Десет години след 11 септември: Смъртоносен удар срещу джихадизма

Десет години след 11 септември: Смъртоносен удар срещу джихадизма

© Иван КутузовТези дни отбелязваме десетгодишнината от 11 септември. Терорът не води началото си от атаките срещу Световния търговски център, нито войната срещу него е започната от Буш. Но атентатите от 11 септември дадоха старт на глобалната антитерористична война, която някои нарекоха Трета световна и дори Четвърта, ако се брои и Студената война през втората половина на ХХ век.


Сегашната война е нетрадиционна, защото е първата, в която една от двете страни не е държава или коалиция от държави, а мрежа от хора-фантоми, каквато е "Ал Кайда, "обединени около елементарни популистки политически идеи и в малки структури, които са трудни за разкриване и наблюдение.
Въпреки че администрацията на Буш-син обяви въоръжена война на тероризма и конкретно на "Ал Кайда",


антитерористичната война е преди всичко сблъсък на идеи
Това е война, в която едната от страните твърди, че се бори за вярата срещу ереса, а другата – че води борба на доброто срещу злото.


Почти две десетилетия ръководителите на "Ал Кайда" обвиняваха управниците в арабския свят, че са оръдие в ръцете на Запада, и призоваваха към свалянето на техните режими. Днес народите в редица арабски страни се вдигнаха на борба за освобождаването си от същите тези режими, но "Ал Кайда" няма никаква роля за успеха на революциите, наречени Арабска пролет.


Тъкмо обратното – различните младежки протестни движения, които се появиха сякаш от нищото, отхвърлиха двете основни послания на терористите – насилието и религиозната омраза. Демонстрантите, изпълнили улиците и площадите на Кайро, Тунис, Сана, Бенгази и Дамаск, обявиха мирна революция и възприеха демокрацията, която Бен Ладен считаше за западна лъжа.


Демократичните революции, които притеглиха като с магнит вниманието на световната общественост към арабския свят, означаваха катастрофа за "Ал Кайда" и за т.нар. джихадистка идеология. Нейните адепти бяха принудени да гледат безучастно хода на историята, докато младите хора ясно показаха, че промяната, към която се стремят, е алтернатива на терора и насилието.


Изминалите месеци бяха трудни за "Ал Кайда" не толкова заради убийството на нейния лидер от американските специални сили, а поради факта, че народните революции свалиха от власт тираните в Египет, Тунис и Либия, че са на път да свалят и режима на Асад в Сирия и на Салих в Йемен и че използвайки ненасилствени методи, отправиха сериозно предизвикателство към стария порядък във всички арабски страни.


Тези мирни революции успяха там, където не успяха терористичните акции на "Ал Кайда". Това бе свидетелство, че младежта, излязла по улиците в Кайро, Тунис, Бенгази, Дамаск и Триполи, са по-големи врагове на "Ал Кайда", отколкото безбожния Запад. Те игнорираха джихадизма и неговите политически послания. Показателно е, че в хода на протестите


не бе вдигнат нито един религиозен лозунг


нито снимката на Бен Ладен – дори тогава, когато дойде вестта за убийството му. Нямаше и ритуално изгаряне на израелското и американското знаме. Всичко това показа, че "Ал Кайда" не представлява масово движение със солидна политическа база и че съществуванието й се изчерпва с възможностите за организиране на терористични действия.


Ето защо Арабската пролет може да се окачестви като политическото убийство на "Ал Кайда" още преди физическото убийство на нейния лидер.


Политическите послания на демонстрантите бяха тъкмо обратното на онова, към което призовава "Ал Кайда". Никой от тях не спомена за ислямска държава или халифат, както и за сблъсък между исляма и Запада, а за демокрация, човешки права, свобода и човешко достойнство.


Затова убийството на Бен Ладен бе само символичен епизод на фона на дълбочинните процеси, които се развиват в арабските общества. Бен Ладен е законороденият син на стария арабски порядък, срещу който днес въстават гражданите в този регион. Но забелязахте ли, че при развитието на революционна ситуация тъкмо


авторитарните режими размахваха плашилото "Ал Кайда"


В Египет например Мубарак заплаши, че алтернативата на режима му ще е ислямистки; в Тунис и Йемен, Либия и Сирия бяхме свидетели на същото.


През последните десет години терористичните групировки в арабския свят се възползваха от липсата на политическа и социална легитимност на съществуващите режими. "Ал Кайда" използва експлоатацията на широки прослойки от населението и засилващото се недоволство за основаване на тайни мрежи и ядки за въоръжена борба.


Възходът на войнствения ислям се дължеше на липсата на социален диалог между управляващи и управлявани. Днешните революции възраждат надеждата за такъв диалог и следователно пресушават изворите на тероризма. Фактът, че ислямистките и салафитски партии възприеха създаването на политически формации и предстоящото провеждане на избори, е особено показателен.


Защото ръководствата на тези партии не успяха да убедят привържениците си да завземат властта чрез насилие и бяха


принудени да се преориентират към политическа борба


и да се изложат на конкуренцията на другите кандидати. По този начин арабските революции предложиха на младежите образец и перспектива за промяна без употреба на сила – решимостта да се избягва насилието в контекста на протестите бе основната им  характеристика. Очевидно е, че днес борбата е между зараждащия се либерализъм и отричащия го екстремизъм – ако либералните идеи се провалят, те ще бъдат заменени от насилствените доктрини и методи.


С други думи, неуспехът на революциите да осъществят промените, които искат народните маси, ще позволи на екстремистките сили да се възползват от социалното негодувание. Затова последните ще се стремят да докажат, че мирните социални демонстрации и стратегии са несериозни и следователно не могат да бъдат алтернативата на ислямизма.


Все пак реалистичните прогнози сочат, че макар "Ал Кайда" да продължава съществуванието си, нейната роля постепенно ще се доближава до това на екстремистките организации в Европа. Тя винаги ще намира достатъчно отчаяни хора, но в политическо отношение призивите й ще бъдат глас в пустиня.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Не съм съгласен със заключенията изложени в тази статия.
  Авторът едвали не само оправдава тероризма като средство за борба, но го възвишава до степен на оправдан метод само че с различна гледна точка от опуненнта!
  Това е недопустимо като твърдение.
  Както и други изложени от автора твърдения.

 2. 2 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Докато Исляма не заклейми тероризма публично и официално, останалият свят с право ще третира изповедниците му като потенциални терористи!
  Това е принципен въпрос!

 3. 3 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#1] от "bag":

  опонента, опонента, ОПОНЕНТА....

 4. 4 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#2] от "bag":

  ...хората направиха това, остава и новите правителства да се съобразят, а не да мимикрират, КАТО ГЕРБ У НАС, комунизмът за БОКО е: ..."едно много лошо нещо и го мраза, но ТОДОР ЖИВКОВ не го, и аз не знам защо, той е един велик политик"!...

 5. 5 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Пълни глупости !
  Като малоумни повтарят лъжите си.
  Вече и канарчетата ги разбраха , че са крадливи царе и велможи!
  Искат целия свят плюс 5 %!

  Аз знам много малко.
 6. 6 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Тероризма е възможен като оръжие благодарение на глобализацията/технологиие и е следствие на отчаянието и безизходицата.

  Сигурно преди 2000 години на много хора им се е искало да срутят половината Рим когато легионите са марширували из целия познат свят, но не е имало "техническа" възможност.

  Както добре знаем на всяко действие има противодествие - обратно по посока и със същата сила - очевидно докато се прилага "действието" то и противодействието ще е на лице.

  Не знам защо цари заблудата че тероризма може да бъде победен - поне докато причините за пораждането му са живи.

  А въпросните причини няма как да отшумят за 10, 20 или 30 години (зависимостта от петрола) ... а се задават и нови такива - климатични промени, миграционни вълни.

  С тероризма просто трябва да се съжителства и да се тътсят начини за ограничаване на пораженията - няма как иначе.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 7. 7 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хубав филм,с щастлив край, както си му е реда.
  Кога ще го пускат по кината?

 8. 8 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Днес повече от всякога светът е несигурен и заплашен от тероризъм!
  Какви ги плещят за "Демонстрантите, изпълнили улиците и площадите на Кайро, Тунис, Сана, Бенгази и Дамаск..."
  Тези "демонстранти" с превъзходна тактика и стратегия превзеха Триполи и убиха над 120 полицаи в Сирия...

  Аз знам много малко.
 9. 9 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Откъде се взимат подобни камикадзета да клеймят яростно съидейниците си?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 10. 10 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Автора да вземе да разкаже малко за Ливанската демокрация, като единствена в арабския свят.

  Партиите са на религиозна основа и независимо от изборните резултати, винаги прават коалиция за да не се избият.
  Партиите нямат политически платформи и не агитират.
  Сунитите си гласуват за тяхната партия, шиитите за тяхната, християните - познай за кой.
  По селата Хисбула налива пари на хората съответно те ги уважават и ценят, тоест те са нещо като местна власт.
  А младежите носят дънки, пият кока кола, има Рок кафе и Старбукс , но това не гарантира демокрация

 11. 11 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Каква е разликата между ВОСР и ДЖИХАДА?
  Има ,няма стотина години.

 12. 12 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Някои хора възприемат тероризма като игра на дартс в офиса. Когато старата снимка се разпадне от дупчене - слагат нова.

  Авторът на статията забравя да спомене за режима в Саудитска Арабия, за бързо забравените демонстрации в Бахрейн и Йемен, за реда в Сомалия, за положението в Пакистан и Афганистан. Нещата хич не са така прости, както се опитва да ги представи.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе не знам срещу кого точно беше удара, ама след 11.9. бюджета на военните у САЩ се увеличи драстично. Така, че удара си беше с/у данакоплатците май. И най-вече ни насадиха паника и страх . И естествено сме готови на всичко за да се защитим от врага . Отказахме се от свободата и заживяхме в Биг брадър. Камери, следене, подслушване, СРСта и пр. Така че, тероризма не го овладяха, но нас белите мишки ни завладяха и от вътре и от вън. Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Мохамед Халаф - отлична статия.

  Буш-младши форсира >>>>
  борбата с мутрите от Ориента.
  По ирония на съдбата ->
  ориенталската, "изпечена", хаарлемска Мутра му'Барак О'(б)сама даде "пълен назад" ... като НЕ подкрепи бунтовете в Иран и забави арабските революции с 1 календарна година.
  Добре - изпечена - мургава - чалгаджийска Мутра - АНАТЕМА !!!

  P'S
  повече от 20 години бяха нужни за да се оценят "действията" на Роналд Рейгън спрямо Мутрата Кадафи ...... ЗАЩО мургавата Мутра спря хода на Историята .... ??!!
  - За да се прави на "пацифист" - "нобелов лаур'т" и повелите на Матреийяла в УСА. АНАТЕМА ТРИЖДИ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 15. 15 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В публикацията 14 пъти е използвано словосъчетанието "Ал Кайда" и само 6 пъти производни на "Ислямизъм", (при това нито веднъж във контекста на "фундаменталистки".

  Всъщност това е типично за баналната западна пропаганда, която демонизира една временна форма на войнстващия терористичен ислямски фундаментализъм като "Ал Кайда", и не се опитва да вникне в корена на проблема, който е в самата агресивна средновековна по характер ислямска идеология и практика.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 16. 16 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Каква възторжена пропаганда!

  Yet another blue planet.
 17. 17 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не съм привърженик на ал-Кайда, напротив. Но мисля, че САЩ не разбраха и до днес урока на 11 септември 2001 г. Ударът срещу тях беше протест срещу извратената западна имитация на демокрация, срещу разюздания постмодернистки морал, който е гавра с всичко свято и почтено, с поставянето на правата на малцинствата пред мнозинството.
  .
  История на човекоядството -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 18. 18 Профил на N.Yo.
  N.Yo.
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Много добра статия! Хубаво е да се даде анализ на вълната, която наблюдаваме днес и действителността, в която се намирахме преди 10 години.

 19. 19 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  При сблъсъците в Йемен бе използвана сила и от двете страни и бяха убити много хора. Авторът явно е решил да пише приказка за великите американци и демокрацията...

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  "Тъкмо обратното – различните младежки протестни движения, които се появиха сякаш от нищото, отхвърлиха двете основни послания на терористите – насилието и религиозната омраза."
  Всъщност авторът доказва, че не убийството на Бин Ладен е нанесло големия удар на Ал Кайда, а естественото желание на обикновените хора във мюсюлманския свят да живеят в свободно и в демокрация, а не под тираничен режим.
  "..Тези мирни революции успяха там, където не успяха терористичните акции на "Ал Кайда". Това бе свидетелство, че младежта, излязла по улиците в Кайро, Тунис, Бенгази, Дамаск и Триполи, са по-големи врагове на "Ал Кайда", отколкото безбожния Запад. Те игнорираха джихадизма и неговите политически послания. Показателно е, че в хода на протестите не бе вдигнат нито един религиозен лозунг нито снимката на Бен Ладен.."
  Статията е хубава. Още повече, след като е написана от арабин и мюсюлманин (предполагам). В нея е показано, че всякакви базпринципни учения, нямащи нищо общо с логиката на съвременния свят и неспособни да се обяснят логически ( а не чрез заклинания) са обречени на провал.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Не съм много сигурен как е сложена религиозната йерархия в ислямския свят. Известно че при християните са обособили два големи центъра - вселенски патриарх и римски папа, като католическата йерархия е толкова солидно изградена че дори разполага с държава и дипломация. Докъде стигат обединените функции при исляма не знам? Ако нещата са изградени на основата на разхлабени събрания на някакви моли кой от кой по-велики и кой от кой по-уважавани то много трудно ще е да се постигне каквото и да е обединение против радикализма. Винаги ще има религиозни водачи които ще се състезават за популярност, а радикализмът е най-лесният и удобен начин да се сдобиеш с такава. Песимист съм.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 22. 22 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#21:"emil_"]Известно че при християните са обособили два големи центъра - вселенски патриарх и римски папа[/quote]

  Всъщност, т.нар. Вселенски патриарх е сравнително ново и доста изкуствено явление в Православния свят. И нито по функции, нито по влияние може да бъде сравняван с папата. Православните нито изпитват необходимост, нито биха търпели един-единствен върховен авторитет в лицето на човек, който освен повсеместен духовен лидер се явява и абсолютен монарх в теологична държава.

  Свобода за Надежда Савченко!
 23. 23 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Но атентатите от 11 септември дадоха старт на глобалната антитерористична война, която някои нарекоха Трета световна и дори Четвърта,....НЕ ! ТОВА БЕШЕ НАЧАЛОТО НА РЕШЕНИЯТА ЗА СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО НА ХАЗАРИТЕ, НАРИЧАЩИ СЕ УЖ ЕВРЕИ - ЕШКЕНАЗИТА!!! "ТЕ" ЗНАЯТ, ЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ И ДРУГИТЕ МОГАТ ДА ЗАДУШАТ С ХЕРОИН И НАРКОТИЦИ, КОРУПЦИЯ И ПРОСТИТУЦИЯ, НО ....МЮСЮЛМАНИТЕ НЯМА КАК, ОСВЕН ДИРЕКТЕН УДАР И АГРЕСИЯ ПО ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ! И ЗАТОВА САМИ СИ НАПРАВИХА "АТЕНТАТ" И ТО ТОЧНО НА 11.09./СЕПТЕМВРИ/!? ЗАЩО? САМО ТЕ СИ ЗНАЯТ!? НАЛИ БОРАВЯТ С КАБАЛИСТИЧНИ ЦИФРИ И ЗАТОВА СА СИ ИЗБРАЛИ ТОЧНО ТАКИВА ДАТИ КАТО 04.07.1776 г. зА ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ПЪК 07./ОКТОМВРИ/ 1917 ГОДИНА!??? И ТАКА НАТАТЪК!!!??? ХАЗАРСКИ МУ РАБОТИ-ВСЕКИ НЕ ИМ РАЗБИРА ОТ МАГИЙТЕ И ЦИФРИТЕ, ОСВЕН ПОСВЕТЕНИТЕ ИМ МАСОНИ УЖ ЕВРЕИ ОТ ГОЛЯМА СТЕПЕН!!!?

 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#23] от "ebter":

  Ебтерчо, ако в джамията са ви казали че и 7 октомври 1917 има нещо общо с кабалата трябва да са ви излъгали. Сигурно си сбъркал и си имал предвид 7 ноември ама пак са ви излъгали защото тя революцията взела че се случила на 25 октомври. Абе изобщо бъркотия някаква . "Хазарска" му работа.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 25. 25 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#23] от "ebter":

  Направо са ти промили мозъка брааат
  Прочетете една книга, гледате един филм, който Ви промива мозъка и сте готови. Ти и доста като теб.

  Кажи какво е решението срещу...."хазарите" ли бяха?

 26. 26 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#24] от "emil_": Това за хазарската работа -НАПЪЛНО СИ ПРАВ-ГОЛЯМА БЪРКОТИЯ СА!!! А що се отнася до Руската революция в Русия през 1917 година -ПАК Я ПРАВЯТ ХАЗАРИТЕ! Само проследи кои я правят-НЯМА НИТО ЕДИН РУСНАК, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧЕ МНОГО ОТ ТЯХ СА С РУСКИ ИМЕНА! Същото като ОЛИГАРСИТЕ МИЛИАРДЕРИ В СЕГАШНА РУСИЯ!!! Ти да виждаш някой от тях като руснак??? Дори президентите им са пак хазари!!!

 27. 27 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#25] от "bono_vox": Брат....НЕ Е САМО В ТОВА да прочетеш някоя книга или да гледаш някой филм- А ДА СИ ПРАВИШ АНАЛИЗ НА ПОЗНАНИЯТА КОИТО ПОСТЪПВАТ КЪМ ГЛАВНИЯТ ТИ МОЗЪК, АКО НЕ Е "СЛУЧАЙНО ЗАКЪРНЕН", КАТО ВАШИТЕ, ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ПОСЛЕДНОТО, КОЕТО КОНСТАТИРАХ!!! Революцийте във Франция през 1789 година, революцията в Турция през 1908 година и революцията през 1917 година в Русия Я ПРАВЯТ ВСЕ ХАЗАРИ НАЧЕЛО С РОТШИЛД!!! Тази фамилия е като семейство богове за Земята!!! Те котролирват и владеят много от нея/Земята/! Ако искаш мога да ти постна и една статийка за това, че Ротшилд сам определя курса на златото от Англия, курса на долара и нефта!? Но уж щял вече да се откаже да го определя, което е правил през последните 90 години! Пак заблуди-НО ПОНЕ СИ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ ТОЙ Е ТОЗИ, КОЙТО ОПРЕДЕЛЯ ТЕМПОТО НА иКОНОМИЧЕСКИЯТ РАСТЕЖ ПО сВЕТА!!!

 28. 28 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#25] от "bono_vox":
  Опитите за Революция в Германия начело с Роза Люксенбург и Карл Либхнет, опитите за Революция в Унгария начело с Бела Кум и опитите за Революция в ....България през 1923 година също бяха водачите им от тях! Само погледни кои са атентаторите в църквата "Свети Неделя" в София!!?? Пак са от тях! А този атентат е свързан с опита за революция в България-това не е отделно събитие!

 29. 29 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно
 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#26] от "ebter":
  [quote#26:"ebter"]НЯМА НИТО ЕДИН РУСНАК, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧЕ МНОГО ОТ ТЯХ СА С РУСКИ ИМЕНА[/quote]
  Абе това го знам аз ама ти нещо за някаква символика в цифрите говориш. Че били избирали дати.

  Че си имат трески за дялане около революцията, имат. Ама и че сигурно 50 процента от нобеловите лауреати по физика са с имена дето на теб не ти харесват, това как ще го обясниш? А това че с вашите имена няма и един чеп за дялкане в науката, това как ще го обясниш?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 31. 31 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Чудесна статия!
  Развитието на събитията показва, че хората все повече осъзнават, че те са ковачи на собствените си съдби.
  Те вече не вярват на кухите догми и революциите в арабските страни го доказват.
  А Ал Каида наистина губи почва под краката си.
  На прав път сме.
  Но трябва и да сме нащрек - не вярвам, че терористите ще бъдат победени лесно.

 32. 32 Профил на jack_bauer
  jack_bauer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не е толкова лесно за обяснение!
  Проблемът има две страни - военно-политическа и чисто военна.
  Методите за водене на война по способа "тероризъм" са познати на човечеството доста отдавна. Това е просто ефективен метод да нанесеш поражение на превъзхождащ противник и да постигнеш една от най-трудните цели във военната практика - да елиминираш превъзходството на противника!
  И както при всеки боен метод единствените ограничения са от ... морален характер! Т. е. доколко използването на конкретните бойни практики са обществено и морално приемливи от чисто хуманитарна гледна точка.
  Например човечеството е решило, че воденето на война с използване на ядрени, химически и биологически оръжия е неприемливо от общочовешка гледна точка и се е опитало да го забрани с различни международни договорености!
  Та сега може да се замисли дали е приемливо превръщането на човек в "живо оръжие", атакуването на т.н. "меки цели" и използването на жестокост като "оръжие за всяване на страх".

  Военно-политическата страна на тероризма е съвсем друг проблем, и тук се допускат много тълкувания. Например: за едната страна партизаните са терористи, за за другата "борци за свобода" и герои!

  Разбира се, че съм параноик! Всички тук са параноици!
 33. 33 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#27] от "ebter":
  Да бе. Много странно че хората, които вярвате в такива неща сте нещо като фанатици. Всичко е от клана Ротшийлд. Имам чувството че от тази групировка сутрин банички си купувам, толкова са навътре във всичко. И то не от кога да е а от има няма хиляда години. Още от...тамплиерите и хазарите.
  И всички които леко иронично се усмихват са им "случайно закърнели" мозъците....???? т.е. пак има конспирация. Някой ми бърка в главата???
  Пълен смях.

 34. 34 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Както винаги г-н Халаф е голям оптимист. Надявам се желанията му да се сбъднат и арабите да заживеят в един демократичен свят.

 35. 35 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "bono_vox":

  Той е на манифестация сега, няма как да ти отговори. След това ще им раздадат кебапчета и бира, ще се отбият при таварищ пасоль за по един самогон и чак тогава ще се върне на работа.

 36. 36 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#1] от "bag":

  Влез си в торбата и си дръпни зипа, защото ти липсва теза!!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 37. 37 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  За какви идеи и за какъв сблъсък на идеи става дума! Няма такова нещо. Мюсюлманите просто искат да владеят света. Искат всички да носят фереджета и да живеят по техните правила. Те са изключително агресивни в опитите си да насаждат исляма. Дори, когато са имигранти, когато са ги повели на разходка към Черни връх на Витоша се опитват да диктуват как да се обличаш и какво да правиш. Не може да има компромис между Християни и мюсюлмани. Можем да търгуваме, да се пазарим, да работим един за друг, но до там. Не бива да си правим илюзии, че мюсюлманите ще приемат нашия начин на живот. Историята учи, че те често се заселват в покрайнините на Християнските градове, почти незабележимо с огромната си раждаемост инфилтрират и завладяват пространствата... бавно и полека, възползвайки се Християнското милосърдие и толерантност на местното население.

 38. 38 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#35] от "kodjauzun":

  Кебапчето определено е създадено като средство за манипулация на масите . От изборите последните 20 години, кебапчето се оказва невероятен психотропен транквилант, приобщаващ социално бедните хорица в една сплотена избирателна маса.
  Мисля че вероятно е продукт на Ротшийлд. Предлагам да го въведат в световен мащаб, като открият голяма фабрика за кебапчета, примерно в Перник

 39. 39 Профил на radogado
  radogado
  Рейтинг: 605 Весело
 40. 40 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Харесва ми статията и анализите.

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 41. 41 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#8] от "istorika":

  "и убиха над 120 полицаи в Сирия... "
  По-скоро полицаите бяха разстреляни от режима заради отказ да убиват протестиращи.

 42. 42 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#13] от "ARRI": Точно..за жалост.

 43. 43 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Показателно е, че в хода на протестите не бе вдигнат нито един религиозен лозунг"

  =========

  А това, че бунтовниците в Либия пред камерите се дерат до отмала с викове "Аллах е велик" какво е?

  Впрочем М.Халаф в тази статия не изразява свои мисли, просто повтаря това, с което се е накълвал от чуждите електронни и печатни медии. Затова статията му е посредствена. Публиката трябва да ахка във възторг от нея, само защото авторът е арабин и по презумпция би трябвало да е много наясно с нещата.

 44. 44 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 825 Любопитно

  ".... народните революции свалиха от власт тираните в Египет, Тунис и Либия, че са на път да свалят и режима на Асад в Сирия и на Салих в Йемен и че използвайки ненасилствени методи...."
  В Либия методите май не са съвсем ненасилствени...

 45. 45 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#30] от "emil_": А можеш ли да ми ОБЯСНИШ, аджаба ЗАЩО не са дали Нобелова награда на Никола Тесла-ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕНИЙ В НАЙ-НОВАТА ЧОВЕШКА ИСТАРИЯ??? Имаш ли отговор??? Заради него има пренос на електричеството с променлив ток! Зарад него имаме дистанционни! Зарад него имаме радиостанции и мобифони/джи есе ми/-Маркони краде от него идеята за предаване на звук чрез радиовълни, които научава като е бил на гости при Тесла!!! Отговорът е, ....ЧЕ ТЕСЛА НЯМА ХАЗАРСКИ ПРОИЗХОД-ЗАТОВА НЯМА НОБЕЛОВА НАГРАДА!!! А ти си просто един заблуден меко казано ....глупак, ако аз съм според тебе фанатик!?

 46. 46 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#33] от "bono_vox": Или си много ЯКО заблуден или си напълно НЕПРОСВЕТЕН в тази област наречена ДЕЙСТВИТЕЛНА СЪВРЕМЕННА ПОЛИТИКА!? Но това не означава това, което ломотят всеки ден от телевизията и радиата собственост на същите хазари-уж евреи и масони, КОИТО СПОРЕД МЕНЕ СА ПРОСТО ЕДНИ ВЪШКИ, А ТЕХНИТЕ ПОМАГАЧИ СА ПРОСТО ЕДНИ БЪЛХИ! Които един ден НАРОДИТЕ ще се отърват от тях!!!

 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  ...........Показателно е, че в хода на протестите

  не бе вдигнат нито един религиозен лозунг

  нито снимката на Бен Ладен – дори тогава, когато дойде вестта за убийството му. Нямаше и ритуално изгаряне на израелското и американското знаме...........

  Факт, много показателен факт.
  [quote#44:"Добре Облечен Бизнесмен"]В Либия методите май не са съвсем ненасилствени... [/quote]
  На зло куче ...................
  [quote#41:"Skydiver"]По-скоро полицаите бяха разстреляни от режима заради отказ да убиват протестиращи.
  [/quote]
  Именно. В Либия вече е доказан факт това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво на Иван Кутузов, че и на г-н Халаф - за попаденията като образ и текст!

 49. 49 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  А, въпроса е съвсем различен. Едно поколение с малоумни ценности си заминава - дали ще са родните соц-тъпанари или тамошните дюнерджии-подръжници на авторитарни режими, няма значение. Вече са дърти, импотентни, простата се обажда. На никой не му се живее в малоумната реалност, която са изградили. Та затова. Същото се наблюдава и в България, просто тук сме по-културни и не скачаме на калашниците.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 50. 50 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 788 Неутрално

  малко му екзалтиран тона на автора, ама иначе тезата като цяло е вярна. Обаче има един тънък момент, който автора пропуска - това, че сегашните революции в Арабският свят могат да бъдат яхнати впоследствие от ходжите, след като дойде неминуемото разочарование. Има и друго - от какъв зор "Ал Кайда" е представена като единна организация с единно политическо кредо и стройна организация. "Ал Кайда" по-скоро е фундамелистска бой-скаутска организация, организираща изпращането на видиотени от дудненето на ходжата, блъскането на чело у земята и гняв от недоебаване млади люде при реките от шербет, дебелите девици и малките момченца.

 51. 51 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#46] от "ebter":

  Абе той и Хитлер за всичко обвинявал евреите и обяснявал как арийската раса ще се освободи от тези "псевдо човеци". Така че не ми говори глупости, т.к. твоята глава е промита и не искаш да видиш нищо извън собствените ти заблуждения.
  Тесла нямал нобелова награда защото не бил хазар??? А стотиците други хора от всякакви националности и раси, които имат нобелова награда, са хазари????
  Постоянно се изумявам как поддръжниците на "конспирацията Ротшийлд" намирате "доказателства" във всичко. Нека те питам, откъде знаеш че Маркони е откраднал от Тесла? Прочел си го някъде. А автора на тази книга ако е от Ротшийлд???

 52. 52 Профил на Amangairu
  Amangairu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мохамед, надявам се сам да си вярваш. Защото това което си написал звучи красиво, но аз не му вярвам. Докато Саудитска Арабия и Пакистан са това, което са. Не толкова Иран дори, защото те са смешни.

 53. 53 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Монетата има ПОНЕ две страни". На различни групи от хора се показват различни страни, но повечето виждат като правило само една страна. Понякога са готови дори да са бият до смърт за да докажат, че тяхната страна е истинската и друга няма.
  Но нещата ги управлявя този който държи монетата!
  И до сега има неизяснени факти около събитията от 11.09.2001.
  А нахлуването на египтяни в израелското посолство, пряката военна заплаха на Ердоган към Израел показват, че нещата са още в развитие и е много е рано да се прави оценка.

 54. 54 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Демокрацията е форма, начин за управление и сам по себе си не означава нищо. Дали демокрацията е формална или реална зависи от това в какви ръце ще попадне и дали тези които искат да я прилагат са готови за нея. Арабските революции могат да бъдат определени само условно като демократични . За да бъде демократична една революция най-малкото трябва да е безкръвна. Може би само тази в Тунис и в някаква степен в Египет се доближават до такава формула. Не е ясно също какъв ще е баланса между религия и светска власт при новите управления, което ще покаже до колко ще бъде демократичен резултатът от тези революции.

 55. 55 Профил на pegaziigazibarov
  pegaziigazibarov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Сегашната война е нетрадиционна, защото е първата, в която една от двете страни не е държава или коалиция от държави, а мрежа от хора-фантоми".
  Тука автора е на прав път, но можеше да стигне до извода, че и от двете страни на войната всъщност стоят едни и същи хора. Тоест първо си правят атентат, после обвиняват Осама, Торбалан или извънземните, след което предлагат решение на проблема който въобще не е изгоден за хората извън техния кръг на интереси които са болшинство.

 56. 56 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Смъртоносен удар няма!
  Тероризмът -
  световна драма!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 57. 57 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "о. Павел":

  Стига, и ти ли вярваш в тия глупости за Ал Кайда и тероризма? Не се излагай. Още тогава гледайки ги как падат вече знаех, че падането им няма нищо общо със самолетите забили се в тях. Всеки малко по-грамотен технически човек е наясно с това. Но ти спомена и Пърл Харбър, не знам случайно или умишлено правиш връзката? Ако е случайно значи съвсем не си наясно със света в който живееш. И атаката на Пърл Харбър и атката на 11 Септември са един голям театър за пред света. И в двата случая пиеските са режисирани от кукловодите на САЩ за да постигнат своите си, ако щеш ги наречи "сатанински" цели. По-добре вместо да се забиваш в теологията вземи малко си вдигни носа и се поогледай около теб. С тая теология единственото което може да направиш е да влизаш все по-дълбоко и по-дълбоко в матрицата.
  "Совите не са това което са!" и това не е случайна фраза от един известен филм.

 58. 58 Профил на ehrgeiz
  ehrgeiz
  Рейтинг: 497 Неутрално
 59. 59 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Това е война, в която едната от страните твърди, че се бори за вярата срещу ереса"

  самият осама не еднократно а сигурно десетки пъти в своите речи изпращани до ал джазира и западни медии още на 12 септември 2001 г. дори казва че стореното е заради американската АГРЕСИЯ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК. тази агресия датира от 70 години там. мотивите на ал кайда никога не са били нито религиозни, нито защото мразят свободата на америка.

 60. 60 Профил на Amangairu
  Amangairu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#16] от "uran":

  Тоя (автора) съм го гледал по ТВ, не е глупав. Но утре ако напише такъв хвалоспев на Бойко Борисов, му гарантирам, че ще получи право цялата му рода да дойде с пингвините си (жените си) и да се множат, да живеят на социални помощи в България и да продават дюнери в Банкя ... Въпрос на менталитет. Има един лаф "от Сливен лесно ще излезеш, но Сливен от тебе няма да излезе". Може вместо Сливен да се сложи Сирия.

 61. 61 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ерес е в женски род и членувано трябва да е 'ереста', а не 'ереса'.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 62. 62 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#13] от "ARRI":

  +++++++++++++

  И в подкрепа на казаното чуйте това:
  http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/dekanndrl.aspx

  Някои може много да се изненадат!

  КОЙТО Е ГОТОВ ДА ОТСТЪПИ ПЪРВОРОДСТВОТО СИ ЗА ПАНИЦА ЛЕЩА. НЕ ЗАСЛУЖАВА НИТО ПЪРВОРОДСТВО, НИТО ЛЕЩА!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 63. 63 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#46] от "ebter":

  Спри да се опитваш да топиш цели нации и религии и ще бъдеш по-близо до истината.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 64. 64 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  На 11. септември 2001 ислямските фундаменталисти само показаха , че единственото на което са способни е унищожаването на граждански цели и са безсилни да се изправят срещу западната цивилизация с нещо друго било то идеи, армия или дух...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 65. 65 Профил на малко диво,малко селско-изобщо като нищо на света
  малко диво,малко селско-изобщо като нищо на света
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Ето защо Арабската пролет може да се окачестви като политическото убийство на "Ал Кайда" още преди физическото убийство на нейния лидер.
  ====================
  Дано да се шегува с това си твърдение Халаф,защото и слепите видяха,че Арабската пролет е възраждане на клетки на Ал-кайда с твърде амбициозни регионални лидери в Египет и Либия на първо време и под благосклонния поглед и безрезервна подкрепа на НАТО и всички съкращения на водещите страни -членки в него.

 66. 66 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не е точно така - революциите не минават безкръвно. Проблемът с революциите е именно когато властта мине в други ръце. Всеки с връзки, доказани или предполагаеми, доброволни или насилствени, с предишният режим е враг на новата власт, хората се съдят и убиват безнаказано, неконтролируемо. Терористите също не подбират. Разликата е, че никое правителство не изразява подкрепа към терористите, но Запада е, на пръв поглед, положително настроен към Арабската пролет. Друга разлика е, че никой управник няма да сдаде властта заради 50 убити при терористичен атентат, но всеки ще се замисли при 500 000 живи протестиращи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK