С по-високи осигурителни прагове към негативни ефекти

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ама той може ли да прави изчисления?
  Не трябва ли първо да бъде ограмотен

 2. 2 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1042 Весело

  Ще направим ударно всичко, което е от полза за олигарсите и мутрокрацията!
  Ще се осерем, но няма да се изложим...

 3. 3 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Много прост и късоглед министър.

  Положението е бедствено - те продължават с глупостите.

  Къде ли ще му излезе края?

 4. 4 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 570 Неутрално

  На пръв поглед много вярно, но при по-задълбочен анализ просто жестоко. Как да расте икономиката като повечето българи едва свързват двата края? Да чакаме на мутрокрацията да стане по-щедра?

  ALL IS WELL
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1493 Любопитно

  А не е ли време и държавните хрантутници да финансират безкрайните си старини?

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Яворе, по-смело нашето момче. По-смело.
  Наречи нещата с истинските им имена.
  Преговорите браншови съюзи със синдикати - един зле скалъпен фарс и скучен театър с предизвестен финал, а решенията на Тотьо - серия от палиативни мерки за изрядния бизнес, чрез които да се замете под килима факта че пенсионна реформа няма, а че правителство им дължи такава. Както и факта че НОИ е фалирал, а държавата дотира вече над 50% от пенсиите.
  Кажи им Яворе че така не може да продължава, и както е писано в библията - кесарювото - кесарю, а това което си е на обикновения трудещ се трябва да се ползва само от него и от неговите наследници.
  Т.е. трябва пенсионна реформа и индивидуални онаследяеми пенсионни партиди. Край на разходопокривния принцип.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Докато държавата не намери начин да принуди работодателите да осигуряват себе си и работниците си върху реалните им доходи, оправия в тази държава няма да има!!! Напротив, България ще загине!!!
  Кой разумен ерудиран, висококвалифициран човек ще прекара живота си в държава, която няма да му гарантира качествено здравеопазване и образование на децата му и достойни старини с добра пенсия,поради една единствна причина, че работодателят му го е осигурявал не върху реалната, а върху някаква си измислена минимална заплата???
  Елементарно е,че при средна заплата от 700 лева според НСИ и платени лъжливи осигуровки само върху 270 лева от тях, в здравните и пенсионните фондове влизат повече от два пъти по-малко средства!!! И след това се чудим , защо няма средства за пенсии, здраве, образование??? Ами как да има, като работодателите ни ги крадат от нас!!! От нашите пенсии!!! От нашето здравеопазване!!! От нашето образование!!!От нашата държава!!!
  Българските работодатели унищожават България!!!

 8. 8 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#7] от "kimba3":
  Да, той работодателят не плаща реални осигуровки, защото му се плащат глоби... А замисли ли се, че в нашата мизерия и при 0 идея държавата да ти даде нещо срещу внасяното- ниски пенсии, доплащане за здраве под масата, лошо образование, дупки по пътищата, хората сами по някакъв начин принуждават работодателите да плащат под масата? Ако отидеш на интервю за работа и ти кажат 500лв чисто и осигуровки на 750лв, а на друго място ти кажат 700лв чисто и осигуровки на 270лв кое работно място ти самият би избрал? И в двата случая работодателите са предвидили за ФРЗ за позицията примерно по 850лв(твоите 500+осигуровките от "теб" и работодателя- нещо безсмислено само по себе си, защото все се вади от общия фонд на фирмата за заплати или по-точно заделеното за твой доход, т.е. ти си го плащаш все.) и са оценили на толкова възможностите си да дават заплата. Вторият просто се опитва да даде повече пари на работниците си с риска да бъде глобен с няколко хиляди и тежестта да се чуди как да оправи после разходите на фирмата заради недокументираните плащания. Ако го питаш, при достатъчно желаещи за 500лв чисто не би си давал хич зор да прави врътки.

 9. 9 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#7] от "kimba3":

  Много "железно" мнение. Казано е най-главното. Всичко останало е подробности от пейзажа така да се каже!!!!!

  сократ1
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Няма нужда от прагове.
  Работникът се договаря за някаква сума,плаща си САМ осигуровки - каквито иска - и всеки е щастлив.
  Бюджетните - като работниците.

 11. 11 Профил на xdd77
  xdd77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вярно е че трябва да се осигуряваме на реална заплата ,трябва да се осигуряваме всички не да осигуряваме държавните чиновници и т.н. Трябва и който не се е осигурявал две години да му се спрат всякакви социални помощи и здравно обслужване доколкото го има...

 12. 12 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "kimba3":
  Железен си,плащаш 40 години големи осигуровки,след това ако имаш късмет вземаш 5-6 години някаква си смешна пенсия и другото за мамгалите ,щото трябва да сме СОЛИДАРНИ!

 13. 13 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 982 Гневно

  До коментар [#7] от "kimba3":

  Безотговорно, некомпетентно и напълно злонамерено мнение на човек, който явно желае окончателното съсипване на малкото останали читави фирми в България ! Осигуровките които сега се внасят, отиват за пенсии на тези, чиито пари за пенсии са изпапани от крадливата комунистическа сган, която венцехвали Тодор Живков, че построил 2 Българии. Но тази сган пропуска да отбележи, че са профукани пенсионните фондове на всички възможни Българии и затова сега нещата с осигуряването вървят от зле към по-зле. Все по-малко хора осигуряват все повече ! И защо аз трябва да хрантутя мангали, милиционери, военни, държавни служители и други дембели, които не внасят и една стотинка във фондовете на ДОО и НЗОК ????????????????
  По този начин разсъждават само безхаберниците като Тотю, които си мислят че частните фирми са брашнян чувал и колкото повече го тупаш, толкова повече пуска ! Колко пуска се вижда от събираемостта, тя пада от година на година, независимо че се увеличи и процента и праговете на осигуровките. Дано на милиционерските примати някога им просветне, че ако продължават да увеличават осигурителната тежест, ще продължат да падат и приходите от осигуровки.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2472 Любопитно

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  Кой трябва да бъде ограмотен? Авторът или целият Институт по пазарна икономика?
  Щото виждам безхаберни пазарници, които си мислят, че работниците са брашнян чувал и колкото повече го тупаш, толкова повече пуска. Ако бяха верни аргументите на автора, то работниците трябваше за без пари да работят за да цъфти бизнеса. Ако пък авторът беше министър, щеше да въведе и такса за услугата наемане на работа ... при висококласен бизнесмен -продавач на фъстъци.
  Явно някой не е забелязал, че цената на нефта се е увеличила и требе всичко да се преизчислява, нъл тъй свободни пазарници?
  Друг въпрос е пенсионната система. Ама до каквото се е докоснал българският бизнес, все е пропаднало - от рудодобива, тежката химия, през финния органичен синтез та и социалните системи, пенсионна и здравеопазване.

 15. 15 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Видиш ли ИПИ готви се за лъжи! Отиваме на страницата на Евростат със статистика за безработицата http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=teilm020&tableSelection=1&plugin=1 Какво виждаме - безработицата практически не се е изменила от началото на тази година и държи стойност между 11-11.5%. Увеличението на осигурителния праг не се отразява на безработицата, както този човечец се опитва да ни излъже. За първите месеци на годината дори има намаляване. Но Специалиста от ИПИ се мъчи да манипулира
  "Вдигането на осигурителните прагове средно с 5.6% в началото на 2011 г. превърна България в

  страната с най-бързо нарастващи разходи за труд

  в Европейския съюз за първото тримесечие на годината. При тези условия едва ли е изненадващо, че според последните данни на Евростат единствено Гърция ни изпреварва по растеж на безработицата през първите 6 месеца на 2011 г."
  Испания ни надминава по ръст на безработицата, а за Гърция всъщност няма данни.
  Това не е първият път когато улавям ИПИ в лъжа или грубо потъпкване на фактите http://www.antipropaganda.comxa.com/IPI.html
  Много са нагли! ИПИ следва да се разформирова, а служителите му трябва да ги пратят в шивашките предприятия да живеят на една заплата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 16. 16 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#15:"kihano"]Какво виждаме - безработицата практически не се е изменила от началото на тази година и държи стойност между 11-11.5%.[/quote]
  Да, а колко са нерегистрираните в бюрата по труда- трайно безработни или отчаяни от идеята да се разписват залудо, защото примерно не са били съкратени, а се водят "напуснали", или собсвеници на малки фирми, които са фалирали? Според НСИ заетостта намалява драстично. Кое е по-вярното- водените на отчет безработни от максимум година или неплащащите вече осигуровки и неработещи? Даже и част от водените като незаети да са на черно, пак мисля, че втората статистика е водещата, когато се говори за брой хора, които са изгубили доходи.

 17. 17 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Отдавна не бях виждал толкова тенденциозна статия, някак не е за нивото на "Дневник".

 18. 18 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Моят план е - ако така продължава - до 4 месеца да затворя /двама работници на улицата/ - миг преди да трябва да им плащам по-високи осигуровки. От прекалено натягне по някой път нишката се къса...

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#7] от "kimba3":Ами като няма кой да контролира ?! За такива фатки в нормалните зържави направо се отива в пандиза. Хем заплатите ни са най-ниските в Европа, хем и това им се вижда много, та не внасят осигуровки ! По едно нещо ,обаче, сме на първо място в Европа - по-глупави и по-алчни от българските капиталисти няма ! Как ще накараш един чорбаджия ,който печели хиляди лева на ден да увеличи надницата на работниците , дето му вадят парите ? Едно време данъкът върху стопанската дейност е зависел от процента на печалбата. Сега е плосък като главите на управниците ни.

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":авторът е представител на Институт, в чийто контролен съвет влизат 19 души американци , начело с Ричард Ран, дето съсипа България със съветите си. Сам си направи извода чии интереси защитава.

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  По-нагло същество от българската мутра ,наречен"бизнесмен" няма.Не стига ,че плащат един от най-ниските данък печалба в света-10 процента,ами лъжат и крадат работниците си и държавата с неплащането на осигуровките.Не се заплаща извънредния труд в почивни дни и след работно време.Същевременно парите се влагат в джипове и силиконови цици на к..урвите им.И пак все те недоволни.Тогава изобщо не плащайте данъци и осигуровки и направо да закриваме държавата.Аз лично никога не съм работил за така наречените"бизнесмени"в България.Работя в държава,където ме осигуряват на реалната заплата и ми заплащат извънредния труд.И колкото пъти съм ходил на интервюта за работа на никого не му и хрумнало да ми предлага да вземам повече пари отколкото се осигурявам.А данъците и осигуровките са доста повече отколкото плащат"бизнесмените" в България.

 22. 22 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тия са решили да затворят и малкото останалият ни бизнес, само и само да им падне тавана на партийната или пожарникарска пенсия.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2472 Любопитно

  До коментар [#22] от "proizvoditel":

  Малкото останалият Ви бизнес да не се дължи на некъдърно организация или на бизнес-некомпетентност!? Или липсата на работници - бягат, отчаяни от идеята да се разписват залудо в измислена ведомост за жълти стотинки?
  Ако беше до единия таван, държавата щеше да увеличи самоучастието си в осигуряването, опс подпомагането на бизнеса от 12% на 24%, да ама броят на данъкоплатците непрекъснато спада. Не се хранят добре или се преуморяват за лудо да работят, та сексът им е безплоден.
  Не споря, че пенсионната система е сбъркана. Но една от основните причини е липсата на отчетност и контрол и при Тато, и при "демокрацията". От тая безотчетност бизнесменът, депутат музикант Кирил Маречков останал без пенсия, друг един пък не зная колко данъци дължи. А минималния праг е бял кахър, прах в очите на бедните.
  Ако Европейският съюз беше наложил като един от многото стандарти 500 евро минимално месечно възнаграждение, бизнесмените какво щяхте да правите? Ще наемете шведи и холандци!? Щото истинските бизнесмени си наемат и шведи, и холандци, и си им плащат дори повече от 10 пъти по 500.

 24. 24 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#21] от "kermit":

  българското данъчно бреме е от най-високите в ЕС, това че управляващите подхвърлят две ниски ставки само като стане дума за данъци не променя нещата. Като сложиш осигуровките и ДОД близо 50% от изкараните от работника пари отиват за държавата. Такива ставки в ЕС има само в държави, където има диференцирани ставки и ги плащат наистина хора с добри доходи - от 30-40 хиляди евро годишно и нагоре. В България и осигуровките , и ДОД не са диференцирани (осигуровките на практика са, но в обратна зависимост - при високи доходи падат заради прага от 2000 лв). Ето тук се крие ключът към ниските доходи в България - много по-ниски от европейските, дори и когато имаме предвид неща като производителност на труда. Трябва общо с поне 15% да падне данъчното бреме, същевременно държавните служители да започнат също да плащат и това ще повиши доходите в България значително и моментално, но също така ще доведе до огромни съкращения в държавния сектор , за това и поредно правителство в момента дори и не си помисля за реформи.

 25. 25 Профил на mandrah
  mandrah
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аре аре вее викам на тъшата премести тая пръст от тука там плащам няма проблем .Не искат каза пари имат и се гевезят ше чакаме дъжд.Бе къв дъжд той ми иска пари на заем вчера.

 26. 26 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Неутрално


  Докато:
  1. моите пари отиват за плащане на пенсиите на стотици хиляди пенсионирани дембели от 'администрацията, полицията, армията",
  2. докато "моите осигуровки" осигуряват неграмотни мургави лумпени,
  3. трябва да помагам на собствените си пенсионери,

  то никакви административни мерки няма да ме "убедят" да плащам повече.


  Така наречената "социална политика" на ТотЮ е ярка, силна демонстрация на ПЪЛНАТА, ВСЕОБХВАТНА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ на ГеееРБ (бее) с Борисов, ЦвЦв, ФЕдосова, Калинка и т.н. "специалисти".

  Милиционерите разбират само от команди и подчинение - "Легни, стани - праговете повиши!".

  На милиционерите са им близки тоталитаризма с неговите "ред и държаваност", като "единствен начин за справяне с престъпността" и "упехите" на диктатора, палача Живков.

  Затова Борисов ОТКАЗА да направи единствената разумна и полезна промяна в осигуряването - отделените от работещия пари да са само за него и наследниците му, но се опитва по милиционерски да "администрира" с наказания, заплахи, преследване с милиция.

  В главите на ГеееРБ (бее) вее само вятарът на тоталитаризма, милиционерщината, насилието.

  Идват избори!!!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 27. 27 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#24:"Батков-вън"]Като сложиш осигуровките и ДОД близо 50% от изкараните от работника пари отиват за държавата. [/quote]
  Всъщност са 60-70%(Това са официални сметки, които се въртят в пресата от години.) събрани всички данъци, такси, мита и акцизи. Все пак всичко това се плаща не от фирмите, а от потребителите. Странно звучи, но фирмата слага в крайната цена парите, които й трябват за бележка от НАП, отчет в ТР, трудова медицина, касов апарат и т.н. Само ДДС е 20%, при горивата(които формират огромна част от цените заради транспортните разходи) е 30% и нагоре от цената акцизът...
  Менда Стоянова имаше едно изказване в парламента защо не можело да има по-ниско ДДС за храни, лекарства и учебници като в останалите страни от ЕС- щяло да срине това бюджета. А тук ДДС реално ни е може би най-високото в съюза. Да, има и страни със ставка 24%, но при сравнение, че те имат 0% на храни и лекарства и дял от потреблението на стоки с по-нисък или нулев данък със сигурност общо сметката излиза да прибират под 20% за цялото потребление. Тук ниските данъци са само дъвка за политиците, но реално не са никак ниски.

 28. 28 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#24] от "Батков-вън":

  Тъпо, по-тъпо БГ - бизнесмен. "Слушай" "копеле" бизнесменино. с числата явно си мнооого зле. Ето ти пример. Работник с заплата 500 лв., няма класове няма други добавки, трета категория труд. Общо разход на "бизнесмена" 590,50 лева " копеле".
  Те се разбиват така.

  Чиста сума за пхолучаване от работника - 391,95 лв.
  Осигуровки от работодател - 90,50 лв.
  Осигуровки от работник/ за негова сметка/ - 64,50 лв.
  ДОД работник - 43,55 лв.
  __________________________________________

  Ето това всичко прави 590,50 лв. Това е целия разход на "бизнесмена" за този работник, " копеле", а не твойте бълнувания за 50% повече с осигуровките и данъците на работника.
  Запомни го това веднъж завинаги и повече не пиши глупости в тоз и в други форуми.

  сократ1
 29. 29 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#16:"атанас"]Да, а колко са нерегистрираните в бюрата по труда- трайно безработни или отчаяни от идеята да се разписват залудо, защото [/quote]

  Да, вероятно истинската безработица е по-голяма. Но след като не знаеш а предполагаш, редно е да предположиш, че броят на нерегистрираните е пропорционален на броя на регистрираните. Щото няма причина с вдигане на осигурителния праг безработните да спрат да се регистрират. Така че ако има ужеличение на нерегистрираните следва да има пропорционално увеличение и на регистрираните. А то няма! Няма щото вдигането на осигурителния праг няма ефекти в каквото тоя ИПеец иска да ни убеди. Както и намаляването на данъците на богатите не променя мотивацията им да инвестират - теорията за икономиката на предлагането в САЩ се провали с гръм и трясък, но ИПИ и нея пробутват тук и дори успяха да прокарат плосък данък, както сами се хвалят в линка от горния ми пост. ИПИ са изключително вреден за булгария институт. Нивото им е изключително ниско, но това е нормално тъй като прокарват интересите на спонсорите си!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 30. 30 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 824 Любопитно

  "Изводът е ясен – колкото повече се увеличават минималните осигурителни прагове, толкова повече нараства рискът от по-нататъшни съкращения на работни места или навлизане в сивия сектор.
  Това важи с особена сила за работещите в малки и средни фирми, както и за нискоквалифицираната работна ръка, които ще изпитат допълнителни затруднения заради повишаването на минималната работна заплата."

  -А, " съкращения на работни места", "особено за нискоквалифицираната работна ръка", не води ли до повишаване на производителността на труда?И срещу "навлизане/то/ в сивия сектор" няма ли други методи на борба?
  "Кондиката" е в разкриването на нови работни места,а не просто в запазването на статуквото.Колко нови работни места са разкрити в България?

 31. 31 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 466 Гневно

  Благодарете за това на Боко Тъпото и на цялата МУТРИНСКО-МИЛИЦИОНЕРСКА ПАСМИНА, наречена ГЕРБ !!!
  Цялата им " политика " е "апартейд" и геноцид за народа ...

  ПРОБЛЕМЪТ Е , ЧЕ НИСКОИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ УПРАВНИЦИ нямат нито визията, нито желанието, нито волята да решат ТРИТЕ основни и решаващи въпроса :

  1. Бюджетните трябва да плащат от ЗАПЛАТИТЕ СИ понастоящем социалните и здравни осигуровки !
  И никакво ранно пенсиониране по на 45 години !!
  И никакви „обезщетения „ при пенсиониране от 20 заплати !!!

  Големите им заплати ДОСТАТЪЧНО ги обезщетяват за НИЩОПРАВЕНЕТО !!!

  2. НАП да не се правят на улави, а да събират неиздължените осигуровки по принудителен ред.

  3. " Мургавите събратя " и ТАРИКАТИТЕ да получават социално и здравно осигуряване / грижи САМО срещу определено количество общественополезен труд , а който не иска да работи - извън системата !!!

  Иначе, както и да я въртим и сучем- сметката ВСЕ НЯМА ДА ИЗЛИЗА !!!

  ТРИ МИЛИОНА И СТО ХИЛЯДИ , извън пенсионерите и децата, НЕ ПЛАЩАТ , а САМО КОНСУМИРАТ !!!

  Това НЕ е солидарност - това е РЕКЕТ !!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 32. 32 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  идва им края и на герберите!

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#28:"сократ1"]Това е целия разход на "бизнесмена" за този работник, " копеле", а не твойте бълнувания за 50% повече с осигуровките и данъците на работника.
  [/quote]
  А какво е заработил този работник?
  Ти прочете ли постинга на "Батков-вън"?
  Прочети го, той е против това държавните служители да не си плащат осигуровки, а те да са за сметка на ДБ. А всъщност точно държавните служители (МО, МВР) източват пенсионните фондове.
  В България нещата са усложнени, и по някой път трудни за разбиране. Но истината е, че нищо не пада от небето, и независимо как се наричат нещата - за сметка на работодателя или работника, всичко е за сметка на калкулацията "цена на труда". Всеки работодател си прави подобни калкулации, и ако те не се харесват на работника (служителя), той може да отиде при друг работодател, включително и в друга държава, напр. в Люксембург. Но никой работодател няма да фалира фирмата си, за да осигури на работника си люксембургска заплата. И не ми давай за пример работодател, който се вози на "Бентли". Той е от категорията на "специалните", които са от кръга на правителствените, или "назначените", и за да спечелиш за "Бентли", трябва да получиш "обществена поръчка", а не да развиваш обикновен частен бизнес. В класическия частен бизнес се броят и стотинките!

 34. 34 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#33] от "shumkar":

  Но истината е, че нищо не пада от небето, и независимо как се наричат нещата - за сметка на работодателя или работника, всичко е за сметка на калкулацията "цена на труда". Всеки работодател си прави подобни калкулации, и ако те не се харесват на работника (служителя), той може да отиде при друг работодател, включително и в друга държава.

  Налага се да го повторя.
  Цената на труда , цялата цена на труда за посочения от мен пример е 590,95 лева, а не според оня когото охулих 750/500 - увеличено с 50%/.
  Въобще не Ви бива в калкулациите " пичове" бизнесмени...

  сократ1
 35. 35 Профил на КЛИЕНТ
  КЛИЕНТ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трбва да се засили контрола от НАП и др.контролни органи и обществения натиск над работодатели, които некоректно плащат осигуровки и данъци. Но натиска трябва да се засили срещу Работодателя, а не върху работниците и служителите му.

  Но и работниците и служителите ако искат да ги осигуряват както трябва, когато се изисква от тях да потвърждават истината, а не да се страхуват. Защото обричат и децата и внуците си да бъдат крепостни и роби като тях.

 36. 36 Профил на Григоров
  Григоров
  Рейтинг: 237 Гневно

  Ако авторът наистина мисли това което е написал:

  "Ползи
  1. За потребителите: По-високи възнаграждения на по-нископлатените работници (за сметка на работодателите и по-високоплатените работници).
  2. За държавата: Допълнителни приходи от социални осигуровки и данъци. "

  то трябва спешно да предприеме следните стъпки:

  1. Да напише оставката си и да поиска освобождаване от длъжността си в "института" поради некадърност
  2. Да хвърли дипломата си.
  3. Да се извини на преподавателите си за това че им е загубил времето.
  4. Да се извини на родителите си, че им е пропилял парите за образование.

 37. 37 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 466 Разстроено

  [quote#35:"КЛИЕНТ"]крепости и роби като тях. [/quote]
  Или гладни , голи и боси ?

  Коя от хипотезите ще предпочете твоето дете ?!

  ДЪРЖАВАТА е тази, която трябва да " натиска " едрите работодатели , а НЕ да се превръща в лигаво мекотело, когато се касае до едрия бизнес и в УБИЕЦ на малкия и среден бизнес !
  За сега се покровителстват едрите олигарси-мутри , а стандартния среден и дребен бизнес се унищожава с тъпоумни измислици !!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 38. 38 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#36:"Григоров"]Ако авторът наистина мисли това което е написал[/quote]

  Автора е написал каквото мисли и е дал своите аргументи.
  Въпроса е къде са твоите аргументи ?

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 39. 39 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Доста е глупаво противопоставянето:
  - "добри, невинни работници" срещу "лоши, крадливи, мутрясали бизнесмени", или
  - "тъпи, некадърни работници" срещу "аз, бизнесменът, вземам по-малко от тях",
  (първият или вторият вариант се поддържа в зависимост от това кой от коя страна на „барикадата” е - работник, или работодател).

  Дано „дивият капитализъм”, преживян от Запада много отдавна, и комунизмът да са ни научили, че всъщност „барикада” няма - нищо не може да се постигне, ако единият интерес тотално се налага над другия. Не се ли действа и от двете страни в една посока, става като „орел, рак и щука”, а колата си стои на едно място.

  Реалният проблем, който стои е: доколко бизнес и работници са в състояние да поемат нови тежести, за да закърпват бюджетите на НОИ, НЗОК и пр. Лично аз си признавам, че вече не издържам по чисто математически показатели – не може постоянно минусът да е по-голям от плюса. В такава ситуация малко ми трябва да бия шута на всичко. Ще загубя вложения капитал /сума, равна на заплатите на двамата ми работници за години напред/, а те – ще си търсят другаде късмета. Не зная кой ще е виновният /аз, работниците, или Тотю Младенов/, обаче едва ли и ще има и значение…

 40. 40 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "БЕЗПАРТИЕН": Ало, самозабравилий се плювачо! Колко милиарда активи остави за разграбване онази власт? И кой пусна от бутилката духа на разграбването? Не бяха ли тебеподобните?! Ако приватизацията беше касова и ако половината от постъпленията бяха влезли в пенсионната система, нещата щяха да бъдат съвсем други. Само че велики, политически промити, мозъци измислиха "компенсаторките", реституцията на земя в реални граници, масовата приватизация и още маса начини да бъдат заграбени от единици изградените за 40 години национални активи! Духай го сега заедно с останалите!

 41. 41 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "превърна България в страната с най-бързо нарастващи разходи за труд в Европейския съюз за първото тримесечие на годината". Върви доказвай на този тиквеник сега, че най-евтиният и сега и след още много години труд в ЕС е и ще бъде този в България! Защо никой не пипа максималния осигурителен доход? Получаяаш 10 000, а се осигуряваш на 2 000?! За да не пострада елитът или случайно дефицитът на бюджета да не надхвърли 2%?!

 42. 42 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Малкият бизнес в БГ е пътник. Тука пишат държавни чиновници и пенсионери, които мислят с 5 мозъчни клетки.

  До коментар [#28] от "сократ1":

  Ти явно никога не си се опитал да направиш нещо сам. Второ - нямаш никаква представа от състоянието на малките фирми у нас. Човек, който плюе по хората, които въпреки държавата се опитват да създават работни места, продукт, услуга и стойност, е напълно неадекватен.
  [quote#28:"сократ1"]Тъпо, по-тъпо БГ - бизнесмен. "Слушай" "копеле" бизнесменино.[/quote]

  Ти явно си един чиновник, който чака от такива като нас да получи заплата от 2000 лв и пенсия от 1000. Няма да стане, чичо! Не и с такива като теб. Тия, които могат, изчезват. Тия които остават - закриват бизнеси. А вие яжте въздух. Ние ще се оправим, както сме го правили досега. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 43. 43 Профил на kuznets
  kuznets
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бихме могли да бъдем и по-снизходителни към стажанта в И.П.И., ако в статията си не бе излъгал. Данните в НСИ показват, че през първото тримесечие на 2011 година има спад на безработицата спрямо четвъртото тримесечие на предходната година. Увеличеният размер на осигурителните прагове не е повлиял на поведението на работодателите, а увеличената цена на труда е останала неутрална към заетостта. Обратно, въпреки по-ниските осигурителни прагове, освобождаването на работна сила е било с по-бързи темпове в предходните периоди и се е забавило през първото и второто тримесечие на 2011 г. Авторът заблуждава и с друго свое твърдение. Че страната стои в челните редици по ръст на разходите за труд сред държавите членки. Така е, но стажантът забравя, че България стои на последно място по размер на доходите, на последно място по разходи за труд и на челно място по бедни и застрашени от бедност граждани.
  Очевидно е, че от пазарния институт предлагат парадоксално лечение на икономиката и публичните финанси. От една страна твърдят, че е необходим балансиран бюджет и фискална дисциплина, а от друга, че дебалансираната осигурителна система трябва да бъде оставена на волята на пазарните сили.
  Истината е, че българската пенсионна система трябва да бъде бързо балансирана и поддържана в такова състояние докато не се постигне обществен консенсус за това, какъв да е нейния вид и как да бъде реформирана, така, че да бъде дългосрочно стабилна.

 44. 44 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Тя работата е ясна до пролетта каквото е останало от малките фирми ще е хлопнало кепенците, а Тотю ще се чуди каква нова глупост да измисли.

 45. 45 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#42] от "Okoto":

  Не позна, не съм чиновник, а съм "наемник" в частна фирма "копеле"....

  Тъпо, по-тъпо БГ - бизнесмен. "Слушай" "копеле" бизнесменино.

  Използвах този текст защото когато стане въпрос за трудови разходи почти всички "бизнесмени" допускате същата грешка в числата. Изключенията доказват правилото. Хубаво е преди да пишете такива глупости, да се консултирате със счетоводителите си.

  сократ1
 46. 46 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "В отделни браншове обаче не може да се постигне съгласие или просто няма активни синдикални/работодателски организации и преговори просто няма. ... Ако практиката от миналите години се запази, това означава, че не повече от 20% от всички браншове ще постигнат някакво съгласие за увеличение, след което "социалният" министър ще вземе средното договорено увеличение и ще го наложи на останалите 80% браншове. "

  То така, лошо е чисто административно да се налага едно или друго, когато стане дума за икономика. Ама преди да ругаем скапаната държава дали дне трябва да поругаем малко и тези честни изнемогващи частници, които от едно, друго или от чис немукаитлък просто не могат да седнат и да проведат едни преговори? Че сламката в държавното око се вижда лесно, но нямаме усещане за гредата в собственото си око.
  А, и още нещо - сключването на трудов договор е процес на договаряне между равнопоставении равноправни партньори - кандидат за работа и кандидат за работодател. Или поне така пише не само в учебниците, ами и в законите. Та да попитам пък как така толкова кандидати за работа са петимни да подпишат договор за 4 часа при МРЗ, а да работят по 8 часа за МРЗ+500 в плик под масата?

 47. 47 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#40] от "kirkor":

  Какво е оставила онази власт беше описано в доклада на Петър Младенов на Пленума на БКП ! Ако всичко цъфтеше и вържеше, комунистите нямаше да си спретнат вътрешно превратче и да се опитват да оцелеят по живковски, но без Живков ! Сбъркал си форума, това е "Дневник" , а не "Дума", където да минават подобни лакърдии на твоите Между другото, от описаните от тебе неща се възползваха точно наследниците на комунистическите фамилии у които бяха големите пари. Така че причината за лошия капитализъм у нас е това, че той се прави от същите некадърни, лакоми и невежи комуняги, които правеха и развит, зрял и не знам какъв си социализъм, който накрая се оказал недоносче по думите на вашия Тато

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 48. 48 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Съвременно, качествено и конкурентно производството е майка на растежа и икономиката за една страна!
  Огромна администрация, пътища, спортни зали, музеи, услуги и внос, не правят "икономика", а само "цицат" !

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivanj": Аз предложих да пуснем отново електронното табло на сградата на НДСВ , дето отброяваше по-рано колко дни ни остават до влизането в ЕС. Сега трябва да брои дните, когато Герб му остават да е на власт. Примерно 635 към днешна дата.

 50. 50 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#48] от "Musashi":

  Това е едно тъпо учебникарско мнение в първата част!!!!!
  Втората част е популистка глупост!!!!

  сократ1
 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#40] от "kirkor":Още ми седи в главата фактът, че Хитлер, когато е завзел големи територии от СССР не е разтурил колхозите, а ,напротив, ги е задължил да работят. Нашите чукундури разпродадоха и лопатите на ТКЗС -та. България имаше организирана кооперативна система още преди войната , но на друг принцип, не комунистически. В царска Русия земеделието в Сибир е било изцяло кооперативно и са заливали Америка с евтина селска продукция - масло, сирене, кожи ,месо, жито. При износа им на запад към Европа, царското правителство е създало митница на Урал, защото подбивали цените на европейската част.

 52. 52 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#45] от "сократ1":
  [quote#45:"сократ1"]почти всички "бизнесмени"[/quote]

  Щом ни слагаш в кавички, ни е ясно какво ти е мнението за понятието "предприемач", както и за дейността "предприемачество". Що се отнася до трудовите разходи, те зависят от трудовите приходи и нищо повече. Разходи без приходи няма. Като няма приходи, първо уволняваш и съкращаваш, после пак така и накрая ликвидираш бизнеса и 10-20-50-100 работни места, толкова осигурени, и ги пращаш на държавата да ги обгрижва с парите на останалите мърдащи фирми, които обаче се претоварват още повече от Тотювци и Тренчевци и сдават багажа, докато държавата накрая обяви фалит. Много е просто и чисто - като милиционер след баня.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 53. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#34:"сократ1"]Въобще не Ви бива в калкулациите " пичове" бизнесмени... [/quote]
  А теб като те бива, какво ти пречи - вадиш 2 лв от джоба, учредяваш едно ЕООД, назначаваш 20 служителя с по 1 200лв РЗ, и започваш бизнес!
  И вместо с "Бентли" се придвижваш с трамвай или метро.

 54. 54 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#48:"Musashi"]Огромна администрация, пътища, спортни зали, музеи, услуги и внос, не правят "икономика", а само "цицат" ! [/quote]
  Пътищата "цицат", защото ги строят мутри като Божков и компания. Иначе страната има крещяща нужда от пътища, те са нещо като кръвоносната с-ма на икономиката.

 55. 55 Профил на принцът
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 599 Неутрално

  полу4и се,махнах 2 магазин,изгоних 4 4овека,работя си сам,изядох 1 магазин,сега изяждам 2 я,до Коледа ще издържа и после висвам на врата на държавата и изкарвам децата-3 да просят по кръстовищата ,а аз и жената-по кофите

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 57. 57 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#40:"kirkor"]Колко милиарда активи остави за разграбване онази власт?[/quote]
  Нищо не остави. Нищо.
  Погледни Германия. Могъщата ФРГ още не може да преглътне "соцвитрината" - ГДР, а ти ми говориш за българските предприятия.
  То и моят Нисан Примера като нов бе 36 000лв, ама сега се моля някой 3000лв да ми даде.

 58. 58 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#40:"kirkor"]Само че велики, политически промити, мозъци измислиха "компенсаторките", реституцията на земя в реални граници,[/quote]

  -Реституцията на земята в реални граници без да се отчете,че за всички направени подобрения в нея,както и за изградената инфраструктура е най-големата трагедия за българската икономика.Един дебеловиден отвсякъде седесар лъжеше хората или от простотия твърдеше,че като се върне земята всички ще забогатеят,защото 1 дка струвал $4000.И за съжелние много му/им повярваха без да направят елементарна сметка,че само за около 62 милиона декара обработваема площ са нужни поне $248 милиарда платежоспособно търсене насреща. Е някои,на които реституираха в реални граници "земеделски" земи по средта на курортите или между блоковете в кварталите на градовете спечелиха и повече от $4000/дка,но за сметка на парите вложени,чрез държавата, от всички работещи българи за инфраструктура и подобрения.
  Навремето,Френската буржоазна революция извършва национализация на земите на църквата и аристокрацията.Минават 26 години-власт на Конвента,после идва и си отива Наполеон,настъпва Реставрацията.Започват претенции за реституция на национализираната земя в реални граници.Тогава монархът Людовик 18 се възпротивява,защото това би било пагубно за икономиката на Франция,26 години след национализацията,а тогавашните сдесерковци наложиха реституция в реални граници 45 години по-късно.Кой е бил умен и кой не личи по резултатите.

 59. 59 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всъщност както винаги истината е някъде по средата. Разбира се че е най-добре нещата да са прекрасни и работодателите сами да вдигат заплатите от там и осигурителните доходи(макар че в крайна сметка пак ще се ограничат до 2000), само че ситуацията не е такава. Както и много работодатели просто злоупотребяват с това, че хората няма къде да отидат ако им се опълчат. Всичките мнения най-общо мога да разделя на две. Тези които работят за себе си или в що годе добра фирма на реална заплата защитават автора, а тези които работят не на заплата за която се осигуряват са с две ръце за.

 60. 60 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#58:"benkovski11"]Кой е бил умен и кой не личи по резултатите. [/quote]
  Селското стопанство във Франция е частно, и е страшно ефективно. Това, че в България до еврофондове разни руски мутри имат достъп, но не и българските дребни и средни фермери, е проблем на управляващите в България, а не на идеята за реституция (една чужда дума), или възстановяването реалното право на собственост върху незаконно национализираната обработваема земя.
  Тарикат, я ми кажи, къде е актът за национализация и обзщетяване на бившите собственици?
  Обработваемата земя не е била национализирана, а кооперирана. Чугунената ти главичка схваща ли разликата между двете понятия - национализация и колективизация?

 61. 61 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#28] от "сократ1":
  Плащанията към държавата са дори малко над 50%.
  За работника има и други плащания по различни нормативни уредби. Например трудовата медицина, но това е отделен въпрос.
  Пропускаш, че ако събереш всички празници и отпуск работиш 10 месеца, а вземаш 12 заплати и искаш 13-та.

  Явно никога не си бил "капиталист" за да го разбереш.
  Какво да се прави? В капиталистическия строй не може без капиталисти. Може би те влече комунистическия идеал, но както е казал Маркс това ще стане постепенно и много бавно.

  И още нещо. За да има работници трябва да има работодатели!
  Ако работодателя си събере капитала и спре да дава работа, може би ще си от първите, които ще обявят протеста.

  pastor
 62. 62 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "shumkar":не е така приятелю, досега само се приватизира онова ,дето беше създадено преди 89-та.Даже сега се опитват да приберат и последното неоткраднато-жилищата на хората- със закона за етажната собственост.Какво значимо предприятие беше създадено в държавата след 89 г?С каква икономика можеш да определиш България на днешния ден- с калпав туризъм и земеделска продукция -основно жито- което е изходна суровина за хранителната промишленост на другите страни.Магистралите и спортните зали на боко не хранят народа, а печелят техните фирми.Досега 22 години само се краде,не се гради.

 63. 63 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#29] от "kihano":
  За ИПИ си прав, но в съжденията си за кореалацията в безработицата - не!
  По данни на НСИ тя е малко под 17%.
  При предните увеличения на данъчно-осигурителната тежест в предприятията бяха съкратени хора от чиито труд фирмите можеха да се лишат или оптимизират с наличния персонал.
  Така се получи повишаване на средната заплата и производителността на труда. Гербаджийското правителство би тъпана колко е добро и какви успехи постига, но без да пита всеки 6-ти, който е на улицата.
  Всички съкратени бяха от реалния сектог. С голям зор Цв.Цв. успя да съкрати 3 000 незаети бтойки.
  От цялата дандания обаче нямаше увеличение на приходите - т.е. увеличение има, а пари няма и само по-вече на улицата.
  При следващата реакция на правителството фирмите реагираха с осигуряване на непълен работен ден и отново имаше увеличение без това в НОИ.
  Сега следва рунд-3. Познай какво ще се получи. Според мене комбинация от предните два пъти, но не и увеличение на приходите.
  Без реформа няма как да стане, но за Тотю съдържанието на тази дума е абстрактно понятие.

  pastor
 64. 64 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#61] от "pastor":

  Ти явно си от дивите капиталисти, или ги защитаваш. Не се радвай много, защото "наемниците" скоро ще се осъзнаят и ще почнат да бият такива като тебе. Това последното ти го казвам съвсем сериозно, защото "виждам" че главата ти е пълна с "бръмбари" по тези въпроси.

  В изчисленията съвсем не те бива, по-добре не се мъчи. Възможно е и да се правиш на ударен с мокър парцал.

  сократ1
 65. 65 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#63] от "pastor":

  НСИ представя данните месец за месец и трябва сума ровене за да ги проследиш година назад. За да се установи дали момченцето лъже трябва да се прегледа дали има скок на заетостта в периода иколо нова година. За това трябва да се гледа поне 6 месеца назад и 6 месеца напред, и пак може да е малко. За тези неща си има строги математически правила, които не ми изглежда да са известни на момченцата от ИПИ. Мисля че не си заслужава труда да ровя в НСИ, затова взех данните от евростат - също любим източник за ИПИ и Гошето Ангелов. Не очаквам да има големи различия между евростат и НСИ. Имаше едно време един хубав сайт, стат.бг, ама гледам са го затворили.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 66. 66 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#63] от "pastor":

  Дай линк за тия 17% на НСИ? Рових там, числата съвпадат с тези от Евростат. Ето ти линк към тримесечни данни за първите 6 месеца на тая година. http://www.nsi.bg/ORPDOCS/Labour_3.1.3.xls . Първото е 12% второто 11.2, т.е. безработицата не само не нараства, а точно обратното намалява. Ако имаш в предвид данните от преброяването - това е само една точка и от нея не може да се установи дали повишаването на осигурителния праг е довело до изменения в безработицата.
  Така че момченцето от ИПИ лъже!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 67. 67 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Основният проблем на работниците е, че считат работодателите за "врагове", а държавата - за закрилник от враговете. Някаква наслада има в главите на хората как държавата ще принуди техните шефове да им плащат по-големи заплати. Всеки, който прави някакъв бизнес знае, че работникът му струва определени пари, и всичките прагове, осигуровки и пр. неща касаят процентът от тези пари, които няма да отидат в джоба на работника, а ще отидат по сметките на НОИ и НАП. Излиза, че българите имат по-голямо доверие на чиновника да управлява техните спестявания за старини (пенсионните осигуровки), отколкото на себе си. Или предпочитат не те да спестяват, а държавата да спестява вместо тях, или си мислят, че държавата ще принуди работодателя да си бръкне в собствения джоб и да плати техните осигуровки, или просто са дълбоко убедени, че не могат да се грижат за себе си и затова трябва да се закрепят в системата на всяка цена.
  Не знам какво учат хората в училище, но очевидно математиката и икономиката не са им от силните страни.

 68. 68 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И още нещо интересно. Същата статия на сайта на ИПИ http://ime.bg/bg/articles/zashto-vdigame-minimalnite-osiguritelni-pragove/ само с друго заглавие е подписана от друг човек - Явор Алексиев. Та изглежда делата там са доста колективни

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 69. 69 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#67] от "Петкова":

  Г-жо, не сте права. По въпроса с осигуровките имаме заварено положение - заварено след разрухата която причиниха на пенсионната система комунистите до 1990 год. Сега сме в период на нормализиране на системата. Кога ще се установи нормализирането не се знае.
  А иначе за повишаването на заплатите в частна фирма аз не виждам как ще стане без "бой" по "капата" на капиталистите!!!!!
  Така е казвал и Абрахам Линкълн по повод премахване на робството в южните щати. Без бой/война/ няма как да стане....или по-меко казано...по мирен начин!!!!

  сократ1
 70. 70 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вдигането на осигурителните прагове средно с 5.6% в началото на 2011 г. превърна България в
  страната с най-бързо нарастващи разходи за труд
  в Европейския съюз за първото тримесечие на годината.
  Нормално е страната с най-нисли заплати да има най-бързо нарастващи разходи за труд. Иначе как ще се приближим поне малко до стандарта на белите държави?

 71. 71 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Друг е в-са доколко доходите имат връзка с осигурителните прагове

 72. 72 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#69] от "сократ1":

  Нормализиране ще стане, когато всеки, който работи, знае, че каквото отдели за старините си ще бъде негово и на неговите деца. Всичко останало е едно надлъгване и прехвърляне на проблема на следващото поколение. А следващото поколение, ако не сте забелязал, все по-усърдно заминава да учи висше и средно образование в чужбина, с надеждата, че ще има по-нормална реализация там, така че не знам реално на кого разчитате да работи и да ви осигурява старините. Пенсионната система отдавна фалира, но когато и вие остареете няма да я има и осигурителната мрежа от селски имоти, в които човек с ниски доходи да може да преживява. Нашите баби и дядовци имаха пенсии по 45 лв. (народната власт им даваше толкова срещу това, че им колективизира земите и иззе селскостопанския инвентар), но те бяха свикнали със селска работа и можеха да прехранват не само себе си но и техните градски деца и внуци с два декара двор. А мнозинството от пенсионерите от вашето поколение няма да знаят от кой край да хванат един корен домат, за да го посадят, да не говорим, че селските имоти отдавна са запустели заради безнаказаните кражби. Солидарната ни система означава цялата тежест да се разпределя върху всички, поне на теория. Практиката е, че става все по-неизгодно да работиш, защото разликата между стандарта на живот на неработещия и работещия е много малка, и затова хората потъват в сивата икономика, не за да заработват нелегални милиони, а за да оцелеят индивидуално, кой както намери. Ако те бъдат "разкрити", няма да обогатят бюджета, а просто ще виснат на опашката за безработни. Така че от много мераци да бъдем солидарни, сме докарали хората до нулата, а една нула, колкото и солидарно да я разпределяме, си е все нула.

 73. 73 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#72] от "Петкова":

  Направо ме впечатли с това разсъждение!!!!

  сократ1
 74. 74 Профил на consultprotect
  consultprotect
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "сократ1":

  Драго приятелче, къде си тругнал с тези два водни пистолета на голо дупе, бе!? ТИ някога имал ли си собствен бизнес, бе пиле шарено?! ТИ някога блъскал ли си си главата п нощите, за да измислиш откъде пари за осигуровки, ДДС, заплати, лизинги, наеми, канцеларски материали, дрехи на работниците, телефонни сметки и всичко останало, което, вярвай ми, е неколкократно повече от изброеното?! ТИ някога участвал ли си в конкурс за каквато и да е поръчка?! ТИ някога имал ли си да взимаш милиони левове за добре свършена работа от тази държавна машина, която така самоотвержено защитаваш и корумпираните бюрократи да седят и да ти се смеят ехидно"А да те видим как ще ги вземеш"?! ТИ някога имал ли си проверка от данъчни?! Ти някога получавал ли си акт за нарушение, което не си извършил и след това да трябва да плащаш на фирмения адвокат хиляди левове, за да докажеш правотата си?!
  Скрий се, приятелче по-дълбоко в столчето си зад бюрцето, на което си седнал и се моли, ама много се моли... и в молитвите си споменавай и работодателя си, дето те търпи и ти дава хляба на масата, а ти го плюеш зад гърба му. Щото такива като нас са останали малко в тази одрусана държава и като си вземем багажа, заедно с всичкия останал ни капитал и се изнесем извън границите на тази мутренска държава, такива като теб ще лазят по корем, приятелче, и с фенерче ще ни търсите.

 75. 75 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Сега виждам че в коментар [#43] "kuznets" дава по-детайлна информация за безработицата според НСИ и е уличил ИПИ-йците в още една манипулация. ИПИ са платени лъжци! Грешките им не са случайни! С лъжите си те обработват общественото мнение! Те имат план за публикациите в медиите. И ги отчитат! Разпределили са си работата, кой в коя медия да пуска. Затова авторите тук и на сайта на ИПИ са различни. Долу ИПИ! Красен Станчев - на шивашка заплата в гръцко предприятие!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 76. 76 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  искам да споделя моето мнение по въпроса, според мене всеки български гражданин трябва да се осигурява на примерно 300 лв независимо колко взима и да получава еднаква (държавна) пенсия, всичко останало да си е негова работа, било частно осигуряване , било инвестиции , така аз виждам начина моля който не е съгласен с мене докато ми бамва минуса да сподели защо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 77. 77 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#42] от "Okoto":

  +++++++++++++

  Най-смешното е, че малоумници, като тоя не разбират как сами режат клона, на който седят. Утре всички, като затворим, те какво ще папат? КРЕТЕНИ!!!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#72] от "Петкова":

  "Основният проблем на работниците е, че считат работодателите за "врагове", а държавата - за закрилник от враговете. "
  Всъщност, то това е основен проблем в обществото ни.
  Напълно съм съгласна с това, което сте написали.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#74] от "consultprotect":

  Сбогом "копеле", държавата няма нужда от такива "бизнесмени" като теб!!!!!

  В бъдеще, наемния труд ще става все по обединен и силен/ в буквалния и преносния смисъл/....тогава да видим къде ще се скриеш ти и такива като теб. Сегашните профсъюзи ще отмрат защото са си просто едни паразити. Сдобиха се с недвижима собственост и вече са с "шапка на тоягя"...така да се каже.

  Трепери диви капиталисте....нищо добро не те чака!!!!

  сократ1
 80. 80 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#60:"shumkar"]Обработваемата земя не е била национализирана, а кооперирана. Чугунената ти главичка схваща ли разликата между двете понятия - национализация и колективизация? [/quote]

  -А земята на която бе построен "Слънчев бряг"и другите национални курорти,земята на която бе построен Студентският град в София,комплексите "Младост","Люлин",Дружба",дори някои детски градини,учлища,болници и пр. в кое/кои ТКЗС-та бе вкарана?-В ТКЗС "shumkar"-ска /без/мислица ли?
  -"Когато си отвориш устата,бе Санчо-казва Дон Кихот на верния си оръженосец-се виждат на дъното й,как всичките ти глупости се борят,коя по-първа да излезе."
  Носи си "антикомунистическото" копие,но по-добре не си отваряй устата,че засмърдява на изгнила shumкa. .

 81. 81 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#66] от "kihano":
  Точно преброяването имах впредвид. Там чрез малко аритметика можеш да си направиш определени изводи.
  "Стъакмистиката" както някои я наричат в България в много случаи дава доста изкривени резултати. В конкретния случай е по вярна от резултатите от Агенцията на незаетостта.
  Проучванията ги правят сред малко над 1000 анкетирани и много зависи какъв е въпросът и откъде е анкетирания.
  Изкривявания се получават и при работещите на намален работен ден. Има много земеделски стопани, които бяха регистрирани с подлъгването, че ще получат европейски пари. Всички те се водят заети. Работещите 45-годишни пенсионери също изкривяват резултата.
  За мене най точен е резултата от Агенцията по незаетостта за осигурените работни часове приведени към 8-часов работен ден.
  Спомням си резултат от 16.8% от проучване на синдикати отпреди 4-5 месеца. Тогава НСИ даваше 10.8%, а Тотю 7.4%.

  pastor
 82. 82 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#46:"kh"]Та да попитам пък как така толкова кандидати за работа са петимни да подпишат договор за 4 часа при МРЗ, а да работят по 8 часа за МРЗ+500 в плик под масата? [/quote]

  Много просто !...
  Като НЕ са съгласни на договор за 4 часа , НЯМА да подпишат НИКАКЪВ ДОГОВОР !...
  НАЙ-МАЛКОТО за 8 часа ...

  Ама децата му няма да го питат какъв му е договора или доколко се е " озъбил" на работодателя си , а ще искат парички !
  А и коремите им като застържат на гладно , тип 100 родопски гайди , и на договор за 2 часа ще се съгласи ...

 83. 83 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#72] от "Петкова":

  "Практиката е, че става все по-неизгодно да работиш, защото разликата между стандарта на живот на неработещия и работещия е много малка, и затова хората потъват в сивата икономика, не за да заработват нелегални милиони, а за да оцелеят индивидуално, кой както намери. Ако те бъдат "разкрити", няма да обогатят бюджета, а просто ще виснат на опашката за безработни."

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Разправяй им го, разправяй на промитите комунистически мозъци, които най-обичат да мразят. Кого? Както е казал другарят им ленин /малката буква не е граматическа грешка/- ще мразим мръсните капиталисти, бизнесмени, колаци ...

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 84. 84 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "Петкова":

  поздравления за добрия постинг. да прочета такъв постинг сред стотиците малоумни мнения тук е просто освежаващо. мерси!

 85. 85 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#81] от "pastor":

  Разбирам, това е така, но както писах по него не може да се потвърдят думите на ИПИ-еца. Освен това, дори да има систематична грешка в статистическите данни то тя винаги е еднаква, тъй като методологията е една и съща и доколкото търсим изменение на безработицата, а не абсолютна стойност, то данните на НСИ дори и със грешка са достатъчни за да се направи извода който правя. ИПИ-еца лъже!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 86. 86 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#69:"сократ1"]Сега сме в период на нормализиране на системата. Кога ще се установи нормализирането не се знае.
  А иначе за повишаването на заплатите в частна фирма аз не виждам как ще стане без "бой" по "капата" на капиталистите!!!!!
  Така е казвал и Абрахам Линкълн по повод премахване на робството в южните щати. Без бой/война/ няма как да стане....или по-меко казано...по мирен начин!!!![/quote]


  олигофрен, какво нормализиране на системата ве идиот??? тая "СИСТЕМА" е ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНА КРАЖБА. това е НАСИЛСТВЕНА ПОНЗИ СХЕМА, чиято цел не е нито справедливост, нито солидарност, а ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ. тя просто не може да постигне каквато и да е друга цел освен тази единичката - ТРАНСФЕРИРАНЕ НА ПАРИ ОТ ЕДИН ЧОВЕК КЪМ ДРУГ. и понеже се базира на КРАЖБАТА, участието в нея не е доброволно а МАНДАТИЗИРАНО, Т.Е. ПРИНУДИТЕЛНО ТЕ КАРАТ ДА УЧАСТВАШ В НЕЯ. как може да нормализираш кражба???

  това че си крадец-малоумник си личи и от продължението на поста ти - че заплатите се увеличавали с бой.
  това че си тотален идиот си личи и от това че се кефиш на ейб линкълн - МАСОВ ВОЕНЕН УБИЕЦ, предизвикал хиперинфлация и какво ли още не.

  и от какъв зор ника ти е сократ- след като малоумните ти брътвежи нямат нищо общо с философията на сократ.

 87. 87 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#79] от "сократ1":

  Хи-хи-хи! Ма тебе от кое специализирано заведение те изтърваха, вееее?

  Май Пегъзи Музовски ти е съсед по легло, а?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 88. 88 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#79] от "сократ1":
  Браво! Ти надмина и др.Иванов.

  pastor
 89. 89 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#86] от "lvm":

  Ми решил е човекът да изглежда по-Хинтелигентен и понеже единственият по-така, за когото е чувал е Сократ, така се е и именовал

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 90. 90 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#85] от "kihano":
  За казаното съм солидарен с тебе. Диференциала на безработицата е трудно определим на база информацията която се предоставя - нещо като е на х-та.
  Анализите на ИПИ мога да ги оценя с прословуто то изказване - три пъти правя един и същ опит при еднакви условия и все различен резултат получавам.

  pastor
 91. 91 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А бе тия чугунени глави милиционерски не разбраха ли, че в една държава с 3 млн. пенсионери, друго освен хляб, мляко, ел енергия и лекарства не се продава и ВСИЧКИ ДРУГИ бизнеси или са вече фалирали или са на фалиране?

  Като нямам пазар, нямам и продажби и откъде да му взема на Тотю още пари за осигуровки? Само Тотю и оня Сократ още не са разбрали, че ЗАПЛАТИТЕ И ОСИГУРОВКИТЕ са константни разходи- има-няма работа, трябва да ги плащаш и такива бакалски сметки, дето ги правят, че какво били 590 лева да ги плащаш, то нищо не било. Нищо не е, АМА АКО ИМА ПАЗАР И ПРОДАВАШ СТОКИ И УСЛУГИ ЗА 1000. Пък като не се изкарват, ще ти тегля една и ще затворя фирмата, да те видя с кого ще ходиш да се бориш и да изнудваш за пари, които не си изкарал, тъпанар такъв!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 92. 92 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#67:"Петкова"]Основнят проблем на работниците е, че считат работодателите за "врагове", а държавата - за закрилник от враговете. [/quote]

  Работниците са напълно прави! Тъй наречените работодатели, бизнесмени, собственици и даже мениджъри са една нагла пастмина от некъдърници. Ако седна да изброявам начините по които "цакат" работниците ще напиша повече от статията под която пишем. Работодателя собственик е изключително нечестно същество (не всички разбира се има изключения, но рядко). За него работниците и служителите му са роби. И не дай си боже някой от робите да се окаже по-умен от него - ужас!
  Колкото и доход да получава частника все не е достатъчно. Каквото и да направят за него работниците все е малко и все много им е платил. 12 часа работа дневно са малко. Толкова работят мързеливците. Самите те, бизнесмените обаче никога не биха се хванали на работата, която препоръчват на другите в огромни количества за минимално заплащане.
  Същевременно, некадърността на българския бизнесмен е толкова голяма колкото и алчността му. Повишаването на производителността на труда не е работа на работниците, а на управленския и ръководен състав. Българския работник е най-ниско платен в европа - следва че или бизнеса е адски некъдърен и не може да организира печелившо производство, или адски алчен и прибира всичко за себе си.
  Факт е, че корупцията също произлиза от бизнеса! Те са онези които дават подкупите!
  Факт е, че бизнеса е галеника на прехода. Всички реформи - приватизация, връщане на земята, реституция освобождаване на цени, всякакви законови промени бяха направени в полза на частника. Държавните средства на производство да минат частни ръце. Е минаха - какво направиха "бизнесмените" - външен дълг 4 пъти по-голям от този при соца. Осраха всичко до което се докоснаха! Изтърваха всички апетитни стопански дейности да попаднат в чужди ръце. А, бетонираха черноморието, планинските курорти и жилищните комплекси в големите градове - тъпо, по-тъпо, най-тъпо, бизнесмен.
  А претенциите не намаляват, бизнеса само реве, все държавата и работниците му криви. Дето има една приказка "На крива ракета космоса й пречи". Ама то бизнесмен - разглезено, претенциозно, без галава. Само с врат за вратовръзката. Едно сирене не могат да направят като хората, дето всяка баба на село знае как се прави.
  И господа бизнесмени, като ви е толкова трудно да търкаляте икономиката, като изнемогвате от труд - върнете собствеността на държавата! Комунистите по времето на соца се справяха на порядъци по-добре от вас! Но те бяха хора с дух, смелост и идеи. А сегашните бизнесмени са алчни комплексарчета дето само гледат как да демонстрират богатство.
  Ето ви и тук един добър материал за психологията на капиталиста
  http://antipropaganda.comxa.com/Patol2.html

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 93. 93 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#90:"pastor"]Диференциаа на безработицата е трудно определим на база информацията която се предоставя - нещо като е на х-та. [/quote]

  С такива неща си вадя хляба, така че ми е ясно кога какво може и как следва да се оцени.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 94. 94 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#92] от "kihano":

  А така, другарю! Клейми мръсната сволач от кулаци и буржоа! Ся, като ги унищожите с помощта на мъдрата милиционерска политика и с личния принос на другаря Тотю, ши ви светне пред очите, ши видите и вие бял ден и слънце ши изгрее на вашта улица!

  И като тръгнете, та си организирате един истински, хубав, човеколюбив бизнес. Бизнес с човешко лице. Бизнес, на който собственик му е народ. Бизнес в името на човека ... А, ма чакай, ве! Ний тос филм не сме ли го гледали?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 95. 95 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#92] от "kihano":

  само не мога да разбера тази твоя критика към работодателя е защото считаш че той е вроден експлоататор както маркс счита ли???
  че има "некадърни" работодатели - сигурно има такива, въпроса който следва да си зададеш е ЗАЩО СЛЕД КАТО СА НЕКАДЪРНИ ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТА ДА ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ? неопровержимо твърдение е че АКО НЯМА помощ от държавата (конкретна към някой работодател или като цяло пречейки на навлизането на нови работодатели) то "некадърните" под натиска на по-добрите от тях ще губят поддръжничеството на потребителите си и ще фалират. така на пазар на който ИМА КОНКУРЕНЦИЯ винаги има тенденция "некадърниците" да се маргинализират и изчезват, а добрите и печелившите да се появяват, окуражават и разширавят.

 96. 96 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#95:"lvm"]само не мога да разбера тази твоя критика към работодателя е защото считаш че той е вроден експлоататор както маркс счита ли??? [/quote]

  Не работодателя не е вроден експлоататор. Проблемите му са придобити и идват от неправилно възпитание, от обща жизнена незадоволеност и от комплекс за малоценност. Може би най-общо - липса на любов в някой момент от живота или постоянно. Такива проблеми имат и останалите хора, но при бизнесмените избива в специфична посока. Виж линка от предния ми пост. Маркс не знам какво е считал. Не съм го чел.

  [quote#95:"lvm"]ЗАЩО СЛЕД КАТО СА НЕКАДЪРНИ ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТА ДА ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ[/quote]
  Е па не виждам връзка между некъдърността и правенето на нещо. Вече писах, най-апетитните бизнеси ги изтърваха - ЕРПтата, банките, мобилните оператори ... А и сменихме системата и друг начин просто няма. Има и елемент на принуда, ако не искаш да си мачкан наемник очевидно трябва да се заемеш с бизнес дори против волята си. Но както виждаш, тази ситема не работи толклова добре колкото предишната.

  Последното за конкуренцията също не е вярно. На неплатежоспособен пазар, създаден точно от техните ниски заплати, фирмите се конкурират в цената за сметка на качеството. После, най-сладкия бизнес винаги и навсякъде е цоцане от държавата. Това че държавата пречела е само теоретична постановка. В крайна сметка държавата спаси и световната банкова система, нали? И осъдени за измамите с финансовите деривативи нема. Това си е в реда на нещата, това е реалния капитализъм, а не "свободната конкуренция". Освен това бизнесмените имат доста по-развито класово съзнание с което поддържат негласен монопол. Сиреч, ако произведеш нещо 10 пъти по-евтино, няма да го пуснеш на 10 пъти по-малка цена, а ще го пуснеш на "пазарната" цена. Което и поддържа монополна цена без наличието на каквито и да било монополи или картели. Цената пада само когато не се купува, но не и когато цената на производството пада.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 97. 97 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#28:"сократ1"]Чиста сума за пхолучаване от работника - 391,95 лв.
  Осигуровки от работодател - 90,50 лв.
  Осигуровки от работник/ за негова сметка/ - 64,50 лв.
  ДОД работник - 43,55 лв. [/quote]

  Само допълни на работника:
  - ДДС на ВСИЧКО ПОТРЕБЯВАНО от 391.95лв = 65.33лв
  - акцизи за ток, горива, цигари, алкохол примерно = 50.00лв
  - част от данък сгради, такса смет, данък за автомобил = 30.00лв

  т.е. работникът би получил от заделени 590.50лв ФРЗ заделени за него(изработеното) 391.95лв - 145.33лв = 246.62лв, т.е. 41.2% или държавата му удържа 58.8% от заработеното. Ако сложим и всякакви други такси за административни услуги, то дали не става данъчното бреме за работника 60% и нагоре? А тук нямаме към разходите на работодателя сложени пари за трудова медицина, отчети, разрешителни, касови апарати и т.н., които в крайна сметка намалят парите му за заплати на работници или печалба, т.е. все нечии доходи.

 98. 98 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  що се отнася до представата че АДМИНИСТРАТИВНО определената цена на труд повишава благоденствието на работниците - това е НАПЪЛНО ПОГРЕШНА представа. тази парадигма, напълно противоположна на тази, че акумулирането на капитал повишава производителността на производството и включително маргиналната производителност на отделния работник и от там ползатата от него за работодателя, се състои в това че работодателят ВИНАГИ по дефиниция ЕКСПЛОАТИРА работника защото се стреми да му плаща по-малко вместо повече, или защото работника нямал избор (А) или че всички работодатели ще му плащат толкова "ниско" или (Б) каквото и да прави все ще е работник, а не самият той работодател.

  що се отнася до първата критика - работодателят НАИСТИНА винаги би желал да плаща по-малко, отколкото повече на работника. като всеки друг индивид, който закупува нещо той желае да плати по-малко за нещо, за да му останат повече средства за още други неща. следователно да се упреква работодателя за неговата рационалност - постигане на повече удовлетворение с по-малко средстава е все едно да се обвинява човешката природа. и ето защо това състояние НЯМА АЛТЕРНАТИВА - дори диктаторите са индивиди които искат повече, а не по-малко.
  работодателят наема някого не за да го субсидира/да му прави дарения, а защото счита че този някого ще има маргинален принос към приходите, по-голям от маргиналните разходите, които трябва да претърпи, за го наеме. неговата оферта е винаги на такова ценово равнище така че да наеме всички работници които са му необходими от съоветния клас работници. той наема работника защото счита че ще е на по-голяма печалба ако го наеме, отколкото ако не го наеме. той прави рационална калкулация на приноса на допълнителната трудова единица към печалбата на производството като изчислява дисконтирания пределен продукт на работника и заплатата която трябва да плати, за да го наеме. на свободния пазар, този на който има конкуренция, винаги има тенденция нивото на работната заплата да се еквилибрира с ДПП на работника, защото ако един работник плаща на работника ниво на заплатата, на което според друг конкурентен работодател работника е недооценен, този конкурентния ще привлече в своето производство този работник като му плаща заплата на ниво по-високо от досега плащаното му и приближаващо се до ДПП-то му.

  какво означава "НИСКО" заплащане? това е твърдение което намеква че съществува някакъв ОБЕКТИВЕН измерител за това кое ниво на заплащане е ниско и кое високо. че може някакси да се измерят прагове до които и над които съответно заплащането е ниско и високо. тази теория произлиза от ПОГРЕШНАТА теория за обективната стойност. такова нещо като обективна стойност НЯМА. друго име на тази представа е "аз работя толкова много, а колко ниско ми плащат, заслужавам повече". с което се намеква че на даден труд ОБЕКТИВНО съответства дадено заплащане.
  ако пък работника каже "не ми плащат достатъчно" - ами колкото и да му е заплатата, то тя ВИНАГИ ще е недостатъчна, тъй като живеем в ограничение на ресурсите. но това е разновидност на горната представа.

  що се отнася до критика (Б) тя може да се обори като се използва класовия анализ на австрийците като антипод на този на маркс. работодателите и работниците не са две АНТАГОНИСТИЧНИ КЛАСИ. т.е. такива каквито имат в натуралното си състояние НЕРАЗРЕШИМ КОНФЛИКТ, произлизащ от това че първата група експлоатира втората. такъв КОНФЛИКТ няма. това че работника в капиталистичното производство не получава целия приход от продажбата на продукта не е ЕКСПЛОАТАЦИЯ. това е защото работи с ЧУЖДИ КАПИТАЛОВИ СТОКИ. ето затова той не е работодател а работник - защото а) има високи времеви предпочитания и предпочита да консумира повече в настоящето и да не спестява и б) защото избягва риска

  всички тези административни декрети като прагове, МРЗ и други - те винаги са контрапункт дори на собствената си цел. примерно МРЗ - предполага се че помага на ниско заплатените работници - еми не помага, защото те остават безработни веднъж като се въведе МРЗ. прагове - еми вместо да си получат в кеш парите част от тях се трансферират към държавата. и това НЕ Е ЗА СМЕТКА НА РАБОТОДАТЕЛЯ. просто ако когато няма прагове работодателя е бил склонен да плаща на работника 200 лева след като се въведат прагове той не променя оферата си магически. той отново е склонен да плаща толкова. само че сега вместо и 200-те лева да ги дава на работника директно - примерно 30 ги дава на НОИ, 170 на работника. в тоя случай РАБОТНИКА е прецакан - защото държавата му отнема 30 кинта от заплатата по причини която тя си счита за "справедливи".

 99. 99 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#97] от "атанас":

  И като му го обясни така подробно, каквой пак ще те нарече копеле и ще говори за това,че всички работодатели са боклуци и не заслужават да живеят. Сократ1 просто не е научен да мисли, а сега за съжаление е малко късно.

  Аз ще се опитам да се задържа до края на годината и после затварям и бягам в чужбина. Няма да гладувам заради Тотю.

 100. 100 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#99:"kosta2"]каквой [/quote]

  Нещо ми става с клавиатурата. Имах предвид :"какв? Той .." .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK