Редакционен: Стабилна безпътица

България е остров на стабилност. В много европейски страни има сериозна криза, вземете Италия, Испания, Белгия... А при нас на макрониво има стабилност", каза неотдавна финансовият министър Симеон Дянков при откриване на нещо в Ямбол. Прав е и най-вече за макронивото. Но не е лошо да има едно наум и за микронивото. Представено в сряда проучване за трансатлантическите тенденции сред 12 европейски страни плюс САЩ и Турция показва скокообразно нарастване в процента на българите, засегнати от кризата - лично и като домакинство. За разлика от живеещите в страните, които тук се коментират като изпаднали в сериозни проблеми. През 2009  г. например 33% от българите казват, че са значително засегнати (greatly affected), пред 2010 са  46%, а през 2011 -  52%, абсолютни лидери по този показател. И само 10% са тези, които не са усетили лично кризата – най-ниският процент за всички анкетирани в проучването.


Затова пък в Италия и Испания, споменати от Дянов, процентите съответно са 17 и 22 през 2009 г, 21 и 25 през 2010, 19 и 31 през тази. При румънците пък, втори в класацията, но с цели 11% назад, тенденцията се обръща, като засегнати вече са с 8 на сто-по-малко от 2010 г.


И по други показатели сме "най" - най-голям дял от българите от всички изследвани държави казват, че членството в ЕС не се отразява на икономиката. А 41% следят международната политика, което е пък най-ниското ниво.


Получава се нещо като стабилен автопортрет на безпътицата - все по-обедняващи хора, за които членството в ЕС си остава абстрактен успех, без интерес към живота на другите. Как да не ги управляват кметове, като Лечков примерно, заради когото по настояване на ЕК бяха спрени европарите по всички строителни проекти в Сливен, а премиерът Борисов обяви, че продължава да е кандидатът на ГЕРБ. Понеже "преди два дни лично говорих с Реналдо (бел. ред. - Мандметс, ръководителя на звеното за България в "Регионална политика" на ЕК), като беше тук. Европейската комисия приветства това наше решение, че не чакаме да ни се казва, а сами сме си спрели проект".


    Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK