9 правила за употреба на комисията за конфликт на интереси

9 правила за употреба на комисията за конфликт на интереси

© Иван КутузовОще с първите си две решения новата централна Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси зададе посоката на бъдещата си работа. 


Само в рамките на няколко часа в понеделник извънпарламентарната и по замисъл независима структура, която трябва да се бори с корупцията по високите етажи на властта, разтовари от съмнения за конфликт на интереси председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, кмета на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) и заместничката й Надежда Петкова.


Петчленната комисия не видя "реализиране на облага" във факта, че Янева като пълномощник на баща си е купила апартамент от "Софийски имоти", а след това е забавила и прекратила дело срещу ръководството на дружество.
По същия начин беше разтълкувана постъпката на ръководителките на кметството в Добрич, които участвали в нестопанската организация "Бизнес център – Добрич" и по тяхно искане общинският съвет разрешил на сдружението да ползва безвъзмездно общински имот 5 години.


Новата централна комисия замени досегашните комисии по конфликт на интереси, сформирани към различните институции - парламент, ведомства, общини. Тя вече е единствената инстанция, която може да се произнася по въпроса - каквото петимата, избрани с политически квоти, кажат, че е конфликт на интереси, това ще е. Затова е много важно


каква линия зададе органът


още с първите си решения. А те могат да бъдат прочетени така:


1. Всеки съдия може да бъде пълномощник по сделки с всякакви търговци и после, без да се притеснява, може да мотае и смачква делата им. От това няма до произтече нищо отрицателно за  него. Не може да се установи връзка между двете неща по думите на председателя на комисията Филип Златанов - 34-годишен юрист с опит в държавната администрация  и частна банка, който за два дни даде две интервюта (пред "Труд" и "Гласове"), за да защитава решенията на комисията от всеобщото неудовлетворение, изригнало в медиите и особено във форумите им. 


2. Никой съдия в бъдеще не бива да се притеснява да купува имоти от дружества, постоянно замесени в скандали, тъй като точно тази сделка едва ли ще бъде във фокуса на разследващите, ако някой ден се стигне до дело. В такива случаи няма повод за съмнения за изгода според комисията.


3. Всеки магистрат е в правото си по начин, какъвто намери за добре, да си уреди евтин имот от някое държавно или общинско дружество за сметка на данъкоплатците. Затова моля Висшият съдебен съвет моментално да се извини и да реабилитира наказаните висши съдии, които пострадаха заради свои роднини, снабдили се с имоти като "социално слаби". Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси би ги оневинила, ако казусът беше попаднал при нея. А


справедливостта изисква еднакъв аршин към всички


4. Комисията е сериозен орган и не са й предмет на разглеждане общи квалификации "ти на мен, аз на теб". Това означава, че тя не възнамерява да се усъмнява, че се прилагат общоизвестните схеми за придобиване на публични имоти  на занижени цени, без конкурс, с връзки и срещу насрещни услуги. Тоест практиката на източване на държавата и общините може смело да продължи, малко вероятно е в нея да се намери конфликт на интереси.


5. Според комисията не може да става дума за изгода в една сделка, щом се плаща цена. Така че всяка корупционна сделка оттук нататък е защитена. Все пак малцина стигат до наглостта да не посочват макар и фиктивна цена.


6. Всеки съдия в бъдеще може спокойно да прекратява дела срещу лица, с които е сключвал сделки, тъй като това е извън компетенциите на комисията и следователно не е конфликт на интереси.


7. Когато един кмет влезе в ръководството на сдружение, той го прави винаги в служебно качество, затова лична отговорност не следва.


8. Щом кмет не получава възнаграждение за участието си в управлението на неправителствената организация, очевидно няма проблем да я урежда с изгодни безвъзмездни дългогодишни наеми. Това според комисията не е в полза на сдружението, нито пък кметът е "реализирал облага". За зам.-кмета да не говорим...


9. Дори да има конфликт на интереси, законът не важи, когато става дума за лица, свързани партийно или приятелски с управляващите. В тези случаи е валидно ограничението за обратната му сила.


Горните девет точки струваха на данъкоплатците


555 хил. лв. само за половин година


Гражданите да затягат коланите и да се готвят за предизвикателствата в следващия бюджет.


Правилата за употреба засега може да изглеждат малко, но за сметка на това са пределно ясни. С течение на времето може би ще се дообогатят. По този начин ще се избегнат бъдещи грешки и заблуди и ще се спестят разходи на комисията, които могат да се разпределят като премии, тъй като сезиращите я ще могат предварително сами да преценяват има ли изобщо смисъл да го правят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Ами да върнем член първи в Конституцията и да запишем, че държавата - това е Герб и приятели , а на гражданите се забранява да си пъхат носа в нашите работи ,казано по-точно в "Коза ностра ".

 2. 2 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Весело

  На автора разрешено ли му да публикува правилника за работа на комисията

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 3. 3 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 521 Неутрално

  нека да повторим добрия пример от КЗП - аре който ги е измислил тея решения да си взема чантата и да върви на майка си в п-ката!

  dnevnik са част от статуквото!
 4. 4 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 477 Гневно

  ПРЕСТЪПНИЦИ , МАФИОТИ , КРАДЦИ , ПСИХАРИ = ГЕРБ !

  ГЕРБ - Граждани за Експресно Разграбване на България !...

  Там, където има някаква КОМИСИЯ нсе се върши никаква работа , а се замазват следите на престъпленията !

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 5. 5 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1125 Весело

  На мен лично само 9-та точка ми е достатъчна и ако може след .......законът не важи, за... да добавите и моето име!

  В повечето случаи такива комисии дават морална оценка на дадено действие, за останалото има прокуратура и съд. След като това понятие "морал" липсва или не им е ясно на самата комисия какво повече да искаме от тях, ако ще и 100 интервюта да дават по медиите.

 6. 6 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ето че Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси
  успешно е предотвратила два.
  Значи, конфликтите намаляват, успешно работи Комисията.
  Да си раздадат премии е време.

 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Обществените интереси изискват Комисията за предотвратяване на кофликт на интереси да бъде разформирована и разстреляна....
  Както и другите добре звучащи но безполезни и импотентни агенции ,каквито са Комисията за защита на конкуренцията,Комисията за защита на потрбитела ,а защо не и тия от Сметната палата дето уж все фиксирали нарушенията ама немали првомощия да наказват....
  Систематичнните елиминации може и да доведат до появата на читави кадри в тези сфери най-накрая...

 8. 8 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Няколко дни след като Комисията за конфликт на интереси със съмнителни аргументи оправда семейната приятелка на Цветан Цветанов и кметицата на Добрич от ГЕРБ, правителството им отпуска извънредно над половин милиона лева, голяма част от тях за допълнителни заплати и възнаграждения.

  http://bnr.bg/sites/horizont/News/Bulgaria/Pages/konflikt_na_interesi3108.aspx

  Кирил Кирилов
 9. 9 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Отново Светлана Георгиева публикува пореден образец на високопрофесионална и обществено ангажирана журналистика. И разбира се, отново това ще предизвика в засегнатите само глухо мълчание и скърцане със зъби.

  В България отношението на власта към медиите се характеризира с чуваемост само в случаите на възхвала. Критиката в този географски район предизвиква единствено жажда за отмъщение, но не и стремеж към усъвършенстване на обществото...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 10. 10 Профил на supernatural
  supernatural
  Рейтинг: 418 Весело

  Ами имало е възможност от конфликт на интереси между данъкоплатците и властимащите (данъковзимащите). С обяснението, че всичко е наред тези два потенциални конфликта за неутрализирани. Вършат си работата безупречно.

 11. 11 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "Майстор Балкански":
  "+++"!!!
  Точно така е!
  Не поздравления, направо съм възхитен, че Светлана Георгиева директно каза...!
  Това е журналистика! Кратко, точно и ясно!
  Радвам се, че има такива хора които казват нещата както са! С истинските им имена.
  И осъзнават какви рискове поемат с това!
  За това заслужават голямо уважение и признателност!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 12. 12 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 817 Разстроено


  Похвала на Светлана за смелостта да назове нещата толкова открито!

  България имаше някой малки промени от тоталитарна диващина към европейска нормалност.
  Тия промени се случиха поради натиска от НАТО и ЕС в периода на "преговори" и "приобщаване".

  Рубладжиите скърцаха със зъби и с половин уста приех влизането ни в НАТО и ЕС.
  Видя се, че това е било само за да има Русия "троянски кон в Европа".

  Действията на ГЕРБ и лично на Борисов показват целенасочено РАЗРУшАВАНЕ на крехките демократични достижения на България.

  Борисов "спонтанно" се прекланя пред 'успехите" на Живков - на диктатора Живков, на руския слуга Живков, на палача Живков!

  Леля Цецка от парламента се гордее с членството си в БКП!

  Милиционерът, шеф на "борците" с организирана престъпност пък "тъгува" за тиранията на диктатора Живков, като 'единствен", според него, начин за спряване с престъпността.

  И за капак, реваншисти от националната-социалистичека партия на България ( БСП ) организират "тържества" за "рождеството" на диктатора Живков, на руския слуга Живков, на палача Живков!

  Явно са скръцнали със зъби на "гражданина" Борисов - "Айде стига с тия игри на европейско и развитие, време е България да става отново кочина - по подобие на Русия"

  Та тая "комисия за ....конфликт на интереси" е само една поредна стъпка по пътеката водеща към разграждане на малкото нормално и добро в България!

  Както е междувпрочем ВСЯКО ЕДНО ПОЛИТИчЕСКО РЕшЕНИЕ на Борисов и ГЕРБ ( група за екстремно разграбване на България).

  Смили се Боже - България е в краката на мафиоти!!!


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 13. 13 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "drakar65":
  [quote#11:"drakar65"]Не поздравления, направо съм възхитен, че Светлана Георгиева директно каза...! Това е журналистика! Кратко, точно и ясно![/quote]
  Да, очевидно интелигентната аудитория на Дневник единодушно дава най-висока оценка за нейното перо. Ако нямаше такива блестящи журналисти, щяхме да затънем напълно в медийната посредственост, която блика отвсякъде...


  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 14. 14 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Гневно

  Винаги може да е по-зле - например да се сформира комисия за оценка на работата на комисията за предотвратяване на конфликтите на интереси, която безпристрастно да се изгаври още веднъж с нашия труп и да прилапа коледно-великденски бонус.

 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поздравления за Светлана Георгиева!
  За това, че не подценява интелигентността на своите читатели и не флиртура с тях!
  Блягадяря, г-жо Георгиева!

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 502 Разстроено

  Поздравления за Светлана Георгиева!

  Много жалко обаче, че и Б.Б. и Мин. на Правосъдието a дори и Барозу да я прочетат тая статия - кво от това!!!

  Затова Българина масово си напуска Земята на която някой ден ще остане само Доган и марсианците....

  Жалко че разбирането ни за Демокрация не включва наемането на Черни Ескадрони, които да решат проблема за една нощ.....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 17. 17 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 534 Разстроено

  НАГЛИТЕ !
  И за това плащаме с данъците си

  Браво на автора !

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 18. 18 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 521 Весело

  Че какво биха правили мариснците в Чалгария,която след 20-30 години ще се превърне в Мангалия.

 19. 19 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#1] от "ahasver":

  Не си прав за член 1-ви! Там ставаше дума за ръководната роля на партия. Тук става дума за бат'Бойко - каквото той каже, това става! Нов член ще трябва да мислим!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  [quote#5:"stoiank"]След като това понятие "морал" липсва или не им е ясно на самата комисия какво повече да искаме от тях, ако ще и 100 интервюта да дават по медиите. [/quote]
  Какво ли! Да я разкарат тази комисия. Така и така нищо не върши, поне да спестим 555000х2=1,11 млн. лв. за година

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Изключително точно дефиниране на принципите на работа на комисията с парадоксално за делата си име. Поздравления за автора. Прекрасна статия. Наистина тези решения са прецеденти, от които последиците са ужасяващи. Но явно това е стила на "новия морал" на управляващите.

 22. 22 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Както винаги от нея - прекрасна статия!

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#9] от "Майстор Балкански":

  Много точно казано. Както за Светлана Георгиева, така и за въздействието на истинската журналистика върху "елита".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 668 Весело

  [quote#21:"oziris7"]"новия морал" на управляващите. [/quote]

  ГЕРБ и морал … хайде де !

  http://analogii.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

  http://analogii.blogspot.com/2008/12/blog-post_06.html

  Колкото по-рано се отървем от тези ЛЪЖЦИ и МОШЕНИЦИ - толкова по-добре и за народа и за държавата ...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/2.jpg

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/boiko_sofia-721305.gif

 25. 25 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 777 Неутрално

  За наглата Янева мога да се съглася с коментарите в публикацията. Но кметицата на Добрич действително не е в конфликт на интереси - това го казвам, тъй като съм наясно с работата и статута на този бизнес център.

  Съвсем отделен е въпроса защо представители на местното управление имат право да влизат в НЕправителствени организации. Това са ГРАЖДАНСКИ, а не политически организации. Но това е въпрос за решаване от съда.

 26. 26 Профил на toross
  toross
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А за Комисията по досиетата правила ще напише ли някой - http://toross.blog.bg/politika/2011/09/01/plovdivskite-donosnici-uvertiura.811997

 27. 27 Профил на ponedelnik
  ponedelnik
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Затова казвам, че в тази страна думите отдавна са загубили смисъла си.
  Черно - бяло, справедливо - несправедливо, морално - неморално, нищо не означават в очите, душите, актовете и действията на българина.
  А после ни е яд като говорят за българина като материал!

 28. 28 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 525 Неутрално

  И в светлината на статията, може ли някой да ми каже, защо социологическите агенции сочат Б.Борисов за президент, ако се кандидатирал?!
  Защо трябва Б.Борисов да е президент?!

 29. 29 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#28] от "jony":

  Е, хайде сега пък ти. Да не падаш от Луната? Данните на социологическите агенции предварително се знаят. Нямат нужда дори да си хабят енергията да правят допитвания... ГЕРБ са най-велики и ще печелят всички избори за вечни времена.

  Ако някой се опита да каже нещо друго, никой не го чува, а т. нар. "медии" упорито запушват устите си.

 30. 30 Профил на temple
  temple
  Рейтинг: 206 Неутрално

  На чело на тази комисия сложиха един тъпчо от Перник от който и чеп за зеле не става. Преди две години комунистите от герб започнаха кадрова политика и назначиха майката на въпросния тъпчо за шев на ВИК Перник. Година по-късно понеже синчето е тъпичко и не може да си намери работа го турнаха за шеф на въпросната комисия.

 31. 31 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Правилата са за плебеите. За патрициите нещата стоят по друг начин. Още от времето на Древен Рим... Може би и заради това никой известен патрициански и императорски род няма известни наследници... Защо ли?

 32. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1284 Весело

  "...Петчленната комисия не видя "реализиране на облага" във факта, че Янева като пълномощник на баща си е купила апартамент от "Софийски имоти", а след това е забавила и прекратила дело срещу ръководството на дружество..."

  Абсолютно правилно! Това не може да бъде "конфликт на интереси". В един кюп (екип, демек) са и интересите им са абсолютно еднопосочни - да доят бедната държавица, докато и пресъхне вимето... Какъв конфликт на интереси може да има тук? Освен ако някой се опитва да изпревари или измести другарчето си...

 33. 33 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на г-жа Георгиева за смелото и ясно перо!Браво на читателската аудитория на в-к"Дневник"!Бравото е само за една шепа хора-това дали ви е ясно г-да коментиращи?Защото тази статия и това разследване,ако имахме гражданско общество трябваше да е на първа страница на всички вестници,както и по всички говорящи медии,а дали ще чуем довечера в новинарските емисии нещо за абсурните законопогазващи констатации на тази комисия с това гръмко ,но кухо съдържание?Нищо подобно няма да се случи нито довечера,нито утре,пък за вдруги ден и дума не може да става.Това е държавата на нагаждачите"граждани"с манталитет на подлизурковци с наведени главици,дето сабя не ги сече....Аз съм вече окончателно погнусена.!

 34. 34 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Силите, впрегнати за разрушаването на държавността, явно са твърде силни. Явно се работи усилено хората да останат без алтернатива и да затрият България. Този план обаче е неприемлив за мен и за много от Вас, сигурен съм.

 35. 35 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#9:"Майстор Балкански"]Отново Светлана Георгиева публикува пореден образец на високопрофесионална и обществено ангажирана журналистика[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Браво!!!
  Статия с факти ,аналитична, критична с изводи.
  Просто е излишен коментар.
  С две ръце за Светлана Георгиева.
  Това е журналистика.

 36. 36 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Толкова беше гот през лятото като бяха политиците в отпуски. Почти никакви политически физиономии, спокойствие, туристическо оживление и симпатични хора наоколо.
  А сега пак трябва да им гледаме физиономиите на телевизора.

 37. 37 Профил на idealist
  idealist
  Рейтинг: 213 Гневно

  Когато един кмет или негови заместници подкрепят организации с идеална цел, това в нормалния свят се приема като добра практика и се приветства от общностите. Не така стоят нещата в България. Дейността и съществуването на такива организации у нас са оставени в пряка зависимост от благоволението международни институции като ООН, ЕС и Отворено общество. Бизнес центровете са организации с идеална цел, не осъществяват печалба и работят в полза на местното общество. Те са призвани да подкрепят създаването, развитието и дейността на малки и семейни фирми, да насърчават внедряването на иновативни продукти и услуги, да подпомагат безработните в по-доброто им представяне на пазара на труда. Така че журналистката от вестник като Дневник би трябвало да се замисли дали е добре да се подкрепят такива организации и ако смята че не по-добре да се премести в някой жълт вестник.

 38. 38 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Ало, комисията!
  Какво стана с историята около Димитър Пейчев - бивш зам. министър в МЗХ, дъщеря му отглеждала тикви за 3 000 000 лева? Кога този ще бъде разследван от ДАНС още хиляди далавери, които и до днес върти или, защото строи магистралите на ГЕРБ с ограбени от нас пари и подставени лица няма да го пипате? Интересно, ако случайно се разместят пластовете в тази държава, дали служители на ДАНС, ДС и други силови структури ще имат оправдание за несвършената, но платена от Гражданите "работа" и какво ще бъде наказанието за крадците?

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK