиите се живееше горе-долу, защото цените бяха десет пъти по-ниски. Парното ми беше 20 лв на месец през януари , а ходех по риза.Сега за 200 лева ходя с одеало на гърба ! Пенсионерите не работеха, шляпаха карти по градинките. Сега пенсионер, ако не работи, загива.

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Пенсионерите бли гладни, пенсиите им били мизерни....

  Каквото повикало, такова се обадило. Пак да гласуват със задниците си, пък да се надяват на още по големи пенсии.

  Просто племе ей.

 42. 42 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#39] от "ahasver":
  Тия " дембели " са всички ония плъхове на държавна службица, чийто заплати и осигуровки поемат работещите, защото същите вият на умряло, когато стане въпрос да си ги плащат сами. Пенсионерите са нещо друго, така че не ги смесвай и не ми вади изводи от коментара, които не съм написал.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#19] от "Музар":Ти май успешно си се приспособил към политическата обстановка. За това също трябва усилие и воля. Ашколсун !

 44. 44 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Понеже живея в Б-я, опита ми показва, че ако се направят индивидуални партиди в различни фондове, те ще изчезнат със светлинна скорост към разни острови...
  И сегашното положение е нетърпимо, но може би ако чиновничеството и другите държавни "органи" все пак започнат да се осигуряват...

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#26] от "wanderer":Ти за правителството на Иван Костов майтапиш ли се ? Щото тогава беше голямото крадене.

 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#32] от "charlyb":Че защо тогава целокупният български народ му би шута на твоя Костов ? И го бракува като политик. Сега се намърда в парламента покрай СДС, ама на следващите избори и това няма да стане.

 47. 47 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 471 Весело

  Ами сигурно има начин, това да не е така,но явно е удобно и лесно!
  Като измрем и ние малоумниците дето не сме в "сивата икономика "по работните си места-интересно всички тезе хрантутници от къде ще лапат?!

  haokarapora
 48. 48 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#0:""]Причината - фондовете за държавно обществено осигуряване преди 10 ноември 1989 г. влизаха в общия държавен бюджет, откъдето се харчеха за всякакви нужди и в крайна сметка "изгоряха" в обявения от Андрей Луканов фалит на държавата. [/quote]

  Бъркате. Какви фондове?

  Пенсионното осигуряване в България винаги е било разходопокривно - работещите плащат за пенсионерите. Което всъщност е добър вариант за нация с нарастващо население.

  За съжаление, добре работеща система при намаляваща нация още не сме видели.

 49. 49 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 793 Неутрално

  За всички многознайковци, бих искал да поясня, че съгласно приетата пенсионна реформа от това правителство, необходимия трудов стаж за мъжете е 40 години, срок който е по висок от всички други страни! По ясно, ако сте започнали работа в далечната вече 1990, ще се пенсионирате в доста също далечната 2030. Ако сте започнали работа след висше образование, на около 25, ще бъдете на 65! Сега някой мисли ли серизоно, че при сегашната ситуация на пазара на труда, това е възможно!

 50. 50 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#46] от "ahasver":
  Е мъдрият народ би шута на Костов дето извади страната от батака на Виденов и БСП и после мъдро избра Крадлив Дедо
  ,после триглавата ламя и накрая върха на сладоледа
  Мутрата Тиквоч е ми май си заслужава хала "мъдрият" народ!

 51. 51 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Е как пенсионерите са гладни, като вече масово взимат по 250-350 лева чисти, па вдовишки, па инвалидни, а работещи масово взимат бруто 300 лв и чисти 200????????

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 52. 52 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#46] от "ahasver":

  Ахааа, "нъродът бил шута на Костов", ахахахахахххх!!!! И си избра царчето с доганчо, после пак царчето, сергейчо и доганчо, ахахахахахахахххх! "НАРОДЪТ" - АХАХАХАХАХАХХХХХ! Акъл море, глава шамандура!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#51] от "Хипчо":Ами нареди се на опашката на пенсионерите да видиш какви пенсии вземат.

 54. 54 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#53] от "ahasver":

  Имам баби и те ми казват всичко - нема нужда да се редя!!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 55. 55 Профил на Evo K
  Evo K
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  "Затова логично възниква въпросът защо данъкоплатците, които плащат и осигурителни вноски, едновременно трябва да издържат система с огромна администрация, на която всяка година не й достигат стотици милиони левове, които отново те да плащат от джоба си? И ще получат ли някога работещите в България правото сами да избират как и къде да се осигуряват за старините си?"

  Чудесно казано, и аз бих попитал...

  За едни благата, за други ла*ната
 56. 56 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Стига си чесахте езиците. Истината е жестока, но това не я прави по-малко истинска - НИКОГА няма да има достойни пенсии. Това е възможно единствено при положителна демографска тенденция. Колкото повече се увеличават вноските, толкова повече ще се крие. Хората започват да разбират че няма да имат пенсии и си казват че тогава не виждат защо да плащат. Индивидуални партиди казва някой. Глупости. Там ще си трупкаш парички и ще ти ги яде инфлацията. Ми слагай си ги в банката, същото е. И фондовете .. някой да гарантира доходност? Въртят парите на хората с години, вземат тлъстите проценти и се надяват да се гътнеш преди да си се пенсионирал (което е все по-вероятно, ето Холандия вдига възрастта на 67г. и всички ще я последват ). Просто при отрицателна демографска тенденция няма как да стане.

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Като единствен изход виждам плащането на минимални осигуровки и инвестицията в земя или жилище, което да гарантира някаква доходност след време.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#56] от "gsb":
  Съгласен ,само за индивидуалните партиди не съм напълно съгласен.Ако видя ,че фонда няма доходоностност го сменям
  ако всички са така депозит в банка .Ако не купувам злато,
  диаманти или облигации .Просто трябва да се даде възможност за избор на хората .Всякаква друга схема би била по добра от
  сегашната.Ми ако съм изкарвал яко и съм си внасял големи суми
  що да не се пенсионирам на 50 ако искам ,ще си харча моите пари не чужди? И още нещо парите за пенсия да са необлагаеми
  а облагането да е при тегленето им /ползването/.

 59. 59 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#57] от "a.nice":
  А който има акъл нека си ги управлява сам или да ползва
  професионални инвеститори фондове.
  Лошото е ,че в държава с прост народ като нашия и това няма да сработи.Глупаците пак няма да внасят и като остареят някой друг ще им е виновен.

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#59] от "Крез":

  Ами ще ги издържат децата ни, защото те щом не внасят осигуровки, не внасят и здравни. Като се пенсионират ще получат някаква минимална пенсия и право на лечение за което не са дали една стотинка. Една химиотерапия стига до 30-40 000лв..

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#58] от "Крез":

  Я ми кажи Крезе, ти някога реално купил ли си някакви активи или само си говориш теоретично? Повечето хора нямат време, акъл или и двете за да управляват сами парите си, затова са и фондовете. Купувам злато, диаманти, облигации .. ХА ХА! Що не казваш ИМОТИ! Преди 5г. 100% щеше да е първото което ще кажеш ама сега изобщо не го казваш. Защо ли си мисля че след 5г. няма да казваш нищо за злато? Облигации? Какви по-точно? С 2% доходност или с 5%? Я пак погледни инфлацията. Изобщо ако сам почнеш да си купуваш и да си продаваш, вероятността да купуваш на върха и да продаваш панически на дъното клони към сигурност, казвам ти го от опит. Изобщо, тук борбата е да поробиш другия, но ... това е дълга тема, а и повечето няма да разберат

 62. 62 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#57] от "a.nice": При този демографски тренд нито инвестицияв земя, нито в жилище, ще ти гарантират доход на стари години! Само спомени и главоболия!

 63. 63 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#57] от "a.nice":


  [quote#57:"a.nice"]...и инвестицията в земя или жилище, което да гарантира някаква доходност след време.
  [/quote]
  И на теб едно ХА ХА на ГАРАНТИРАНЕТО на доходност след време.

 64. 64 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#58] от "Крез": Какво ще стане ако всеки започне да играе на борси или с инвестиционни или с пенсионни фондове! И то успешно? Тогава всички ще са в киреча! Не е ли цялата тази игра една гигантска спекулация с цел измъкване на пари от джоба на простолюдието и живот на далавераджийте за чужда сметка? Жалко, че няма кой да взриви тази система, а още по-жалко, че няма кой да предложи по-добра! Говоря за световния финансов ред.

 65. 65 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#64] от "kirkor":

  Ех Киркоре, разбирате ги вие арменците тия неща Ами.. реално пенсията брат е точно това, да ядеш без да работиш. Знаааачи... някой трябва да те храни. И както сам си се светнал, ако демографията е положителна и се пада едни да го хранят 3ма, те нема и да усетят и ще си кажат БИИИВА, заслужил е човека. Ама кога се обърне и един храни 3ма (без да броя и 3мата чиновници, 2мата катаджии, и един депутат) човека казва БАСТА, аз първо за децата, после за мене, после за мойте си родители и тогава ако остане ( а то не остава) ще дам на държавата, а тя първо на депутатите, после на чиновниците, после на катаджиите и ТОГАЗ на пенсионерите.. по един крив макарон)

  И ТЕ ТАКА!

 66. 66 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#50:"Крез"]Е мъдрият народ би шута на Костов дето извади страната от батака[/quote]
  ..Е точно заради пенсиите народа " би " шута на Костов , защото при неговото правителство така ги преизчислиха ,че забиха пенсиите в ....

 67. 67 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 944 Любопитно

  [quote#26:"wanderer"]Явно не са разбрали как правителството на Иван Костов е провело разследване, осъдило е банкерите мошеници и конфискувало имуществото[/quote]

  Абе то е ясно, че за последните 22 години е имало едно правителство (на Иван Костов) и други, които точно не се знаят кои са били, кога са били... Затова последните никой не ги слага в сметката за търсене на отговорност от някого. Та правителството е трябвало "да разследва" и да конфискува"... Приятелче, ами то точно последното "мюлюцюниерско" правителство от шапкари му е работа да разследва, съди и осъжда. Нещо като в добрите стари времена.

 68. 68 Профил на Севда Коева
  Севда Коева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  - Връщам се тези дни от чудесна почивка в Копривщица. Вечеряме там на тръгваме с приятели Копривщица. Искаме сметката. Носят ни хвърчащо листче, написано с нечетлив почерк. Искам касова бележка. С крива усмивка ме карат да почакам. Чакам. Чакам. Писва ми. Тръгвам си, защото не ми се разваля хубавото настроение, а приятелите ме чакат на портата...

  - Ремонт у дома. Харесах фаянсаджията, работил у съседа отсреща и го наех. Нямал фирма. Бачкал на черно... Не намирам друг със същия майсторлък и го наемам. Плащам му на ръка.

  - Правим изолация на северната фасада на блока. Домоуправителят избира 2 фирми, които обсъждаме на събрание във входа. Съсед предлага свои познати - вземат чувствително по-малко и всички гласуват за тях. Плащаме им на ръка, не знам дали имат фирма.

  - Докато пиша това, мислено прехвърлям наум всичките 24 семейства във входа ни и успявам да преброя 6 (шест) човека, които се осигуряват - останалите работят на черно или са пенсионери, ученици, студенти. Всъщност 1 (една) от шестте е общинарка, т. е. не се бърка в джоба си за осигуровки.

  - И т. н., и т. н.

  - "Андрешко" изучава ли се още в училище?
  ------
  Знам. Знам, че това е само малък сегмент от огромния астероид "Пенсия", който набира скорост и рано или късно ще предизвика катастрофа.

  обикновена
 69. 69 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#33] от "neznaiko_2011": Много се извинявам, ако съм Ви разбрал неправилно. Просто се опитвам да правя всичко възможно хората да започнат да се интересуват от това какво и защо се случва в страната. Незаинтересоваността е най-благодатната почва за развитие на всякакви дивашки социални теории и практики. И не е задължително (даже е вредно) всички да сме от една партия.

 70. 70 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#68] от "Севда Коева":

  Истината е ,че данъците ни отиват за кефа на политическата класа и държавната администрация, които при повече публични средства ще почнат като Вальо Топлото да си слагат джакузи в кабинетите и да летят по 5 пъти годишно до Австралия като Гоце. Парите от данъците ни не отиват за здравеопазване, образование , ремонт на пътища, инфраструктура, и затова хората , които създават нещо и работят не вярват на политическата класа и ги укриват. Kолкото и парадоксално да звучи СИВАТА ИКОНОМИКА КРЕПИ ТАЗИ ДЪРЖАВА. Ако приберат всички пари от народонаселението ще имат 50% по-висока безработица и лежащи на една кълка чакащи на обезщетения.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#63] от "gsb":
  До коментар [#64] от "kirkor":
  Вижте цените на основните хр. суровини в каква посока се движат. Говорех за зем. земя.

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на Севда Коева
  Севда Коева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "Dr_Doolittle":

  Напълно съм съгласна с първото изречение от репликата Ви към мен. Напълно. За разлика от Вас, аз мисля, че точно сивата икономика е Една от причините това да е вярно. Пример - имам известен поглед върху строителния бизнес и знам в годините на неговия бум колко сивота бе там. Тъмно сиво, та до черно - било за работна ръка, било за материали... Говорила съм с работници на строителна площадка - "по-хубаво е да ми плащат цялата надница, без осигуровки, аз сам ще се оправям". Е, някои от тях вече не успяват да се оправят сами. Босът, за когото работеха обаче, "оправя" всички ни - голяма част от местната управа (тук нямаме Топлото, ама не сме останали без такива) е негова. Шивачката ми, фаянсаджията - те просто се спасяват поединично, но тъй като не живеят в гората, а в държавата ни, един ден няма да успяват. Защото нагъшените от сивата икономика босове, вече ще са бейове.

  Жив и здрав, докторе!

  П.П. Когато се разправям с някой некадърен чиновник в държавно учреждение, община, отзад все някой от опашката (опашка винаги има) ще ме сръчка "не го ядосвай, че ще си го изкара на нас". Обикновено не се обръщам - знам, че зад мен е човек, който "се оправя сам" и няма защо да се гневи за дадените от труда си залудо пари .

  обикновена
 73. 73 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#34] от "kirkor":

  Много точен коментар!

  нели ангелова
 74. 74 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#61] от "gsb":

  По имоти никога не съм залитал дори и във бума.А пари доколкото се изкарват влагах в бизнеса си ,ма дойде една тиква
  и нещата вървят на зле .Донякъде си прав във Кенефикстан
  е много лесно да загубиш инвестицията си ,то и затова читав инвеститор не се мярка по тези територии.Но иначе да горе долу
  познавам относно развитието на ситуацията в икономиката
  та затова мисля да инвестирам в емиграция в нормална държава
  дето не се управлява от бивша мутра тиквар.И там е трудно но поне имаш шанс.

 75. 75 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ами няма да стане по-добре, докато 800 хил. или там колкото са роми (не според последното преброяване, където 9% от населението е с неопределен етнос, а реално) не започнем бавно и полека да ги вкарваме в трудовия пазар и да си плащат.

  Иначе сега какво става - плащаме им и градския транспорт, и пенсиите, и здравеопазването...миналат седмица минах през една болница - един болен в спешното и още 10роми от родата му в чакалнята...докато ако е българин, ще отиде сам - останалите са на работа или вече са емигрирали...

  Да, че пенсиите са ниски в БГ - в други страни ангажиментите, поети от държавата към пенсионерите, са няколко пъти БВП

  Най-бързото решение за излизане от ситуацията е терминал 2, най-късно на 1.1.2014, когато паднат ограниченията за работа. Вчера Холандия говори за пенсионна реформа за 200млрд. евро!!!!!Колко милиона са, а имат 200млрд. в пенсионни фондове. При нас се падат 1000лв/осигурен активи във фондовете, общо - 2 млрд. евро

 76. 76 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Това получиха като наследство от социализма хората, които са работили в неговата епоха."

  Много извинявайте Редакцията ама въобще не сте прави!
  От социализъма пенсионерите получиха доста добри пенсии и реална собственост - тия коптори които стоят сега празни и цената им ще се срива като на старо жигули. Спомнете си за опашки за ДЦК в БНБ когато левът се сриваше в продължение на 2 седмици интензивно и методично - хората панически бягаха и купуваха ДЦК и валута която тогава нямаше, а на опашките бяха предимно пенсионери - 80%-20%.
  Точно тия същите гласуваха за комунизъма и за тях демокрацията никога не дойде, защото никога не са потребявали демокрация.
  Те бяха 1.7 млн гласуващи до днешните 450,000 - тия на които реформа не им трябва. Защото и сега са си добре на наш гръб.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 77. 77 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#66] от "vlad76":
  Ми като помисля по добре да ги беше оставил като по Виденово 3-5 долара та да има наистина закакво да го мразят.

 78. 78 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сега е момента за пенсионна реформа - истински индивидиуални и онаследяеми партиди с вноски преди данъчното облагане.
  Това искат хората, това трябва да им дадат упраляващите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 79. 79 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#61] от "gsb":

  Та така е в белите страни инвестираш в бизнеса си и като станеш за пенсия или го продаваш и с парите си караш кефа или ако е по голям той сите храни просто децата ти приемат оперативното ръководство.

 80. 80 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Всичкуту милицунер, мументално да почва да се самоосигурява.
  И никави 20 заплати при пенсиониране! Напротив, 20 кила бой и двайсе клизми на изпроводяк.
  Друг изход няма.

 81. 81 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Държавата преразпределя средствата, получени от работещите граждани. Колкото по- малко средства получава, толкова по- малко ще преразпределя в джоба на "правилните" фирми и многобройните чиновници, депутати, полицаи, за издръжката на милион роми.
  Индивидуално и частно пенсионно осигуряване / сума преди данъчно облагане/ е много по- добрия вариант за всички. Да, инфлацията ще изяде много от вложенията, но все пак нещо ще остане. Ако се разчита на държавата няма и това да има. В момента само 2.5 мил. са работещи, 800 х от които държавна администрация. При продължаваща криза колко мислите, че ще останат в България и ще плащат осигуровки? Един милион? И докъде ще стигнат тези пари?

  Ако държавата силно ограничи администрацията, полицията, издръжките на политическите партии и циганите и запази само част от социалните плащания ще има пари за пенсионерите в момента, а след 40 години всеки сам ще си плаща пенсиите.

 82. 82 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#79] от "Крез":

  Към всичките ти коментари.. абе в правилна посока гледаш, ама много наблизо виждаш. Първо трябва да се прави разлика между инвестиция и спекулация. Ти говориш за спекулации а ги наричаш инвестиции а то е различно. Изобщо съвременната борсова търговия си е жива спекулация и никаква инвестиция. Това как в белите страни си развиваш бизнеса и после го продаваш.. май не ще да е толкова розово и там да ти кажа. Всеки бизнес във всяка държава може да закъса и да фалира, така че ако си решил да ходиш нейде ( ама и това си го говориш само от много време) ходи, няма лошо, ама първо си свали розовите очила че иначе .. рев.

 83. 83 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#71] от "a.nice":

  Ама земята брадчет при производството на храни е най-евтиното. Един трактор струва колкото 100 декара.
  Земя има много. Цяла България пустее, Полша, Румъния, Русия, да не говорим за останалите континенти.
  тва как земята могла да изхранва 10 милярда са глупости, може много повече, само требе да има кой да копа

 84. 84 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А какво става с пенсионните воски на починалите преди пенсиоирането или 1-2 години след това?Знаете ли колко от пенсионерите в България са над 70-75 години?
  и недай си Боже да умреш на 30-31-ви вместо на1-ви.Пенсия не се изплаща на близките,ако случайно си гушнал босилека в23.99 минути,нищо че цял живот плащаш.Позор.Поне една пенсия да бъде погребан човек,като хората.

 85. 85 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#82] от "gsb":
  Не си ме разбрал за първата част.Не говоря да играя на борсата
  а да инвестирам в дългосрочни облигации ,скъпоценности ,акции
  на сигурни дълголетни компании и ДЦК
  а една малка част може да се рискува спекулативно и то чрез
  финансова къща примерно /естествено не в българска ФК/
  А ,че и в белия свят не е розово го знам доста добре но е все пак в пъти по сигурно от тука.

 86. 86 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Това с индивидуалните партиди няма да стане, защото поне едно 200 хиляди не са заработили дори минималната пенсия, а я получават. Затова осигурявалите се върху максималния доход винаги ще бъдат ощетени, защото "трябва да има за всички". Отделно полицаи и военни, които ползват привилегии, които държавата отдавна е може да си позволи.
  Затова за българските условия най-добър вариант е еднаква за всички пенсия (процент от минималната заплата) при еднакви вноски (пак процент от минималната заплата) с една и съща продължителност. На който не му стигат вноски - получава пропорционално по просто тройно правило. Да се позволява и доплащане, но според минималната заплата в момента на доплащането.
  Солидарността да се изразява само в това, че пенсията се плаща доживот, т.е. преживелите по-дълго печелят.

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  [quote#83:"gsb"]Ама земята брадчет при производството на храни е най-евтиното. Един трактор струва колкото 100 декара. [/quote]
  Това смятам, че ще се промени.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#85] от "Крез":

  Виж сега, всички тези финансови инструменти имат своя смисъл, след като съществуват, но не се вписват в моята стратегия. Облигациите са с много нисък доход а все пак носят риск. Не мога да разбера, ако нещо носи по-ниска доходност от влога, който ми е гарантиран по закон, защо да инвестирам в него. Скъпоценностите не се ядат и могат да бъдат балон, както и всичко друго. Опитвам се да ти кажа че каквото и да правиш си прецакан. Някои имат късмет да, и вадят пари, но повечето са вътре. В края на краищата, всичко опира до това, когато почнеш да се изпускаш, да ме прощаваш, да можеш някак да накараш някой да ти смени памперса. Това можеш да направиш, като му предложиш в замяна нещо, което му е МНОГО нужно, само че какво ще бъде то след 30 год, няма как да знаеш!!!!
  Ако искате съвет от мен, за да имате достойни старини, инвестирайте в здравето си. Когато остареете, разходите за здравеопазване ще са най-голямото ви перо, което при това е НЕЕЛАСТИЧНО, т.е. няма как да не ги правиш тези разходи. Дрехи... може и евтино, втора ръка тва онова... Отопление, комунални разходи.. не робувай на апартамента си. Като си сам, или само с дядото/бабата продавай 3 стайния, една стая ти стига, може и уютен фургон - има ги много хубави. Това се топли лесно. Преди пенсия си нагласете живота така че да се поработва нещо по малко. Занаят ли, изкуство ли, надомно ли, частни уроци ли... има варианти. Това те поддържа жив и докарва и по някой лев. Пазете си здравето и нервите, намерете си добър лекар и зъболекар и не жалете пари за това, яжте качествена храна и не робувайте на коли/телефони/парцалки, закърайте по някой лев и се не бойте : )

 89. 89 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#87] от "a.nice":

  Ще видим. Аз смятам че не. Ако познаеш - ти ще си богат а аз ще си гриза ноктите ако ли не.. ще имаш 100 декара и ще се молиш някой да ги купи

 90. 90 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  солидарната система на осигуряване мисля че вече е изчерпала възможностите си, варианти вероятно има много лично аз виждам някаква единна минимална вноска отговаряща на минимална пенсия от там нагоре всеки да си преценява,който иска над минимална да внася допълнително

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 91. 91 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да не забравяме хората на около 40-започнали трудовата си кариера в началото на прехода,когато никой и нищо не плащаше.Така се образува една голяма група работещи с 6-7 години трудов стаж.Те нямат стимул,а и смисъл да внасят,защото физически не могат да се пенсионират.Това са хора работещи в сфери в които традиционно се изисква основно образование-шофьори,сервитьори,продавачи.Обикновено се работи до 40-45 години и след това се заменят изцяло от по- млади хора.Опитът натрупан там не може да се приложи в други сфери и пак си на улицата.И така трябва да се работи до 75 години за пенсия от 160 лева.

 92. 92 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Освен всичко друго, което е разумно да се прави, направете си деца и инвестирайте в тяхното образование и бъдеще, за да може като остареете, да "дойдат и да ви сменят памперса" . Поддържайте здравето си и се специализирайте в нещо, за да може да продавате експертизата и ума си дълго след като ви намалее физическата ви сила. И междувременно, спрете да гласувате за тези, които ви обещават повече безплатни придобивки, защото за да ви дадат, ще трябва първо да ги вземат...естествено пак от вас, ала междувременно ще отделят и процент за себе си.

 93. 93 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Защо данъкоплатците, които плащат и осигурителни вноски, едновременно трябва да издържат система с огромна администрация, на която всяка година не й достигат стотици милиони левове, които отново те да плащат от джоба си?"
  ..................
  Отговорът е риторичен. Стандартното пенсионно осигуряване в този си вид с тежката, бюрократизирана и неизгодна за осигуряващите се система ще остава като неизбежно наказание за тези които пълят бездънната и касичка. Допълнителното осигуряване е същият неизгоден капан, където разрастващата се бюрокрация си живее супер конфортно на гърба на нещастните си клиенти. Тук общият кюп е заменен с собствен"джоб" в който не можеш да бъркаш докато не грохнеш от старост.
  Затова ще продължава да расте броят на хората, които да правят свои собствени схеми на осигуряване - имоти, банкови влогове, влагане в злато и други далеч по-сигурни за отделния гражданин инвестиции. Пенсионното "ОСИГУРЯВАНЕ" е уравнение с повече от три неизвестни, непосилно за решаване за обикновения човек в БГ.

 94. 94 Профил на kalva4
  kalva4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да успокоя всички песимисти.
  Чакат ни чудеса. Напр. в следващите 10 години излиза в пенсия поколението на бейби бума от 50-те години.
  Което означава:
  -нови гърла на социалната трарпеза. Гърла- защото пенсионната система е бюджетна, а не индивидуална!
  -към 2025г. 1 работещ ще храни (с отчисления от доходите си) 2 ма пенсионери.
  -разшифровка - напрежение "влади" срещу "стари" и никаква перспектива за сносни пенсии;
  - липсата на перспектива за нормална пенсия = емиграция + трудна събираемост на пенсионните вноски
  И
  тъй като пенсиите са бюджетен дерт = криза след криза.
  Ще бъда доволен ако някой ме опровергае..............

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK