Правосъдие в мрака

Правосъдие в мрака

© Иван КутузовВ началото на месеца 20-годишният син на мои познати беше станал герой на следната случка. Преди да се качи на нощния автобус за Созопол, двама цивилни полицаи поискали документите му и го попитали пуши ли трева и дали носи със себе си.


След отрицателния му отговор казали: "Не си убедителен", и изтарашили багажа му пред погледа на останалите пътници в автобуса.


Миналата година в съседска на моята къща в Плевенско беше спипан крадец. Да, ром. Непълнолетен. Пристигнаха двама полицаи и го пребиха сред поощрителните възгласи на хората, препатили от ромските набези.
Целта на "обработката" беше да признае кои са пълнолетните, които са го пратили. Крадецът между два ритника нещо призна, уж тръгнаха да търсят тарторите... Оттогава се интересувам какво стана с делото. Нищо.


Нека приема, че и в двата случая полицаите са си вършели работата. Резултатът и от двата е нулев. Какъвто впрочем е общият резултат на правоохранителните органи, ако не броим реалния ефект на този фон България да изглежда все повече като полицейска държава.


Докато на софийската автогара полицаите ровят багажа на произволно избрани пътници, в Катуница униформените наблюдават безучастно подпалването на къщи, а цяла България - призивите на т.нар. фенове пред камерите "да стане като при Тодор Живков - след 8 часа вечерта да няма циганин по улиците".


Ще бъда репликирана единодушно и безапелационно: "И с какви пари, изкарани от каква дейност, са построени къщите, които изгоряха?! Ама нали всичките там били безработни, милите. Или по-скоро с алкохолни ментета, проституция, грабежи, укриване на доходи, подкупи и корумпиране на цялата властимаща верига от чиновници и журналисти и вероятно всичко друго, за което подробно се разказва в Наказателния кодекс на Република България?" (цитирам наслуки един от стотиците читателски постинги в "Дневник").


Щом къщите са придобити престъпно, ще бъдат подпалени сред "тактическото бездействие на полицията", целящо "предотвратяване на по-сериозни последствия" според обяснението на главния секретар на МВР.


И пак според него – футболните агитки били допуснати да влязат в Катуница, понеже не можело "да ограничаваме свободното придвижване на хора". Само че кой е установил, че къщите са придобити престъпно? В XXI век никой не може бъде изселен,

без да има доказателства за извършено престъпление

от него, а в случая с фамилията Рашкови няма такива данни, беше обяснил главният секретар на срещата в събота с инициативния комитет от Катуница, който от името на жителите на селото поискал такава мярка за прочутия ромски бос Кирил Рашков - цар Киро.


И наистина, известни са два случая на санкционирането му  през 2007 г. с 1000 лв. глоба за самоуправство на 86 дка общинска земя и то след споразумението със съда и прокуратурата в Асеновград, а през 2009 г. - с 2000 лв. глоба след проверка на Агенция "Митници" през ноември (при новото правителство на ГЕРБ ), която открила в къщата на единия от синовете му "яки" съоръжения за производство на алкохол.


Причината за този вид санкция е в писменото обяснение на Ангел Рашков, че "на всяко първо число на месеца е разпоредил да се загрява парният котел и инсталацията с профилактична цел за седемдесет и два часови изпитания, като течът от колоната се явява остатък от материала, който е заложен за изпитванията", както личи от публикуваните на сайта "Биволъ" протоколи на митническата агенция.


Официално се знае общо за шест разследвания по жалби срещу Кирил Рашков и роднините му, които или са били прекратявани, или са завършвали с глоба (а по жалбите за заплахи за убийство, които са си разменяли семейството на убития Ангел Петров и фамилията на ромския бос, полицията предупреждавала и двете страни). Както казва главният секретар, няма данни за извършено престъпление от Рашкови.


Той може да го нарече прилагане на закона, вие - "тактическо бездействие", но в крайна сметка едно е сигурно: че


не е луд този, който яде зелника


Мотивите на МВР бъкат от противоречия и илюстрират до каква степен е изпуснато положението (по коментара на премиера Борисов ) и не само в Катуница, що се отнася до основната функция на ведомството – обществения ред.


Картината, в която полицията стои и гледа палежи с цел  "предотвратяване на по-сериозни последствия", а футболните агитки (които всъщност по-късно палеха и обръщаха автомобилите, а не местните хора, потърпевши от произвола на цар-Кировото обкръжение), са допуснати  в селото, "защото не  можело да се ограничава свободното придвижване на хората", не предвещава добро.


Но ако и редовите граждани стигнат до единодушие, че е дошло времето на правосъдието в мрака - око за око, зъб за зъб, ще стане ясно, че държавата, дори да изглежда полицейска (или именно защото е полицейска), е изчезнала и това, което я е заместило, е пародия. И не би стигнала дотук, ако я нямаше 20-годишната обвързаност на управляващи и "елити" с всякакъв калибър сенчести, полусенчести и направо престъпни добре облечени цар-Кировци от всякакъв етнически произход.


Страната е превърната в съвкупност от феодални владения


с преплетени интереси и връзки между централна власт и местни владетели и ако политически това може да се понесе чрез гражданска апатия, в безнаказаността на престъпленията циреят винаги заплашва да се пукне.


Така е, защото и правоохранителната система в България (МВР, полиция, специални служби) и правораздавателната (прокуратура, следствие, съд) през целия печален преход бяха независими само по конституция, но на практика изцяло зависими от ангажиментите си към икономически силните на деня и политическите им креатури.


Прокуратурата и данъчните сега щели да се захванат с бизнеса и доходите на ромския бос, сякаш се е появил на "терена" вчера. В задаващата се антицаркировска суматоха съвсем ще се изгуби поводът - прегазеното от буса момче. Надали скоро ще разберем умишлено ли е убито, какви са отношенията между шофьора и Рашков и какво са правили пратениците от Столипиново в къщата му.


Затова пък след призивите на лидера на ВМРО Каракачанов за "незабавно" решаване на "циганския въпрос" и на лидера на "Атака" Сидеров - за връщане на смъртното наказание заради ромите, има голяма вероятност


да се радваме на зрелището на футболните агитки


по един далеч не оригинален сценарий.

  Тук масово не се знае например, че именно с мач между хърватския "Динамо" (Загреб) и сръбския "Цървена звезда" (Белград) през май 1991 г. на практика е даден неофициалният старт на войната, довела до разпадането на Югославия.


  След началния съдийски сигнал ултраси на "Цървена звезда" по традиция започнали да отправят обидни реплики към феновете на "Динамо", наричайки ги "турци", "мюсюлмани" и "комунисти".


  Внезапно възгласите спрели - на северните трибуни, традиционно заемани от феновете на "Звезда", облечени в униформи членове на отряда на "Тигрите" един след друг започнали да издигат плакати "40 км до Вуковар", "20 км до Вуковар" и накрая – "Приятно прекарване във Вуковар".


  Високо над тях седял Желко Разнатович -Аркан, офанзивният командир на "Тигрите" и шеф на фенклуба на "Цървена звезда". Възторжените запалянковци го аплодирали бурно. По-късно Аркан, който набирал бойците си основно сред феновете на "Цървена звезда", превръща "Тигрите" в една от най-бруталните паравоенни организации, осъществявала етнически чистки в смесените райони.


  Самият той в течение на войната завладявал територии, поемайки контрола върху търговията с горива, алкохол и цигари. Докато той и приближените му богатеели, обикновените сърби загивали в боевете.
  Сръбските футболни фенове провокираха и безредиците през февруари 2008 г., когато бяха трошени и подпалвани ресторанти на "Макдоналдс" и беше нападнато посолството на САЩ. Последицата от този "старт" пък е отделянето на Косово от Сърбия.


  И всичко това се е случвало с любезното съ(без)действие на държавата.


  "Зли и безпътни времена" - цитирам тъжното заключение на читател от форума.

    Коментари (86)
    1. Подредба: Сортирай
    1. 1 Профил на shagg
     shagg
     Рейтинг: 380 Неутрално

     Хубаво написано и вярно!

    2. 2 Профил на rapidfire
     rapidfire
     Рейтинг: 1606 Неутрално


     "Мотивите на МВР бъкат от противоречия и илюстрират до каква степен е изпуснато положението (по коментара на премиера Борисов ) и не само в Катуница, що се отнася до основната функция на ведомството – обществения ред."

     Ами може би не е лошо премиерът да потърси причините, личностите и отговорностите в собствения си предизборен щаб.

     Иначе като цяло не разбрах за какво е цялата статия - за да се прехвърли отговорността от шефовете на МВР към редовите полицаи, които изпълняват заповеди, за да ни убедят че трябва да търпим да ни крадат, да ни убиват и да заграбват земите ни и в крайна сметка да се червим от речи като на президента Саркози, в името на някакъв мир, който не е никакъв мир, а анархия.
     Препоръчвам на авторката да прочете въпросната реч, преди пак да пише нещо по въпроса.

     It is nice to be important, but it's more important to be nice!
    3. 3 Профил на Thermobee
     Thermobee
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     Петя, заплиташ се нещо. Не ти се удава. Гледам ще ти се пак да изкараш "пияните хулигани" за виновни. Внимавай да не свършиш като Сребролюба Бенатова.

     Не на ислямската инвазия в Европа!
    4. 4 Профил на shagg
     shagg
     Рейтинг: 380 Неутрално

     Наказателно-правната политика е в основата на държавността.
     Такава в България просто липсва.

    5. 5 Профил на Логика
     Логика
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     "Докато на софийската автогара полицаите ровят багажа на произволно избрани пътници..." Глупости! ТОВА НЕ МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО , А НА 24.09.2011Г. ПЪТУВАХМЕ СЕМЕЙНО ПРЕЗ ДЕНЯ И НЯМАШЕ ТАКОВА НЕЩО! Вярно е, че не сме на по 20 години, но НИКОГА не съм виждала такива проверки на Централна автогара, а имаше период, в който пътувах през 25 дни за провинцията по дела...." Само че кой е установил, че къщите са придобити престъпно?" А ВИЕ УСТАНОВИЛИ ЛИ СТЕ , ЧЕ ГРАЖДАНИНЪТ РАШКОВ ИМА НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ ЗА ВСЕКИ ОПОЖАРЕН НЕДВИЖИМ ИМОТ , ЛЕГИТИМИРАЩ ГО КАТО НЕГОВ СОБСТВЕНИК И КОГА И КЪДЕ ВИДЯХТЕ ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ, КАК РАЗБРАХТЕ , ЧЕ СА АВТЕНТИЧНИ?

     ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
    6. 6 Профил на antropos
     antropos
     Рейтинг: 587 Неутрално

     Хубава статийка, ама да си на софра, със сланинка и топъл хлебец, па бистри политиката/алюзия с Ботев/. Дружко си е около теб да има мутри и да се чувстваш онеправдан - тогава се забравя и хуманност, и законнност. Иначе е права авторката, рибата се вмирисва от главата, т.е. от самозабравилата се политическат каста. То и аз от сума ти време го твърдя, ама пусто нема кой да чуе и ми иде да пуцам.

     Sic transit..
    7. 7 Профил на Иван Петров
     Иван Петров
     Рейтинг: 528 Неутрално

     Некадърна и корумпирана полиция.
     Некадърно и корумпирано следствие.
     Некадърна и корумпирана прокуратура.
     Некадърен и корумпиран съд.
     Некадърни и корумпирани политици.

    8. 8 Профил на NPaine
     NPaine
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     Личното ми мнение е, че "тактическото бездействие" на полицията спрямо ултрасите може би е било по добрият вариант.

     Сблъсък на жандармерия (бивши "Вътрешни войски" с ултрасите си е на практика военна битка. Който е бил на стадион с повечко хора знае за какво говоря. Да не говорим, че сблъсъкът води до сериозна ескалация и щеше да изкара и софийските агитки на улицата и да ги обедини. Колкото и да се мразят феновете на Цска и Левски, Ботев и Локо, те най-много от всичко мразят полицията.

     Да не говорим че когато на 14ти Януари полицията скочи на ултрасите пред парламента, пострадаха обикновените граждани. Така щеше да се случи и в случая - подпалена къща е дребен кахър пред потенциален смъртен случай след сблъсъци межди жандармерия и ултраси.

     Затова смятам, че действията на изчакване на жандаремията бяха правилни в случая - а принципно не съм пестелив на критики към милиционерите. Сравненията със звездашите и Аркан са некоректни и извън контекст.

     "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
    9. 9 Профил на юноша бледен
     юноша бледен
     Рейтинг: 1359 Любопитно

     Да, а идеята на тази статия е? Какво предлага, някакво решение, заключение, какво?

    10. 10 Профил на kras 059
     kras 059
     Рейтинг: 492 Неутрално

     За мен най-важно е това, че полицията не допусна ескалиране на конфликта, с всички произтичащи от това негативни последици. За това не съм склонен да критикувам действията на правоохранителните органи, а и най-лесно е, след като всички приключи, да се дават съвети, как е било най-правилно да се постъпи.

    11. 11 Профил на Чингиз Хан
     Чингиз Хан
     Рейтинг: 439 Неутрално

     престъпността не се толерира, а се сакционира от упълномощените за целта от закона органи, всеки които наруши конституционният ред и реши на своя глава да раздава правосъдие е престъпник.

    12. 12 Профил на Логика
     Логика
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     Продължение на коментар № 5
     http://www.monitor.bg/article?id=257536
     "ЕЛИ КРУМОВА23.08.2010 Незаконните палати на Кирил Рашков в оградената от него общинска горичка край село Катуница ще бъдат съборени.
     Решение за това ще бъде взето от комисия от община Садово, която до края на септември трябва да успее да влезе в строго пазените 90 декара, да установи границите на заграбеното и да опише построеното в имота. Резултатите от проверката ще бъдат подадени като сигнал в Районната прокуратура в Асеновград. Това съобщи временният кмет на община Садово Паскал Станков. Той уточни, че самият той не е влизал в завзетия общински имот и няма представа какви сгради има в горичката. „Има незаконно строителство вътре, което ще бъде установено при проверката”, обясни Станков." Каква е гаранцията, че човек , който е действал така веднъж, не действа така постоянно? Ако има нотариални актове за опожарените имоти, да заведе дело за умишлен палеж срещу неизвестен извършител, да оповести в публичното пространство нотариалните актове, като заличи личните данни в тях! Защо кирил рашков не реагира така- защото няма необходимите нотариални актове, може би

     ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
    13. 13 Профил на Бенк-Бенк
     Бенк-Бенк
     Рейтинг: 890 Неутрално


     "Правосъдието е основа на държавите. Нека се подчиняваме на законите, за да бъдем свободни. Справедливостта трябва да се съблюдава във всичко, а особено в правосъдието."
     Този надпис в Съдебната палата казва с малко думи почти всичко.А в съдебната палата на САЩ, има надпис на фасадата: "Никой не е над закона".И двата са верни.

    14. 14 Профил на атанас
     атанас
     Рейтинг: 957 Неутрално

     Петя, когато няма закон, хората в един момент търсят начин сами да го наложат. В случая агитките участваха в бунт срещу държавата. Случаят не е събиране на скинари с цел биене на циганин, не е породен от етническа омраза, а в основата му е бездействието на институциите в продължение на 20г при различни управления, толерирането на местна мутра, която основно служи за уреждане на търговия с гласове за избори и участие в схеми за грабене от пари за интеграция на ромите, като срещу това получава чадър и правото да дерибейства пред погледа на полиция, прокуратура и съд. Има ги тези причини в статията, но като цяло писанието е по-скоро в стил "Рашков не е осъден, имотите му институциите не са ги обявили за незаконни, полицията е отказвала да го разследва, ако има присъди, те са глоби по 1000лв, затова той изобщо не е лош човек, а пияните ултраси искат да направят второ Косово и скачат срещу бедния ром.". Не, скочиха срещу държавата хората от едно село, в което не са чуствали, че държава има, а ултрасите просто участваха в събитията типично в своя стил- винаги са готови да скочат на бой и не се спират в това да разрушават. В случая, обаче, те са видели проблем и са тръгнали да изявят гражданската си позиция по своя си начин. Това няма нищо общо с етнически конфликт. Ако имаше, същите ултраси биха палили къщи в Столипиново наред или биха пребили всеки минаващ по пловдивските улици циганин.
     Протестите са срещу партиите, корупцията и цялото ни битие, което ни наложиха кукловодите на прехода. Защо "обективната" журналистика бяга от този извод и не смее да говори за него? Защо няма един коментар дали е нормално министър на вътрешните работи и министър-председател при масови размирици да не са на място, а да режат лентички и да пляскат на предизборно мероприятие под акомпанимента на Веско Маринов(Навремето заради убити при опит за покушение над мутрата Карамански войници министър подаде оставка под обществен натиск, защото не е отишъл на място, а е бил на конкурс за миски. В случая с Катуница няма ли проблем от същия вид и още по-тежък?)? В коя страна няма да се искат оставки, ако отговорните за реда не са поне събрани някъде по време на кризата да я обсъждат? Ако стане война, пак ли властта ще е някъде да реже ленти?

    15. 15 Профил на shagg
     shagg
     Рейтинг: 380 Неутрално

     Днес слушах по радиото, че за изграждане на 30 модерни зали за извършване на съдебно-медицински изследвания за цялата страна са необходими 30 млн. лева - колкото за летището в Балчик.
     В такава зала ще бъде извършена аутопсия, която ще бъде изключително важна за изхода на делото за смъртта на момчето от Катуница, както и за хиляди други починали българи. Съдебните медици не си получават възнагражденията.
     Това са важните неща, в които трябва държавата да се намесва.

    16. 16
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    17. 17 Профил на атанас
     атанас
     Рейтинг: 957 Неутрално

     [quote#11:"Чингиз Хан"]престъпността не се толерира, а се сакционира от упълномощените за целта от закона органи, всеки които наруши конституционният ред и реши на своя глава да раздава правосъдие е престъпник.[/quote]
     Престъпление е всяка революция, но пусто Френската, даже Октомврийската, отнемането на пълната власт на английския монарх, Априлското въстание се приемат или са се приемали за геройство. Престъпването на законите от гражданите в момент на усещане за това, че законите и държавните органи пазят престъпници и вървят против обществото от морална гледна точка в историята не е наричано престъпление, а бунт, и обикновено се свързва с борба за премахване на несправедливости, наложени от управляваща клика, и тормоз, който обществото не може да понесе, идеи за промяна на обществената структура и т.н..

    18. 18 Профил на comodore
     comodore
     Рейтинг: 439 Неутрално

     Изводът от статията, която между другото е добра: това, което всички знаят, но нехаят (освен по форумите)- няма държава, няма държавници. Има това, което българинът сам си е "посял" и сега, при жътвата, се сърди на калпавото "семе".

    19. 19 Профил на flisk
     flisk
     Рейтинг: 423 Неутрално

     Да, проверки на автогарата стават постоянно - аз съм виждал поне 4, на мен също ми е била правена, неприятно е да ти пребъркат целия багаж на средата на автогарата защото си под 25 годишен и не си облечен като за чалга клуб или бизнес прием.

     Хайде да прекратим заяжданията на дребно. Ако някой не е разбрал тезата - тя е че не циганите са виновни.

     Да, те не плащат осигуровки - защото никой не отива да ги събира - това е работа на държавния апарат.

     Да, те не спазват закона - защото никой не им го налага.

     Да, Цар Киро е богат и никой не го е проверявал. Също като Черепа, Бойко Борисов, Маджо, и стотици знайни и незнайни герои в нашата мила родина.

     А сега, читатели мили, признайте ми какъв процент от вас ще си плати данъците, осигуровките и ще работи на чисто ако знае, че никой няма да си направи труда да го провери и да му търси отговорност ?

     А колко от вас биха пробвали да стигнат и по-далеч, ако се усетят безнаказани ?

    20. 20
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    21. 21 Профил на drake
     drake
     Рейтинг: 764 Неутрално

     МВР е твърде заето: с организиране на организираната престъпност. Или с други думи: с изместването на престъпните групи и заемането на тяхното място, с "наши" униформени босове. Няма време за обикновена полицейска дейност. В същото време цели територии от държавата не са виждали униформен полицай през крив макарон от времето ,когато се класирахме за последен път на световно по футбол. Протекция се дава на тези които плащат за нея. Обикновените данъкоплатци цар Кировците ги яли. А за тези които не са разбрали: българският еквивалент на Коза Ностра се нарича МВР. Оттук нататък ще се изприказват много приказки, клетви за етнически мир и други простотии. Работата е в това, че в България много отдавна си има тиха гражданска война , която всеки ден се губи имуществото на хората, правата им и най-важното, живота на хората. Етническият мир е фикция, смокинов лист ,който служи само за параван на политици, милиционери и цигански босове да си развяват коня, а стадото да търпи докато му дерат кожата. Само че и на стадото май му писна и за добро: само страхът може да озапти горепосочените индивиди.

    22. 22 Профил на Логика
     Логика
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     Уважаеми модератори, защо допускате ник "Мунчо" да си прави нов акаунт и да ръси поредните си обиди от нов ник? Моля, спазвайте собствените си правила и санкционирайте новият акаунт на ник "Мунчо".

     ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
    23. 23 Профил на Бенк-Бенк
     Бенк-Бенк
     Рейтинг: 890 Неутрално

     [quote#14:"атанас"]Петя, когато няма закон, хората в един момент търсят начин сами да го наложат[/quote]

     "От вестник „Пари”:България страда от свръхпроизводство на закони,20.09.2011,
     Над хиляда норматива - закони и подзаконови актове, годишно бълват законотворците в България. Това създава хаос и нестабилност в правния ред, сочи изследване
     Огромно количество нормативи годишно се произвеждат от двете законотворчески институции в България, като техният брой само за първото полугодие на настоящата година е над 500 - 428 подзаконови акта и 89 закона, в това число нови закони, изменения на вече съществуващите, както и ратификации. Това става ясно от третия пореден брой на "Юридически барометър" за периода януари - юли 2011 г. - гражданска инициатива, която разглежда състоянието и развитието на правния ред в България.
     Свръхдинамиката в законодателството не е запазена марка на настоящото правителство. Те са възходяща тенденция в най-новата история на България, но не са безпроблемна практика. "Твърде честите промени на законодателството затормозяват професионалните среди. Юристите трябва годишно да се запознават с над 1000 новости в правната сфера. За студентите по право пък това означава поне 5000 нови нормативни акта за времето на тяхното обучение. Но извън професионалната сфера свръхпроизводството на закони и подзаконови актове, от една страна, допълнително подрива доверието на гражданите в системата, а от друга - създава плодородна среда за корупционни практики", коментира ръководителят на проекта, бившият министър на образованието и науката Даниел Вълчев.
     В цифри
     За периода януари - юни 2011 г. Народното събрание е създало цели 89 закона, като най-голяма част от тях са тези, които са изменени и допълнени - 55 на брой, а само 9 са изцяло нови. Съпоставено спрямо предходния шестмесечен период, те дори намаляват с 14. Проблемът обаче според представителите на "Юридически барометър" е фактът, че част от промените са концентрирани в едни и същи закони. Около една трета от приетите закони са променяни повече от веднъж за този период. Такъв е например Законът за МВР, който е променян четири пъти за шест месеца. В по-голям мащаб пък първенец е Кодексът на труда, който само за година е изменян цели седем пъти.
     Има и закони уникати като този за Търговския регистър. Той е изменян и допълван пет пъти, преди изобщо да влезе в сила.
     Свръхпроизводителност
     Наблюдателите следят с особено притеснение броя на подзаконовите нормативни актове, които само за шестмесечието на тази година надхвърлят 420, като всеки четвърти акт е нов. От "Юридически барометър" посочват две причини за нарастващия им брой. Едната е тенденцията регламентацията да се пренася на подзаконово ниво. Самите закони стават все по-общи, докато конкретиките се разписват с допълнителни актове. Другата причина, която идва като следствие от първата, е "раздробяването на уредбата" - все повече актове уреждат изключително тесен кръг обществени отношения.
     Това носи своите негативи - създава хаос, усещане за нещо излишно усложнено и съответно нередно, както и объркване сред гражданите, на които в някакъв момент им се налага да влязат в отношения със съответните държавни институции. Отделно всичко това затормозява и професионалистите, които трябва да боравят с тези норми. Не на последно място "свръхпроизводството" на регламенти рефлектира и върху служителите в държавните ведомства, които често губят представа спрямо кой от всички нормативи трябва да синхронизират работата си.
     Шампиони
     В България Министерският съвет е най-активната законотворческа институция и по този показател сме в сравнителен синхрон с Европа. Две трети от законодателните инициативи идват от министерствата, като абсолютните шампиони по производство са министрите на земеделието и храните и на здравеопазването Мирослав Найденов и Стефан Константинов. Те са автори съответно на 45 и 40 акта, следвани от министрите на отбраната и вътрешните работи с 27 и 21 акта. "Динамиката в сферата на отбраната е доста изненадваща. Трудно е да си обясним кое налага толкова много промени там в напълно мирно време", коментира Даниел Вълчев.
     Редно е министрите по-внимателно да преценят нуждата от законодателна намеса. Не е оправдано да се допускат многократни промени в един закон в рамките на година, а понякога и месеци след приемането му, защото това генерира хаос и е предпоставка за нестабилност, смятат авторите на изследването.
     Проучване: Среден три за българското законодателство
     "Юридически барометър" представи и проучване на общественото мнение относно законодателството, което показва, че средната оценката, която българите поставят на законотворчеството в страната, е среден три. Почти същата е била оценката и през миналата година.
     Основните слабости на правния ред в България според анкетираните са тези, че законите първо са неясно написани и второ - просто не се прилагат. В сравнение с миналата година има известна промяна в настроенията. Тогава гражданите са посочвали като основен проблем честите промени и липсата на ред в нормативите.
     Също промяна в настроенията има и по въпроса кой е отговорен за правните проблеми. Докато миналата година като главни виновници са били посочвани Народното събрание и Министерският съвет, тази година се засилват негативните настроения по отношение ролята на съда, прокуратурите и полицията.
     Интересно е отношението на гражданите към новите органи, които предстои да заработят - специализираните съд и прокуратура. Поне две трети от анкетираните са на мнение, че те няма да доведат до по-добри резултати.
     Ани Коджаиванова"

    24. 24
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

    25. 25 Профил на Канасубиги
     Канасубиги
     Рейтинг: 809 Неутрално

     До коментар [#5] от "dqdomart":

     Случва се, случва се Просто не носиш бели кецове

     I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
    26. 26 Профил на Логика
     Логика
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     [quote#23:"benkovski11"]Това създава хаос и нестабилност в правния ред, сочи изследване [/quote]
     Това го твърдя от преди една година- едно е някой само да установява и констатира "огромния брой нормативни актове", друго е да работи ежедневно с тях ..."Основните слабости на правния ред в България според анкетираните са тези, че законите първо са неясно написани и второ - просто не се прилагат." С малка поправка- неясно написани са ЗИД на Закон за ...., с които се въвеждат лобистки поправки, обслужващи партийните и икономическите интереси на управляващите. Тези поправки са именно с неясни текстове! Относно изпълнението на законите- мисля, че става въпрос за правосъзнанието на всеки отделен българин- ако някой решава, че щом за едни законът не важи, защо пък той- другият -да го изпълнява, тук е налице и друг момент- с незаконосъобразните или престъпни действия на други лица човек оправдава собственото си незачитане на закона.Вижте какво мислят в една Франция за това- "...- Общественото мнение не е благосклонно към хора, които със законни доходи на ръба на социалния минимум водят доста различен начин на живот, и одобрява тяхното разследване и осъждане. Медиите редовно съобщават за скъпите придобивки, които могат да си позволят някои трафиканти, а на честните хора са им нужни години работа, за да придобият и една стотна от това, с което те разполагат."
     http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/15/1157179_elizabet_pelsez_neobiasnimo_oholstvo_e_povod_za/

     ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
    27. 27 Профил на Логика
     Логика
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     До коментар [#25] от "kanasubigi":
     За 5 години не ми се е случвало...Бих предпочела да видя такива проверки, защото те все пак поне имитират някаква дейност

     ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
    28. 28
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    29. 29 Профил на berbenkov
     berbenkov
     Рейтинг: 1359 Разстроено

     Правосъдие в мрака,
     пропада с двата крака!

     www.berbenkov.hit.bg
    30. 30
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    31. 31 Профил на Demokrat
     Demokrat
     Рейтинг: 870 Разстроено


     Мога отново да похваля Петя.
     Понеже аз не намирам нищо невярно като факт или нелогично като извод в анализа и!

     Ще го напиша отново.

     ГЕРБ СА СПОСОБНИ ДА ДОВЕДАТ БЪЛГАРИЯ ДО ХАОС!!!

     Българите разбираха уродливостта на тройната клептомания. И търсеха разумен, мирен изход, като дадоха властта на в ръцете на ГЕРБ, което означава в ръцете на МУТРАТА!!!

     С ГНУСНА неискреност ГЕРБ обещаваха ( както другите преди) справяне с най-тежкият проблем на битието ни - НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА породена от липсата на държава.

     Вместо това ГЕРБ предложиха "борба с корупцията и престъпността" изразяваща се в 'заигравки" с алохолни босове ( Ало, Танов , виж там за Мишо Бирата), в "пазаруване" на апартаменти със "заеми от пенсионери", в "подкрепа" на откровено марзени лица и групировки като кмета на Варна и ТИМ, и т.н., т.н.!
     Вместо съдебна реформа, справедливост, най-общо държавност предложиха медийни кючеци, БОЙКУР и назначения на приятелки в съда.

     Още през 1989 г. хората ликуваха защото се надяваха, че с промените ще изчезне най-уродливото от "соца" - НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА.

     Несправедливостта дерибеи преяждащи с 'блага" да ти обясняват как трабва да живееш "скромно", без право на собсвеност, без право на мнение, без право на избор, закрепостен към родното си място !

     Минаха 21 г. и НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА все още тържествува!

     А ГЕРБ И ЛУМПЕНИТЕ НА БОЛЕН и подобните нему "патриоти" сега могат да се сгреят от пламъците на неизбежното недоволство.

     И понеже са МУТРИ и лумпени, те могат да повлекат България в бездната!

     Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
    32. 32
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    33. 33 Профил на атанас
     атанас
     Рейтинг: 957 Неутрално

     До коментар [#23] от "benkovski11":

     Законът не е в това да има 1000 писания с това име, а да се спазват ясни правила, които важат за всички.
     А на теб каква ти е точно тезата с това писание за броя закони, герберче? За 2011 пускаш, че твоите хора били приели 89 нови закона, а министерски съвет бил инициатор на повечето. ГЕРБ в момента държи и изпълнителната, и законодателната власт. Вината от 2 години насам си е ваша, че ЗАКОН няма, а има законотворчество за отчитане на дейност. За 2 години можеше да проверите безработните рашковци, да арестувате някой и друг олигарх, да впрегнете прокуратурата да се оправи с делото с Масларова и да затрупа съда с доказателства, почнахте делото срещу Доган, но така и не накарахте отговорните да съберат доказателства и да формулират иск, не съдите Мургина, Калинка изчезна и няма никакво производство срещу нея... Как точно налага твоята партия закона?

    34. 34
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

    35. 35 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
     Майстор Балкански (00:00–24:00)
     Рейтинг: 1359 Разстроено

     [quote#2:"rapidfire"]Иначе като цяло не разбрах за какво е цялата статия[/quote] [quote#9:"юноша бледен"]Да, а идеята на тази статия е? Какво предлага, някакво решение, заключение, какво?[/quote] [quote#3:"Thermobee"]Петя, заплиташ се нещо. Не ти се удава.[/quote]
     Присъединявам се към горните...

     "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
    36. 36 Профил на атанас
     атанас
     Рейтинг: 957 Неутрално

     [quote#24:"Либерален Анархист"]Банди пияни скинари и шизофренични атакаджии нападат, бият, трошат и палят имуществото на хора, заради етническия им произход. Това не се казва "революция". За него има друго определение в НК:

     Чл. 163. (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност, се наказват:

     1. подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години;
     ... [/quote]
     Да, цялото население на Катуница е от Атака, в Пловдив със сигурност има поне 10000 поклонници на Волен, та да тръгнат протести... Пак със сигурност хората са чули за убийството на съселянина си и са седнали да заредят малко спирт, та да съберат сили да рушат имота на честния си съселянин... Може би е станало друго- напили са се на мегдана катунци, един отишъл да се жертва(може чоп да са хвърляли кой да удостоят с честта да прокара предизборната идея на Волен, нали са за Атака) и, като го прегазили хората на бедния набеден Киро, другите вече имали повод с хъса от алкохолните изпарения да тръгнат да палят и да гонят човечеца, защото е по-мургав от тях. Това ли се опитваш да кажеш?
     Да, страшна е другата версия за всеки политик- хората са отчаяни от това, че държавата не налага закона и служи на клика олигарси, а в политици, полиция, министри, съдии, прокурори вече хората вече не вярват, защото виждат, че никой във властта не служи по никакъв начин на гражданите. Ако се говори за бунт срещу системата, вече иди говори как сме за пример в ЕС или чакай ония в Брюксел да се правят, че не виждат мафията начело на държавата.

    37. 37 Профил на Либерален Анархист
     Либерален Анархист
     Рейтинг: 0 Любопитно

     До коментар [#36] от "атанас":

     Откога футболните агитки, съставени ИМЕННО от скинари живеят в Катуница?

     За умерен прогрес в рамките на закона и повече червенокоси девственици ;-)
    38. 38 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
     СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
     Рейтинг: 970 Гневно

     Всякакви аналогии между станалото в Катуница и войните в бивша Югославия са най-малкото неуместни, а ми се струва и направо злонамерени и антибългарски.

     Много добре знаем, че този прослоут мач се счита като повод
     за войната между сърби и хървати, но корените на противопоставянето са заложени още през 1919 г. Знае ли авторката, че т.нар. Кралство на сърбите, хърватите и словенците, което от 1929 г. се нарича Югославия е една измислена и изкуствена държава създадена от Антантата в резултат на идиотската Версайлска система от договори, която вместо да създаде траен мир в Европа заложи бомба със закъснител и този мир трая само 20 години ?
     Известно ли е на авторката, че всички народи в Югославия бяха потискани от сърбите, които доминираха, че хърватите се бориха за своя независимост и не се поколебаха да се присъединят към Оста само и само да се спасят от сръбския тормоз !
     И няма да е лошо авторката да се отнася малко по-сериозно по теми, които явно са й чужди, защото никакви подобни лозунги относно Вуковар не са издигани на въпросния мач. Това няма и как да стане, все още СФРЮ е единна държава, до обявяването на независимостта на Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина и Македония има повече от година !
     Това става на друг мач - между "Звезда" и "Партизан" на 22 март 1992 г. Тогава е разгарът на сръбската атака срещу обявилата независимост Хърватска.
     Така че нека журналистката да чете повече преди да пише !
     И все пак това не е най-важното. По-съществено е друго - България не е федеративна държава, каквато е била Югославия. Не си спомням с циганите да сме създавали федерация или каквато и да е съюзна държава. Циганите са български граждани с всички права, но и с всички задължения на такива. Ако искат да са български граждани, да бъдат така добри да живеят по законите на страната. И не ми излизайте с номера за това, че престъпници има и сред българите. Има, кой казва че няма. Но няма български банди, които да крадат електрически проводници, да режат релси, да опустошават всякакви превозни средства като се почне от линейки в Столипиново и се стигне до влаковите композиции, преминаващи край циганските махали. Няма такива масови тълпи от българи, които да просят, да джебчийстват, да вилнеят както в България, така и в Европа. , да трупат огромни сметки за ток и вода и да не ги плащат, да женят малолетните си деца, да продават булки, сякаш сме в робовладелския строй, да търгуват с бебетата си, да пращат невръстни деца да проституират и т.н и т.н !

     Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
    39. 39 Профил на Либерален Анархист
     Либерален Анархист
     Рейтинг: 0 Любопитно

     До коментар [#38] от "БЕЗПАРТИЕН":

     Всъщност е точно обратното. Тежките престъпления в България, тези които нанасят щети на цялата държава за години и десетилетия не за извършени от роми. Нероми ограбиха банките, нероми създадоха силовите групировки, нероми извършиха бандитската приватизация, нероми се стрелят по улиците, нероми карат коли за стотици хиляди евро без да спазват правилата за движение и газят хората ЕЖЕДНЕВНО, нероми ограбиха еврофондовете, нероми са корумпираните в полицията, администрацията и съда, нероми са организаторите на контрабандата, нероми са производителите на наркотици..
     И ВЪПРЕКИ че неромите престъпници са нанесли НЕИЗМЕРИМО повече вреда на държавата и отделните нормални граждани, то "гражданите" решават да запалят къщата именно на Кирил Рашков и на никой друг. Както и да атакуват ромските махали в Пловдив. Без никаква връзка с етническия произход

     За умерен прогрес в рамките на закона и повече червенокоси девственици ;-)
    40. 40
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

    41. 41 Профил на drakar65
     drakar65
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     Не знам... С противоречиви чувства съм от статията...

     Много истини, факти... неправилни изводи и заключения.
     Карикатурата в повече и по правдиво изразява същността на случващото се! Дали са футболни фенове, рокери, фермери или защо не обикновени български граждани без разлика във възраст, образование и политически пристрастия...Някой по някакъв начин трябваше да накара съответните институции да си размърдат задниците си, и да почнат да си вършат работата! Случая в Катуница бе повода, последната капка! Просто на хората им писна някои да са над закона години наред! Те самите да се изживяват като върховна инстанция!

     По какъв друг начин може да стане? Да чакаме проверки, преписки, комисии, които се точат с години, и ефекта от тях обикновено е нулев и ефективността клони към безкрайност...
     Пробвахме и с избори. Не става! Точно политическите партии използват циганите като средство за печелене на избори и им осигуряват толерантност и бонуси в сравнение с българите които си плащат данъците и гласуват по съвест!

     Реакцията на полицията...Имахме ли министър на МВР или нямахме? Полицаите не са виновни. Те просто изпълняват заповеди. Друг е въпроса за коренно различните мнения на Борисов, Цветанов и Калин Георгиев. Те ако знаят по кой свят ходят и какво да правят!
     Проблема не е от оня ден. Проблема с липсата на държавност е от години!
     Е това е резултата! Когато я няма държавата/представителнат демокрация/, народа раздава пряка демокрация!

     П.С Примера с войната в бивша Югославия е некоректен! Прочетете малко история, вижте как насилствено е създадена тази държава, етническите проблеми са били заложени още тогава. Рано или късно е щяло да стане така. Етническите групи в България съжителстват години на ред! И в много райони на страната няма никакво етническо противопоставяне!
     И стига с плашилото: заплашен е етнически мир! Това само дава жизнена среда на партии като ДПС и Атака!
     Няма я държавата! Това е проблема!

     “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
    42. 42 Профил на kman
     kman
     Рейтинг: 450 Неутрално

     Днес минавах с колелото си покрай НДК и видях хлапетата които се събираха на "протест", пееха националния химн и викаха "Циганите на сапун" и "българи-юнаци". Много тъжно ми стана. Това са тийнейджъри в отчаяна нужда да се чувстват горди от нещо (т.е. че са българи), както и да вярват, че стоят по-високо от някого (т.е. циганите).

    43. 43
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

    44. 44 Профил на drakar65
     drakar65
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     До коментар [#38] от "БЕЗПАРТИЕН":

     Изпреварил си ме!
     С 30 минути докато си съчиня речта!
     Все пак се радвам, че мислим по един и същ начин!
     Поздрави!
     Дано повечето българи да разберат и знаят за какво става въпрос, а не първосигнално да реагират на журналистически материали и да ги приемат за цялата истина!

     “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
    45. 45
     СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
     Рейтинг: 970 Гневно

     Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

    46. 46
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    47. 47 Профил на Анди
     Анди
     Рейтинг: 873 Неутрално

     Бих похвалил статията стига да не беше края ѝ.
     Към средата се бях изцъклил като Любен Корнезов преди гласуването на закона за евтанзията, но към края последва хладния душ на осъзнаването че нещо не е наред с тая статия.
     Какво общо има Косово тук? Защо премълчаваш ролята на Клинтън и изборите му в САЩ при войната, ролята на Ричард Холбрук и Уесли Кларк? НА холандците в Сребреница. На предпоставките за самия конфликт? Не може така да играеш покер и да блъфираш с карти за Таро, драга.
     Инак добре, но не трябваше да удряш струната за националната цялост.

    48. 48
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

    49. 49 Профил на The_Curious
     The_Curious
     Рейтинг: 817 Любопитно

     Г-жо/г-це Владимирова, с тази статия ме изгубихте като читател, иначе Ви бях фен. Дано да е само временно объркване и в бъдеще да се поправите, но качеството на анализа Ви е близо до качеството на репортажа на г-ца Бенатова от БТВ, която меко казано се изложи. Е, г-ца Бенатова е хубавка и бих имал интимни отношения с нея, но за Вас не мога да твърдя такова нещо с оглед на надеждата, че ще прегледате позицията си от по-широка гледна точка и ще формирате по-богато мнение различно от ББ угодното.

     Nothing else, but more or less the bitter truth!
    50. 50
     ****

     Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

    51. 51 Профил на appen13
     appen13
     Рейтинг: 1031 Разстроено

     До коментар [#38] от "БЕЗПАРТИЕН":++++++++++
     Много точен и коректен като фактология коментар. Буквално ме изпревари с няколко минути.
     Авторката прави , очевидно поръчкови, внушения, които не кореспондират изобщо със събитията. Тезата и , да запазим абсурдното статукво , защото , видите ли....., е доста гадна и откровено конформистка и обслужва единствено и само мутренската псевдодемокрация и чалга-капитализма, който се наложи по много причини у нас. Крайно нечистоплътна и манипулативна статия !

     „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
    52. 52 Профил на Ментор
     Ментор
     Рейтинг: 764 Неутрално

     това с "20-годишният син на мои познати" е измислица, с 99.99999% сигурност. Полицаите, корумпирани или не, просто нямат никаква файда от откриването на трева в багажа на 20-годишен. Нито ще ги наградят, нито, правейки го публично, могат да му вземат пари. Могат единствено да предизвикат съвсем оправдано недоволство и съвсем нежелано внимание към собствените си персони. Просто няма никакъв смисъл. Т.е. тая "случка" е абсолютна измишльотина. И след като гвоздея на програмата е измишльотина, нищо написано по-нататък не заслужава внимание. Дневник, пазете се от евтина 'журналистика' от такъв тип.

    53. 53 Профил на Настрадин Ходжа
     Настрадин Ходжа
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     в петък станах свидетел на следната случка - на централна автогара в софия полицаи водеха двама (нормално изглеждащи и с нищо непривличащи вниманието български) младежи по касите, за да ги качат на автобуси за местата, към които са искали да пътват преди цецовите тамагочита да ги задържат по погрешка и така те да си изпуснат транспорта.

     оказах се в един автобус с единия от тях и дочух обаждането, в което той обясняваше на близките си защо заскънява.

     естествено народната милиция не му беше предложила никаква компенсация за изгубеното време, притесненията и развалените планове, а автобусните фирми не получиха пари за това, че веднъж са возили празно място, и веднъж ще возят пълно. предполагам и неправомерно задържаните, и фирмите, са били доволни да се измъкнат от лапите и полезрението на милицията, тъй благосклонна към олигарси и бандити, и тъй пре-сторга към редовия гражданин.

     #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
    54. 54 Профил на inn
     inn
     Рейтинг: 891 Неутрално

     "Тук масово не се знае например, че именно с мач между хърватския "Динамо" (Загреб) и сръбския "Цървена звезда" (Белград) през май 1991 г. на практика е даден неофициалният старт на войната, довела до разпадането на Югославия."

     Има и друг пример: Когато бившият СССР нахлува в Афганистан, в ЦРУ решават, че могат да повлияят на този конфликт чрез бойци-доброволци, обучени в бази на територията на Пакистан. Тези бойци стават известни под името талибани. След изтласкването на СССР от Афганистан талибаните поемат властта в тази страна. Стават толкова яростни противници на Америка, колкото и на СССР. Известно е, че са подпомагали Осама Бин Ладен за организирането на "Ай Кайда" и дори пряко атентатите от 11 септември. Идеята за талибаните става нарицателна с това как един процес може да бъде изпуснат от контрол и да се обърне срещу вдъхновителя /който може и да се е ръководил от добри идеи/.

     "Циганите на сапун" няма да направи услуга на българщината, така както изгонването на съветските войски от Афганистан с помощта на талибаните не доведе автоматично демокрация в тази страна. Кофти е за нормалните българи да се окажат в ситуация да избират коя е по-малката от двете злини:
     - да търпят бездействието на правоохранителните органи срещу многобройните престъпления на клана Рашкови и тям подобните съвременни феодали /далеч не само цигански/, или
     - да оставят тези проблеми да се „решават” от футболни фенове, които май повече търсят повода за екшън.

     Колкото и скучно да е, единственият начин за някакво трайно решаване на проблема е в правилата на демокрацията – прилагане на закона от оторизираните за това институции. С право никой им няма доверие, обаче друг начин няма.

    55. 55 Профил на Окото
     Окото
     Рейтинг: 1430 Любопитно

     До коментар [#52] от "Ментор":

     Ха, че аз знам за 100 такива случая на тарашене бе, човеко! Ми познат го съблякоха гол в 2 часа през ноща при -5 градуса, за да доказва, че няма наркотици в него! Как можеш да пишеш, без да знаеш. Явно си далеч от действителността. Масово в София се тарашат млади между 15-25 години, главно след полунощ. Тарашат коли по половин час за наркотици на места. За подкупи, защото дилърите са на една ръка разстояние, ферщеен? Имена искаш ли? Няма да ти кажа по разбираеми причини.

     А авторката Петя ще я накарам да изгледа "Таралежите се раждат без бодли" и да направи анализ/не преразказ/ с елементи на разсъждение на филма. После да отида в Левски и да види палатите на циганите. Нека попита чрез Дневник защо НАП и МВР не са проверявали тия палати за данъци, доходи, дейности? А, Петя, какво ще кажеш?

     Част от диаметъра на кръга "Капитал"
    56. 56 Профил на bally
     bally
     Рейтинг: 494 Неутрално

     Вчера попитах в един подобен форум тук "на сапун" ли ви е решението на проблема, но не очаквах, че още днес ще го скандират по улиците, наричано в този форум "народна революция". Оглупяването на българите изглежда е във финалната си фаза и ако е вярно, че Господ когато реши да накаже някого, първо му взема акъла - не виждам кой ще им е на помощ. А и май не трябва...
     Конкретно до горния 55 - ако не си разбрал, че Петя е отговорила на тези въпроси, значи така или иначе не можеш да разбереш каквото и да е с главата си. Ще ползваш услугите на Сидеров и Каракачанов, идеална мишена си им

    57. 57 Профил на aussie
     aussie
     Рейтинг: 446 Весело

     До коментар [#37] от "Либерален Анархист":

     Циганин!

    58. 58 Профил на aussie
     aussie
     Рейтинг: 446 Неутрално

     До коментар [#56] от "baly":

     Големи умници се извъдихте всички онлайн

    59. 59 Профил на mediator37
     mediator37
     Рейтинг: 493 Неутрално

     По снимката виждам, че авторката Петя Владимирова е зряла жена. Затова ще я попитам по каква причина скрива най-важното, а то е , че малцинствата раждат и набират сили. Набират сили и се спотайват. Когато станат 35% от населението ще ни откраднат държавата и то без война, а със средствата на демокрацията- бюлетина в урната.
     Оппааа? И сега за ежедневния грабеж- и с чии пари циганката ражда и гледа 6-8 циганчета -избиратели ?
     Петя, а ти колко българчета роди и отгледа ? По лесно е да пишеш букви на компютъра , нали?

     Има ли живот след демокрацията ?
    60. 60 Профил на Бенк-Бенк
     Бенк-Бенк
     Рейтинг: 890 Неутрално

     [quote#33:"атанас"]А на теб каква ти е точно тезата с това писание за броя закони, герберче? [/quote]

     -Ето я тезата:
     [quote#23:"benkovski11"]България страда от свръхпроизводство на закони,[/quote]
     -И как реши че съм "герберче'?

    61. 61 Профил на bobhunter
     bobhunter
     Рейтинг: 773 Неутрално

     Положението в България е взривоопасно по много причини: корумпирани, алчни , политици-мафиоти ; корумпирани, алчни, некадърни и необразовани магистрати; икономика управлявана от мафията. Само се разходете из Северна България: безкрайни обработваеми полета, изорани или ожънати от край до край, без граници между отделните имоти. Такова нещо не можехме да видим дори по времето на комунизма. Както моята, така и земята на стотици хиляди българи е обсебена от земеделската мафия, без договори за наем или аренда, без да притежават документи за собственост. Докато на времето са карали насила хората да влизат в ТКЗС (все пак са се интересували от мнението на хората, зачитали са ги), сега не те броят за човек, обсебват ти имотите, теглят пари от еврофондовете и толкоз. Събитията в Катуница са резултат от нагнетеното напрежение в обществото. Все някога на народа ще му прекипи и ще унищожи мафията, която прогони милиони българи зад граница. Благодарение на нея се създадоха условия за разцвет и забогатяване на неграмотни, полудиви прослойки от обществото и българи, и турци, и цигани. Народът се надига срещу цар киро, не защото е циганин и простак, а защото се е самозабравил и тероризира местното население. Уловил духа на времето, успял да натрупа пари, смята че всичко му е позволено. А може би самият той все пак има граница на произвола, докато близките му са напълно обезумели. Понякога лошият пример се мултиплицира до злодейство и тирания. Да си припомним, че самият Хитлер не е убил никого.

    62. 62 Профил на ahasver
     ahasver
     Рейтинг: 1677 Неутрално

     До коментар [#16] от "Либерален Анархист"Вие,ромите, май всичките сте либерални анархисти.

    63. 63 Профил на ahasver
     ahasver
     Рейтинг: 1677 Неутрално

     До коментар [#30] от "Либерален Анархист":На тебе, гледам, доста хора са ти виновни. Сигурно отговаряш на описанието.

    64. 64 Профил на d2kr
     d2kr
     Рейтинг: 760 Неутрално

     Wikileaks: Българските служби пазят интересите на богатите и властимащите

     "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
    65. 65 Профил на d2kr
     d2kr
     Рейтинг: 760 Неутрално

     http://www.bivol.bg/wlsecretservices.html

     "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
    66. 66 Профил на ahasver
     ahasver
     Рейтинг: 1677 Неутрално

     До коментар [#50] от "z_zafirov":Май си прав. Мунчо вече го разконспирирахме като циганин-педал и той се скри.

    67. 67 Профил на ahasver
     ahasver
     Рейтинг: 1677 Неутрално

     Авторката не споменава,че Киро е имал 30 годишна присъда при социализма. Колко е излежал - не знам.
     Споменаването на войната в Югославия е неуместно. Войни - много и всички са започвали с някакъв глупав повод. Едно време Гватемала и Хондурас след мач захванаха истинска война и едвам я спряха.

    68. 68 Профил на Philip
     Philip
     Рейтинг: 965 Неутрално

     До коментар [#19] от "flisk":

     Чудесен коментар, щях да напиша нещо в този сух, но Вие обобщихте въпросите, които трябва да бъдат задавани.

     PHILIP
    69. 69 Профил на sangiovese
     sangiovese
     Рейтинг: 546 Неутрално

     Браво на Петя, много точно казано. Алюзията към Югославия е уместна и стряскаща.

     Публикувано през m.dnevnik.bg

    70. 70 Профил на bette
     bette
     Рейтинг: 764 Неутрално

     Много плоска статия, търсеща интрига, неказваща нищо конкретно и посочваща всички за виновни, което не е точно така

    71. 71 Профил на bette
     bette
     Рейтинг: 764 Весело

     До коментар [#13] от "benkovski11":

     Българския надпис трябва да се промени в частта "нека", защото нека е пожелателно и относимо към неопределеното бъдеще

    72. 72 Профил на Продавачката
     Продавачката
     Рейтинг: 381 Неутрално

     1. законността е в основата на държавността, а спазването на законите е разбрано от всички управляващи в Европа поне от преди 500-600 години.
     2. В България всеки ( над 80%) иска да съществува на гърба на другия, някак да го измотка, лекичко да го пързулне, така по "шуробаджанашки".
     При съчертаването на беззаконност, шуробаджанащина, полицейска немарливост, мъзел, алчност се получава квазимафиотска, а в последствие и напълно мафиотска държава.
     КОй може да ни освободи от това?
     Къде е разликата между освобождаването от Мафията и от лошите ни качества, които я пораждат?

     Защото правосъдието ни е в основата, а после може всеки да добави проблемите....

    73. 73 Профил на Weingro
     Weingro
     Рейтинг: 778 Неутрално

     Г-жа Владимирова, благодаря за използвания цитат (7-ми абзац).

     Всъщност, от една гледна точка нещата са много прости. Всичко това става и голяма част от нас го одобряват, защото всички ние, нормалните и мислещи хора, които ходят на работа и плащат данъци и осигуровки, изпитваме

     ГОЛЯМ, ЗВЕРСКИ ГЛАД ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ.

     Ако не беше реакцията на убийството,
     1. Щеше ли шофьорът да се върне от Турция (вероятно договорено с представители на държавата)?

     2. Щеше ли ББ да обяви, че видите ли, точно 10 дни преди това започнали проверки срещу киро? (Не вярвам някой да се е хванал на този фишек.)

     3. Щеше ли новината да е за нещо повече от "нещастен случай", предизвикан от вездесъщия "неизвестен извършител"?

     4. Щеше ли Катуница да се спомене в повече от 2-3 инфомрационни емисии и нямаше ли да бъде тотално изместена от пи-ар подвизите на Алексей Петров от същия ден?

     5. И най-после, щеше ли каквото и да е от това да стане, ако това беше наистина ПТП и, нещастен случай или не, ако знаехме, че държавата е абсолютно безкомпромисна към престъпността и виновниците ще получат реални и справедливи присъди? Като в холивудски екшън, в който щастливият финал е, когато заподозреният попане в лапите на полицията и заловен = осъден. (макар че сигурно дори и там има изключения)

     Лично аз нямам нищо против циганите като такива. В нито един мой коментар не съм споменавал нищо за тях. Защото такива пробелми се създават и от "нашите", но най-големият проблем няма никакъв цигански (или ромски, както ви харесва) характер.

     Големият проблем е тотално разкапаната, мухлясала, изгнила, смърдяща, нехаеща и очевадно неможеща държава.

    74. 74 Профил на Атанас Чобанов
     Атанас Чобанов
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     Поздравления за статията, Петя. Ето тук е източникът за цитираните протоколи на митниците. Всъщност ги цитира съдът. http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0261d810/82952611.htm

     Красьо, обади им се!
    75. 75 Профил на petiav
     petiav
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     До № 38, безпартиен.

     Абсолютно споделям Вашата оценка на историческата фактология. Да, категорично съм убедена, че цялата отговорност (и вина!) за положението на Балканите носят Великите сили победителки в Първата световна война. Които във Версай през 1919 не формулираха никакви мирни споразумения, а просто заложиха основанията за следващата война, наказвайки по най-несправелдивия начин победените (които отгоре на всичко не са причинили войната, говоря преди всичко за Германия и България), и дарявайки победителите, тоест себе си и съюзниците си (основно Сърбия) въз основа на свръхциничния принцип, че победителите не ги съдят.
     Така че и аз смятам, че рано или късно изкуствено създадената Югославия щеше да се разпадне.
     Просто не приемам насилието. Независимо откъде идва. Не мога да гледам някой да бие някого, особено пък полиция да бие някого. Независимо дали е циганин или българин.

    76. 76 Профил на Автор
     Автор
     Рейтинг: 596 Неутрално

     До коментар [#75] от "petiav":

     Прочетох и коментар [#38] на "БЕЗПАРТИЕН":

     По скромното ми мнение смятам, че ние българите сме един ужасяващо слаб "дрържавотворен" народ. Така и не се разбрахме каква държава искаме, защо я искаме, можем ли да си я позволим финансово и политически и ако не какво точно можем да си позволим.

     Като погледна историята ни от възраждането до днес на ниво политическа философия се открива единствено повтаряне като мантри на зле преведени чужди идеи без никакво вникване в същността на "държавотворността".

     Резултатите, мисля, са налице.

     http://braveanonymous.blogspot.com/
    77. 77 Профил на NPaine
     NPaine
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     До коментар [#76] от "Автор":

     Липсва визия, поглед в бъдещето. Затова не знаем каква държава искаме да имаме след време.

     Хора с такова мислене дори и да стигнат до лостовете за управление на държавата, биват избутани бързо, бързо от опортюнистите.

     В държава пълна с опортюнисти, хора на момента и връзкари, няма как да бъде изградена стратегия за бъдещето.

     "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
    78. 78 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
     СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
     Рейтинг: 970 Неутрално

     До коментар [#75] от "petiav":

     И аз не приемам насилието. И категорично го отхвърлям. Но в страна, където няма държавност, накрая тълпите поемат нещата в свои ръце. Ексцесиите в Катуница и после в другите градове са следствие, а не причина за напрежението. На много хора им писна да плащат сметките на ромите - като се започне от тези за ток и вода / и се стигне до социалните помощи и добавките за големия брой лица. Не е нормално да има български граждани, които не са болни или с увреждания, а в същото време да живеят единствено от социални помощи. При това без някога в живота си да са плащали данъци и социални осигуровки. Днес научавам, че т.нар. цар Киро и неговият внук не са здравноосигурени.
     Докога ще има двоен стандарт - всеки обикновен българин е глобяван и правен на маймуна за най-елементарни нарушения. В същото време има една общност, която е толерирана по най-наглия начин.
     Още един пример за двоен стандарт - преди десетина дни един шофьор блъсна и уби едно ромско дете в Арчар. Родителите и близките на детето линчуваха шофьора и той бе приет в болница с опасност за живота. Никой тогава не представи нещата като етнически сблъсък.
     Сега има едно премазано по най-брутален начин момче, днес деградиралият тип - извършител на садистичното убийство има наглостта да твърди, че е помислил жертвата за куче, а не за човек и затова не спрял . Това според мене е открито провокативно изявление и то трябва да получи ответна реакция.
     Колкото и да бяха грозни сцените в Катуница и в редица български градове, те са полезни за две неща :
     1. Показаха на разпасалите поясите си криминални типове от ромски произход, че тяхното деребейство няма да остане безнаказано
     2. Показаха на безродните ни политици и на корумпираните институции, че повече няма да се търпи двойния стандарт
     3. На принципа "Казвам ти дъще - сещай се снахо" е отправено предупреждение и към олигарсите от т.нар. национално отговорен капитал. Ако продължават да парадират с богатствата си и държавата не се намеси с проверки, можете да бъдете сигурни, че следващият път ще пламне някой мутренски имот или такъв на престъпник с бяла якичка !

     Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
    79. 79 Профил на Десен
     Десен
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     До коментар [#75] от "petiav":

     Без да възразявам нито на тезата нито на антитезата, само бих искал да кажа че е чудесно е когато видиш автора да изкаже мнение под статията си. Лично за мен това е заявка за ангажимент към отстояване на позицията изразена в нея.

     Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
    80. 80 Профил на Десен
     Десен
     Рейтинг: 1359 Неутрално

     Между другото, тая година като бях на автогарата два полицая и служител на автогарата полудяха да търсят собственика на един сак. Можеше да е взрив, можеше да е всичко, три пъти викаха собственика по радиото и накрая дойде една жена дето беше пушила навън. Казва "ама аз не чух". Ами да сте чула госпожо, все пак е вашия багаж.
     Идеше ми да и кажа че света се е променил откакто както малка е ходила на село с влака, че вече безпризорните торби трябва да ги събират и взривяват, че е нормално по такива места да я следят с камери, да обискират за дрога, че това е нищожна цена за сигурността която получаваме, но просот осъзнах че нямаше никакъв смисъл.
     МВР с проверките може би прекалява, особено н а подрастващите именно в диапазона 12-18 г късно нощем, но все пак това е контингента на наркотиците. Съдействайте на полицията и няма да имате проблеми а и всички ще имаме малко по-малко наркотици на улицата така. Надали някой от куките е умрел от желание да ви прави обиски. Най-вероятно някой им е наредил и на тях.

     Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
    81. 81 Профил на martin187ism
     martin187ism
     Рейтинг: 425 Неутрално

     хубава и точна статия, но с малка грешка - описвате 2 различни случки - мача Динамо - Звезда,в Загреб, е преди войната, ако не ме лъже паметта '91, а плакатите за Вуковар са следващата година, когато войната вече е почнала (мисля че даже е след падането на Вуковар), на мач в Белград

    82. 82 Профил на woland
     woland
     Рейтинг: 1012 Неутрално

     Към горните случки от статията мога да прибавя моя: в квартала, където живея има наркодилър. Недалеч има училище. Не е отскоро, известен е, съвсем ясно се вижда, че има много клиенти. В района живеят и полицаи (бивши и настоящи). Периодично пристига полиция, по сигнал, да дири въпросния наркодилър. Не го намира, но не е и чудно - пристигат петнайсетина полицая, пръскат се из околността и отбиват номера. Мотат се или дебнат в коли, докато дойде време да се връщат. Но ги разбирам - и на тях не им е лесно, защото съвсем явно е, че дилърът има подкрепа някъде много нагоре и дори и когато го разпитваха (имаше и такъв случай), не го прибраха. Това е тя, нашата родина, няма законност, не е имало, няма и да има, даже няма и помен от такова нещо.

    83. 83 Профил на martin187ism
     martin187ism
     Рейтинг: 425 Неутрално

     До коментар [#9] от "юноша бледен":

     идеята на статията - "Страната е превърната в съвкупност от феодални владения"

    84. 84 Профил на BBC
     BBC
     Рейтинг: 543 Неутрално

     Милион поздрави!

     Инфантилните народи се изтребват сами!
    85. 85 Профил на pavtaf
     pavtaf
     Рейтинг: 552 Неутрално

     До коментар [#17] от "атанас":
     Това го писах под друга статия по темата, но донякъде е свързано с това за което ти говориш:


     Проблемът в конкретния случай не е етнически, нито съвсем криминален. Основното тук е усещането на обществото за неспазване на общественият договор от страна на държавата. Безчинствата на един местен феодал (не много различен от многото си себеподобни), останали години наред ненаказани, но не и незабелязани от хората, провокират обществото да вземе мерки, без да се съобразява с реда и законите, понеже вижда, че те не действат. В такава обстановка няма как да не се стигне до някакви форми на насилие.
     Първоначално най- потърпевшите - жителите на Катуница, бяха взели най- правилните и смислени решения. И това въпреки силната емоция породена от трагедията им. Те искаха да изгонят въпросният феодал, като по този начин взеха инициативата в свои ръце. Забележете, че там никой не говореше за етнически конфликт и агресия към чужди еднически групи. Циганите бяха излезли да протестират заедни с българите.
     Случилото се в последствие узурпиране на протеста е чиста манипулация с цел да се отклони вниманието на обществото от може би най- хубавото нещо случило се в рамките на последните 22 години: това, че хората в едно село осъзнаха, че заедно са по- силни от "феодалите" си и от официалната власт взети заедно. Ако този сигнал се беше разнесъл из цяла България, кой мислите щеше да го отнесе най- много?
     Именно това уплаши олигарсите, та трябваше (техните официални представители)Гоце и ББ да се яват заедно да успокоят нещата.
     За капак се намесиха и националистите с редовните си призиви за насилие и саморазправа (ако това е патриотизъм...) и забележете, как никой вече не говори по същество за случилото се в Катуница, а за проблемите (очевидни, наболели и отколешни, но нямащи нищо общо в случая) на циганското малцинство.
     И какво ще стане в крайна сметка? Ами нищо. Едните ще се нхвърлят върху другите, ще има остри викове и псувни... Е да ама това сме го виждали вече и не става.
     Това което не бяхме виждали е направеното от жителите на Катуница. Те разбраха, че нещата могат да зависят от тях, ако са единни и честни спрямо тях самите. А това е най- черният кошмар на управляващата ни мутро-комуно-олигархия!

    86. 86 Профил на pc_none
     pc_none
     Рейтинг: 535 Гневно

     Висшите магистрати на правосъдната ни система - дебели, алчни задници, търсещи от всичко печалби и е***и майката на всяко правосъдие! Продажни копелета мръсни!

    За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK