Едно убийство на 33, или годишнината от покушението над Георги Марков

Георги Марков

© Дневник

Георги МарковОт няколко дни една годишнина броди из медиите - на 7 септември се навършват 100 години от рождението на комунистическия лидер на България Тодор Живков. Датата, която преди малко повече от 20 години имаше статут на почти държавен празник, стана повод за преразказване на исторически събития, спомени и стари снимки.


На същата дата се навършва още една годишнина, която обаче не се радва на толкова сериозно внимание, макар да се превърна в един от символите на комунистическата епоха у нас - годишнината от нападението над писателя-дисидент Георги Марков, който става жертва на "българския чадър" именно на рождения ден на Живков през 1978 г.


"Дневник" припомня за живота и смъртта на Георги Марков, като публикува отново статия от 2009г. на дългогодишния журналист на вестника Христо Христов, изследовател на Марков и автор на две книги за писателя: "Убийте Скитник" (2005 г.) и "Двойният живот на агент "Пикадили" (2008 г):
Георги Марков e роден през  1929 г. в квартал Княжево в семейството на Иван и Райка Маркови. Той е най-големият от тримата синове в семейството. През 1946 г. завършва Първа мъжка гимназия в София, а после следва химия във Висшето техническо училище в Русе. Химическият факултет там обаче е закрит още през първата година след постъпването му и той се връща в столицата, където продължава висшето си образование в Софийската политехника.


Младостта му е белязана от коварната сянка на смъртта. През есента на 1948 19-годишният студент се озовава в санаториум за туберкулозни. Лечението е продължително. Санаториумите са мястото, където той започва да пише.


През 1952 г. се дипломира като инженер в Софийската политехника. Няколко години работи по специалността си във фабриките "Победа" и "Стинд", а след това преподава в техникума по керамика и стъкло и в института за учители. Заради неукрепналото си здравословно състояние обаче е принуден да се пенсионира преждевременно през 1958 г. на 29-годишна възраст.


Първите му книги са публикувани в средата на 50-те години. Литературната слава за Марков идва с втория му роман "Мъже" (1962). С него спечелва годишната литературна награда на Съюза на българските писатели (СБП) за съвременен роман и е приет директно за член на съюза. Това е прецедент, тъй като практиката е да има задължителен период на кандидатчленство. Смятан е за един от най-талантливите млади писатели по това време.


Георги Марков е един от писателите, които взимат участие в някои от общите срещи на Тодор Живков с предварително подбрани представители от творческите среди в периода 1964 г. и 1968 г. Допускането му до този интимен кръг около първия ръководител на партията и държавата му позволява не само да стане пряк свидетел на неговото общуване и начин на поведение, но и да опознае Живков, да прецени неговите положителни и отрицателни черти, слабите и силните му страни. 


След смачкването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 в България се надигат античехословашки настроения и комунистическата власт налага цензура. Всички пиеси на Георги Марков са снети от сцената, включително и документалната пиеса "Комунисти", с която трябва да се отбележи тържествено 25-годишнина от победата на БКП на 9 септември 1944 г. След известни трудности писателят получава виза и заминава за няколко месеца за Италия, където отсяда при брат си Никола Марков, емигрирал през 1963 г.


В продължение на няколко месеца пътува до Австрия, ФРГ и Англия, опитвайки се да предложи свои литературни творби. Комунистическата власт в България оказва натиск в желанието си да го принуди да се върне в страната. Той отказва да направи това и през 1970 г. се установява в Лондон, където известният български емигрант и продуцент Петър Увалиев му е обещал да филмира новелата му "Жените на Варшава".


"Трябва направо да ви кажа, че за нашата литература настъпиха най-тежките години от войната досега, в някои отношения по-тежки от Сталиново време", пише в едно от писмата си Марков от този период.


През 1971 г. започва да сътрудничи на българската секция на Би Би Си, а през 1972 г. е назначен като щатен служител. Шесто управление на ДС (политическата полиция) образува разработка срещу Георги Марков под кодовото име "Скитник" като невъзвръщенец през 1971 г. В края на същата година посолството в Лондон отказва да удължи срока на паспорта му и го принуждава да стане политически емигрант. Писателят иска и получава от Англия политическо убежище.


В края на 1971 г. става сътрудник на радио "Дойче веле", което започва да излъчва негови есета. Заради тези предавания през декември 1972 е осъден задочно на 6 години и половина затвор като изменник на родината и за това, че с дейността си се е поставил в услуга на "вражески" радиостанции.


Литературните успехи в Англия за Марков идват през 1974 г. Тогава един от лондонските театри поставя пиесата му "Да се провреш под дъгата". Същата година пиесата му "Архангел Михаил" печели първо място на престижния литературен конкурс в Единбург.


През 1975 г. Марков се жени за Анабел Дилк, журналистка от Би Би Си, по-късно им се ражда дъщеря Александра-Райна.


През 1975 г. радио "Свободна Европа" започва да излъчва части от книгата му "Задочни репортажи за България", която се превръща в най-задълбочената критика на българската комунистическа система. Те са излъчени в 137 емисии, един път седмично в продължение на 32 месеца, като всяка едно тях се повтаря в друг ден. Поредицата стартира в началото на ноември 1975 г., а последното предаване е през юни 1978 г. С тях аудиторията на "Свободна Европа" се увеличава с 60 процента.


По това време ДС ги анализира и информира за тях управляващата върхушка:
         "Като най-масирана пропагандна атака на "Свободна Европа" срещу социалистическия начин на живот през разглеждания период се очерта поредицата "Задочни репортажи за България" от изменника на родината Георги Марков."


Същата година Първо главно управление (ПГУ) на ДС (разузнаването) образува разработка срещу писателя под кодовото име "Скитник". През следващата година е набелязана операция за неговото обезвреждане.


Пред ноември 1977 г. радио "Свободна Европа" започва да излъчва репортажи, посветени на срещите на писателя с Тодор Живков. Първият от 11-те откъса е излъчен в средата на ноември 1977 г., а последният - в края на януари 1978 г. В тях Марков подлага Живков на безпощадна критика:


"Той нито веднъж, нито за момент не си е правил илюзии, че може да отиде против волята на ръководителите на Кремъл. Дори при най-силни и, предполагам, доста искрени патриотични изригвания, той никога не е забравял, че първо идва Съветският съюз, а след това – България...
         Той беше най-силният, най-солидният, най-съобразителният и над всичко най-верният. Може да се каже, че той служеше на Съветския съюз по-ревностно, отколкото самите съветски ръководители."


В началото на 1978 г. началникът на Първо главно управление на КГБ ген. Владимир Крючков получава телеграма от министъра на вътрешните работи на НРБ ген. Димитър Стоянов, с която е отправено искане за помощ за изпълнение на заповед на Тодор Живков за ликвидиране на българския писател Георги Марков. Случаят е докладван на председателя на КГБ Юрий Андропов.


Той първоначално се възпротивява, но за да не бъдат влошени българско-съветските отношения, нарежда КГБ да предостави техническа помощ за убийството. В тази връзка началникът на контраразунаването на съветското ПГУ ген. Олег Калугин и още няколко високопоставени офицери от КГБ посещават неколкократно София.

"През следващите шест месеца, използвайки таланта на учените от КГБ, обучени в изкуството на отравянията и другите методи за убийства, ние с българите проправяхме пътя към убийството на Марков"
, посочва в мемоарите си Калугин.


През лятото на 1978 г. Марков и няколко емигранти взимат решение за създаване на ново емигрантско списание "Нов Златорог". До реализиране на идеята не се стига.


На 7 септември 1978 г., рождения ден на Тодор Живков, непознат мъж се сблъсква с Георги Марков на моста "Ватерло" в Лондон. Писателят усеща убождане отзад в дясното си бедро. През нощта здравословното му състояние се влошава, настанен е в болница, където умира на 11 септември. Лекарската експертиза констатира, че причината за смъртта е отравяне на кръвта, а при аутопсията от дясното му бедро е извадена миниатюрна сачма от платинено-иридиева сплав с каналчета за отрова.


Експертите установяват, че най-вероятно дисидентът е отровен с рядката отрова рицин, която не оставя следи в тялото. Няколко дни по-късно подобна сачма е открита в гърба на изменилия предишната година в Париж офицер от ДС Владимир Костов, който усеща подобен удар като този при Марков в гърба си на 26 август 1978 г. на спирка в парижкото метро. За измяната си Костов е осъден в България от военен съд на смърт.


Скотланд ярд извършва мащабно разследване, но не успява да установи извършителя на убийството на Георги Марков. В същото време комунистическото разузнаване предприема цяла серия от активни мероприятия, чиято цел е да отклони вниманието на Скотланд ярд в погрешна посока, а именно, че убийството е предизвикано от раздори в българската емиграция. Западните медии многократно публикуват становището, че извършителите на покушението са тайните служби на комунистическа България.


В НРБ не е публикувана нито една информация за смъртта на писателя, а прокуратурата не образува дело по случая, каквото е задължена да направи по закон. Режимът разгласява официално становище само за западните средства за масова информация с което отрича обвиненията и обявява, че случаят е антибългарска кампания.


Въпросът за убийството на Георги Марков става актуален в родината му България едва 12 години по-късно, след сгромолясването на Живков от власт и краха на комунизма в България.  

Ключови думи към статията:

Коментари (281)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Тодор Живков - убиецът на Георги Марков и идол на настоящия ни премиер-министър, Бойко Борисов! В каква държава живеем...

 2. 2 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Георги Марков, из "Задочни репортажи за България"

  "...Но налагането на съветския образец у нас доведе до катастрофални изменения както по отношение на формата, така и по отношение на съдържанието на нашия живот.

  Мисля, че приблизително най-точното название на съветския режим е — социалистически феодализъм, както веднъж гневно го нарече един от нашите най-добри поети. Обществената структура на нашето ново общество напомня удивително феодалната обществена структура, като приликата е още по-удивителна, когато сравним правата и задълженията на отделните звена. Сигурен съм, че един историк би направил много интересно сравнение между държавата на Борил и съвременна България. Разликата е, че феодалите от онова време не са подражавали буквално на византийските феодали. Но нека хвърлим око на обществената структура у нас, каквато тя е установена десет години след навлизането на съветската армия в България. Начело на страната стои главният български феодал, който е назначен от СССР, за да управлява от негово име страната. Българският произход на феодала е въпрос на елементарна куртоазия. Обикновено той е подбиран след аранжирана борба с други претенденти за мястото на пръв феодал. Техните аспирации биват периодически подхранвани от СССР, за да се държи в състояние на несигурност първият феодал и същевременно да се улесни контролирането на действуващите в страната сили. Главният критерий за избирането на първия феодал естествено е верността към СССР, без значение дали начело на последния стои Сталин, Маленков, Хрушчов или Брежнев. По-същество феодалът е висш съветски държавен чиновник и неговата лоялност е към съветската държава. Той притежава властта на абсолютен монарх по отношение на всичко, което не засяга съветските интереси. Той не е длъжен да се отчита пред никого, освен пред тия, които са го назначили. След него в йерархията и в кастово отношение идват феодалите — членове на Политбюро. Всички те, без изключение, са назначени от СССР, често пъти срещу волята и въпреки протестите на първия феодал. Те имат силна, но ограничена власт. Но и те както първия феодал не могат самостоятелно да взимат решение или да действуват по никакъв въпрос, засягащ интересите на техните работодатели. Техните места също не се смятат за гарантирани, тъй като към тях винаги се стремят амбициозни по-нисши феодали. Особено се внимава никой от тях да не се обособи като силна и властна личност. Както е известно от историята, върховният монарх винаги е фаворизирал слабите, неинтелигентните, безличните феодали. Ако случайно между тях се появи силна и независима личност, СССР взима грижата да го ликвидира. Тази група образува най-висшата каста. Тя живее по съветски образец — затворен, изолиран и високопривилегирован живот. Принадлежността към тази каста е нещо като най-благородническо звание от времето на Краля Слънце. Първият феодал, членовете на феодалното Политбюро и приравнените на тях други феодали по принцип се намират над законите на страната. Последните, доколкото съществуват, са предназначени изключително за обикновения, или ако пак използуваме феодалната терминология — крепостния народ. Нито един член на висшата каста, нито членове на неговото семейство могат да бъдат съдени по законите за крепостниците. Те могат да извършват каквито си искат престъпления, предумишлени или случайни грешки, злоупотреби или разхищения, могат да пристъпват клетви или дадени думи, публично да лъжат, да се възползуват за лични облаги от служебното си положение и т.н. — но дотогава, докато те имат благоволението на абсолютния монарх, в случая СССР, тях не ги грози никаква заплаха. Ако към тях можеха да се приложат законите на една нормална демократична страна, като Англия, САЩ или Швеция, то всички от тях без изключение биха се намерили в затвора за престъпления, надвишаващи стократно какъв да е обществен скандал на запад. Те не са отговорни пред крепостния народ, нито пред марионетното Народно събрание, което е съставено от подбрана група подведомствени по-малки феодали, верни слуги и оръженосци, плюс няколко трубадури и фанатично работещи крепостници. В цялото си обществено поведение тази каста служи изключително на собствените си интереси, които по принцип съвпадат с интересите на абсолютния монарх. За оправдаване на своето атавистично съществуване тя разполага с мощна пропагандна машина, за която истина е всичко, от което феодалите имат полза, и лъжа е всичко, което не им изнася. За гарантиране на сигурността си кастата е заобиколена от силна охрана. При първия феодал Червенков например често пътуванията му из страната се правеха с шествие от дузина коли, като в последния момент се решаваше в коя кола да бъде той. За лично развлечение отделните членове на Политбюро разполагат с малки полутайни свои служби, които се следят една друга, но докладите на всички тях в края на краищата пристигат на едно място — при съветския посланик. Официално Политбюрото на феодалите следи държавната и партийна дейност, като всеки член отговаря за някакъв клон обществена дейност. Но те имат главно контролни функции, а по същество работата се върши от съответните министри и техните заместници. По време на паради и манифестации тази класа се нарежда на трибуните на мавзолея в строго определен йерархичен ред. Нейният вътрешен живот е затворен, техните деца и съпруги се движат във високо изолиран кръг, живеят в бивши царски резиденции и дворци или в новопостроени разкошни вили, имат свои домашни представления, кинопрожекции (главно на избрани западни филми, които се внасят само за тях), често меценатствуват според вкуса си, като покровителствуват някой и друг художник, музикант, поет или артист. По-енергичните феодали имат своите големи любовни истории или пък не толкова красиви чисто сексуални афери. И те, и техните деца живеят с неоспоримото чувство на синята си кръв, че са нещо повече от всички други, че онова, което притежават, им се полага, че то следва по закона на новата аристокрация, наречен „диктатура на пролетариата“. Но ако някой сбърка и ги нарече пролетарии, те биха се обидили смъртно, тъй като вътрешно се ласкаят много повече от връзката си с Мария-Антоанета, отколкото от връзката си с Роза Люксембург.

  След тази малка, но изключително мощна каста на върховните феодали идва значително по-голямата група на висшите централни и местни феодали, към които човек може да отнесе! членовете на правителството, централния феодален комитет, окръжните феодални комитети и местните председатели на окръзи, генералитета, висшия апарат на феодалната държавна сигурност и за прищявка само неколцина от феодалните трубадури. Вероятният брой на висшите феодали е няколкостотин и фактически те са тези, които пряко управляват страната. Те могат да се подредят в две главни групи — феодали по право и феодали по необходимост. Феодалите по право заемат своите места поради връзките си с върховните феодали и абсолютния монарх. Обикновено те имат представителни функции или ръководят дейности, които нямат съществено значение. Докато феодалите по необходимост често пъти представляват издигнали се със собствени способности организатори или специалисти, от които феодалният строй има най-голяма нужда, за да съществува. Тази каста индивидуално е отговорна пред Политбюро, въпреки че някои от най-изтъкнатите й представители са свързани пряко с абсолютния монарх и сверяват часовника си направо по Кремъл. Животът и дейността на тази каста също се намира над законите. Дотогава, докато са верни на своя монарх, те не подлежат на наказание за каквито и да е престъпления и грехове. Техните привилегии също са огромни, но все пак по-ограничени от тези на върховните феодали. Вътрешният им живот е в значителна степен затворен, макар и не така непристъпен както на техните първенци. Отношенията между самите тях са много сложни и преплетени с неспирно действуващи приятелства и вражди. Главната причина за това са различните лагери, които са обособени около отделни членове на Политбюро и които често се прегрупират съобразно нуждите на момента. По отношение на своите феоди-окръзи или феоди-ведомства феодалите от тази каста са абсолютни господари. Както Полит бюро те не могат да бъдат критикувани от вестници или общественост, за действията си те не отговарят пред Народното събрание или пред какъв да е демократичен форум, освен пред Политбюро и преди всичко пред първия феодал. Че сто пъти те са принудени да жертвуват интересите на службата си поради сложни взаимоотношения и в цялата си дейност са силно зависими от тези над тях. Главна тенденция в техния живот е да се задържат на местата, които имат, и ако могат, да отидат по-нагоре. Между тях се люлеят мътните вълни на клюки, сплетни, кариеристични трикове, задкулисни игри и пр. Всеки от тях почти се е постарал да се обгради с роднини и верни приятели от детинство. Те също живеят при изключителни удобства за себе си и семействата си и също се стараят да се свързват роднински помежду си, като се държат на далечно разстояние от крепостниците.

  После идва третата, или средната феодална каста, към която човек може да отнесе всички главни и обикновени директори, заместник-министри, началници управления, главни редактори, по-видни феодални хора на изкуството и феодалната култура, средния партиен апарат, членове на разни комитети и съвети. Това е една доста значителна по брой каста, която според мен наброява няколко хиляди души. Тя е, така да се каже, моторът и шасито на феодалната кола, в която се возят първите две касти. Тази каста е задължителен трамплин за скачане нагоре, тъй като служенето в нея е доказателство за вярност към абсолютния монарх и първия феодал. Тя има също своя висок стандарт на живот, маса привилегии и също не е отговорна пред законите на страната. Поради средното място, което заема, тя се намира в по-голям контакт с крепостния народ, макар и да е кастово осъзната и да се старае да се държи на разстояние. Средните феодали имат особено силна власт в провинцията, където те решават съдбата на придадените им крепостници. Тежко и горко на всеки крепостник, който си навлече ненавистта на местния среден партиен феодал. Може да се каже, че силата на средните феодали е толкова голяма, че никакво решение не може да се проведе без тях, че никаква работа не може да се свърши без тяхното участие. Понякога тълкуването, което средните феодали дават на идеите и нарежданията отгоре, основно променя техния смисъл. Те са тези, които могат да бъдат критикувани, и когато една политика, заповядана отгоре, се провали, висшите феодали измиват ръцете си с наказване на средните феодали. Обикновено явление е там да стават непрестанни размествания, за да се поддържа дисциплината.

  И последната група на съветската феодална структура, наложена у нас, това са малките, дребни феодали, към които можем да отнесем: низовите партийни секретари и активисти, нисшите военни и милиционерски чинове, малки началници по партийна и държавна линия, голямата част от пропагандния и идеологически апарат и други дребни функционери. Всички те са изпълнителни слуги на волята на по-горните. В замяна те имат известна власт над заобикалящия ги крепостен народ. Те също ползуват дребни привилегии и могат да избягват законите, когато извършват дребни престъпления. Най-често те са крайната изкупителна жертва на провалена политика на по-висшите феодали. Но в живота на крепостниците те играят най-голяма роля, защото те са непосредствените представители на феодалната власт и черен е животът на онзи, който се намери във война с прекия си феодал. Те се бъркат не само в работата, но и в целия интимен живот на своите крепостници, в живота на техните семейства, дори налагат вето върху разводи, сватби, сменяне на адрес, ползуване на отпуска и т.н. От нравствена гледна точка дребните феодали са най-разнообразна сбирщина от умствено осакатени фанатици, родени лакеи, за които волята на господаря е над всичко, несполучили амбициозни кариеристи, дребни хитреци, за които най-важното е да се наредят на трапезата на властта, и започващи млади пробивачи, които са се устремили нагоре. Обаче поради непосредствения си контакт с крепостниците дребните феодали са по-гъвкави, повече склонни на компромиси и понякога са нещо като буферен пласт между чука, който се стоварва отгоре, и наковалнята на крепостническия свят.

  Те живеят с гордостта, че все пак някой и нещо на този свят зависи от тях.

  На дъното на тази типична съветска феодална стълба стои крепостният народ. Онзи народ, който по законите на феодализма е прикрепен завинаги към дадено място и дадена работа и който няма право:  да не харесва режима,

  да се съмнява във феодалната идеология,

  да има свое мнение и да го изказва,

  да критикува феодалите,

  да се организира свободно,

  да избира свободно,

  да пътува свободно,

  да сменя работа свободно, да разполага с продуктите на труда си,

  да се ползува от справедлив съд,

  да има своя религия,

  да бъде третиран човешки от милицията,

  да слуша чужди радиостанции,

  да чете книги, неодобрени от феодалите,

  да не служи във феодалната армия,

  да бъде себе си.  Единственото право, което крепостният народ има, е безропотно и усърдно да произвежда блага за феодалните касти и да се надява, че те ще оставят нещичко й за него. В качеството му на производствен добитък крепостникът има право на известни медицински и социални грижи, за да го поддържат работоспособен.

  Това е структурата на съветския феодализъм, която е гръбнакът на режима у нас и във всички източноевропейски страни под съветски контрол.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 3. 3 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Убийците днес празнуват. В Правец.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 4. 4 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мисля, че "Задочни репортажи за България" е необходимо да се прочетат заедно с 4 том на "Бългаските хроники" на Стефан Цанев.
  А "Жените на Вършава", е още по драматична, ако преди това си посетил Странджа и селата там . . .

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 5. 5 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Гневно

  И днес празнуваме 100-годишнината на един сатрап изтрепал хиляди българи само и само за да остане на власт той и жалката му партийка, прокарваща чужди интереси в страната ни.

  NO COMMENT!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 6. 6 Профил на los
  los
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поклон пред един голям човек!!

 7. 7 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 429 Весело

  Поздравления за статията!

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  И агент Пикадили / Франческо Гулино / след като е установен в Дания нашите служби съучастници в убийството даже не го издирват и не го изискват от Дания за да си понесе вината. Защо са унищожили части от досието след като се гордеят с това което са вършили ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...с която е отправено искане за помощ за изпълнение на заповед на Тодор Живков за ликвидиране на българския писател Георги Марков."

  Добродушният невинен, според някои, старец, хладнокръвно заповядва да убият човек, когото познава, добър български писател, заради няколко глави от "Репортажите".

  Vi opprimi in bona causa est melius, quam malae cedere (Cicero) (лат) - Да загинеш от насилие в честно дело е по-добре, отколкото да отстъпиш пред злото (Цицерон)

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Защо в.Дневник не публикува и следното интервю на Христо Христов:

  http://bit.ly/n3EBhd

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нищо не се знае!!! Малко преди смъртта си Петър Увалиев в интервю, което лично съм гледал каза: "Истината за Марков е ..друга." А все пак са се познавали и общували. Така че по-кротко със заклеймяванията и славословията...

 12. 12 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Благодаря за статията , не знаех нищо за Георги Марков освен , че е убит от нашите и руските служби, с най-голямо удоволствие ще прочета неговите книги.Тази статия е доста вдъхновяваща , да не се оставят интелигентните и мъдри представители на човешкия род да бъдат мачкани от низшестоящите в духовно отношение.

 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ''През лятото на 1978 г. Марков и няколко емигранти взимат решение за създаване на ново емигрантско списание "Нов Златорог". До реализиране на идеята не се стига.''

  Мисля, че сега също има нужда от такова списание. Както и да го мисля, тоталитаризма още не си е отишъл от България. Всяка партия към края на мандата си винаги заприличва 1:1 на бкп. А днес повече от всякога , новите ''гении'' копират от тъ.жъ.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Заради неукрепналото си здравословно състояние обаче е принуден да се пенсионира преждевременно през 1958 г. на 29-годишна възраст.

  ?????????????????

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "В тях Марков подлага Живков на безпощадна критика" (авторът на статията)
  ...
  "Той беше най-силният, най-солидният, най-съобразителният и над всичко най-верният" (Г. Марков)

  Къде е критиката тук? Живков е описан като нещо като Супермен, макар и социалистически. Пък аз смятам, че във всеки случай е бил (Живков) голям хитряга, селски, като Андрешко. И цялата му "служба" на Съветския Съюз не е била от вярност, ами за да се задържи на власт. Но кой и от съвременните политици на власт през последните години не се проявявал като безпринципен опортюнист?

  Георго Марков е бил вероятно агент и то не само на едно разузнаване. Вероятно не е имал избор, принуден от обстоятелствата. Той сам пише в едно от есетата си за трима младежи емигранти "на Запад" и за съдбите им. Истории като неговите се случват и в наши дни: или вършиш работа и получаваш политическо убежище или отказваш и те връщат обратно на "приятелите" ти.

  Бог да го прости!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 16. 16 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "desunka":

  'Задочни репортажи за България" е уникален прозорец към едно минало което днес стои все по фалшифицирано и изкуствено.

  Книгата се чете на един дъх, препоръчвам я.

  Ето в електронен вариант, но стари издания има и на Славейков, взех си преди време за 20тина лв.

  http://bit.ly/oMNJCk

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#11] от "windok":
  Защо не отидете на Врабча 1 в Комисията по Досиетата и да се запознаете с архивите а не да пишете по инерция или по заповед

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Майката на Георги Марков: "Защо те убиха сина ми"
  http://www.youtube.com/watch?v=F9SuCcq6_MI
  http://mycentury.tv/bulgaria/236-georgi-markovs-mother-qwhy-they-killed-my-sonq.html
  Разследването във Великобритания, където е било извършено престъплението, ще продължи, докато делото не бъде решено.
  И убийците и съмишлениците им сега празнуващи в Правец ще бъдат осъдени, не само за убийство но и за държавна измяна и 70 годишен геноцид над българския народ/ 1944 -2014 г./ до 9 то коляно.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 19. 19 Профил на tomm
  tomm
  Рейтинг: 217 Неутрално

  кои са тия хубавци, които цъкат минуси?!?!?! покажете се, шумкари, айде поне веднъж не бъдете анонимни. нали да си комунист било гордост, що се криете зад анонимно, злобно цъкане на мишки?!?!?!??!

 20. 20 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "NPaine":

  Благодаря , че си я взема .

 21. 21 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#15:"Гуано"]
  Къде е критиката тук?[/quote]

  Имаа , как да няма! Бил придворен писател на Живков, славил го малко, ша замижим по-силно и го забравихме!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 22. 22 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аз не виждам каква е разликата - днес имаме Огнян Стефанов, чийто случай, според всички, е опит за убийство. Имаме и други случаи.

 23. 23 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#17] от "Танас":
  Тези въпроси вероятно ще останат без отговор, тъй като според българското законодателство статута на ограниченията на случай, че Марков е изтекъл давност тридесет години след убийството му.
  http://www.opendemocracy.net/article/georgi-markov-the-truth-that-killed
  Оказа почти невъзможно да се установи цялата истина . Най-важните документи по случая са били унищожени необяснимо и двама от хората, натоварени с това разрушение починали при странни обстоятелства в началото на 1990 .
  ...непобедима корупция и организираната престъпност и помия съдебната система...

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 24. 24 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "ще " да се чете , много съм зле днес.

 25. 25 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#22] от "GodMouth":

  Джулиан Асанж също е в затвора, Анна Политковская е застреляна.
  Не е никак лесно да пишеш против силните на деня по принцип.

 26. 26 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#2:"читател"]Единственото право, което крепостният народ има, е безропотно и усърдно да произвежда блага за феодалните касти и да се надява, че те ще оставят нещичко й за него. ...Това е структурата на съветския феодализъм, която е гръбнакът на режима у нас и във всички източноевропейски страни под съветски контрол. [/quote]
  ...........................
  Ако беше останал жив, днес Марков би перифразирал думите си:
  "Единственото право, което крепостният народ има, е безропотно и усърдно да произвежда блага за феодалните касти / деца и роднини на бивши комунистически и ДС величия / и да се надява, че те ще оставят нещичко й за него......Това е структурата на руския феодален капитализъм, която е гръбнакът на режима у нас за разлика от всички бивши източноевропейски страни."

 27. 27 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1298 Гневно

  Срамно е днес чалгаризираният БГ матрял да тачи носталгично 100год.на диктатора-простак,съсипал всичко,с което нормалните нации се гордеят.Светла му памет на Жоро Марков и спомен с погнуса и яд за Т.Ж.

 28. 28 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "читател":
  Благодаря за интересния коментар. Прочетох го с голямо удоволствие.
  А относно този велик българин Георги Марков ще кажа само лека му пръст.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 29. 30 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#22] от "GodMouth":

  Имаме и застрелян писател на мафията Георги Стоев.
  Който няма важна информация си плямпа по цял ден че Гоце е говедо, а Боко е тъп.
  И си мисли, че има свобода на словото.
  Който знае нещо наистина важно - изчезва, дами и господа.

 30. 31 Профил на К.Константинов
  К.Константинов
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Точно прочитането на "Задочни репортажи ..." дава веднага отговор на въпроса кой е убиецът на Г. Марков.

 31. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#4:"Oven"]"Бългаските хроники" на Стефан Цанев. [/quote]
  За "Задочните репортажи" не знам, но за хрониките на цанев знам, че има доста лъжи и преувеличения.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 33 Профил на kill_bill
  kill_bill
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Комунистите обичат да убиват - факт, известен от 1917 г. още.

  Жертвите не ги броя.......
 33. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#11] от "windok":

  Тези, които по някакъв пряк или косвен начин с убийството ще разправят всякакви небивалици. Имаше мнение на човек от службите, че Георги Марков е бил луд.
  А това, което не се знае е защо държавата продължава да прикрива и покровителства най-дейните хора от ДС

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 35 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1264 Неутрално
 35. 36 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "читател":

  Страхотно. Благодаря за пасажа.

 36. 37 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Дневник" послъгва "...на 7 септември се навършват 100 години от рождението на комунистическия лидер на България Тодор Живков. Датата, която преди малко повече от 20 години имаше статут на почти държавен празник, ..." Не е вярно че рожденния ден на Тодор Живков е бил почти със статутт на държавен празник. При все че мого хора тук ще ме обвинят за комунист, едва вчера научих, че 7-ми септември бил рожденния ден на Тодор Живков. А съм живял достатъчно при соца. Но авторите на "Дневник" май са празнували 7ми септември още тогава и поради това си мислят, че всички са го празнували . Сега на Сорос рожденния ден празнуваме, нали? Пак същите хора

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 37. 38 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "charlyb":

  Убийците и техните фенове празнуват вдъхновени от вдъхновителя на убиството

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 38. 39 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#1] от "deepdish":

  Намесвате Бойко Борисов в коментарите под всяка статия. В каква страна живеем. Пълна с тролове и хейтъри .

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 39. 40 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Живков каза:" Е, аз не се нуждая от такива, бях с шофьор 24 часа на мое разположение "
  http://eurequal.politics.ox.ac.uk/papers/eurequal%20desk%20research%20bulgaria.pdf
  Социалните неравенства в комунистическа България са били оформени от диференциален достъп до ресурси, които се считат за собственост на хората, но в действителност се ползват правителството или, с други думи, от партийния елит. Имаше известна история за бивш шеф на държавата Тодор Живков, генерален секретар на българската Комунистическа партия от 1956 г. насам: да бъдат разследван за корупция след падане от офис, той заяви, че той притежава почти нищо.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 40. 41 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 793 Неутрално

  http://www.facebook.com/event.php?eid=160975893985509
  "На 7 септември, 2011 г., в 18.30 ч., да се съберем пред ПСА, всички, които НЕ сме съгласни с честванията на 100 г. на Тодор Живков, да оставим по един камък пред паметника на болката и на нашата НЕсвобода и да сведем в мълчание глави в памет на Георги Марков. Очакваме всеки, който иска да изрази недоволството си с това нечувано и невиждано брутално погазване на човешките права в България, както и да бъдем заедно и в този преломно труден момент за бъдещето на демокрацията в България.
  Тези от вас, които поради различни причини не могат да дойдат в 18.30 ч., биха могли да минат и да оставят камък по всяко друго време. Дано така постепенно да издигнем грамадата на нашето недоволство. И нека тази инициатива да не остава само в София. Всички други градове, утре, а и през останалите дни, могат да се присъединят към тази инициатива, оставяйки камъни пред паметниците на комунистическата диктатура."

 41. 42 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Задочните репортажи за България трябва да са задължителна част от учебната програма,за да знае младото поколение в какъв умъртвяващ идиотизъм сме живели тогава.

 42. 43 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  2 дни по всички телевизии слушахме комунистическо-партизанск патос, за четвъртокласника тодор живков, кръгъл идиот и естествено болшевишки убиец, на два пъти молил официално СССР да станем 17-та съветска република официално, но разбира се, за антибългарите той е голям патриот.... както и да е, никой не каза една дума за георги марков, всички отрочета на комунистите и техни подлоги в бг ефира ляха крокодилски сълзи за своите създатели... тодор живков директно приемаше директно заповеди от ссср срещу българия и послушно ги изпълняваше, само и само да се задържи на върха, това ще кажа за този политически и човешки боклук!

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 43. 44 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#37] от "kihano":

  Странно и аз съм живял доста през соца,но като се замисля,май че винаги съм знаел рождения ден на вдъхновителя на Априлската пролет и на убийството на Г.Марков.Интересно ми е ти от кога знаеш рождения ден на Сорос.И защо? Леля ми е родена на 20 април.Сещаш ли се кой е роден тогава?Все пак дните в годината са само 365/6

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 44. 45 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#43] от "Щурмовак 1945":

  А сега от къде приемаме заповедите бе другарю?
  От Брюксел и Вашингтон?
  Кога една държава с 500 км диаметър може да има самостоятелна политика?

 45. 46 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#40] от "RED MAFYA":

  Това е естествен механизъм, който стимулира допълнително желанието за партийно израстване. Така се поощряват хората, които спазват правилата на партията и доносничат срещу останалите. Само най-добрите в горните две са по-равни от останалите..

 46. 47 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Дневник публикуваха повече съобщения и повече снимки за убития от Тодор Живков (поръчител) най-велик български писател за всички времена.
  Срамота!

 47. 48 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 413 Неутрално

  В България - нищо не се е променило. И днес няма „свобода на словото“ и на медиите, виждаме го всеки ден. Единственото НЕЩО, което се е промени е КАПИТАЛЪТ!
  Понеже нашата икономика не се ЛИБЕРАЛИЗИРА и отвори към ЗАПАДА – ние станахме по-големи КАПИТАЛИСТИ от Германия, Франция, Англия и т.н. и за съжаление сме с най-нисък стандарт на живот от цяла Европа и ще ставаме все по-зле. Магистралите няма да ни направят по-богати. Просто едни хора ще си вземат парите и после даже няма да се извинят…
  Историята просто ще се повтори…

 48. 49 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Исках да кажа - снес в Дневник могат да се видят повече снимки на Правешкия диктатор отколкото на убития от него най-велик български писател и мъченик на демокрацията!
  Жалко, че в Дневник работи Христо Христов - автор на книгата "Убийте Скитник" - настолна книга за българската история през последните 60 години, в която той разкри както физическия убиец на Георги Марков, така и поръчителите на убийството - Политбюро начело с Правешкия катил!

 49. 50 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Точно тази статия на "Дневник" е доста манипулативна и противоречива.

  Интересно и защо статията изпуска факта, че Георги Марков е бил агент на ДС?
  http://www.vbox7.com/play:adf2daf3&al=2&vid=3646212

  Как иначе ще замине за чужбина, след като вече е критикуван тук заради пиесите си, а и има брат емигрант в чужбина? Или е бил агент на ДС или приказките за ограничаване на пътуванията по политически причини са мит.

  Освен това, Г.Марков изглежда се е въртял в кръговете около бай Тошо. Забележете каква пиеса е написал - със заглавие "Комунисти" по случай "25-годишнина от победата на БКП на 9 септември 1944 г." Очевидно е търкал нагоре към властта и затова е влязъл в ДС, ама като е излязал зад граница там му се сторило по-хубаво и решил да поостане и да плюе по родината.
  Що се отнася до убийството му, има доста съмнения, че е дело на българи. "Български чадър" е журналистическа измислица от времето на Студената война. Убийството му доста прилича на това на Литвиненко, в смисъл, че има далеч по-лесни начини да бъде извършено, но се прави по необичаен начин, който следва да предизвика по-голям медиен отзвук. Помните ли Улоф Палме? Не. Ама чадъра го знаят и тия дето не знаят за какво става дума. Същото е и с полония на Литвиненко, още по-голяма глупост. Така че тия убийства с много голяма вероятност са дело на британските тайни служби. Затова са избрали и датата 7ми септември за да изглежда Тодор Живков като чудовище, нали му градят имидж на диктатор кръволок.
  Що се отнася до Калугин - много хора направиха пари от скандални разкази за соца, ако въобще цитатът е верен.
  И все не мога да разбера, американците на кой ден си сипят сол на главата задето са изтребили индианците или задето пуснаха атомните бомби? Що ние трябва да си трием сол на главата за сравнително по-дребни, че и съмнителни неща? А щото американците така казват - ние да се дракаме и самоунищожаваме за да живеят те. Умно!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 50. 51 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#49:"Красимир Кабакчиев"]най-велик български писател и мъченик на демокрацията! [/quote]
  най великия български писател с пиеса "Комунисти" писана за честването на 25 години от 9ти септември 44-та

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 51. 52 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 413 Весело

  А българските политици и една голяма част от българите - дори не подозират колко жалки изглеждат отвън от другата КАМБАНАРИЯ – в очите на българите и на европейците зад граница….. Пак както по времето на Бай Тошо…

 52. 53 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#50:"kihano"]Интересно и защо статията изпуска факта, че Георги Марков е бил агент на ДС? [/quote]

  Ти пък как разбра, че Георги Марков е бил агент на ДС, бе, алооооу?
  От някакво клипче, което не ми се стартира и в което сигурно някоя лелка на улицата казва нещо, нали ....
  Ти чел ли си книгата "Убийте Скитник"?
  Ограмотявайте се, бе!

 53. 54 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#44:"д-р Петроff"]Странно и аз съм живял доста през соца,но като се замисля,май че винаги съм знаел рождения ден на вдъхновителя на Априлската пролет[/quote]

  Който от каквото се е интересувал това е знаел Рожденния ден на Сорос не го знам и не ме интересува. Няма да го празнувам

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 54. 55
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 55. 56 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Във Великобритания няма образован човек, който да не знае за убийството на Георги Марков!
  А българските неграмотници дрънкат за щяло и не щяло какви ли не идиотщини как Георги Марков - светецът на българската демокрация, бил агент на ДС, бил близът с убиеца си и какво ли не!
  ПОЗОР!

 56. 57 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#54] от "kihano":

  Сорос-морос тиа ги говори на баба си – ти за Европа и за БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ си това, което за теб са български мангали. ТИ СИ МАТРЯЛ и РОБ – при това зомбиран…
  По-лошото е, че даже не го разбираш...

 57. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  До коментар [#50] от "kihano":

  [quote#50:"kihano"]ама като е излязал зад граница там му се сторило по-хубаво и решил да поостане и да плюе по родината. [/quote]

  Родината и партийната върхушка не са едно и също нещо, другарю. Стига сте търсили оправдания за мръсните си дела.

  Gunter glieben glauchen globen
 58. 59 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Аз бях в Англия, когато светът научи за убийството на Георги Марков. Написал съм в книгата си - издадена 1992 г., днес свободно се разпространява в Интернет, много неща за случая.
  Книгата започва тук: http://kkabakciev.blog.bg/politika/2009/10/18/peripetii-na-nadejdata.417885
  Ама те и мен комунистите са ме пратили в Англия - тогава, когато не пускаха, а!?
  И аз съм агент на ДС - обаче въпреки това си измислям, че комунистите и Политбюро са убийците на Георги Марков, нали!!!
  Простащина БЪЛГАРСКА!

 59. 60 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#4] от "Oven":

  Чел съм и четирите тома, но мое лично мнение е, че IV том е изключително слаб и тенденциозен по отношение на епохата на комунизма! Който се интересува от Съветският ботуш и соц времената, най добре да прочете "Гулаг"! По добро описание на тази епоха едва ли може да се намери някъде!

 60. 61 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#12] от "desunka":

  Айде стига със стари ченгеджийски номера.Петър Увалиев е стара кука,човека посредничил на Людмила Живкова да прави някаква псевдодисертация в Англия/подобна на дисертацията на малкото Кадафи/.След "промените" ченгетата го докараха тук и всичките комуновестници му дадоха трибуна на първа страница.А той ,големия емигрант една дума против комунистите никога не е обелил. Освен това никак не се е разбирал с Георги Марков ,просто Марков е надушил веднага с какъв човек си има работа.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 61. 62 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#43:"Щурмовак 1945"]2 дни по всички телевизии слушахме комунистическо-партизанск патос, за четвъртокласника тодор живков, кръгъл идиот и естествено болшевишки убиец, на два пъти молил официално СССР да станем 17-та съветска република официално, но разбира се, за антибългарите той е голям патриот[/quote]

  А посмали манго. Не си само ти живял по соца. Бай Тошо може да беше прост, но по негово време се живееше по-добре. Затова сега му правят честване. И нека те открехна, след 20 години няма да правят честване нито на Костов нито на Борисов, щото те са антибългарите които унищожават народа си, както и останалите правителства след 89та без Жан Виденов (лично).
  Да не говорим, че при соца имахме много по-голям суверенитет отколкото сега. Приказките са си приказки, но имахме собствена армия и нямахме бази на СССР у нас. Сега има американски военни бази у нас. убихте се да критикувате Тошо за пражката пролет. Знаете ли колко са загиналите тогава? - 148. Сега наши войски заедно с НАТО перманентно са се населили в близкия изток. Само от Ирак жертвите са околи 1 милион, бежанците 4 милиона. Ама вие съдите Тошо нали? Що не скочите да върнат контингента ни от Афганистан? Щото сте моралисти само на приказки. Щото ви дай власт да се преклоните, а като падне, дайте да я плюем щото новата власт така казва. Та намерили се кои да съдят бай Тошо.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 62. 63 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#12] от "desunka":

  Извинявам се ,предишния ми коментар е към номер 11 , а не към вас.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 63. 64 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#61] от "rex":

  Точно така е! Комунистическа подлога!

 64. 65 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ето какво написах в книгата си (линк по-горе):
  "Как може да се обясни фактът, че българският народ не знаеше и сякаш и досега не желае да знае за убийството на Георги Марков, което потресе цивилизования свят? След срещата си с голяма група български писатели съпругата на Марков, Анабел Маркова, една личност, излъчваща не само естествената скръб по съпруга си, но и автентично благородство в отношението си към България и българите, трябваше да установи с огромно удивление, че дори писателите (а какво остава за целия народ) не са никак наясно с обстоятелствата около убийството на своя колега."

 65. 66 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#45] от "samir":

  Е, сега се зачудих, колко ли пък беше Швейцария в диаметър и каква и е политиката?!

 66. 67 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да дообясня. Анабел Маркова се срещна през 1992 г. с така наричащите се български писатели - 99% мръсни подлоги на комуноварварите, и те, оказа се, че наистина не знаят нищо за убийството на своя колега.
  Не, че са се правили. Те наистина са едни пълни простаци и безхаберници. Отрепки!
  Разбира се, какъв колега може да бъде един велик писател на тия отвратителни драскащи комуноподлоги?

 67. 68 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Бре, бре, хем дисидент, хем лично познат с бай Тошо, хем го пуснали на Запад, хем бил критик на тези , които го пуснали, хем главен сценарист на филма "На всеки километър" , хем "сътрудник" на българската секция на ББС Лондон, където са все едни българолюбци. Каквото и да кажем, днешна България не е нито по справедлива, нито по богата от онази, за която говори Марков под английска диктовка.

 68. 69 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#60:"greenman"]Който се интересува от Съветският ботуш и соц времената, най добре да прочете "Гулаг"! По добро описание на тази епоха едва ли може да се намери някъде! [/quote]
  Грешка. Най-големият лъжец от времето на соца е Солженицин. Поинтересувайте се малко. Нито е имал възможност да знае "жертвите на сталин" (Вие сега в условията на демокрация знаете ли колко са затворниците в България?) нито условията в "трудовите лагери" са му скъсили живота. Солженицин очевидно е бил човек жаден за слава до степен на полудяване. Западняците го употребиха и после захвърлиха, щото си беше въобразил, че е световната съвест.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 69. 70 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ето какво още написах в книгата си:
  "Политическото невежество, наред с липсата на желание у хората за информация относно порочността на режима, е една от най-жалките черти на нацията за изминалите пет десетилетия комунистическо управление в България.
  Убийството на писателя Георги Марков, дългото мълчание на съдебните органи, гузната памет на съпричастните страни (писателски кръгове, интелигенция) са истински позор за българската нация, който трудно може да бъде измит."
  Това тук не е реклама на книгата ми, а част от възмущението ми срещу невежеството и безхаберието на просташката българска популация (мнозинството)!

 70. 71 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1880 Весело

  До коментар [#49] от "Красимир Кабакчиев":

  И какво като имало повече снимки на Живков? Не чак толкова възмутително, след като се ориентираш по една от тях в политическия си избор, нали!?

 71. 72 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "rex":

  Тъкмо започвах да се ядосвам и видях извинението, малко съм младичка и зеленичка да ги разбирам ченгеджийските номера , а и човешката помия не ме кефи, така че не искам и да ги знам . Извинен сте .

 72. 73 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ето какво още написах за Георги Марков в една статия - http://www.slovo.bg/old/litforum/002/kkabak.htm:
  "Независимо от декларираното желание през последните години на редица български институции за разкриване убийците на Георги Марков (физически и морални) те и досега остават неизвестни на британската, българската и световната общественост. Разбира се, именно британската би следвало да се постави първа. Не само защото Марков посрещна смъртта си като британски, не български, поданик, а и защото Великобритания беше и като че ли и до днес остава по-достойна за името на този български възрожденец от ново време и мъченик. Но колцина от българите (естествено имат се предвид образованите) знаят за обстоятелствата около убийството на Марков? Малцина. Във Великобритания и далеч не само там няма образован и интелигентен човек, особено ако е от поколенията на свидетелите на събитието, който да не помни това убийство или да не знае за него. Не толкова защото бе извършено по един непознат в криминологията до момента начин, а защото един писател бе елиминиран физически! Заради това, че се е осмелил да говори истината! Защото бе убит творец, принадлежащ към същия духовен и цивилизационен свят, към който принадлежи Западът – християнския!"

 73. 74 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  До коментар [#62] от "kihano":

  Добре, добре, разбрахме. Айде сега вземи едно букетче и заминавай за Правец на поклонение.

  Gunter glieben glauchen globen
 74. 75 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1483 Гневно

  Очаквано и под статията за Марков полезните идиоти започнаха да хвърлят кал наляво-надясно.

 75. 76 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#71] от "Роси Кирилова":

  Роси, я не говори глупости!
  Знаеш много добре възгледите ми за комунизма.
  И това, че по погрешка някога съм извършил някакво неправилно действие, не променя възгледите ми за комунизма.

 76. 77 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#53:"Красимир Кабакчиев"]Ти пък как разбра, че Георги Марков е бил агент на ДС, бе, алооооу?
  От някакво клипче, което не ми се стартира и в което сигурно някоя лелка на улицата казва нещо, нали .... [/quote]

  Да бе, клипчето е от централна телевизия - бтв, и е доста дългичко. Като не ти се пуска набери "Георги Марков ДС" на гугъла и ще ти излязат доста нещица и то не само за тоя Георги Марков. На осведомен се правиш, а си проспал тая новина , която е доста старичка.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 77. 78 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#2] от "читател":

  Това описание на Българската действителност все едно е писано вчера сутринта ... само трябва да се подменят действащите лица от преди 50-60 години...

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 78. 79 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#65:"Красимир Кабакчиев"]Как може да се обясни фактът, че българският народ не знаеше и сякаш и досега не желае да знае за убийството на Георги Марков, което потресе цивилизования свят[/quote]

  Кебапчиев, ти, като голям радетел за правосъдие, да те питам нещо: доказано ли е, че Георги Марков е бил убит и как? Не питам от кого и по чия заповед, че става сложно. Явните елементи на пропаганда личат от светлинни години, въпросът е за истината.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 79. 80 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#50] от "kihano":

  Ей ги тези пак се разпълзяха.Ами прочети книгата бе ,другарю старшина и веднага ще ти стане ясно.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 80. 81 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#53:"Красимир Кабакчиев"]Ти чел ли си книгата "Убийте Скитник"?
  Ограмотявайте се, бе![/quote]

  Да, откога художествената литература се счита за доказателство? Откакто разни хорица трупнаха пари от задоволяването със сензации на постсоциалистическата публика. Скотланд Ярд не са го разкрили (и няма и да го разкрият) някой си писател го разкрил. Накрая ще стане като с Клеър Стирлинг, дето беше разкрила убийството на Папата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 81. 82 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#56:"Красимир Кабакчиев"]Във Великобритания няма образован човек, който да не знае за убийството на Георги Марков! [/quote]
  Ееее Краси, тука се оля колко сте "образованите" във Великобритания? 5-6 души и ти ги познаваш всичките И откъде знаят не мога да разбера, след като убийството се води неразкрито. Май само органите натоварени с разследването не знаят кой е убил Георги Марков. Краси, ми ходи им кажи на тъпаците от Скотланд Ярд, стига са хабили пари на данъкоплатеца.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 82. 83 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#78] от "mastikata":

  За съжаление...

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 83. 84 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#81] от "kihano":

  Каква художествена литература , бе другарю старшина ? "Убийте скитник" е разследваща журналистика, базирана на факти.Христо Христов съди три години МВР за да получи достъп до архивите им.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 84. 85 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#66] от "plumpschi":

  Мда, трябва да видим как го прават алпийците.
  Аз не казвам, че е невъзможно, ама още не знаеме как става

  Между другото, те не осъдиха сина на Кадафи в Женева, защото Муамар ги заплаши, че ще си изтегли парите.
  Тоест, и те действат по целесъобразност..

 85. 86 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами като толкова много си обичат вожда,че и го честват,да вземат да последват примера му за членство в Съветския съюз и немедлено се изнесат натам,може и към Куба или Северна Корея.
  А "Задочни репортажи за България" следва задължително да се изучават в училищата,за да знаят децата в каква извратена държава сме живели и оцелявали под мъдрото ръководства на
  един обикновен съветски измекяр и блюдолизец.

 86. 87 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#81] от "kihano":

  И още нещо.Те нашите ченгета съвсем нищо общо нямат с опита за убийство на папата.Само дето крили, хранили и поили Агджа, Челенк и останалите юнаци цяла година преди операцията/че и курви им доставяли,бъдещата бизнесдама Лора Видинлиева,даже я оженили за един от тях за алиби/.Факта ,че единствената тема ,което може да накара такива като тебе да пощръклеят повече от темата за Георги Марков е темата за покушението срещу папата.Добре ,че нещата поутихнаха в последните няколко години,че можеше да си изкарате някой инфаркт.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 87. 88 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#80:"rex"]Ами прочети книгата бе ,другарю старшина и веднага ще ти стане ясно. [/quote]

  Айде и тоя ... Съдите човека по слухове от книга. Приемате желаното за реално. Никой не знае кой е убил Георги Марков, а вие осъдихте Тодор Живков! Ентелегенти! За целия соц така съдите, щото и западни и наши медии наливат вода в тоя кладенец. Затова все по-зле става, а вие не знаете защо ...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 88. 89 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1427 Разстроено

  ТЖ бе един селтак, който обслужва6е предимно не-БГ интереси!
  ТРАГЕДИЯ е че има "чествания" на рожденния му ден, вместо да има форумни дискусии на тема "загубените индентичност и суверенитет на България по времето на продажника Живков".

  А за Георги Марков - закономерно насилнически режими "оправят" проблемите по единствения начин, който познават - с насилие.
  Инакомислието не е добре до6ло.

  За съжаление не се е коренно променило положението за над 30 години!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 89. 90 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 921 Разстроено

  До коментар [#3] от "charlyb":

  Много точно: ++++++

 90. 91 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1799 Любопитно

  [quote#2:"читател"] Нито един член на висшата каста, нито членове на неговото семейство могат да бъдат съдени по законите за крепостниците. Те могат да извършват каквито си искат престъпления, предумишлени или случайни грешки, злоупотреби или разхищения, могат да пристъпват клетви или дадени думи, публично да лъжат, да се възползуват за лични облаги от служебното си положение и т.н. [/quote]

  като гледам картината у нас е общо -взето същата , само че сега феодалите се наричат "МУТРИ". Добре е обаче , че сега хората могат да се мхнат от тази държава без ДС да отприщи хрътките си да убиват

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 91. 92 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#87:"rex"]Добре ,че нещата поутихнаха в последните няколко години,че можеше да си изкарате някой инфаркт.[/quote]

  Поутихнаха, щото ЦРУ излезе с официално изявление, че нито България нито СССР имат нещо общо с покущението срещу папата. Ама вие неудобните новини ги проспивате. Е, и медиите услужливо не наддават вой. Не могат да кажат, че толкова години са лъгали.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 92. 93 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  покушение срещу Г. Марков ! Да! но от кого? От ДС или мито 5!?

 93. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#86:"apollo"]А "Задочни репортажи за България" следва задължително да се изучават в училищата,за да знаят децата в каква извратена държава сме живели[/quote]

  Да, нещо по-извратено няма ли да вкарате в програмата. От което да изкарате на децата си дядовците канибали.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 94. 95 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Комунягите тогава са убивали и свойте,да не забравяме,че Г.Марков е бил и верен член на БКП,наречен още десидент

 95. 96 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#84:"rex"]Каква художествена литература , бе другарю старшина ? "Убийте скитник" е разследваща журналистика, базирана на факти.Христо Христов съди три години МВР за да получи достъп до архивите им.[/quote]

  Съвета ми е като този който дадох на Краси - да ги предостави на Скотланд Ярд. Засега убийството се води неразкрито. А иначе смесицата между измислица и документалистика е патент точно на оплючащите соца - Игор Бунич и подобни - полуистина полуизмислица. Така че внимавайте на кого вярвате.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 96. 97 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1615 Разстроено

  Това е българинът, чиято памет трябва да почетем днес.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 97. 98 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#85] от "samir":

  Абе, те хората не случайно са казали: "Който плаща, той поръчва музиката" Ама поне малко да се бяхме научили от тях! Я как резнаха турците за джамиите или пък си защитават интересите, когато се налага.

 98. 99 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#76:"Красимир Кабакчиев"]Знаеш много добре възгледите ми за комунизма. [/quote]

  Обзалагам се, че бъркаш комунизъм и социализъм, ама имаш възгледи за тях похвално!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 99. 100 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Заглавието е некоректно и подвеждащо - Г.Марков не е бил убит, а е умрял следствие нездравословен начин на живот. Няма нито едно доказателство дори косвено, което да сочи към убийство.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK