МВР - все по-далеч от реформата

МВР - все по-далеч от реформата

© Иван КутузовВ средата на август, в разгара на конфликта по отнемането на лиценза на "Лукойл", вицепремиерите Дянков и Цветанов се противопоставиха и по един друг принципен въпрос. Министър Дянков направи изказване, че бюджетът на сектора за сигурност през следваща година трябва да бъде намален.


Министър Цветанов веднага отговори, че подобни изявления са безотговорни и намаляването на бюджета ще доведе до публични бунтове като в Лондон. Лятната жега и сезонът на отпуските позволиха тази размяна на реплики да мине без коментари и така и не стана ясно кой точно ще излезе на бунтове заради намаляването на бюджета на МВР.


Темата обаче без никакво съмнение заслужава сериозно внимание, дори и да оставим настрана общото ни любопитството по отношение на технологията на бунтовете. Защото въпросът за финансирането на сектора за сигурност далеч не е само въпрос за икономическа ефективност и съкращаване на разходите на държавата.
Значително по-големият бюджет на сектора за сигурност в България спрямо средния в Европейския съюз, сериозната липса на прозрачност в изразходването на средствата, раздутият щат, дублирането на дейности, частните дарения за МВР и заобикалянето на законовите изисквания за обществени поръчки от фирми на МВР отразяват далеч по-сериозния въпрос за начина на управление на МВР.


Двадесет години на демократично управление не можаха да променят институционалната култура в полицията на


лежерно отношение към закона, липса на обществен контрол


и на демократична отчетност. И независимо от някои разумни промени през последната година и половина общото впечатление е, че те се случват на второ ниво. За министър Цветанов реформата на МВР далеч не е приоритет.


В представеното преди няколко месеца изследване на "Отворено общество" -  "Цената на правосъдието в България", ясно беше описана общата картина. Ние плащаме много за правосъдие и получаваме малко. И това много като цена и малко като резултат включва и полицията, не само съдебната система. Като процент от държавния бюджет и като процент от брутния вътрешен продукт на страната България е с най-високи разходи за полиция в Европейския съюз.


И това сравнение дори не отчита скритите субсидии, получавани от МВР от невнасяните социални осигуровки за служителите и стойността на ползваните сгради. Изследването показа, че в Европейския съюз сме в челните места по брой на полицаи на човек от населението.


В същото време според данните на Евростат, позволяващи надеждно сравнение между различни страни, българската полиция е на последно място по степен на доверие - 25% при 63% средно за страните от съюза. А от виктимологичните изследвания на Центъра за изследване на демокрацията знаем, че едва едно на всеки пет извършени престъпления се съобщават на полицията - основно поради липса на доверие, че тя ще предприеме ефективни действия.


Коректната квалификация на тази обща картина е "шокираща"


и тя изисква доста повече от плахото поставяне на въпроса за бюджета на сектора за сигурност. МВР оспори част от изнесените данни, като представи изчисления, според които по разходи за полиция и брой полицаи се намираме по-близо до средните стойности в Европа. Проблемът с отговора на МВР обаче е, че изключва разходи, които няма причина да бъдат изключени.


Като някои общи разходи или разходите за ДАНС, която има функции по противодействие на престъпността и няма причина да бъде изключена от разходите за полиция. В същото време в отговора на МВР нямаше никакъв коментар по констатациите, че реалните разходи са по-високи поради скритите субсидии за социални осигуровки и сгради.


Както и по други изискващи отговор констатации в доклада на "Отворено общество", като тази, че включването на платената охранителна дейност, предоставяна от МВР, в общия му бюджет не дава възможност да се прецени ефективна ли е или се субсидира от държавния бюджет.


И това, че според доклад на Сметната палата полицията през 2007 има 88 имота с отпаднала необходимост и няма общи данни за броя на имотите и управлението им от МВР. По отношение на броя на полицаите изснесените от МВР данни за по-малък брой полицейски служители поставя пък въпроса за броя на административните позиции в системата.


Липсата на ефективност в изразходването на финансите


на МВР е само едно от измеренията на липсата на обществен контрол върху полицията и съответно ефективна защита на обществения интерес. Публична тайна е високата степен на изтичане на информация за операциите на МВР към лицата, срещу които са насочени тези операции. Постоянен е и проблемът с незаконно насилие по отношение на задържани и прекомерното използване и липса на контрол върху подслушването.


Все проблеми, които обезценяват работата на полицията за обществото като цяло. За никой от тези проблеми обаче няма сериозно усилие за търсене на отговорност на виновните служители, нито сериозно усилие за промяна на съществуващата институционална култура на търпимост към злоупотреби с власт.


Негласната позиция на правителството от самото му начало е, че е по-важно да се фокусира върху борбата с организираната престъпност с наличния ресурс, а не да се впуска в болезнено и трудно прочистване на системата. Удобно, тази стратегия позволява запазването на сериозен властови ресурс в ръцете на министъра на вътрешните работи. И без особени изненади тази стратегия не доведе до успехи по отношение на основния проблем на прехода - корупцията и срастването на политическата и икономическата власт.


Няма как с корумпиран инструмент да бъде преборена корупцията


Поставянето на въпроса за финансирането на полицията е на практика поставяне на въпроса за реформа на полицията, изразяваща се в намаляване на броя служителите, освобождаване от неприсъщи и дублиращи се дейности и повишаване на заплащането на останалите служители с освободения ресурс. Това означава също така разрушаване на мрежите от зависимости и въвеждане на ясни правила и отговорности на отделните служители за тяхната работа.


Само така може да бъде използван техният пълен потенциал и да се постигне по-висока ефективност от всеки служител. Вместо да бъдат третирани, по думите на един наблюдател, като крак, който рита, когато началникът каже. Въвеждането на ясни правила и отговорности обаче намалява властта на началника. И ако съдим по развитието на историята с "Лукойл", и желанието, и шансовете за подобни реформи не са особено големи.


* Авторът е адвокат, програмен директор в Центъра за либерални стратегии


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  "Като процент от държавния бюджет и като процент от брутния вътрешен продукт на страната България е с най-високи разходи за полиция в Европейския съюз."

  По-голяма трагедия от това няма

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хм, в същото време съзнателните граждани, които си плащат данъците, се притесняват да се разхождат вечер извън центъра на града. Селата и вилните зони са обекти на постоянни грабежи от "неизвестни" извършители. Край училищата се продават и употребяват цигари, алкохол и наркотици. Кварталите всяка вечер след 22:00 ехтят от музики, запои и разправии. Дискотеки, барове и заведения са пълни с непълнолетни, консумиращи алкохол, цигари...
  Хубаво го изпя В.Маринов - нашата полиция ни пази !
  От какво, след като гореизброените неща, както и много други са факт и ежедневие ?

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 3. 3 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  сега се сетих за филма Американски гангстер който е по действителен случай. порових се малко и се оказа че по тези времена през осемдесетте от 70 ченгета дето са били в отдела за борба с наркотиците са вкарали в затвора 52. а тука уволниха човека дето ги издаде че не спират разни коли щото даряват кинти. мисля че ни трябва вътрешен министър като Дянков да е дошъл от САЩ, да е надъхан и да ги подгони здраво

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В България все още вилнее контрабандата, прането на пари, разпределението на бизнеса под масата, мутризацията и пр. Ешалонът над ниво правителство е непокътнат от 22 години на сам. Факт. У нас други определят правилата на играта, а не цецо, бойко, станишев и пр. За това и нито едно правителство до сега не даде някакви индикации за позитивна промяна, а само сладки приказки. А мвр е най-голямия ''змиярник'' . Там където бръкнеш изкарваш змии с по две глави . Сещате се за кво говоря. Така, че не очаквайте промяна. мвр е глезения близнак на власта . Другия близнак е правосъдната система. Двамата братя умишлено са напълнени с гнили, корумпирани и алчни кадри, които задушават читавите, които са попаднали там. Тъжно, но факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 484 Неутрално

  след абдикацията на Попова, Дянков остана единственото рацио срещу наглостта на неграмотните

 6. 6 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И аз съм на мнение, че прочистването на системата ще доведе до безредици. При една правилно направена реформа на улицата ще се озоват най-некомпетентните - хора, които от една страна нямат никаква квалификация, не могат да вършат нищо полезно и са силно немотивирани, от друга страна обаче са свикнали с властта, която им дава униформата и препасаното оръжие и ще се чувстват фрустрирани без нея. Освен това могат да боравят все пак с това оръжие и познават криминалния свят или поне нисшите му прослойки. Поради огромния щат на МВР тези, които ще трябва да си отидат никак няма да са малко.

 7. 7 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хайде пак Риформи!

  Yet another blue planet.
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  АА, сетих се и за друга функция на мвр . Ако някой крими елемент реши да завземе територията на друг, веднага плаща където трябва и му праща куки. Т.е. за разчистване на територии . Следват арести и пр. Естествено съдът ги оправдава и ги пускат, ама тяхното място на ''улицата'' вече е заето. Та истината е, че нашата милиция ги пази и им създава комфорт . Ей тва ''чудовище'' с име мвр, ние хрантутим. А от скоро вече е модерно мутрите да се заплашват с нап. Нали всяка мутра се е обзавела с легален бизнес и ако се подвърти конфликт, освен цурката и пращат и красо . Абе цирк балкански . Служби като мвр и нап се превърнаха в обслужващ персонал на мутри, олигарси и пр. бандити .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 837 Неутрално


  Ще се повторя, но надявам се ще ми простите!

  Питали Радио "Ереван":
  - Верно ли Цветанов е имал стратегия за свеждане на престъпността до нула, която няма да се осъществи поради спирането на "даренията"?
  Отговорът:
  - Да вярно е. Принципът е следния - ако има данни за "дарения", няма данни за престъпления!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 10. 10 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добре написана статия, обобщава най-важното от вече известните неща. Всъщност проблема не е само в МВР, а и в другите подобни "органи" и "служби", (които поради своята хипотетично и несъществуваща в действителност връзка с "националната сигурност" са почти изцяло извън обществен контрол.

  Това са последните и най-здрави крепости на комунизма, отбранявани от дядовци, баби, бащи, майки, синове и дъщери от едни и същи "семейства" с "правилен" работническо-селски произход, които са се самонастанили там на 9 септември 1944, и до ден днешен не искат да излязат.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 11. 11 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Ето изказването за бюджета на МВР Симеон Дянков:
  http://www.youtube.com/watch?v=-FR2THxK7uo

  Той каза и нещо повече, точно заради свръхразходите на МВР в България няма достатъчно пари за образование, култура и наука.

  Кирил Кирилов
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  """ лежерно отношение към закона, липса на обществен контрол """
  ===========================

  Йонко ,

  Хубаво си го написал !
  За съжаление си прав !
  Но файда няма да има !

  Още преди близо 20 години си говорехме с един от началниците на твоето РПУ за следното :

  Той ме попита , знаейки отлично че съм обиколил кълбото , каква е РАЗЛИКАТА между нашата полиция и Западната полиция ?

  И аз му отговорих , че на Запада са си полицаи ,

  а у нас са си останали МИЛИЦИОНЕРИ !

  А такива са и до сега !

  Милиционери и МИЛИЦИОНЕРЩИНА !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Според Дянков в ЕС, за сектор сигурност(МВР, Военни и други служби) отиват под 1.5% от БВП.
  В България отиват 4% от БВП.
  Допълнително им плащаме и осигуровките и здравните вноски, допълнително ги пенсионираме на 45-50 години и им плащаме огромни пенсии.

 14. 14 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Колкото са повече разходите за полиция , и колкото по малко разходите за образование в една страна , толкова тя е повече отблъскваща и непривлекателна !

 15. 15 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тоя път Кутузов нещо не е набарал карикатурата. За сефте му е.
  Иначе бюджета на МВР трябва да е голям, но трябва да се харчи ефективно. Тук реформата нещо май не върви, чудя се родил ли се е българинът, който да направи реформа в МВР, образование, здравеопазване. Да не говорим, че голяма част от българите не са направили реформата вътре в себе си.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 16. 16 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  МВР, реформа...Или по скоро рИформа..
  Оксиморон.
  „Надежда всяка тука оставете,...
  "Божествена комедия." Данте, Данте Алигиери...
  "Числото 3 е важно, символизирано от дължината на всяка част. Също така три е и святото число на Троицата. Начинът на създаване на римата в произведението е, според много критици, за да се подскаже, че за да продължи напред, човек трябва да се върне назад."

  Връщаме ли се? Милиционери, ДС, мутри, чалга... А за къде ли сме и тръгнали?
  И кой ни води?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "coffee.bean":
  И държавните чиновници!
  И тях ги осигурява държавата!
  Шапка на тояга...
  А, аз си плащам осигуровките от моята заплата! Една част работодателя, другата аз. А на тези държавата изцяло ги осигурява!
  Здравни, пенсионни...
  Равнопоставеност между частния бизнес и държавната ясла!?
  И после, що ВБП е нисък и що 400 000 работещи издържат близо 2 милиона пенсионери и здравнонеусигурени!
  Това е по 2! Близо 4 милиона!
  Държавата просто е абдикирала от задълженията си по Конституция, и го е ударила на уволнение!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Гневно

  [quote#3:"jackdaniels"]мисля че ни трябва вътрешен министър като Дянков да е дошъл от САЩ[/quote]

  Не, трябват ни 67000 полицаи, внос от Германия. Може и пенсионирани немски полицаи - пак ще са по-добре сложени физически от нашите. И тогава, и само тогава ще можем да се преборим с корупцията. Защото нашенецът, който се опита да подкупи немски полицай, ще бъде проснат на асфалта, ръцете му ще са извити отзад и белезниците щракнати, преди да може да каже: "Ама, чакайте сега, дайте да се разберем".

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 19. 19 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Цветанов:" Силата на ГЕРБ е, когато Борисов и Цветанов са заедно!"
  Цветанов: "Даваме гаранции, че ще направим честни избори"
  Цветанов: "Абе с какви реформи ме занимавате, вие бе! Ние трябва да направим такива честни избори, че да можем да задържим властта, защото с Борисов сме силни, когато сме заедно и н власт. Да не мислите, че ще ви е лесно ако минем в нелегалност!Инструментът МВР, точно такъв какъвто е, ни върши чудесна работа.И ще плащате, щом трябва, за да сме на власт!?"

  apoloniy
 20. 20 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#15] от "donchoquihote":

  Много добре я е набарал! Гледаш ли го оня горе с голямата човка, как дебне сиренцето!

  apoloniy
 21. 21 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "arch_":

  И аз това си го мисля от известно време... дадох си сметка, че госпожичката Цветанов също си го мисли и не му стиска да направи нещо защото е наясно, че не би могъл да се справи с с криминалния контингент който ще създаде с реформата. Другото което е, че вероятно много ще му припари под Д-то... ще има разчистване на сметки, компромати може и да му светят маслото... знаеш ли... на Цвъцко работата не му е кой знае колко чиста, а старите колеги няма да се дадат лесно нали до сега заедно са бъркали лайната. Пък и Боко е в същия кюп... та се не знае кой, кого... в това МВР всички са навързани като свински черва.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#18] от "Вени Марковски": Не е лоша идеята , но много си завишил числата - колкото качеството е по голямо толкова щата ще е по малък .

 23. 23 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  При милиционерска държава, с полумутра, полумилиционер начело, това е положението. Това са и избирателите - хора с дебели пенсии от милицията, гласуващи за себеподобните си.

  П. П.
  Убийците-състезатели от бул. "България", София, които убиха двама души безнаказано на шести август, още не са арестувани. Убиецът от "Борисовата градина" още не е намерен. За ето такива услуги плащаме по милиард и кусур лева годишно, отделно сто милиона лева за подслушване, отделно осигуровки и пенсии на цялото това нещо - милицията - свещената крава на България. Обаче след някоя и друга година ще се разбират с циганите кой кого ще издържа, защото няма да има хора, които да произвеждат и да пълнят бюджета.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 24. 24 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Отличен коментар! Само ще добавя, че в МВР на щат се водят повече свързочници, отколкото имат като персонал най-големите телекомуникационни компании в Бг взети заедно! Над 1000 души обслужват 58 хиляди фуражки! И това се само върхът на айсберга. По данни на Отворено общество среднодневно един катаджия пише по един акт и попълва един фиш за глоба! Останалото време вероятно си прави куха дръжка за стоп-палката. Нали знаете, какво е съдържанието и...

 25. 25 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "Вени Марковски":
  [quote#18:"Вени Марковски"]Не, трябват ни 67000 полицаи, внос от Германия. [/quote]
  НЕ! Определено НЕ! И от Марс да ги докарат, все тая...
  Не можем вечно да разчитаме на някой друг! Крайно време е ние самите да се вземем в ръце и да си оправим къщичката...
  Ние самите не направим ли нещо, няма кой...
  "Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се!"
  Никой няма да ни помогне, ако ние не си помогнем.
  Да викаме неволята... Това е.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Едва ли някой може да отрече написаното от Грозев и всеки би могъл да добави нещо. Мен лично ме впечатлява психологическото разголване на Цветанов със заплахата за повторение на "лондонските бунтове" у нас. Шестакът не плаши, че загиналите по пътищата ще се удвоят, не плаши, че убийствата ще станат всекидневие. Плаши с бунтове. Да оставим настрана плоската милиционерска манипулация. Но какво се крие зад нея? Крие се гузната съвест и страховете на милиционера, че властта на режима е заплашена от недоволството на хората и може да рухне от павета и коктейли Молотов. Както всички комунисти и наш Цецо се е приготвил "с кръв да я дава". Представете си в какъв кошмар живеят тези хора.

  Лошото на цялата работа е, че народът сам докара мутрите на власт и си харесва ярема. Срещу който факт писането малко помага. Там бронебойни патрони нема открити.

 27. 27 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Бандата от ченгета и лапачи, назоваваща се ГЕРБ, превърна нещастната ни Родина в НАЙ-ДОЛНОПРОБНА МИЛИЦИОНЕРСКА ДЪРЖАВА.

  Защото за Рапона и неговите гавази ТАТО Е НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ.

  ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАЯ СГАН ДА НИ СКУБЕ И БУДАЛКА?

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  "Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша"
  Опитват се хората да обяснат на Бойко, че са нужни реформи и трябва да рита не топка в махленски мачлета, мързеливи и нагли задници, като този на Цветанов

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Толкова са онаглели толупите по върховете на системата, че преди известно време един от тях най-чистосърдчно се размечта за връщането на времената на Тодор Живков?! Защото тогава сме имали сигурност и никой не смеел да прави пакости... Нагли, нагли та чак оскотели!

 30. 30 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  след месец ще има възможност за поправка , не трябва да се пропуска , нужен е мощен шут в гъза на тая милиционеро-гербаджийска напаст

 31. 31 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Поздравления на Кутузов за карикатурата. Разсмя ме. Много добро попадение за образа на Цецо Рушвета.

 32. 32 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Много добър анализ. Нека системно се посочва в медиите, че МВР е една огромна дупка в бюджета, която само гълта средства без никакъв ефект. Смятам, че дебата за бюджета на МВР трябва да е най-важния при формиране на държавния бюджет. И съкращението му с около 50% е една закъсняла, но крайно необходима стъпка.

 33. 33 Профил на emsainada
  emsainada
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#6] от "arch_":

  До коментар [#21] от "email":

  Тогава хайде да увеличим щата на милиционерите !

  И да направим МВР ПРИЮТ за "... хора, които от една страна нямат никаква квалификация, не могат да вършат нищо полезно и са силно немотивирани, от друга страна обаче са свикнали с властта, която им дава униформата и препасаното оръжие и ще се чувстват фрустрирани без нея... "

  ОПИТЪТ на други страни, включително и Румъния , категорично опровергава милиционерските ви разсъждения !!

  НИЩО няма да се промени , ако се съкратят излишните 20-25 хиляди щатни бройки !!
  Криминалният контингент НЯМА да се увеличи ,защото част от него сега е в МВР ... Ще излезе на улицата , но като КОЛИЧЕСТВО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ !
  От друга страна няма да бъде под закрилата на униформата и препасаното оръжие , а ще попада под ударитке на закона , а не под ПОКРОВИТЕЛСТВОТО на самозабравилите се началници като Боко и Цвъчко !

  За сметка на това бюджета ще може да бъде намален и безусловно това ще даде "въздух" на малкия и среден бизнес, защото за неговото развитие ще могат да бъдат определени преференции и стимули !
  Каруцата МВР е пренатоварена с ГНИЛИ ТИКВИ !
  Време е за разчистване !...

  Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
 34. 34 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "drakar65":

  Заплатите в корпоративния сектор идват от съответните обороти на съответните фирми. А и както сам си посочил една значителна част се плащат от работодателя.
  Заплатите в публичния сектор като цяло и в държавната администрация в частност, идват от бюджета.
  Та хайде сега ми кажи, като започнат да удържат осигуровките от заплатата на държавните служители... кой точно ги плаща? Служителя, взет сам по себе си? Или отново данъкоплатците?
  А, и още един въпрос - да подразбирам ли, че държавните служители сме освободени от плащане на ДДС, акцизи (на цигари, алкохол, горива и т.н.), подоходен данък и прочее? Та така правоверно громиш чиновника от пиедистала на честен данъкоплатец?

 35. 36 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1249 Весело

  "...Като процент от държавния бюджет и като процент от брутния вътрешен продукт на страната България е с най-високи разходи за полиция в Европейския съюз..."

  Ами малък е държавният бюджет и брутният вътрешен продукт на България. Това не е причина милицюниерите да гладуват, да ходят опърпани и без обувки. Ще трябва още да им се даде, за да почнат да работят добре. Анадънмо?

 36. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  ясно е че една много по малобройна но компетентна и добре платена полиция ще свърши много повече работа ,следователно тия отгоре не искат да се върши работа защото полукриминалния тип общество отговаря съвсем точно на мутренските им представи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 37. 38 Профил на jack_bauer
  jack_bauer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Като процент от държавния бюджет и като процент от брутния вътрешен продукт на страната България е с най-високи разходи за полиция в Европейския съюз."

  Не е така!
  България е с най-високи разходи за ... МВР!
  А в българското МВР има най-малко полиция!
  Българското МВР е мегаминистерство с тромава и свърхбюрократизирана структура!
  Истинската полиция в България не е повече отколкото в другите държави! Просто от 65 години насам в главата на българина се натрапва равнозначност на МВР и полиция, което не е така!
  Какви полицаи са телефонистките от 112, бюрократите от тила, администрацията, Миграция или БДС, пък дори и пожарникарите и гражданска защита!
  Ами длъжностите от политическите кабинети? И те ли са полицаи щом работят в МВР?

  Разбира се, че съм параноик! Всички тук са параноици!
 38. 39 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#11] от "Кирил Кирилов":Интересно,ако трябва да избира между Дянков и Цветанов,кой би избрал Дон Рапон?

 39. 40 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 531 Неутрално

  зеленчукова градина - пъпеш и тиква

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 40. 41 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "drakar65":Забравил си и 20-те брутни работни заплати преди пенсиониране,които взимат фуражките.

 41. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Спрете им паретата и бандюгите ще седят денонощно в хола ви...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 43 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#6] от "arch_":

  Има нещо такова, затова трябва от бюрата в МВР, тези хора да бъдат директно изпратени в затвора (е, ще трябва да потърсим формален повод). Започваме с Цвятко Цветков, Цветан Цветанов и Станимир Флоров...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 43. 44 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#33] от "emsainada":

  Аз също съм на мнение, че тази реформа трябва да се проведе, колкото и да е болезнена. Но според мен надеждата за това е толкова слаба, че в момента водим чисто теоритична дискусия.
  За голямо съжаление цялата административна машина на България е задръстена с толкова ненужна плява, че задушава всичко останало, включително и реалния сектор. Трагедията е, че тези хора ще бъдат също толкова голям проблем извън системата, колкото в нея - хиляди пресни безработни, чиято единствена квалификация е десетки години опит във вкопаване в синекурни длъжности и вършене на минимално количество работа по системи отпреди 30 години.

 44. 45 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Неотложните реформи в МВР са:
  1. Подаване на оставка на министъра на вътрешните работи
  2. Закриване на МВР
  3. Всички РДВР-та стават със статут на агенции подчинени на областните управители и ДАНС подчинена на премиера
  4. Светкавично въвеждане на облачна система и съкращаване на 80% от административния апарат на вече бившето министерство

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 45. 46 Профил на angelkolev
  angelkolev
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Постоянен е и проблемът с незаконно насилие по отношение на задържани...

  ................................................................

  Цветанов трябва да бъде съден заедно с убийците на НЕВИННИ!
  Инфаркт, самоударил се в парното, прострелял се на седем места и т.н....
  Къде го има това?

 46. 47 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 467 Неутрално

  НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА МВР Е МИНИСТЪРЪТ МУ!
  ЦВЕТАНОВ - ВЪН ОТ МВР!

 47. 48 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Защо в 22 000 000 Румъния може да има реформа а тук не ?

  http://bnt.bg/bg/news/view/57965/chistka_v_rumynskoto_mvr

  Румъния започва мащабна чистка и реформа на вътрешното си министерство. 10 000 полицаи ще бъдат уволнени заради липса на подготовка и професионализъм. Това съобщи вътрешният министър Траян Игас.

  Съкращенията ще бъдат извършени до началото на октомври. Според румънския министър на вътрешните работи през последните години 20 000 служители на министерството, главно полицаи, са били назначени с връзки. В същото време много от работещите в министерството нямат необходимото образование за постовете, които заемат.

  http://bnt.bg/bg/news/view/57965/chistka_v_rumynskoto_mvr

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 48. 49 Профил на joro112
  joro112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България глобите по ЗДвП стигат до 5000 лв. и при такива заплати е по-лесно да дадеш по 50-100лв. на полицай, дори да не си виновен, защото после обжалването ще струва поне 300 лв. за адвокат и загубеното време което никой няма да възстанови ? Причината е във възможноста на служителите от администрацията да предлагат нормативните актове по които работят ? Предвиждат винаги вратички за изнудване на фирмите и гражданите , поводи за корупция и никакви наказания за себе си ? Като кучето и вестника сме ! Съдим институцията , а не служителят който тормози нас посредством институцията в която е назначен за да служи на гражданите ? Плаща институцията , тоест пак ние чрез данъците си, вместо служителят забъркал кашата ?Съдът не подвежда под отговорност държавните служители, дори когато има това основание , дела против глупостите и изнудването на граждани и фирми от служители задръстват съда , после съдебната система е виновна ?

 49. 50 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  триумфа на милиционерщината, описан по-горе, е единственото изпълнено обещание на герб.

  това искаха хората, това получиха. да им е сладко!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK