Бюджетната дупка от младите пенсионери

Бюджетната дупка от младите пенсионери

© Иван КутузовТемата за ранното пенсиониране на някои групи професии отново започна да се обсъжда. От Българската стопанска камара (БСК) предложиха няколко промени, които според работодателската организация биха могли да се справят с дефицита в НОИ и спорните точки от солидарността на системата. Всъщност проблемът не е в конструкцията на системата, а в самата система.


Осигурителните вноски, внесени от държавата за служителите на МВР, които се пенсионират по-рано, са били 215 млн. лева през 2010 г., а изплатените пенсии - 496 млн. лева. В момента


огромната разлика в бюджета се покрива от данъкоплатците
Проблемът идва оттам, че средната възраст за ранно пенсиониране в страната е 50.4 години, а тази за реалния сектор  - 60.8 години. При средна продължителност на живота 77.1 години за хората, пенсиониращи се на възраст от 51 години, и средна продължителност на живота 79.3 години на хора, пенсиониращи се на 61 години (данни на Eurostat), това означава, че хората с ранно пенсиониране получават пенсия средно 26.7 години срещу средно 18.5 години за реалния сектор.


Освен това средната им пенсия е 410 лв. срещу 240 лв. за реалния сектор и вземайки предвид факта, че при ранно пенсиониране служителите получават 20 работни заплати, т.е. при средна заплата 973 лв. (данни на НСИ) и средна продължителност на получаване на пенсия 26.7 години това са по 60 лв. допълнително на месец.


Вземайки предвид и факта, че тези 20 работни заплати са получени накуп, а не разсрочено, ако трябва да правим подобна съпоставка, тази допълнителна сума от 60 лв. би изглеждала значително по-висока. Тоест бихме могли да твърдим, че пенсиите на хората с ранно пенсиониране са


над два пъти по-високи от тези в реалния сектор


Едно от очевидните решения е увеличаване на възрастта за ранно пенсиониране. Така пенсионните облаги ще бъдат намалени и по този начин ще бъдат значително по-близки до тези на хората в реалния сектор.


Друго решение би могло да бъде премахването на ранното пенсиониране за определени групи от хора. В момента много от служителите, заемащи различни административни длъжности, нямат по-тежки или рискови задължения от тези на заетите в реалния сектор, но имат правото да се възползват от ранното пенсиониране.


Не изглежда правилно хора с еднакви задължения да имат различни пенсионни привилегии. Това налага въвеждането на равни критерии за оценка на реалния риск и тежестта при определяне на правата за ранно пенсиониране. Това би довело до незабавно прекатегоризиране на всички, ползващи ранното пенсиониране.


Не трябва да се забравя и нещо друго – в момента хората с изключение на част от служителите на високи длъжности


нямат реален стимул да отложат пенсионирането си


и търсят всяка възможност за ранно пенсиониране, независимо дали имат желание да работят след това или не. Създаване на точно такива стимули за по-късно пенсиониране на тези групи от хора би увеличило средната възраст на ранно пенсиониралите се и това би спомогнало за намаляване на дупката в бюджета на НОИ.


Единственото дългосрочно решение изглежда въвеждането на така наречените лични пенсионни сметки. Така се премахва стимулът за възможно най-ранно пенсиониране с цел получаване на най-много пари от общия пенсионен фонд. Всеки би могъл да прецени най-добре за себе си кога да се пенсионира и каква пенсия би го удовлетворявала.


В допълнение -  по-малко хора ще крият доходи и осигуровки и всеки ще декларира реалните си средства, което би осигурило по-голяма прозрачност на реалното състояние на пазара на труда в страната. Това би усилило икономическия растеж чрез намаляване на дела на сивата икономика, което от своя страна ще доведе и до по-високи данъчни приходи. 


* Авторът е от Института за пазарна икономика http://ime.bg>

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vi66ti
  vi66ti
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И като се стимулират всички да се пенсионират по-късно младите кога ще си намерят работа?

 2. 2 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Оф, и аз съм за, ама няма как....откъде да се намерят парите за текущите пенсионери и тези, които са внасяли 30 години и ще внасят в лични пенсионни сметки 3 месеца???!?!?

 3. 3 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#1] от "vi66ti"

  За по-късното пенсиониране съм съгласен, но голяма част от облагите трябва да се намалят, ако не се премахнат напълно. Защото, ако си представим за момент, че хората в реалния сектор спрат да си плащат осигуровките, няма да има и за другите. А ако ти знаеш, че от твоите пари се облагодетелстват и други рано или късно ще престанеш да плащаш. Единственото решение е индивидуални партиди и никакви изключения(всеки да си плаща осигуровките). И преди да ме нападнат бюджетни служители, да поясня; бях кадрови редник 3 год. , но системата е порочна по замисъла си.

 4. 4 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Разстроено

  До коментар [#2] от "zapoznat":

  Нека се въведатиндивидуални сметки, а на сегашните, държавата да им плаща за сметка надепутатите. Щом име изхарчила парите да ги връща. Ама май ще си останат само мечти.

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  Тоест бихме могли да твърдим, че пенсиите на хората с ранно пенсиониране са над два пъти по-високи от тези в реалния сектор...

  Може ли някой да обясни какво е това "реален сектор" и как така някои успяват да се пенсионират при такива нереално изгодни условия, на фона на цялата мизерия в БГ?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Весело

  А милиардите за сегашните пенсионери от къде да ги извадим? А сетих се тази малка подробност после ще я мислим! Ежегодно трябва да се осигуряват по няколко милиарда за пенсии на сегашните пенсионери!
  Колкото до личните партиди ние вече имаме такива! А ползата от тях е доста съмнителна, с оглед на обезценките на борсата и евентуалните бъдещи трусове в държавните финанси - основен компонент на активите на пенсионните компании!

 7. 7 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1040 Весело

  Същото така ..за здравните осигуровки.
  Всеки да си внася по лична сметка, а този който го осигурява да прецени дали ще наема калпави лекари та човека да си "почива" или да боледува или ще търси възможност осигуреният да бъде върнат здрав бързо на работа.Това пък ще накара да се вдигнат заплатите на добрите лекари...и още няколко добри следствия.НО!!Няма да може много да се "преразпределя'
  И най-накрая..всички знаем ..нищо няма да се промени с години 10 или 20..или.."какви точно 5лв.'

 8. 8 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":

  Кажи ми къде ти е личната паррида в НОИ и НАП, че май такова животно там нема.

 9. 9 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално
 10. 10 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#5] от "B52":

  Под реален сектор аз имам предвид хората, раотещи и плащащи осигуровки и данъци. На другия полюс е бюджетния сектор. Не, че там не работят, ама не произвеждат.

 11. 11 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  А колкото до пенсионирането на ченгетата и военните... Това е мегакощунство! Първо, сектор сигурност у нас поглъща огромна част от бюджета, което за бедна страна като нас е наистина шокиращо! Второ - чрез субсидирането на пенсиите от бюджета допълнително тежестта се увеличава!
  Именно заради същите би трябвало да се въведе правилото за плащане на осигуровките от самите служители! Така всичко ще излезе наяве! Примерно ченге, което получава 900 лева чисто - това би означавало, че бруто възнаграждението му е около 1500 лв.

 12. 12 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално

  дрън , дрън - един ранно пенсиониращ се полицай или военен това го прави на 25 години трудов стаж и се осигурява средна към този момент на около 1300 лева заплата и той натрупва около 130 000 лева без лихвите , ако се раздели на 20 години , по 12 месеца (ако толкова години ползва пенсия ) - излиза че би получвал около 650 лева , колкото сега , така че той есъбрал тези пари и те са негови , а че държавата не си прави сметката и харчи тия пари за глупости си е неен проблем и да сп рът да мрънкат , всичко е въпрос на сметка , а между впрочем колко хора недоживяват до пенсия и къди им са парите , така е и със здравните осигуровки

 13. 13 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#8] от "kosta2":

  Партидите са в пенсионни фондове не в НОИ! Частта, която отива в НОИ е по разходо-покривната система, от която се плащат пенсииите на сегашните пенсионери! Същата е на огромен дефицит поради чисто обективни фактори като демографски и миграционни... Каквито и "реформи" да се измислят, тия пари ще ги плащаме под една или друга форма - дали ще е пенсионни вноски, ДДС или преки данъци няма никакво значение...

 14. 14 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  едно елегантно решение е да се увеличи пенсионната възраст при жените на 80 години, а за мъжете около 77 години. Да се намали пенсионната възраст за полицаи и военни на 35 години, а за депутати, кметове и държавни служители да бъде 50 години. Така нещата ще изглеждат най-добре и всеки ще си знае - кой е роб и кой е господар в милата ни РОдина. То сега само е загатнато и не се вижда съвсем ясно, та от гледна точка на социалната справедливост е добре да се подчертае. Примерно за ром или българи от небългарски произход, може да се вземе решение да от раждането да получават пожизнена пенсия в размер на две минимални работни заплати, като целта на това мероприятие е да ни насърчават междувидовата мешаваци - примерно при баща българин и майка ромка - децата да са 2 минимални работни заплати, а при майка българка и баща ром да се почва от 2,5 мин. раб. заплати. така за има няма 50 години ще имаме социално осигурени при постоянна пенсионна заетост и ще извършим няколко социални революции. За всички съседни нации първоначалната пенсия да е 1 мин. раб. заплата от деня на раждане, в такъв смисъл ще бъдем и най-голямата Балканска сила, а защо не и Европейска. По добре да правим осигурени деца, отколкото да живеем работейки в мизерия.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 15. 15 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#13] от "nqma zna4ka koi":

  Що бе значка ти в НОИ не внасяш ли. От 89 лв и стотинки 21 отиват в личната партида, другите в НОИ. Та к'во каиш?

 16. 16 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#13:"nqma zna4ka koi"]Каквито и "реформи" да се измислят, тия пари ще ги плащаме под една или друга форма - [/quote]

  Е точно това не искаме да правим.

 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#12:"liolio"]един ранно пенсиониращ се полицай или военен това го прави на 25 години трудов стаж и се осигурява средна към този момент на около 1300 лева заплата и той натрупва около 130 000 лева[/quote]

  Верно си си льольо
  Заплатите, осигуровките и социалните плащания са за сметка на данъкоплатеца, тоест за наша сметка от бюджета а не за сметка на милиционера . Анадънмо ?
  Удена ли ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Тези дето взимат социална пенсия не са работили нито ден и не са внасяли осигуровки. Тези пенсии трябва да се изплащат от специален фонд, който се пълни от печалбата на държавните предприятия, а не от бюджета.

 19. 19 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#12] от "liolio":

  От бюджета се осигурява, а аз от джоба си ги давам там е разликата.

 20. 20 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#17] от "Танас":

  Нема начин той сигурно е в "системата".

 21. 21 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "liolio":

  Нищо не внасят в пенсионното военните и полицаите, запомни го момче! Военните и полицаите само цоцат от бюджета. Държавните и общинските служители не внасят осигуровки! И въпрос: какъв продукт дават въпросните служители(да не вземаме на предвид запълването на канализацията)? Къде е резултатът от труда на полицаите? Нещо да е по-безопасно, да е намаляла престъпността, да е пресечена продажбата на дрога? По отношение на пожарната служба, тя като че ли единственно продължава да работи нормално, граничната полиция като че ли се поизчисти от издънките си по граничните пунктове. Но службите на пътна полиция и в РПУ-тата са под всякаква критика. А ние от материалното производство с нашите данъци издържаме корумпирана и раздута служба, която си сътрудничи с бандити и наркотърговци! След издънка отиват в пенсия със 20 заплати и всякакви пенсионерски благинки, да се отдадът вече явно на частния си бизнес.

 22. 22 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Сивата икономика по предложения от Вас начин няма да стане бяла! Единственият начин да побелее е контрол от оторизираните органи за спазване на трудовото и осигурителното законодателство. До сега обаче у нас нито едно правителство не е показало желание да започне такава борба! Не знам в какъв институт работите, но направените от Вас изводи не са много верни. Бихте ли споделили с аудиторията, къде работи такъв модел на пенсиониране, какъвто Вие предлагате? Благодаря!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 23. 23 Профил на divakoza
  divakoza
  Рейтинг: 409 Гневно

  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки !
  И никакво ранно пенсиониране по на 45 години !!
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!

  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!

  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.

  3. " Мургавите събратя " да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!
  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!
  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!
  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

 24. 24 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кофти е това с пенсионирането.
  Не можеш да спечелиш, не можеш да завършиш наравно, не можеш да излезеш от играта.
  Рано или късно едно поколение трябва да си скъса трътката, за да изкара за своите пенсии и за пенсиите на бащите си.
  И колкото по-късно, толкова по-гадно ще е.
  Обаче управляващите прехвърлят топката за следващите, щото ги е страх за собствения им кокал.

  Хм, може и да можеш да излезеш от играта, всъщност - като си потърсиш друго игрище, с по-зелена тревица.

 25. 25 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#24:"nikolaydkolev"]е и да можеш да излезеш от играта, всъщност - като си потърсиш друго игрище, с по-зелена тревица.[/quote]

  Може, но не трябва да е в ЕС. За съжаление пенсионната система и социалните харчове в най-свързания с популизма вид са повсеместни в Европа. В някои страни просто пенсиите са по-високи, но всичко е разходопокривно, с високи вноски и борба да се взима от човека по-късно пенсия, защото всичко се опосква на мига от търтеите. Социалната държава като преекспонирана идея в момента и търсенето на политиците как да изкарат още някой и друг мандат без сътресения, което идва обикновено с гласовете на най-нисшите слоеве и тези на държавна хранилка(Навсякъде избирателната активност сред средната класа е много ниска, а и просто търтеите- чиновници, безработни са голям процент.), води един да работи за 4-5, а държавата с благовидни приказки за екология или здраве, за солидарност да му взима с ДДС, акцизи, "осигуровки", ДОД над 60-70% от изработеното. Т.е., ако си на светло изцяло, 2/3 от изработените ти пари отиват за търтеите, а ти живееш с останалата 1/3 като реални покупки в магазина. Поне откъм правилото "Всекиму според потребностите, от всеки според възможностите(в случая- глупостта)." сме стигнали отдавна социализма. Дясната политика в чистия й вид от Тачър насам май просто е забравена, защото не е по вкуса на масите.

 26. 26 Профил на Румен Йорданов
  Румен Йорданов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Писна ми от привилегии!При социализма имаше привилегии,сега още повече.

  Румен Йорданов
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Колкото и да даваме мнение по форумите, но ранното пенсиониране на хората от силовите министерства е една привилегия, благодарение на която те си намират необходимия щат. Разбира се, тук има една несправедливост, че тези привилегии се простират върху една голяма част от работещите в тези министерства, не само върху униформените. Лошото е, че МВР не работи, и все още няма кой да им вдене в милиционерските кратуни разликата между милицията (един репресивен орган), и полицията - обществено необходима институция, подържаща реда в градовете и държавата.
  Но все повече ще се говори против ранното пенсиониране, защото ПЕНСИОННИЯТ ФОНД ОТНОВО Е ИЗТОЧЕН!

 29. 29 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#12] от "liolio":
  "дрън , дрън - един ранно пенсиониращ се полицай или военен "
  ...
  Хората ясно са ти написали "реалния сектор", ...ма ти дрън, та дрън! Явно си от нереалния сектор, ...а фуражките сте най-видните представители на този сектор,. .. внасящ в бюджета само виртуално .

  Свобода за СЛАВЕНА!
 30. 30 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Създаване на точно такива стимули за по-късно пенсиониране на тези групи от хора би увеличило средната възраст на ранно пенсиониралите се и това би спомогнало за намаляване на дупката в бюджета на НОИ". Тук не познахте! Късното пенсиониране води до неимоверно нарастване на трудовия стаж по формулата една година да се зачита за три! Това вдига пенсията на рано пенсионирания с 10 и повече процента ежегодно! Кой ще плаща след това тези пенсии?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ако някой иска тези привилегии то има конкурси. да си заебе бизнеса и да си даде гъза под наем да си бачка и ако стигне до пенсия да си взима пенсията и привилегиите.
  аз бих посъветвал никой да на прави това.

 33. 33 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi": "А милиардите за сегашните пенсионери от къде да ги извадим?" - Защо да ги вадиш от някъде? Милиардите вече са си там. Ама ги опапват милиционерите и другите привилегировани класи. За което и става дума в статията.

  http://ide.li/
 34. 34 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Единственото дългосрочно решение изглежда въвеждането на така наречените лични пенсионни сметки."
  Браво на автора. Интересно защо това лесно набиващо се на очи заключение така убягва на 'архитектите' на разнородните пенсионни и всякакви други реформи. В момента човек няма никакъв интерес да се осигурява (пенсионно и здравно) просто защото това не му гарантира абсолютно нищо. Дали ще внася 20 лв. или 200 лв за него е все тая, с тия пари се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. Когато осигуряващия се се пенсионира, какво ще взима ще зависи не от това какво е внасял през годините, а от това колко от тогавашните работещи са избрали да не укриват доходи.
  Осигуровките не са осигуровки, защото нищо не ти осигуряват - те де факто са си данък, който се харчи по целесъобразност, включително и за издържането на купища паразити.
  Колкото до ранното пенсиониране, то е наистина справедливо за определени групи хора с тежки и рискови професии. Но най-много 30% от ползващите тая привилегия в момента са действително с такива професии. Преразглеждането на критериите за ранно пенсиониране и орязването на поне 70% от привилегированите е задължително. Но впредвид на недоволството което ще предизвика, не виждам кой ще се наеме да го направи.

 35. 35 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#32:"caliostro"]ако някой иска тези привилегии то има конкурси. да си заебе бизнеса и да си даде гъза под наем [/quote]
  "изтънчен милиционерски език"
  А какво ли ще стане, ако "всички си заебат бизнеса", и постъпят я в МВР, я в Секюрити фирмите?

 36. 36 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Познавам военен на 60г. От 17 години е пенсионер, получава пенсия, пенсионирал се е при Виденов, получил е 20 заплати на куп. Мрази Костов, би го разстрелял, защото му бил корикирал пенсията. Работи, в комсомолско-милиционерска фирма, получава заплата от 1 300 лв, плюс пенсия, от 5 месеца е в болнични, но ходи на работа. За да не тежал на фирмата си.
  Източва не само пенсионния фонд, но и здравната каса.
  Всъщност той не нарушава закона, а яко се възползва от него. Като всички комунисти.

 37. 37 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  хората в германия и в други страни направиха нещо просто -спряха пенсиите н а всички бивши офицери от дс И на всички бивши партиини кадри -които разбира се са източвали и техните системи с огромни пенсии и привилегии -пенсиите и м са приравени на минималната -с оглед на това -че не са допринесли с нищо за икономическото благоденствие на страната си -когато са били на служба -а в 90% са се борили точно за обратното -те са вземали огромни заплати -а работещите роби минимални -затова е справедливо и морално да се пресекат кражбите от труда на обикновените хора -да си вземат и то според длъжността си -ако човека е инвалид вследствие на работата си като пожарникар например нека е с привилегии -но за тъпи ченгета от ДС дето цял живот стояли и слухтяли против баща ми например-концлагерист и дисидент не виждам за какво да им се дават по 700 лв пенсии -защото това води до още по голямо обезкървяване на икономиката -в момента цели райони напускат и се изнася работещото население на запад и това не са безработни и бедни хора -а такива с 700-1000 лв реални заплати тук -това показва -че кризата навлиза в много тежък етап имайки в пред вид -че масата от населението е на заплати под 500 лв

 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "tur671":
  Съгласен, подкрепям предложението, даже мисля, че в другите посткомунистически страни има и такива закони но тука това няма да стане поне не и при милиционерите. Какво е произвел един средностатистически партиен апаратчик от БКП който е клепал пред милицията '' класовия враг '' а сина и дъщеря му сега са видни бизнесмени та ще получава висока пенсия ?
  Шумкар ги е описал на 100% какво представляват в пост #36.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 39. 39 Профил на Дойчин Баня
  Дойчин Баня
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Като дете и аз мечтаех да стана ченге. А станах реален сектор.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Гневно

  "Единственото дългосрочно решение изглежда въвеждането на така наречените лични пенсионни сметки. "

  Мое лично "проучване" показа, че всеки нормално мислещ около мен се осигурява на колкото може по-малко.

  Причинате са, че трябва да гледа деца, да помага на "собствени" пенсионери (реални, не от дембелите на МВР) И НЕ ЖЕЛАЕ собствените му пари да отиват за пенсиите на хрантутници, а неговата евентуална пенсия да е имагинерна величина, която ще зависи НЕ от вноските му, ами от "политиката" на някое от поредните правителства, издънка на БКП ( като ГееееРБ - бее примерно )!

  Умственото здраве води до едини изводи - на запад и нищо за (анти)българските институции.


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 41. 41 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  По конституция, никой няма привилегии, но какво ли в Абсурдистан се спазва.

 42. 42 Профил на jack_bauer
  jack_bauer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като се махнат допълнителните привилегии, едва ли някой ще започне работа като полицай за 550 лв чиста заплата!

  Разбира се, че съм параноик! Всички тук са параноици!
 43. 43 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#42] от "jack_bauer":
  Така мислят милиционерите. Защото никога не са работили за 400лв.
  Аз съм от голям град. Не виждам никакви патрули. Униформените ги виждам само като катаджии. Това ти работа ли го наричаш?
  Тембелщина! Както милиционерската им система!

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#1] от "vi66ti":
  Лесно е: ако си пенсионер и работиш, ще получаваш само минималната за страната пенсия, а останалото държавата ще си го спести. Ти сам ще си направиш сметката...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 674 Любопитно

  [quote#42:"jack_bauer"]Като се махнат допълнителните привилегии, едва ли някой ще започне работа като полицай за 550 лв чиста заплата![/quote]
  Прав му път! Частният бизнес го чака с отворени обятия да му предложи 400, както на всеки друг ...

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Проблема не е в ранното пенсиониране на редовите полицаи. Те все пак работят нещо рисково.

  Проблема е в раздутия щат на МВР, където на един редови полицай има по 3ма дето седят на бюро. И ползват същите и даже по големи превилегии!

  Е те там е проблема, в тия дето подпират столовете!

 47. 47 Профил на ivanbuhov
  ivanbuhov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Истини и факти, знаят се добре! Бързи и съществени реформи трябва да се направят, но няма смели и справедливи хора от властта! До кога?! Колкото по късно се направи реформата, толкова положението ще става по - лошо! Има ли един умен човек в правителството, който да разбере това и да се хване с генералното му решение!!!! Трябва пак да тръгнем по площадите и с бастуните да започнем бой по всеки виновник!!! Трябва да започнем война помежду си ли! И това може да ни наложат. Стига привилегии! От кога говорим срещу това. Двадесет години празни приказки, защото интереса клати феса, или "Гарванът Гарвану око не вади!"

 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  Аз се пенсионирах току що на 65 години. За да получа първата пенсия прекъснах работа и след това започнах отново.
  Но докато работя сега нямам сметка да получавам висока заплата, защото това не би ми увеличило пенсията и аз си пиша най-ниската възможна заплата.
  Сега системата е толкова сложна и с толкова вратички и условности, че човек се стреми да изпълни тези условности, които от своя страна не водят до повишение на вноските.
  Личните пенсионни сметки ще решат този проблем.

  подпис
 49. 49 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 466 Гневно

  [quote#11:"nqma zna4ka koi"]А колкото до пенсионирането на ченгетата и военните... Това е мегакощунство![/quote]


  [quote#23:"divakoza"]1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки !
  И никакво ранно пенсиониране по на 45 години !!
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!

  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!! [/quote]

  ТОВА Е ИСТИНАТА и ТЪПОУМНИТЕ УПРАВНИЦИ Е ВРЕМЕ ДА Я РАЗБЕРАТ !!!
  В противен случай ще се наложи по метода на Макаренко да ги накараме да я разберат !!!!!!!!
  (Макаренко e любимият педагог на Сталин, известен с правилото: "Ако не знаеш - ще те научим! Ако не можеш - ще ти покажем! Ако не искаш - ще те принудим!".

  ПИСНА НИ ПРОСТОТИЯТА ИМ и НЕ ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ РОБИ , за да РАЗДАВАТ ПРИВЕЛЕГИИ НА ТЪПОУМНИ ПАЗВАНТИ !!!


  До коментар [#42] от "jack_bauer":

  Като не искат - ДА СЕ РАЗКАРАТ и да си ходят на село да копат картофи, по призива на Боко Тъпото, и да пасат овцете, КЪДЕТО ВСЪЩНОСТ ИМ Е МЯСТОТО НА ТЪПУНГЕРИТЕ !!!!!!!

  НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА БЛАГОПОЛУЧИЕТО на 70 -те хиляди лоботомирани милиционери, на 45-те хиляди вмирисани партенки , на 450 -те хиляди нищоправещи бюрократи , които единствено са привелегировани от безумците от ГЕРБ !

  ИНТЕРЕСУВА МЕ, че няма пари за лечението на децата ни , че няма пари за пенсиите на родителите ни, които ТЕ СА СИ ИЗРАБОТИЛИ, но са откраднати от герберите , че няма пари за МНОГО НАСЪЩНИ НУЖДИ НА ХОРАТА !

  ЛОБОТОМИЯТА на управляващите е фрапантна !

  И всеки , който не е претърпял тази операция ТРАБВА ДА ГЛАСУВА ПРОТИВ ГЕРБ !


  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Е-е-ех,ако можеше някак да се направи „лустрация „ на дебилните , глупаците,простаците , гъзолизците, нахалниците ,подкупниците , продажниците , зомбираните и психясалите , а и на неграмотниците от всички видове и категории,какъв живот щеше да е и в България! 50. 50 Профил на jack_bauer
  jack_bauer
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#45:"pi314_"]Като се махнат допълнителните привилегии, едва ли някой ще започне работа като полицай за 550 лв чиста заплата!- цитат на коментар #42 от “jack_bauer”

  Прав му път! Частният бизнес го чака с отворени обятия да му предложи 400, както на всеки друг ... [/quote]

  Всеки новоназначен полицай в продължение на 1 година получава точно 440 лв заплата за стажант!
  В "частния" охранителен бизнес обикновения пазач започва със заплата не по-ниска от 5оо лв.!

  Разбира се, че съм параноик! Всички тук са параноици!
 51. 51 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#50] от "jack_bauer":

  И затова в охранителния бизнес наблягатна пенсионери. Айде стига. Като е толкова малка полицейската заплата що и куцо и сакато се стреми да стане полицай ?

 52. 52 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  "Социална държава и държава от чиновници" - този модел, така любим на Европа, е на път да изчезне в близките 10 години. Включително и в България, включително и в Германия. Мащабите са различни, но тенденцията е същата. И никакъв вой на синдикати, "социално слаби", пенсионери на 45 години, "инвалиди", милиони мързеливи чиновници и прочие другари няма да помогне, защото парЕ нЕма. Свършиха. Отиват в Азия парите, където пчелите работят по 12-14 часа на ден за 250 долара месечно с 5 дни почивки годишно. Светът е друг и няма сила, която да спре промените. А на Бузлуджа и да викат, най-много да падне чинията.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 53. 53 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Гневно

  До коментар [#12] от "liolio":
  Потресена съм от откровенните глупости,които сте написал.Тези пари,които Вие наричате лични са абсолютна лъжа,защото фуражките и държавните служители не плащат социални осигуровки.Парите от бюджета,са наши събрани от работещите в реалния сектор.Аз лично не съм склонна да плащам глезотии и екстри на сульо и пульо.Всеки да си плаща масрафа.

 54. 54 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#42] от "jack_bauer":

  Ако като медицинска сестра в реанимация с 30 години трудов стаж взимах чисти 550 лева,на които ти се мръщиш щах да викам ура .....ама няма.И плащам осигуровките си на 100%.И след 37 г. трудов стаж /нашият труд е лек,посто песен,но защо ли има сумати свободни места,които никой не иска да заеме/,ще се пенсионирам с 220-250 лева пенсия,АКО ВСЕ ОЩЕ МЪРДАМ.

 55. 55 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 542 Разстроено

  Излиза,че ранно се пенсионират хора,които не плащат осигуровки,след което пак работят.Дай боже на места,където вече внасят такива,ама знае ли, човек-възможно е да си продължават и след пенсионирането да си остават на същите работни позици,та пенсии и осигуровки,малоумни магарета, като мен от "реалния" сектор да им влачат...

  haokarapora
 56. 56
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 57. 57
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 58. 58 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 741 Неутрално

  не са само полицай, ами тъпите военни, дето защитаваха варшавския договор и комунизъма, а сега вземат по 700,00 лв. пенсия на по 40 и кусур години и работят като охрана или нещо подобно

  BG e мини империя на злото.
 59. 59 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 741 Неутрално

  подкупа, за да станеш полицай е 10 000, 00 евро минимум, защото ги изкарваш за няколко месеца

  BG e мини империя на злото.
 60. 60 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 741 Неутрално

  трябва да храним държавна сигурност, за да ни пази от демокрацията

  BG e мини империя на злото.
 61. 61 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  "...Проблемът идва оттам, че средната възраст за ранно пенсиониране в страната е 50.4 години, а тази за реалния сектор - 60.8 години..."

  Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем. Ранно пенсиониращите се са си изцяло "наши хора", милите ни храненици. На тях може още да се увеличат заплати и пенсии, а защо и да не бъдат пенсионирани още по-рано? Да отстъпват място за други "наши" храненици? А другите... те и без това ще си умрат по-рано, що да се хабят пари за тях. А и много от тях са "врагове на народа" и е справедливо да си получат възмездие по някакъв начин.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Самият принцип, че държавата трябва да плаща пенсия, която да ти поддържа предишния стандарт на живот е грешен. Трябва принципът да се промени - държавата трябва да плаща само минимална социална пенсия, колкото човекът да не умре от глад и това да идва от данъците и акцизите. Който иска повече - нека сам да реши как да се осигурява.

 65. 65 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#64] от "mick":ей това е решението , не сега да не внасят нищо или на мин . заплата , а после да вият , да попържат комунизма и да искат високи пенсии от държавата , социализма свърши

 66. 66 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#52:"Okoto"]"Социална държава и държава от чиновници" - този модел, така любим на Европа, е на път да изчезне в близките 10 години[/quote]
  Да, ще изчезне, но мнго по- скоро. До 1-2 години ще има избори навсякъде в Европа, а и дотогава ще стане ясно, че всяка страна ще трябжа да си плаща сама сметките, а и ще се съкратят парите за еврочиновници. Ние да му мислим, че още не сме усвоили европейските пари а в най- скоро време такива няма да има...

 67. 67 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#42:"jack_bauer"]Като се махнат допълнителните привилегии, едва ли някой ще започне работа като полицай за 550 лв чиста заплата![/quote]

  Чудесно- така полицаите ще намалеят значително до броя, които е нормален за държавата и той е 1/5 от сегашния.

  И тези хора ще започнат да правят нещо полезно за обществото- Боко вече предложи кариерно развитие овчар на студентите, сигурно ще е подходящо и за полицаите.

 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#67] от "kkk_20": и тогава бандюгите ще ти седят целодневно в къщата .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По данни на НСИ 410 хил. души трайно са емигрирали от страната за периода 1992 г. – 2011 г. Неграмотните българи през 2009 година са 41 % (при средна стойност за Европа 20 %), а 15 % от децата ни са напуснали образователната система, според доклада на Европейската комисия за напредъка в образованието, оповестен през м. април т.г. По данни на синдикатите и Здравната каса, здравно неосигурените българи към м.април 2011 г. са близо 1,9 млн. души. Последните данни на НАП посочват дори, че са над 2 милиона. Два пъти по-висока е детската смъртност в България в сравнение с тази в Европа. Бележим отчетлив ръст на онкологични и сърдечни заболявания. Българите застаряват. Картината е очевидна. Спешните мерки трябва да започнат незабавно и то публично, открито, с ясно назоваване на факти, цифри, процеси и с търсене на експертно, а не на тясно политическо решение на тази лавина от проблеми, които стопяват нацията.

 70. 70 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  [quote#64:"mick"]Трябва принципът да се промени - държавата трябва да плаща само минимална социална пенсия, колкото човекът да не умре от глад и това да идва от данъците и акцизите. Който иска повече - нека сам да реши как да се осигурява.[/quote]

  И евтаназията, евтаназията. Да не я забравяме като възможен изход. При това не само по собствено желание, но и по решение на тричленката. Крайно време е да се разбере, че човекът прави проблема...

 71. 71 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#25:"атанас"]Може, но не трябва да е в ЕС. За съжаление пенсионната система и социалните харчове в най-свързания с популизма вид са повсеместни в Европа[/quote]

  Е не е съвсем така. Знам го от опит, а не от книгите. Лично аз съм работил, удържано ми е за пенсия, но полсле си изтеглих вноските. Какво се случва с вноките за пенсия на българите, които имат трудов стаж( 10 -15г) и се преселят в друга държава? И стига вече с тая демагогия "ляво - дясно". Умишлено провежданата политика на сива икономика и ниски доходи лява или дясна политика е? Привилегиите лява или дясна политика са? Криминализираната икономика лява или дясна политика е? Асимилационната политика спрямо етничеките българи на неототалитарния режим наречен ПРЕХОД, каква политика е - лява или дясна???

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 72. 72 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#68] от "boby1945":

  "и тогава бандюгите ще ти седят целодневно в къщата "

  Що сега щото ги няма ли? И тогава поне ще крадат само за себе си, няма да заделят и част за льольо и другите тюфлеци - полицаи като него
  Пък, и ние да им заделяме, че да не отслабнат мамините като вземат да си платят осигуровките ...
  По крадливи псета от полицаите и военните няма, от мен да знаеш, и по - мързеливи - също!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 73. 73 Профил на Peter Yovchev
  Peter Yovchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  има много варианти за пенсиона реформа, примерно ранно пенсионираните да взимат някаква минимална пенсия до навършване на нормалната пенсионна възраст, а после реалната такава, да нямат право да бъдат назначавани на бюджетни длъжности след като се пенсионират или ако се назначават на такива да не взимат пенсия докато работят и т.н.

  Проблемът е обаче, че освен металурзите и миньорите всички останали млади пенсионери са много и имат служебни и лични пищови, организирани са и ако някой реши да им пипне лапаницата за нула време ще спретнат някой пуч срещо което и да е правителство. Сегашното няма проблем, че тези са му и основните гласоподаватели.

  Иначе идеята за пенсионна система, възникнала в Бисмарковата индустриалнна революция в момента в световен мащаб е обречена, защото държавите, в които има положителен прираст няма социална политика, а в тези в които има социална политика няма положителен прираст, а и средната продължителност на живот се е увеличила 2 пъти от зората на пенсионната идея, което превръща системата в класическа пирамида, от която колкото по-рано излезеш толкова по-малко ще изгубиш. Аз примерно ако доживея бих бил взел пенсия на около 77 годишна възраст, при това неясно колко голяма и за колко време, което прави пенсионите ми вноски абсолютно безсмислени. Аз стискам зъби и ги внасям, считайки че по този начин има пари за пенсиите на родителите ми, които от своя страна са плащали пенсиите на техните и т.н. Друг е въпросът,ч е много по-ефективно е да ги давам тези пари директно на родителите си, с което да облекча тежката и скъпо струваща бюрократична машина на НОИ, но за такива екстравагантни решения никой и не си е помислял.

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#72] от "300g": сега поне гледат да не те срещат, идват когато спиш или когато си в отпуска .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#74] от "boby1945":

  Е дай по пътя на твоята логика да ги направим 150000 полицаите, даим разрешим да се пенсионират на 35, да им дадем по 25 заплати на изпроводяк и да им направим пенсиите по 1000 лв, а ние да бачкаме до 80 и да се радваме на 20 пенсия.

 76. 76 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#75:"kosta2"]и да се радваме на 20 пенсия. [/quote]

  и да се радваме на 20лв пенсия.

 77. 77 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#71:"ВЕЧЕН ПРЕХОД!"]И стига вече с тая демагогия "ляво - дясно".[/quote]

  Дясно в България има само като име. Иначе десните партии след избори си следват пътя от соца тук-таме с някое изменение. Така и "десните" са против плоския данък, а го въведоха "левите"(които бяха най-дясното ни правителство с яко борене за интересите на най-едрия капитал всъщност). Нямаме още избистрена визия за двата модела на мислене и управление на държ

 78. 78 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#23] от "divakoza":

  Ами стани ти полицайка или военна и не прави нищо, пък вземай заплата и се пенсионирай на 45.

 79. 79 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 466 Гневно

  [quote#38:"Танас"]Какво е произвел един средностатистически партиен апаратчик от БКП който е клепал пред милицията '' класовия враг '' [/quote]

  Също толкова, колкото са "произвели " и нищоправещите чиновници,които бистрят клюките и пият кафета, за да попълват работното си време , както и милиционерите чоплещи семки до патрулката ,под някоя сянка , а да не говорим за " зелените чорапки " ,които поне 30 % са излишни ...
  ВСИЧКИ не заслужават парите, които СЕ ПРАХОСВАТ за тях и се крадат официално от нашия джоб !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK