Липса на правосъдие и за българи, и за роми

Според експерти основната вина за етническото напрежение е в правителството и в лошото управление на 7-милионната страна през 20-те години след края на комунизма. Миналата седмица Финландия и Холандия блокираха присъединяването на България и Румъния в шенгенското безвизово пространство заради слабия напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.  Разочарованието от слабата икономика, пропастта между бедни и богати, високите нива на корупция и явната липса на върховенство на закона обръщат хората както срещу ромското, така и срещу турското малцинство.
Агенция "Франс прес"

Циганите на сапун - това скандира тълпата. Поводът за протестите е смъртта на 19-годишен младеж, прегазен с микробус от приближени на Кирил Рашков, наречен Цар Киро. Той е главата на най-богатото ромско семейство в Катуница, местните жители от години са жертва на неговия терор. Кланът е известен в цялата страна, богатството е натрупано, както се говори, от производството на фалшив алкохол и друг съмнителен бизнес. Но Киро и приятелите му са недосегаеми за закона - оплакват се хората в Катуница. Нито един от хората на Цар Киро не е заставал пред съда, никой не е бил осъден. Съвсем наскоро Киро получил бележка от полицията, в която пише черно на бяло, че автомобилът му се ползва със специален режим при движение. Жителите на селото вече не разбират света. "Трябва да се разбере веднъж завинаги - в циганска държава ли живеем, в българска държава ли живеят циганите, или са си създали собствена държава в България. Истина е третото и това е абсурд", споделя един от жителите на Катуница.
репортаж на "Дойчландрадио"


Сблъсъците в Катуница са резултат от липсата на правосъдие, която притеснява както българите, така и ромите.
"Ройтерс"


Случващото се е расистки протести на младежи срещу ромите.
ДПА
"Етнически напрежения помрачават президентските избори в България"
заглавие на материал на EurActive


Всеки български град има свои местни престъпни босове - било то роми или българи, и че правителството не успява да ги изправи на съд.
"Ню Йорк таймс" цитира мнението на Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет


Няма да сбъркаме, ако определим положението на ромите като непоносимо - хората от ромските махали са изолирани и много често без достъп до образование, здравна и правна помощ. Докато това не се промени, те ще продължат да живеят в една затворена система. И аз да съм поставена в такава ситуация и аз бих разчитала само на себе си, а не на държавата или обществото, на които не се доверявам.
Германската политоложка Йохана Даймел в интервю за "Дойче веле"


Събитията идват непосредствено след провала на поредните преговори за влизане на България  в Шенгенското споразумение. Основният аргумент на Холандия и Финландия против беше, че българските власти все не могат да се справят с престъпността в страната си. За жалост събитията в Катуница допълнително ще убедят в правотата им противниците на българското членство в Шенген.
коментар на руското издание "Новие известия"

Погромите срещу цигани в България бяха провокирани от полицията и корумпирани длъжностни лица. А ако ситуацията допълнително се подгрява от националния въпрос, може да се очаква беда. В България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза. "Недосегаемостта" на тази етническа група се е превърнала в норма. Случаят в Катуница показа, че има "парализа на властта", която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, че националният въпрос е бил оставен на самотек. Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм. Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи. Прекалено често през последните години правоохранителните органи на много страни са се опитвали да замажат такива случаи от опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и в резултат на това София започна да си затваря очите за престъпления, извършени от "етнически мафиоти".
коментар на "Росийская газета"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Чудесно събран дайджест, който обобщава същината на проблема - липса на правосъдие, липса на полиция.

  Ужасяващо нищоправене и далавераджийство на политиците.

  И една голяма дупка, която май ще бъде запълнена от националистите.

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  Най-после стана ясно и на слепите и на глухите, че в България НЯМА правосъдие!!! Това обаче за Боковата кохорта и за тези преди него е АБСУРДНО!! ЗАЩО?
  Защото това би означавало край на далаверите незаконното забогатяване. Ако това случайно стане, никой в България НЯМА да иска да се кандидатира за Депутат, Министър или Партиен лидер. Ко праим тогава - ние ще станем единствената държава в света без Парламент, Министерски съвет и Политически партии - пълен абсурд!!!!

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Разочарованието от слабата икономика, пропастта между бедни и богати, високите нива на корупция и явната липса на върховенство на закона обръщат хората както срещу ромското, така и срещу турското малцинство.
  Агенция "Франс прес"

  Толкоз!

 4. 4 Профил на 1892
  1892
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ромите - тези "онеправдани" създания...
  Няма как да се разреши въпроса с ромите, защото това изисква мисъл за години напред, а кой политик в България е толкова далновиден.
  От друга страна кой българин би търпял децата му да растат (и оцеляват) в страна, в която ромите се вихрят като безконтролни елементи и само се замазва проблема за да изглежда, че го няма?!?
  Сега предстои поредното замазване. Може би...

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  След тези статии в световния печат, Шенген се превръща в още по-голям мираж. Борисов и Цветанов да са мислили, когато е трябвало. Вече е късно, чеда. Мандалото лопна. А и без друго не сме за там - като заприиждат насам тълпи като в Лампедуза, хептен ще я закършим, защото нито институциите са си на мястото, нито пари има в държавата за настаняването им (преди време показваха в репортажи местата, където се настаняват бежанците, кошмарни условия).

  Крайно време е на властовата върхушка да се покаже, че така не може да продължава. Навремето Луи XIV и свитата му доста са си поизпатили от неглижиране на обществените проблеми. Арабските революции са индикатор от по-ново време какво се случва по същите причини. Трябва и българи, и роми, и турци, и всякакви етноси в страната да се обединят срещу онези самозабравили се, които 22 години пълнеха ефира с приказки и работа за пет пари спрямо тях не свършиха.

 6. 6 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#5:"Читател"]Трябва и българи, и роми, и турци, и всякакви етноси в страната да се обединят срещу онези самозабравили се, които 22 години пълнеха ефира с приказки и работа за пет пари спрямо тях не свършиха.[/quote]

  По-точно не може да се каже. За жалост обаче, всички етноси и социални прослойки в обществото ни се настройват едни срещу други, вместо да се обърнат заедно и да изискат от властите една законова и спокойна държава, в която всеки да може да се развива. Дали общество срещу учители, дали срещу лекари, пенсионери или адвокати, дали срещу цигани или турци или срещу някой друг- винаги е по-удобно на властелините да има разделение.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 7. 7 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Днес всички осъждат случващото се особено изригналият расизъм НО ако нова не се беше случило е очевидно че мерки нямаше да се вземат значи и расизмът е бил оправдан благодарение на расизма държавата реши да вземе мерки - ФАКТ !!!!

 8. 8 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 528 Неутрално

  И още неможеш да отглеждаш неуко и необразовано население от 20 години и да очакваш че простаците ще бъдат послушни да послушни ще са но и ще крещят : "циганите на сапун и турците под ножа" и ще налитат на вандализъм --- ами щото са прости и неуки - държавната образователна система се е погрижила затова !

 9. 9 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1143 Любопитно

  Нарочно не правят нищо, щото като ни приемат в Шенген, народа ще се юрне навън и тук ще останат пенсионери и роми. Тогава от кой ще крадат?!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 10. 10 Профил на Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Лоялен Гражданин в Рамките на Закона
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Всъщност "мерките" ще се окажат в сферата на добрите пожелания от тези предизборните .... не очаквам вече да се промени нещо особено което ме кара да мисля че етническият конфликт се провокира нарочно за да може при една война тези които 22 години грабеха идеално да заметат следите си. А раята кучета я яли ..

 11. 11 Профил на dilive
  dilive
  Рейтинг: 545 Неутрално

  ГЛЕДАЙТЕ, дневник, и се УЧЕТЕ
  какво се нарича РЕПОРТАЖ

  http://www.youtube.com/watch?v=187IEsIijRA&feature=youtu.be

 12. 12 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Погромите срещу цигани в България бяха провокирани от полицията и корумпирани длъжностни лица. А ако ситуацията допълнително се подгрява от националния въпрос, може да се очаква беда. В България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза. "Недосегаемостта" на тази етническа група се е превърнала в норма. Случаят в Катуница показа, че има "парализа на властта", която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, че националният въпрос е бил оставен на самотек. Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм. Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи. Прекалено често през последните години правоохранителните органи на много страни са се опитвали да замажат такива случаи от опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и в резултат на това София започна да си затваря очите за престъпления, извършени от "етнически мафиоти".
  коментар на "Росийская газета"

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 13. 13 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Ами това са световните агенции и медии.
  Нправете си сравнение с българските...

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  "Няма да сбъркаме, ако определим положението на ромите като непоносимо - хората от ромските махали са изолирани и много често без достъп до образование, здравна и правна помощ" ГЛУПОСТИ! Кантората ми защо не е посещавана от тези граждани ?! Кой ги спира????? Без достъп до правна помощ? Че то ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ има проблем с държавната Правна помощ- колегите са пропищели и вече от 5-6 месеца са се отписали от НБПП....Г-н Кънев, какви ги плещите?!?!?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на motao
  motao
  Рейтинг: 413 Неутрално

  От началото на това, което се случва, досега не съм прочел в нито една медия по-точен анализ от този в "Росийская газета". Странно ми е, че в нито една българска медия никой не поиска да види проблема в тази светлина, въпреки всички коментари под статиите.

  Особено в тази му част:

  Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и в резултат на това София започна да си затваря очите за престъпления, извършени от "етнически мафиоти"

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лоялен Гражданин в Рамките на Закона":
  Отговарям на теб, макар че се отнася до всички. Защо сините идиоти закриха Строителни войски ? Там циганите и турците учеха грамотност и получаваха професия. За това фактически плащаха с труд за държавата. Учеха се и да носят пушка. Кому пречеха ? Кой прилапа имотите на СВ ? Защо преди 89 година нямаше цигански проблем ? Имаха работа. Сега им остава да крадат и да се издържат от детски надбавки. Знам една арабска държава , която се бори с прираста си с напълно безплатна контрацепция. Това ще бъде много по-евтино от отглеждането на изоставени деца. Няма ли да имаме най-после сериозни политици ?

 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#14] от "dqdomart":Г-н адвокат, едно посещение при вас струва 50 лева за устна консултация.

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  И още от "писанията" на г-н Кънев- "без достъп..." Някой да им е ЗАБРАНИЛ достъпа до образование, правна помощ и здравна помощ? Има ЗАКОНИ г-н. Кънев, които УКАЗВАТ РЕДА И НАЧИНА за постъпване на едно дете в 1ви клас, кога едно лице притежава непрекъснати здравнооосигурителни права...МОЛЯ, НАПИШЕТЕ - КОЙ БГ. ЗАКОН ДИСКРИМИНИРА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА МАЛЦИНСТВЕНИТЕ ГРУПИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ? Защото твърденията Ви са ЛЪЖА и с удоволствие бих Ви опровергала в един диспут!!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#17] от "ahasver":
  Добре- един ден или 2 обявявам за работа "про боно"- не се плаща хонорар. И?????????? Пак НЯМА да дойдат тези граждани, защото те НЕ ЖЕЛАЯТ ДА РАЗБЕРАТ ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ СПОРЕД БГ. ЗАКОНИ- ОСВЕН ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ-просто си живеят по свои традиции, които НЕ СЪВПАДАТ С ПРЕДПИСАНИТЕ ПРАВИЛА В ЗАКОНИТЕ!!!!!!!!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Хората от ромската общност нямали достъп до образование,здравна и правна помощ?Германската политоложка Йохана Даймел лъже като дърта циганка!Извинявам се ,но не знам политкоректния израз.

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Този път руснаците са безпощадно прави според мен- доживях да го напиша, но не мога на бялото да кажа черно!
  "...В България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза. "Недосегаемостта" на тази етническа група се е превърнала в норма. Случаят в Катуница показа, че има "парализа на властта", която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, че националният въпрос е бил оставен на самотек. Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм. Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#18:"dqdomart"]И още от "писанията" на г-н Кънев- "без достъп..." [/quote] Извинявам се на всички съфорумци и на г-н Кънев - имам предвид материала на германската политоложка Йохана Даймел - грешката е моя!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 608 Неутрално

  И аз съм за строителните войски,но има и нещо наречено училище отворено и достъпно за всички.

 24. 24 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#23:"sheepdog"]И аз съм за строителните войски,но има и нещо наречено училище отворено и достъпно за всички.[/quote]
  Училище има, има много повече пари за училища основно с циганчета от тези за другите по разни програми, има и закон, според който се спират детските при отсъствия на дете. Това не помага особено, а учителите в масовия случай документално водят, че ромчетата са редовно в час, пишат се оценки, инспекторатите си затварят очите, за да не се закрият учителски щатове и гетото да не се вдигне. Всъщност, в много нормални училища се води по някое цигане, което спасява учител от съкращение- без него се сгъстяват паралелките и примерно от 2ма учители по математика трябва да остане само един. По документи до 7-8 клас сигурно 80-90% от циганите са учили. То и тази диплома им е заветна- дава им шофьорска книжка освен помощите за деца. По закон проституцията е полу-легална- поне сводничеството е наказуемо. Да се е чуло за гонки за сводници? Но ченгета да пазят труженички е честа гледка.
  Закони имаме. Нямаме институции, които да ги спазват. Опа, институции и чиновници имаме, но от тях просто спазване на законите няма, защото имат много стимули да работят против нормите, та да си пазят топлото местенце или да скътат някой лев. Накрая поне се видя, че може на група хора да й писне от цялата каша и да се разбунтува, та белким назначените да пазят закона се сетят каква им е длъжностната характеристика. Ей сега НАП проверява Рашков и веднага излезе с изказвания как не плащал 20г данъци. Допреди дни тоя човек никой данъчен все едно не беше го чувал, та камо ли да тръгне да му прави ревизия.
  Чиновниците освен прекия интерес от подкупи са притиснати и от:
  - натиск от политици и шефове за защита на спонсори или купени гласоподаватели
  - НПО, които обират парите за интеграция и реват колко са дискриминирани ромите. Често и самите чиновници лапат от тази баница- ще им дадат по някой лев по проект, ще си изкърпят кабинета, ще се пише ремонт, а кметът ще прибере комисионна...
  - страх от лична вендета от някой озверял останал без помощи циганин
  Абе, руската статия много добре казва нещата. Ако и българската преса беше смела да пише така истината за ромския проблем или този с олигархията и мафията... С Рашков лъсна непримиримост към протекциите спрямо спонсори, но пък пусто е и циганин и един от двамата основни търговци на едро на гласове в гетата, та няма как да не предизвика и говорене за ромския проблем, за който Саркози се изказа, че ние сме виновни, че сме си научили ромите да са такива нагли и да не работят, а само да крадат и да чакат помощи. Не че французите от години не ни натискат да "интегрираме" и не реват да даваме права, та да не им се изсипе цялото Столипиново на главите.

 25. 25 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#14:"dqdomart"]Кантората ми защо не е посещавана от тези граждани ?! Кой ги спира?????[/quote]
  Ами Вие ще кажете кой и как ги спира!
  А дали не Вие самата?
  Да обяснявам ли колко алчни и некадърни са много от адвокатите?
  Разбира се, горното не е оценка нито на моите адвокати, нито на dqdomart, просто е повече от всеизвестно, че много от адвокатите са алчни и некадърни.

 26. 26 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#11] от "dilive":
  Наистина репортажа е много добър

 27. 27 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Защо проблема с ромите,в съседните нам държави,не е толкова остър,като у нас

 28. 28 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#27:"kitaec__"]Защо проблема с ромите,в съседните нам държави,не е толкова остър,като у нас[/quote]
  Защото не ги интегрират по български.

 29. 29 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  [quote#111:"Публикация"]"Трябва да се разбере веднъж завинаги - в циганска държава ли живеем, в българска държава ли живеят циганите, или са си създали собствена държава в България. Истина е третото и това е абсурд".[/quote]
  Браво на автора, чудесна компилация, различни позиции и гледни точки в концентриран вид. Цитата прави особено силно впечатление - пределно кратка и много точна характеристика на проблема.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 30. 30 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  [quote#21:"dqdomart"]Този път руснаците са безпощадно прави според мен- доживях да го напиша, но не мога на бялото да кажа черно! [/quote]

  Точно моето мнение!

 31. 31 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  [quote#20:"sheepdog"]Хората от ромската общност нямали достъп до образование,здравна и правна помощ?Германската политоложка Йохана Даймел лъже като дърта циганка!Извинявам се ,но не знам политкоректния израз.[/quote]
  ++++++

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#25:"Красимир Кабакчиев"]Да обяснявам ли колко алчни и некадърни са много от адвокатите?[/quote]
  Г-не, каква връзка има Вашият пост с факта, че при обявени ДВА дни в 1 седмица, при които всеки гражданин може да получи безплатна правна консултация, идват дами на пределна възраст, млади момчета, които искат да учат в ЕС унита, идват хора, които наистина не могат винаги да си позволят таксата за правна консултация , но сред всички тях НЯМА представители на малцинството, визирано в статията? Как си обяснявате този факт?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#24:"атанас"]НАП проверява Рашков и веднага излезе с изказвания как не плащал 20г данъци[/quote]
  НАП са като бързата кучка, която слепи ги ражда. За ЦЦ още не бяха започнали проверка и казаха, че е невинен, а за Кирил Рашков за също толкова време установиха, че е в издънка. После как да обясняваме на чужденците, че в България няма дискриминация по отношение на циганите.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2150 Весело

  До коментар [#32] от "dqdomart": Ами окачете няколко обяви в съседните ромски гета, госпожо! Като не сте си направили рекламата, кой Ви е виновен?

 35. 35 Профил на bane_man
  bane_man
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Има два отделни проблема:
  1) "Недосегаемостта" на тази етническа група се е превърнала в норма
  Това е обусловено от:
  а) липсата на правосъдие. (съдебната власт)
  б) бездействие от страна на органите на реда. (изпълнителната власт)
  в) опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. (липса на политическа воля)

  2) Липса на интеграция - тези малцинства теглят цялото общество надолу.
  Това се обуславя от:
  а) Реално циганите/ромите не искат да се интегрират. Интеграцията изисква усилие от индивидите, а те искат само да получат привилегиите на граждани без задълженията.
  б) Нежеланието на циганите да дадът на децата си шанс да станат по-добри от самите тях. Аз по друг начин не мога да си обясня отказа на майка да запише детето си на училище.

  --==[[(( BANE ))]]==-- <a href="http://www.eigri.com">igri</a>
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK